戴耀廷's 的頭像

香港大學法律系副教授。

香港的法治文化水平

《信報》法治人︰……按調查結果,表示一定不會或不會的受訪者有30.7%,表示會或一定會的有44.4%,持中立態度的有20.2%,亦有4.7%回答不知道或很難說;當中女性、非香港出生及自覺屬建制派政治立場者,認為行動會衝擊香港法治的比例,亦顯著高於男性、香港出生及自覺屬民主派政治立場者;而年紀愈長者,認為行動會破壞法治的比例也愈高。

四個普及原則

這調查或許能側面地提供一些重要資料關於港人的法治文化水平。法治並不只是關於一套包含人民生活各個範疇的法律條文,也不只是關於一個實行這些法律條文的法律制度,更是關於負責執行這些法律及法律制度,以及受這些法律及法律制度所管轄的人對法律及法律制度的的意念、價值、期望和態度。

「佔中」所倡議的法治,是要以公民抗命的行動去爭取香港落實公平、公義的選舉制度,那是期望及重視法治須達「以法達義」的水平,而反對「佔中」者則滿足於「有法必依」的法治水平,只是要求人們守法,卻不問這些法律條文和法律制度是否公平、公義。法治不止於「有法必依」,而須「以法限權」和「以法達義」;這些對法治的理解,在法治理論中,可說是入門之學。

這也不是我一家之說。世界公義工程(World Justice Project)是一個由多個國家的法律專業組織牽頭及贊助的國際性法治研究計劃,宗旨是建立一個包括政府及非政府領袖的國際網絡,在全球各國推動法治建設;世界公義工程可以說國際社會對法治研究最具規模及系統的研究機構,按世界公義工程對法治所下的定義,法治有四個普及原則:(節錄)

全文

所有評論

P

Philantpraxis - 2013年07月19日 09:14

就像一小学鸡,教博士点样去答考试是非题。

明明出错题,小学鸡话你只可以答对或错,不要挑战老师。

D

Danny Tsui - 2013年07月19日 09:42

請你不要再害下一代人!
香港不是國家,你瞓醒未呢?
千古罪人

P

Philantpraxis - 2013年07月19日 10:04

什么人(贪官污吏?)害了下一代,谁是千古罪人(搞文革个D?)几十年来大家已经清清楚楚。

香港还好不是國家(感恩),你醒左也一直在发梦!

金钱自主 - 2013年07月19日 10:17

DANNY, 千古罪人好像是『肥彭』的專有徽號,其他人不能隨便僭越。

至於,香港是否國家,跟說話的人是否千古罪人也沒有任何關係。

如果看了昨天練總關於『中俄』關係的文章,DANNY肯定大罵共產黨,因為他們確認很多『喪權辱國』的中俄條約,連一大塊今天的『外蒙古』的土地獨立出去。

但我不會罵共產黨,因為所謂『神性領土,不可侵犯』只不過是當權者保護權力權宜之策,跟當年石敬瑭做『兒皇帝』沒有兩樣。

金钱自主 - 2013年07月19日 10:22

當年去絲綢之路,經過一些遠古已消失的城邦如樓蘭,龜茲。資料上介紹,當唐朝興旺,他們就是『大唐子民』,如果西藏崛起,他們就臣服。

這不是所謂『罪人』不罪人的問題。DANNY跟我一樣經過了長時間洗腦,但你還是迷途不知返。

公孫喬 - 2013年07月19日 10:23

香港不是國家又如何? 香港不是國家也有香港的法律. 香港不是國家, 香港人也享有自人平等和人灌法治. 難道香港不是國家, 就要遭受和內地同胞一樣被掌權者欺凌和任其魚肉?

Henry Kar Ming Chan - 2013年07月19日 11:23

陳冠中表態參與佔中 籲港人勿失「想像明天能力」---書展年度作家陳冠中昨與300書迷會面,正式公開表態支持「讓愛與和平佔領中環」行動,願以小說家身分走上街頭,爭取落實真普選。陳冠中說,很多港人早已不信「明天會更好」,但他認為港人「不應失去想像明天的能力」,又以「黑暗的隧道」比喻香港現,鼓勵港人攜手熬出明亮天空。...[明報網站] 2013年7月19日

tigeri - 2013年07月19日 11:25

戴耀廷先生, 我真的很想知道, 其實你成日講埋呢啲誤導人既大話, 你自己會唔會臉紅同有愧於心既呢?

你講來講去, 都只係推卸責任地說反對佔中的人只是一班滿足於"有法必依"之輩, 我想問你,

1. "有法必依"有甚麼問題?  如果人人都話"佢自己認為"不義既法律就不用守, 咁仲點講法治?

2. 你所謂既「以法限權」和「以法達義」, 有甚麼客觀既標準?   怎樣才算限權, 怎樣才是達義, 誰說了算?  你?  泛民?  還是人多說了算?

3. 我已經講過N次, 你要修法, 一係就用現行法例容許既方式來修改, 一係就搞革命, 成本法律推翻佢重新寫過.  那有叫人"自己認為"不義就不用守這種方法?  此例一開, 誰還會守自己認為不義既法例?  你可以告訴我嗎?

4. 你要談普世, 普及, 普乜普物, 我想問你, 普世又如何?  人多認為對就是對?  你可知道, 曾幾何時, 普世價值認為, 太空中所有星體是圍繞著地球運轉的?  你可知道, 一名科學家, 布鲁诺, 因為捍衛哥白尼提出的日心說, 當時被羅馬教廷判為異端, 用火燒死?  普世認為是對的東西, 就一定是對嗎?  你是在判斷, 還是人云亦云?

5. 你認為, 參加佔中的人犯了法肯去接受法律制裁, 就叫尊重法治.  我想問你, 你教唆別人去犯法, 這叫尊重法治?  一個人犯了法願意接受法律制裁, 那是"為自己的錯誤行為付上代價", 那不是"尊重法治".  若要談尊重法治, 請問你, 世界上那裡的法治精神是鼓勵人民去犯法的?  你能告訴我嗎?

戴耀廷先生, 你真的是一位學者嗎?

Henry Kar Ming Chan - 2013年07月19日 11:26

陳健民盼喚起同代人共鳴---...陳健民說,文化界的陳冠中本不屬任何政黨,亦主動提出普選方案,正是「佔中精神」,「公民要想自己可為社會做些什麼,毋須再等待政黨」。陳健民說,陳冠中這一代人正是佔中所需的支持者,盼望他表態佔中可喚起同代人的注意,引發更多討論。昨日在場的演藝界人士岑建勳表示,與陳冠中相識30多年,一直覺得他性格「溫和、斯文」,「連他都說要出來(佔中),即是有需要」,認為陳冠中「覺得對的事就會做」,故不算十分驚訝。...[明報網站] 2013年7月19日

Henry Kar Ming Chan - 2013年07月19日 11:29

劉兆佳:中央不會因佔中就範---政治議題成為今年書展焦點,中央政策組前首席顧問劉兆佳昨出席新書《回歸後的香港政治》座談會。他對能否產生一個令中央、民主派及建制派均接受的普選方案感悲觀,因各方意見差距太大;「佔領中環」會否因此徒勞無功?劉兆佳回應稱,與佔中三子是朋友,相信他們真心爭取民主,並已「等得不耐煩」,但佔中後果不可預知,相信中央不會因佔中而就範。...[明報網站] 2013年7月19日

tigeri - 2013年07月19日 11:29

很好笑, 也很可悲

喜歡大圈子不負責任制的人, 常說人治是不好, 應要法治

但另一方面, 這些人又"自己話"邊條法律唔使守, 就叫人唔好守, 試問聲, 咁同人治, 有乜分別?  難道你"話"自己係公義, 你個頭就會多個光環?

如果法治可以有例外, 咁仲講咩法治?

點解泛民為咗自己既一己之私, 就可以置香港既核心價值於不顧?  這麼自私既一班人, 是為民, 還是為自己, 香港人要好好睇清楚.

tigeri - 2013年07月19日 11:30

真係不知所謂!

龍葵 - 2013年07月19日 11:30

不如TIGERI先講吓係犯咗那幾條法例吖!

鍾致秋 - 2013年07月19日 11:33

總對認同戴教授的說法,我也準備明年聲援佔中計劃。

P

Philantpraxis - 2013年07月19日 11:40

牛二今日0甘迟返工? 塞车?

tigeri - 2013年07月19日 11:43

對一班支持佔中的人來說, 他們永遠只會和你玩咬文嚼字既遊戲, 而唔會承認, 佔中根本就係係度摧毀緊香港既法治.

開咗呢個先例, 日後中環, 甚至香港其他地方, 必定永無寧日.

開咗呢個先例, 日後大家遇到不利自己既法例, 就會拿各種各樣既理由來說可以"不用守"

開咗呢個先例, 日後香港就會有越來越多不怕犯法, 以為"犯了法, 只要肯坐監就不是錯"的人

一班泛民, 和佔中, 普選的支持者, 為了一己之私, 執意要把香港帶往埃及, 南非, 印度, 突尼斯之路, 香港有這樣的一班禍港殃民之輩, 是香港的不幸, 也是香港人, 和我們子孫的不幸.

你要爭取你的訴求, 這是你的自由, 但去到以摧毀香港法治精神的方式來做, 就已經過晒火位.

若然泛民為了一己之私, 不再願意替香港人守護香港的法治, 香港的法治唯有靠自己人自己來守護.

拒絕佔中, 拒絕泛民, 我們香港人, 和我們的子孫才能繼續享有法治社會.  下一步, 就是要在下次的兩會選舉, 把這班為了一己私心而不擇手段的泛民掃出香港的政界.  抬棺材, 擲蕉, 才是他們的強項.  從政, 他們只是一班爛泥.

tigeri - 2013年07月19日 11:46

喜歡民主的香港人, 也請你好好想想, 你真的寧願要一個有普選, 無法治既民主嗎?

佔中此例一開, 後患無窮這種事, 只要你肯用腦好好想想, 就必定會明白.

為了助泛民"入閘", 你是寧願犧牲掉香港的法治?

請你們好好想想.

Henry Kar Ming Chan - 2013年07月19日 11:54

TO : tigerX, 7million : 無普選, 要做嘢 ! ! !

tigeri - 2013年07月19日 12:02

換個角度, 你以為今次中央肯"就範", 日後泛民就不會再搞佔中?  會有這種事嗎?

佔中, 無論你個理由講到幾神聖都好, 其實同匪徒脅持人質要求贖金並無分別.

如果家人今次順應匪徒要求, 只要日後匪徒"唔夠使", 這種事就必然會再發生, 這家人就會變成提款機.

站在博奕既角度, 無論個匪徒同你講, 佢"一定唔會對人質使用暴力"又好, "只要你肯交贖金個人就無事"也好, 站在這家人既角度, 與其日後天天要擔驚受怕家人會再成為梆匪既目標, 佢地最優既選擇, 就係報警, 拉晒班梆匪, 咁先係最徹底既解決辦法.

換在佔中, 如果中央今次"就範", 難道日後泛民次次拿佔中出來, 中央也要就範?  會有這種便宜的事嗎?  如果中央不就範, 佔中除了犧牲掉香港的法治, 還能得到甚麼?  戴耀廷, 泛民, 你地要玩自私, 玩不擇手段之前, 有好好想過這一點嗎?

