龔祖兒's 的頭像

國際會計師公會資深會員 , 特許詐騙審查師學會副會員

從 " 壹陸肆伍 " 到 " 陸肆 "

沙中線發現宋朝古井、古物,香港歷史要改寫,香港絕非一個渺無人煙的小漁港,香港與宋室關係,不言而諭。 崖山之後,再無中國 [註壹],再過幾天,也是滿清入關揚州大屠殺三百六十九年,八十萬和平理性非暴力平民,被滿人接近滅族的宰殺,革命黨人也以《揚州十日記》作為辛亥革命輿論準備之一,民國之後,新中國為 “ 民族 ” 團結,罕有再為漢人被屠殺歷史深究。近年,中國為了疆土、什麼民族融和宣傳,製作了很多為滿清歌功頌德的電視劇,收視率不太差, “ 漢人 ” 或 “ 中國人 ” 有否斯德哥爾摩症候群 [註二],這個不好講, 很多中國人話漢滿一家,滿人被漢人同化,滿語邊緣化,殊不知,俄國尚存很多講滿語的滿族人,漢語滿化 [註三],漢服被淘汰,漢人被馴化成奴才的奴才,才是真相。

香港人部份是南宋遺民,以廣東人為主,如果屠殺漢人是滿族人維穩之法 [註四],相信當年英人從大清帝國獲得香港,香港也算是不幸中之大幸,大清帝國是否香港的 “ 祖國 ”,這個是懸念,因香港人不是滿人;不是滿漢混種,中華民國應否繼承大清帝國的江山,這個是歷史大課題,革命黨人原先是承諾放棄藏、滿、蒙古、回疆的,中華人民共和國是否中華民國的繼任者,這個已是國際問題,但看大陸 “ 中國人 ” 對南京大屠殺的執著,“ 中國人 ”  理應對滿族人屠殺漢人不恥,話說回來,假如,“ 中國人 ” 真是覺得以民族大業為重,和諧重要,大家滿漢都都已變成 “ 中國人 ” ,現在中國是與康乾時一樣的 “ 盛世 ”,筆者也覺得, “ 中國人 ” 會讓它過去吧,香港人亦不必越俎代庖,因這已是幾百年前的事了。

廿五年前在北方發生的六四慘案紀念日就到 ,瞧 “ 中國人 ” 這副德性,也會讓它過去的,故此,請 “ 中國人 ” 不要再來港參加什麼六四悼念會,香港人,我們不是滿漢混種,但作為人道主義者,普世價值擁護者, 我們香港人,要悼念西藏為宗教自由、藏民族自由而自焚的僧侶,要悼念台灣為抗拒威權主義、為民主自由打拚而作犧牲等人士 ,要悼念新疆為宗教自由、維吾爾民族自由而作犧牲的人士,當然,我們更應悼念六四慘案遇難人士,請謹記當天只需在家默哀,或在 九龍或任何一個區便可,不要出席由政棍主持,騙取選票、捐款的什麼維穩六四悼念會。

[註壹]  http://forum.hkej.com/node/111595
[註二]  Stockholm syndrome又稱為人質情結、人質症候群,是指犯罪的被害者對於加害者產生情感,甚至反過來幫助加害者的一種情結
[註三]    普通話
[註四]    庚寅之劫,又稱廣州大屠殺

所有評論

龍葵 - 2014年05月16日 00:41

請問樓主,滿族現在的族長、國君是誰?現今滿洲國又或族長國君有否竄改歷史又或否認入關時/後的大屠殺?漢人又是否要對滿人記恨?

過去的只是歷史,而人是要向前走的。不肯放下仇恨有什麼好處?若然日本真心承認錯誤全心改過那我們還要年年月月的對他們記恨,要新一代還上一代的債? 這是文明的做法?

QQKK - 2014年05月16日 00:54

講咁柒多嘢.........目的都係叫人唔好去六四 !!

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD !!

QQKK - 2014年05月16日 00:59

禾頭腦簡單, 思想無豬 !

去六四只係得一個簡單的目的 : 去點支 白燭, 話比 25 年前死去的人, 禾沒有忘記他/她們 !!!

理......他攪的人有什麽目的, 企圖 !!!

QQKK - 2014年05月16日 01:06

講多無胃................

聽歌...............

