王岸然's 的頭像

香港新聞政治評論員,信報專欄作家。

港大不配有更好校長

《信報》評論︰……有教授認為港大值得有更好的校長,筆者認為這所我也曾經就讀和教學的大學從來就是一所次等大學,這是指其精神而非規模;次等英式大學迎來一位英國鄉下佬校長,不驚喜,也不失望。

論規模、論排位,排名七十多名的布里斯托與曾經排名世界前二十名之內的港大,的確有些距離,在一眾教授心中,馬斐森的能力,香港各大學合起來有同等份量的教授沒一百也有八十,「為何是他」於是成為心魔;指控他不懂本地政情更屬搞笑,香港的政治就算香港的學者也有不懂的,懂政治的往往更易帶來災難。大家是否希望曾任中大校長的李國章出任港大校長?

港大教授 有何願景

馬斐森是來搵食的,他絕非東方不敗(彭定康別稱),他不是來港支持民主或「佔中」,他對港大一眾小學雞學生詢問的回應,已知他是什麼立場。了解協助不等同支持,視學生如子女也止於幫出事者找律師,當然不是支持;他還說要研究是否犯法,是否事前無做功課?戴耀廷教授和社會各界早就清楚講明「佔中」是違法的公民抗命,馬斐森說不會為子女犯法開脫(excuse),這已表明立場,這一點不單港大的小學雞不明,泛民的小學雞也聽不出來,大家見他拋幾句走江湖的套語就收貨,還幻想這個英國鄉下佬會支持民主或什麼普世價值,完全一廂情願。

說他鄉下佬並無貶意,他談話時語調快而短,用詞直接,沒有優雅的英式賣弄,更是筆者曾經留學所在的英國西南部口音,非常有親切和樸實之感。以世界的標準而論,港大之內只有香港和中國視野的鄉下佬學者多的是,只是港人慣了自大、崇英和勢利,見來了一個衣着品味口音也平平無奇的英國鄉下佬,一時不慣而已,遲點會慣;何況鄉下佬也可以是個充滿小智慧的英才,正合香港眼前社會的需要。

有學生詢問馬斐森有關參與「佔中」的問題,這問題當然是香港社會目前最關注的重點所在,有教授與新校長會面時卻沒有提出這個問題,出來時卻指控新校長不關心和誤讀香港情況,又指他無心和無願景,不了解中國云云。這是最令筆者不解和遺憾之處。港大的教授應該最了解香港和中國現況的人吧,那你們的願景又是什麼?到今天這一刻筆者未聞有一位港大教授公開表示支持和參與「佔中」,並會身體力行帶同學生一起「佔中」,為何教授不問問新校長如是這樣做,會否被炒魷魚?(節錄)

全文

所有評論

fairdinkum - 2013年10月08日 08:47

No, not.

Don't be obsessed with the ranking, it's a joke.

The number of Nobel Prize Laureates is the only yardstick.

風再起時 - 2013年10月08日 09:02

梁家班識中文,但不能與香港人溝通。
香港人講西,梁家班看東。
香港人在港失業,梁家班叫你離開香港至大陸尋找機會。
香港人負擔不了高租金,梁家班話十年後大家住大東北。
香港人與梁家班是錯配,梁家班應到重慶作領導。

風再起時 - 2013年10月08日 09:08

溝通係要有五到:眼到、耳到、
口到、手到、腦袋到(心到)。
梁家班係五無。

金钱自主 - 2013年10月08日 10:11

疑中留情,就看看這個鬼佬能否給港大新的氣象。

鄭耀宗令人痛心,徐立之令人尷尬。

tsingtsing - 2013年10月08日 11:09

老土,係先敬蘿衣? 平實定老土,一線之差。人家來做校長咖,唔係來搞"佔不佔中"的政客,答得中性,就係外國人式答案,知道你班陌生港仔多語言陷阱,無謂跌落圈套,陷自己於不義污名。