耶律 - 2013年07月19日 12:05

戴墨汗莫得企图扮先知的辦法結果是表現文人多大話的戲路。戴式浪漫將結出軍事浪漫的結果。戴不敢向全港立誓永不離港,和他的愚徒共唇亡。64令政治收緊,03令港治收緊,笨無倫的文痞令中共鴿派失勢,人哥的子女已在國外有安排,戴先知的還會遠嗎?

觀塘忍者龜 - 2013年07月19日 12:07

每日啲都係copy and paste...

日日一9樣...

Well ... 無計啦

愛港力啲垃圾係差唔多見底

Henry Kar Ming Chan - 2013年07月19日 12:15

劉兆佳認為政改諮詢越早開始越好---中央政策組前首席顧問劉兆佳表示,收到政府邀請出席下月一日行政長官梁振英的飯局。他說,不知道聚會的討論內容,但認為本港的政改諮詢越早開始越好。... 他認為,中央不介意突破一些禁區,相信未來張曉明會發表更多有關政治的言論。...[香港電台新聞] 2013-07-18 HKT 19:39

L

Liberphile - 2013年07月19日 12:27

牛二又自露其醜,將『錯誤行為』(wrongful behavior) 等同『違法行為』(illegal behavior)。 『違法行為』之所以被認為『違法』只是因為所涉及之行為不符合法律之規定(not compliant with the law), 不一定是因為所涉及之行為錯誤,特別是當某種行為涉及公義或一些保障及促進人權的普世價值時,更談不上錯誤。牛二根本不懂法律,對法治之真正意義更一無所知。 說到底,牛二並非真心無條件擁護法治,法治對她來說只是政治工具,假如法治有利於鞏固她主子的權力,她便將法治捧上天,但假如法治不利於鞏固她主子的權力,她便改口說法官的良心和人民的質素及價值觀才是最重要的東西!

龍葵 - 2013年07月19日 12:29

我對戴耀廷先生所解釋的"法治"有保留.  但重要的不只法治,  還有其他,  我不以為法治是唯一和"必定"是"最"重要的. 

金牛7038 - 2013年07月19日 12:35

"戴耀廷先生, 你真的是一位學者嗎?"

戴耀廷先生當然是一個學者, 是一個純學者. 只顧純理論而不知或不考慮現實及政治面的純學者.

他只是要求一個普選, 一個真普選. 至於得到以後會發生甚麼或要進行甚麼, 我認為他從無考慮或想過. 他只是活在自己的世界, 用自己的標準來推動這個世界的發展, 其他人對他來說一點也不重要.

佔中對他而言是一個可以同甘地的運動比肩的活動, 一個能夠和平進行的運動, 但我不認為他有對活動的方向和方式有完全的控制能力, 這才是危險的地方.

P

Philantpraxis - 2013年07月19日 12:51

[一個真普選得到以後會發生甚麼或要進行甚麼。。。。]

果然是第三世界。。。。 的思维。

L

Liberphile - 2013年07月19日 12:51

不學無術之牛二與其牛字派老友竟然有膽向一個香港大學法律系資深副教授叫陣,質疑其對法學及法治意義之了解,不禁令人想起一句英諺:Don't teach your grandma to suck eggs!

龍葵 - 2013年07月19日 12:56

嘖!  所以唔怪得有D人只會  copy & paste / quote & unquote 但又不明所以, 不會運用啦!  因為只要是什麼教授, 學者, 權威講嘅就"必然"啱, 不容質疑.  唉!  咁讀書法唔怪得仲係(我諗)永遠只)停留係"睇"書嘅層面啦!  真係不知獨立思考為何物!

tigeri - 2013年07月19日 12:57

"特別是當某種行為涉及公義或一些保障及促進人權的普世價值時,更談不上錯誤"

又係度呃人.  違法就係違法.  你去咩理由去違法, 也是違法.  

你覺得依家條法律唔公義, 你可以爭取修改.  如上所言, 你要修法, 一係就用現行法例容許既方式來修改, 一係就搞革命, 成本法律推翻佢重新寫過.  只是不會有叫人"自己認為"不義就不用守這種方法.  此例一開, 沒有人會再去守自己認為不義/不利既法例.

by the way, 一個支持佔中既人同人講法治, 真係一啲說服力都無.

tigeri - 2013年07月19日 13:01

"我不以為法治是唯一和"必定"是"最"重要的"

說得很好, 認同法治的人, 根本就不會支持佔中.

沒有法治, 就是人治.  法治不是最重要, 剩下甚麼, 就不用明說.

認為民主比法治重要, 即是認同任何人說自己是為了民主就可以不守法.  那麼, 日後若香港行民主制時又如何?  對方說你勝選是不公義, 就可以不承認你勝選?  就可以叫人去佔領中環?  咪玩啦!

P

Philantpraxis - 2013年07月19日 13:02

[佔中此例一開, 後患無窮]

[日後泛民就不會再搞佔中?]

佔中是争取普选,有了普选,市民4-5年可以用票发声,重会有人得闲去佔中?

想东西要用脑,无系用个八月十五。

L

Liberphile - 2013年07月19日 13:05

一聽到『不學無術』四個字就上晒頭,崩口人忌崩口碗,果然冇錯! 場戲做得幾好,虛虛實實,實實虛虛,將孫子兵法中嘅詭道玩到出神入化!

tsingtsing - 2013年07月19日 13:27

一、普選立法會的方案,就是取消功能組別,全部議席直選,公民一人一票選出立法會議員。

二、普選行政長官,就是不設任何官定的提名委員會,不設任何篩選機制,提名之後,公民一人一票選出特首。

暄仁 - 2013年07月19日 13:30

忍唔住強烈認同並支持tigeri !

建議戴教授委屈一下(假如他認為自己委屈的話)與tigeri辯論一次,因為我尊重戴教授不會用謾駡或人身攻擊來應對。

Yeung Michael - 2013年07月19日 13:44

虎兄,今次你的說法和小弟所想的大同小異,難得難得。

祇有當全民感受到政府的欺凌、壓迫而走投無路時,「佔中」才會顯得公義,才會得到社會大眾支持。雖然現今政府管治無方,但與當全民感受到政府的欺凌、壓迫而走投無路時的境況尚遠,況且,「佔中」議題祇是引起社會的廣泛討論,並未得到廣泛支持,又怎會達致社會公義?以違法的方式爭取普選,又怎樣「以法達義」?

既然戴教授認為「佔中」是可行的,倒不如在「佔中」前鼓勵罷工和罷課一天、並上街遊行這些不違法的方式,測試「佔中」聲勢,看看真的到底會有多少人支持。若人數不多的話,無謂要「佔中」支持者的前途白白陪葬。

P

Philantpraxis - 2013年07月19日 13:55

[全民感受到政府的欺凌、壓迫而走投無路時的境況尚遠]

早已警戒大家温水煮蛙的故事,为何总是十窍开了九?

L

Liberphile - 2013年07月19日 13:56

唔駛『忍唔住強烈認同』啦,大家都係自己友嘛,支持佢係應該嘅,係義無反顧嘅,駛咩講到咁兜兜轉轉呀,一於堂堂正正撐佢,唔好俾阿戴生咁得戚呀! 

P

Philantpraxis - 2013年07月19日 14:03

对着一个无视法治的高墙政权,去守法争权,何其NAIVE?

人地话带了CONDOM,就唔算强奸,够唔够守法? 醒少少啦。

P

Philantpraxis - 2013年07月19日 14:05

不愿“白白陪葬”,只会“有偿参与”,0甘样去争普选,死得啦。

暄仁 - 2013年07月19日 14:08

嘿嘿,想表示特別堂正啦

龍葵 - 2013年07月19日 14:09

唉!  又真係"崩口人忌崩口碗"嘅.  唔怪得之咁易上頭上腦啦!

可以"將孫子兵法中嘅詭道玩到出神入化"嘅人應該都唔會太不學無術嘅, 就算係不學無術, 咁又點都比只會"鸚鵡學舌", 無自己思想又無真學識嘅好.  鸚鵡始終都只係鸚鵡, 就算能把史記, 相對論一字不錯的背出, 都係不知所云, 無用!

tigeri - 2013年07月19日 14:11

"佔中是争取普选,有了普选,市民4-5年可以用票发声,重会有人得闲去佔中?"

若果長毛告訴你, "拉布只是為了預算案, 預算案滿足佢訴求, 重會得閒去拉布"?  這種話有人信嗎?

"建議戴教授委屈一下(假如他認為自己委屈的話)與tigeri辯論一次,因為我尊重戴教授不會用謾駡或人身攻擊來應對"

我不介意和這位"學者"辯論, 但基本上, 我諗唔到佢到時除咗好似特首咁做人肉錄音機, 仲可以講乜.

"祇有當全民感受到政府的欺凌、壓迫而走投無路時,「佔中」才會顯得公義"

別說儍話.  佔中公不公義, 固然是立場和主觀既問題, 但和用佔中去爭取普選是否正確, 是兩件事.  你要爭普選, 咪去爭囉, 一個社會, 每個人都有爭取自己訴求既權利.  但用佔中去爭普選, 完全係一條"屎橋".  

再講一次, 你覺得依家條法律唔公義, 你可以爭取修改.  如上所言, 你要修法, 一係就用現行法例容許既方式來修改, 一係就搞革命, 成本法律推翻佢重新寫過.  但係係未修改之前, 或者成本寫好之後, 無論條法例對你公唔公義, 有利與否, 你都要守, 咁先係法治.  否則, 此例一開(可守可不守), 沒有人會再去守自己認為不義/不利既法例.  如果認為不義既法例就唔使守, 香港人使乜捱莊豐源咁耐?  使乜捱雙非咁耐?

上面既問題, 你有興趣, 亦可以試答.  最簡單, 世界那裡的法治精神是鼓勵人可守可不守的?  那裡是鼓勵人去犯法的?  你知道嗎?

"早已警戒大家温水煮蛙的故事,为何总是十窍开了九?"

廢話.  現在沒有人不准你去爭取普選, 但不是用佔中這種屎橋.  明白嗎?

tigeri - 2013年07月19日 14:14

正確地講, 係不是用"形同擄人勒索, 綁匪脅持人質要求贖金的違法吹雞扮V煞"屎橋.

tigeri - 2013年07月19日 14:23

況且, 就算人地要答應你既要求, 都唔會係呢種情境之下.

你地幾個地方政團, 想用脅持人質既方法, 去強迫一個中央政府"俾贖金", 如果人地係咁既情況之下應承你, 咁同"屈服", "跪低"有乜分別?  咁係咪日後次次你有訴求, 攞佔中呢條屎橋出嚟, 人地就要跪低?  

仲有, 如果佢係咁既情況之下答應你, 日後, 上海有咩事又玩佔領, 蘇杭有咩事又玩佔領, 咁到時中央點算好?  

你認為, 係呢個"人地完全落唔到台"既情況之下, 人地有乜野理由要答應你既訴求?

P

Philantpraxis - 2013年07月19日 14:23

犯法又唔得,拉布唔犯法,又唔妥,总之,你说了算最好。 0拿!!!

Yeung Michael - 2013年07月19日 14:24

各位「巴打」,小弟是支持爭取普選的,亦曾與虎兄在此有無數次的爭論。但以「佔中」手段爭取,無論在時機上和在理念上,恕小弟難以認同。

希望各brother和sister做到以理服人,無謂將網友們分黨分派(這作為與共產黨何異)。虎兄與小弟是兩個不同的個體,亦不是同一黨派。

金弓 - 2013年07月19日 14:24

戴耀廷不是學者,牛二反而是學者?