一支竹仔 / 家和萬事興
https://www.youtube.com/watch?v=PhzWntIReLs

周容 - 2014年05月16日 01:07

幾萬年前人類都係一家,唔信查下基因族譜,嘻嘻!

不過樓主都指出一點,人性真係幾荒謬。

古今多少事,都付笑談中。都係滿漢全席啱我胃口。

QQKK - 2014年05月16日 01:09

一支竹仔.........易折彎 !!!

落得.......親者痛, 仇者快.........果然係一盤柒頭民族 !!!

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD  !!!

養珠樓主 - 2014年05月16日 02:21

南宋“民族英雄”岳飛說:“壯志飢餐胡虜肉,笑談渴飲匈奴血”。如果當年他真的直搗黃龍,金人(金滿都屬女真人)被屠殺的命運似乎也很實在,會不會如揚州十日,不能說,有可能只是數量的差異,“滅族”性好不了多少。古代民族主義都是極兇悍的。

所謂“漢人”自魏晉隋唐六七百年不斷的跟塞外人“溝通”都跟漢高祖時代關中的“漢人”兩碼子事了。

養珠樓主 - 2014年05月16日 02:35

還有,岳飛似乎對自己的“胡”和“匈奴”成分一無所知,可見我們具有豐富民族觀的歷史的可靠性。

PCYK - 2014年05月16日 07:20

1。既然悼念是私人的事,為何要人家緊記如何去悼念?

2。漢人征西,外族入侵,殺人幾十萬,當年是當然事,今人讓它過去,無可無不可。六四是今時今日,自家人殺自家人,讓楊州過去的,不一定會讓六四過去。

PBrega - 2014年05月16日 09:01

腐儒?犬儒?陋儒?香港人不需要抬舉,樓主的馬屁拍錯地方。

龍葵 - 2014年05月16日 09:48

爭取維護本土權益沒有錯,  錯就錯在所謂的本土派經常有"上腦"現象, 陳雲和樓主就是一例.  無記錯, 樓主唔止一次講乜" 崖山之後,再無中國"  又講乜香港人是先秦的遺民. 但今日之香港人口,  不少是上世紀初及中來港之非先秦遺民,  不少亦不是廣東人, 那以樓主把什麼滿漢呀都分得咁清楚,  咁係咪都要把這班人排除於外?  

世界社會不斷在變的,  如果下下要深究根源,  那龍獅旗就係真真正正的不知所謂.  連滿漢都要分咁清楚, 咁英國人又或文化就直情係外來入侵啦,  非香港原有. 

龍葵 - 2014年05月16日 09:59

在不少本土派人士身上可看出中國人各家自掃門前雪的自私心態.  就如有人應為所謂的政治與己無關,  只要顧掂自己一家之事就可以了.  卻不知這最後變成温水煮蛙.  而一些本土派人士又會同你講,  大陸唔關我事,  顧掂香港就可以了?  但真係完全唔關事?    PRIORITY 上係要先理港事,  但以為自己真的可以置身自外又有點天真. 

tsingtsing - 2014年05月16日 12:17

六四悼念是拜祭先人的活動,不想去李卓人支聯會辦的集會,去其他人主辦的記念會都一樣。捐款畀乜會乜會等同支持該組織的理念方向行動,雖然少少十元八塊多者萬貫,要捐錢就捐畀夲地老弱無依者啦!

L

Liberphile - 2014年05月16日 12:22

牛三強調自己唔鍾意用腦,但又有本事知道別人有"上腦"現象,可見牛三嘅腦係特殊材料構成嘅,真係世間少有,唔到你唔服,老共有咁嘅人才幫手,本土派何足懼哉?

講開又講,自從專責攻擊民主制度嘅牛二銷聲匿跡,牛三已經獨挑大旗,不過牛三嘅主要任務係對付本土派,所以樓主成為攻擊對象,乃順理成章之事,樓主每帖一文,牛三無論點唔鍾意用腦,都會"上腦"熱烈招呼,因為職責所在,不得不如此也!

牛三嘅掩飾功夫做得唔錯,表面上經常同嘔心網蟻過唔去,令人錯覺佢唔係老共嘅同路人,為咗對付本土派,牛三將詭字訣發揮到最高境界,的確令人嘆為觀止,樓主萬萬不可掉以輕心!