L

Liberphile - 2013年10月08日 11:12

有唔少人唔睇好呢位新校長喺港大嘅前途,認為佢會做唔長,好快就會冇癮而劈炮。我嘅睇法唔同,事關佢係老番,老番一般對面子問題唔係咁睇得重,佢哋好現實,如果你唔貼錢買佢走,佢係唔會咁順攤走,你想迫佢走,佢可能會爆你啲衰嘢出嚟,或者告你告到你甩褲。

港大如果想避免學術政治化,最好係轉型成為一間貴族私立大學,一旦唔受政府資助,財政獨立,就唔駛睇政府面色,中共想干預亦冇咁容易。港大歷史悠久,校友眾多,其中有很多好疊水,所以只要得到佢哋支持,籌到200億美金咁上下嘅基金,就可以達到私有化轉型成功嘅目標,到時將學生人數減到6000-7000人左右,走美國頂級名校普林斯頓大學嘅模式,貴精唔貴多,並於校內成立香港高等研究學院(Hong Kong Advanced Instutute of Research),招攬世界各地著名學者到該學院專注做純科學基礎研究,不出十年,港大嘅世界學術地位將與普林斯頓和耶魯並駕齊驅,遠遠拋離香港科技大學及國立新加坡大學呢一類走精面嘅機會主義者二流學府。

tsingtsing - 2013年10月08日 11:25

[[私有化]]..... Liberphile 兄的概念幾好, 問下 +x超人 出200 億美金 或上市集資會快d喎。

異鄉客 - 2013年10月08日 11:28

港大校長只是一枚棋子。中間分界那位才是造王者,找一位聽話的人出來企企。看看港大在世界排名不斷下跌便知道其一二。

L

Liberphile - 2013年10月08日 11:47

tsingtsing, x超人捐俾佢家鄉嘅大學比較疏爽,我諗佢係唔會肯捐好多銀俾港大嘅。集腋可以成裘,向所有港大校友募捐,反而有希望達到200億美金嘅目標。至於上市集資,呢個方法係走for-profit嘅模式,我睇唔係好適合,因為咁樣做會令人產生錯覺,以為港大想掠水。

尖膠鞋 - 2013年10月08日 11:52

港大如果想避免學術政治化,最好係轉型成為一間貴族私立大學.....

++++++

搞緊啦, 你唔知咩, 不過主要係俾大陸人讀囉.

尖膠鞋 - 2013年10月08日 11:57

....一旦唔受政府資助,財政獨立,就唔駛睇政府面色...

+++++

咁使唔使買返個campus呢? 值幾多錢呢? 咁點解仲要係香港搞? 收幾多成local學生有冇下限呢? 係咪全世界學生都可以黎讀呢? 係咪等於大陸學生自由行呢? 使唔使垃圾局通過呢? 真係亂UP當秘级.

tsingtsing - 2013年10月08日 11:58

大陸人讀屎片啦! 大陸d大學有鬼咖,湧來香港運吉。

尖膠鞋 - 2013年10月08日 12:26

咁有人話"港大如果想避免學術政治化,最好係轉型成為一間貴族私立大學...."麻, 咁係邊度搞? 收咩野學生都得格.

黎自立 - 2013年10月08日 12:28

最好對中國不了解,最好不了解共產黨的「大躍進」、「文化大革命」…

千萬別委任中國人,他們也許有隱患「膝蓋軟」,見黨員就跪下來。

尖膠鞋 - 2013年10月08日 12:29

港大如果想避免學術政治化,最好係轉型成為一間貴族私立大學,一旦唔受政府資助,財政獨立.....

+++++

唔好意思, 問多句, 咁仲可以可以叫HKU呢? HKU個牌頭使唔使俾錢買至可以繼續用呢? 咁要俾幾多錢呢? 定係正苦返嫁妝貼大床咁呢?

L

Liberphile - 2013年10月08日 12:36

仲駛講咩,梗係唔收好似尖頭曼五毛咁屎蠢嘅蝗民學生啦,若果唔咁做,容不易收到啲學足雜總剽竊論文嘅蝗民學生!

