李思行's 的頭像

以文會友、把歌傾情;追求真善美、常懷赤子心。

香港(中文流行)樂壇嘅悲哀

「你班中、老坑後生時啲長輩夠話啲流行曲唔知唱乜,唔夠粤曲好聽喇!」

粤曲係橙,流行曲係蘋果,唔可以相提並論;今日林峯、鍾嘉欣唱嘅,同八十年代張學友、林憶蓮唱嘅都係中文流行曲,都係蘋果,絶對可以比較。

早前李純恩喺微博話「香港樂壇之死,就是因為歌詞都死了,感動不了人」。李純恩係寫作人,自然着眼於歌詞(1),但一首歌好唔好、受唔受歡迎,除咗歌詞,同作曲、編曲以至歌手嘅水準都有關係 - 好嘅歌,作、編、填、唱四個環節都要有好嘅表現;相反,只要其中一個環節出咗問題,隻歌就可以「收工」。至於樂壇係生係死,就更加唔會只得一個原因。

先引述部份樂壇中人就李純恩嘅言論所作嘅回應:

金培達:「歌壇和歌詞未死,不過有些人的審美卻停滯不前,這才是香港歌壇的悲哀。」

李克勤:「不清楚,不明白,就請不要寫,對這篇微博,很失望!」

謝安琪:「社會怨氣太多,希望大家多啲欣賞,每一個音樂幕後人都好努力,以前鄭國江年代講求文學修養,依家百花齊放用現代俚語,音樂係時代印記,唔可以咁評論水準唔好。」

黃耀明:「我唔認同樂壇已死,佢唔明白唔代表寫得唔好,唔可以將上一代黃霑、林振強量度呢代。。。批評樂壇更加要持平客觀同公正,呢啲說話會打沉我哋。」

對以上回應,筆者有三個着眼點:

-(部份)樂迷聽歌口味停滯不前。

- 唔應該以八十年代嘅水準作為對今日音樂人嘅要求。

- 今日(樂壇)百花齊放。

賣花嘅人一定贊花香,但當有熟客話近期啲花唔靚、買唔落手,花農係咪一句「有啲眼光咁落後嘅客,真係花市嘅悲哀」就可以總結問題?同一篇報導,嚟自臺灣嘅音樂人任賢齊就不卑不亢(或者係厚度)咁話「香港有好多好音樂人,例如陳奕迅唱得好好,不過佢咁講值得思考,警惕吓都好。」(2)

如果一代新人勝舊人,怕咩比較?叫樂迷唔好以沿用嘅準則去審視今日嘅作品,即係叫人移磡就船、間接承認批評。

其實李純恩嘅批評絶對唔係個別事件,類似評論近年經常見於各大媒體;如果有喺Youtube聽八十年代啲金曲嘅話,一定睇到大量類似「當年嘅歌好好聽,旋律、歌詞同歌手嘅唱功都好;近年嘅就好多都係聽極都唔知個歌手唱咩、首歌講咩」嘅留言(當中部份嚟自八九十後嘅年青網民)。

呢個現象傳達咗一個乜嘢訊息?

批評嘅背後,反影咗八十年代曾經大力支持香港樂壇嘅樂迷,今日雖然已經四五十歲或以上,仍然鐘意聽歌,只不過係今日大部份嘅作品吸引唔到呢班資深、習慣聽好歌嘅樂迷。

呢個問題其中一個原因係源於九十年代初,唱片公司眼中只有K歌(年青人)市場,捨本逐末,重(偶像)包裝不重實力,放棄一班日趨成熟嘅樂迷,播下令樂壇萎縮嘅其中一粒種籽。與此同時,電影業開始走下坡、兩個電視台之間嘅競爭逐漸消失,對電影、電視劇主題曲、插曲嘅質同量嘅要求都跟住下降(其中一個後果係缺乏古裝片、武俠劇,流行曲唔再有中樂元素),都係令樂壇衰落嘅原因之一。

記得當日樂壇百花齊放,既有青春偶像歌手陳百強、蔡楓華、張國榮、陳慧嫻,亦有徐小鳳、薰妮、葉振棠、關正傑等以實力為賣點嘅歌手;梅艷芳既有兒歌《IQ博士》,亦有前衛野艷嘅《妖女》同韻味成熟嘅《似水流年》;Rock友怒吼之餘可以有《下雨中》(Blue Jeans)、《留住我吧》(太極)同《喜歡你》(Beyond)等冧歌;羅文嘅《紅棉》喺《激光中》綻放;雅俗共嘗嘅許冠傑就有市井俚語嘅《半斤八兩》同文雅秀麗嘅《梨渦淺笑》 - 就係呢股多元創作風氣,令唔同年齡層、唔同口味嘅樂迷都得到照顧。

另外不得不提一件今日年青音樂人同樂迷都唔知嘅樂壇逸事:89年末夠二十歲嘅陳松齡隻《天涯歌女》,就係全靠班師奶同公公婆婆大力支持,賣贏一眾天王天后一線歌手,銷量達八白金(3),成為當年最暢銷嘅大碟。

至於話八十年代係樂壇嘅黃金期,其實可以話係由七十年代中到九十年代中,期間流行曲嘅風格都經歷過幾次轉變,而樂迷嘅年齡就由十幾到四五十,都能夠順應樂壇變化,同樂壇一齊成長。

