龔祖兒's 的頭像

國際會計師公會資深會員 , 特許詐騙審查師學會副會員

香港人" 戀殖 " 嗎 ?

日治時代的台灣本土公務員,當中華民國光復台灣後,或多或少受迫害,例如二二八事件,部份同情本地人的本土公務員受牽連,有的被解僱,更甚的是收押或槍斃,與此同期,台灣行政長官推出“國語運動”,雷厲風行,規定學校不准說方言,違者受罰,亦有部份本土公務員受影響而丟官,李登輝曾經表示,自己在廿二歲前是日本人,話說回來,李登輝最後令台灣完全民主化 ,台灣人做中華民國總統,生於大時代,身份國籍的改變很平常,描述台灣公務員日治前後心路歷程的文獻或書籍很多,可是香港情況不同,政權移交已十六年,關於香港公務員英治前後心路歷程的文字,確是禁忌(taboo) ,暫未發現。

上禮拜,有前英治時期邊防管理助理總長;現人大代表李某,在傳媒稱,
“ 示威遊行時,手持龍獅旗的香港年輕人是走了歪路 ” [註壹] ,從香港歷史來看,李某對此旗,應有一定感情,根據報導,一九九三年時,李某兒子遊學英國,李某應享用了港英政府提供的海外教育津貼,當時李公子只有十三歲,相信任何父親,將十三歲小兒子,流放異鄉,並不容易,絕對是對該國的認同或信任所致,李某意欲為何,筆者並不知道,香港年輕人嚮往或信任英式制度,他該理解及感同身受。 筆者幼時鄰居在懲教署任職,他常常侃侃而談,說受靶的黑幫大佬,見到阿Sir都要灑冧,因為 “一個皇冠頂上蓋,三山五嶽盡低頭 ” ,可見,港英政府時候入伍的制服人員,對英國有特殊感情,不是一朝一夕能夠磨滅的。

去年三月,平等機會委員會回覆市民投訴,指愛護香港力量一幅寫上「不要英國狗,餘孽請早抖」的橫額,不涉及種族歧視,「英國狗」一詞只意指與英國有政治聯繫的人士,筆者認為,龍獅旗並不是 “ 與英國有政治聯繫 ” ,持龍獅旗的年輕人只是要求自治,反而,現在還享用特區政府提供的海外教育津貼,送子女到英國讀書的三千公務員,似乎同英國較有聯繫,當然,拿有居英權的公務人員,他們更是表表者。 最適合寫自傳;填補香港公務員英治前後心路歷程代表的李某,他應知道,香港得以成功,是依靠英人留下的法治、制度、典章、廉潔等,要是香港公務員以本地人民利益為重,香港人並不介意,他們的英國感情、英國連繫。   

[註壹]     龍獅旗是香港自治運動的代表旗幟,更改自倫敦英國紋章院

(College of Arms)於1959年 1月21日頒佈香港旗內的香港盾徽,

在香港盾徽加上漢字「香港」而成

所有評論

e

eddybb - 2014年03月10日 06:40

香港得以成功,是依靠英人留下的法治、制度、典章、廉潔等!

緬甸得以成功,是依靠英人留下的法治、制度、典章、廉潔等?

印度得以成功,是依靠英人留下的法治、制度、典章、廉潔等?

巴基斯坦得以成功,是依靠英人留下的法治、制度、典章、廉潔等?

斯里蘭卡得以成功,是依靠英人留下的法治、制度、典章、廉潔等?

南非得以成功,是依靠英人留下的法治、制度、典章、廉潔等?

聾咗耳,瞎了心,笑能咗!

黎自立 - 2014年03月10日 07:26

感謝殖民地政府的餘蔭,幾乎一半的香港人居住在廉租屋及買了居屋成為小富。

正道 - 2014年03月10日 10:11

民主同普選不是一回事, 台灣有了普選, 但在可見的將來都不會有民主!

M

MexChin - 2014年03月10日 10:30

李某只是其中一個,其他還有范某,葉某等,都是風擺柳。  但他們都是為了討口飯吃,誰是主子便對誰精忠,無需要寫什麼自傳,說心路歷程!

金钱自主 - 2014年03月10日 10:49

自小受嘅教育, 殖民地等於喪權辱國, 等於欺壓別國人民,等於餘孽...

97回歸好多因為呢個概念打問號, 我對嗰啲人嗤之以鼻.

本以為直布羅陀支持英國管治嗰啲當地人一定係金頭髮嘅安格信人, 佢哋滲透晒所以兩次全民公決梗係支持英國管治,到過當地後發覺唔係,唔少人皮膚髹黑,包括我的導遊,他毫無疑問一句OF COURSE ENGLAND IS BETTER。

最近,TVB到當地採訪再一次印證我呢個感覺。

今天, 我對殖民地有另外一個概念,包括對以前認爲是恥辱的龍獅旗。

Barwon - 2014年03月10日 11:33

「不要英國狗」,不要 Terrier 、Beagle,要北京狗、西施狗,怎會涉歧視?

龍葵 - 2014年03月10日 12:05

打輸咗要割讓土地的確 "喪權辱國" 只不過港人對清國無感情,  對中共更是討厭而已.  又只不過英國人善於管理, 與時並進, 因此 隨著時代社會的改變,   什麼 [華人與狗, 不得進入] 在港消失而己.

香港的確有賴英國人留下的良好制度,  不過這些都不是[送] 的,  是用錢用利益買/換回來的.

龍葵 - 2014年03月10日 12:06

雖然我都好討厭中共,  但龍獅旗我睇來睇去都覺得九唔搭八.

L

Liberphile - 2014年03月10日 12:18

The mole has resurfaced!   Patience is a virtue while pretense is a vice.

龍葵 - 2014年03月10日 12:25

雖然我覺得龍獅旗有唔搭八,  但那一派的人也算光明正大的表達了自己的想法,  起碼無鬼鬼祟祟.

哥士的 - 2014年03月10日 12:41

夠胆認親英 , 好過D史忽鬼冇胆認親共 !

一文雞 - 2014年03月10日 13:01

香港無英殖,恐怕強國至今仍是越南咁上下,甚至更差。

金钱自主 - 2014年03月10日 13:28

我敢肯定嗰啲拿著龍獅旗嘅人冇個係親英,佢哋親嘅係背後代表嘅香港精神,情懷,生活方式。

我同樣可以肯定個啲滿口『愛國』嘅人 (曾鈺成我就唔敢講)無個係愛國,佢哋愛嘅係權力,財富,名譽(阿爺嗰種)。

正道 - 2014年03月10日 14:27

拿著龍獅旗班年輕人,九七年前他們幾歲?   英治時期幾歲的娃娃能明白香港精神、生活方式、、、、、、、、、、?

哥士的 - 2014年03月10日 14:36

症盗問得好 , 我一家三代都在港英庇蔭下安居樂業 , 假如活在共產黨統冶之下 ! ?

SaSaRoll - 2014年03月10日 15:08

QQ 群中遇到唔少香港後生仔,抱怨老豆老母當日無移民。佢哋97 前應該是十歲左右, 而家廿幾歲。

SaSaRoll - 2014年03月10日 15:10

佢哋97 前可能未明白香港精神,但長大到回歸十幾年,所見現在的處境,就會聯想並比較兒童時的快樂。

SaSaRoll - 2014年03月10日 15:16

與其說是「

戀殖」,不如說是對現在的不滿。佢哋開始進入成年人階段,也開始感覺憂慮,和感覺受騙於「五十年不變,港人治港」那些口號。龍獅旗,其實訊息好簡單,就是懷念97 前的日子。

哥士的 - 2014年03月10日 15:18

哈哈 ! 左仔肛餐會館嘅會員真係精甩辮 , 一早移民澳洲加拿大 !

SaSaRoll - 2014年03月10日 15:21

大陸政府自己受蘇俄外國勢力支撐而奪國,而自動對號想當然以為龍獅旗是外國勢力 ( 當然也有可能是乘機「屈」人) 。 香港邊有咁多外國勢力,有就發達好耐班細路使鬼咁燥。

金钱自主 - 2014年03月10日 15:27

" 九七年前他們幾歲?   英治時期幾歲的娃娃能明白香港精神、生活方式、、、、、、、、、、?“

只懂得向北看,往上望的人如“正道” 當然不懂什麽叫耳濡目染,傳承。當他們高叫我的祖國,炎黃子孫的時候,他可能不知道自己的早先當年是被同化,甚至滅絕。 就好像今天要蚩尤的後代苗族拜祭消滅他們祖先的皇帝一樣。

今天的新一代不需要親身體現都可以欣賞港英留下來的價值。

QQKK - 2014年03月10日 15:28

(網站編輯已删除此違反版規留言。)

QQKK - 2014年03月10日 15:29

QQKK - 2014年03月10日 15:31

哥士的 - 2014年03月10日 15:33

虛空行者 - 2014年03月10日 15:38

香港得以成功,是依靠英人留下的法治、制度、典章、廉潔等!<----的確是,有沒有人敢說解放軍若早在四九年已"解放"香港,這個香港依然會是今日的香港

虛空行者 - 2014年03月10日 15:40

親甚麼都不要緊,但舊電池之流可以一夜之間打倒自已,方是最可怕,我不知其人過幾天,又會否打倒今日的自已

龍葵 - 2014年03月10日 15:40

"QQ 群中遇到唔少香港後生仔,抱怨老豆老母當日無移民。佢哋97 前應該是十歲左右, 而家廿幾歲。"

抱怨? 抱怨乜呢?  人人有條件移民?  如果他們的父母當年無條件移民咁抱怨乜? 如果他們的父母當年有條件移民又移咗, 咁又會唔會放棄了這十幾年在香港的機會?  再講, 係外國D細路十幾歲就做 PART TIME, 唔少父母有經濟能力嘅都係咁,  這班年抱怨的年輕人係咪個個都自己有賺錢?

