王永平's 的頭像

曾經出任公務員事務局局長;現為《信博》專欄作家。

為何港英能興建新市鎮而港特難發展新界東北?

上星期五(20日),立法會財務委員會第二次審議政府就發展新界東北計劃的前期工程撥款申請。在財委會開會前的上午,特首梁振英在網誌上載短片,呼籲立法會議員及全港市民齊心,發揮「人人為我,我為人人」的精神,共同建設新界東北新市鎮,解決房屋問題。

梁特首特別提到過去三四十年,香港成功發展沙田、屯門、將軍澳三個大型新市鎮,至今容納150萬人口,當中可能包括今天反對新界東北發展的人。他說假如當年受影響的原居民都堅持不遷不拆,今天反對新界東北發展的人的居住都可能有問題;因此,只有建設新市鎮才能使本港樓價不會不斷上升,租金不會不斷提高,排隊輪候公屋的人龍不會愈來愈長,而這才是根本解決香港住屋問題的根本辦法。

梁特首的慷慨陳詞對反對撥款申請的泛民議員沒有產生什麼作用,立法會外有支持撥款的團體,不過其成員看來不像是輪候公屋的人;相反,反對新界東北的示威者卻絕大部分是買不起樓,理應響應發展新市鎮,解決房屋問題的年輕人。

立法會內,給另一位建制派議員葉劉淑儀批評為「無能」的吳亮星主席最終宣布財委會再次休會。除了撥款申請依然未有着落之外,我相信更令政府沮喪的是連建制派也不能發揮「人人為我,我為人人」的精神:葉劉淑儀會後公開建議換主席,但吳亮星拒絕辭職,而民建聯主席譚耀宗則表明不會支持對吳亮星的不信任動議。

為什麼今屆特區政府陷入這個內憂外患、騎虎難下的困局?為什麼以往港英政府能夠清拆較新界東北多數十倍的舊鄉屋、樓房,以及遷徙受影響的居民,而今屆特區政府卻在規模小得多的遷拆上顯得困難重重,動輒得咎?

讓我在下文詳細分折。

平心而論,三四十年前,香港的政治、經濟、社會環境,與今天比較,簡直是兩個世界。先講經濟,雖然當時香港開始踏入高增長期,但大多數市民的生活都只是溫飽而已。隨着戰後百萬計的內地難民湧入香港,當年不少人棲身於木屋區和山邊寮屋。港督麥理浩在上世紀七十年代宣布的十年建屋計劃是全民拍掌歡迎的德政,搬入新市鎮,入住安全、有獨立衞生間的公屋是無數人的夢想。今天,香港依然有數十萬計的人居住在劏房,他們的住所主要是在市區,他們根本沒有興趣支持遠在新界東北的發展,從而直接或間接令反對撥款的泛民議員感受壓力。

事實上,在制訂涉及興建新市鎮的搬遷、補償政策上,廣大民意(有別於受影響人士的利益、訴求)從來不是港英政府的首要考慮。理由很簡單:最大的民意是不想官民衝突,而絕大多數其長遠利益可能受影響的人(例如等上樓的公屋申請人)不會為此花時間和出力撐政府。

另一個今非昔比的關鍵因素是港英時代(直至回歸前十年)的立法局議員是由港督委任,不存在部分議員要考慮選民意願而反對政府建議的顧慮。

不過,今屆特區政府亦要反省,為什麼泛民議員(不僅是激進派)在沒有強大民意反對新界東北發展時依然抗爭到底?有政府中人批評議員把這個民生議題變成政治鬥爭。其實,政府應該問自己:究竟做了什麼或沒做什麼,會令議員認為這個民生議題須要政治博弈而他們可以從中得益?

再說,清拆人家的家園、打破人家的生計從來是個政治議題;把這類重大社會爭議定性為可以與政治分割的民生議題是政治幼稚的病徵。

港英政府在處理興建新市鎮的清拆搬遷問題上,從來不喊「人人為我,我為人人」這句(首先出現在大仲馬的《三劍客》小說中,後來變成理想社會主義,甚至雷鋒式)口號。我在政府工作期間,做過新界區的政務專員和專責搬遷、安置、賠償的新界民政署助理署長,應該有點資格現身說法。

在處理遷拆原居民的村所時,港英政府的立場是只要村民願意搬遷,安置、賠償從來是有商有量。

最難以處理的當然是「不遷不拆」的訴求。在這方面,政府會盡一切辦法,包括改變原來的規劃(及增加額外開支)滿足村民的要求。真的辦不到(例如工程不可行、額外時間和開支超乎合理等),政府會向受影響的人解釋清楚。

與今天處理非原居民村區不同,港英政府有體制性的優勢,就是從佔據新界開始,政府便設立理民府制度與原居民的村代表、鄉事委員會和鄉議局溝通,並制訂相關的丁屋政策。所以興建新市鎮期間,涉及遷拆的諮詢不只比現在特區政府處理非原居民村(包括之前的菜園村)更深、更廣,還是建基於理民府和港英政府的威望,以及村民對官員的信任上。今天市民對政府和相關官員有多少信任?

今屆政府面對的反對新界東北發展人士是一群有理想、有保育意識,甚至熟悉規劃(例如有多少可用而未用的土地)的知識型年輕人。有政府消息人士把他們定性為搞事者,這是完全是脫離現實,誤政府兼累市民。

其實,騎虎難下的不只是政府,溫和泛民黨派看來也是給示威群眾牽着走。經過反高鐵、反國教的抗爭事件,為什麼政府依然認為解決問題就等於在立法會內數夠票這麼簡單?把三四十年前成功興建新市鎮的辦法拿來今天可能不管用。認清形勢,不迴避問題(例如為何捨易﹝收回高球場﹞取難﹝遷拆農村﹞),坦誠與受影響人士磋商解決方案,令他們感到公平、公正,始終是處理遷拆的王道良方。

還有,請政府不要再喊「人人為我,我為人人」那句偉大口號,因為除了市民會覺得言者虛偽之外,不少只懂「人人為我」的好處而不做「我為人人」的好事的有權有錢人士也不會多謝政府。

所有評論

e

eddybb - 2014年06月25日 00:08

好簡單,因為洋鬼子最叻搞分化,官場又多洋奴,佢地最叻係騎在人民頭上,官威好大㗎,拍得著共匪高官。

e

eddybb - 2014年06月25日 00:11

如果响港英時代,啲班示威者早被暴力差佬用警棍扑撚穿頭,咪撚玩啦。

e

eddybb - 2014年06月25日 00:19

港英時代有商有量,送丁權丁屋呀嘛,圍頭賢班老死咪開心高興囉,我哋住響九龍啲蟻民咪一家八口迫响無廁所無廚房百零呎嘅公屋囉。無比黑錢嗰啲咪住响無窗嘅板間房囉。

e

eddybb - 2014年06月25日 00:22

你唔信我講咪問吓林鄭响乜環境長大!虧你平時還好講以前港英時代點好點好!

周容 - 2014年06月25日 00:25

答案有兩個:

一、有人唔識因勢利導,咨詢溝通,假大空口號陶惹疑竇反感,一句話:不合事宜。

二、英國人能,共匪不能。

周容 - 2014年06月25日 00:29

句口號好有問題,不如叫中共出本白皮書,廢丁權(冇剩餘權力)、拆祠堂,「普天之下莫非皇土」,到時仲有乜好講呢!嘻嘻!

e

eddybb - 2014年06月25日 00:30

港英時代塵波大的貪官比比皆是,基本同今日共匪啲高官差無幾,老廉只不過搵幾個祭旗,顯示港英政府如何清亷。你自己睇吓當日港英政府起咗多少楝咸水樓?唔夠廿年結構性有問題,拆掉再起。

周容 - 2014年06月25日 00:33

仲有第三個答案:國情不同。

e

eddybb - 2014年06月25日 00:34

英國人能,共匪不能!骨子裡咪又係搵人民笨賊,不同係英帝搵到一大班洋奴跟佢地舔痔。

公孫喬 - 2014年06月25日 00:37

因為梁振英發展新界東北是有 hiden agenda. 當年港英政府建新市鎮是解決市區地少人多問題.

周容 - 2014年06月25日 00:38

咁係而家舔共痔班土共水準差(冇浸鹽水),定係賊王領導能力有問題呢?

Daniel - 2014年06月25日 00:39

【 eddybb - 因為洋鬼子最叻搞分化,官場又多洋奴,佢地最叻係騎在人民頭上,官威好大㗎,拍得著共匪高官。 】
老共比英国佬更叻搞分化,官場更多共奴,你民我主,官威更大,有解放車攴持,無有不利

Daniel - 2014年06月25日 00:44

佢地有浸過下,吾湯吾水果隻,老習操吾起付馬党爺黄光亞!
【 周容 …而家舔共痔班土共水準差(冇浸鹽水),定係賊王領導能力有問題呢? 】

e

eddybb - 2014年06月25日 00:52

聽啲圍頭朋友講,港英時代啲新界區官員經常同啲圍頭大佬大吃大喝有商有量㗎!hidden agenda?可唔可以比啲實質證倶,等我七、一去示威有個堅實啲嘅原因呀。

Daniel - 2014年06月25日 00:55

更正:老共比英国佬更叻搞分化,官場更多共奴,你民我主,官威更大,有解放軍支持,無有不利

Daniel - 2014年06月25日 01:02

【 eddybb - 因為洋鬼子最叻搞分化,官場又多洋奴,佢地最叻係騎在人民頭上,官威好大㗎,拍得著共匪高官。 】
大陸D官上访都吾彼,D樣野安元鼎好威

香港論語 - 2014年06月25日 01:05

前美國國務卿希拉莉接受台灣《商業周刊》訪問,談到台灣與中國關係,五度提醒台灣若失去自己經濟獨立,將影響政治獨立自主性,若果依賴中國太深,「這會讓你們變得脆弱(vulnerable)。」

e

eddybb - 2014年06月25日 01:08

(網站編輯已删除此違反版規留言。)
e

eddybb - 2014年06月25日 01:21

公孫喬 - 2014年06月25日 01:29

仲詐傻問hidden agenda證據, 有梁振英自己的講話發言, 有東方日報的報導, 有同廣東省官員開完會之後啲報導, 有林奮強同埋張志剛寫嘅文章, .... 證據多都寫唔晒, 仲有啲新界東北發展區被圈了的地, 全部有名有姓, 睇到晒邊啲官人同埋商人, 仲有由政府發展新市鎮到佐梁振英隻變佐公私合營, 為何未過到城規會却不惜出動防暴隊讓撥款硬闖立法會? ...... 等等. 答案就係: 有HIDDEN AGENDA

唔好當市民大眾係LuLu, 成班奸官做香港人世界.