但過去十幾年,樂壇與資深樂迷嘅距離愈嚟愈遠;新人、新歌都以年青人為對象,再加上電影電視風光不再,間接令歌曲題材收窄;另一方面,音樂人水準參差,唔少歌手唱功強差人意、聲線唔瞭亮,再加上音域唔廣嘅問題又倒轉頭限制翻作曲人,令作品離唔開幾個罐頭模式、旋律平淡(flat),難以令人聽後留下印象。

當然新人都有出色嘅(但真係好唔夠),就好似王梓軒(4)就係筆者最欣賞嘅新一輩(香港)音樂人,除咗唱,重會作曲、編曲、填詞、監制、跳舞(比「新一代舞王」歌手重要跳得好)、編舞、拉小提琴同彈鋼琴;雖然咬字同唱功尚需改善,較易掀動情感、令人回味嘅舒情慢歌比例上少,但聲線同每一首作品都甚有個人風格,絶非其他靠戳(chok)冧粉絲、將夢想同發夢混為一談嘅同輩歌手可以媲美;而更難得嘅係,佢嘅創作除咗有時下嘅流行元素,亦兼具八十年代嘅風格,可惜出世得遲,至今未能大紅之餘重要喺電視台做深夜播出嘅清談節目主持人。

至於出道於八九十年代嘅舊人,近年根本唔多新歌俾支持咗佢哋二三十年嘅歌迷聽,唱片鋪陳列嘅都係將舊歌重新包裝成不同名目嘅精選專輯;演唱會方面,連末到五十嘅歌手都係食老本唱舊歌,部份歌手更只開到「半個演唱會」甚或「四分一個演唱會」;相信連粉絲諗起都「啦。。。喊濕幾個衴頭」。

而每當有人批評樂壇,陳奕迅例牌成為唯一嘅反駁工具,難怪《星夢傳奇》決賽當晚,評判巫啟賢問觀眾甘唔甘心樂壇只得一個陳奕迅;老練嘅譚詠麟更語帶相關勉勵冠軍鄭俊弘要做個踏實嘅歌手,間接點出今日樂壇其中一個問題。

行外人嘅批評聽唔入耳,老行尊嘅絃外之音又或前輩嘅逆耳忠言呢?

樂壇敗象有好多原因,音樂人(歌手)與其歸咎(埋怨)待遇低、非法下載、(被)批評言論打沉、娛樂模式改變等唔可以控制嘅外在原因,不如先搞好自己能力範圍之內嘅事 - 李純恩批評見報後,張偉文喺電台話「天后歌手抖氣聲大,蔡瀾更話「冇字幕我真係聽唔到佢唱乜;唱一句,索一口氣,好似肺癆病咁!中間啲口水聲係多到無倫」。其實多年之前葉麗儀都講過呢個問題,曾路德亦話過今日啲歌手上堂主要係學識某幾隻歌去出 show,唔似得彭玲、林憶蓮頭兩年上堂都係練基本唱功;有歌唱老師最近同筆者講「堂堂都練基本唱功,唔使三幾堂(班學生)走曬囉」。

又好似每逢電視台有懷念已故樂壇巨星或向前輩歌手致敬特輯,個個年青歌手都話要學習前輩呢樣嗰樣,但跟住一開腔唱前輩啲金曲就連個音高啲都上唔到,部份唱快歌就更係荒腔走板、慘不忍聽。

可惜近年經常聽到嘅講法係唔再興八十年代嘅咬字方式(咬字唔清楚、懶音令聽眾聽唔清楚歌詞)同唱法,就正如今日好多網民習以為常嘅「火星文」(諧音、白字),以「呢個係潮流」將問題正常化 - 多人用為之潮,但唔一定等於好過之前。

講翻點為之好嘅流行曲,對唔識作、編、填嘅樂迷嚟講其實好簡單:旋律同歌詞易記、一聽前奏就知係咩歌、一聽把聲就知邊個歌手、有無音樂都可以哼/唱得幾句、有聚會嘅時候就成班朋友都識得一齊唱,就係樂迷心目中嘅好歌 - 新近例子係兩年前被譽為神曲嘅《年少無知》(何嘗唔係有八十年代嘅味道?);再加上經得起時間考驗嘅,就係經典金曲 - 同樣係表達對現實不滿,今日年青人上街,唱嘅係 Beyond 啲歌定係近年嘅粗口歌?

香港同其他已發展城市一樣,人口不斷老化,唔少行業都針對年長一族嘅商機,但香港樂壇就反其道而行。音樂無疆界,健康嘅樂壇唔應該局限喺某一個年齡層、某一兩種口味嘅樂迷(今日嘅K-Pop);當唱片公司/音樂人只着眼於某一班口味大同小異嘅樂迷,點可能有百花齊放嘅樂壇?唱功都無練好點振興樂壇?重點會再有「人人有(新)歌聽,隻隻都識(跟住)唱」嘅熱鬧?