總之,香港本地精英學生優先取錄,我提議私營化後嘅港大自設好似以前嘅高考,而且要將考試難度提高至英國劍橋大學或牛津大學嘅高考scholarship level,試題全部要用英文作答,申請入學者不得用SAT或ACT成績代替高考成績,其他咩IB評級呀,大陸大學入學試成績呀,省市狀元名銜呀,一概不接受特別考慮,你有料可以嚟參加呢個高考嘅試,唔鍾意考呢種試咪唔好嚟,無人迫你嚟,但係如果你考得好成績,有三年全額獎學金俾你,另加每月生活津貼,你有錢冇料唔會入到私營化後嘅港大,有200億美元做基金,仲駛乜Q志在你哋學費!

tsingtsing - 2013年10月08日 12:37

有奴性的共棍係會自動獻身既,除立x係人版。

L

Liberphile - 2013年10月08日 12:49

(網站編輯已删除此違反版規留言。)

言之有理 - 2013年10月08日 12:57

盧寵茂意有所指 「「我不相信香港無人,我不相信香港無人」」

盧寵茂認為香港唔系無人,

但物色委員會(我稱之為提名委員會)只向遴選委員推薦3位人兄,

遴選委員揀無可揀,

結果盧寵茂心目中那位「無知,無能,無心」人士當選!

2017年特首選舉,

是否又是香港無人,

結果提名委員會提名中央能接受的「無知,無能,無心」人士入閘,

讓市民在爛橙和爛萍果中二選一?

盧寵茂今天大叫「我不相信香港無人,我不相信香港無人」,

盧寵茂今天大罵當選者「無知,無能,無心」,

如果今天市民不為政改發聲,

可能2017年,

大家要學盧寵茂大叫,

「我不相信香港無人,我不相信香港無人」,

幹嘛那個「無知,無能,無心」的人會當選特首?

尖膠鞋 - 2013年10月08日 12:58

香港政府甩身,唔駛再提供每年財政支持,慳番好多錢,梗係冇權攞返campus啲地....

++++

咁由邊個決定呀?

L

Liberphile - 2013年10月08日 13:06

你咁屎蠢,學足牛二淨係識問啲無厘頭問題嚟掩飾你嘅蠢,答你嗰個咪好似你一樣咁蠢,過主啦,唔好喺度獻世!

言之有理 - 2013年10月08日 13:10

盧寵茂無意中,用了一個活生生的例子,點出提名委員會的弊處,這對我們討論提名委員會的組成,提名門襤,有著非常重要的啟示!

L

Liberphile - 2013年10月08日 13:11

呢排牛二休息,搞到要出個二打六尖頭曼五毛充撐場面,唔通所有似樣啲嘅五毛都放晒國殤長假?

維多利 - 2013年10月08日 13:19

L

Liberphile - 2013年10月08日 13:28

L

Liberphile - 2013年10月08日 13:32

啲五毛越來越廢,睇嚟老共氣數將盡,為佢哋賣命做走狗嘅五毛一蟹不如一蟹。

尖膠鞋 - 2013年10月08日 13:52

尖膠鞋 - 2013年10月08日 13:54

尖膠鞋 - 2013年10月08日 13:57

L

Liberphile - 2013年10月08日 14:13

L

Liberphile - 2013年10月08日 14:21

tsingtsing - 2013年10月08日 14:31

灰鞋上次踩咗地雷,E+變尖了。

尖膠鞋 - 2013年10月08日 14:40

其實冇話配唔配, 家下由森仔做, 最多咪俾蠢茂嘈幾日, 但唔係好多港燦嘈喎, 港燦生果報都話人地未上任唔應該炳人先 (好似話茂係梁粉喎,尼壇野真係好搞笑,總之敵人既敵人就係朋友, 由個C忽指揮個腦). 本地有冇人有資格? 咁例如Albert Chen又夠唔夠班呢? 如果真係搵Albert仔做, d港燦又會點講呢? 咁所以都係搵個鬼咪算囉, 其實好多本地公司做大左,賺到錢,都會搵d鬼返尼鎮下d人嫁啦,唔使一定識做野格,

尖膠鞋 - 2013年10月08日 14:47

尖膠鞋 - 2013年10月08日 14:48

tsingtsing - 2013年10月08日 14:53

[ 抄返林生個term ]]......我睇唔倒,係估倒,果時灰鞋應該瓜咗喇! 語不驚人誓不休,要付代價!