公孫喬 - 2014年06月25日 01:35

以前香港地少人多係市區. 所以港英而開發新市鎮. 今天新界九龍香港閒置官地有四千多公頃, 大過新界東北發展區幾倍. 我日日經過幅閒置官地閒足二十年, 足夠起十幾幢公屋. 黎廣德提出雙南方案, 同新界東北發展計劃做晒pro and con, 政府有冇理過? 點解會咁樣? 咪係有 hidden agenda 囉.

賈抱旋 - 2014年06月25日 01:37

689 說"人人為我, 我為人人",

口號人人會叫, 不過行動最實際,

人人為我(東北居民),

麻煩首先在高球場 / 粉領別墅/ 西九 起D公屋,居屋, 同埋市民能負擔D私樓, 解決房屋問題,

如果再不夠地用,

先至叫我(東北居民)為人人啦!

公孫喬 - 2014年06月25日 01:37

更正:

仲詐傻問hidden agenda證據, 有梁振英自己的講話發言, 有東方日報的報導, 有同廣東省官員開完會之後啲報導, 有林奮強同埋張志剛寫嘅文章, .... 證據多都寫唔晒, 仲有啲新界東北發展區被圈了的地, 全部有名有姓, 睇到晒邊啲官人同埋商人, 仲有由政府發展新市鎮到佐梁振英隻手就變佐公私合營去發展, 為何未過到城規會却不惜出動防暴隊讓撥款硬闖立法會? ...... 等等.
答案就係: 有HIDDEN AGENDA
唔好當市民大眾係LuLu, 成班奸官做香港人世界.

黎自立 - 2014年06月25日 01:39

思歪的思維是歪的,他作什麼事都先評低九分,況且,什麼增建公屋,出自思歪的口當然不值得相信,當然是利益輸送。如果真是要土地,填了個吐露港就夠了。

公孫喬 - 2014年06月25日 01:41

6月25日18:30全香港人操去粉嶺祥華社區會堂圍陳茂波, 阻止呢班奸官做香港人世界.

賈抱旋 - 2014年06月25日 01:44

要證明東北無 hidden agenda, 講系唔用既,

如果政府先在高球會 / 粉領別墅 / 西九, 同埋公孫兄所言的閒置官地起屋, 解決居住問題, hidden agenda 之說, 不是不攻自破嗎?

公孫喬 - 2014年06月25日 01:44

用閒置官地起樓, 幾年就有樓住. 發展新界東北, 十幾年後先至開始有樓住, 仲未知到時會否超支或者爛尾, 梁振英就已經落佐台啲錢袋袋平安, 世界上有冇咁便宜梁振英嘅事呀?

公孫喬 - 2014年06月25日 01:46

仲有黎廣德提出的雙兩方案, 也可以一併考慮. 冇地就係假嘅, 冇佢哋份圈地就係真嘅.

李思行 - 2014年06月25日 01:49

深圳河以北嘅土地比彈丸之地嘅香港多NNNN...咁多倍,偏要不斷填海、不設上限輸入新香港人,世上最莫名其妙嘅事,莫過於此。

唔通成塊荷葉都不宜人住,要騎曬上蛙背?

e

eddybb - 2014年06月25日 01:53

公孫喬 - 2014年06月25日 02:04

eddy BB係未見過大蛇小便, 陳婉嫻港英年代車衣女工, 現在依傍中共權力搵食, 可以住上港島半山. 呀eddy BB係啲乜勾當, 現晒形啦.

賈抱旋 - 2014年06月25日 02:09

王永平所言甚是

特區政府不能迴避問題,

何解捨易﹝保留高球場﹞取難﹝遷拆農村﹞,

這問題, 不單東北居民要知,

相信很多港人, 也在問同一問號,

"人人為我", 為何人人卻不包括高球場?

公孫喬 - 2014年06月25日 02:24

啲BB用把口放中共的屁, 間屋住得比港英年代還要大質素還要好, 我哋無權無勢無樓無錢, 繼續講人講的說話.

公孫喬 - 2014年06月25日 02:30

取難不只是遷拆農村, 還要建公路鐵路, 平整土地, 供水排污, 通電通訊, ...... 全部由納稅人埋單. 撥款一通過, 項目立即啟動, 土地立即升價, 奸官奸商荷包馬上如豬籠入水, 你班刁民不要阻人發達.

O

Old Cake - 2014年06月25日 03:12

返工好難,東北可能是大陸人的後花園豪宅,或每年五萬多新移民之新居。
[Big Mac 6月22日: 每年點止5 萬呀, 仲有好多其它渠道呢, 包括走嚟“讀書”跟住唔走,高幹啲子女,又可以由香港啲國企請佢哋嚟,又有所謂投資移民,其實就喺將資産轉移,總之就你諗唔到咁多。
中國十三億人,有十二億都想外逃,香港唔喺最終目的地都喺中轉站, 所以多多地方都唔夠。]

何求 - 2014年06月25日 04:14

新界東北未見全盤計劃, 交通, 就業,教育,醫療,康樂甚至垃圾處理都欠奉,這是那一種新巿鎮? 一個天水圍已怕怕了.如今地鐵也未必可靠的時代,對新界東北怎會有興趣?

又陳婉嫻住的只是半山, 不一定是豪宅,反而梁振英發達方法,可否公開一下? 怎樣從警察家庭出身,年五十便可以入住赤柱,山頂?這是另一項中國奇蹟呢。

SaSaRoll - 2014年06月25日 05:03

真係一字無咁淺 : 香港市民唔信梁振英及其奴才集團,就係咁簡單。

C

Ching Wan - 2014年06月25日 05:45

非常同意王先生的解释。'人人为我, 我为人人' 希望能够从所有现在或退休高官, 政协, 公司老板和高层, 金融界话事人, 住在豪宅等等的贵人能够先走一步, 以树风范作为开始。谢谢。

mrJlee - 2014年06月25日 07:09

時代不同,不能完全用前朝經驗,也不能說英國人就能收拾今天的爛攤子。但有幾點是要留意的,

1. 英治時的文官體制尚能減低官商勾結,至少在司局級內由英國派員,做完回老家。港人治港後許士仁案已充分顯示官商勾結遠為惡劣。如今東北發展,主事人本身家族已有資產,令人難免懷疑。雖說政治永遠多講求私利,公益只作為一種幌子,但太明目張膽的巧取豪奪,也難以令民眾心服。

2. 梁特首上任後多方強調與內地進一步螎合,又多次公開講東北發展成免簽區。所以東北發展有多少是房屋規劃,有多少是經濟規劃,又有多少是政治規劃,政府前言不對後語,不可能不令人存疑。

3. 政府之前的高鐵計劃出現嚴重超支,規劃及監管都疏忽,而建制派又不讓立法會用特權法調查。前車之鑑,這次再要硬闖,遇上阻力將更大。

PBrega - 2014年06月25日 07:21

人人為我,謀官位擴權利,我為人人,花公帑大白象。

PBrega - 2014年06月25日 07:36

英治時代,不論貪官污官,從來不打公益幌子。97後三位欽點奴才,由未上位吹到離職,一事無成,大白象一個接一個。面子工程的目的,當然要趕英超美。裡子則可以爛到底。

文見亂 - 2014年06月25日 07:37

哈哈!
笑忍死人就有,吳楚帆金句:人人為我,我為人人! (1953)
今時今日仲用,真喺笑忍死大眾。
現在,應該是 我有我發達,你有你仆街。

公孫喬 - 2014年06月25日 08:02

"英治時的文官體制尚能減低官商勾結,至少在司局級內由英國派員,做完回老家。"
香港回歸大陸, 中共以人大政協這些官位去腐敗香港特首和高官和高級高公務員, 他們在任的時候都在惦念着離任後的人大政協特權, 如何能夠忠誠廉潔地服務香港人? 治港的港人就是這樣被中共廢了武功.

公孫喬 - 2014年06月25日 08:27

"又陳婉嫻住的只是半山,不一定是豪宅"

是否豪宅, 都是她今天依仗權力所得. 等如我們說人話的一群無錢無樓但也一定是住公屋, 只是挨貴租.

文見亂 - 2014年06月25日 08:33

哈哈!
嘔心BB真喺陷家富貴,移民監躉國做其監躉仲咁富貴,嗚呼哀哉。

熱心公民 - 2014年06月25日 09:21

俗語話: 1. 君子可欺其方,  2. 寧得罪君子,莫得罪小人。

中國政府比英國政府仁慈,做事方直,有法可依,民間人士唔怕得罪佢,得罪又點?咬我食?

英國政府又唔同,無所不用其極,暗的可以斷水斷電,放火燒木屋,棚屋,叫d左青龍右白虎的人在木屋區出出入入,你唔驚,屋企人會驚;明的,叫政治部查你,政府各個部門搵上門,查這樣那樣,煩都煩死你。

以前最經常發生木屋區起火,唔信可以翻查二十年前的舊報紙。

熱心公民 - 2014年06月25日 09:25

社會上好人經常被人欺,惡人沒人敢欺,不單只唔敢,遇到盡量忍氣吞聲,避之則吉。

PCYK - 2014年06月25日 09:32

社會上好人經常被人欺,惡人沒人敢欺,不單只唔敢,遇到盡量忍氣吞聲,避之則吉。

千祈唔好因人廢言。講得啱就要讚。

六毛黨 - 2014年06月25日 09:33

阿啃屎BB, 港英時代你仲著梗開浪褲,全家住嘅地方梗係唔及而家你住梗嘅公屋咁好啦,咁你要多謝港英時代搞嘅公屋政策嘅德政啦!