就李純恩嘅批評,周啟生曾有回應話香港樂壇患上「末期癌症」,筆者以為,除咗上面提及嘅問題,重有其他社會環境、風氣、生活模式。。。嘅改變,令香港樂壇(5)縱然未死,佢嘅歷史任務已經完成。

最後,套用兩位FB友(Chan KF,P Chan)近日就一本以陳百強做封面嘅雜誌所作出嘅一唱一和黑色幽默嚟點出今日香港樂壇最大嘅悲哀:

唱得嗰啲都死鬼曬

未死嗰啲又唔多唱

按:

1)有網民質疑中國人比外國人注重歌詞、忽略旋律,筆者相信係有佢嘅歷史原因。借用一位黃姓壇友講過嘅說話:唐詩宋詞對當時嘅人嚟講,(可能)就等於今日我哋嘅流行曲;筆者加多一句:古人無錄音,文字可傳世。

2)自九十年代中滾石唱片公司將當時嘅臺灣流行音樂人介紹俾香港樂迷至今,筆者都係欣賞臺灣歌手,特別係班男歌手,多過本地歌手。

3)由七十至九十年代金唱片同白金唱片銷量要求分別係25,000張同50,000張,2006年及2008年兩度降低要求至15,000張同30,000張,換句話講,當日賣出400,000張嘅《天涯歌女》等於今日13白金!

4) 王梓軒6歲開始學習小提琴和鋼琴,高中就讀於美國波士頓米爾頓中學(Milton Academy)。由於表現出色,成為該校二百多年歷史中首位獲舞蹈藝術殊榮的華人學生。2008年,畢業於美國康乃爾大學(Cornell University),擁有心理學及現代舞雙學位。他就讀大學期間曾擔任校內一個「Last Call無伴奏合唱團」音樂總監兼編曲及編舞者,帶領樂團在美國加州、紐約、波士頓、費城等地演出。畢業時獲該校頒發藝術家年獎。2009年,迴流香港全力發展歌唱事業。

5)所謂香港樂壇即係中文流行曲樂壇,亦即係粤語流行曲樂壇。

《細行細語》專頁

「李思行」生活時報

幫幫“幫幫”之 快樂在西

所有評論

李思行 - 2013年10月29日 23:17

(此留言己被博主刪除。)

李思行 - 2013年10月29日 23:55

《愈夜愈美麗:中文金曲唱不停》(節錄)

60年代後期,來自 新加坡 的「粵曲王子」 鄭錦昌 和「粵曲王后」麗莎 打入香港市場,經典名曲包括《十一哥》、《新禪院鐘聲》、《唐山大兄》、《相思淚》、《百花亭之戀》和《分飛燕》等,可是仍未令粵語流行曲走出低下階層音樂的形象。

到了1974年,香港第一首電視劇主題曲,由 仙杜拉 演唱的《啼笑姻緣》,可說是香港粵語流行曲的分水嶺。自此,粵語流行曲成為香港樂壇的中流砥柱。特別是電視劇主題曲,除了本地製作,還有很多日本配音片集 (那時還未有“日劇” 這個名稱) 的主題曲也被配上粤語而大受歡迎。還記得 唱盡粤語,國語和日語的 陳和美 小姐嗎?我們的 羅文,也是在1976年分別以日本配音片集《前程錦繡》和本地製作的《小李飛刀》兩首主題曲走紅。

也是這個時期,許冠傑 在「雙星報喜」唱的《鐵塔凌雲》,大受歡迎,更帶動了香港粵語流行曲的發展,令其他歌手紛紛改變唱國語歌及外語歌的路線,例如 溫拿樂隊、杜麗莎、羅文、甄妮、林子祥、關正傑、葉麗儀 (「星寶之夜」獲滿分的冠軍) 等。社會的氣氛逐漸改變,人們開始不再認為唱英文歌和國語歌才是高格調的表現。同期的歌手,還有 劉鳳屏、關菊英、薰妮、鄭少秋 和 張德蘭(張圓圓) 等。

70年代尾至80年代初,齊豫 的《橄欖樹》帶動了香港「城市民歌」的興起,例如《問》(區桂芬、葉源春主唱)和《昨夜渡輪上》(李炳文主唱)等的民歌,可說是粵語流行曲發展史上的一段「小插曲」。林志美 和 區瑞強 固然是這「小插曲」的代表歌手。

到了80年代,可以說是粵語流行曲百花齊放的日子,亦是香港樂壇的全盛時期。而第一位令小弟有深刻印象的,就是第一位青春偶像,在79年以自己創作的《眼淚為你流》一炮而紅的 Danny仔 陳百強。其次就是 哥哥 張國榮 和 譚詠麟 鬥得像 陳寶珠 和 蕭芳芳 及87/89年先後以《一場遊戲一場夢》和《幾分傷心幾份痴》橫掃東南亞和香港樂壇的 王傑。

其他歌手如 周慧敏、黃凱芹、蔡楓華、鄧麗君、梅艷芳、徐小鳳、鍾鎮濤、張學友、關正傑、夏韶聲、陳慧嫻、葉振棠、葉蒨文、葉德嫻、陳潔靈、劉美君、彭羚、林憶蓮、關淑怡、鄺美雲、呂方、李克勤 和 張明敏 張立基、張衛健、吳國敬 以至 汪明荃 等,都是當時得令的粵語歌星。隨了這些個人歌手,還有以樂隊身份出現的軟硬、達明一派、草蜢、Raidas、Beyond、太極、威鎮樂隊 和 Blue Jeans。另外就有一些台灣過江龍如 童安格,張洪量 和 齊秦。