龍葵 - 2014年05月16日 12:39

廢人講廢話!  可憐!   鸚鵡學舌的人講嘢總係無論點,  就好似什麼愛字派人士咁, 求其噏幾句要愛國愛港你係乜乜奴才就當講咗理由,可笑至極! 

我係唔多中意用腦但就係用小半個腦一邊玩一邊去諗都唔會講一大段都唔知講咗乜無營養咗嘢囉!  不過人地中意不停咁丟人現眼我又阻唔到格,  係咪?

QQKK - 2014年05月16日 12:44

樓主呢D曲線............瓦解64集會力量, 唔洗用腦都 豬係乜事 !!!

呢D柒頭其實係危險...............講一大輪乜春......最後都係 曲線為 " 主子 " 辦屎 !!!

維園64 晚會.........如果一片污燈黑火, 最大損失嘅你以有會系豬联會咩 ?

弼尼單嘢........最大得益.............嘅..........先係最重要 !

最大得益的是............... , 而主子應該會 獎嚿屎比呢D柒頭 去奶吓嘅 !!

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDD !!!

龍葵 - 2014年05月16日 12:45

不過睇下睇下阿鸚鵡講啲嘢又真係同大陸人好似喎!  大陸人有一樣嘢我真係好"佩服"佢地嘅,  就係可以寫洋洋萬字但全部都係廢話無意義嫁喎!  阿鸚鵡呢樣就真係好似喇!  香港人真係要學都未必學到.  嘖! 究竟係邊個"掩飾功夫做得唔錯" 呢?

龍葵 - 2014年05月16日 12:49

睇下今日嘅留言,   又有幾多個係支持樓主的意見嫁?  唔通又全部都係中共派嚟嘅?  但有啲人就係習慣不分是非黑白的亂吠.  依!  又有乜人成日都係咁呢?  咪係中共同班愛字派囉!  我就唔中意亂屈人嘅,  阿鸚鵡係乜底我就唔知喇,  但起碼個格就似足愛字派囉!

拜託,  要話人都唔該講下重點論點,  唔係寫多一萬個字都係嘥人時間睇炸!

L

Liberphile - 2014年05月16日 13:00

大中華膠嘅民主派不成氣候,但本土派已成老共心腹大患,此所以牛二退,牛三進,種種跡象顯示,本土派支持者越來越多,老共憂心忡忡,牛三身負重任,豈屬偶然!

尼高 - 2014年05月16日 13:16

QQKK兄,講得好!!!!!!!!!

龍葵 - 2014年05月16日 13:35

阿鸚鵡講嘅嘢就好似愛字派話香港特首梗係要愛國愛黨啦咁,  唔使講理由,  總之話係要愛國愛港就係"理由"喇!

又阿鸚鵡就好似中共同愛字派咁敵我分明, 你唔支持我批評我就係敵人就係對方嘅人. 所以你講嘅嘢啱唔啱唔係重點, 重點係你批評我唔支持我.

一個人講嘢可以好花功, 百般掩飾但個格啲作風就唔遮掩喇!  因此阿鸚鵡個中共格愛子作風就係佢嘅留言表露無遺喇!  

仲有一樣同愛字派好似, 就係唔怕樣衰. 多次講廢話但最後咪又係話唔到人自己將自自個無知無賴相盡顯人前?   

龍葵 - 2014年05月16日 13:38

==>  花巧`

==> 愛字派作風

==> 將自己

龍葵 - 2014年05月16日 13:43

我都好討厭李政棍但去維園只是盡一點力去告訴中共告訴所有人六四沒被忘記.  就好似"Justice should not only be done, but should manifestly and undoubtedly be seen to be done."  咁, 六四不單要在心裏記住,  仲要話畀人聽大家仲記住!  兩害取其輕, 唯有益吓啲政棍囉!  但樓主好明顯唔係咁諗囉! 但背後理由動機就唔知喇!

賈抱旋 - 2014年05月16日 13:45

QQKK 真是一語中的, 超好!

香港有D人, 講一大輪廢話, 其實是幫阿爺出聲,

不過, 香港蠢人多, 廢話一樣有人信,

結果, 人地去向阿爺領獎

班傻小兵就做左阿爺既打手都唔知!

有人叫大家" 請謹記64當天只需在家默哀"

坦白說, 連這廢話都信D人, 就認真悲哀!