李思行 - 2014年06月25日 09:37

住間屋比以前大咗就其他問題都唔理會,莫非係三步不出閨?嘻嘻。

李思行 - 2014年06月25日 09:38

⇨三步不出閨門?

熱心公民 - 2014年06月25日 09:43

隋末英雄李密和王世充共拜一位大儒為師。

該老師去李密處非常傲慢,去王世充處,表現非恭敬。

有人問大儒,因何有如此絕然不同的態度?

大儒答,李密乃當今英雄,為人君子,我係佢老師,傲慢d,佢又可以點,總不能殺我,被天下人取笑。

王世充唔同,係無賴,一個混蛋,就算我係佢老師,話殺就殺,都係小心d.

樂活港 - 2014年06月25日 09:50

食啞爺條水應該發達,如果不是那有這樣多人為虎作倀。

朋友全家人現在比港英時代住得更大地方,房子質素比以前好,多飲幾支紅酒白酒,多外遊幾次,感覺高一人一等,又如何?

少造惡業,多造善業:

兩舌業就是播弄是非,離間他人,說兩面語。

綺語業就是花言巧語,欺騙別人而達到自己的目的。

欲貪業就是意識上貪求的活動。

龍葵 - 2014年06月25日 09:53

"中國政府比英國政府仁慈,做事方直,有法可依,民間人士唔怕得罪佢,得罪又點?咬我食?"

躲猫猫死又有啦, 被自殺又有啦, 真係好"方直" 一道命令下來明明係圓係球體都立即變又方又直啦!  法當然有得依啦,  幾時想加一條減一條就幾時加幾時減.  幾鬼死方便先得嫁, 方便過大陸小童在港隨街方便呀!  仲之佢地中意點就點, " 咬我食?"

Henry Kar Ming Chan - 2014年06月25日 09:54

TO : Uncle CHEAP, 7m : 為何"講"英(不)能興建新市鎮而港特(手)難發展新界東北?...That is correct !

熱心公民 - 2014年06月25日 09:55

港英年代,拆就拆,甘多聲氣。行開啦!

回歸後,你話拆就拆? 你老幾啊?

仁唔仁慈? 睇市民敢唔敢出聲,越仁慈的政府,市民越敢出聲。

古代都係,越是明君,越多直臣敢言,

暴君,滿朝文武大臣沒人敢言。

Henry Kar Ming Chan - 2014年06月25日 09:56

TO : Uncle CHEAP, 7m : BECAUSE 正能"量" lor....

熱心公民 - 2014年06月25日 10:00

好想聽你講講梁振英,躲猫猫事件。

小龍子,又玩時間,地點,人物,全面代入的新故事。

下面係你屈人的表演時間,請講。

龍葵 - 2014年06月25日 10:02

嘖!  大陸熱狗就係大陸熱狗, 仲未搞得清中國政府同港府.  我又真係唔知點解係香港收地清拆關大陸乜事?   收地清拆算係國防定外交?  定係本來就係有 AGENDA  大陸政府叫港府咁做?

不過阿熱狗下面呢句又講得咁!

"暴君,滿朝文武大臣沒人敢言。"

所以咪話人大一直係舉手機器囉!  又所以大陸啲異見人士唔係被自殺就係被軟禁囉!   連上訪都做被人打一身捉入精神病院囉!

熱心公民 - 2014年06月25日 10:02

請將其他地方遷拆事件代入東北新市鎮,當係梁振英做。

龍葵 - 2014年06月25日 10:04

阿熱狗,  你下面留言邊句係講港府呀?  港英政府呀?!

"俗語話: 1. 君子可欺其方, 2. 寧得罪君子,莫得罪小人。

中國政府比英國政府仁慈,做事方直,有法可依,民間人士唔怕得罪佢,得罪又點?咬我食?

英國政府又唔同,無所不用其極,暗的可以斷水斷電,放火燒木屋,棚屋,叫d左青龍右白虎的人在木屋區出出入入,你唔驚,屋企人會驚;明的,叫政治部查你,政府各個部門搵上門,查這樣那樣,煩都煩死你。

以前最經常發生木屋區起火,唔信可以翻查二十年前的舊報紙。"

熱心公民 - 2014年06月25日 10:06

香港有誰去政府總部示威被捉去精神病院,被自殺,被軟禁?請講出真實姓名。

熱心公民 - 2014年06月25日 10:08

你可以問老一輩,以前香港木屋區是否經常起火。

熱心公民 - 2014年06月25日 10:14

現在特區政府可以用呢一招,東北大火燒光所有村屋嗎?

龍葵 - 2014年06月25日 10:14

阿熱狗你又搏矒呀?  你自己寫中國政府嫁喎!

"熱心公民 - 2014年06月25日 09:21

俗語話: 1. 君子可欺其方, 2. 寧得罪君子,莫得罪小人。

中國政府比英國政府仁慈,做事方直,有法可依,民間人士唔怕得罪佢,得罪又點?咬我食?......"

龍葵 - 2014年06月25日 10:16

不過又咁,  大陸熱狗搞唔清英國政府同港英政府又或中國政府同特區政府一啲都唔出奇.  佢本來就無咁嘅概念嘛! 

龍葵 - 2014年06月25日 10:19

依!  咁講下講下阿熱狗會唔會將"黨"當做港府嫁!  再擦鞋猛話"黨" 有幾仁慈做事方正有法可依......"   呵呵!  又想笑死我地?!!

熱心公民 - 2014年06月25日 10:27

特區政府執行中國政策,港英政府執行英國政策,就甘簡單,自己搞唔清,又姓賴。

a

andrewandrew - 2014年06月25日 10:29

港英政府執行英國政策? 知唔知港英政府幾多次擺明車馬同英國對著幹?

熱心公民 - 2014年06月25日 10:29

“會唔會”充分說明你用代入法,自己諗嘅,想嘅,代入,當係人哋嘅。

熱心公民 - 2014年06月25日 10:31

特區政府幾時擺明車馬同中國對著幹?

六毛黨 - 2014年06月25日 10:36

阿熱狗共民,"中國政府仁慈,做事方直,有法可依,民間人士唔怕得罪佢",咁無人性嘅說話你都講得出。阿波哥寫下文章,就要坐十幾年,連老婆阿霞姐無犯法無得罪共產黨都要被軟禁、監視。清明,六四去拜下死咗嘅仔女都唔俾,咁都可以話係仁慈,唔怕得罪佢。講到叫人翻查二十年前嘅報紙,唔該你就唔好提啦,要翻舊賑,就要翻共産黨文革、大躍進,三反五反,反右等等嘅舊賬啦,當時死咗幾千萬人,都唔講六四鎮壓嘞,費事同你拗六四有冇人死。要翻舊賬,所有現在在位同不在位嘅共產黨領導同共產黨黨員都要拉去打靶啦,毛賊東就更加要鞭屍。雖然話受人錢財替人消災,你都唔洗講呢啲全無人性嘅說話㗎!雖然你似狗多過似人,你都要為你自己嘅下一代,如果你咁好彩有嘅話,積下陰德!

a

andrewandrew - 2014年06月25日 10:37

有人唔信大可買本顧汝德既《官商同謀》, 睇下港英當年點抗拒倫敦要求限制香港工業發展,堅持香港自行處理國際貿易談判,搞到香港製造商打垮英國紡織業;同埋港英點拒絕推行外匯管制黎捍衛英鎊匯價,同要求倫敦為港府英鎊儲備提供擔保,間接導致英鎊區晌1972年解體。

香港本來就擁有遠遠超越一個殖民地既自治權。

龍葵 - 2014年06月25日 10:38

唔係話一國兩制嘅咩  咁基本法又係得個講字啦!  熱狗你又踢爆中共政府喇!  定係你自己超無知連咁都唔識分?

(基本法)

"第十三條
中央人民政府負責管理與香港特別行政區有關的外交事務。

中華人民共和國外交部在香港設立機構處理外交事務。

中央人民政府授權香港特別行政區依照本法自行處理有關的對外

風再起時 - 2014年06月25日 10:38

「人人為我、我為人人」就是公民提名權、公民被提名權。

PCYK - 2014年06月25日 10:38

老人家講嘢斷斷續續,等未戒奶嘅細佬幫佢駁番埋。

"英國政府又唔同,無所不用其極,暗的可以斷水斷電,放火燒木屋,棚屋"

+ "你可以問老一輩,以前香港木屋區是否經常起火。"=

英國政府又唔同,無所不用其極,暗的可以斷水斷電,放火燒木屋,棚屋,你可以問老一輩,以前香港木屋區是否經常起火。

龍葵 - 2014年06月25日 10:40

"會唔會"  似係問題喎不過以熱狗嘅邏輯同理解力當係"代入"都唔奇.  睇下下面兩句就知係邊個中意"代入"啦!

"

a

andrewandrew - 2014年06月25日 10:29

港英政府執行英國政策? 知唔知港英政府幾多次擺明車馬同英國對著幹?

熱心公民 - 2014年06月25日 10:31

特區政府幾時擺明車馬同中國對著幹?"

定係熱狗你本身有思覺失調呀?

mrJlee - 2014年06月25日 10:41

熱心公民,請讀懂基本法中的一國兩制吧,特區政府在國防外交以外,是不用聽命於中央的。

龍葵 - 2014年06月25日 10:43

熱狗話 "特區政府執行中國政策,港英政府執行英國政策,就甘簡單,自己搞唔清,又姓賴。"

阿熱狗,  你自己踢爆主子嘅一國兩制同基本法由頭到尾都係假嘅就算啦,  唔好姓賴又拉埋英國政府同港英政府落水嘛!

a

andrewandrew - 2014年06月25日 10:45

一個現代地方政府既主要職責, 本來就係要同中央政府角力去爭取地方人民本身既利益, 莫講話係美歐日韓台, 大陸只要係出身當地既官員, 都會為自己既家鄉利益, 同黨委書記扭盡六壬。睇下上海今日咁富貴, 你以為真係佢地上海人自己努力返黎? 全靠老江六四鎮壓上海學運有功, 先得老鄧垂青, 佢同下面串江派先有得入主中南海, 要全國讓利經濟比上海

公孫喬 - 2014年06月25日 10:45

條熱狗日日有金句, 今日金句就係: "中共做事, 有法可依, 民間人仕唔怕得罪佢"

條熱狗係同林新強講"共產黨好偉大"爭緊日月朝夕. 爭到之後唔知又係唔係可以換間大啲質素好啲嘅屋呢!!!