虛空行者 - 2014年03月10日 15:44

沒有幾十年港澳台"流落在外",中國的經濟改革會比蘇聯還要艱巨甚至沒可能

龍葵 - 2014年03月10日 15:45

爭取自己出生和住的地方成為一個理想的城市國家好理所當然, 但抱怨父母沒移民做乜?  有本事咪自己移民囉, 無話唔得格! 再講, 咁抱怨父國無移民, 覺得香港咁唔掂唔適合自己就自己移民啦,  爭取移民易過爭取民主啦!

虛空行者 - 2014年03月10日 15:46

今日德國依然有一批"戀東德"前東德人士,雖然受盡人取笑,但相比隨時騎牆的華人"精英",他們可愛得多

QQKK - 2014年03月10日 16:02

哥士的 - 2014年03月10日 16:05

哥士的 - 2014年03月10日 16:06

龍葵 - 2014年03月10日 16:09

香港唔少細路, 年輕人真係要抱怨嘅話,  唔係父母無移民, 而係父母太縱!

SaSaRoll - 2014年03月10日 16:17

當年有部分香港人放棄居英權,又有一部分是有能力但又唔願意承擔風險而留下。 

SaSaRoll - 2014年03月10日 16:23

呢些人確實也是對自己下一代不負責任也。這種人現在仍然大把,「有飯食咪得咯」, 「而家幾好丫」之類, 為了自己一時之安樂,而犧牲下一代的機會。反而是那些口口聲聲愛國的最實際,一早安排仔女著草。你明嘅。

QQKK - 2014年03月10日 16:28

哥士的 - 2014年03月10日 16:30

132 - 2014年03月10日 16:32

耳濡目染vs以訛傳訛 :)

哥士的 - 2014年03月10日 16:32

REFRIEND就無事嘞 !

QQKK - 2014年03月10日 16:38

QQKK - 2014年03月10日 16:38

哥士的 - 2014年03月10日 16:41

龍葵 - 2014年03月10日 16:41

"為了自己一時之安樂,而犧牲下一代的機會"

"又有一部分是有能力但又唔願意承擔風險而留下"

唔願意承擔風險?  風險有好多種, 而且不是一個人去承擔而是一家人.  移到民唔等於一切就 OK, 生活都可能是一個問題.  如果自己有本事,  十幾廿歲到外國讀書再留底的多的是.  但無本事不停抱怨無生成什麼人嘅到那裡都一樣. 

唔知那群年輕人是自己養自己還是仲係父母營呢?

哥士的 - 2014年03月10日 16:41

哥士的 - 2014年03月10日 16:45

羅大佬發火非同少可 !

龍葵 - 2014年03月10日 16:48

相比之下,  這個星女就更有資格講自己想點想點!  無記錯好似話十八歲就自立.

星加坡是天堂嗎?

QQKK - 2014年03月10日 16:50

香港人" 戀殖 " 嗎 ?

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD!!!

哥士的 - 2014年03月10日 16:52

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD!!!

龔祖兒 - 2014年03月10日 16:58

QQKK, 哥士的, 何必呢 ? !

SaSaRoll - 2014年03月10日 17:00

[移到民唔等於一切就 OK, 生活都可能是一個問題] ......  有無移民,現在生活也可能有問題。

SaSaRoll - 2014年03月10日 17:02

抱怨老豆 =/= 自己無本事,當中唔少亦是向著這個目標進發。 神州大地大把少女為弄得美國綠卡而出盡渾身解數, 有成功也有失敗,與抱怨無關。

龍葵 - 2014年03月10日 17:21

抱怨老豆 =/= 自己無本事.

咁有乜好抱怨? 大把人出生在既貧窮又無民主自由的國度但一樣憑自己的本事移民生活無憂!

龍葵 - 2014年03月10日 17:23

[移到民唔等於一切就 OK, 生活都可能是一個問題] ...... 有無移民,現在生活也可能有問題。]

好難想像到係香港撈唔掂嘅去到外國會飛.  如果無移民生活都有問題,  咁應該都唔係有條件移民個班, 咁有乜好抱怨?  父母如果月入加埋唔夠二萬點移民?

龍葵 - 2014年03月10日 17:30

如果一個人抱怨的是父母當年無移民無帶佢離開香港呢個地方咁呢D人有幾愛香港呢?  和當年食英國飯依家話英國點唔好嘅又有乜分別?

如果抱怨當年父母無帶自己移民嘅心裏想要的是什麼?  自己個人的自由和安全而唔係香港又或港人的將來. 

本來嘛,  有奶便是娘好正常但一邊好似自本土好為香港但另一邊原來係抱怨自己無份移民喎!  咁舉龍獅旗係為乜?  咪又係完全為咗自己!  又可能為發洩唔.  通係為咗香港咩!

又或者可以去問下黄之鋒,  問下佢如果父母可以移民又唔去會唔會抱怨.

大煙通 - 2014年03月10日 17:37

大煙通 - 2014年03月10日 17:42

"本來嘛,  有奶便是娘好正常"

鬼婆奶娘好?中國奶娘唔好?有奶便是我的好港人娘親?好正常!

SaSaRoll - 2014年03月10日 17:44

佢哋愛97 前的香港,但不是港獨。你老豆有一千萬身家,知你未出身,臨死都唔肯留部分比你,寧願比哂二奶因為二奶令佢happy。 抱怨不是不可以,而是要化抱怨為力量,自己爭氣。

龍葵 - 2014年03月10日 17:46

"神州大地大把少女為弄得美國綠卡而出盡渾身解數, 有成功也有失敗,與抱怨無關。"

香港都有唔少緩交,  同抱怨有無關就唔知喇但一定同錢有關!  覺得外國的月亮特別圓咪千方百計去外國囉,  覺得有錢乜都得咪千方百計揾錢囉.  但同什麼原則, 抱負, 又或什麼偉大的願境願望應該就無乜關係喇!

大煙通 - 2014年03月10日 17:48

“民主同普選不是一回事”

普選只是多數服從少數,是一種願賭服輸的玩兒。

SaSaRoll - 2014年03月10日 17:50

當然亦是為香港好,因為香港本來唔錯,但不斷受外來壞文化侵擾,而自己老豆又唔幫拖,唯有自己爭取。爭取方式有好多,有默默耕云亦有大聲疾呼。目的都是一樣,唔希望香港倫落至與鄰近地區一樣。

龍葵 - 2014年03月10日 17:52

"佢哋愛97 前的香港,但不是港獨。你老豆有一千萬身家,知你未出身,臨死都唔肯留部分比你,寧願比哂二奶因為二奶令佢happy。 抱怨不是不可以,而是要化抱怨為力量,自己爭氣。"

如果老豆D錢唔係留畀哂二奶, 三奶 又係捐去做慈善有唔少人都一樣會抱怨, 覺得父母無為自己設想.

每個人都是獨立個體,  如果自己覺得香港唔好係自己嘅事,  唔可以迫父母都咁覺得.  現代人已不要求子女跟父母那套行,  說是文明,  但要父母跟子女嗰套行又唔算係乜? 父母都有獨立思考自主權嘅. 要投票都唔使跟仔女去投嘅.  如果抱怨父母唔移民都係正常, 咁抱怨父母咁窮都生係咪一樣無問題呢?

SaSaRoll - 2014年03月10日 17:53

孫中山話,民主就是人人做皇帝。 如果用呢個概念去睇,中國從來無民主。

熱心公民 - 2014年03月10日 17:54

香港唔會淪落到附近地區,答案係肯定。無論GDP,股市總市值,追到北京,上海至講啦!

龍葵 - 2014年03月10日 17:56

"當然亦是為香港好,因為香港本來唔錯,但不斷受外來壞文化侵擾,而自己老豆又唔幫拖,唯有自己爭取。爭取方式有好多,有默默耕云亦有大聲疾呼。目的都是一樣,唔希望香港倫落至與鄰近地區一樣。"

哦!  原來所謂 "幫拖"  唔係留係香港爭取民主,  係移民!  咁真係好愛香港好為香港呀!  同攞外國 PASSPORT 嗰 D 高官一樣咁愛呀!

大家努力爭取!  爭取父母移民又或者自己移民,  這是愛港表現.  高官和某些高舉龍獅旗又抱怨父母無移民的年輕人正是表表者!