怪哉!

龍葵 - 2013年07月19日 14:31

TIGERI, "我不以為法治是唯一和"必定"是"最"重要的" - 因為除了法治還有其他重要的東西, 例如人權.

"沒有法治, 就是人治." - 都可以咁講. 無論係 Rule of Law 好, Rule by Law 好, 犯法就係犯法, 問題係那條法例本身是否問題.  如果法例本身無問題, 咁戴耀廷先生所講的” 而反對「佔中」者則滿足於「有法必依」的法治水平,只是要求人們守法,卻不問這些法律條文和法律制度是否公平、公義。法治不止於「有法必依」,而須「以法限權」和「以法達義」”就有點牽強. 

法律理論上應該是公義的但實際上又未必.  有法必依是一般應有的態度, 除非法例本身是明顯的違反公義.  但爭取政治權利往往又好難完全”不違法”.  咁咪唯有讓大眾去評囉!  犯法是犯法的, 但要勝出, 就真係要再做多D推廣, 令大眾相信是犯法但仍是值得支持的.

飛天火屑 - 2013年07月19日 14:32

tigeri, 我諗戴教授唔會受啲咁嘅委屈同你辯論, 我意思唔係話佢架子大, 而係無必要對牛彈琴, 莫講話佢, 我哋其實都受緊極大委屈, 因為我哋睇到白色嘅嘢, 你永遠睇到係黑色, 我哋睇到係黑色嘅嘢, 你又話係白色, 噉拗嚟做乜呢?

tigeri - 2013年07月19日 14:34

"犯法又唔得,拉布唔犯法,又唔妥,总之,你说了算最好。 0拿!!!"

廢話.

難度犯法又得, 一個人拉布可以了無限咁拉, 完全拖垮整個立法會投票制度都得?

你知唔知自己講緊乜野?

香港無法治, 咁同內地城市有乜分別?

tigeri - 2013年07月19日 14:35

如果一條法案, 已得到大多數認同, 但一個人反對就永遠都無機會通過, 咁仲使乜要大多數投票?

PCYK - 2013年07月19日 14:36

牛二『唔係』人肉錄音機。(雖然今日講嘅嘢都睇到爛熟.)

PCYK - 2013年07月19日 14:38

牛二無响信壇成日講埋呢啲誤導人既大話,.

牛二絕對唔會臉紅同有愧於心.

龍葵 - 2013年07月19日 14:38

Michael 兄, 壇上某些人講嘅嘢唔使太在意.  唔多用腦嘅人向來都係咁上下思維. 每個人都係獨立個體有自己的思維, 無必要跟大隊.

有些人慣用謾罵老屈鸚鵡學舌嘅技倆, 唔使太再意.

tigeri - 2013年07月19日 14:38

"TIGERI, "我不以為法治是唯一和"必定"是"最"重要的" - 因為除了法治還有其他重要的東西, 例如人權.

"沒有法治, 就是人治." - 都可以咁講. 無論係 Rule of Law 好, Rule by Law 好, 犯法就係犯法, 問題係那條法例本身是否問題.  如果法例本身無問題, 咁戴耀廷先生所講的” 而反對「佔中」者則滿足於「有法必依」的法治水平,只是要求人們守法,卻不問這些法律條文和法律制度是否公平、公義。法治不止於「有法必依」,而須「以法限權」和「以法達義」”就有點牽強. 

法律理論上應該是公義的但實際上又未必.  有法必依是一般應有的態度, 除非法例本身是明顯的違反公義.  但爭取政治權利往往又好難完全”不違法”.  咁咪唯有讓大眾去評囉!  犯法是犯法的, 但要勝出, 就真係要再做多D推廣, 令大眾相信是犯法但仍是值得支持的."

又係一個不知法治為何物的人.

法治本身有問題, 可以修法, 可以推翻然後成本寫過, 但沒有可守可不守這種事.  可守可不守, 就是人治.  沒有法治, 何來人權?

PCYK - 2013年07月19日 14:40

牛二無講來講去, 都只係說佔中的人只是一班滿足於『自己認為不義嘅法律就不用守』之輩。

tigeri - 2013年07月19日 14:42

"因為我哋睇到白色嘅嘢, 你永遠睇到係黑色, 我哋睇到係黑色嘅嘢, 你又話係白色, 噉拗嚟做乜呢?"

請勿自以為是.

我從未打算要"拗贏你", 我只係要告訴所有看這張帖的人, 你地只係係度用埋啲教科書理論來誤導人去支持你地果啲不知所謂既"真理", 同"普世"價值.  對住呢道一班是非不分, 對錯不問, 不肯面對事實, 只看立場的人, 嘗試去說服佢地只係浪費手力.

PCYK - 2013年07月19日 14:42

牛二從來無話過不知法治為何物。

飛天火屑 - 2013年07月19日 14:47

拗咗咁耐, 在下都好想向各位高人請教, 到底佔中有可能觸犯香港邊條法律呢?最嚴重後果係乜呢? 坐監最多坐幾耐呢? 坦白講, 開始有人提佔中爭普選一刻, 我毫不猶豫表示一定要參加, 後來至聽到『犯法』兩個字, 似乎又未聽清楚會犯乜法, 689 就諗住呢鋪晒冷,, 佢話不可能不犯法, 即係叫我哋因住嚟, 有何依據呢? 假若我係單身, 莫講話坐監, 死都未怕, 如今現實上有老婆仔女要我搵生活, 應該點做? 唔該話我知。

Yeung Michael - 2013年07月19日 14:47

龍葵姐(印象中你是女仕,若否,請指正並接受小弟的歉意),謝謝你的提醒。上網發言,已經預備被人批評,小弟不會太介意,之前留言祇是作為一個提醒而已。

PCYK - 2013年07月19日 14:48

牛二無話過:佔中目的係要修改法例,令佔中不是違法.

tigeri - 2013年07月19日 14:50

這班人口中的"大圈子不負責任制"有幾教科書理論, 有幾禍港殃民, 我已經講過無數次.

而佔中, 只不過係幾個所謂"學者", "呢"係象牙塔入面度出嚟, 然後一班泛民為了一己之私, 不擇手段咁用嚟摧毀香港的法治, 帶領香港走上南非, 突尼斯, 埃及, 印度之路既一條完全無政治智慧既屎橋, 又可以說是一個"形同擄人勒索, 綁匪脅持人質要求贖金的違法吹雞扮V煞"活動而已.

PCYK - 2013年07月19日 14:51

牛二無話過:佔中犯嘅法比小販阻街更大罪.

飛天火屑 - 2013年07月19日 14:54

『請勿自以為是.  我從未打算要"拗贏你",』

我從來唔會自以為是, 因此, 我早前講過, 你我二人之中必有一人係顛倒黑白, 可能係你, 亦可能係我, 應該由邊個嚟裁決至啱呢?

zh-CN → zh-TW
一人顛倒黑白

PCYK - 2013年07月19日 14:56

牛二無話過:如果當權者不肯修改不義的法例(例如強制僱主一定要俾最低工資,否則打靶),遊行絕食佢又無動於衷,一定要革命.革命對社會的修害比佔中小得多.

PCYK - 2013年07月19日 14:58

牛二從來都不會自以為是,這是大家都十分清楚的.

釣金公 - 2013年07月19日 14:58

香港既屬於中國人的,亦屬於港人的,所以戴耀廷的理念能否實現,除了絕大多數港人支持,亦要中國政府背書,缺一不可。如果佔中行動如民調顯示,只是一小撮人支持,又没有說服北京,佔中不止違法,也是叛國行為。如果戴氏認為,自己所背叛的是不義的北京政府,那麼佔領中南海比佔中更合適。

飛天火屑 - 2013年07月19日 14:59

『而佔中, 只不過係幾個所謂"學者", "呢"係象牙塔入面度出嚟, 然後一班泛民為了一己之私, 不擇手段咁用嚟摧毀香港的法治, 帶領香港走上南非, 突尼斯, 埃及, 印度之路既一條完全無政治智慧既屎橋, 又可以說是一個"形同擄人勒索, 綁匪脅持人質要求贖金的違法吹雞扮V煞"活動而已.』

你除咗用有色眼鏡睇泛民, 同不斷危言聳聽, 仲有冇其他理據呢? 泛民點樣為一己之私呢?

PCYK - 2013年07月19日 15:06

牛二無講過:泛民放個屁都係為一己之私。

你們你們你們戴面具扮V煞,牛二就唔同嘞,光明正大,以理服人,溫文有禮,從來唔會一有人反對就鬧人係廢話.

tigeri - 2013年07月19日 15:09

"你除咗用有色眼鏡睇泛民, 同不斷危言聳聽, 仲有冇其他理據呢? 泛民點樣為一己之私呢?"

你要認為是有色, 便是有色, 你要認為是危言, 在你來說便是危言, 你要認為泛民一心為民, 也是你的自由.  我沒興趣對你浪費手力.

金弓 - 2013年07月19日 15:12

林奮強偷步賣樓,毋需講法治;梁振英搞僭建,毋需講法治;陳茂波經營劏房,毋需講法治;人民一要佔中,保皇派就大講法治了。

真是咄咄怪事!

tigeri - 2013年07月19日 15:13

正如我一直說, 民主是糖衣毒藥, 你地口中既民主只係教科書理論.

你要"認為"唔係, 我亦唔打算說服你.

我更唔打算將我以前係呢度寫咗N次既野, 係呢張帖輯錄成書咁寫多次俾你睇.  你有興趣, 可以自己搵番我以前係呢度寫既野, 你覺得邊度唔啱, 可以quote出嚟 (唔該, 做個負責任既人, quote埋出處), 然後寫低你既想法.

講完.

金弓 - 2013年07月19日 15:14

正是因為這種治民不治官的「法治」,為佔中提供了理據!

釣金公 - 2013年07月19日 15:15

戴耀廷之私顯現在,北京政府、港府及港人三方還没有充分討論,更没有共識下,抛出一個運動方案,即不達到自己的理念,便癱瘓中環,還要强調運動是和平的。

積少成多 - 2013年07月19日 15:20

簡單的一句話︰乜原來講下、寫下文章、開下會,都係「違法」?

PCYK - 2013年07月19日 15:22

牛二無話過:糖衣毒藥有糖衣毒藥好,專政有專政好.

金弓 - 2013年07月19日 15:23

「戴耀廷之私顯現在」,釣金到底想說什麼?

詞不達意,看來不像受過高等教育。

飛天火屑 - 2013年07月19日 15:25

奇怪! 反佔中嘅成日講佔中得唔到香港社會廣泛支持, 噉對你哋嚟講咪好事囉, 到時得小貓三幾隻, 咪當佢哋去中環行街、拍拖、shopping 囉, 使乜憟哇? 面對現實啦! 假如佔中無乜人支持, 你 689 就唔使行出嚟靠嚇, 又話不可能不犯法, 不可能和平, 張主任亦唔使高調打壓, 換言之, 你哋好騰雞, 好怕人多囉 !

釣金公 - 2013年07月19日 15:33

金弓,你返去改病句啦,你係知青,我唔係。

midiguy - 2013年07月19日 15:51

聰明人不斷嘗試推翻自己的立論。笨蛋不斷尋找籍口支持自己的見解!

戴耀廷以近乎無賴的方式來解讀中大的民意調查!

midiguy - 2013年07月19日 16:05

馬克思應該係學者?