尖膠鞋 - 2013年10月08日 14:53

尖膠鞋 - 2013年10月08日 14:57

tsingtsing - 2013年10月08日 14:53

[ 抄返林生個term ]]......我睇唔倒,係估倒....

+++++

我估條友根本冇睇林生既原文, 以為係我作到咁隱賤, 咪delete囉,跟住俾我踢爆,咪ban囉. 總之小意思, 濕濕碎.

tsingtsing - 2013年10月08日 14:59

咪開心住,英國人都未返工就是非多多,快上任鎮住d 7咀8舌。

尖膠鞋 - 2013年10月08日 15:05

tsingtsing - 2013年10月08日 15:05

果然cheap cheap地, [[林生既原文]]...好深奧咖,你與條友的理解有出入啩,what a big deal.

tsingtsing - 2013年10月08日 15:09

紀瘋袁生劈炮! 我幾like佢座樓咖,夠無聊。

尖膠鞋 - 2013年10月08日 15:13

劈炮? 幾時呀? 咁就要唱返首小鳳姐既喜氣洋洋賀下至得.

借用下今日個主題夠唔夠班, 其實袁才子係搞開創作麻, 作下故仔冇問題, 但做新聞紙就唔夠班啦.

tsingtsing - 2013年10月08日 15:20

[[劈炮]]........你唔知咩。開香檳又何妨,順便贺下夢紅幾時爆大鑊。

尖膠鞋 - 2013年10月08日 15:25

真係唔知喎, 今日仲見到喎. 夢紅爆勿大鑊呀? 香港屍髮毒立喎.

tsingtsing - 2013年10月08日 15:31

[[ 今日仲見到 ]]..........樓名不變,人卻可不同。

尖膠鞋 - 2013年10月08日 15:36

唔知呀,信住你先啦,睇你同hkej關係咁好,d料應該堅掛.

話時話,咁同日月報Kevin單K屎點收科? 劈炮咪要自己科水打官司?

尖膠鞋 - 2013年10月08日 15:37

咁邊個頂上, 唔通要陳總寫埋!?

tsingtsing - 2013年10月08日 15:44

d料係前天大萍果爆出來咖。嘻嘻! 我同hkej唔熟咖,咪儍。

尖膠鞋 - 2013年10月08日 15:47

同hkej唔熟但同陳總熟麻,一樣姐.

不過話時話,今日幾瘋篇野又係好似文皺皺過平時喎.

尖膠鞋 - 2013年10月08日 15:50

夠鐘收工, 88啦. 香港小散真係無性格, 今日見大陸內房股升至追入.

cocoto - 2013年10月08日 16:23

岸然君字字有力,句句有理!

P

Paultone - 2013年10月08日 16:32

走左?即炒?又話一個月通知?

Daniel - 2013年10月08日 18:05

[[[港大不配有更好校長]]]

第三世界 化,大陸化

Think for how long Peking University has not had a 校長 as outstanding as 马寅初?

Then you know why a city or nation only deserves 校長 commensurate to the people as a whole

嘍囉 - 2013年10月08日 18:44

香港所有大學(包括港大)根本就是三流大學, 只是香港的學生冇得揀才以為是名校; 只是香港的井底蛙才真的以為張五常有機會在高斯之後有諾貝爾獎

求其睇下其他分科排行榜, 港大都係冇影, 中大科大城大間唔中都見身影

經濟學? 港大? 

港大? 100大冇影

https://econtop.uvt.nl/rankinglist.php

港大? 200大冇影

http://ideas.repec.org/top/top.econdept.html

港大? 100大不入

http://www.shanghairanking.com/SubjectEcoBus2013.html

電腦?