SaSaRoll - 2014年03月10日 17:56

細路無可能逼到父母,唯一可以做就是抱怨,然後自己化抱怨為力量。上述例子是說出,父母有能力而甘為一時自身的安樂,而犧牲下一代的機會,本身就是不負責任。鬼唔知自己有本事去做皇帝。 

大煙通 - 2014年03月10日 17:56

月兒彎彎照九洲,九洲有銀,能使鬼推磨!

SaSaRoll - 2014年03月10日 17:59

正如路冇西叫人按咗層樓北上創業,李少光叫香港青年人參加解放軍。我都識講不如你兩個去中南海做國家領導人, 唔好留在香港咁膚淺。

龍葵 - 2014年03月10日 18:01

一個年紀輕輕就獨立的星女,  享受自由的空氣而 以做待應生的職業為榮而不以希罕做什麼 PROFESSIONAL, 這才是自己靠自己.  這才是力量1

SaSaRoll - 2014年03月10日 18:03

人各有志, 唔同人有唔同志向,有人志向移民,有人志向留港建港。父母有能力而不去提供機會,不是卸責是甚麼 ? 

SaSaRoll - 2014年03月10日 18:04

嗰種星女,香港回歸前大很把。回歸後實是無機會了。

龍葵 - 2014年03月10日 18:06

"父母有能力而甘為一時自身的安樂,而犧牲下一代的機會,本身就是不負責任。鬼唔知自己有本事去做皇帝。"

這是你的看法又或那些年輕人的看法但不代表那些父母的看法.  別強加自己的看法在別人身上.  父母們也有自己的生活和選擇.  再說,  LOOK BACK梗係易, 到時父母環境唔好叫這些年輕人一早出來自己養唔知佢地係咪又得.  如果這些年輕人過了十八歲到現在還是父母養嘅咁仲抱怨乜?

大煙通 - 2014年03月10日 18:07

香港人要認真考慮改變下思維:中國娘親有金銀,叫距做親娘;美國大姑娘有美金,叫距做美姑娘;香港財爺月月派萬八,港人叫距做姑姑爺!

SaSaRoll - 2014年03月10日 18:08

而家的香港,做待應生無所謂,但一稔到住屋,立即謝咗。自己靠自己做待應生成家立業 ?唔係唔得,六合彩都有人中咁之馬, 唔好咁涼啦把口。奇怪你地把口,同路冇西,李少光咁近似,真系一條水。

龍葵 - 2014年03月10日 18:10

"各有志, 唔同人有唔同志向,有人志向移民,有人志向留港建港。父母有能力而不去提供機會,不是卸責是甚麼 ?"

咁同話父母大把錢唔畀我使有乜分別?  父母供書敎學仲唔靠,  仲要幫你移埋民?  唔係嘛!  父母有能力就要提供呢樣嗰樣係典型港式又或中國式的想法.  外國人就唔係咁諗喇!  仔女有十六, 十八歲我嘅錢留嚟旅行玩樂唔供你讀書都係正常過正常.

SaSaRoll - 2014年03月10日 18:11

[到時父母環境唔好叫這些年輕人一早出來自己養唔知佢地係咪又得]....咁又要講公道,移民發達無望,但自力更生就一定有路,最低工資一定夠養自己。返來香港的是想發達,唔是單為生存。

大煙通 - 2014年03月10日 18:13

情唔會比金堅!任何看法,都比唔過日日系屋企數銀兩好!

SaSaRoll - 2014年03月10日 18:13

你發雞盲,睇唔到我講得咁清楚。有能力而因一己安樂,就是不負責任。 當然有些父母是無能力,情有可原。 

SaSaRoll - 2014年03月10日 18:15

[外國人就唔係咁諗喇!  仔女有十六, 十八歲我嘅錢留嚟旅行玩樂唔供你讀書都係正常過正常.]......  所以咁多人想移民咯,哈哈 ,正蠢材。 

龍葵 - 2014年03月10日 18:16

"奇怪你地把口,同路冇西,李少光咁近似,真系一條水。"

係嘛!  我就覺得係同嗰D抱怨父母自私唔帶自己移民嗰D似D囉!

叫人按咗層樓北上創業喎,  有先得嫁! 抱怨父母唔移民喎,  移民後一家人生活都無問題先得嫁!  鬼唔知如果父母有錢有面有學識好咩!  使鬼你講!  鬼唔知有人炒股炒樓發達,  但跳樓嘅又唔講.  只係睇到好又抱怨父母貧安逸唔供多兩層樓, 唔係依家唔去加拿大都仲有大把地方可去吖!

龍葵 - 2014年03月10日 18:21

聰明人,  咁你又知唔知嗰班年輕人又係自己養自己先,  唔係嘅唔通去到外國就唔同.  我講話十六, 十八歲自立嘅好多都真係外國人喎!  中國人包括香港人唔少到畢咗業都係父母養喎!  不過有時身上名牌唔夠人多咪又"抱怨"囉!  話人蠢才無用嘅, 睇下自己講嘅嘢有幾聰明幾有 SENSE 先啦!

大煙通 - 2014年03月10日 18:21

返來香港的是想發達?事實是已過了哪個村!

SaSaRoll - 2014年03月10日 18:24

97 前移民,香港做個廣告經紀,秘書妺,都話有10 分,去到搵份牛工撐起頭家是辛苦但亦大有人在,唔使有錢有面有學識。唔敢接受風險而已,咁咪令下一代損失咗個機會咯。當然機會可以自己爭取,但事移世逆咯,而家移民又難好多咯。 

SaSaRoll - 2014年03月10日 18:26

過了哪個村是另一回事,希望一日飛黃騰達,或者起碼希望搵得多過在彼邦,相信始終是大部分回流人仕心中所想。

大煙通 - 2014年03月10日 18:26

“[外國人就唔係咁諗喇!  仔女有十六, 十八歲我嘅錢留嚟旅行玩樂唔供你讀書都係正常過正常.]..”

未必全部如此!

龍葵 - 2014年03月10日 18:28

"你發雞盲,睇唔到我講得咁清楚。有能力而因一己安樂,就是不負責任"

"[外國人就唔係咁諗喇! 仔女有十六, 十八歲我嘅錢留嚟旅行玩樂唔供你讀書都係正常過正常.]...... 所以咁多人想移民咯,哈哈 ,正蠢材。"

唉!  又真係好聰明好有邏輯喎!  有能力唔供仔女讀書自己去玩嘅係令人移民嘅原因但只因為香港無民主又係中國嘅特區,  有能力唔移民嘅就係 貪一己安樂不負責任.  如果年輕人有能力自己供自己讀書又唔係父母自私咁點解供仔女讀書只是無移民嘅係自私不負責任呢?  我一定要中意外國生活?  唔移民唔得?  唔離開香港係不負責任?  孩子有自己的將來,  將來自己要走要留要移民火星咪靠自己囉!  連移唔到民都抱怨嘅係咪真係會靠自己自立自己供自己讀書呀!  我就有D懷疑喇!

大煙通 - 2014年03月10日 18:29

李少光?李光少!就直情系亞水!

龍葵 - 2014年03月10日 18:31

每個人都是獨立個體,  有灌選擇自己的路和自己居住的地方和職業.  要求父母無條件為自己唔係就唔負責任係典型香港/中國的想法. 外國人都覺得各人有各人的生活,  各人都有各人的路.

大煙通 - 2014年03月10日 18:33

SaSaRoll - 2014年03月10日 18:33

[咁你又知唔知嗰班年輕人又係自己養自己先] .... 養唔養到自己,好多時是生活所逼。老豆餵飽個仔兩餐,餘錢自己去happy,咁嘅老豆唔算負責任。當然這個只是例子。回到真系情況,當年好多人可以移民,但「而家有飯開咪幾好]心態,居安不思危。不是他們危,是他們的仔女而家咪危咯。

第二個人叫我聰明人,我真系唔敢受。你叫我聰明人,我真系受得起。

SaSaRoll - 2014年03月10日 18:40

[ 我一定要中意外國生活?  唔移民唔得? ] ........  唔中意咪自己返來建港咯,咁簡單,點解要犧牲仔女機會? 

[要求父母無條件為自己〕......... 錯! 移民一家人都要承受唔小的壓力 ,唔單只是父母,仔女也是。而且並不是無條件為自己,上一輩移民的香港仔女出身後,唔少都有養家,因為更加知道父母辛苦。唔同家陣的大陸富二代,零用錢16 萬個月。

SaSaRoll - 2014年03月10日 18:43

李少光頂癮呀,奇怪佢唔話遺憾做唔到解放軍司令,香港浪費咗佢人材呀。

龍葵 - 2014年03月10日 19:20

"老豆餵飽個仔兩餐,餘錢自己去happy,咁嘅老豆唔算負責任。當然這個只是例子。回到真系情況,當年好多人可以移民,但「而家有飯開咪幾好]心態,居安不思危。不是他們危,是他們的仔女而家咪危咯。"

講緊幾好歲先.  如果十八歲前都仲係嘅但十八歲後就應該好似你話" 所以咁多人想移民咯,哈哈 ,正蠢材" 囉咁自己顧自己囉! 

