李思行's 的頭像

以文會友、把歌傾情;追求真善美、常懷赤子心。

普通話教中文(普教中)對我有咩影響?

普通話教中文對筆者無任何直接或間接影響,亦唔會影響筆者飯碗。筆者亦認同今日(香港)嘅年輕人應該能操流利粵語(廣東話)同普通話,但絕對唔贊同以普代粵,或者抱粵拒普,可惜近日網上所見有關普通話教中文嘅評論,主要集中兩個眼前問題 - 普通話教中文對學生嘅中文水平有咩影響、普通話教中文會打爛母語係粵語嘅本地中文教師個飯碗。

事源早前網民發覺一段某中學聘請中文科老師廣告,其中一個要求係「以普通話為母語」。(*)

筆者睇到呢個招聘廣告,第一個閃出嘅畫面係內地應徵者有絕對優勢。跟住第二個畫面就係當本地中小學嘅中文科老師大部份都嚟自內地,佢哋手上嘅教科書係簡體字定正體字?如果係簡體字,課本會由邊度嘅人編寫?內容同今日嘅有咩唔同?

至於有支持者話用普通話教中文可以提升中小學生嘅中文水平/能力云云,其實同話用簡體字可以解決(減少)文盲問題一樣咁似是而非。

一個人識字與否,先決條件係佢有無機會接受教育,其次係同佢嘅資質、有無心向學,以至老師嘅能力同教學方法等因素有關。如果筆劃多少係一個重要因素,過去幾百年唔見有西方國家倡議將英文字規限喺十個甚或八個字母裏面?

簡體字,唯一嘅作用喺將中文「粗糙化」!

講翻話提升學生嘅語文水平/能力,筆者實在唔明白點解講/寫「土豆」、「西紅柿」 就係高水平、有能力過講/寫「薯仔」、「蕃茄」?認為普通話教中文可以提升學生語文水平/能力嘅人可唔可以解釋到兩對名詞嘅水平有咩分別?

計我話,識寫筆劃多嘅字肯定係能力高過只會寫筆劃少嘅人,再者學名「馬鈴薯」有個「薯」字而同「土豆」無任何相關字眼,咁你話邊個水平高啲?只會發四聲同可以發九聲嘅脷(舌頭),邊條能力高啲?嘻嘻!

筆者唔係咩語文學者,但睇番唔少傳誦至今、有崇高文學價值嘅古籍,都夾雜咗唔少今日常用嘅粵語詞彙,可見粵語嘅文學價值絕對唔低。

至於話打爛本地老師飯碗,其實又何止中文科老師?當普通話教中文全面推行之後,重有幾多學生可以講流利粵語?其他科目如果唔用英語授課,咁你話用普通話定粵語?新一代嘅上海人有幾多識講上海話?

普通話教數學、普通話教物理、普通話教體育。。。到時就水到渠成。

除此之外,一個更深遠嘅影響係,當中小學嘅老師都嚟自內地(今日大學已經有唔少),除咗課本上嘅知識,班學生重會喺呢班老師身上學到啲咩?耳濡目染之下會唔會變成一批欠公德、鐘意走後門、禮義廉嘅語言偽術家?班學生長大之後會同西方普世價值定係同有特色嘅社會主義思想接軌?

今日連中大都只係將利用偽造學歷成功報讀嘅內地碩士生開除而無報警(中大被質疑但無正面回應),如果無被揭發,難保佢畢業後唔會成為本地(以普通話教學)教師之一。(**)

從呢個角度去睇,普通話教中文或多或少會同國民教育有異曲同工之「妙」。

而喺一個事事講求關係嘅社會,唔好以為操得一口流利嘅普通話就可以前途似錦甚或飛黃騰達。

如果真係為咗競爭力,就應該喺(粵語教授)中國語文、中國文學(又唔押韻、又唔啱音律,點樣用普通話唸唐詩宋詞?)、中史之外,加強普通話班,保持兩文三語嘅優勢,而唔係降呢返去兩文兩語。

試想像用普通話唱《帝女花》會係咩效果?

懦誇吻廳秘遇肛。。。

相信唐滌生 先生都會嚇到彈翻起身!

(*)顏寶鈴書院圖聘內地教師

(**)中大內地生偽造學歷

所有評論

守真居士 - 2014年05月27日 00:56

以耳代目都得,点解唔可以越俎代疱!

守真居士 - 2014年05月27日 00:58

typo 庖,

守真居士 - 2014年05月27日 01:10

题外話,网上周时教错人,疱係病毒一种,庖乃廚丁,但几乎个个网都係越俎代疱,只有翘殂代疱与越俎代庖是说得通,由此证明呢代人中文水平之低落,白字連篇!