L

Liberphile - 2013年07月19日 16:06

有人批評別人只懂盲目套用教科書理論,亦有人批評別人不懂獨立思考及盲從教授專家,聽起來好似勁有料咁,果然係牛門弟子同一條思路,無論如何掩飾扮嘢,狐狸尾巴始終會露出來。

金弓 - 2013年07月19日 16:08

點撥一下釣金:

被打得鼻血直流,就不要誇耀少林出身;被一劍劏開褲襠,就不要吹噓武當門下;詞不達意,就不要宣稱受過高等教育,才能將出乖露醜的影響減到最低。

龍葵 - 2013年07月19日 16:13

真係好中意呢句"無論如何掩飾扮嘢,狐狸尾巴始終會露出來。"

尾巴晨早就露出來啦.  無料又要成日扮有料, 不停 Copy & Past / Quote & Unquote 又不明所以唔識用.  一俾人問就顧左言右唔正面答.  再唔係就用老屈呢D咁下三流嘅手段, 真係不知羞恥為何物.

"批評別人不懂獨立思考" 有乜問題?  之前反國敎唔係主要用什麼洗腦, 無/剝奪獨立思考D咁嘅理由咩?  吓!  乜原來係隨口噏, 一時一樣嫁!  若是,  呢D人本身就好有問題啦! 同共產黨真係一個模出. 

普賢 - 2013年07月19日 16:15

若無牛二/牛門充當信壇的負面言論代表,就不能凸顯其他壇友的正面、正義言論! ^^

L

Liberphile - 2013年07月19日 16:17

勁多五毛蒲頭,證明『佔中』令老共寢食不安。老共口硬心怯,不問可知!

midiguy - 2013年07月19日 16:18

因為林奮強偷步賣樓,毋需講法治;梁振英搞僭建,毋需講法治;陳茂波經營劏房,毋需講法治;人民一要佔中,所以無需要講法治了。

真是咄咄怪事!

金弓. ...應該係一個學者吧!

普賢 - 2013年07月19日 16:25

當然寢食不安喇!出下口術吹下水就騰晒鷄、如臨大敵,為鎭壓製造輿論嘛!

龍葵 - 2013年07月19日 16:31

用下三流技倆嘅人就只會不停的牛乜乜牛物物咁講但又講唔到乜嘢實質嘢, 言之無物, 流於空泛.  有乜人最中意最擅長呢D呢?  咪共產黨囉!  所以話呢, 係一個模出嘅.

L

Liberphile - 2013年07月19日 16:33

普賢兄,午安!

牛門弟子眾多,花款多,招數亦多,有啲扮中立,有啲對老共小罵大幫忙,令人眼花繚亂,唔小心仲以為有啲人真係反專政撐民主,其實佢哋好蠱惑,係維穩嘅猛將嚟㗎!

龍葵 - 2013年07月19日 16:38

共產黨就最中意自說自話.  一時一樣,  所以講乜都啱格.  賊喊捉賊, 喜以語言偽術去掩飾.

龍葵 - 2013年07月19日 16:42

嘻!  不過呢, 有D人又好難有乜嘢實質嘢講到嘅, 咁咪不停話呢個係乜, 嗰個係物囉.  睇完某君今日嘅留言, 有無人睇到有一句唔係空言有實質嘢講過嫁?

midiguy - 2013年07月19日 16:44

哈哈!

L

Liberphile - 2013年07月19日 16:48

俾人講到痛處,自不然㷫過辣雞,反應亦會唔同晒,我都好體諒啲牛門弟子嘅,不過,㷫過頭對身體唔好,請多保重,是為至盼!

釣金公 - 2013年07月19日 16:49

你不喜歡中共政權,大可以佔領中南海,又或者移民去你喜歡的地方,沒有理由糟蹋香港,一個自由、充滿朝氣的香港。

龍葵 - 2013年07月19日 16:52

嘻!  我諗真係有人被"揭穿"所以"㷫過辣雞".  我見住D人不停咁自暴其短(尤其係無料只係識老屈玩語言偽術) 就覺得好好玩好好笑喇!

雖然大言不慚話人地係"阿伯", 但我睇某君應該都唔後生,  唔好被人揭穿覺得"無面"瞓唔著喎!

金弓 - 2013年07月19日 16:53

咦,那獼狄是應聲蟲嗎?

龍葵 - 2013年07月19日 16:54

嘻!  其實點解我要寫咁多呢?  就係引D人再空言再老屈囉!  壇上傻仔唔係無, 不過一般都唔係傻仔呢嘅, 咪等人自己睇囉!  幾好玩吖!

金弓 - 2013年07月19日 16:55

釣金聽好了:中國是中國人的中國,不是中共的中國。

金弓 - 2013年07月19日 16:56

同樣,香港是香港人的香港,不是土共的香港。

釣金公 - 2013年07月19日 17:04

金弓,所以佔領中國人的香港、癱瘓香港人的香港,必須要向十三億人說清楚,向七佰萬港人講明白,否則後果堪虞。

釣金公 - 2013年07月19日 17:05

(網站編輯已删除此違反版規留言。)
L

Liberphile - 2013年07月19日 17:09

『嘻』與『一笑』或『大笑』有異曲同工之妙,牛門弟子對此招數之運用非常純熟。

金弓 - 2013年07月19日 17:10

釣金又在拉大旗做皮了!

既然提到十三億人,不如來個公投:先投該不該占領中環,順便投下同意不同意中共統治,又如何?

龍葵 - 2013年07月19日 17:14

"非常純熟"嘅應該係老屈技倆.  同中共一個模出就係一個模出, 中共又係中意捉住一兩隻字又或少少嘢來大做文章.  而中共又係最多空言,  洋洋萬字都無十個字有意思, 同某D人真係好似!

金弓 - 2013年07月19日 17:15

相信釣金向主子建議公投,不但拿不到五毛費,還會被賞一巴掌!

龍葵 - 2013年07月19日 17:17

壇上有乜人都中意用"嘻"呢個字呢?  好似都唔少, 思行人係其中一個, 總統兄都好似一樣好中意用, 仲有好多其他壇友都係.... 不過又咁,  D自圓其說嘅人又可能話此一個"嘻"又唔同彼一個"嘻",  唔好撈埋一齊講都唔定.  嘻!  因為同中共一樣, 個D人都係習慣乜都自己講哂,  話圓呢就一定係圓嘅, 但同一樣嘢, 佢地話係方嘅時候又一定會變為方喎!

龍葵 - 2013年07月19日 17:19

-->  思行兄...

P

Philantpraxis - 2013年07月19日 17:20

什么你可以移民,“後果堪虞”,用什么马甲,扮呢个扮那个都无用,讲唔落去就叫人走,凶下你,十年如一日。

戴生已经身体力行,不断向七佰萬港人講明白,有机会向十三億人說清楚,更是无尚光荣,官媒够胆的话。 妄想钓兄不如介绍下有乜门路可以讲比13亿中国人听吧。

釣金公 - 2013年07月19日 17:25

金弓,如果十三億人以為香港人搞獨立,到時中共想唔出動坦克車鎮壓都唔得,你真係要執拾行装上路啦

龍葵 - 2013年07月19日 17:29

又係靠嚇!  講到中共好似真係以"人民"所想為依歸咁!   中共都唔係傻嫁,  只係D人"覺得"就出坦克車?  你估真係無政治後果? 

金弓 - 2013年07月19日 17:32

啊,記起來了。

前天釣金就是揶揄Philantpraxis兄用「殘體字」。

我學的寫的都是「殘體字」,打字學倉頡,才成正體字。

既然釣金以「殘體字」為恥,偏偏自己用「殘體字」,這就叫恬不知恥。

金弓 - 2013年07月19日 17:33

釣金又來恐嚇了。除了恐嚇外,還有什麼能耐呢?

等著瞧吧!

金弓 - 2013年07月19日 17:36

老夫沒說錯吧?

「装」字又是「殘體字」,釣金果然恬不知恥。

金钱自主 - 2013年07月19日 17:38

觀塘忍者龜 - 2013年07月19日 12:07

愛港力啲垃圾係差唔多見底

『見底?』我就無兄咁樂觀, 以前聽埋聽埋個啲珠姐,芬姐發噏風,得到印象自稱愛國者水平有限,點知低處未見低,再出個元秋,5星紅旗代表乜都唔知就話自己愛國,加埋嗰個TREE 根簡直天生一對;跟住再出過『嘟嘟靜心』嘅『愛港力量』,污染大氣電波,最叻果句『我唔理乜嘢理論,總之就唔鐘意你哋搞亂香港』。

睇住啦,『好嘢』陸續有來,特別係『佔中』已經蓄勢待發,阿爺發茅。

釣金公 - 2013年07月19日 17:41

龍葵,你啱咗一半,民情想中日開戰,中共自知後果,不會成事。如果台灣公投獨立又如何?  民情如何? 中共對台開戰亦是顺其自然,所以阿扁唔係傻瓜,公投台獨只聞樓梯響。

龍葵 - 2013年07月19日 17:41

對某些人不停玩老屈語言偽術嘅行為我真係好"欣慰".  唉!  好多嘢與其出自我自己口中, 不如讓別人演出"真人SHOW"仲有說服力啦! 

金弓 - 2013年07月19日 17:45

釣金,不要顧左右而言他了,解釋一下為何揶揄別人用「殘體字」,自己又用揶揄「殘體字」吧,不然的話,就會變成無恥之徒了。

龍葵 - 2013年07月19日 17:47

釣金公君,  我真係唔知"民情"係咪真係想中日開戰喇, 我就覺得唔係囉!  唔好攪錯,  民族主義同想中日開戰係兩回事.

阿扁唔係傻瓜但其實公唔公投"獨立" , 台灣實際上都係一個國家啦! 乜台灣人出國唔係用台灣護照而係用中華人民共和國護照咩? 

香港都無話要獨立呀!  就算係陳雲都係話要自治之嘛!

cocoto - 2013年07月19日 17:52

" 鍾致秋

絕對認同戴教授的說法,我也準備明年聲援佔中計劃。 "

x 100000000000000000000000000000000000

.

絕對認同戴教授的說法,我明年一定參與佔中計劃 !

cocoto - 2013年07月19日 17:53

" 絕對認同戴教授的說法,我也準備明年聲援佔中計劃。 "

x 100000000000000000000000000000000000

.

金弓 - 2013年07月19日 17:54

更正:釣金不要顧左右而言他了,解釋一下為何揶揄別人用「殘體字」,自己又用「殘體字」吧,不然的話,就會變成無恥之徒了。

cocoto - 2013年07月19日 17:54

.

金弓 - 2013年07月19日 17:57

老實說,當看到釣金揶揄壇友用「殘體字」時,老夫真替釣金捏一把冷汗:五毛費凍過水!

難道釣金一鈍至此,竟然不知中共用的正是「殘體字」?

cocoto - 2013年07月19日 18:05

網上五毛、網下狗奴空群而出,

罔想以歪理正說「說服」香港人。

可見佔中威力不獨可穿透鐵甲,

直情係連中南海果道紅色大門都衝開左!

