月入兩三萬也要過窮人生活

兩三萬元一個月的收入,在世界標準來說,已是高於平均收入,但在香港,憑這個入息,如果結了婚,生一兩個小孩,肯定捉襟見肘,最基本的衣食住行,每每花費都要審過度過,過的是貧民心態生活,原來不單只窮人用錢要傷腦筋。

今天,兩夫婦就算是尊業人士也負擔不起的樓價,所以要特區政府劃一條貧窮線,難了!
上海尋愛市場

所有評論

信粉 - 2013年04月25日 12:13

高地價令香港出生率奇低,同時勞動力供應就源源不絕,勞力又唔值錢,這就是小島生態!生兒育女對於普通人家來說已不是理性做法!

信粉 - 2013年04月25日 12:19

有世侄問我如何擇業?答曰:公務員!如果碼頭工人工作辛苦,其他行業也差不多!

AmyLai - 2013年04月25日 12:28

最主要都係住屋問題。。。

不過,想日後日子好過,一個好方法係剛畢業出黎盡量慳。我記得我當年轉工,人工OK,D親戚知道立即問我點解唔買車,口口聲聲話﹕你負擔得到喇! 但老實講,係香港駛咩買車﹖買都係奢侈品。你一畢業出黎就買車我唔理你亦唔批判你,但唔好
呻窮喇好心!

我有個同學年年都有全費scholarship,父母又錫佢,話係佢自己辛苦爭取黎既,所以學費照舊幫佢交到廿一歲,scholarship另外儲起。但當時真係唔見過佢用一件名牌 -- 有多餘錢唔一定要花左佢,儲起黎,將來你就知有用。

信粉 - 2013年04月25日 12:41

打工仔工作壓力大,於是乎,消費就成為發洩途徑,换手機、换手袋、買車、、、、自己就成為行屍走肉!

AmyLai - 2013年04月25日 12:48

我唔明點解有D人成日換手機 -- 我每次都係被迫換。次次都有適應期。。。。畢業後十年,慳D駛,一年慳成幾萬,十年都幾十萬! 重好後生,大把世界!

AmyLai - 2013年04月25日 12:54

有D人重抵死﹕食煙。一日一包都唔止,戎左佢都慳唔少喇

黄衫客 - 2013年04月25日 12:54

美國一樣。

AmyLai - 2013年04月25日 13:00

美國人好少好少積蓄,好少liquidated asset,絕大部份人全副身家放係物業 - 我指既當然計好多物業既人。
不過香港可能都係 - 我有D脫節了

AmyLai - 2013年04月25日 13:01

我指既當然"唔計"好多物業既人

c

chanying - 2013年04月25日 13:03

二公婆專業人士買唔起樓,廢話哇!

c

chanying - 2013年04月25日 13:06

只有廢柴才買不起樓哇!首期,從來要死慳死抵儲,又旅行又名牌,一住又要住半山,確係買唔起哇!

AmyLai - 2013年04月25日 13:14

我唔明點解D人要買名牌,唔係有D牌子個隻,係下下皮幾野以上個種。

AmyLai - 2013年04月25日 13:19

講得衰d,生得樣衰,著好費名牌都一樣柒。人靠衣裝,都係指著得得體光鮮,唔係要名牌。

punmou - 2013年04月25日 13:28

部分原因是自信低,以為依靠名牌提升自我形象。部分是羊群心理,人有我又要有。部分是被廣告影响。

AmyLai - 2013年04月25日 13:33

我自信重低﹕名牌補償唔到先天唔完美, 索性唔買好過! HAHA!

punmou - 2013年04月25日 13:37

很多人都需要被人認同,才有安全感。

Arasius - 2013年04月25日 13:52

(此留言己被博主刪除。)

punmou - 2013年04月25日 13:58

話說回來,有D實而不華的"名牌",質量好,其實計落仲抵過普通牌子。像二十年前買的一件Duffle Coat,雖然紐門部分都褪色了,但仍然很完好,還時常穿着。

信粉 - 2013年04月25日 14:08

說到底過怎樣的生活是自己的選擇。月入兩三萬可以好充實,亦可以借贷渡日。好多青年人可以五、六十元買包煙,亦不願供養父母,據統計七成人沒有供養父母,全民退保簡直狗屁不通!

L

Liberphile - 2013年04月25日 14:29

If you hang out with those who are addicted to name brands, you are likely to be addicted too. In Hong Kong, there exists a strong vanity market, which explains why so many name-brand companies have set up shop here. Of course, visitors from mainland China have fueled the growth of the vanity market.

Although I am not a big fan of name brands, I agree with punmou that quality, rather than vanity, could be a key factor that makes them worth buying.

Arasius - 2013年04月25日 15:07

Amy, as far as I am aware, in finance, there is no such thing as liquidated assets, I am sure you meant liquidity.

AmyLai - 2013年04月25日 15:08

我估好多後生名牌愛好者唔係看重quality。咁耐用做咩﹖唔通要的成日用同樣既野﹖

有人話某程度上,長遠成功係在乎一個人肯唔肯放棄奢侈品﹕delay enjoyment for future gains,我覺得除左犧牲色相個D行業,都有道理

punmou - 2013年04月26日 02:28

這兩本書都值得一讀。
No Logo and The Shock Doctrine

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。