李思行 - 2014年05月27日 01:18

呵,原來守真 兄換咗嘜頭,離遠睇啲顏色以為係性感艷照,近睇至知係有羹又有叉。。。用,嘻嘻。

李思行 - 2014年05月27日 01:20

白字連篇,唔係,係網絡火星文喎!

守真居士 - 2014年05月27日 01:23

计我话,水到渠成犹難,水过鸭背就真!

大煙通 - 2014年05月27日 01:24

哈哈!懦誇吻廳秘遇肛。。。系乜东东?
官话清唱《帝女花》:压押鸭鸦痒肛,鸡鸟吻武幢床。

大煙通 - 2014年05月27日 01:32

哈哈!請教樓主兄,普通話“彈翻起身”惦講?大煙通先謝了!

李思行 - 2014年05月27日 01:47

大煙通兄,我只識「禾挑挑諫,挑挑蝗。。。」,嘻嘻。

大煙通 - 2014年05月27日 01:51

李兄,過癮。。。嘻嘻,謝了。

kychiu - 2014年05月27日 01:58

路見五毛仙,我斬、斬、斬、斬、斬!

視覺污染,好難避!挑、挑、挑、挑、挑!

南蠻子 - 2014年05月27日 06:48

千鈞筆!

小小芻議:「普教中、粵教中」隻隻皆是方塊字,三字排排坐却不是中文,蠻子古板,覺得不是中文自號(扮?)中文者,還是少說為佳,莫被始作俑者牽着鼻子走.明白港人忙於揾食打機,但真真無暇全寫全讀「普通話教中文、粵語教中文」?

南蠻子 - 2014年05月27日 06:55

更正 : 千鈞筆! --->>> 壇主千鈞筆!

侈哆 - 2014年05月27日 07:29

壇中有話「普教中」係縮骨中文.說得有理有理.

這陣子信壇潮流興講退休保障,左一篇「試問全民退保...」、右一篇「評退保研究報告...」,「退保」究竟係要求設立「全民退休保障」?定係要求退出「全民退休保障」?

中文淪落.豈有此理!

侈哆 - 2014年05月27日 07:54

[[[...普教中或多或少會同國教有異曲同工之「妙」...]]]

鉗制思想,你估係「請客吃飯」?百足之蟲死而不殭.「普教中」「國民教育」「洗腦」...手法有異、包裝不同而已.「普教中」如果吳局又再一次床下底破柴,要睇佢重有幾多頭毛可以搲甩.大家無妨擘大眼核,昅實下一回佢執到乜死籌、下一招出乜籠鳥.

金弓 - 2014年05月27日 08:43

「土豆」乃北方方言。

很奇怪,同樣是方言,北方言就可上教科書,南方言就不讓登大雅之堂。

歧視嗎?

金弓 - 2014年05月27日 08:46

更正:

「土豆」乃北方方言,也是花生的別名。

很奇怪,同樣是方言,北方言就可上教科書,南方言就不讓登大雅之堂。

歧視嗎?

金弓 - 2014年05月27日 08:52

況且,花生確是土豆(土中之豆),馬鈴薯怎可稱「土豆」?

算起來,稱花生為「土豆」,更合「辯證唯物論」。

金弓 - 2014年05月27日 08:57

信報今天有文,題目為「A股市場為何起不來?」

這像什麼話?

何不直截了當說:A股市場為何勃不起來?

熱心公民 - 2014年05月27日 09:15

廣東話如八十年代風光日子已過,普通話,簡體字係大勢所趨,現在幼稚園教普通話,將來長大,普通話就係主流。

熱心公民 - 2014年05月27日 09:21

對成年人而言,可以永遠留在香港,拒學普通話,年輕一代難講。同輩個個識講普通話,只有自己孩子唔識,有沒家長肯甘蝕底。香港家長信念係贏在起跑線,學少樣樂器都唔肯,肯俾自己子女比人學少樣語言?

龍葵 - 2014年05月27日 09:36

阿熱心公民又係度混淆視聽.  不以普通話敎學等於不學普通話? 

熱心公民 - 2014年05月27日 09:57

唔教點學?你可以提供唔教可學的良方嗎?

唔教英文可學識英文,

唔教中數,理各科,學生又可學到有關知識,能够做到,特設諾貝爾教育獎俾你。

龍葵 - 2014年05月27日 10:19

加堂普通話會話咪得囉! 

李思行 - 2014年05月27日 11:04

各位早辰。

多謝南蠻子 先生提點。

侈哆 兄嘅「縮骨中文」,反映咗某啲人嘅心態,正。

多謝金弓 兄補充。

龍葵 sis,嗰啲斷章取義、偷換概念。。。嘅技倆,見怪不怪。

李思行 - 2014年05月27日 11:12

⇨ 早已見怪不怪

熱心公民 - 2014年05月27日 11:19

樣樣唔教的老師, 早D退休啦,免得誤人子弟.

