美國選總統究竟有沒有公民提名?

最近經常聽到網民,壇友,人大代表,政協委員和社會上層人士提到美國選總統沒有公民提名。

為了理解究竟美國候選人提名過程,上網做了點研究。原來美國總統候選人真的沒有公民提名,甚至連他人提名也沒有,而是必須自己提名。

自己提名的意思是要到每一個州註冊。只要在任何一州註冊參選,就成為理論上的候選人了。

要注意的是,註冊不等於該州的選票會印上候選人的名字,方便選民一 tick 投票票。如果候選人名字沒有在選票上出現,就得靠選舉日,選民用筆寫名了(“write-in")。

候選人如果要在州的選票上名,有兩個方法。其一,就是大家熟識的,被兩大政黨其一推薦,其二就得上街收集足夠的選民簽名,收集多少簽名才夠,每州不同。由兩千五百至兩萬五千不等。

還有候選人收了多過五千元的捐款,或是自掏荷包超過五千元來支付選舉的使費,就得跟聯邦政府註冊,定時回報競選財政。每個州也有要求候選人提交選舉財政申報。

所以提名方法,非常簡單。但選舉工程,因為有五十個州的規矩,絕對複雜。

所有評論

養珠樓主 - 2014年07月11日 08:19

網上數據所示,每一次總統大選,都有大概兩百多人自我提名,最有名的陪跑叫Ralph Nader。此君在2000 年參加了43州,其中包括 Florida,普遍人認為此君搶了很多民主黨票,要是他沒有在 Florida 參選,Gore 就不至輸了 Florida,當年成為總統的就不是小布希了。還有的是此君有時有政黨支持,有時光棍一條,有幾次參選不收捐款,也不自掏腰包,宣傳是靠電台電視訪問,自己寫專欄,所以連競選財政申報也免了。2000年大選由Green Party 支持,得到不到3%票。

PBrega - 2014年07月11日 08:27

門檻低得可憐,不過,我不是美國出世,無份了。參選州長還可以,正如大隻佬,做完又去拍返白痴片。

e

eddybb - 2014年07月11日 08:37

沒公民提名,即是假普選,偽民主。

PBrega - 2014年07月11日 08:47

在中國出世,可以不被承認是中國公民。在美國岀世,不是美國公民嗎?你是吃米田共長大的?

熱心公民 - 2014年07月11日 08:50

美國選舉不符國際標準?

沒公民提名,肯定係假普選,要發起罷工,罷市,罷課,為美國人爭真普選。

熱心公民 - 2014年07月11日 08:53

在美國出世不可以不被承認係公民,沒公民權利,沒公民提名。

PBrega - 2014年07月11日 09:01

(此留言己被博主刪除。)

熱心公民 - 2014年07月11日 09:04

L

Liberphile - 2014年07月11日 09:05

美國公民自己提名自己(self-nomination)參選總統,若果咁都唔算係公民提名,咁算係咩春嘢?  呢啲問題都要拗餐死,係咪食飽飯冇事做攞嚟痕?

hi fiving - 2014年07月11日 09:16

公民是一個群体,自己提名的人是公民是這個群体的一分子。,所以自己提名就是公民提名

PBrega - 2014年07月11日 09:27

奴才都話自己係屁民,不是公民,所以奴才自己提自己,不是公民提名。哈哈哈哈!推己及人!十個Like!

熱心公民 - 2014年07月11日 09:29

選票上沒你名,選你,要填名。二百多年,沒一個人自我提名當選。零胜選機會,俾唔俾一樣啫。凡有選舉的地方都可以。

香港有人選票上填上黃大仙,黃大仙沒當選。

PBrega - 2014年07月11日 09:35

PBrega - 2014年07月11日 09:59

熱心公民 - 2014年07月11日 10:06

正道 - 2014年07月11日 10:23

香港不論實施什麼提名機制,關鍵是任何人都可以報名參選,任何人都可以尋求提委會提名,至於可以拿到多少票是另外一回事!

PBrega - 2014年07月11日 10:32

陰道,你就想了。可惜,阿爺唔濟。佢要「愛國篩選」,講條春咩!

正道 - 2014年07月11日 10:34

PB竟然無缘參選美國總統,一個比土生土長白人更愛美國的黃種移民,卻被無端篩選出局,實是可惜!  美國有良知的上流社會,包括巴菲特、前財長薩默斯,、、、、、都認為華府厚待華爾街,偏幫富人,PB卻一再否認,看來良心不是每個人都有!

L

Liberphile - 2014年07月11日 10:39

只要受老共控制嘅提委會能夠守尾閘,可以剔走任何公民提名嘅特首候選人,老共係唔會反對公民提名嘅,呢個就係老共嘅底線,而家老共猛講公民提名違反基本法,將來有可能唔反對,條件係受佢控制嘅提委會(例如提委會改由所有港區人大代表組成)必須守尾閘。

熱心公民 - 2014年07月11日 10:49

講多無謂,係時候來個了斷。中央政府提供方案,否決權俾泛民,要唔要泛民決定。

熱心公民 - 2014年07月11日 10:50

有法律問題,司法覆核。

PBrega - 2014年07月11日 10:52

陰道,香港是選市長,不是選總統。美國的市長,菲傭都可以參選的。香港市長,為甚麼香港人不能參選?基本法規定香港人是同樣享有被選權和選舉權。
你這種不知所謂的中共文宣技倆,可惜,這裡無人識欣賞。

PBrega - 2014年07月11日 10:54

熱心公民 - 2014年07月11日 11:04

九龍區某中學李校長向學生宣傳佔中理念,點解不能一人一票選特首? 發表一輪偉論。

學生問佢  “點解不能一人一票選校長? 李校長不是選出來,沒認受性。”  校長避而不答。

正道 - 2014年07月11日 11:04

香港同樣是任何人都可以報名,能不能成為候選人,能不能當選,就要看你的策略了,美國也一樣,如果你打正旗號,反建制、反華爾街、反猶,肯定會被篩選出去,身首異處也不為奇!