同一時期,也是香港電影業 (港產片) 的光輝歲月,所以和五六十年代一樣,電影歌曲對幾壇的發展也起了一定作用。例如早期《失業生》的《有了你》,之後《龍虎風雲》的《要爭取快樂/嘥氣》,《英雄本色》的《當年情》和《倩女幽魂》的《黎明不要來》等金曲。

到了90年代,就是四大天皇 張學友、劉德華、黎明 和 郭富城 的年代,但樂壇已開始出現吹捧偶像而不重實力的現象。雖然有 王菲、鄭秀文 和 陳慧琳 幾位樂壇天后及 許志安 等,但吹捧偶像而不重實力的現象在90年代末期愈來愈明顯。。。千禧年之後,集 容祖兒、楊千嬅,陳奕迅、側田、張敬軒 和 古巨基 及眾多青春偶像歌手,也再難把香港樂壇撐起。

李思行 - 2013年10月29日 23:58

題外話,煩請網編/IT部門跟進以下問題:《思行夜話》唔見咗26/8/2013《幫幫“幫幫” 之 唔怕生壞命 廖化作先鋒》,博文編號104902。

kychiu - 2013年10月30日 00:36

關錦鵬x張叔平x何韻詩「似是故人來」

奧霸馬 - 2013年10月30日 00:47

思行兄,你好!

贈你三個字:一針見血!

好多時有什麼fans就有什麼歌手。

周容 - 2013年10月30日 00:52

思行 兄好

嘩,巨著,肯花咁大心力,證明哀未至心死,希望佢地收到啦,唔好變左對牛彈琴。嘻嘻!

李思行 - 2013年10月30日 01:03

周容 兄好。

我行外人,說話唔中聽呀。

話時話,光頭多數係一日甩啲一日甩啲,嘻嘻。

李思行 - 2013年10月30日 01:07

總統 先生,你好!

檯上面除咗粉絲,重有好多魚翅,不過班人要潮,學人無翅之嘛。

李思行 - 2013年10月30日 01:09

kychiu 兄, 如果唔係剛剛開完,我真係以為佢轉行專攻舞台劇。

周容 - 2013年10月30日 01:17

發現光頭乃一朝事,某日簷蓬滴水一滴,換作以前,乃滴水不漏,今卻清流直下到嘴邊,驚覺水土流失嚴重。哈哈。

忠言逆耳,若錯把忠言當曲高,係佢地不幸。

你提到那些名字,至今我只追捧王菲。

kychiu 兄、總統先生好!

奧霸馬 - 2013年10月30日 01:27

周容兄,kychiu 兄,大家好!

記得當年電台DJ所播的歌非常有份量,提高聴眾水準。

奧霸馬 - 2013年10月30日 01:31

請思行兄代放上以下的song.

Joe Junior --- here's a heart!

thanks!

李思行 - 2013年10月30日 01:42

總統 先生有命,小民唔項怠慢,可惜部機行得慢,嘻嘻!

QQKK - 2013年10月30日 01:44

會長..........你作死呀 !!!

整篇咁嘢梨..........今晚仲洗瞓................... !!!

慘 !

李思行 - 2013年10月30日 01:52

周容 兄,點隻王靖雯嘅金曲《(香港)多得他》你聽。

QQKK - 2013年10月30日 01:55

會長比你講曬喇 ! 成部香港樂壇史................

禾可去以去瞓了 !

XDDDDDDDDDDDDDDD!!!

李思行 - 2013年10月30日 01:56

QK 兄,我上載完有覺好瞓咪得囉,哈哈哈哈哈哈哈哈

kychiu - 2013年10月30日 01:58

思行 兄,周容 兄,總統 先生,晚上好 !

聽少D中文歌,少D煩惱,這不是誨氣說話,而是說,英文歌根本就多到聽唔晒,精力有限,quota有限,要有所取捨,要攞balance

讀書時受《音樂一週》同《搖擺雙週刊》影響,尤以後者為甚,發覺主流以外,有更廣闊的另類空間 .

一直在聽indie嘢,知音少(單指香港而言),但樂趣無窮

QQKK - 2013年10月30日 02:01

噢有个大Al 喎

鬼叫你窮 - 張武孝( 大 AL ) http://www.youtube.com/watch?v=cqcJsw6b7T8

大AL 張武孝 - 新區自嘆 http://www.youtube.com/watch?v=G8BVfx5_xgQ

QQKK - 2013年10月30日 02:06

劉錫明- 你怎麼捨得我難過

http://www.youtube.com/watch?v=9E1RQ5nK52k

kychiu - 2013年10月30日 02:06

王菲 分裂

Cocteau Twins - Tranquil Eye

QQKK - 2013年10月30日 02:09

張德蘭 + 倪秉郎 - 默默無言 1984

http://www.youtube.com/watch?v=DUpUdTiQRZw

QQKK - 2013年10月30日 02:12

蔡國權 不裝飾妳的夢 1985

http://www.youtube.com/watch?v=BUHCdMVdfNM

QQKK - 2013年10月30日 02:17

再早的...............

譚炳文  - 舊歡如夢

http://www.youtube.com/watch?v=6k_N4oKzVBE

kychiu - 2013年10月30日 02:17

今時今日行唱片鋪(或曰:影音鋪),DVD數量遠多於CD,咁嘅市場,可造就幾多人才?

kychiu - 2013年10月30日 02:20

QK 兄,夜mug mug,量力而為喔 ! Good night !