科大29 中大44

http://academic.research.microsoft.com/RankList?entitytype=7&topdomainid=2&subdomainid=0&last=5

科大24, 中大29

http://www.shanghairanking.com/SubjectCS2013.html

醫科?

http://www.shanghairanking.com/FieldMED2012.html

唔好發夢啦, 冇中國產業去支持, 研究點做得起?

人家中大科大緊靠深圳企業, 係科研上靜靜地起革命

港大就玩政治, 做反共基地

嘍囉 - 2013年10月08日 18:51

港大轉私立大學? 

訓醒未?

求其幾個文棍, "指出" 港大私立化是為了收同胞, 有錢人

包保成村"校友" + 憤青包圍港大!

香港真正有可能轉私立的, 只有入世的(主打商科,工程,科學)科大, 港大/中大太多文人, 錢財如糞土, 那知科研,實驗室無錢不行?

尖膠鞋 - 2013年10月08日 19:10

港大配唔配有更好的校長? 一流既大學咪配有一流既校長囉.

不如講白d啦, 家下香港配唔配有一流既大校呢?

尖膠鞋 - 2013年10月08日 19:11

香港d大學又配唔配收一流既學生呢?

尖膠鞋 - 2013年10月08日 19:21

Daniel - 2013年10月08日 18:05

Think for how long Peking University has not had a 校長 as outstanding as 马寅初?

+++++

PK U有冇更OUT..standing既校長同配唔配關係不大, 而係有個潛規則, .....自己查下啦, 南大都係, 兩大校長輪流做. UNDERSTANDING.

尖膠鞋 - 2013年10月08日 19:24

嘍囉 - 2013年10月08日 18:51

港大轉私立大學? 訓醒未?

+++++

之唔係, HKU要轉私立大學有勿程序都未搞清楚就亂UP當秘級, 睇怕同修改G本法既難度差唔多.

尖膠鞋 - 2013年10月08日 19:33

更正: 不如講白d啦, 家下香港配唔配有一流既大"學"呢?

尖膠鞋 - 2013年10月08日 20:19

tsingtsing - 2013年10月08日 15:44

d料係前天大萍果爆出來咖。嘻嘻! 我同hkej唔熟咖,咪儍。

++++++

係喎,唔八都唔知原來AK姐去左HKEJ做老總,咁要袁才子做AK姐手下,又情何以堪呢.

尖膠鞋 - 2013年10月08日 20:19

睇尼上星期阿巴單野都要向AK姐反映下至得.

Daniel - 2013年10月08日 20:26

////PK U有冇更OUT..standing既校長同配唔配關係不大, 而係有個潛規則,///
All mainland universities are headed by party crooks. Once when Peking U fell, the other universities could never stand up to the commies.
Commies did that to Prof Tusk too to intimidate other universities in HK

Daniel - 2013年10月08日 20:27

Typo...Prof Tsui

尖膠鞋 - 2013年10月08日 21:00

但家嚇走徐教授既唔係ccp喎.係俾人炳完冇引至唔玩至喎.

P

P. HA - 2013年10月08日 23:10

梁智鴻、張永霖所攪出的大頭佛-----

他們攆走除立之而未有新校長準備 !

P

P. HA - 2013年10月08日 23:13

我猜 ,

梁智鴻、張永霖

為人眼高手低、兼侮辱港大師生的智慧!

QQKK - 2013年10月09日 00:41

QQKK - 2013年10月09日 00:51

網站編輯 - 2013年10月09日 15:54

樓上壇友請避免使用諧音粗口,如再發現閣下在不同題目蓄意使用諧音粗口回應,帳戶將馬上被刪除。

吴清心 - 2016年03月20日 16:37

不好意思,借貴壇的人氣來聲討信報論壇網管和編輯的胡作非為,打擾了請勿見怪!。。。。。 關於:吳清心 “信報網站論壇的三宗罪”被刪帖一事,再被論壇內部網管人員

蜻蜓88
石亦雲

文見亂

Sammy699

侈哆 

Liberphile

等人

假冒壇友(查其壇內空洞無文)