龍葵 - 2014年03月10日 19:27

"[要求父母無條件為自己〕......... 錯! 移民一家人都要承受唔小的壓力 ,唔單只是父母,仔女也是。而且並不是無條件為自己,上一輩移民的香港仔女出身後,唔少都有養家,因為更加知道父母辛苦。唔同家陣的大陸富二代,零用錢16 萬個月。"

嘖!  我一直仲以 所謂嘅條件係令自己又或別人有利嘅添!  原來仔女嘅壓力係畀父母嘅條件呀!   我阿爸如果買架 林寶堅尼畀我我都好大壓力嫁!

又或父母覺得係為仔女好但仔女又可能話自己唔中意外國受唔到壓力 "抱怨"嫁喎!

唔止上一輩移民的香港仔女, 呢一輩都仲有不過又唔係人人係咁囉! 

唉!  畀 16 萬零用錢一個月嘅父母唔使仔女養唔出奇,  我都無聽過李家公子又或何超儀有養老豆.  差在係抱怨父母無移民嘅係咪自己養自己養父母啫!

龍葵 - 2014年03月10日 19:33

"第二個人叫我聰明人,我真系唔敢受。你叫我聰明人,我真系受得起。"

咁咪好囉!  真係要咁上下聰明先會不停話父母有責任帶子女移民嫁!

每個人都有自己的路.  香港今日再差亦未至於真係咁危.  年輕人有本事嘅要自己移民唔應該有問題.  如果自己無本事又抱怨父母自私當年無帶自己移民, 呢d人同抱怨父母無將遺產留畀自己無乜分別.  有本事咪自己移民囉!  我識唔少人都無錢但半供讀到外國讀書留埋底做嘢. 

龍葵 - 2014年03月10日 19:38

"李少光頂癮呀"

頂癮得過講乜本土文化利益但又抱怨父母當年無移民?   為香港嘅人唔係唔移得民但抱怨無移又真係唔知有幾愛囉! 

SaSaRoll - 2014年03月10日 19:42

你仲好啦,連自己有能力都唔使為仔女做的嘢。你有福,你仔女更有福咁有能力。香港而家未至於真係咁危,只是好多香港細路,無你仔女咁有福。

SaSaRoll - 2014年03月10日 19:43

車,無得移民,咪要講本土文化咯,完全無衝突,而且非常合情合理。

SaSaRoll - 2014年03月10日 19:48

[ 我識唔少人都無錢但半供讀到外國讀書留埋底做嘢. ]......  敢問你貴賡,傅聲唐人街小子呀? 你話識得個別三兩個,我信你。話你識唔少,就考我時光倒流了。香港出國留學生生態,三十年前已經唔係你講嗰種。

龍葵 - 2014年03月10日 19:51

我有乜咁好?  我又無一個李兆基咁嘅老豆,  唔係咪掂哂囉!  要去邊都得!

香港向來都有唔少家境唔好嘅人.  問題係這些人有無機會往上爬.  我認識唔少以前住公屋出身草根嘅朋友依家唔知生活得幾好.  香港依家嘅問題係學校太市儈,  剝削了基層脫貧的機會.  這個才是問題.  但個 d 抱怨父母無移民的年輕人,  家境應該也不錯有公平的機會讀書亦應無乜貧好脫.  只是怨天尤人覺得唔合意!  樓咁基本嘅嘢都唔係人人有, 更何況移民!!??

龍葵 - 2014年03月10日 19:53

"香港出國留學生生態,三十年前已經唔係你講嗰種。"

咁你富貴啫! 

龍葵 - 2014年03月10日 19:57

"車,無得移民,咪要講本土文化咯,完全無衝突,而且非常合情合理。"

唔!  自己離開唔到呢個地方咪唯有愛囉!  離開到咪愛外國囉!

無得移民就講本土文化.  有得移民就唔一定啦囉!  車!  話  香港關我鬼事都無問題啦,  我又唔係香港人!  都好合情合理呀!

咁香港 d 高官以前食英國人飯聽英國人話,  今日食中共主子飯聽中共主子話都合理吖!  再加上佢地都移哂民,  使乜好似無得移民d咁啫!  嗰d人如果移咗民都未必會搞乜本土文化啦!

龍葵 - 2014年03月10日 20:00

港人愈來愈願意花錢讓仔女出國係真,  但唔少人無錢一樣想出國咁點?  去搶?  咪只有半無讀囉!  又或者好似我阿爸成日同我講個d從未出外打過工因為獎學金都夠哂交學費,養埋家都得添個種囉!  唔通父母無能力又或有能力唔畀你出國你又唔願半供讀咁辛苦齋留係香港 '抱怨" 咩!  不過呢d人我諗都大有人在嘅!  唔係點會咁多 "抱怨" 啫?

SaSaRoll - 2014年03月10日 20:17

你唔使有李超人做老豆,你自己都係超人啦,半工讀留學,真心佩服你咯。又係 [ 等多班車」咁風涼咯。你所講嘅,唔係無,不過我所見家陣香港大部分細路,無你咁有本事咯,得未? 佢哋之中有一小部分,本來老豆有條件,但因為安逸而選擇留低,而家佢哋覺得香港無出路,進而懷念小時所見香港的快樂時光,根本是好自然嘅事。

騎劫左個post 咁耐,主話是「戀殖」講咗去移民,真系唔好意思。 拉返正題小小。

「戀殖」在香港根本從來未成氣候,將來唔敢講,但而家來講只是大陸友「屈」香港細路。事實是,強國軟實力,的確與英國鬼差好遠,好遠,好很遠。

SaSaRoll - 2014年03月10日 20:22

[高官以前食英國人飯聽英國人話,  今日食中共主子飯聽中共主子話都合理吖! ] <--------- 你個比喻唔正確呀,英國係民主國家,食英國人飯聽英國人話係「打好呢份工」; 中共係極權國家,食極權國家飯而出力打壓市民,係奴才。

龍葵 - 2014年03月10日 20:38

一,  我無話我係半功讀嘅, 係你自己咁講啫!

二,  究竟係 抱怨父母無移民嘅人講 [等多班車] 嘅風涼話定係我?  好多人唔好講移民, 連好好地讀書嘅機會都無.  因為屋企環境唔好.  安逸對好多人來說是很奢侈的事!  不過以你咁聰明嘅人可能又真係有另一番體會嘅!    所以梁特首先會叫人按樓北上發展阿蘇錦樑先會叫人等多一班車又唔覺有問題囉!

「戀殖」在香港係有嘅,  但想要安定的人「戀殖」我唔覺奇怪, 奇就奇在好多講民主的人「戀殖」.    

龍葵 - 2014年03月10日 20:45

"[高官以前食英國人飯聽英國人話,  今日食中共主子飯聽中共主子話都合理吖! ] <--------- 你個比喻唔正確呀,英國係民主國家,食英國人飯聽英國人話係「打好呢份工」; 中共係極權國家,食極權國家飯而出力打壓市民,係奴才。"

係嘛!  英國民主關你乜事?  香港將來要點行有問過香港人?    你究竟知唔知乜係民主?  自己嘅地方自己無得話事但大大聲話宗主國係民主國家嚟嫁,  所我打政府工唔係奴才呀!   香港有唔少 [話]  爭取民主嘅人咪係咁囉!  根本唔係要民主只是反共反暴政.  畀個好主子你唔會被迫害被自殺有自由就得就可以聽話而自己同自己講 "  我唔係奴才.... 我唔係奴才.... 只有在極權國家/度下打政府工嘅先係奴才..... 我主子係民主國家.... 我唔係奴才....."

一邊話" 所以咁多人想移民咯,哈哈 ,正蠢材", 一邊又話父母有能力唔帶仔女移民係唔負責任...

真係笑鬼死!

龍葵 - 2014年03月10日 20:47

==>  一邊話"[外國人就唔係咁諗喇!  仔女有十六, 十八歲我嘅錢留嚟旅行玩樂唔供你讀書都係正常過正常.]...... 所以咁多人想移民咯,哈哈 ,正蠢材", 一邊又話父母有能力唔帶仔女移民係唔負責任...

SaSaRoll - 2014年03月10日 21:15

[一,  我無話我係半功讀嘅, 係你自己咁講啫] 

你話你識好多丫馬,並且非常贊賞他們的成功。

[二,  究竟係 抱怨父母無移民嘅人講 [等多班車] 嘅風涼話定係我? 。]

你叫人唔使靠老豆,老豆有能力,都唔使靠佢,有本事就自己半工讀移民。說話出自你手。邊個風涼話? 你自己話咯。

[ 奇在好多講民主的人「戀殖」.    ]

這是大陸人用以「屈」香港人的罪名而已。 香港人眼看現在的政府,第一屆無能,第二屆貪心,第三屆仲扑街,成個香港變哂樣,所以要求民主。同「戀殖」的聯系性並不強。

[英國民主關你乜事?]

英國民主係唔關香港人事呀,但中國唔係民主就十分之關香港人事。咁簡單道理你竟然唔明。你似乎很介意被稱為「蠢材」。咁我可以更肯定同你講,你直頭蠢到呢.... 哈哈 費事講。

[你究竟知唔知乜係民主? ] ..... 我唔知呀,只是聽講 「民主,就是人人做皇帝。」唔係我講嘅,邊個講你自己去查啦。咁你又知唔知咩係民主 ?不如你解釋下先。

SaSaRoll - 2014年03月10日 21:23

你在 20:47 的說話,好似進入了精神錯亂境界....  夜啦,瞓啦,同你玩下,唔使咁認真㗎。你唔瞓我都瞓啦。

大煙通 - 2014年03月10日 21:38

“ 戀殖”?唔,,,,!