賈抱旋 - 2014年05月16日 13:48

請問樓主

是六四悼念會在維穩?

還是祖兒在信網替阿爺維穩?

賈抱旋 - 2014年05月16日 13:53

成日話人嘜嘜膠的人

最膠其實就是這班膠人!

龍葵 - 2014年05月16日 13:54

"坦白說, 連這廢話都信D人, 就認真悲哀!"

唔止有人信,  仲有人沖出嚟為佢講說話添!  唔係係白痴定係同黨呢?

哥士的 - 2014年05月16日 13:55

我相信樓主與那個什麼 胸懷蒼生 布衣神相的吴迪是同一人 .

共產黨打手 !

XDDDDDDDDDDDDDDD!!!

QQKK - 2014年05月16日 14:08

尼高 Bro ........好久冇同你講嘢 !!

要向你 salute !!!

賈抱旋 - 2014年05月16日 14:11

龍葵   信祖兒D朋友, 有2類人

(1) 蠢, 人地老點你都信

(2) 懶, 人地蕭生,黃生, 陳生, 祖兒講嘜都信, 結果俾人洗左腦, 做左阿爺小兵還洋洋自得!

tsingtsing - 2014年05月16日 14:12

民族侵略,容不下西戎北狄,滿漢混種欺人太甚。

→西藏為宗教自由,藏民族自由而自焚的僧侶 

→新疆為宗教自由、維吾爾民族自由而作犧牲的人士 

六四死難青年是為反腐反貪反黨員霸權,是為民生民權而犧牲。值得尊敬。

支聯會高舉人家兒女神主牌來省自家招牌25年用到盡,又有乜大貢獻?

QQKK - 2014年05月16日 14:14

賈抱旋 Bro/ sis ...........禾都係以事論事 !!

專拆穿D披 著羊皮的狼................

龍葵 - 2014年05月16日 14:17

"支聯會高舉人家兒女神主牌來省自家招牌25年用到盡,又有乜大貢獻?"

無貢獻!  但唔去維園係咪又會變成對阿爺嘅貢獻?  如果有人去搞個大陣仗過維園嘅,  我會去嗰個集會支持下囉!  縱使個搞手可能都係政棍!

世事無十全美嘅!  所以咪話兩害取其輕囉!

龍葵 - 2014年05月16日 14:18

賈兄講得好!

QQKK - 2014年05月16日 14:18

今日巧開鮮呀..........咁多人認同 !!

須然我不嬲獨來獨往, 不羣不黨 !!!

又中左 2只 五十大升股 !!!

有D暈暈 地...............添

XDDDDDDDDDDDDDDDD !~~~

賈抱旋 - 2014年05月16日 14:18

tsingtsing  

人家至少話到俾D當權者知道, 仲有大把人, 無忘64呀!

你不如問下果D鍾意鬧人嘜膠嘜膠D膠人, 除左鬧人膠外, 這班正牌膠人又有乜膠貢獻呀?

賈抱旋 - 2014年05月16日 14:22

人地辦64集會就話人地"高舉人家兒女神主牌來省自家招牌25年用到盡"

請問說這種話的人, 同愛上網上線的左仔, 有何分別?

哥士的 - 2014年05月16日 14:23

左仔會館也是洗腦陣地 !

哥士的 - 2014年05月16日 14:26

天天講月月講年年講真係有好多儍人會信 !

賈抱旋 - 2014年05月16日 14:27

成班膠人, 得個膠腦, 人地話膠你又學人話膠,

真是蠢到出膠!

tsingtsing - 2014年05月16日 14:35

不管你何年何月用哪條路登陸香港、說何種語言、長了何種膚色、双單非嬰兒,一旦拿到HKPRID CARD 你是香港人了。要知道香港特區發给你的是特區護照,而內地人是拿取中國護照,中國護照並非你香港人可隨意付款可得之國民身份 (或者你不屑這夲鬼passport)。這清楚劃清界線啦!  攬個中國人身份上身把鬼。

tsingtsing - 2014年05月16日 14:41

賈抱旋, 不要對「膠」字太敏感啦!  看你不像衝動派。

我是看整段文章文字表達的主旨來判斷用意,非針對單一句子、字詞。

L

Liberphile - 2014年05月16日 14:45

牛三同啲大中華膠嘅民主派搵到共同語言,真係好呀,佢哋越投契,本土派嘅力量就會越來越壯大,香港好多後生仔後生女,本土意識日益濃厚,並非無因,佢哋對大中華膠嘅民主派已無任何期望,學民思潮班年輕人嘅動向,最值得留意,大中華膠嘅民主派得唔到年輕人嘅支持,仲有咩前途? 一味怨人蠢,係於事無補嘅!