QQKK - 2013年10月30日 02:21

呢只係禾最早唱的時代哭 ! XDDDD

韋秀嫻 - 一水隔天涯

http://www.youtube.com/watch?v=5Uy5Ai_wyDE

D 歌詞都寫得好靚嫁

QQKK - 2013年10月30日 02:25

禾都話會長...............靠害嫁喇 !

XDDDDDDDD!!!

QQKK - 2013年10月30日 02:25

禾都話會長...............靠害嫁喇 !

XDDDDDDDD!!!

QQKK - 2013年10月30日 02:29

柳影虹 - 換到千般恨

http://www.youtube.com/watch?v=9sAL0DRnJIg

QQKK - 2013年10月30日 02:32

泰迪羅賓 -這是愛

http://www.youtube.com/watch?v=BpkI4SrZ1Ss

QQKK - 2013年10月30日 02:41

袁鳳瑛 - 天若有情

http://www.youtube.com/watch?v=Z0QFQKgCOFk

袁鳳瑛 滾滾紅塵 http://www.youtube.com/watch?v=MwZLENnkU4g

QQKK - 2013年10月30日 02:47

陳淑樺 - 夢醒時分

http://www.youtube.com/watch?v=0TfJ7NwbG1Q

中環講人 - 2013年10月30日 03:33

思行會長,好波!

龍葵 - 2013年10月30日 10:02

思行兄好厲害,  果然係會長!

我唔多聽歌又唔多識音樂但覺得叫得音樂咁梗係旋旋律最緊要啦,  跟住係歌詞和歌唱技巧.  D歌星唱歌同我差唔多咁難聽都算啦, 仲要D歌詞成日聽唔明佢講乜, 所以無乜興趣聽歌而最怕一句係D佢地仲成日話[想]唱多D[好歌]係聽眾聽.  想死! 樂壇上會唱歌嘅有幾人? 

唔知係咪所有語/方言中嘅歌以廣東歌最難唱所以香港歌星唱歌最難聽,  丟人!

Yeung Michael - 2013年10月30日 10:08

以前的好歌,多不勝數。今天的,想找一首,不容易,想要頂尖的,更難。相信這與K歌流行和歌曲走向通俗文化有關。以前的好歌為甚麼百聽不厭?因為真的「嗒落有味」,給聽眾一種可以想像的意境。

以前的歌星,各有各的特色,各有各的強項,要模仿,不容易。今天的,要模仿,比以前容易。所以很多新進歌手,來得快,走得更快,不出為奇。

釗藝 - 2013年10月30日 10:10

早晨!思行兄!

Yeung Michael - 2013年10月30日 10:16

此外,香港除了粵語流行曲威鎮天下之外,以前的國語流行曲都有很多好歌,例如靜婷姐的「痴痴地等」、「明日之歌」,顧媚姐的「夢」、「不了情」、「阿里山的姑娘」等,都是一絕!現今的國語流行曲,唉!算了吧!

釗藝 - 2013年10月30日 10:31

顾嘉辉作曲,黄霑作詞,羅文甄妮唱的《鐵血丹心》《世間始終你好》等曲乃複調音樂,曲式已經比時下流行歌曲高出一籌,不是一個檔次。更乃流行樂壇頂級作曲家顧嘉輝巔峰之作。加上詞、演唱者綜合因素。如此水平之作,凈系人才已經絕世,唔會再有。

Barwon - 2013年10月30日 10:49

無人鐘意聽關正傑?

文見亂 - 2013年10月30日 11:04

哈哈!

成班老餅聚首一堂聽老歌,不過我like喎!

普賢 - 2013年10月30日 11:14

思行兄,早晨!

好文章指出香港樂壇的沉淪的要點。

在我來說、由Beyond變成殘缺開始,香港已經沒有樂壇,只有娛樂圈和唱片公司!

積少成多 - 2013年10月30日 11:15

思行 兄早,文 兄早!大家愈搵愈早的歌??

s

speakman - 2013年10月30日 11:17

Oh, Here's a Heart, Spirit n time of Lion Rock.

老賓 - 2013年10月30日 11:19

舊歡如夢原身是一首閩南歌,

一水隔天涯原身是國語歌,

阿里山的姑娘並非由臺灣人作曲,當時內地拍一部關於臺灣的電影,所以寫了這首高山青。

普賢 - 2013年10月30日 11:19

經典回憶 -黃霑 顧家輝 關正傑 合唱團
i

i_m_709394 - 2013年10月30日 11:20

閣下同李純恩等, 老是覺得新不如舊, 我只能贈三個字 "你老了"!!

想當年, 我聽"壞女孩" 以至葉德嫻"我要", 聽慣了小明星 (小明星為一女歌手之藝名) 的我父何嘗不是覺得粗鄙不堪!? 如果你曾經聽了周旋所原唱的天涯歌女, 就知道什麼陳松玲的什麼白金唱片全是笑話........

其實那麼年代歌較好聽, 取決於那些歌陪伴你成長.....正如從上海過來, 當過紅衛兵"始終爭鬥"的李純恩, 來到香港首次聽到"上海灘"必有所感觸.......至於閣下失戀時聽王傑"幾番傷心幾番", 甚至"戀愛陷阱"一定至今印象難忘....