上下九 - 2014年03月10日 21:43

都係龍葵姐的points實際的,講出咗啲人性。

大煙通 - 2014年03月10日 22:02

殖民地時期根本就冇乜好留戀!今天的七零年代後期八零後的港人,沒有經歷早期香港殖民時期的社會腐敗和不公平的一面,當年港英法律有兒戲腐敗的一面!有錢殺人未必要坐監!凡是冇三呎水,想做乜嘢都要先遊一輪白雲;英國人在香港能成功,有很多事歸功于港人和中國人的優良;英國老在全世界的殖民地有邊處系成功?

龍葵 - 2014年03月10日 22:14

阿 SaSaRoll 嘅邏輯同信壇皇帝真係有得揮!

SaSaRoll話 :-

"[一,  我無話我係半功讀嘅, 係你自己咁講啫] 

你話你識好多丫馬,並且非常贊賞他們的成功。"

"[二,  究竟係 抱怨父母無移民嘅人講 [等多班車] 嘅風涼話定係我? 。]

你叫人唔使靠老豆,老豆有能力,都唔使靠佢,有本事就自己半工讀移民。說話出自你手。邊個風涼話? 你自己話咯。"

龍葵答:

咁代表我係半功讀?  最多代表如果我阿爸無錢供我讀書我唔 "抱怨" 啫!   亦只代表若然我阿爸無帶我移民而我又想移嘅話會靠自己唔會 "抱怨" 啫!

[ 奇在好多講民主的人「戀殖」.    ]

這是大陸人用以「屈」香港人的罪名而已。 香港人眼看現在的政府,第一屆無能,第二屆貪心,第三屆仲扑街,成個香港變哂樣,所以要求民主。同「戀殖」的聯系性並不強。

龍葵答: 

無記錯SaSaRoll你都講民主格!  不過原來唔係講自己地方要民主而係宗主國民主咁話啫!  又原來民主唔係香港人應該有嘅, 係因為香港變樣先要嘅.  咁屈咩呢?  你咪係版囉!

[英國民主關你乜事?]

英國民主係唔關香港人事呀,但中國唔係民主就十分之關香港人事。咁簡單道理你竟然唔明。你似乎很介意被稱為「蠢材」。咁我可以更肯定同你講,你直頭蠢到呢.... 哈哈 費事講。

龍葵答: 

係呀!  係英國人治下英國民主就唔關香港人嘅事, 但中國唔民主就十分之關香港人嘅事, 咁香港使唔使要民主呢?  定係換返英國做宗主國香港就唔使要民主呢?  乜嘢叫鬼拍後尾枕呢?  呢D咪係版囉!  真係咁簡單嘅道理!  

"我主子係英國人嘅時候我唔係奴才, 我唔使要民主,  但主子換做中共咁我就係奴才,  我要民主!"  嘖!  真係得!

我一D都唔介意被人稱之為 "蠢才" 喎,  尤其出自你D咁聰明嘅人嘅口.  就如信壇皇帝話我係騙子話無 [零八憲章] 一樣,  我只覺好笑!  你中意咪叫多D 我蠢才囉,  有乜所謂呢!

嘖!  你中意咪話 :" 我唔係蠢才....我唔係蠢才... 龍葵先係...." LOL!  呵呵!

[你究竟知唔知乜係民主? ] ..... 我唔知呀,只是聽講 「民主,就是人人做皇帝。」唔係我講嘅,邊個講你自己去查啦。咁你又知唔知咩係民主 ?不如你解釋下先。

龍葵答:

查乜呢,  你上面唔係話係孫文講嘅咩?  乜你亂噏嫁咋!  邊個講都好,  話「民主,就是人人做皇帝。」如果唔係因為聽眾水平太低完,全唔知乜係民主咁講嗰個就應該唔知乜係民主喇!

"你在 20:47 的說話,好似進入了精神錯亂境界....  夜啦,瞓啦,同你玩下,唔使咁認真㗎。你唔瞓我都瞓啦。"

龍葵答: 

信壇皇帝都講過咁上下嘅嘢, 如果你覺得咁可以幫你遮醜咪由你囉!  有乜所謂呢!   我見慣啦!  呵呵!

大煙通 - 2014年03月10日 22:22

相信英國法律十全十美是思維上有殘缺,請查一查英國每年有多少案件是誤判,除經過上訴最後得直外; 伯明翰six和Guildford four就是最好案例子,10名被告白坐十幾二十年監,還有很多數不勝數。

SaSaRoll - 2014年03月10日 22:56

咁頑皮,又玩多陣。

[咁代表我係半功讀?  ]

無人話你半工讀,以是的說話表示,你贊許人” 老豆有能力都唔好靠,而要自己半工讀去移民。

[無記錯SaSaRoll你都講民主格!  不過原來唔係講自己地方要民主而係宗主國民主咁話啫!  又原來民主唔係香港人應該有嘅, 係因為香港變樣先要嘅.  咁屈咩呢?  ] 

痴筋,我從來無講民主係必須。但明顯香港而家在極權淫威下是必須。你唔係又唔明呀?

{換返英國做宗主國香港就唔使要民主呢? ]

咁就換返先知。不過而家未換返,就肯定要。

["我主子係英國人嘅時候我唔係奴才, 我唔使要民主,  但主子換做中共咁我就係奴才,  我要民主!"  嘖!  真係得!]

你個「我」用得很正確,絕對是代表你龍葵。 至於你是否奴才,我無興趣知道你身世。

[我一D都唔介意被人稱之為 "蠢才" 喎]

哈哈 咁不如你修正你個名,叫「龍葵蠢才」先啦

[上面唔係話係孫文講嘅咩]

一心以為你唔會發雞盲,原來你真系發雞盲,我話是孫中山講,唔係話孫文講,蠢材! 哈哈 

[信壇皇帝都講過咁上下嘅嘢, 如果你覺得咁可以幫你遮醜咪由你囉!  有乜所謂呢!   我見慣啦!  呵呵!]

想比個下台階你,唔要,無法。

SaSaRoll - 2014年03月10日 23:03

[殖民地時期根本就冇乜好留戀!今天的七零年代後期八零後的港人,沒有經歷早期香港殖民時期的社會腐敗和不公平的一面] 

七零年代後期八零後的港人,經歷香港最快樂的時光,對比今日而懷念往昔是人之常情。推到更早,甚至推到開埠之初,對他們而言根本無意思,而且時光回轉的話,同時也會回轉到文革,大躍進,日軍侵華.....  成個中國百幾年根本無好過,而香港已算是偏安一時。

龍葵 - 2014年03月10日 23:07

由頭到尾都無話有老豆靠唔好靠,我只係話唔好當人欠咗你嘅,唔帶你移唔得。

龍葵 - 2014年03月10日 23:07

由頭到尾都無話有老豆靠唔好靠,我只係話唔好當人欠咗你嘅,唔帶你移唔得。

SaSaRoll - 2014年03月10日 23:11

哇,說話出自你口/手,我一直話「有能力而唔為仔女安排 ,是不負責任」。而你一直講 「有本事就自己半工讀移民」。咁清楚,而家反口。「欠咗你」三個字 ,是你而家,at this moment,  加插出來。 

SaSaRoll - 2014年03月10日 23:13

可能你未為人父母啩。有能力而唔去為下一代安排,在我看就是不負責任,反正我是這樣認為了。

SaSaRoll - 2014年03月10日 23:14

唔同你玩啦,咁大個人,反口,點同你玩。

龍葵 - 2014年03月10日 23:16

返口?  返乜口?  如果我阿爸係李兆基咁佢賣十幢八幢樓畀我我唔會唔要堅持靠自己買囉但事實上呢,  我阿爸又唔係李兆基咁我又唔會 "抱怨" 佢唔買樓畀我囉!  咁簡單嘅道理你唔明呀!

我加插乜呀?

龍葵 - 2014年03月10日 23:19

"痴筋,我從來無講民主係必須。但明顯香港而家在極權淫威下是必須。你唔係又唔明呀?

{換返英國做宗主國香港就唔使要民主呢? ]

咁就換返先知。不過而家未換返,就肯定要。"

係呀!  好多人都話民主唔係 "必須"  嫁!  所以 TIGERI 咪成日問 "民主有乜用" 囉!

宗主國係英國就唔使要民主可以俾人管, 宗主國係中共就 "一定" 要民主.  所以阿虫咪話 [中國係要管] 嫁囉!  不過唔可以俾中國人管, 要俾外國人管之嘛!  明哂啦!

龍葵 - 2014年03月10日 23:22

"["我主子係英國人嘅時候我唔係奴才, 我唔使要民主,  但主子換做中共咁我就係奴才,  我要民主!"  嘖!  真係得!]