tsingtsing - 2014年05月16日 14:46

(如果有人去搞個大陣仗過維園嘅,  我會去嗰個集會支持下).........贾兄,你搞番個,我會支持架。你唔會係你啅人啩。

tsingtsing - 2014年05月16日 14:50

喂! 搞錯左,喱句係龍葵講 →(如果有人去搞個大陣仗過維園嘅,  我會去嗰個集會支持下)。

tsingtsing - 2014年05月16日 15:06

呵呵呵!  浩氣長存又剛好在樓下打對台喎。哇哈哈!

龔祖兒 - 2014年05月16日 15:47

Tsingtsing i go with u if they will organize one in tst.

tsingtsing - 2014年05月16日 15:51

「上網上線左仔」?  要食過1967文化大革命夜粥的共青才有能力示範畀各位睇,或是港共民政事務頭頭曾老爺般放置菠蘿榴槤立了功,才可得此封號。我這等殖民地港裔何得何能可高攀此左仔皇冠帽子。扣不得,扣不得。

大煙通 - 2014年05月16日 16:18

"相信當年英人從大清帝國獲得香港,香港也算是不幸中之大幸,大清帝國是否香港的 “ 祖國 ”,這個是懸念"

清朝1644年入關,清朝入主中原後歷經20多年的戰爭,統一中國,1683年统一台灣。香港殖民統治才150年,而且香港割讓還有租借條約,辛亥革命推翻的是制度;最近德國女總理送給習近平楓葉地圖,就説明樓主這個 “祖國” 的懸念。

大煙通 - 2014年05月16日 16:43

樓主用清朝1645-64講漢滿民族,但首先要理清滿民族, 清前身為女真,屬於明朝的附屬民族;滿清入關是為了統一中原,站在民族的角度,是入侵,站在國家的角度, 是统一 ;發動文革的毛澤東是湖南人,發動64的鄧小平是四川人,江澤民是揚州蘇州人,胡錦濤是泰州蘇州人,今天中國不存在漢滿民族,但同一民族而不同地方人的政治,深遠!

熱心公民 - 2014年05月16日 16:55

明清係中國最後兩個封建王朝, 領土要清朝,文化傳統要明朝, 明唔明啊?

大清帝國是否香港的祖國, 唔使講得甘明,

答案: 係亦唔係

龍葵 - 2014年05月16日 17:43

嘖! 所謂的本土派如果成日咁講埋啲低低能能嘅嘢又或好似阿鸚鵡咁講來講去都唔到 POINT,  咁就真係只能吸引傻仔啦!

樓主所講根本就係充滿矛盾!  又要分清族群文化但自己又咁擁護殖民地文化. 嘖!   又想以什麼以什麼先秦遺民去將"外人"拒於門外但又解決唔到英國殖民地政權文化本身就是外來的問題.  再說,沒上世紀初及中期來港的人的努力香港有今日?

龍葵 - 2014年05月16日 17:44

除了愛字派,  我想只有阿鸚鵡係丟人現眼丟上癮的!

熱心公民 - 2014年05月16日 18:01

簡單而言,哪裡有好處就站在哪一邊,炒埋一碟,出來結果係樣樣中意,樣樣反對。

O

Old Cake - 2014年05月16日 18:05

一日大陸禁六四,一日香港都要記念六四,即使係本土派,進攻才是最佳防守,本土派的敵人是共產黨,亦要去六四晚會,大大聲,"結朿一黨專政"。

L

Liberphile - 2014年05月16日 18:08

一字記之曰:葵者詭也。牛門弟子,接二連三,拳打民主,腳踢本土!