遊民 - 2014年06月25日 10:48

又話幾十萬人輪公屋(包括千方百計令自己合資格既十萬八萬申請家庭),  市區搵到地, 班業主/炒家又話起公屋係佢隔離, 影響佢樓價, 連同為選票既區議員反對!  起在郊區, 環保團體又反對!   唯有發展東北, 又係反對, CY 你都黑仔!

龍葵 - 2014年06月25日 10:48

狗屋?   CEDAR  DOG KENNEL?

公孫喬 - 2014年06月25日 10:50

mrJlee請熱狗讀懂基本法中的一國兩制?? 熱狗在6月24日11:13上午在信壇高呼"兩制必亡". 應該叫熱狗爬返去大陸, 等"兩制"亡了, 再回流香港.

公孫喬 - 2014年06月25日 10:56

市區班業主/炒家話起公屋影響樓價連同區議員反對冇問題, 梁振英有防暴隊對付呢班反對嘅人, 對付反新界東北發展示威者就係前科. 但係梁振英會唔會出動防暴隊去得罪呢班炒家區議員呢? 這才是問題的徵結. 不要把焦點轉移到反對者身上, 梁振英才是問題的源頭.

公孫喬 - 2014年06月25日 11:01

andrewandrew想梁振英同中央角力去爭取香港人利益, 是與虎謀皮. 梁振英的本份就是伙同權勢做香港人世界.

龍葵 - 2014年06月25日 11:09

熱狗不是說了麼 - 特區政府執行中國政策" 嘛!  管你港人嘅福祉呢!

風再起時 - 2014年06月25日 11:21

「人人為我、我為人人」就是公民選舉權、公民被選舉權。

a

andrewandrew - 2014年06月25日 11:37

梁振英根本就係唔人唔鬼既中陰身, 無需再理! 而家係時候要本地政壇知道本土派既影響。坦白講, 只要能夠優先照顧本地人權益同區隔中港, 係乳鴿黨定民痙攣根本冇所謂, 當然最好就有個打住本土優先旗號既政團, 人力投機之餘冇個有斤兩入議事廳, 長毛開始覺得佢太過托派, 怕佢又試要拯救神州萬民, 嫻姐以前晌觀塘投過佢唔少, 可惜黨性難除, 佢做下區議會ok既

公孫喬 - 2014年06月25日 11:41

睇吓條熱狗講的每一句說話就清楚佢講的句句都是中國政策. 最精采的一句就是"兩制必亡", 驚死無人知道中國有"亡兩制"的政策. 不過, 條熱狗可能已經干犯洩露國家機密罪, 遲早俾共產黨拉, 叫佐佢唔好熱心熱過了頭.

O

Old Cake - 2014年06月25日 11:48

低鐵,行隧道,根本唔能高速,現又冇一地两檢,超支之後,年年是大白象,當年支持通過的拉圾會班建制,快d埋單。

公孫喬 - 2014年06月25日 11:50

andrew, 事到如今, 跟貼鄧小平路線, 跟貼聯合聲明和基本法, 不要被中共隨隨便便或者靜雞雞篡改或者僭建, 才能救番香港. 什麼民主黨, 民建聯, 行開啦. 什麼本土, 托派, 嫻姐工會等等, 全部都係廢嘅.

O

Old Cake - 2014年06月25日 11:57

東北同低鐵,都係港中溶合工程,班建制為服侍阿爺,可以去到好盡,再加各派已買晒地,等收錢,勢必硬闖,飯民若再軟弱無能,亦請下台。

e

eddybb - 2014年06月25日 12:00

公孫大娘,大蛇小便真係未見過,馬撚柯料你見過未,嘩,好似開咗水喉咁,射住射住。

e

eddybb - 2014年06月25日 12:06

公孫大娘,你先判後審,好有共匪感喎!

公孫喬 - 2014年06月25日 12:08

11年前廿三條立法, 議會之內反對派同樣是沒有足夠票數反對, 最終廿三條被拉下馬, 因為全港市民令到議員轉軚. 11年後, 奸官奸商發展新界東北做香港人世界. 議會之內反對派同樣是沒有足夠票數, 今次還再加上有防暴隊守住議會, 就算反對派議員不軟弱, 還必須要有全港市民配合, 從添美道塞人塞到天后, 6月27日下午14:00香港人返小半日工, 齊齊去立法會, 佔領中環.

熱心公民 - 2014年06月25日 12:09

"一國兩制, 五十年不變." 一個人所共知的句子.  

好多港人不願面對現實, 一句話, 只睇半句.

e

eddybb - 2014年06月25日 12:10

嗰嗰都話香港已死,醫番浪費藥費!

公孫喬 - 2014年06月25日 12:11

我係共匪嚟喎, 睇我講嘢就知啦, 阿BB.

公孫喬 - 2014年06月25日 12:13

緊跟鄧小平, 仲唔係共匪?

六毛黨 - 2014年06月25日 12:16

又唔可以話阿狗民干犯洩露國家機秘罪嘅,因為共產黨嘅一國兩制係揾狗笨嘅,呢様嘢已經係公開嘅秘密,無人唔知,包括全人界人!

e

eddybb - 2014年06月25日 12:17

睇完朱泙漫博文,有理由相信啲班示威糞青係收咗地產霸權錢,唔比政府起樓,好似以前啲飲管黨、手襪黨咁,不過衣加講究包裝,咪打著民主旗號囉。

公孫喬 - 2014年06月25日 12:23

地產霸權係石頭鑽唔出血, 俾錢人去示威? 啲共匪唔好自己做蠢事就當人哋都一樣咁蠢. 我都係共匪嚟嫁.

熱心公民 - 2014年06月25日 12:25

特區政府太君子.

正確做法應該出公告:  由於反對建新市鎮聲音巨大, 永久不發展新市鎮, 公屋,居屋沒地起, 等上樓等下世啦, 呢一世住板間房,天橋底.

爭取上樓要出來發聲, 天下沒免費午餐.  連發聲都唔肯, 抵你一世排隊.

發動群眾, 依靠群眾, 同利益集團, 鬥過.

小薯小 - 2014年06月25日 12:27

治術高低之别不可同日而語也。

公孫喬 - 2014年06月25日 12:29

呢條熱狗: 不是用把口說沒地起樓就是沒地起樓, 有地沒地, 有眼看得見, 不會隱形, 只能詐作看不見, 但不能詐一世.

熱心公民 - 2014年06月25日 12:31

等上樓人士要自己覺悟, 出來為自己爭權益.

六毛黨 - 2014年06月25日 12:42

嘩!阿BB果然威猛,唔單止啃屎,仲飲埋馬尿, 所以你好清楚知道(我孤漏寡文,未見過,又唔知道),馬能㢌尿好似開水喉咁,射住,射住,射到你成口都係,唔知馬能會唔會射埋晶入你個口呢?

e

eddybb - 2014年06月25日 12:43

老鄧指定五個特區並無上海在內,上海佬扭計,老鄧咪比佢地發展浦東囉,但並非特區,與大舊江無關。啲條AA乜都唔知就信口開河!

6ps - 2014年06月25日 12:47

Bao Qing Tian !

龍葵 - 2014年06月25日 12:48

"爭取上樓要出來發聲, 天下沒免費午餐. 連發聲都唔肯, 抵你一世排隊.

發動群眾, 依靠群眾, 同利益集團, 鬥過. "

係呀!  到時大家發張閒置土地清單,  逼港共政府做嘢囉!  唔係就抵你一世排隊嫁啦!

公孫喬 - 2014年06月25日 12:54

發展橫洲「棕地」的計劃在2013年9月由當局向元朗區議會提出,主要是回應民間團體要求優先發展「棕地」(已受破壞的土地)的要求。計劃興建17000個單位,容納52000人居住。元朗橫洲以貨櫃場、廢車場及回收業為主,涉及約300個貨倉,收地幾乎不需要迫遷居民,亦不需要發展綠化地帶或郊野公園,民間團體當時普遍支持橫洲計劃,認為發展「棕地」對民間的影響最少。 橫洲這片「棕地」本來是農地,由於市區發展加上當年農地更改用途的官司勝訴,該處便由農地大幅改變用地成各類貨倉。出租這些農地為鄉事帶來巨額收益,因此當政府收地建屋的計劃提出後,鄉事便群起反對。除失去租金收益外,政府收地的賠償,對鄉事來說亦遠遠不足。今年4月《頭條日報》引述梁志祥指,政府收地價格只是約800元一呎並不足夠。6月份《星島日報》的報導,亦引述政府「摸底」時遇鄉事反對,有鄉事要求以「倉地價」而非農地價收購,有經營貨倉物流業的十八鄉鄉事委員會主席梁福元亦反對計劃。

公孫喬 - 2014年06月25日 13:11

因著鄉事壓力,政府「跪低」,再次玩弄語言偽術,將原計劃擬發展的元朗橫洲房屋計劃整個擱置,改為向朗屏邨對面的「綠化地帶」開刀,對外聲稱是元朗橫洲計劃的「修訂」。該處佔地只有5.6公頃,興建4000個單位及居住12300人。其中六成屬私人土地,涉及20至30戶居民。

公孫喬 - 2014年06月25日 13:13

昨日(6月24日)元朗區議會上,屏山鄉事委員會主席曾樹和表明支持計劃,「感謝」當局有商有量。

將元朗橫洲計劃被擱置與新界東北發展計劃作比較,可見政府的決策邏輯,絕不是「以人為本」。元朗橫洲以已受破壞的「棕土」為主,不涉大量居民,土地亦只須較簡單的平整工程,34公頃已可居住50000人;新界東北須迫遷大量居民,收地數百公頃,破壞大量農地,政府卻選擇硬推後者。這樣實在難免令人質疑,梁振英發展新界東北的主要目的,是要「活化」新界東北被發展商囤積多少的土地以及其「深港同城」計劃,而非真正考慮增加房屋供應。
a

andrewandrew - 2014年06月25日 13:51

發動群眾運動? 求之不得! 一旦通過以發展東北為掩飾既深港同城化計劃, 十四億大陸餓鬼勢必於十年肉湧港, 搶奪本地居民既醫療, 教育, 公屋, 就業, 綜援福利, 爭用本地交通同基建設施, 惡化本地日用品既水貨問問題, 咪以為東北起公屋你一定受惠, 遲d大把北妹北嫂殺入黎, 大把中港四人家庭爭上樓

配合環珠江口宜居灣區計劃, 本地基層窮撚居民勢必被迫出香港返大陸自生自滅, 騰出既土地就可以迎接腰纏萬貫既「新香港人」; 有樓中產亦會面對大量新界私樓而令香港樓價大仆街, 不過冇樓既咪開心住, 大把大陸勞動人口以1:999之勢湧港, 以佢地個種蝗性, 本地人到時莫講儲錢買樓, 怕到時連雞都冇得你做!