一老年人 - 2013年07月19日 18:14

『被打得鼻血直流,就不要誇耀少林出身;被一劍劏開褲襠,就不要吹噓武當門下;』

不過,若對手是張無忌、令狐沖,就無可奈何。:-)

釣金公 - 2013年07月19日 18:19

每個人處境唔同,對行動判斷唔同,如果佔中發起人手揸外國護照,萬一佔中失控,最多一走了之,但其他年輕支持者未必咁好運啦,坐困囚城!   所以公平起見,佔中政客應公佈國籍狀況。

釣金公 - 2013年07月19日 18:27

金弓,因為殘體知青多,手機、電腦時不時彈一兩個殘體字出來,我是受害者,討論中文字,每日一句見!

o

old head - 2013年07月19日 19:14

“「佔中」所倡議的法治,是要以公民抗命的行動去爭取香港落實公平、公義的選舉制度,那是期望及重視法治須達「以法達義」的水平,而反對「佔中」者則滿足於 「有法必依」的法治水平,只是要求人們守法,卻不問這些法律條文和法律制度是否公平、公義。法治不止於「有法必依」,而須「以法限權」和「以法達義」;這 些對法治的理解,在法治理論中,可說是入門之學。”

“卻不問這些法律條文和法律制度是否公平、公義。” 此話怎解?法律條文和法律制度之所以是法律,就是因為它是建基於公平、公義的原則理念之上,豈容戴某一葉障目,斥之為“卻不問這些法律條文和法律制度是否公平、公義。”

戴耀庭,你有什麼資格胡言亂語,給法律下定義。你也太忘乎所以,不知人間有羞恥事了!像你這種邏輯混亂的法律教授,也就是香港才有的特產。

飛天火屑 - 2013年07月19日 19:48

『你不喜歡中共政權,大可以佔領中南海,又或者移民去你喜歡的地方,沒有理由糟蹋香港,一個自由、充滿朝氣的香港。』

喂! 咪當人傻啦! 中南海咁遠, 佔咗中環先算啦! 又叫人唔鍾意可以走? 喂! 香港我哋都有一份架, 點解要走啫, 大家鬥命長囉! 

飛天火屑 - 2013年07月19日 19:54

『牛門弟子眾多,花款多,招數亦多,有啲扮中立,有啲對老共小罵大幫忙,令人眼花繚亂,唔小心仲以為有啲人真係反專政撐民主,其實佢哋好蠱惑,係維穩嘅猛將嚟㗎!』

信壇上確實有呢類陰濕友, 其實佢哋好快會露底, 假唔到幾耐, 有啲支持唔住會自動消失, 然後開新 account 再入嚟。

飛天火屑 - 2013年07月19日 20:18

當日我呼籲各位唔好圍剿『老虎』, 覺得我哋唔應該以人多欺人少, 今日我發覺自己係完全錯晒! 原來有人係唔抦唔舒服, 愈抦愈暢快。

midiguy - 2013年07月19日 20:40

『流氓主派弟子眾多,花款多,招數亦多,有啲扮中立,有啲對"短線民主派"小罵大幫忙,令人眼花繚亂,唔小心仲以為有啲人真係反專政撐民主,其實佢哋好蠱惑,係搗亂社會嘅猛將嚟㗎!』

信壇上確實有呢類陰濕友, 其實佢哋好快會露底, 假唔到幾耐, 有啲支持唔住會自動消失, 然後開新 account 再入嚟。

飛天火屑 - 2013年07月19日 21:01

呢度嘅泛民支持者個個都打正旗號, 絕不藏頭露尾, 更唔會改名, 近日有唔少新面孔, 大家心照啦, 唔通......一注挾中? 真係唔好意思! 

龍葵 - 2013年07月19日 21:19

old head 君,

“法律條文和法律制度之所以是法律,就是因為它是建基於公平、公義的原則理念之上,豈容戴某一葉障目,斥之為“卻不問這些法律條文和法律制度是否公平、公義。”

理論上, 法律是建基於公平, 公義的原則理念上, 但實際上呢又唔一定喎!  再講,  法律亦只不過是”建基於”公平, 公義的原則理念上但事實上不少法律都有漏洞,  基至可能不會時宜, 這亦是為何法律不停被修改原因.  再講,   什麼下不下定義呢?  首先閣下又對所講的”法律(條文)”有多少認識?  

龍葵 - 2013年07月19日 21:20

===> ...可能不合時宜, 這亦是為何法律不停被修的原因

midiguy - 2013年07月19日 21:50

對的理論由小學生提出也是對的。不對的理論由愛因斯坦提出還是錯的 ?

小弟在論壇感興趣的是人家文章的內容。只有笨蛋和食古不化的共產黨員才花時間研究網友背後的門派及動機。

龍葵 - 2013年07月19日 22:04

嘻!  依定先睇到TIGERI 嘅留言,  不過遅遲咗好過睇唔到咁睇到又梗係要回應吓啦!

“….又係一個不知法治為何物的人.

法治本身有問題, 可以修法, 可以推翻然後成本寫過, 但沒有可守可不守這種事.  可守可不守, 就是人治.  沒有法治, 何來人權?、

首先, 法律原則上是應建基於公義的原則理念之上但實際上又唔一定喎!  如果法律本身是建基於不公不義之原理上咁又點以修法改之呢?  痴人說夢?   我之所以對戴耀廷 先生之言有所保留是因為我不知道實際上是獨犯了那幾條法例而那些法例又是否建基於公平, 公義之原則理念之上. 

沒有法治, 何來人權?  咁就要睇下法律是否用來維護人權定踐踏人權啦!  若是後者,  有法治可能都係無人權, 就如上世紀初韓國好似仲有所謂的殘民,   法律就係話佢地無人權.

忡有,  TIGERI 話:

“… 我已經講過N次, 你要修法, 一係就用現行法例容許既方式來修改, 一係就搞革命, 成本法律推翻佢重新寫過.  那有叫人"自己認為"不義就不用守這種方法?  此例一開, 誰還會守自己認為不義既法例?  你可以告訴我嗎?”

但我想問搞革命就一定會成功?  搞革命就唔犯法?  唔係啩!  TIGERI 你講下係邊個地方推翻現有政府係唔犯法嘅?  就算革命成功後新政府都唔會主法容許推翻政府啩!  所以呢,  法係一定會犯,  差在有無人追究咁啫!  所以呢,  話人不知法治為何物嘅TIGERI 自己其實都唔係太知何謂法治!  

龍葵 - 2013年07月19日 22:20

"對的理論由小學生提出也是對的。不對的理論由愛因斯坦提出還是錯的 ?"

同意呀!  千祈唔好好似D小學雞咁成日話人地係乜乜學者教授, 講到好似唔會錯咁.  如果港人個個係咁, 唔使中共洗腦都係無希望.

而一些人滿口正義咁但言行就同共產黨一個模出,  真係丟人!  連TIGERI 都比唔上!

一老年人 - 2013年07月19日 22:30

龍葵,晚安。被打為「共產党的地下党員」,有何感想? :-)

公孫喬 - 2013年07月19日 22:35

龍葵, 你不可少看 tigeri, 她真的能夠列出"佔中"是犯了那幾條法例, 她有備而來, 只需照稿打字. 她每天都在長篇大論, 重覆那些稿不外乎就是 "佔中"違反法治, 這正好告訴大家她根本就不懂"法治"二字. "佔中"仍未發生, 她就在叫讓"佔中"違反法治, 張曉明也在立法會大樓之內大叫"違法就是違法", 同樣的低水平. 舉個九唔搭八的例子, 我十分鐘之前持刀插死人, tigeri 同樣大叫大讓我違反"法治". 連法庭都未曾判我是謀殺還是誤罪還是冇罪, 對於她來說我必定要坐牢, 要打靶或者判無期徒刑. 她才是沒有法治, 最明顯不過. 她天天都在按照她的主觀意願在叫嚷 "佔中" 什麼什麼的, 是"人治"的典型, 只是她不自知而已.

龍葵 - 2013年07月19日 22:49

老年人兄晚上好!  我呢,  對什麼五毛, 六毛之名一點也不在乎但就一定唔會被D無賴以此脫身.  我講過, 人地愈使無賴我愈唔放人走,  仲要佢樣衰多幾成.   再講, 我對這種人嘅態度係”多多益善, 少少無拘” , 無就可能悶死人.  我好努力咁嘗試改自己嘅壞脾氣, 所以人地唔太招惹我我都算啦, 但有人送上門都梗係唔好嘥啦,  咁又俾我一個名正言順嘅理由喇, 幾好!

龍葵 - 2013年07月19日 22:50

公孫兄,  咁咪等TIGERI 講下囉!  知道她講會犯那幾條法例先可以再講落去, 依家其實都唔係好知內容係乜. 

法治, 人治可以好籠統咁講但係咁講法又唔一定有意思.  所以呢,  最好等TIGERI 詳細D講,  咁會清晰D, 咪睇下佢有乜講囉!

黎自立 - 2013年07月20日 00:29

參加佔中。

tigeri - 2013年07月20日 00:30

對住你地一班是非不分, 對錯不問, 馬耳東風, 新聞又唔睇, 連上網查資料都懶, 一相情願相信教科書理論而莫視事實, 和人云亦云既佔中和大圈子不負責任制支持者講咗一晚充滿互相吹捧, 陰謀論, 抹黑, 同無知既所謂"道理", 我實在無乜太多野需要再補充.

(正如上面果個公孫喬話, ""佔中"仍未發生, 她就在叫讓"佔中"違反法治"云云, 如果呢個人稍為會睇下新聞, 瞭解下世界大事, 就會知道:

"2013年1月,香港大學法律學者戴耀廷教授表示,若市民不再施以更進一步行動,普選的目標將會無法達到。他在1月16日投稿信報,以《公民抗命的最大殺傷力武器》為題,鼓勵市民及民間領袖以事先張揚的形式實行違法、非暴力的佔領中環行為......"

甚至, 戴先生宣讀既佔中信念書都曾經提到,"爭取在香港落實民主普選所採取的公民抗命行動,雖是不合法,但必須絕對非暴力......"

呢件事再講, 我都覺得實在是在浪費壇友觀看既時間)

想你地必定知道, 除咗大圈子不負責任制, 我另一樣最討厭既就係浪費手力.  同啲連新聞都唔睇既人討論, 就係最浪費手力既事情之一.

莫講話你地一班佔中支持者要談法治, 根本就完全沒有說服力, 你地啲論點, 我一開始講既野就已經包括晒咁滯:

"有法必依"有甚麼問題?  如果人人都話"佢自己認為"不義既法律就不用守, 咁仲點講法治?

所謂既「以法限權」和「以法達義」, 有甚麼客觀既標準?   怎樣才算限權, 怎樣才是達義, 誰說了算?  你?  泛民?  還是人多說了算?

那有叫人"自己認為"不義就不用守這種方法?  此例一開, 誰還會守自己認為不義, 甚至不利自己既法例?

你教唆別人去犯法, 這叫尊重法治?  一個人犯了法願意接受法律制裁, 那是"為自己的錯誤行為付上代價", 那不是"尊重法治".  若要談尊重法治, 請問你, 世界上那裡的法治精神是鼓勵人民去犯法的?

喜歡大圈子不負責任制的人, 常說人治是不好, 應要法治.  但另一方面, 這些人又"自己話"邊條法律唔使守, 就叫人唔使守, 試問聲, 咁同人治, 有乜分別?    難道你"話"自己係公義, 你個頭就會多個光環?

換個角度, 你以為今次中央肯"就範", 日後泛民就不會再搞佔中?  會有這種事嗎?

如果中央今次"就範", 難道日後泛民次次拿佔中出來, 中央也要就範?  會有這種便宜的事嗎?  如果中央不就範, 佔中除了犧牲掉香港的法治, 還能得到甚麼?