O

Old Cake - 2014年05月16日 18:17

共產黨最怕人民,若說 64 晚會,20萬人,大大聲 "結朿一黨專政",係共產黨希望見到,可能性近於零。

tsingtsing - 2014年05月16日 18:53

先自保香港地盤不失山頭主義,爭普選最大權利倡夲地人話事權。

tsingtsing - 2014年05月16日 18:57

有 guts 跑去羅湖橋北面入境再大聲說這句雞話,話你叻仔→ "結束一黨專政"

龍葵 - 2014年05月16日 19:05

一字記之曰:L君癩也。廢門弟子,接二連三,丟人現眼,樂此不疲!

龍葵 - 2014年05月16日 19:16

廢門子弟有乜特點?  就係寫/講嘅嘢唔少,  不過無 POINT.  自己無料但又唔自量.   廢話講完又講但都係無 POINT!  廢門子弟另一特徵係唔怕樣衰.  廢話講完又講. 醜出完又出都無有怕.  面皮夠厚,  自我感覺良好,  就如一些無文化的強國人自以為是來自崛起之大國.  言行可憎又自以為係上帝.  但唔怕.  面皮夠厚再畀人笑都當無件事.  呵呵!

每次我見阿鸚鵡沖出來丟人就覺好笑.  佢唔沖出嚟我都唔好意思係咁踩佢,  免得網編大人唔高興.  但抵死在佢又中意自己攞架嚟丟,  咁就真係無辦法喇!

O

Old Cake - 2014年05月16日 19:38

老共聽到,有人咁反對港人辦六四晚會,反對港人反共,老共笑到瞓唔著了,lol

龍葵 - 2014年05月16日 19:48

"十四後大中華,四十後大香港"   何謂大中華?  何謂大香港?

龍葵 - 2014年05月16日 19:50

有時見到啲人又要開樓但又唔(敢)回應別人的話就覺好笑!

O

Old Cake - 2014年05月16日 19:56

從來,要對付暴政,都要師出有名,列舉其暴行罪名,搶奪道德高地,若老共非暴政,本土派想攪獨立,痴人說夢,歐美都唔承認烏克蘭東部之公投啦,傻的嗎

龍葵 - 2014年05月16日 20:05

傻的嗎?  呢個世界就係多傻仔!    炒埋一碟情理不通嘅都有人信仲有人走出嚟維護.  

你睇下樓主又或陳雲之文,  矛盾多多,  錯漏百出,   講嗰個唔知係蠢係傻定係特登但信嗰個唔係蠢就應該係傻.  又或係過度自私自我之人.

龍葵 - 2014年05月16日 20:10

香港有啲人會覺得搞佔中搞七一遊行搞話要公投的人是搞事棍.  咁叻咁有GUTS 就推翻共產黨,  趕港共政權出香港.  成日係度嘈乜政制改革搞亂哂香港,  有破壞無建設!

熱心公民 - 2014年05月16日 20:12

八十年代有個好出名的笑話:

美國人對蘇聯人講: 你們國家獨裁,沒言論,唔敢閙國家領導人,

蘇聯人答佢: 點會唔敢, 我在蘇聯紅塲大閙列根總統係人渣, 係惡魔, 沒人拉我.

21世紀, 竟然有"民主鬥士"在香港維園高喊:  "打倒XX""結束一黨專政"勇氣可嘉。

"結束一黨專政"不如去大陸喊,去北韓喊。

O

Old Cake - 2014年05月16日 20:28

雜總夠話要捍衛釣魚台,亦唔見佢會去日本領土尖島喊,只係安坐中南海廢嗡

O

Old Cake - 2014年05月16日 20:28

雜總夠話要捍衛釣魚台,亦唔見佢會去日本領土尖島喊,只係安坐中南海廢嗡

龍葵 - 2014年05月16日 20:39

呢班本土派同習總有一個共通處 - 就係愛發夢.   香港獨立夢和中國的憲政夢!

O

Old Cake - 2014年05月16日 21:15

真港獨自能做,不能說。假借港獨,作為要脅就另計。

O

Old Cake - 2014年05月16日 21:15

真港獨自能做,不能說。假借港獨,作為要脅就另計。

e

eddybb - 2014年05月16日 21:18

有人日日坐響壇上廢噏!

QQKK - 2014年05月16日 21:25

成偏嘢根本可以用 " XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX" 代狗替晒 !!!!

目的只係 最尾呢 3 句 : " 不要出席由政棍主持,騙取選票、捐款的什麼維穩六四悼念會。 " 

所以大家根本唔洗同佢討論D 乜春  " X..XXXXXXXXXXXXXXXXXX "

QQKK - 2014年05月16日 21:29

又來多條白豬 !!!