呢個係滅港計劃! 因為中共唔可以冇左香港, 所以改為清洗香港人口成分。將來有乜本地人可以留港? 有錢人固然唔受影響, 你有樓收租或者咬緊長糧都應該冇問題, 其他? 好自為之!

熱心公民 - 2014年06月25日 15:28

原來有人認為香港搞建設,乜都係為大陸做。以後乜都唔做,工都唔好返。

小學雞思想,讀書為父母讀,食飯為父母食,大個,返工為父母返,一世留在屋企打機,做宅男宅女。

公孫喬 - 2014年06月25日 15:39

條熱狗的狗一招, 叫做一竹篙. 唔識用個"乜"字又亂咁用, 就係小學雞啦. 香港搞建設, 要看一看是誰人搞, 啲中共奴才港奸搞建設, 當然是為大陸做, 不為大陸做, 中共會餵飯給這班奴才吃嗎? 讀書為中共, 返工為中共, 搞建設為中共, 乞啖飯嚟餵自己.

熱心公民 - 2014年06月25日 15:43

要看誰人搞,就你公孫喬,有沒本事搞?

熱心公民 - 2014年06月25日 15:45

一d本事都沒,一事無成,一味彈。

公孫喬 - 2014年06月25日 15:57

阿狗狗, 你知唔知你自己講到九唔搭八呀, 你講緊乜都為大陸搞呀, 關我鬼事咩, 我又唔係如才, 梗係冇本事搞啦, 咁擡舉我, 多謝喎.

龍葵 - 2014年06月25日 16:00

"原來有人認為香港搞建設,乜都係為大陸做。"

阿熱狗唔係話"特區政府執行中國政策,港英政府執行英國政策,就甘簡單,自己搞唔清,又姓賴" 咩?   咁香港搞乜搞物係為大陸做有乜出奇有乜唔合理?

嘖!  成日都話大話易穿嫁啦!  熱狗嘅大話就特別易穿!  因為講得好又講得渣!

龍葵 - 2014年06月25日 16:02

"一d本事都沒,一事無成,一味彈。"

講緊熱狗你自己?  但死就死在你連彈都彈得差仲成日自己踢穿自己同主子!

熱心公民 - 2014年06月25日 16:04

謾罵你的專長。

熱心公民 - 2014年06月25日 16:07

你有洋人主子,就諗全世界人同你一樣,背後都有主子,自己不能發表意見。

a

andrewandrew - 2014年06月25日 16:08

又話想搞群眾運動既? 你估多d人會因為多左(dd)公屋而高興, 定面對大陸蝗民自出自入而恐懼? 連點樣刺激群眾情緒都未識, 返屋企做下熱身運動啦

熱心公民 - 2014年06月25日 16:10

只有極端思想的人才將每件事,當係為人做,上綱上線。

龍葵 - 2014年06月25日 16:11

謾駡?  那裡謾罵?  講唔出謾罵嘅就係熱狗你自己!

熱狗奴才之心好明顯吖,  唔係點會話"特區政府執行中國政策,港英政府執行英國政策,就甘簡單,自己搞唔清,又姓賴"  呢?  就係以為主子講乜就係乜無視基本法寫乜 LOL!

龍葵 - 2014年06月25日 16:12

只有極端思想兼極端無恥的人才會話"中國政府比英國政府仁慈,做事方直,有法可依,民間人士唔怕得罪佢,得罪又點?咬我食?"!!!!!

熱心公民 - 2014年06月25日 16:14

父母叫仔女讀書,食飯,係唔係即表示仔女讀好書,食飯係為父母呢?

中央政府要特區政府搞好香港建設,係唔係香港搞好建設只係為中央政府做呢?

熱心公民 - 2014年06月25日 16:19

只睇論點,不敢回應我論據,好明顯係心虛。只能用謾罵當論據。

香港論語 - 2014年06月25日 16:20

「人人 X 我、我 X 人人人人 」
還記得他的一句話「 shout them out 」

龍葵 - 2014年06月25日 16:25

嘖!  好明顯啦!  又要話人謾罵又講唔出那裡謾罵!

"父母叫仔女讀書,食飯,係唔係即表示仔女讀好書,食飯係為父母呢?"

嘖!  好差嘅比喻哦!   叫仔女要讀呢就唔等於係叫仔女讀呢本書幾時要讀好又要讀邊頁唔讀邊頁喎!  除非子女好細又或係低能唔係自己會分配囉!  再講, 如果父母把口話畀仔女高度自治仲立埋約但做就係完全兩回事要仔女依足自己意思做咁呢啲父母咪係超虛偽以身敎敎你女講大話囉!

a

andrewandrew - 2014年06月25日 16:27

要增房屋土地, 元朗棕地既雙南方案遠比搞東北更快成事, 受害既人亦更少, 港共捨近求遠之餘, 又要趕頭趕命博亂通過審議, 仲多次爆響口大陸蝗免簽入港境! 咪當港人係白痴! 比港共咁樣都博到大霧, 今年七一等住見紅!

龍葵 - 2014年06月25日 16:27

熱狗, 我那裡謾罵?  講吖?  講唔出咪又係你係度謾罵 LOL!!!

信壇皇帝就係信壇皇帝!  唔著衫周圍走仲以為自己著咗件靚衫!

a

andrewandrew - 2014年06月25日 16:31

邊個老千會話我晌度千你? 你呃條女上床扑野, 唔通佢問你愛唔愛佢你會話唔係? 雨散雲收佢咬你食呀!  條女咁都信就抵扑啦! 

熱心公民 - 2014年06月25日 16:43

你沒仔女,你梗係唔識,唔怪你。

好多父母同仔女約法三章,做完功課,用幾多多時間温書,其餘時間可以自由分配。情況變成仔女一返來一直上網打機,功課唔做,唔温書,做父母只好出來指指點點。係唔係虛偽,你自己諗。

公孫喬 - 2014年06月25日 16:49

話佐條熱狗講嘢九唔搭八, 講緊點解梁振英發展新界東北如此困難, 可以走佐去講約法三章. 熱心熱過了頭乎?

熱心公民 - 2014年06月25日 16:52

阿哥,你係來搭訕,唔知頭唔路。你講乜啊?

六毛黨 - 2014年06月25日 16:53

阿狗民,你講嘅"你有洋人主子,就諗全世界人同你一様", 你係話阿譚志源,因為佢竟然以英文版嘅白皮書裏面嘅overall jurisdiction 嚟定義共產黨白皮書裏面講嘅「全面管治權」,咁即係白皮書以英文版作準啦,其他版本,包括繁,簡體中文版都可以不理!因為佢有洋人主子?佢係漢奸?

龍葵 - 2014年06月25日 16:57

約法三章?  約法三章係講/寫就話高度自治做就係乜都要管?  以你個約法三章做完功課温完書其餘時問可自由分配嘅例,  父母講係咁講但到仔女做完功課温完書又話剩下來的時間要做埋習作!  咁即係乜?  咪係反口囉!

熱狗,  唔該你搞清楚自己講乜先啦! 成日九唔搭八!

拜阳明 - 2014年06月25日 18:02

其實熱心公民的質素好似高一點哦,發現龍葵、六毛黨、公孫喬不斷罵“狗”之類,他都沒有罵返

公孫喬 - 2014年06月25日 18:08

熱狗不是狗, 不要侮辱狗. 

龍葵 - 2014年06月25日 18:09

好大發現哦!  咁你有無發現阿熱狗話人謾罵但畀人問又講唔出那裡謾罵喎!  咁咪即係佢自己謾罵 LOL!  拔阿拜阳明你覺得熱質素高一點都唔出奇,  物以類聚嘛!

龍葵 - 2014年06月25日 18:12

熱狗質素咪係高到中國政府同港府都唔識分仲好意思話叫人搞清楚"特區政府執行中國政策,港英政府執行英國政策" LOL!

相同質素嘅互相吹捧一啲都唔出奇!

拜阳明 - 2014年06月25日 18:18

龍葵你又點知我吹捧熱心公民?我只是覺得為什麼不可以有質素有條理地討論,為什麼一定要粗口。我上面每一層樓都有看,但是發現太多粗口,才有感而發。

公孫喬 - 2014年06月25日 18:53

當你要求對方有質素, 有條理地討論, 你自己的討論首先要有質素, 有條理. 熱狗是熱心熱過了頭, 完全沒有質素, 沒有條理. 要學懂先撩者賤, 打死無怨, 不要撩事鬥非之後, 埋怨被人打.

龍葵 - 2014年06月25日 19:03

呵!  你咪自己講咗囉!  "為什麼不可以有質素有條理地討論"  乜熱狗試過有質素有條理咁討論咩?  唔覺喎!  不過覺得阿熱狗質素較高嘅可能係咁覺得嘅!  不過要有條理咁討論第一件事係搞清楚討論的主角重點,  唔好人地講港府你就當咗係中國政府仲大大聲話"中國政府比英國政府仁慈,做事方直,有法可依,民間人士唔怕得罪佢,得罪又點?" LOL!  條理?  你那裡看出熱狗講嘢有條理?  佢向來都係九唔搭八嫁喎!

仲有,  你那裡見到我講粗口我亦從未見過公孫兄講粗口.  拜阳明你見到嘅就貼上嚟睇下 LOL!

仲有!  熱狗說我謾罵但我問我那裡謾罵佢又講唔出咁即係佢屈人啦!