你個「我」用得很正確,絕對是代表你龍葵。 至於你是否奴才,我無興趣知道你身世。"

係?  但係我要民主嫁喎!  無論邊個係宗主國我都覺得要民主喎!  我唔慣有主子嫁喎!   咁點好呢?  我奴性唔夠強喎!  我諗奴性強啲個啲唔介意無民主俾人管個啲啱做奴才啲. 

龍葵 - 2014年03月10日 23:24

"[上面唔係話係孫文講嘅咩]

一心以為你唔會發雞盲,原來你真系發雞盲,我話是孫中山講,唔係話孫文講,蠢材! 哈哈 "

掂!  完來孫中山同孫文唔係同一個人嚟!  咁唔通孫文同孫立文先係同一個人?

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AD%AB%E4%B8%AD%E5%B1%B1

龍葵 - 2014年03月10日 23:25

"[信壇皇帝都講過咁上下嘅嘢, 如果你覺得咁可以幫你遮醜咪由你囉!  有乜所謂呢!   我見慣啦!  呵呵!]

想比個下台階你,唔要,無法。"

多謝喎!  不過我使乜下台階?  又唔係我鬼拍後尾枕話自己奴性強!

龍葵 - 2014年03月10日 23:26

"可能你未為人父母啩。有能力而唔去為下一代安排,在我看就是不負責任,反正我是這樣認為了。"

你應為係你嘅事.  就算你覺得父母要買樓畀仔女都係你嘅事.  你要為仔女做牛做馬又係你嘅事.  但點解人地要行你個套,  唔係就係不負責任? 

龍葵 - 2014年03月10日 23:28

咁大個人要靠呢啲話企圖下台,  呢個係個人嘅問題.   但下唔到台反出醜就無辦法喇!

SaSaRoll - 2014年03月10日 23:36

[但點解人地要行你個套,  唔係就係不負責任? ]

我已經講得好清楚,有能力而不做,就是不負責任。 等佢哋自生自滅咯,都得㗎。逃學吸毒都唔使管教, 一樣得㗎,佢死佢賤咯。我無要人行我嗰套,他們不負責任關我鬼事。 

[又唔係我鬼拍後尾枕話自己奴性強!]

都話我無興趣知你身世。你做咩強逼要人知? 你想點? 有咩企圖? 

[掂!  完來孫中山同孫文唔係同一個人嚟! ]

你更掂,你唔應該叫蠢材,你直頭叫狗餅算啦哈哈。

SaSaRoll - 2014年03月10日 23:37

咁大個人,反口覆舌。識得你嘅人怕要搭火箭。

SaSaRoll - 2014年03月10日 23:42

仲比埋孫中山條link 出來。救命呀哈哈 ~~  

我都奇怪啦,信壇中,在下一向是低水準CD Rom ,平時無咩人肯同在下答訕,點解今日會咁好死有條粉皮同在下講咁耐,原來低處未算低....  

龍葵 - 2014年03月10日 23:56

哦! 供書教學教做人道理係唔夠嘅,有能力又唔移民係自私。  而仔女吸毒唔係同教有關,係同能力有關嘅。  咁有能力又為仔女著想嘅唔通唔會學壞吸毒? 但好多移咗民嘅年輕人又吸毒又飛車喎,我知嘅都死咗幾個啦!

龍葵 - 2014年03月10日 23:59

真係低處咪見低,第一次有人同我講孫中山同孫文唔係一個人。  唉!有同名同姓嫁呵!

SaSaRoll - 2014年03月11日 00:02

[宗主國係英國就唔使要民主可以俾人管, 宗主國係中共就 "一定" 要民主]

你個腦無中間位置乎? 哎,講多句瞓覺算咯 : 宗主國係英國,有民主最好,無民主都唔會帶來摧毀性傷害。但是宗主國係中共就 "一定" 要民主,因為歷史證明,呢班友係傻嘅,成個國家可以因為「權鬥」而玩到破產 ( 也不是我講的,邊個講,自己查啦),顛沛流離 .....  講完,peace out.  

[好多人都話民主唔係 "必須"  嫁!  所以 TIGERI 咪成日問 "民主有乜用" 囉!]

嗰的咁凶猛嘅動物,估佢唔到嘅。在下無咁威可以與他歸類。

SaSaRoll - 2014年03月11日 00:10

[第一次有人同我講孫中山同孫文唔係一個人]

溫馨提示,你真系去睇下醫生好。

[我知嘅都死咗幾個啦!]

哇你閱覽真系多,識得「好多人半工讀移民」,連吸毒飛車「知嘅都死咗幾個]。厲害呀, 有無同幾屆美國總統食過飯呀? 

[而仔女吸毒唔係同教有關,係同能力有關嘅。  ]

根據你的理論,比錢個仔交學費就得啦,仲使咩理佢吸毒。你所講的飛車死咗幾個,恐怕就是同你有相同理念的人咯... 我估下者。

SaSaRoll - 2014年03月11日 00:14

騎劫人個題目離題成晚。你咁有興趣同我講,不如私聊我啦,如果你係女嘅話。

龍葵 - 2014年03月11日 00:20

如果民主只係用來對抗中共咁佢地無屈港人,因為這些人不是真心要民主而係要搞對抗

SaSaRoll - 2014年03月11日 00:25

是真心要民主以防極權高壓統治 

龍葵 - 2014年03月11日 00:25

哈! 就好似有D讀過大學嘅話  「華!大學生喎!」啫!唔好自己未見過就覺得出奇先得嫁

龍葵 - 2014年03月11日 00:27

有D女人都係真心嫁阿伯以防要憂生活!

SaSaRoll - 2014年03月11日 00:29

民主國家好多時投票率偏低添,不如你話民主國家的人也不要民主。

龍葵 - 2014年03月11日 00:31

教好仔女唔一定要有錢有能力。  唔移民嘅又唔一定教唔好仔女。為仔女移民嘅又唔一定教得好仔女。教做人道理呢基本上和經濟能力無關

龍葵 - 2014年03月11日 00:35

有唔用同無又唔同喎! 依你咁講,投票率低嘅國家嘅人無民主俾人管?

SaSaRoll - 2014年03月11日 00:39

[唔好自己未見過就覺得出奇先得嫁〕

半工讀移民,吸毒飛車蒙主寵召,聽人噏就聽過。出國讀個degree 要百萬以上,而且過往幾十年西方國家對留學生工作限制多多,半工賺百萬,我真系未見過呀。 在下見識小,話有條友工作多年,儲百萬去讀書,咁講反而比較容易明白小小咯。但一般人如果工作能儲百萬,恐怕亦唔需要去讀書了,而你識得「好多個」咁嘅人。在下點會唔對你萬分欽敬。

[有D女人都係真心嫁阿伯以防要憂生活!]

嫁阿伯通常是想屈財甩身快,主要目標唔是為生活。為生活不用嫁阿伯,

龍葵 - 2014年03月11日 00:51

半功讀好出奇?仲要幾十年都無? 你死要咁講無辦法。 係外國飛車死有乜出奇? 有D仲係半夜偷出去,死咗阿媽先知個女一直呃自己

SaSaRoll - 2014年03月11日 00:53

留學生唔會做製造穿梭機工作啩,2014年四月開始美國加州最低工資是10 蚊,之前是9 蚊,全職一星期40 個鐘,稅後一個月千五蚊唔到,黑工就更低。當地人就或者可以依靠吓親朋,留學生係鐵甲萬能俠唔使食住乎? 唯一可能是借讀書為名,去到全職打黑工,然後搵機會結婚留低,呢的唔算「半工讀」嘅有志青年啩? 

SaSaRoll - 2014年03月11日 00:55

一個半個唔出奇。我出奇你識「好多個」咁嘅人。

龍葵 - 2014年03月11日 00:56

移民後生仔染上賭癮賣咗老豆架車同財物都有啦!

龍葵 - 2014年03月11日 00:58

2014 年係代表過去幾十年? 哈! 

龍葵 - 2014年03月11日 01:03

"嫁阿伯通常是想屈財甩身快,主要目標唔是為生活。為生活不用嫁阿伯"

咁咪同D人爭取民主係為抗共一様咁真心囉!唔係點會俾英國人管就無問題吖!良禽擇木而棲嘛,做奴才都要揀主子吖!

SaSaRoll - 2014年03月11日 01:06

在下真系見識少呀。好在有數得計: 美國大學估計要成四五萬美金一年,四年就20萬美金,未計食住。要食要住,全職打份黑工要打十年先夠交四年學費。哈哈唔好玩啦,龍姑娘(定龍先生)。

龍葵 - 2014年03月11日 01:15

阿莎生,你話幾十年呀!  咁無人半工讀?唔係嘛!仲有攞獎學金個D係乜人?又係無?

SaSaRoll - 2014年03月11日 01:16

[2014 年係代表過去幾十年? ]

咁你講哂咯,你贏哂咯,得未。2014 工資低過1984 咯,開心未? 

[唔係點會俾英國人管就無問題吖!良禽擇木而棲嘛,做奴才都要揀主子吖!]

英國可能曾經有奴隸,但無奴才。奴才是中國獨有嘅。 不願做奴隸的人民,唔單止繼續是奴隸,而且是受奴才呼喝的奴隸。

SaSaRoll - 2014年03月11日 01:18

[仲有攞獎學金個D係乜人?又係無?]