龍葵 - 2014年05月27日 11:41

思行兄,   你呢頭講完佢個頭又表演啦!  講下講下可能會講到學生上堂敎番老師呀.  嘻嘻!

李思行 - 2014年05月27日 11:55

龍葵 sis, 有人鐘意獻醜你咪由佢囉,做咩咁得閒幫人教「老」啫。嘻嘻。

金弓 - 2014年05月27日 11:57

試對:

樣樣唔教的老師, 早D退休啦,免得誤人子弟.

時時都舐的多脷,還不現形嗎?怎麼變狗熱心!

龍葵 - 2014年05月27日 11:59

金弓兄,  論水平論智商兩人真係好似!  嘻嘻!

金弓 - 2014年05月27日 12:15

提倡用「普通話教中文」是混帳;

提倡用「普通話教中文」者是混球。

試想,毛澤東講湘腔普通話,鄧小平講川腔普通話,毛腔鄧腔,都是普通話!教哪種?學哪種?

要學就要學國語,千萬不要去學什麼普通話!

熱心公民 - 2014年05月27日 14:00

對阿伯而言,學唔學無所謂, 來日無多.

難為年輕一輩,

阿伯, 唔好阻止年輕人學.

熱心公民 - 2014年05月27日 14:02

做老師, 甘抗拒,早D 退休俾其他人教.

ray1129 - 2014年05月27日 14:03

思行會長,午安!

以粗糙化的殘體字及只有四聲的
普通話來教中文,根本就係退化。

中共把中國文化思想不斷往後拉,
好讓自己能更易施行專制。最終
都只會令民族更加得不到別國人
的尊重。看看近鄰南韓,這些年
不斷去漢化,就知漢文化地位的
低落。

貼首尹光的《荷蘭銀行支票》
送畀那些認為普通話教中文可以
提升學生語文水平/能力嘅人。

有好嘢唔學,偏要學次等嘢,
真係「Holland Bank Cheque」!

龍葵 - 2014年05月27日 14:11

有無人睇得明低能仔/妹講乜?  不過唔明都唔係損失!

李思行 - 2014年05月27日 14:28

龍葵 sis,所以我幾時都話唔知醜嘅人係可以去得好盡、天下無敵㗎。

李思行 - 2014年05月27日 14:31

ray 兄好。

限於資質,(你都)無(佢)計。嘻嘻。

金钱自主 - 2014年05月27日 15:21

以下用”漢語拼音“思考:

就用我呢個過來人來説,大學畢業出來工作就跑大陸,開始的十多年工作中,談判,推銷,應酬都是用普通話,所以很多專業詞匯,歷史名詞真是”漢恩自淺胡自深“衹懂得普通話反而不懂得廣東話,如信用證,車床,注塑機。。

有一次和懂得廣東話的廣西客戶對話,我竟然希望用普通話交談。

這沒有什麽對不對的問題。

以下用廣東話思考:

自從發現GOOGLE有聯想式廣東話輸入法,我可以『我手寫我口』又唔駛逐隻字打,唔使咬文嚼字,用翻廣東話思考,打翻嗰啲廣東字,簡直就係爽。

但後來我發覺,用廣東話思考,我不期然會出現『嘅』,『啲』呢啲助語詞,就算本來諗住用『語體文』寫啲貼文,最後都係用咗廣東話,搞到『前文不對後語。』

所以,如果碰上好嚴肅嘅題目,想用語體文,我都係乖乖地用翻『漢語拼音』輸入,用普通話思考。

講了這麽多,我覺得就算從小用普通話學中文但家裏,社交都是廣東話也不見得會窒礙學生的發展,頂多廣東話的正規語言會少一點。

但如果我們接受”語體文“是全球華人的共同語言,那麽掌握好一點的普通話不應該有壞處,以我的有例子,用廣東話思考免不了會出現不正規的中文。

問題是我們是否接受“廣東話”不是全球華人的共同語言這個事實;

香港夠不夠師資推行”普教中"。

JKwok9 - 2014年05月27日 17:34

我進入大陸工作初期亦碰上金錢兄同樣問題。先是花了不少時間自行學習行內技術中文名詞,然後用久了亦只懂這些名詞的普通話發音,廣東話則講唔出。亦花了不少時間讀報紙。因為普通對話與讀出一篇文章是完全不同的。不過這些都是可以自行按需要通過練習來克服的。學校不可能教授全部技能。重要的是學識學生如何找資料,如何自學充實。