有感而發?  咁係咪即係唔使用腦嘅意思?

公孫喬 - 2014年06月25日 19:11

熱狗的條理和質素莫過於在一國兩制之下大叫兩制必亡.

cppl wong - 2014年06月25日 19:55

唉!我都唔明你地㸃解要理嗰個「熱心公民」,你地越鬧佢,佢越得戚。理佢做乜?佢D貼文,我都費事睇 !

Daniel - 2014年06月25日 20:10

今日英雄,明日係虫,後日做番英雄,中宣部會有指揮主事呢D野,港人現在識基本法多過党需要,佢地现在要unlearn ,好似我们要忘記林彪嘅军功一樣

Daniel - 2014年06月25日 20:13

【 cppl wong -
唉!我都唔明你地㸃解要理嗰個「熱心公民」,你地越鬧佢,佢越得戚。理佢做乜?佢D貼文,我都費事睇 ! 】
講得有理,不過到時tigeri..ronaldchi ....會輪流出現

O

Old Cake - 2014年06月25日 20:47

五毛攪到成地屎。

六毛黨 - 2014年06月25日 20:59

阿拜陽巨,我嘅質素真係唔及阿熱狗共民,一個咁冇人性嘅嘢,全世界都好難揾得到有相同或高過佢嘅質素嘅人,除咗共產黨之外,而家終於俾我見識到一個同熱狗共民相同甚至更高質素嘅嘢,就係你阿拜陽巨哥仔,你唔講粗囗,咁你每日拜幾多次陽巨呢吓?

六毛黨 - 2014年06月25日 21:13

阿拜陽巨,對唔住,我可能搞錯咗,你其實唔係哥仔嚟嘅,你可能係隻乸嚟嘅,理論上乸鍾意陽巨多啲,所以你除咗拜之外,仲將自己叫做拜陽巨。

熱心公民 - 2014年06月25日 21:51

小龍子,你有沒謾罵使鬼我講。讀者識字,睇得出。

你呢種叫街市潑婦駡街式,句句加個助動詞,語氣詞。

各位請睇龍葵留言,每段留言都係,佢的作風係甘,沒得改。

熱心公民 - 2014年06月25日 21:57

比五毛多條毛,使唔使踩低五毛,捧六毛。

見人巨,自己得條毛甘幼,好自卑啊?

面對現實吧,幼就幼,閙完人唔會變粗嘅。

O

Old Cake - 2014年06月25日 21:58

孽深共狗,你日日放屁,有冇羞恥之心!

龍葵 - 2014年06月25日 22:00

嘖! 熱狗又用呢招. 講唔出就話叫人自己睇!

潑婦駡街式?  乜加助動詞, 語氣詞就係潑婦罵街?  嘖!  你啲理解真係唔同啲嫁啫!

我話你次次都講得出係話你乜舉得出例子嫁喎!  你阿熱狗你次次講唔出又謾罵呀又潑婦罵街咁亂噏咋喎!  又咁, 我上面邊句話你係唔記得舉例又或講出你有乜問題你咪講囉! 我再回應囉! 係怕你唔廢噏慣講唔出啫!

龍葵 - 2014年06月25日 22:03

熱狗日日出醜出極都唔厭!  不過熱狗係信壇皇帝嘛!  明明無著衫都死要話自己件衫靚, 無法!

文見亂 - 2014年06月25日 22:19

哈哈!
熱狗你有邊一忽值得人謾罵,如果有講泥聽聽。
搵人罵都唔會搵你依的低B啦(只不過你自己經常自動送你門給人奚落就另計。)
Note:  喺奚落你阿!笨賊!

文見亂 - 2014年06月25日 22:25

哈哈!
熱狗都唔明你點解咁能得閒從早都晚給壇友奚落都無羞辱之心,連狗不如。
(唉!奴才真喺無羞辱之心,以前人講我唔信,現在我信到十足。)

公孫喬 - 2014年06月25日 22:29

唔好當熱狗係狗, 侮辱佐啲狗.

周容 - 2014年06月25日 22:31

想起一種人種--賤人。

你越閙佢佢就越興奮,因為終於受人注目,畀人剝光豬又好興奮,因為有暴露狂。你唔彩佢閙佢會好失落。嘻嘻!

熱心公民 - 2014年06月25日 23:04

你撲出來搏閙,我係唔閙你,俾你比賤人更賤,搏閙,沒人閙。

熱心公民 - 2014年06月25日 23:06

閙我,五隻手指數得晒。驚唔未驚過。

熱心公民 - 2014年06月25日 23:10

我當魔鬼的試煉。

周容 - 2014年06月25日 23:17

我都知你唔驚,而且一D羞恥感都冇添。

燒雞毑浴火重生,變成熱心公民。嘻嘻!送圖以作勉勵,燃燒吧,顛雞。

六毛黨 - 2014年06月25日 23:20

阿熱狗民,唔好灣仔當大佛,拜陽巨唔等如佢係巨,啱啱相反,佢係好似你咁仲幼細過條毛,可能連條毛都無,因為佢係隻乸,咁佢係就係巨,不過係巨蟹。鬧完人就梗係唔會變粗啦,你想變粗,咪學下你個同類拜下陽巨囉,仲要改埋你個名叫做拜巨熱狗共民,咁有可能會變到兩條毛咁粗!

O

Old Cake - 2014年06月25日 23:21

揾五毛孽錢,罪孽深重,孽狗要小心。

文見亂 - 2014年06月25日 23:35

哈哈!
熱狗你搵錯地方哪!
"魔鬼的試煉"--最好就喺死去地獄。
唔喺信壇呀!笨賊!
O

Old Cake - 2014年06月25日 23:45

五毛有時志在搗亂,引開話題,大家要留意。

虛空行者 - 2014年06月26日 00:01

因為港英年代有相當一部份人會住進公屋居屋,今天除了貴樓就無選擇,行之已久有良好紀錄的政策現在卻處處迴避,不出問題才怪

虛空行者 - 2014年06月26日 00:03

常常說發展新界東北會多建公屋的簡直天真得可笑,看看九七後公屋落成數字和九七前比較就會知道分別,發展新界東北除了幾個零進地產肥貓口袋外,敢講大家生活不會有改變,甚至可能連星期日行下山的機會都冇埋

O

Old Cake - 2014年06月26日 00:07

大陸人不斷湧入,港人則要北上居住,是殖民侵略。

O

Old Cake - 2014年06月26日 00:11

原香港人建設香港,萬億儲備則由新香港人享用。

e

eddybb - 2014年06月26日 00:12

支持糞青捍衛全港大、中、小業主權益。

O

Old Cake - 2014年06月26日 00:16

瘋子來了

虛空行者 - 2014年06月26日 01:21

開發東北,又多大把地比地產商起樓,業主真係哈哈笑,當然其他人生活恐怕變得更差,住得更窄

e

eddybb - 2014年06月26日 01:30

唔起樓,大家住得更大更好嗎?

PBrega - 2014年06月26日 05:28

溝呃!起豪宅,更大更好?撚樣響大陸,未撚睇過「喜匯」!

三噚觀測站 - 2014年06月26日 16:02

王永平先生:

我是曾在政府服務的退休規劃師,你好!

1.   “與今天處理非原居民村區不同,港英政府有體制性的優勢,就是從佔據新界開始,政府便設立理民府制度與原居民的村代表、鄉事委員會和鄉議局溝通,並制訂相關的丁屋政策。所以興建新市鎮期間,涉及遷拆的諮詢不只比現在特區政府處理非原居民村(包括之前的菜園村)更深、更廣,還是建基於理民府和港英政府的威望,以及村民對官員的信任上。”

我認為以上論述有點美化了港英體制了。但不要緊,現在 SAR 政府的新市鎮發展模式其實也很類似,只不過已經與時俱進,更加完善了。現在當然承傳了與原居民的村代表、鄉事委員會和鄉議局溝通,同時城市規劃委員會的咨詢工作更比之前更為深入,廣泛了!大型地區公聽會、公開的反對規劃圖則會議等都是近年加強或增加,與時俱進的吸納民意措施。所以才有那麼多東北發展區外人仕、團體的聲音吧!

互信是相方面的,不可只責怪政府的同事。請留意,原居民大多都實事求是,只會爭取多些賠償額。但東北發展區外人仕、團體及少數非原居民的聲音就不同了。他們的終極目標是要政府撤回方案!這樣一來,何來有互信基礎?

2.   “把三四十年前成功興建新市鎮的辦法拿來今天可能不管用。認清形勢,不迴避問題(例如為何捨易﹝收回高球場﹞取難﹝遷拆農村﹞),坦誠與受影響人士磋商解決方案,令他們感到公平、公正,始終是處理遷拆的王道良方。”

為何捨易﹝收回高球場﹞取難﹝遷拆農村﹞?政府「迴避問題」?假如你被調派到發展局做決策人,你一定會先尋求規劃署同事的專業意見,才去審視高球場作為「替代方案」的可行性。簡而言之,具新市鎮規模的發展涉及規劃、工程研究、公眾參與、技術評估等步驟,從構思到規劃完成動輒需時七、八年;同時粉嶺哥球地可建屋面積亦遠遠不及東北區。因此在時間上、規模上,高球場均不可成為新界東北的「替代方案」。

令受影響人士感到公平、公正,始終是處理遷拆的王道良方?當然對!你這話語幾乎是 Tautology。但一小部份反對人士堅持「不遷不拆」。「撤回方案」、「企硬」。「感覺」是屬於他們的,你如何令他們 “感到公平、公正” ?説易行難啊!

3.   “今屆政府面對的反對新界東北發展人士是一群有理想、有保育意識,甚至熟悉規劃(例如有多少可用而未用的土地)的知識型年輕人……有政府消息人士把他們(反對者)定性為搞事者,這是完全是脫離現實,誤政府兼累市民。”

熟悉規劃(例如有多少可用而未用的土地)的知識型年輕人?他們可能是知識型年輕人,但我知悉他們的理據後,絲毫也不認同他們熟悉規劃!