喂你到底是夜盲定發雞盲,我講得好清楚 “ 一個半個唔出奇。我出奇你識「好多個」咁嘅人。" (00:55)

SaSaRoll - 2014年03月11日 01:21

半工讀當然大把人啦,研究生唔敢同你講,如果是本科,但有幾多個可以叻到囉獎學金完成學業呀。

龍葵 - 2014年03月11日 01:22

攞獎學金嘅係 一個半個?家陣D獎學金少得咁緊要?成個香港得一個半個攞獎學金出國? 咁慘?

SaSaRoll - 2014年03月11日 01:24

你叫年輕人唔好靠父母,有本事自己去囉獎學金先好移民,你真系同「按咗層樓」、「等多班車」無咩分別咁涼薄。

龍葵 - 2014年03月11日 01:25

咁攞獎學金完成學位的又真係少過移民學生畢唔到業嘅囉!

SaSaRoll - 2014年03月11日 01:26

[攞獎學金嘅係 一個半個?] 

吓,外國本科獎學金好多? 成個香港囉獎學金出國完成四年大學,你識好多個? 

龍葵 - 2014年03月11日 01:28

哦! 叫年輕人靠父母先唔涼薄呀! 咁以後唔好叫人自食其力啦,都叫父母養啦!

SaSaRoll - 2014年03月11日 01:28

真人真事,在下個姨甥,97分入哈佛,  都無獎學金。2013 既事,非常新鮮。

SaSaRoll - 2014年03月11日 01:33

年輕人靠父母有咩唔應該? 父母養仔女天經地義,全世界幾十億人天天在做這事情。教仔女自食其力是一回事,有能力而唔提供機會卻肯定是不負責任。喂我無興趣同你糾纏,你中意咪唔好負責任咯。我無強逼你接受我一套。

龍葵 - 2014年03月11日 01:37

點解一定係四年大學? 本科先留得底? 大學完畢唔留得底? 我表弟大學嘢

龍葵 - 2014年03月11日 01:42

灌輸有能力唔幫仔女係不負責任同叫人唔使自食其力有乜分別? 父母有能力要買樓畀仔女添啦,真係!

SaSaRoll - 2014年03月11日 01:42

[咁攞獎學金完成學位的又真係少過移民學生畢唔到業嘅囉!]

移民學生畢唔到業有咩出奇,人地唔係讀書材料,但在移民國家有相對穩定的生活,否則唔會咁多強國人拼命要想去移民,連領導人都安排自己仔女走路。

SaSaRoll - 2014年03月11日 01:44

父母有能力要買樓畀仔女,在而家香港咁嘅情況,恐怕是唯一可能了,普通打工仔,初級經理都只是皮鬆兩皮。又係有數得計。 無能力就無辦法啦。 

SaSaRoll - 2014年03月11日 01:46

眼瞓啦,唔鬼同你講。我已經夠低啦,竟然遇上你,哎。

龍葵 - 2014年03月11日 01:49

唔出奇,唔讀書唔做野都唔出奇。我識人供到個仔幾十歲讀完又讀,完成博士學位都未想做野都有啦!

龍葵 - 2014年03月11日 01:52

乜中共領導人移民係為穩定嘅生活呀,唔係因為民主自由呀?

龍葵 - 2014年03月11日 01:54

咁唔爭在養埋佢地過世吖!

SaSaRoll - 2014年03月11日 01:57

人地老豆有能力,又負責任,起碼唔係比錢佢去玩女,dup 骨。

極端例子是借做生意為名,問老豆囉幾百個,幾年玩哂...... 個D本身唔生性,唔識好好利用老豆提供的機會,有月光唔行路也,係有咁人呀,不過移民唔是呢種。

SaSaRoll - 2014年03月11日 01:58

[乜中共領導人移民係為穩定嘅生活呀,唔係因為民主自由呀?]

你話呢? 

龍葵 - 2014年03月11日 02:05

一開始皮鬆兩皮但唔會升職加薪。 不過又咁,如果去旅行同朋友吃渴玩樂係必須嘅,咁就算住住居企嘅都無錢剩。

移民唔係呢種?真係有唔少囉!

SaSaRoll - 2014年03月11日 02:12

[咁唔爭在養埋佢地過世吖!]......  中國人社會真系有咩出奇。我都識得D 二世祖㗎,自己老豆公司工作,日日三點不露,玩到五六十歲... 可能玩得多,短命過老豆。可惜嗎? 人家卻是無憂一生,生活天天精采。 咁好定唔好,我唔識答你。在下捱左半生,我都好想試下,希望下世投胎係咁。 

SaSaRoll - 2014年03月11日 02:20

[移民唔係呢種?真係有唔少囉!]

拿錢去「玩」的移民, 本就唔是移民,是旅遊。  加拿大封殺投資移民,600 個申請有七成來自大陸。香港移民係咁,就比較少聽到,有亦唔應該多。特別是前97 嗰批,好多是技術移民,周身無蚊,仔女豪唔起。

龍葵 - 2014年03月11日 02:29

係呀! 所以中國咪特別多廢柴二世祖囉! 好命嘅咪死得快過老豆囉! 唔好命老豆死咗自己敗哂副身家又或家道中落咪好似十二少咁囉!十二少D咁嘅廢柴咪係多得 「負責任」嘅家長囉!所以強國咪咁多我爸是李剛嘅低能仔囉!所以外國大學咪咁多成身名牌唔讀書嫁囉!因為有負責任嘅父母嘛!

SaSaRoll - 2014年03月11日 02:33

舉個例謝老四,都應該算是中中庭庭的移民,唔係富人,亦唔算要捱。養大一對仔女謝檸檬謝X婷,兩個都係要做,無聽到在當地吸毒,之後在香港飛車就是在香港的事....  其他如鐘嘉欣都算有紋有路,法拉就係名校畢業.......  世界永遠有人好,有人衰。總體來講,移民第二代並不是你講得咁衰。以加拿大來講,華人罪案率並不高。

龍葵 - 2014年03月11日 02:33

又係想當然!香港都有唔少唔係有錢但緃仔女嘅父母。唔識食蕉嘅都唔係大富大貴

文見亂 - 2014年03月11日 02:37

哈哈!
移民,打從七,八十年代香港已經有移民加拿大,那時的移民大多是中產階級而他們的子女都大多學業有成。
九十年代的中國移民就真喺。。。哎開靚車不在講,大多數是家人迫佢地的所以佢地需要乜都供應乜,你話喺咪........將下一代推進火坑裡。

龍葵 - 2014年03月11日 02:37

我無話移民第二代都係衰但只係有唔少廢柴。

大部份都係有 「負責任」嘅父母囉!

文見亂 - 2014年03月11日 02:39

哈哈!
喺外國,年青人大多一到十八成年有本事都會搬出父母家自己過獨立生活。

龍葵 - 2014年03月11日 02:41

文君,七、八十年代係點就唔知喇,九十、二千年代就有唔少唔讀書嫁喇!

SaSaRoll - 2014年03月11日 02:42

[十二少D咁嘅廢柴咪係多得 「負責任」嘅家長囉!]

「負責任」唔係「放縱」喎龍姑娘。而且時代完全唔同,十二少個年代,家長教仔女吸大煙。而家的有錢仔女,好多睇得做得。仔女生唔生性,好多時唔係家長所能決定,各個人始終有自己嘅道路。做一個負責任嘅家長,盡能力提供機會,唔會是錯,但無人叫你「放縱」子女。  草sir 成日講難得少年窮,草sir無講,窮家子弟跟咗黑社會,為數比「難得少年窮」可能更多。

文見亂 - 2014年03月11日 02:44

哈哈!
環境唔同移民就出現好多問題。

龍葵 - 2014年03月11日 02:46

為子女移民係提供機會唔係就不負責任? 咁同話欠咗佢地有乜分別? 

SaSaRoll - 2014年03月11日 02:47

七,八十年代也有香港人在外國讀書玩車,唔返學,但多數是留學生身分,家人在香港有水, 玩幾年就返香港繼承父業吹得佢漲。移民就算有都真系唔多,技術移民更無可能比下一代咁玩。龍姑娘GD 唔GD.  

SaSaRoll - 2014年03月11日 02:52

如果以香港今日情況,父母真系欠咗仔女㗎啦,無啦啦搞佢出來,要「按咗層樓」,「等多班車」,最惡頂是可能出現的假普選。我比四人幫你中國政府選主席丫,正PK.  

龍葵 - 2014年03月11日 02:54

如果社會鼓吹父母要為子女提供移民、留學、買樓機會唔係就不負責任咁唔係縦係乜?

龍葵 - 2014年03月11日 03:01

咁唔怪得愈來愈少人敬老啦,原來都係欠咗仔女嘅! 咁無錢使攞走父母物業趕佢地出街都無問題啦!欠咗仔女嫁嘛!