個地方政團, 想用脅持人質既方法, 去強迫一個中央政府"俾贖金", 如果人地係咁既情況之下應承你, 咁同"屈服", "跪低"有乜分別?  咁係咪日後次次你有訴求, 攞佔中呢條屎橋出嚟, 人地就要跪低?  

仲有, 如果佢係咁既情況之下答應你, 日後, 上海有咩事又玩佔領, 蘇杭有咩事又玩佔領, 咁到時中央點算好?  

你認為, 係呢個"人地完全落唔到台"既情況之下, 人地有乜野理由要答應你既訴求?

你地係上面洗一晚版, 講既野, 其實我上面既問題都幾乎囊括晒.

講到尾, 佔中, 只不過係幾個所謂"學者", "呢"係象牙塔入面度出嚟, 然後一班泛民為了一己之私, 不擇手段咁用嚟摧毀香港的法治, 帶領香港走上南非, 突尼斯, 埃及, 印度之路既一條完全無政治智慧既屎橋, 又可以說是一個"形同擄人勒索, 綁匪脅持人質要求贖金的違法吹雞扮V煞"活動而已.

P

Philantpraxis - 2013年07月20日 00:36

Cut and paste, 番抄又番抄去呃五毛,服左你。

長篇大論,皆因無Point,作賊心虛也。騙自己可以,騙不了別人。

tsingtsing - 2013年07月20日 01:01

長篇大論~我嘅睇法係,亞老虎之所以係咁寫, 係咁post d廢字出來,水蛇咁長又冇point。原因完全唔係想說服信眾, 又唔係想你地欣賞佢d乜野。估阿老虎工錢是逐隻字計錢,所以佢都話之悶親所有人,有幾廢話佢唔care, 最緊要字多,錢就多啦。

O

Old Cake - 2013年07月20日 01:03

五毛只係共產皇族飼養的奴才,佢地又咁心做奴才,佢自己冇人之權利,又以為有權利在此大發謬論,矛盾的生物。

公孫喬 - 2013年07月20日 01:11

她說沒有太多內容需要補充, 她說最討厭是浪費手力, 她再給你送上沒有一千也有九百個字, 她不自知自己的舉動和自己的發言不一致, 她不自知自己露了底, 怪不得你知道她 cut and paste.

tsingtsing - 2013年07月20日 01:12

其實佢地字裡行間看得到他們已經去到無晒人類尊嚴的地步,看到他们被人多翻凌辱都要頂落去,正常人都受不了。

公孫喬 - 2013年07月20日 01:16

看中國古代宮庭劇集看得多也就見怪不怪, 當帝不在場的時候, 當奴才的都是高談濶論, 言語無異於皇帝.

O

Old Cake - 2013年07月20日 01:19

我就唔多睇五毛 d 廢話,無論你同佢講嘜,佢都係cut and paste,重複同樣的謬論,冇討論可言,丙之即可。

tsingtsing - 2013年07月20日 01:25

阿老虎果d偉論,哈,我1年前初來信壇見倒佢俾大堆人圍攻,睇過兩次,原來係寫手,都再無興趣睇。

tsingtsing - 2013年07月20日 01:26

Good night!

O

Old Cake - 2013年07月20日 01:27

虎毛成日話民主係【大圈子不負責任制】,但却從不回應,點解佢主人-共產皇族咁無良,會將子女送去英美民主國家,咁不負責任,話支持虎毛的,可否代虎毛答覆?

公孫喬 - 2013年07月20日 01:37

實際上, 她寫了成千個字, 你只需要移走"自己認為", "自己話", "尊重法治", "教唆", "脅持人質", 這千個字就成了廢話. "佔中"所做的是人民認為的事, 不是自己認為或者自己話. "法治"在上文已作說明, 不再重複. 要教唆成千上萬, 什至好幾萬, 好幾拾萬人, 你來做我們看, 戴耀廷或者陳健文本人是教授也沒有這本事. 脅持人質更加是譬喻不倫, 對方是握有公權力, 有槍有炮有胡椒噴霧, 有軍隊, "佔中"人士只有血肉之軀, 如戴耀廷所言, "佔中"只是敲響個鑼以喚醒香港人.

Yeung Michael - 2013年07月20日 01:38

虎兄以上的留言也許有些偏激,但看通了內裏的理據,小弟也會認同。

戴教授也說過「佔中」或會犯法,但是怎樣「佔中」,細節也未有,又怎會知道犯甚麼法?根據現時情況來看,「佔中」很大機會實行,不過由於難以預知事況發展和易於失控,違法機會率高,大家要有這個預期。

戴教授,「有法必依」、「以法限權」和「以法達義」,三者缺一不可,無入門與高階之別。若現今法律或因時代變遷而不能彰顯社會公義,可透過合法途徑改變法律以達致目的。若要達致社會公義而要違法,唯一條件是整個社會都覺得是苛法而沒有其它合法方法作出改變,逼不得已才要違法。以現今情況評估,「佔中」祇是引起廣泛討論,並未有廣泛支持,而中央政府所擔心的祇是「佔中」聲勢不斷擴大,而非現今「佔中」聲勢,所以不要錯判形勢。

戴教授,若以現今所得到的支持而發動「佔中」,就算成功了,以後不少人都會有樣學樣,以自己心目中的『社會公義』公民抗命,或做出了違法的事,那麼就好像以上虎兄所描述的社會難以安寧,政府無法管治的情況了。

戴教授,既然你認為「佔中」是可行的,倒不如在「佔中」前鼓勵罷工和罷課一至兩天、並以在工作天上街遊行的不違法的方式,測試「佔中」聲勢,看看真的到底會有多少人真心支持和願意犧牲自身的前途,始終在香港,口惠而實不至的人都有不少(我們的特首先生就是其中之一)。若人數不多的話,若真的強調以『愛』和和平的方式「佔中」的話,就無謂要難得的「佔中」支持者的前途白白陪葬了。

回應戴教授在文章開首的問題。由於香港法治根基深厚(因香港人普遍尊重法治),「佔中」行動難以衝擊香港法治。

亞丙 - 2013年07月20日 01:41

佔中係香港人話比全球文明人類聽,大陸係度講大話!而家吾做野,吾通等佢答起前海個雞棚先黎做野咩!

公孫喬 - 2013年07月20日 01:43

因為她說的一切, 連共產皇族都不會相信, 她本人是否相信就不得而知, 香港人只要不想當共產奴才的, 都不會相信她說的話.

O

Old Cake - 2013年07月20日 01:44

Yeung Michael, 嘜你以為有人會無端端,走去犯法而咁願坐監?連虎毛講d廢論,你都認同,真怪。

亞丙 - 2013年07月20日 01:49

個d咩山君呀、大蟲呀、老虎呀,幾有娛樂性,牠就是靠人回應而獲取別人肯定。

O

Old Cake - 2013年07月20日 01:52

公孫小姐,虎毛如果相信佢自己的說話,就係白痴傻毛了,你見佢唔直接回應壇友的反駁,顧左右而言他,就知佢係五毛啦,只係來做文宣工作。

公孫喬 - 2013年07月20日 01:53

"可透過合法途徑改變法律以達致目的"? 言下之意, 是修改基本法. 對不起, 對方是中共, 此路不通. 還是想再來一次人大釋法, 剝奪你的普選權?

"以後不少人都會有樣學樣, 以自己心目中的"社會公義"公民抗命".

"自己心目中"就不會是"社會金義"了, 你可以有樣學樣, 不過, 能成事才怪呢.

亞丙 - 2013年07月20日 01:55

雖然係翻譯,之但係點解普通法之前要加 "普通" 兩個字係度?條法由何而來?又如何通過?通過條法既人又從何而來?如果通個法例個班人,並不是經一人一票選出,其認受性成疑!

亞丙 - 2013年07月20日 01:58

(網站編輯已删除此違反版規留言。)

亞丙 - 2013年07月20日 02:01

----"若要談尊重法治, 請問你, 世界上那裡的法治精神是鼓勵人民去犯法的?"

北朝鮮就最有法治精神喇,就算有示威都係反美!

亞丙 - 2013年07月20日 02:04

按老虎既邏輯及思考方法,推翻清朝都係錯既。

O

Old Cake - 2013年07月20日 02:09

戴教授班人,本身係功能團體,在現今之選舉制度,佢地係特權分子,但佢地唔要特權,而爭取人人平等的人權,反而,班本身被剝奪權利的維園阿伯,就成日爭取繼續做奴才,怪異也。

Yeung Michael - 2013年07月20日 02:14

Old Cake 兄,正常人不會「無端端,走去犯法而咁願坐監」的。就算支持「佔中」的,都不是「無端端,走去犯法而咁願坐監」的。

在下支持爭取普選,但對於「佔中」,卻有所保留。在下所擔心的,是「佔中」失敗了(相信機會很高),中央會藉機在各方面打壓普選,令原本緩慢的普選進程停頓,甚至倒退下來。

之前說過,虎兄和在下都曾就普選相關問題有不少文字交鋒,但在「佔中」話題上,虎兄和在下的論點卻是大同小異。在下祇是「幫理不幫親」吧。感覺上,虎兄好像有些改進了,論據紮實了,雖然言論有些偏激,這是好的。

O

Old Cake - 2013年07月20日 02:26

Yeung Michael兄,你冇聽過烏坎村,及江門反核?佔中已係好保守。虎毛係五毛,佢果户口係黨的,第二條毛亦可用,我唔會晒時間睇佢d 文宣,你喜歡這類的文宣,可去睇盲會太公布,大把一樣廢論。

Yeung Michael - 2013年07月20日 02:33

公孫兄,你誤會了在下的意思。「佔中」、公民抗命等等極端爭取權益的手段,祇會在苛法橫行、社會大眾普遍支持下才會有望成功。若以現今得不到社會一致支持下「佔中」,失敗了事小,若因為「佔中」導致中央政府收緊政制改革,影響爭取普選的進程則事大。

O

Old Cake - 2013年07月20日 02:40

2017真普選,已經係一拖再拖之底線,若港人俾共產皇朝呃左幾次,仲要再退讓,就唔好再攪爭取民主了,索性食狗飯,等皇恩下賜算了。

Yeung Michael - 2013年07月20日 02:46

Old Cake 兄,很不同。江門反核是得到社會一致性支持,而且祇是遊行、示威而已,很和平。相對而言,「佔中」變得極端,一來未得到社會普遍支持,有的祇是廣泛爭議而已;二來不是祇是示威、遊行這麼簡單。至於烏坎村,細節記不起來,不談論了,見諒。

Yeung Michael - 2013年07月20日 02:56

Old Cake 兄,很對不起,看來這條底線又要再退了。站在中央「一切都要在掌握中」的心理,加上港人的不合作態度(例如提倡「佔中」),中央若果不收緊,已是萬幸。

O

Old Cake - 2013年07月20日 02:56

和平?試吓唔答應,大陸民眾會點反應。烏坎村就係例子,最新係廣州反焚化爐。

O

Old Cake - 2013年07月20日 02:59

你不是對不起我,你只係對不起其他港人。

O

Old Cake - 2013年07月20日 03:19

Yeung Michael的心態,就係民主要等共產皇朝喜歡時,皇恩浩蕩,賜予民主俾港人。

Yeung Michael - 2013年07月20日 03:36

江門反核,民眾覺得健康、性命攸關,若政府領導不答應,民眾祇有兩個選擇,一是留下搏命,二則走人。任何一款,任何理性的政府都不想見到。至於廣州反焚化爐,相信都得到社會普遍支持,若政府仍死撐,後果堪如。至於「佔中」,一來未得到社會廣泛支持,二來或會影響中環人生計,招來更多反對聲音,徒然弱化了「佔中」聲勢。Old Cake兄,希望你今次真的明白在下的理點了。

爭取普選路上,在下衹是一介草民,談論社會時局而已,不要以為在下有感召群眾的能力。面對中央政府這樣強大的對手爭取普選,不是衹憑着心中一團熱火強闖就可以成功,重要的是要冷靜、理智、知己知彼,以作出適當的應對。

夜了,下次再談吧!