可用而未用的土地?從發展局公布的地圖可以看到,現時全港未批租或撥用的政府土地,很多是座落於道路/通道、人造斜坡,或建築物之間的空隙、後巷的「零碎」土地,不適合發展。餘下的用地,位於房屋、商業、工業、社區及休憩用地等按規劃用途地帶內。其中位於住宅地帶內的土地,必須先經技術評估方可確定是否可以發展,其中個別經評估後合適的用地,已經陸續撥作房屋發展用途,但亦有被批評為「見縫插針」式建屋。中長期而言,要提供較大規模的可發展用地建立一個基建和社區配套較為完善的居住和就業環境,我們必須發展新一代的新巿鎮。

發展局:從發展局公布的地圖可以看到,現時全港未批租或撥用的政府土地,很多是座落於道路/通道、人造斜坡,或建築物之間的空隙、後巷的「零碎」土地,不適合發展。餘下的用地,位於房屋、商業、工業、社區及休憩用地等按規劃用途地帶內。其中位於住宅地帶內的土地,必須先經技術評估方可確定是否可以發展,其中個別經評估後合適的用地,已經陸續撥作房屋發展用途,但亦有被批評為「見縫插針」式建屋。中長期而言,要提供較大規模的可發展用地建立一個基建和社區配套較為完善的居住和就業環境,我們必須發展新一代的新巿鎮。……現時全港未批租或撥用的政府土地,很多是座落於道路/通道、人造斜坡,或建築物之間的空隙、後巷的「零碎」土地,不適合發展。……其中位於住宅地帶內的土地,必須先經技術評估方可確定是否可以發展,其中個別經評估後合適的用地,已經陸續撥作房屋發展用途,但亦有被批評為「見縫插針」式建屋。中長期而言,要提供較大規模的可發展用地建立一個基建和社區配套較為完善的居住和就業環境,我們必須發展新一代的新巿鎮。

從發展局公布的地圖可以看到,現時全港未批租或撥用的政府土地,很多是座落於道路/通道、人造斜坡,或建築物之間的空隙、後巷的「零碎」土地,不適合發展。餘下的用地,位於房屋、商業、工業、社區及休憩用地等按規劃用途地帶內。其中位於住宅地帶內的土地,必須先經技術評估方可確定是否可以發展,其中個別經評估後合適的用地,已經陸續撥作房屋發展用途,但亦有被批評為「見縫插針」式建屋。中長期而言,要提供較大規模的可發展用地建立一個基建和社區配套較為完善的居住和就業環境,我們必須發展新一代的新巿鎮。從發展局公布的地圖可以看到,現時全港未批租或撥用的政府土地,很多是座落於道路/通道、人造斜坡,或建築物之間的空隙、後巷的「零碎」土地,不適合發展。餘下的用地,位於房屋、商業、工業、社區及休憩用地等按規劃用途地帶內。其中位於住宅地帶內的土地,必須先經技術評估方可確定是否可以發展,其中個別經評估後合適的用地,已經陸續撥作房屋發展用途,但亦有被批評為「見縫插針」式建屋。中長期而言,要提供較大規模的可發展用地建立一個基建和社區配套較為完善的居住和就業環境,我們必須發展新一代的新巿鎮。
總結:
從發展局公布的地圖可以看到,現時全港未批租或撥用的政府土地,很多是座落於道路/通道、人造斜坡,或建築物之間的空隙、後巷的「零碎」土地,不適合發展。餘下的用地,位於房屋、商業、工業、社區及休憩用地等按規劃用途地帶內。其中位於住宅地帶內的土地,必須先經技術評估方可確定是否可以發展,其中個別經評估後合適的用地,已經陸續撥作房屋發展用途,但亦有被批評為「見縫插針」式建屋。中長期而言,要提供較大規模的可發展用地建立一個基建和社區配套較為完善的居住和就業環境,我們必須發展新一代的新巿鎮。
王永平先生,你是知道政府規劃署有很多熟悉規劃的年輕人的!他們大多數擁有碩士學歷 (Master Degree),的確是知識型年輕人!東北發展計劃籌備了十多年,動用了政府大量人力、財力,以理性規劃知識、技術為基礎,深思熟慮地去解決香港的房屋,經濟,社會等發展問題。

另一邊廂,極小數抗爭者空有激情、理想,欠缺規劃知識,卻試圖採用激進政治手法阻撓這種香港行之有効的辦事方式。他們的抗爭方式,很難不令我聯想到中國文革時期「做反派」盲目衝擊當時現有制度的思潮!

試問政府在此情此境下,應否擇善固執?

還是要拘泥於傳媒放大了的小眾偏頗反對聲音,輕易放棄香港的核心價值,讓大量公帑被浪費,同時為日後施政做成惡劣先例?

王先生,我不會懷疑你曾為政務主任 (AO)的分析能力,但希望你能更好把握事實和資料後才作判斷,不要輕率批評政府。我們都是退休公務員,閒時找幾個了解箇中情況的舊同事聊聊天,多了解實情吧!

祝退休生活愉快!

三噚觀測站 - 2014年06月26日 16:28

(上一篇回應貼文出錯,抱歉!)

王永平先生:
我是曾在政府服務的退休規劃師,你好!

1. “與今天處理非原居民村區不同,港英政府有體制性的優勢,就是從佔據新界開始,政府便設立理民府制度與原居民的村代表、鄉事委員會和鄉議局溝通,並制訂相關的丁屋政策。所以興建新市鎮期間,涉及遷拆的諮詢不只比現在特區政府處理非原居民村(包括之前的菜園村)更深、更廣,還是建基於理民府和港英政府的威望,以及村民對官員的信任上。”...

我認為以上論述有點美化了港英體制了。但不要緊,現在 SAR 政府的新市鎮發展模式其實也很類似,只不過已經與時俱進,更加完善了。現在當然承傳了與原居民的村代表、鄉事委員會和鄉議局溝通,同時城市規劃委員會的咨詢工作更比之前更為深入,廣泛了!大型地區公聽會、公開的反對規劃圖則會議等都是近年加強或增加,與時俱進的吸納民意措施。所以才有那麼多東北發展區外人仕、團體的聲音吧!

互信是相方面的,不可只責怪政府的同事。請留意,原居民大多都實事求是,只會爭取多些賠償額。但東北發展區外人仕、團體及少數非原居民的聲音就不同了。他們的終極目標是要政府撤回方案!這樣一來,何來有互信基礎?

2. “把三四十年前成功興建新市鎮的辦法拿來今天可能不管用。認清形勢,不迴避問題(例如為何捨易﹝收回高球場﹞取難﹝遷拆農村﹞),坦誠與受影響人士磋商解決方案,令他們感到公平、公正,始終是處理遷拆的王道良方。”

為何捨易﹝收回高球場﹞取難﹝遷拆農村﹞?政府「迴避問題」?假如你被調派到發展局做決策人,你一定會先尋求規劃署同事的專業意見,才去審視高球場作為「替代方案」的可行性。簡而言之,具新市鎮規模的發展涉及規劃、工程研究、公眾參與、技術評估等步驟,從構思到規劃完成動輒需時七、八年;同時粉嶺哥球地可建屋面積亦遠遠不及東北區。因此在時間上、規模上,高球場均不可成為新界東北的「替代方案」。

令受影響人士感到公平、公正,始終是處理遷拆的王道良方?當然對!你這話語幾乎是 Tautology。但一小部份反對人士堅持「不遷不拆」。「撤回方案」、「企硬」。「感覺」是屬於他們的,你如何令他們 “感到公平、公正” ?説易行難啊!

3. “今屆政府面對的反對新界東北發展人士是一群有理想、有保育意識,甚至熟悉規劃(例如有多少可用而未用的土地)的知識型年輕人……有政府消息人士把他們(反對者)定性為搞事者,這是完全是脫離現實,誤政府兼累市民。”

熟悉規劃(例如有多少可用而未用的土地)的知識型年輕人?他們可能是知識型年輕人,但我知悉他們的理據後,絲毫也不認同他們熟悉規劃!

可用而未用的土地?
發展局:"……現時全港未批租或撥用的政府土地,很多是座落於道路/通道、人造斜坡,或建築物之間的空隙、後巷的「零碎」土地,不適合發展。……其中位於住宅地帶內的土地,必須先經技術評估方可確定是否可以發展,其中個別經評估後合適的用地,已經陸續撥作房屋發展用途,但亦有被批評為「見縫插針」式建屋。中長期而言,要提供較大規模的可發展用地建立一個基建和社區配套較為完善的居住和就業環境,我們必須發展新一代的新巿鎮。"

總結:

王永平先生,你是知道政府規劃署有很多熟悉規劃的年輕人的!他們大多數擁有碩士學歷 (Master Degree),的確是知識型年輕人!東北發展計劃籌備了十多年,動用了政府大量人力、財力,以理性規劃知識、技術為基礎,深思熟慮地去解決香港的房屋,經濟,社會等發展問題。

另一邊廂,極小數抗爭者空有激情、理想,欠缺規劃知識,卻試圖採用激進政治手法阻撓這種香港行之有効的辦事方式。他們的抗爭方式,很難不令我聯想到中國文革時期「做反派」盲目衝擊當時現有制度的思潮!

試問政府在此情此境下,應否擇善固執?
還是要拘泥於傳媒放大了的小眾偏頗反對聲音,輕易放棄香港的核心價值,讓大量公帑被浪費,同時為日後施政做成惡劣先例?

王先生,我不會懷疑你曾為政務主任 (AO)的分析能力,但希望你能更好把握事實和資料後才作判斷,不要輕率批評政府。我們都是退休公務員,閒時找幾個了解箇中情況的舊同事聊聊天,多了解實情吧!

祝退休生活愉快!

平叔 - 2014年06月26日 20:04

三噚觀測站:謝謝你的意見。今晚事忙,明天才回應。有關這次規劃是否出了問題,壇上有不少意見,你有興趣也可代政府解答。

w

woop - 2014年06月27日 04:09

三噚觀測站, I am also interested in your view.  Appreciate if you could elaborate further on:

1. How could the New Town planning miss the golf course?  From a political viewpoint, this is a exactly a sore spot demonstrating that the rich has privilege.  I am not saying that the golf course can replace the current New Town plan but it should be included in the plan from the very beginning.  Is this due to technical reasons?
  2. Also, comparing to the alternative plan provided here.  Is this a comparable plan from your point of view?