所以, 歌沒有什麼好不好, 變的只有人!!

普賢 - 2013年10月30日 11:24

倆忘煙水裡—關正傑/關菊英

老賓 - 2013年10月30日 11:25

除了音樂一週,仲有年青人週報,議員梁安琪當時經常在音樂一週寫嘢,王志淙都寫唔少,不過我睇唔嘅都唔少。

老賓 - 2013年10月30日 11:32

搞三搞四兄説得無錯,烏卒卒小姐能夠攞咁多白金真係有的過份,無論在天份和技巧都唔算一流。

其實啱啱離開無記嘅鄧總監好好,師傅明白了好。

李思行 - 2013年10月30日 11:32

各位 好。

普賢 - 2013年10月30日 11:35

Beyond 海阔天空

老賓 - 2013年10月30日 11:36

王菲梗係好啦,佢十六歳已經嚮大陸出唱片。仲唱劉老師作嘅風從那裡來喎。

李思行 - 2013年10月30日 11:36

李思行 - 2013年10月30日 11:40

i_m_ 兄,老從來都唔係一個問題,正所謂百貨中百客,除咗王梓軒,我都鐘意C AllStar 㗎。

Yeung Michael - 2013年10月30日 11:43

想聽好歌,又想看好電影,相信當年邵氏兄弟的歌唱片「小雲雀」是其中之一。片中好歌包括顧媚的「不了情」、「阿里山的姑娘」、「空虛的夢」、潘秀瓊的「情人的眼淚」、和方逸華的「花月佳期」。片長接近兩小時。小弟曾找過這隻光碟,不容易,但最終都找到,在音響系統播出,絕佳享受。

以下的連結可以看到。

1. 小雲雀(半部,有字幕)

2. 小雲雀

李思行 - 2013年10月30日 11:45

不過i_m_ 兄要搞清楚,當年買《天涯歌女》嘅主要係班中至大年紀喎。

普賢 - 2013年10月30日 11:48

這個版本較清晰

BEYOND-海闊天空(粵) (官方完整版MV)

香江逸士 - 2013年10月30日 11:49

思行兄:

閣下云:

"如果有喺Youtube聽八十年代啲金曲嘅話,一定睇到大量類似「當年嘅歌好好聽,旋律、歌詞同歌手嘅唱功都好"

絕對同意。

我雖然沒有在Youtube留言,但我這個老柴也很同意有些意見。

在Youtube中文舊歌裏,我找回昔日那種feel。

Barwon - 2013年10月30日 11:50

坐阿媽膝頭睇「小雲雀」,慳番一條飛錢。

普賢 - 2013年10月30日 11:51

新人我欣賞衛蘭、雖然已經不算新!^^

積少成多 - 2013年10月30日 11:57

普賢兄,個人覺得衛蘭的歌法唱來唱去都好一樣,沒甚變化。

普賢 - 2013年10月30日 12:00

衛蘭金曲串燒 Janice Medley

普賢 - 2013年10月30日 12:03

當下的香港女歌手、她的技巧最好!jazz 唱得不錯。

Yeung Michael - 2013年10月30日 12:07

現今能夠在樂壇站得穩的歌手,都有一定水準,不過和以前的頂級歌星,如甄妮、徐小鳳等相比,感到還有一些距離。

普賢 - 2013年10月30日 12:20

我想甄妮及徐小鳯廿零歳時、未能達到衛蘭今日的水平!

積少成多 - 2013年10月30日 12:24

普賢兄,謝謝拎,衛蘭好好聽,只係首首歌的唱法相似。

BTW,原來佢的絕版CD係可以賣到好貴

普賢 - 2013年10月30日 12:32

相似是作曲問題、歌手有時亦無得選擇!

Yeung Michael - 2013年10月30日 12:33

那很難說。現今來說,衛蘭都算不錯,不過,現今樂壇環境,會令衛蘭再進一步嗎?

在電影「小雲雀」裏,潘秀瓊和顧媚在當時錄音室的環境裏,想想若果NG了,後果可大可小呢!在現今的錄音室環境,稍有唱功的都可以成為不錯的歌手呢!

老賓 - 2013年10月30日 12:38

衛蘭非常好,難得中、英、日曲亦能唱出個人味道。

徐小鳳我唔講啦,

甄妮十零已經紅遍台灣,係當時最賣碟三大天后之一,另外二位是鳳飛飛和鄧麗君,實力無可置疑。

老賓 - 2013年10月30日 12:40

米高兄,今時今曰嘅錄音環境,無唱功也可成為不錯歌手 。

李思行 - 2013年10月30日 12:52

Ii_m_ 兄可能「捉錯用神」,我舉《天涯歌女》做例子,唔係話首歌好或者松松姐姐唱得好好(只係重新編曲填上粵語歌詞),而係帶出年青歌手唱啲適合「老餅」聽嘅歌,一樣可以「搵大錢」;針對唔同聽眾,樂壇至夠多元。

上文歌手只贊過王梓軒,歌只贊過《年少無知》。

Yeung Michael - 2013年10月30日 12:54

哈哈,老賓君,也有可能,不過這祇能是不錯的錄音室歌手,坦白的說法,就是不錯的見不得人歌手啊!