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD !!!

QQKK - 2014年05月16日 21:31

Typo : 又來多條白豬 bb !!!

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD !!!

龍葵 - 2014年05月16日 22:00

其實又好似真係無乜好討論.  樓主講嘅嘢自相矛盾之餘又唔合情理,  只靠個鸚鵡學舌的低能仔出嚟撐場幫唔到手仲幫倒忙.   如果本土派的水平就係好似陳雲同樓主咁,  咁除咗呃下傻子如廢門癩君之外都唔知仲會有乜追隨者.   再講,  單方面又點討論呢,  樓主都仲未敢真正同人討論,  只係開開樓講講自己想講嘅嘢! 

賈抱旋 - 2014年05月16日 22:48

祖兒, tsingtsing 話, 如果有個有人去搞個大陣仗過維園嘅,  我會去嗰個集會支持下,

祖兒, 你不是叫人"當天只需在家默哀"嗎?

大陣仗過維園就一定不是政棍主持的嗎?

大家去同阿爺表態無忘六四, 是否需要找個祖兒蓋章證明是聖人的人,才攪六四集會?

樓主真是自打嘴巴又邏輯混亂的阿爺小兵!

賈抱旋 - 2014年05月16日 22:55

tsingtsing  邏輯ABC,

你是中國人和你是那一國籍的人, 是不同的概念

你是否中國人, 是你的血統決定, 即使你十代前已移民歐美, 落地生根, 起居習慣語言全西化, 你仍然是中國人, 只是你的戶籍, 是歐美地方而已

那個中國人身份不是你要攬上身就有, 也不是你不想攬上身就沒有.

連邏輯ABC都弄錯, 難怪本土人士怪論特別多!

賈抱旋 - 2014年05月16日 22:58

tsingtsing 

本土派班膠人, 有 guts就跑去羅湖橋北面入境再大聲說這句雞話,話你叻仔→ "我要港獨"

賈抱旋 - 2014年05月16日 23:05

要大讚QQKK, 將祖兒的真面目, 用最生鬼的文字, 呈現出來!

O

Old Cake - 2014年05月16日 23:18

樓主不如將文章,寫在自己床下板。 ////// [請謹記當天只需在家默哀,或在 九龍或任何一個區便可,不要出席由政棍主持,騙取選票、捐款的什麼維穩六四悼念會。]

金牛7038 - 2014年05月17日 01:19

中國人原來有可能不是中國藉, 長見識了.

哥士的 - 2014年05月17日 03:36

7038 詐儍份懵 ? 「贵国」歷代領導人的子孫早已不是中國人了 !

tsingtsing - 2014年05月17日 04:07

見其行,知其人。今日讓大家見識工黨工棍為保每年6.4收入不跌,不息扣帽子用盡歪理加無邏輯廢話,無所不用其極,等到晚上鬼鬼祟祟出回應。

tsingtsing - 2014年05月17日 04:13

贾抱旋

(李卓人),錢揞眼到如些下流要到信壇乞米,各位咪可憐下支聯會等錢洗,捐少少畀佢地當施捨又好,當畀乞E都得,施恩不望報啦! 唔洗講多謝。

龔祖兒 - 2014年05月17日 16:00

的人亂鬧,就証明佢地上在腦。

龍葵 - 2014年05月18日 17:42

嘖!  樓主又一次向人展示你閃女縮嘅作風!  昨日見啲人走哂先出嚟話人亂鬧?  當日有時間回應 TSINGTSING 無時間反駁人?  嘖!

TSINGTSING, 唔通你有預知能力?  一早就知樓主會係所有人走哂時走出嚟講嘢?  厲害!

龍葵 - 2014年05月18日 17:43

亂鬧乜呀?  樓主你講唔講得出呀?  唔係嘅話亂鬧嗰個係你喎!  想學 L 君咁丟人現眼?

嘖!  SAVE 低今日之樓先.  唔係容乜易無咗!

龔祖兒 - 2014年05月19日 00:35

閃女縮?

龍葵 - 2014年05月19日 13:19

你咁都唔叫閃縮?  我今日開樓都有提到你.  你可以來睇下!

[鸚鵡學舌] 是什麼意思?