龍葵 - 2013年07月20日 07:52

嘻!  點可以唔回應TIGERI 呢!  TIGERI  就係成日以難纏, 死唔斷氣這種招數,  點可以俾佢得逞呢,  就係連自欺欺人嘅幻想都唔留番俾佢咁先好玩!

TIGERI 今次2013年07月20日 00:30嘅留言太長, 唔QUOTE 啦,  但除咗反覆咁講之前嘅嘢都又係無乜意思.

TIGERI  有一樣真係好似中共, 就係長篇大論但又無內容,  又成日自說自話,  次次都以怕”浪費手力”, “唔打算說服你”.     怕浪費手力你又寫咁多,  又係一個口不對心之人.    說服唔到人又話唔打算說服人,  又係無賴之詞.  乜TIGERI 你真係可以講到”一套”道理咩?  無喎!  又係東一忽, 西一忽!   成日叫人睇番你之前嘅留言,  你邊位,  你嘅留言人地一定要睇,  又或要花時間查?  笑話.   自己講唔出就講唔出啦!

“喜歡大圈子不負責任制的人, 常說人治是不好, 應要法治.  但另一方面, 這些人又"自己話"邊條法律唔使守, 就叫人唔使守, 試問聲, 咁同人治, 有乜分別?    難道你"話"自己係公義, 你個頭就會多個光環?”

TIGERI 所講嘅法治同人治有乜分別?  有!  人治是一少撮人用法律治國,   而這一少撮人往往就是當權者, 有勢力之人.  法治是以法治國,  但當大部份人都認為某條法例有問題時,  咁一係就好似你咁講修法改之,  又或當那條法例本身就是建基於不公不義的原則理念上,  無法修例改之,  只可用其他方法,  例如TIGERI 所講嘅革命.  但革命基本上係一定”犯法”的,  唔係好似TIGERI 講到好似推翻現政府成主新政府後就變成唔犯法,  分別只係無人追究啫.  但又難怪,  TGIERI 成日用當權者心態諗嘢, 難免會犯呢個錯.

TIGERI 成日話人唔睇新聞唔上網查資料,  講到自己好似做足但係講嘢仍然係唔通喎,  咁睇咗D新聞同查咗D資料有乜用呢?   QUOTE 戴耀廷教授事先張揚話自己遣法,  乜人講乜你信乜咩,  或者他自己講錯呢,  咁TIGERI 你又有無去查下真係遣邊幾條法例吖?

最後,  我覺得呢,  明人就不做暗事,  所以我最憎D人成日係度叼下叼下,  有嘢就明講,  又睇下最後係邊個搭唔上嘴.

龍葵 - 2013年07月20日 07:52

MICHAEL 兄,  我覺得佔中行動最重要是有大眾支持,  這是戴耀廷教授要繼續努力做的.   真正參加佔中的人數不一定要很多,  但社會廣泛支持或起碼諒解是必要的.  我亦不以為佔中行動真的可以爭取到普選,  但讓中共知道香港人沒放棄過而有實際行動是重要的,  否則中共一定唔會理你.  致於是否遣法的問題, 戴耀廷教授真係要講清楚.    作為一個法律學者,  如果有好的理由, 呼籲做不合法的事還是可以諒解的,  尤其是面對中共這種無賴政權, 如我之前所說,  法治並非”唯一” 重要又或”必然”是最重要的.  但若然一個法律學者, 曲解法律定義以支持自己的行動, 咁就不可以接受.    我沒訂閱信報, 所以沒看完全文, 亦唔知會觸犯那些法例,  因此對戴耀廷教授所言有保留.

飛天火屑 - 2013年07月20日 09:28

講真, 牛二寫嘅嘢, 你哋真係會逐個字睇晒咩? 我就從來未試過, copy & paste , 人哋就逐個字計錢, 我哋點解咁笨晒精神呢!  

網站編輯 - 2013年07月20日 09:43

請勿作出任何沒有事實證據支持的言論,若一經發現,其帳戶將即時刪除,不予警告。

龍葵 - 2013年07月20日 09:52

網編大人,  你咁講好空泛喎!  壇上言論大部份都係個人觀點, 如TIGERI 話人係"一班是非不分, 對錯不問... (下刪N咁多字) 其實大有乜事實證據支持呢?  不如網編詳細D講下個規則,  唔係我諗8 成以上嘅戶口應該都可以刪除嫁啦.

龍葵 - 2013年07月20日 10:03

網編大人係要求大家對政客, 公眾人物嘅批評要有實據, 定係話人五毛收錢要有實據呢?  定係兩樣都要呢?

不過又咁講,  雖然我唔同意TIGERI 之言,  但我又唔覺得她有收錢喎,  她只不過係反民主死硬派而已.   不少其他反民主嘅壇友其實都一樣係咁. 

O

Old Cake - 2013年07月20日 14:00

Surely a 50cents la, the 50cents didn't discuss at all, it just propagandize. So, 50cents never correct the obvious error pointed out by the readers, 50cents just repeat the same ridiculous argument.

龍葵 - 2013年07月20日 19:32

"So, 50cents never correct the obvious error pointed out by the readers"

But a bundle of people here have the same problem woh!   "非不為也, 是不能也".

"50cents just repeat the same ridiculous argument"

Same la,  heaps of people here keep repeating the same meaningless allegation!  It's a matter of abiity and calibre!

Yeung Michael - 2013年07月20日 21:02

龍葵姐,同意你的論點「... 真正參加佔中的人數不一定要很多,  但社會廣泛支持或起碼諒解是必要的.  我亦不以為佔中行動真的可以爭取到普選,  但讓中共知道香港人沒放棄過而有實際行動是重要的,  否則中共一定唔會理你」,但是,這是否一定要「佔中」以達致目的呢?在下認為未必,所謂「辦法總比困難多」,手段和辦法一樣,都有不少呢!例如天天遊行、示威,發動簽名運動,天天公佈最新簽名人數,到運動最後階段,將所有簽名冊遞交中聯辦等等,這對中央來說,已經是一種壓力了。又或者,可以罷工、罷課一至兩天,有膽識的,甚至同時可在政府總部或中聯辦遊行、示威。這些辦法,戴教授可有考慮過嗎?「佔中」有必要嗎?

當然,有權利都有義務,大家都要向中央保證爭取普選是香港人希望以自己的方式為香港、為國家作出貢獻,而大家都是愛國愛港的一群。若香港變成一般國內的城市,香港獨有的特質就會無從發揮,相反,中央將會事事關注香港、照顧香港,中央管治香港會很辛苦,對香港來說亦是災難。

龍葵 - 2013年07月20日 21:20

MICHAEL 兄,  愛國這詞好難搞.  我基本上覺得自己愛國但中國現在被中共騎劫,  又真係唔係好愛得落.  我對中共無期望,  中共是死性不會改的, 永遠都只是滿口空言,  講埋講埋都唔知講咗乜,  真係好討厭.  以往我都不喜歡過激行動,  但開始覺得長痛不如短痛,  推倒重來,  反正都係橫死掂死, 咁就死得轟烈D.

Yeung Michael - 2013年07月20日 21:56

龍葵姐,愛國這詞不難搞。以愛港為例,愛香港等於愛梁振英為首的特區政府嗎?相信你不會同意的,而且相信香港人也不會同意的。

既然中央要「愛國愛港」,大家就順意回應一下就算了,並保證香港人在爭取到普選後,會按本份為國為港作出貢獻。而國內的事國內了,我們的「井水」絕不過犯國內的「河水」。

Yeung Michael - 2013年07月20日 22:00

很抱歉,以上留言「... 相信你不會同意的,而且相信香港人也不會同意的 ...」應改為「... 相信你不會同意的,而且相信很多香港人也不會同意的 ...」。

龍葵 - 2013年07月20日 22:28

MICHAEL 兄,  愛港唔等於愛CY政府, 咁所以咪叫佢落台囉!  同理, 唔少愛國嘅人都想中共下台.

河水不犯井水,  唉, 唔容易,  中共係要河水就要攞河水,  要井水就要攞井水,  邊有咁順攤呢, 我就唔係好信喇.

同意好唔同意好,  你有你想法,  我有我想法, 唔一定要別人同意但更無必要跟大隊.  我向來唔多理人, 亦唔多理所謂群眾壓力,  受群眾壓力改變想法的比收咗錢改口嘅仲唔掂,  因為後者起碼知道係為咗乜, 前者都唔知為乜!

Yeung Michael - 2013年07月20日 23:09

龍葵姐,我們在向中央政府爭取普選期間,就無謂說出一些敏感字眼,如中共下台等等,始終我們想得到的是普選的實施,而非中共下台,無謂為我們爭取普選增加難度。

中央勢強,香港力弱,我們無力控制中央,祇有盡我們自己的能力合法捍衛我們的權益,及盡力向中央政府痛陳利害。除此之外,祇有為中國和香港祈禱吧!

我們想梁振英下台,除了他自身的誠信問題、不濟的辦事能力之外,連香港怎樣為國家作出最佳貢獻的定位都弄不清楚,即使在基本上作為中港之間的溝通橋樑角色上,他祇是作了由中至港的這一部份而已。他所做的,由京官作特首有甚麼分別?關於誠信和辦事能力,相信很多京官比他更出色!

龍葵 - 2013年07月20日 23:30

MICHAEL 兄,  我以前都好似你咁諗但依家又唔一樣.  中共呢,  你叫佢下台佢就一定唔中意,  但你順著佢佢又會得寸進尺.  中共係唔會信人嘅.  基本上, 我覺得中共係憎人富貴嫌人貧.

龍葵 - 2013年07月20日 23:33

==> 厭人貧

Yeung Michael - 2013年07月20日 23:57

龍葵姐,無法啦!誰讓中央政府勢強,強如美國也要忌它三分。

你的留言,讓小弟想起阿媽教百厭仔一樣,順着百厭仔,他必會得寸進尺,這是人生百態的一部份,你口中的中共都走不掉了。有金錢和其它利益攸關的事務,我們又怎可以完全相信別人?再一次,你口中的中共都走不掉了,這亦是人生百態的一部份。重要的,是我們怎樣去應對。今天的信報提到Asiana Airlines 內部有一份危急應變手冊,內裏預期一旦有任何危急事情發生,這手冊已勾劃了詳細步驟去應對(可以相信這手冊必是厚厚的)。小弟的意思是,我們未必一定要列明詳細步驟,但對任何事情我們都要作出預期,當問題真的來了,最低限度我們不會手足無措,能從容應對。

龍葵 - 2013年07月21日 00:24

MICHAEL 兄, 講係咁講但世事永遠出人意表, 你估都估唔到.  中國將會變成點, 真係睇天.  天要亡人,  人可以唔死?  但肯定是中共是無法亦不會帶中國出生天的.  人呢,  質素好重要, 但最重是MENTALITY, 中共/大陸就係呢樣唔得!  死症!