普賢 - 2013年10月30日 12:57

所以唱Live 才能看到真正實力!

李思行 - 2013年10月30日 13:02

每個年代都有好嘅音樂人、歌手,只不過今日所見,比例上唔夠,影響咗平均分數。

李思行 - 2013年10月30日 13:13

龍葵 sis,我唔係「阿邊個邊個」歌迷會會長。嘻嘻。

Yeung Michael - 2013年10月30日 13:19

李兄,補充一下。現今樂壇環境,難以養起專注作好曲、唱好歌的音樂人,一切都是商業掛帥。

李思行 - 2013年10月30日 13:22

普賢 兄午安。

樂壇衰敗,娛樂行業嘅 「mission」 改變其實佔一個重要因素 - 現實係樂壇、電視、電影一齊無運行。

李思行 - 2013年10月30日 13:24

Michael 兄,同意;唔止係樂壇環境,其他環境嘅改變都有關係。

李思行 - 2013年10月30日 13:25

中環 兄,多謝!

Yeung Michael - 2013年10月30日 13:29

李兄,同意。例如,本來HKTV曾經給人希望,不過由於政府不發牌,這希望都幻滅了。

ray1129 - 2013年10月30日 13:42

新人中較喜歡 C Allstar。貼上他們的《老調兒》送給大家。

李思行 - 2013年10月30日 13:52

釗藝 兄,午安。

有時間講多啲呢方面嘅意見等我都可以認識多啲嘛。

李思行 - 2013年10月30日 13:57

Michael 兄,我覺得今日啲歌手唔係容易模仿,而係好多都無個人特色,唔使模仿已經個個差唔多。

李思行 - 2013年10月30日 14:01

ray 兄好。睇過C Allstar 演唱會,水準幾好。

李思行 - 2013年10月30日 14:04

香江 兄,久違。

其實都有唔少八九十後有近似嘅留言。

李思行 - 2013年10月30日 14:07

老賓 兄、積少 兄、speakman 兄、Barwon 兄,文見亂 兄,多謝留言。

李思行 - 2013年10月30日 14:34

李思行 - 2013年10月30日 14:41

話時話,嚟得呢個壇嘅多數都認識小明星,而我只聽過《愛情陷阱》、《戀愛預告》,未聽過《戀愛陷阱》。

出世紙個名老豆改,反映唔都一個人嘅性格,馬甲名就唔同。

Yeung Michael - 2013年10月30日 14:46

李兄,說得對,現今很多歌手沒有個人或過人特色,說出小弟心中意思,謝謝。

李思行 - 2013年10月30日 15:01

Michael 兄,A1名句「阿邊個邊個」。嘻嘻。

積少成多 - 2013年10月30日 15:22

提到大AL,點可以唔聽呢首歌呀!鬼叫你窮呀~~~~頂硬上!!

Gordon Chan - 2013年10月30日 16:10

思行兄, 每個年代都有爛歌同爛歌手 (個人覺得90年代最爛). 其實現今有唔少創作歌手音樂造藝高過好多大粒星.

米曹 - 2013年10月30日 16:19

思行會長好波!小弟人在旅途搭順風車,位八十後師傅插SD卡播歌,第一隻就是Beyond的大地,然後才是國內的。也不是第一次這樣了,又一次在平西王公路旁快餐店的小二就戴著耳筒肆無忌憚的高唱海闊天空愛自由!

米曹 - 2013年10月30日 16:25

現在的.......!!??

龍葵 - 2013年10月30日 17:15

思行兄, 你直情係哂所有「阿邊個邊個」嘅歌迷會會長啦!

李思行 - 2013年10月30日 17:30

Gordon 兄,同意每個年代都有好有壞(唔單止歌,其他嘢都係)嘅嘢。話分兩頭,大粒星年代只要唱得,唔一定要精於樂理,就有機會走紅,今日就算有十八般武藝都唔容易。

李思行 - 2013年10月30日 17:33

米總人在旅途都入嚟捧場,真多謝!

李思行 - 2013年10月30日 18:06

一個明顯分別,當年好多歌手都唱得掂慢、中、快版歌,今日只集中中至略快版。

可能今日樣樣都要快,「唔鐘意」作同唱慢歌。

李思行 - 2013年10月30日 18:40

龍葵 sis,我連《戀愛陷阱》都未聽過,邊有資格呀。

QQKK - 2013年10月30日 19:37

吓 !!

2013年10月30日 02:29

柳影虹 - 換到千般恨

2013年10月30日 02:12

蔡國權 不裝飾妳的夢 1985

睇唔到 ?? 擒晚好似得喎!

QQKK - 2013年10月30日 19:39

再噪梨過 !