Many thanks.

平叔 - 2014年06月27日 10:05

三君:請上壇打個招呼,讓我知道你還在看:)

三噚觀測站 - 2014年06月27日 11:22

更正:貼文中「做反派」正字應是「造反派」。

"【雙南方案】的發展範圍包括「古洞南」及「元朗南」兩部份,共可提供62,000房屋單位,容納18萬人居住,略多於東北方案的17萬人。

「古洞南」發展以粉嶺高爾夫球場為主的170公頃土地,但其中約50公頃保留作為高爾夫球場及雙魚河鄉村會所,可建房屋單位28,000間,容納約8萬人。(參考環保觸覺與和聲關注組發表的方案及姚松炎教授的四贏方案)"

W:
發展局已有回應:

"「雙南方案」中的「古洞南」及「元朗南」所涉及的範圍,實質上已被當局納入正在進行的「元朗南房屋用地規劃及工程研究」(下稱「元朗南研究」),以及「發展新界北部地區初步可行性研究」,兩者都已經是政府開發新增土地的措施之一,並且已經計在未來房屋及其他用地的供應規劃之內,並非如有關團體聲稱般「可以作為新界東北的替代方案」,該兩個發展規劃在進度和時間上,均遠比古洞北及粉嶺北新發展...區計劃落後。

早於2012年展開的「元朗南研究」,現在剛進入第二階段社區參與活動,正收集公眾就「初步發展大綱圖」的意見。元朗南預計可提供約26 000個公私營單位,公營單位佔六成。但現時仍未有詳細發展計劃,因此不論從規模及時間上,發展元朗南不可能替代古洞北及粉嶺北新發展區。

另一方面,「元朗南研究」的顧問初步估計,研究範圍內超過八成土地屬於私人土地,區內有逾百個零散分布的住用構築物,及約800多個露天倉和工場,除了受影響的當區居民外,營運者及工人估計亦為數不少,因此有關發展計劃的清拆安置工作,絕不會比古洞北及粉嶺北新發展區簡單。"

I would further suggest here that :

1. There are always alternatives! But one has to be careful when judging whether they can really "replace" the original option.

2. . When conceiving development options, the starting point is the whole territory! So we have a hierarchy of strategic plans at different levels of geographical scale: Territory Development Strategy, Sub-regional Development Strategies, and District Development Plans. The North East Sub-regional Development Strategy has been conceived within the framework of these development strategies. The North East development option is the product of such wider visions.

Is 【雙南方案】a product of such wider visions? Or is it just a makeshift proposal serving the sole purpose of objecting to an existing development option?

3. Has 【雙南方案】gone through the many planning procedures? It seems very likely that this 【雙南方案】 will encounter similar problems and public objections which the NE development option faces today. Surely 【雙南方案】  will be an equally time-consuming option.   :)

平叔 - 2014年06月27日 15:55

三君:先說明我的評論原則。 正因為我是前官員,我認為不適宜找政府官員,特別是舊同事攞料或討論。我只會根據政府公佈的資料作為評論基礎,為文或發聲,然後歡迎政府回應或指正。我在電台主持時事節目,遇到爭議性的事項,一定邀請有關官員上來討論,可惜總是吃檸檬。我訪問過反對東北發展的年輕人,得出她們熟書和有理想的印象。

遷拆從來不容易,這永遠是個平衡各方利益及考慮當前政治環境的問題。在港英時代,有需要的時候,中環的木球會也要搬家。假如政府宣布原則上高球會要用來建屋,市民對東北發展的觀感一定不同。(還有特首的粉嶺別墅?)發展過程出了問題,不關專業的政府規劃師的時,這些政治問題,以前是AO處理,今天應該由政治問責的官員負責。假如反對發展的團體的理據是這麼薄弱,政府為什麼不與他們公開辯論,或者出席電視/電台節目回應坊間種種疑問,包括他們經常投訴沒有被諮詢?為什麼全體泛民議員甘心被他們利用?

你在壇上替政府解釋,我非常欣賞。不過,為什麼政府官員不正式撰文回應,或把所有的質疑一次過解答?

假如你經常看我的文章,你會知道政府做得對的事我百分百支持,例如去年公務員工會反對的薪酬調整。

不遷不拆是否一定不合理,要看具體情況和是否真的沒有其他選擇。我沒有足夠資料下結論。就此擱筆。

三噚觀測站 - 2014年06月27日 18:11

王先生:你好!
你的回應很持平,我沒有補充了!
因應「主場新聞」的主動提議,我已將我的回應在他們的「東北發展」專題中發表。若你也有意在主場新聞回應我的文章,可到:http://thehousenews.com/NT-northeast/%E5%9B%9E%E6%87%89%E4%BF%A1%E5%A0%B1%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E8%AB%96%E5%A3%87%E7%8E%8B%E6%B0%B8%E5%B9%B3%E6%96%87%E7%AB%A0/?fb_comment_id=fbc_801717533194543_801738576525772_801738576525772#f33c24d1747a37e祝身心暢快!

吴清心 - 2016年03月19日 00:51

關於:“信報網站論壇的三宗罪”被刪帖一事,再被論壇內部網管人員

蜻蜓88
石亦云

文見亂

Sammy699

侈哆

Liberphile等人

假冒壇友(查其壇內空洞無文)

連續跟帖10多個蓄意以莫须有的:五毛、宣傳不道德或某信仰/主義去誤導他人、神功戲、貼文怪異、、等等言論來蓄意抹黑、惡毒攻擊本港土生土長的著名詞曲作家音樂製作人吳清心先生,意圖隱瞞其(網管、編輯)心理變態和無能真相--信報論壇言論主觀偏颇欠中立、網管、編輯無能和素質低下,自甘墮落,讓其他壇友一同起哄,可謂心狠手辣惡毒至極。

針對本港土生土長、真心的愛國愛民愛心音樂家吳清心先生的無理刪帖行為早已開始:見一貼刪一貼,諸位可以在本人論壇中發現真相。

吴清心 - 2016年03月20日 19:03

不好意思,借貴壇的人氣來聲討信報論壇網管和編輯的胡作非為,打擾了請勿見怪!。。。。。 關於:吳清心早前發表的 “信報網站論壇的三宗罪”被論壇內部網管人員

蜻蜓88
石亦雲

文見亂

Sammy699

侈哆 

Liberphile

等人

假冒壇友(查其壇內空洞無文)

連續跟帖10多個蓄意以莫須有的五毛宣傳不道德或某信仰主義去誤導他人神功戲貼文怪異、、等等言論來蓄意抹黑惡毒攻擊本港土生土長的著名詞曲作家音樂製作人吳清心先生意圖隱瞞其網管編輯心理變態和無能真相--信報論壇不少言論主觀偏頗欠中立網管編輯無能和素質低下自甘墮落讓其他壇友一同起哄我哋今日去邊度搵靶射?),可謂心狠手辣惡毒至極然後該貼再被刪除

針對本港土生土長真心實意的愛國愛民愛心音樂家吳清心先生的無理刪帖行為其實早已開始見一貼刪一貼諸位可以在吳清心論壇中發現真相

附注一

劃破黑暗的時代 指引光明的路向《回歸浪漫的世界》“萬家燈火 驅散黑夜, 走向光明  共同尋找”是純紫攜手吳清心正在演繹的動人新曲《回歸浪漫的世界》其中一句重要的歌詞內容。以純紫吳清心為靈魂人物的以諾歌唱音樂藝術文化團隊,在這個黑暗的世代,正在克服種種艱困地勇闖光明的路向,要帶領這個時代的人們在黑暗中劃出一道破口,讓光芒照耀,燃點人民新希望的曙光,越照越明亮,直至全球回歸浪漫的理想實現。 “愛心”、“公益”、“分享”是以諾陽光基金會及以諾文化傳播的核心文化,以諾的項目與使命包括:一)國家公益活動《為國謳歌》全國起動二)民族文化使命《浪漫的中華》環球巡演及三)國家民族任務《以愛之名唱響大美中國夢》下鄉獻愛心活動,加上為了配合我國新一代領導人全球戰略部署的是此活動《全球回歸浪漫香港起動》等,均是屬於愛國、愛民、愛地球的國家級、國際性和宇宙性高端事業。

純紫與吳清心去年12月在中國起動了為國謳歌公益巡演浪漫的中華--

福的惠州》,得到了國家機關中央媒體及各方鋪天蓋地持續兩個多月的報導及讚譽這次活動也正好在香港這裡舉行慶功宴感謝大家一同出席和祝賀這樣不可替代被譽為貼近國家新一代領導集體的治國理念和心聲的皇家御用音樂團隊兩位核心靈魂人物本港著名詞曲作家音樂製作人吳清心老師及國寶級歌唱家純紫小姐他們可謂是影響深遠的音樂家正在為國家為民族和為全人類地球村作出貢獻

純紫擁有非一般的天籟音色和音韻的結合可以挑戰宇宙最強音的歌藝成為地球上極少數具有靈性的真正天籟之音屬於中國的軟實力之一唱出和平友愛的中國資訊到全世界為全球4500萬客屬人士為家鄉為香港為祖國及為本地樂壇爭光

純紫吳清心受讚譽愛國浪漫是永恆的主題http://ent.qianlong.com/2016/0104/242472.shtml

附注二

音樂救贖攜手傳遞愛的正能量:。。。而音樂家卻可以通過音樂演奏出一場無聲的教誨將愛傳遞給更多的人心中懷有愛的人創作出來的音樂往往可以帶給大家一場不同凡響的視聽感受在有限的創作時光中吳清心譜寫出了十幾首美妙動聽的音樂作品並迅速獲得了香港大眾的喜愛不僅如此專業領域也對吳清心創作的音樂給予了一致的贊許就像習主席在文藝工作座談會所說的那樣文學家藝術家只有在中國夢實踐中把自己當作群眾的忠實代言人耐得住寂寞才有可能創作出接地氣經得起時間考驗的精品

讓愛飛翔一場音樂知音的旅行吳清心和純紫他們正是用自己生命的積累和心血來創作了中國夢主旋律的系列文化歌曲

http://www.newspaper365.org/yule/yinle/2014-12-17/10496.html

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。