我不贊成香港以普通話教中文。每星期一堂普通話練習應該已經足夠。

JKwok9 - 2014年05月27日 17:35

重要的是學識學生如何找資料-->

重要的是教識學生如何找資料

李思行 - 2014年05月27日 18:33

大部份廣東人都應該唔會否定金錢 兄嘅講法,但我相信對方有「唯我獨尊」嘅心態。

周天逸 - 2014年05月27日 20:52

我堅持祇須懂國語而不須懂普通話, 國語者, 國家法定標準語言也, 普通二字帶貶意。

我以前都唔係幾習慣書寫用廣東話口語化文字, 後來, 同細佬妹, 同個女通電郵(如今係 whatsapp), 冇理由用咁多 '了' '的' '嗎' 吖! 好唔自然, 喺呢度, 我發覺用廣東話更傳神, 尤其係插共狗嗰陣, 充滿快感。

侈哆 - 2014年05月27日 20:59

「掌握好一點的普通話不應該有壞處」,同意至極.掌握好一點的粵語,亦然.

起居、工作慣用普通話,某些辭彙衹懂得普通話(不懂粵語或忘了),大家體諒.若要吹毛求疵,倒是那一句「就用我呢個過來人來説」,讀來粵語普通話參半(但無涉「漢語拼音」).

用字雅俗,視乎作者取捨;行文高下, 看他筆下功夫.却非在乎甚麼輸入法,若說「聯想式廣東話輸入法」則「唔使咬文嚼字」,不明所以.

筆下要寫甚麼或口要說甚麼,腦裏先認識那「甚麼」是甚麼,那「認識」不在乎用那種語文,甚或可以是圖形畫像. 舉個中一例,電訊業有長長洋術語短縮為 FDMA/FM/FDM, 若面對北方來客,雖然我慣用粵語, 總不用先以粵語在腦袋「思考」原來洋文, 再用粵語「思考」成普通話.因為心中既已清楚 F...M是甚麼東西, 两文三語, 見人自會說人話.

即使用廣東話思考, 用上「嘅、啲」, 但不等於筆下語體文,「嘅、啲」自動跳到紙上來.如果腦袋在想甚麼,手指不受控制,自動寫寫畫畫,那就難怪港人用洋文「思考」,寫出「中國的文字變成了與口語平行、交叉」的大怪文章了.

「用廣東話思考免不了會出現不正規的中文」,委實不易明白.甚麼是「正規」中文?壇中提到「普教中、退保」两官方用詞, 說多「正規」有多正規,但這樣的中文,讀者能望文生義?一目了然?毛病是出在「用廣東話思考」?

老范 - 2014年05月27日 21:25

[[[...我以前都唔係幾習慣書寫用廣東話口語化文字...]]]

除非意在搞笑, 平素鮮用粵語口語書寫.在家用粵語,上課也是粵語,不是「用普通話思考」. 昔年國文/中史,課本參攷書不是古文便是語體文,筆下哪有「嘅啲」?又哪有要用腦袋把粵語先翻譯(思考?)成語體文(書寫)那麼天馬行空(怪雞)?

老范 - 2014年05月27日 21:25

(此留言己被博主刪除。)

老范 - 2014年05月27日 21:27

為乜買一開二?李壇主請代删其一.謝謝!

周容 - 2014年05月29日 22:58

思行  兄好

d 靚打波,個個要買千元波鞋,以為著左Jordan 、LBJ上身,唔好好練波,中晒毒,鞋商從中抽水。

李思行 - 2014年05月30日 00:34

周容 兄好。

「唔需要打得至緊要睇得」係佢哋嘅核心價值。

李思行 - 2014年05月30日 00:34

(此留言己被博主刪除。)

老范 - 2014年05月30日 09:06

周容先生重出江湖.大喜特喜!

名牌球鞋還是白飯魚,當然有點不同,但若腳法欠奉,穿甚麼亦難有作為.

如何表達亦復如是,如侈先生話齋,<腦裏先認識那「甚麼」是甚麼>,無論認識之時用甚麼話/畫,消化了,那「甚麼」已經據為己有,之後哪用思考用甚麼言語去「思考」?

眼見紅日當空,口說筆寫「日頭、太陽、 the sun」,視乎(估計)聽者讀者是何方神聖,衝口而出,不必先用粵語「思考」,再用腦袋「翻譯」成音通話/洋文吧?

何求 - 2014年06月22日 15:05

看看加拿大的雙語共融,國民學多一種語文不是更具競爭力?廣東話本是世界性語系之一, 為甚麼香港人反而要消滅自己的優勢?這類政治正確不要也吧. 況且雙語兒童的腦部發育可能更好呢。

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。