SaSaRoll - 2014年03月11日 03:05

移民要捱㗎,老友。 有能力供仔女留學,仔女又讀得,實在諗唔到有咩理由唔供。在我講的那個QQ 仔,據他說老豆當年是有居英權之類,但因為香港安逸而唔去,而個QQ 仔覺得現在既香港無前途,所以對老豆當年決定有埋怨。根本非常之正常,人之常情,唔係個個可以囉獎學金出國㗎。要食要住㗎,唔係中學畢業成績優異,頒發朗文書券5000 蚊嗰種獎學金呀。

龍葵 - 2014年03月11日 03:06

你去問下移咗民同留學嘅睇佢地識唔識咁嘅人吖。香港有唔少唔係有錢嘅都畀仔女花費格,欠咗嫁嘛!

無求劍客 - 2014年03月11日 03:12

《咁唔係縦係乜?》 同意龍姑娘觀點。
"養兒一百歲 長憂九十九"是大部分家長的天性。 但《提供移民、留學、買樓機會》不應該是”天職“。 兒孫自有兒孫福,莫爲兒孫作馬牛。

SaSaRoll - 2014年03月11日 03:12

你要打橫來反覆looping 講,  無問題 ,做人最怕下巴輕輕,最好你假假地,就此信壇借一角落立個誓,將來你有錢,唔會供仔女出國讀書,要佢哋自己囉獎學金。更唔好買樓比仔女,等佢哋自食其力。  不過看你咁大個人,講句說話都轉身幾次,發誓恐怕也是當食生菜之人 。

SaSaRoll - 2014年03月11日 03:15

《提供移民、留學、買樓機會》不應該是”天職“。

=====================================

有能力而不提供,我實在理解唔到,並不是天職不天職。 以今日香港情況,天職是唔好生,唔好帶人來香港受罪。

龍葵 - 2014年03月11日 03:16

咁又點? 係香港自己有本事咪移民囉! 佢阿爸貪安逸唔移民唔得?欠咗佢? 只係無資格講自己幾偉大幾為仔女啫!

SaSaRoll - 2014年03月11日 03:18

喂你發咗誓先再講啦。

SaSaRoll - 2014年03月11日 03:20

佢阿爸貪安逸唔移民唔得?..... 無話唔得,只是不負責任咯。喂我講左好多次,你係咪老人痴呆。

龍葵 - 2014年03月11日 03:26

我都費事同你講。你話俾英國人管就唔使有民主又好,話俾英國人管唔係奴才也罷;話父母欠子女都好、反正係你嘅個人意見,就正如有人話中共好,為人民為香港係港人唔惜福做慣英國狗一様,只能話一樣米養百萬人。

SaSaRoll - 2014年03月11日 03:33

記得發誓呀。早投。

龍葵 - 2014年03月11日 03:37

唔係唔得,係唔負責任嘛!知!正如欠債唔還都唔係唔得,又係唔負責任囉!欠咗子女嫁嘛!

龍葵 - 2014年03月11日 03:37

唔係唔得,係唔負責任嘛!知!正如欠債唔還都唔係唔得,又係唔負責任囉!欠咗子女嫁嘛!

龍葵 - 2014年03月11日 03:40

痴上腦,發誓?使唔使做公證?

上下九 - 2014年03月11日 03:54

龍姐刻畫得人性幾準喎。早呌。

k

k.f.suen - 2014年03月11日 11:35

[持龍獅旗的年輕人只是要求自治]---同意!
[法治、制度、典章、廉潔]---立國(nation)/都(metropolis)/市(city)的根基!
講真話/良心話,為不願為五斗米折腰的人鼓掌,為被欺壓的平民發聲,那兒有錯??????
萬事萬物必經積慮隱患,然後顯生安危,鋌而走險的自然危在旦夕; 為大眾赴難者自然化險為夷
皇帝內經訴諭 : [欲眉目傳清,先去九竅濁]

杜甫 . 《兵車行》

車轔轔,馬蕭蕭,行人弓箭各在腰,爺娘妻子走相送,塵埃不見咸陽橋。

牽衣頓足攔道哭,哭聲直上干雲霄。
道旁過者問行人,行人但雲點行頻。
或從十五北防河,便至四十西營田。
去時裡正與裹頭,歸來頭白還戍邊。
邊亭流血成海水,武皇開邊意未已。

君不聞,漢家山東二百州,千村萬落生荊杞。

縱有健婦把鋤犁,禾生隴畝無東西。
況復秦兵耐苦戰,被驅不異犬與雞。
長者雖有問,役夫敢申恨?
且如今年冬,未休關西卒。
縣官急索租,租稅從何出。
信知生男惡,反是生女好。
生女猶得嫁比鄰,生男埋沒隨百草。
君不見,青海頭,古來白骨無人收。
新鬼煩冤舊鬼哭,天陰雨濕聲啾啾。

《見 跡(十牛圖.其二)☆ Discovering》
https://www.youtube.com/watch?v=vcNqLI4E0RE

清晨的海岸上,太陽尚未露臉,
只有潮水拍岸、海鳥低空而過;
而遠方的雲彩,像一筆橘色水墨,
如夢似幻般地渲染在海和天之間----(清晨的海風)
 ☆ Morning Breeze From The Seahttps://www.youtube.com/watch?v=DEqOERspT-Q

吴清心 - 2016年03月20日 23:55

不好意思,借貴壇的人氣來聲討信報論壇網管和編輯的胡作非為,打擾了請勿見怪!。。。。。 關於:吳清心早前發表的 “信報網站論壇的三宗罪”被論壇內部網管人員

蜻蜓88
石亦雲

文見亂

Sammy699

侈哆 

Liberphile

等人

假冒壇友(查其壇內空洞無文)

連續跟帖10多個蓄意以莫須有的五毛宣傳不道德或某信仰主義去誤導他人神功戲貼文怪異、、等等言論來蓄意抹黑惡毒攻擊本港土生土長的著名詞曲作家音樂製作人吳清心先生意圖隱瞞其網管編輯心理變態和無能真相--信報論壇不少言論主觀偏頗欠中立網管編輯無能和素質低下自甘墮落讓其他壇友一同起哄我哋今日去邊度搵靶射?),可謂心狠手辣惡毒至極然後該貼再被刪除

針對本港土生土長真心實意的愛國愛民愛心音樂家吳清心先生的無理刪帖行為其實早已開始見一貼刪一貼諸位可以在吳清心論壇中發現真相

附注一

劃破黑暗的時代 指引光明的路向《回歸浪漫的世界》“萬家燈火 驅散黑夜, 走向光明  共同尋找”是純紫攜手吳清心正在演繹的動人新曲《回歸浪漫的世界》其中一句重要的歌詞內容。以純紫吳清心為靈魂人物的以諾歌唱音樂藝術文化團隊,在這個黑暗的世代,正在克服種種艱困地勇闖光明的路向,要帶領這個時代的人們在黑暗中劃出一道破口,讓光芒照耀,燃點人民新希望的曙光,越照越明亮,直至全球回歸浪漫的理想實現。 “愛心”、“公益”、“分享”是以諾陽光基金會及以諾文化傳播的核心文化,以諾的項目與使命包括:一)國家公益活動《為國謳歌》全國起動二)民族文化使命《浪漫的中華》環球巡演及三)國家民族任務《以愛之名唱響大美中國夢》下鄉獻愛心活動,加上為了配合我國新一代領導人全球戰略部署的是此活動《全球回歸浪漫香港起動》等,均是屬於愛國、愛民、愛地球的國家級、國際性和宇宙性高端事業。

純紫與吳清心去年12月在中國起動了為國謳歌公益巡演浪漫的中華--

福的惠州》,得到了國家機關中央媒體及各方鋪天蓋地持續兩個多月的報導及讚譽這次活動也正好在香港這裡舉行慶功宴感謝大家一同出席和祝賀這樣不可替代被譽為貼近國家新一代領導集體的治國理念和心聲的皇家御用音樂團隊兩位核心靈魂人物本港著名詞曲作家音樂製作人吳清心老師及國寶級歌唱家純紫小姐他們可謂是影響深遠的音樂家正在為國家為民族和為全人類地球村作出貢獻

純紫擁有非一般的天籟音色和音韻的結合可以挑戰宇宙最強音的歌藝成為地球上極少數具有靈性的真正天籟之音屬於中國的軟實力之一唱出和平友愛的中國信息到全世界為全球4500萬客屬人士為家鄉為香港為祖國及為本地樂壇爭光

純紫吳清心受讚譽愛國浪漫是永恆的主題http://ent.qianlong.com/2016/0104/242472.shtml

附注二

音樂救贖攜手傳遞愛的正能量:。。。而音樂家卻可以通過音樂演奏出一場無聲的教誨將愛傳遞給更多的人心中懷有愛的人創作出來的音樂往往可以帶給大家一場不同凡響的視聽感受在有限的創作時光中吳清心譜寫出了十幾首美妙動聽的音樂作品並迅速獲得了香港大眾的喜愛不僅如此專業領域也對吳清心創作的音樂給予了一致的贊許就像習主席在文藝工作座談會所說的那樣文學家藝術家只有在中國夢實踐中把自己當作群眾的忠實代言人耐得住寂寞才有可能創作出接地氣經得起時間考驗的精品

讓愛飛翔一場音樂知音的旅行吳清心和純紫他們正是用自己生命的積累和心血來創作了中國夢主旋律的系列文化歌曲

http://www.newspaper365.org/yule/yinle/2014-12-17/10496.html

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。