歷史往往因一件突發事件而改變,  所謂的遠因/基本原素,  若然有時間,  可能可以有所轉變但往往突發事件就令一切來不及變, 亦來不及作出最好的反應.  所謂CONTINGENCY PLAN, 一般亦只能對一般問題作出反應,  但真係太突然奇來的又未必得.

講開CONTINGENCY PLAN,  中環唔少大公司,  若然佔中講咗咁耐都無作出應變計劃,  咁個間公司本身都有D問題,  若然係上市公司,  佢D股票就真係唔好買啦!

Yeung Michael - 2013年07月21日 00:53

龍葵姐,中國政府的惡行雖然罄竹難書,但這有它的歷史背景因素,要改變都不是一時三刻便可以的,亦不是我們香港人關注的重點。我們要做的是爭取普選,保證以我們自己的方式盡心盡力愛國愛港,為國為港貢獻,亦不會侵犯他們的「河水」。重要的,就是爭取了普選後,我們真的要盡本份,不能僭越。

中國勢強,他們要干預香港事務,我們無法阻止,但我們亦可以從容地捍衛我們的權益。從容的意思是我們絕不硬來,絕不硬碰硬,就算出動解放軍都沒有用武之地。

O

Old Cake - 2013年07月21日 00:59

Michael seems to contradict himself.

Yeung Michael - 2013年07月21日 01:00

至於 contingency plan,一般來說,你的說法是對的,但對於搞大型群眾運動的發起人來說,對於突如其來的事件來臨都要有所準備,好的應對增加達到目的的機會,不好的應對可以令整個運動失敗。

O

Old Cake - 2013年07月21日 01:19

Michael thinks Occupy Central doesn't have much support among Hongkongers, given that, the people who would really do it will be even less. Why Michael would be that much worried. Actually, the mad-dog and long-hair, with hundreds of supporters, have done Occupy Central by blocking the road before. 

Yeung Michael - 2013年07月21日 01:34

Brother Old Cake, sorry, I really don't want to repeat what I said before, even in English.  Anyway, simply put, I said Occupy Central (OC) could go ahead if there were little controversy throughout HK.  Obviously, there is much controversy - from recent poll survey, many ladies, middle-aged or older people don't support much.

You expressed yours; I expressed mine; so we all should not waste our time for just repeating and repeating.  But new ideas and new thoughts are still welcome.

O

Old Cake - 2013年07月21日 02:07

It seems Michael is just repeating his argument without understanding other people's. Anyway, Occupy Central would go ahead if CCP don't honor their promise for democracy in HK. The pro-Beijing always contradict themselves in that they keep saying most Hongkongers don't support Occupy Central while warning that it will be highly devastating to HK. How come a handful of people can make such a big damage, it is so contradictory. The mad-dog and long-hair, with their hundreds of supporters, have done Occupy Central before, the police just resumed the order within hours. 

Yeung Michael - 2013年07月21日 02:50

Brother Old Cake, if Occupy Central (OC) were done in what you described, most likely it would be failed; if so, then CCP Government would surely tighten up their control in HK, making us even harder to get universal suffrage.  In other words, OC will mostly do HARM, not help in getting universal suffrage done in HK.  Please think about the consequences; it is very obvious.

Again, CCP Government only worries about spreading the influence of OC indefinitely in the future.  It doesn't worry about the current status of OC at this moment - even HK Police can handle that.

I have made suggestions for Professor Tai to think about; so let's wait and see.

Enough is enough, I think I am going to repeat myself again and again.  Let's stop it, okay?

龍葵 - 2013年07月21日 07:00

MICHAEL兄, 哦! 原來你所說的應變計劃是指戴生,  咁就一定要.   任何大型活動沒預備應急計劃都是不負責任.  但感覺上戴生好書生, 好似沒什麼實際搞事經驗,  這亦是佔中弱點之一,  戴生應好好向有經驗之人請教.

理想和實際是兩回事,  河水不犯井水只是理想.  中共是不會放心不會放手的.  不是香港要理中國之事,  而是大陸若然有什麼風吹草動,  香港一樣會被影響,   沒可能獨善其身. 

講開獨善其身我又想起陳雲.  昨日在書展見到陳大師(D宣傳人員不停說陳大師乜陳大師物),   不知怎樣,  一見到佢就忍唔笑.   他那本”陳雲激語錄”我也看了一回,  激就一般激啦但言語粗鄙,    我就唔會用百二去買咁傻仔喇.

龍葵 - 2013年07月21日 07:01

==>  忍唔住笑

Yeung Michael - 2013年07月21日 13:16

龍葵姐,同意你的說法「理想和實際是兩回事,  河水不犯井水只是理想.  中共是不會放心不會放手的.  不是香港要理中國之事,  而是大陸若然有什麼風吹草動,  香港一樣會被影響,   沒可能獨善其身. 」即使這樣,對於香港爭取普選有甚麼幫助?再者,在講求利益和權力的社會裏,要對人完全相信、信任絕對是simple and naive的想法;我們認為中央是不能完全信賴的,中央又何嘗不是這樣想我們?若果大家雙方都是這樣想,我們和中央之間怎會有談話空間?進一步說,我們又怎樣向中央爭取普選?

既然我們向中央爭取普選,我們就一定要主動地表示誠意,讓雙方都有談話空間。既然中聯辦表示中央憂慮對香港主權的安全,我們都要照顧到,作出保證,務求令爭取普選的阻力減至最少。

最後,中央可以插手香港事務,但我們可以捍衛香港自身的權益。

龍葵 - 2013年07月21日 13:29

MICHAEL 兄,  我從不相信絶對,  但相比香港不信中央, 中央更不信香港.  因為共產黨就這個品性.   雙方在普選方面的談話空間本來就少,  而再爭取都唔會有真普選.  但爭唔爭取到和去唔去爭取又是兩回事.  而爭取普選亦是捍衛香港自身權益的一個方法.

龍葵 - 2013年07月21日 15:23

每個人都有自己的想法意見.  有主見的人不會因別人的三言兩語而改變想法但別人的論點卻能為自己提供思考的空間和題目.

Yeung Michael - 2013年07月22日 10:07

龍葵姐,"誰更不相信誰"祇是程度上的問題,對整個爭取普選的訴求上,祇是小小問題而已,最少在下是不會考慮這一點。

是的,空間不多,但現在是我們向中央有請求(爭取普選),不是中央要香港實施普選,這點大家要認同。既然是我們向中央有請求,我們就要向中央爭取談話空間,以表達我們的訴求,中央有主權安全的憂慮,我們要盡量照顧到,將爭取普選的阻力減至最少。若非如此,我們莫非"鋪鋪"要上街、遊行、甚至佔中、或者流血這些高風險的活動嗎?

話已說盡,小弟祇能為爭取普選略盡綿力,說出自己的想法而已。

讀者謝女士 - 2014年01月08日 10:17

如果戴先生是法律界人士,就應該知道要依據基本法推動政改,亦不會向無知的學生鼓吹違法的行為,並且誤導他們因佔中而有案底外國的大學更加喜歡收他們入讀。

吴清心 - 2016年03月20日 16:55

不好意思,借貴壇的人氣來聲討信報論壇網管和編輯的胡作非為,打擾了請勿見怪!。。。。。 關於:吳清心 “信報網站論壇的三宗罪”被刪帖一事,再被論壇內部網管人員

蜻蜓88
石亦雲

文見亂

Sammy699

侈哆 

Liberphile

等人

假冒壇友(查其壇內空洞無文)

連續跟帖10多個蓄意以莫須有的五毛宣傳不道德或某信仰主義去誤導他人神功戲貼文怪異、、等等言論來蓄意抹黑惡毒攻擊本港土生土長的著名詞曲作家音樂製作人吳清心先生意圖隱瞞其網管編輯心理變態和無能真相--信報論壇不少言論主觀偏頗欠中立網管編輯無能和素質低下自甘墮落讓其他壇友一同起哄我哋今日去邊度搵靶射?),可謂心狠手辣惡毒至極

針對本港土生土長真心實意的愛國愛民愛心音樂家吳清心先生的無理刪帖行為早已開始見一貼刪一貼諸位可以在吳清心論壇中發現真相

附注一

劃破黑暗的時代 指引光明的路向《回歸浪漫的世界》“萬家燈火 驅散黑夜, 走向光明  共同尋找”是純紫攜手吳清心正在演繹的動人新曲《回歸浪漫的世界》其中一句重要的歌詞內容。以純紫吳清心為靈魂人物的以諾歌唱音樂藝術文化團隊,在這個黑暗的世代,正在克服種種艱困地勇闖光明的路向,要帶領這個時代的人們在黑暗中劃出一道破口,讓光芒照耀,燃點人民新希望的曙光,越照越明亮,直至全球回歸浪漫的理想實現。 “愛心”、“公益”、“分享”是以諾陽光基金會及以諾文化傳播的核心文化,以諾的項目與使命包括:一)國家公益活動《為國謳歌》全國起動二)民族文化使命《浪漫的中華》環球巡演及三)國家民族任務《以愛之名唱響大美中國夢》下鄉獻愛心活動,加上為了配合我國新一代領導人全球戰略部署的是此活動《全球回歸浪漫香港起動》等,均是無分左中右而是屬於愛國、愛民、愛地球的國家級、國際性和宇宙性高端事業。

純紫與吳清心去年12月在中國起動了為國謳歌公益巡演浪漫的中華--

福的惠州》,得到了國家機關中央媒體及各方鋪天蓋地持續兩個多月的報導及讚譽見本場刊);這次活動也正好在香港這裡舉行慶功宴感謝大家一同出席和祝賀這樣不可替代被譽為貼近國家新一代領導集體的治國理念和心聲的皇家御用音樂團隊兩位核心靈魂人物本港著名詞曲作家音樂製作人吳清心老師及國寶級歌唱家純紫小姐他們可謂是影響深遠的音樂家正在為國家為民族和為全人類地球村作出貢獻

純紫擁有非一般的天籟音色和音韻的結合可以挑戰宇宙最強音的歌藝成為地球上極少數具有靈性的真正天籟之音屬於中國的軟實力之一唱出和平友愛的中國資訊到全世界為全球4500萬客屬人士為家鄉為香港為祖國及為本地樂壇爭光

純紫吳清心受讚譽愛國浪漫是永恆的主題http://ent.qianlong.com/2016/0104/242472.shtml

附注二

音樂救贖攜手傳遞愛的正能量:。。。而音樂家卻可以通過音樂演奏出一場無聲的教誨將愛傳遞給更多的人心中懷有愛的人創作出來的音樂往往可以帶給大家一場不同凡響的視聽感受在有限的創作時光中吳清心譜寫出了十幾首美妙動聽的音樂作品並迅速獲得了香港大眾的喜愛不僅如此專業領域也對吳清心創作的音樂給予了一致的贊許就像習主席在文藝工作座談會所說的那樣文學家藝術家只有在中國夢實踐中把自己當作群眾的忠實代言人耐得住寂寞才有可能創作出接地氣經得起時間考驗的精品

讓愛飛翔一場音樂知音的旅行吳清心和純紫他們正是用自己生命的積累和心血來創作了中國夢主旋律的系列文化歌曲

http://www.newspaper365.org/yule/yinle/2014-12-17/10496.html

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。