連續跟帖10多個蓄意以莫須有的五毛宣傳不道德或某信仰主義去誤導他人神功戲貼文怪異、、等等言論來蓄意抹黑惡毒攻擊本港土生土長的著名詞曲作家音樂製作人吳清心先生意圖隱瞞其網管編輯心理變態和無能真相--信報論壇不少言論主觀偏頗欠中立網管編輯無能和素質低下自甘墮落讓其他壇友一同起哄我哋今日去邊度搵靶射?),可謂心狠手辣惡毒至極

針對本港土生土長真心實意的愛國愛民愛心音樂家吳清心先生的無理刪帖行為早已開始見一貼刪一貼諸位可以在吳清心論壇中發現真相

附注一

劃破黑暗的時代 指引光明的路向《回歸浪漫的世界》“萬家燈火 驅散黑夜, 走向光明  共同尋找”是純紫攜手吳清心正在演繹的動人新曲《回歸浪漫的世界》其中一句重要的歌詞內容。以純紫吳清心為靈魂人物的以諾歌唱音樂藝術文化團隊,在這個黑暗的世代,正在克服種種艱困地勇闖光明的路向,要帶領這個時代的人們在黑暗中劃出一道破口,讓光芒照耀,燃點人民新希望的曙光,越照越明亮,直至全球回歸浪漫的理想實現。 “愛心”、“公益”、“分享”是以諾陽光基金會及以諾文化傳播的核心文化,以諾的項目與使命包括:一)國家公益活動《為國謳歌》全國起動二)民族文化使命《浪漫的中華》環球巡演及三)國家民族任務《以愛之名唱響大美中國夢》下鄉獻愛心活動,加上為了配合我國新一代領導人全球戰略部署的是此活動《全球回歸浪漫香港起動》等,均是無分左中右而是屬於愛國、愛民、愛地球的國家級、國際性和宇宙性高端事業。

純紫與吳清心去年12月在中國起動了為國謳歌公益巡演浪漫的中華--

福的惠州》,得到了國家機關中央媒體及各方鋪天蓋地持續兩個多月的報導及讚譽見本場刊);這次活動也正好在香港這裡舉行慶功宴感謝大家一同出席和祝賀這樣不可替代被譽為貼近國家新一代領導集體的治國理念和心聲的皇家御用音樂團隊兩位核心靈魂人物本港著名詞曲作家音樂製作人吳清心老師及國寶級歌唱家純紫小姐他們可謂是影響深遠的音樂家正在為國家為民族和為全人類地球村作出貢獻

純紫擁有非一般的天籟音色和音韻的結合可以挑戰宇宙最強音的歌藝成為地球上極少數具有靈性的真正天籟之音屬於中國的軟實力之一唱出和平友愛的中國資訊到全世界為全球4500萬客屬人士為家鄉為香港為祖國及為本地樂壇爭光

純紫吳清心受讚譽愛國浪漫是永恆的主題http://ent.qianlong.com/2016/0104/242472.shtml

附注二

音樂救贖攜手傳遞愛的正能量:。。。而音樂家卻可以通過音樂演奏出一場無聲的教誨將愛傳遞給更多的人心中懷有愛的人創作出來的音樂往往可以帶給大家一場不同凡響的視聽感受在有限的創作時光中吳清心譜寫出了十幾首美妙動聽的音樂作品並迅速獲得了香港大眾的喜愛不僅如此專業領域也對吳清心創作的音樂給予了一致的贊許就像習主席在文藝工作座談會所說的那樣文學家藝術家只有在中國夢實踐中把自己當作群眾的忠實代言人耐得住寂寞才有可能創作出接地氣經得起時間考驗的精品

讓愛飛翔一場音樂知音的旅行吳清心和純紫他們正是用自己生命的積累和心血來創作了中國夢主旋律的系列文化歌曲

http://www.newspaper365.org/yule/yinle/2014-12-17/10496.html

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。