吴清心 - 2016年03月20日 23:57

不好意思,借貴壇的人氣來聲討信報論壇網管和編輯的胡作非為,打擾了請勿見怪!。。。。。 關於:吳清心早前發表的 “信報網站論壇的三宗罪”被論壇內部網管人員

蜻蜓88
石亦雲

文見亂

Sammy699

侈哆 

Liberphile

等人

假冒壇友(查其壇內空洞無文)

連續跟帖10多個蓄意以莫須有的五毛宣傳不道德或某信仰主義去誤導他人神功戲貼文怪異、、等等言論來蓄意抹黑惡毒攻擊本港土生土長的著名詞曲作家音樂製作人吳清心先生意圖隱瞞其網管編輯心理變態和無能真相--信報論壇不少言論主觀偏頗欠中立網管編輯無能和素質低下自甘墮落讓其他壇友一同起哄我哋今日去邊度搵靶射?),可謂心狠手辣惡毒至極然後該貼再被刪除

針對本港土生土長真心實意的愛國愛民愛心音樂家吳清心先生的無理刪帖行為其實早已開始見一貼刪一貼諸位可以在吳清心論壇中發現真相

附注一

劃破黑暗的時代 指引光明的路向《回歸浪漫的世界》“萬家燈火 驅散黑夜, 走向光明  共同尋找”是純紫攜手吳清心正在演繹的動人新曲《回歸浪漫的世界》其中一句重要的歌詞內容。以純紫吳清心為靈魂人物的以諾歌唱音樂藝術文化團隊,在這個黑暗的世代,正在克服種種艱困地勇闖光明的路向,要帶領這個時代的人們在黑暗中劃出一道破口,讓光芒照耀,燃點人民新希望的曙光,越照越明亮,直至全球回歸浪漫的理想實現。 “愛心”、“公益”、“分享”是以諾陽光基金會及以諾文化傳播的核心文化,以諾的項目與使命包括:一)國家公益活動《為國謳歌》全國起動二)民族文化使命《浪漫的中華》環球巡演及三)國家民族任務《以愛之名唱響大美中國夢》下鄉獻愛心活動,加上為了配合我國新一代領導人全球戰略部署的是此活動《全球回歸浪漫香港起動》等,均是屬於愛國、愛民、愛地球的國家級、國際性和宇宙性高端事業。

純紫與吳清心去年12月在中國起動了為國謳歌公益巡演浪漫的中華--

福的惠州》,得到了國家機關中央媒體及各方鋪天蓋地持續兩個多月的報導及讚譽這次活動也正好在香港這裡舉行慶功宴感謝大家一同出席和祝賀這樣不可替代被譽為貼近國家新一代領導集體的治國理念和心聲的皇家御用音樂團隊兩位核心靈魂人物本港著名詞曲作家音樂製作人吳清心老師及國寶級歌唱家純紫小姐他們可謂是影響深遠的音樂家正在為國家為民族和為全人類地球村作出貢獻

純紫擁有非一般的天籟音色和音韻的結合可以挑戰宇宙最強音的歌藝成為地球上極少數具有靈性的真正天籟之音屬於中國的軟實力之一唱出和平友愛的中國信息到全世界為全球4500萬客屬人士為家鄉為香港為祖國及為本地樂壇爭光

純紫吳清心受讚譽愛國浪漫是永恆的主題http://ent.qianlong.com/2016/0104/242472.shtml

附注二

音樂救贖攜手傳遞愛的正能量:。。。而音樂家卻可以通過音樂演奏出一場無聲的教誨將愛傳遞給更多的人心中懷有愛的人創作出來的音樂往往可以帶給大家一場不同凡響的視聽感受在有限的創作時光中吳清心譜寫出了十幾首美妙動聽的音樂作品並迅速獲得了香港大眾的喜愛不僅如此專業領域也對吳清心創作的音樂給予了一致的贊許就像習主席在文藝工作座談會所說的那樣文學家藝術家只有在中國夢實踐中把自己當作群眾的忠實代言人耐得住寂寞才有可能創作出接地氣經得起時間考驗的精品

讓愛飛翔一場音樂知音的旅行吳清心和純紫他們正是用自己生命的積累和心血來創作了中國夢主旋律的系列文化歌曲

http://www.newspaper365.org/yule/yinle/2014-12-17/10496.html

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。