柳影虹 - 換到千般恨

QQKK - 2013年10月30日 19:43

蔡國權 ∼ 不裝飾你的夢 1985

https://www.youtube.com/watch?v=XLZLHoB8B9w

QQKK - 2013年10月30日 19:50

米總開到聲硬係要打 番只

Beyond............大地 1988
https://www.youtube.com/watch?v=aNiqvEe3zF4

QQKK - 2013年10月30日 20:01

許冠傑 - 打雀英雄傳
http://www.youtube.com/watch?v=Kqjn8jFJ3pI

QQKK - 2013年10月30日 20:07

許冠傑 - 打雀英雄傳 歌詞眞正

許冠傑 

打雀英雄傳
作詞:許冠傑/黎彼得
作曲:劉傑

六嬸,三太公,大眾開枱啦面似蓮蓉,
又放工,打餐懵,圍埋砌幾圈論呀論英雄,
誰是大英雄。
(大英雄)

落手三隻東,度到啱三叫二五六筒,(食呀)
截正糊,真陰功,騰騰震嬲到面呀面都紅。

上下家,搏曬懵,依牙鬆槓斬眉斬眼打籠通,
係咁鬆,正衰公,難為氹仔會浸呀浸蛟龍。

亂咁爭,真勢兇,學到足關帝座鎮華容,
恨滿胸,裹蒸粽,嗡嗡貢好似大呀大燈籠。

大相公,小相公,遇老千章法亂曬大龍,
食詐餬,包出沖,氹氹轉好似大呀大灰熊。

執左位,起過風,移燈換櫈洗手食煙熨櫃桶,
轉下運,確唔同,連隨喫幾舖我露呀露歡容。

混一色,碰七筒,一簡白板發財做眼槓紅中,
六八筒,叫卡窿,原來咁橋佢係呀係七筒。

掘尾籠,起勢攻,大四喜揸曬南北西東,
做牌,講天聰,頻頻滿餬我做呀做英雄,時勢做英雄。
(大英雄)

李思行 - 2013年10月30日 20:36

點隻《千支針刺在心》俾總統 先生。

http://m.youtube.com/watch?v=x5fRZrHHMc8

QK 兄,重新上載嘅OK; 麻煩你,我 notebook 有問題,嵌入唔到。

QQKK - 2013年10月30日 21:14

千支針刺在心 ?

QQKK - 2013年10月30日 21:18

林子祥《千支針刺在心》

QQKK - 2013年10月30日 21:35

林子祥 - 似夢迷離
http://www.youtube.com/watch?v=XdbQ-jDiN60

QQKK - 2013年10月30日 21:41

QQKK - 2013年10月30日 21:47

會長請删上面的 

林憶蓮  恭碩良 - 下雨天...條片唔淸

QQKK - 2013年10月30日 21:48

Sandy Lam 林憶蓮 & Jun Kung 恭碩良 - 下雨天
http://www.youtube.com/watch?v=_CRHjaKGi2k

奧霸馬 - 2013年10月30日 22:36

聲Q!聲Q!思行兄!

点反隻夢醒不了情被你。

一場夢,空歡喜,

夢醒的時候不見你,
癡心的我,癡心的我,
以為是已經得到你。
我到那裡,
到那裡那裡去找你,
癡心的我,癡心的我,
我為你傷心到底。

雨一顆,淚一滴,
來往的行人沒有你,
癡心的我,癡心的我,
就這樣被你拋棄。
我到那裡,
到那裡那裡去找你,
癡心的我,癡心的我,
我為你傷心到底。

我不能,沒有你,
沒有你活著無意義,
癡心的我,癡心的我,
只因為不能忘了你。
我到那裡,
到那裡那裡去找你,
癡心的我,癡心的我,
我為你傷心到底。

奧霸馬 - 2013年10月30日 22:42

雷安娜 舊夢不須記

周容 - 2013年10月30日 23:41

QK 大哥尋晚搞到「夢醒時分」,今晚仲係咁興奮,思行 兄真係害人不淺,嘻嘻,OK大哥,今晚零時十分好覺覺豬喇。

思行 兄個樓好似磁石咁,吸晒D好聽舊歌,方便樂迷,乃一大功德。

班唔知乜叫好歌果班友,上黎浸淫下,就知人地講乜喇。

李思行 - 2013年10月31日 01:11

李思行 - 2013年10月31日 01:13

去花墟,你會見到有賣唔同品種、科目、顏色嘅花之外,重有賣應節時花、花瓶、裝飾擺設、盤栽等唔同貨品,但如果因為情人節玫瑰最賣得就整條齋賣唔同品種、顏色嘅玫瑰,結果會點?

李思行 - 2013年10月31日 01:14

過去十多年,除咗劉德華,印象中無其他歌手有新作嘅賀年歌出過。

李思行 - 2013年10月31日 01:33

周容 兄,唔知乜叫好歌唔緊要,千祈唔好拋浪頭變咗出洋相就得啦。嘻嘻。

k

k.f.suen - 2013年10月31日 05:22

思行先生,多謝嗮你!!!!!!

***羅文 - 好歌獻給你***
http://www.youtube.com/watch?v=r5QO0_NQ-cw

七月星 - 2013年10月31日 09:22

感謝思行兄提供的平台,分享了那麼多廣東歌的歷史和其盛衰。不勝惆悵。說到尾,能感動人心的,就是好歌。

http://www.youtube.com/watch?v=E00tPO3ZzP8

張德蘭 - 願君心記取 1978

http://www.youtube.com/watch?v=JB0dEjAMqjo

小李飛刀 - 羅文

http://www.youtube.com/watch?v=eIcuSJIho2w

葉德嫻 幸運是我  

李思行 - 2013年10月31日 11:10

k. f. 先生,七月星 兄,不謝。 

李思行 - 2013年11月10日 02:00

typo: 上文結尾之後第一條連結應為《思行思語》專頁。

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。