熱心公民 - 2014年07月11日 11:06

貪官最中意講反貪,獨裁者最中意講民主。不過對象全是他人。

正道 - 2014年07月11日 11:10

熱心壇友,由教師中普選出校長是好方法,難在校董會如何保證當選人是自己友,否則學校無法運作,所以,還是直接任命更簡單!

PBrega - 2014年07月11日 11:14

咀咒是無理無腦無詞的表現,現在在講公民參選和被選權,不是「凍蒜」,胡扯沒有用的。

PBrega - 2014年07月11日 11:16

PBrega - 2014年07月11日 11:23

校長當然可以一人一票選出來,只要同學們願意全數負擔學校經費,不是很多,學費漲至五萬一年即可。英國很多私校是如此。

M

MexChin - 2014年07月11日 11:34

"原來美國總統候選人真的沒有公民提名,甚至連他人提名也沒有,而是必須自己提名。"

自已提名,再加上一定數目的選民簽名,和公民提名有什麼分別?主要是有一群理念相同的人推舉一個人出來選首長,並不需要過什麼愛國,愛市,愛街坊的關卡,便是民主。

賈抱旋 - 2014年07月11日 11:35

點解不能一人一票選校長?

如果一人一票選校長, 就出現一個問題, 蛋先定雞先呢?

如果先收學生, 家長連誰最後當校長都不知, 怎下決定讓子女入讀那間學校 ?

如果先選校長, 新來的學生, 就變了沒份選校長, 即是不是一人一票選校長了!

正道 - 2014年07月11日 11:38

賈抱旋,教師互選也不可以?

賈抱旋 - 2014年07月11日 11:48

今天雷教授大文, 也大談真普選不一定要公民提名.

這話說對了一半, 不過雷教授忘記了, 人家沒有公民提名, 是因為人家沒有荒謬的提委會

酒店界  登記為投票人 只得 101 人

金融界  登記為投票人 只得 125 人

保險界  登記為投票人 只得 135 人

航運交通界 登記為投票人 只得 201 人

勞工界 登記為投票人 只得 626 人

還有, 人家的選舉制度, 不會預知結果,

為了對應那個荒謬的提委會, 和預知結果的特首選舉, 唯一辦法, 就是公民提名!

賈抱旋 - 2014年07月11日 11:53

教師互選, 也同樣出現蛋先定雞先呢這問題?

如果先收老師, 老師連誰最後當校長都不知, 怎下決定申請到那間學校任教 ?

如果先選校長, 新來的老師, 就變了沒份選校長, 即是不是一人一票選校長了!

PBrega - 2014年07月11日 11:58

香港不要臉局長推動的家長參與校董會的校本政策,已有很大程度的爭議性。一人一票選校長的文革意識,卻非常特別、值得思考。不過,可惜政治領導人的選民要18歲或以上的成年人,才有。這些中共五毛,口出狂言,真是忍俊難禁。

賈抱旋 - 2014年07月11日 12:01

正道, 還有, 一人一票選校長, 這個校長任期有多長?

難道校長如手機, 時不時去換個新的嗎?

家長是否喜歡, 子女還未畢業, 就換了2,3次校長?

PBrega - 2014年07月11日 12:12

選校長是好事!叮走那些「愛國舔痔」校長,換上「佔中公投」校長,中共五毛功不可沒。哈哈哈哈!2個 Like.

M

MexChin - 2014年07月11日 12:12

"如果你打正旗號,反建制、反華爾街、反猶,肯定會被篩選出去,身首異處也不為奇"

很奇妙的思維,可能還停留在67。

賈抱旋 - 2014年07月11日 12:32

特首選委

酒店界  登記投票人 只得 101 人

漁農界 登記投票人 有159 人

單看選委登記投票人, 還以為今天香港仍然是個漁港, 靠務農和補魚為生!

jack wong tai sin - 2014年07月11日 12:48

楼主资料非常好。
美国绝对是公民提名!自我提名都系!都系!

虛空行者 - 2014年07月11日 13:19

瑞士就直頭係由頭到尾都是公民提名的國度,聯邦議長聯邦總統由法定數量選民提名就可以參選,下至邦議會甚至市都是

龍葵 - 2014年07月11日 13:35

"貪官最中意講反貪,獨裁者最中意講民主。不過對象全是他人。"

所以中共咪成日話 [打貪] LOL!  胡温講完習李又講, 又話乜打老虎但事實就係因為佢地自己先係貪官!  熱狗今次講出中共打貪嘅實情喇!

龍葵 - 2014年07月11日 13:40

"點解不能一人一票選校長?"

唔係唔得但有政府資助嘅就唔可以只畀學生敎師選咁唔公道喇!  全港納稅人都有份畀錢咁要民主當然要預埋佢地啦, 就算唔係全港公民有份選起碼要全港納稅人有份選咁先叫公道, 最多畀多一票學校師生喇!  但咁個成本要幾多呢?  間間係咁開支咪好大? 又係邊個埋單呢?  咪又係納稅人?  你話納稅人肯唔肯呢?  但唔畀佢地參與又係咪唔公平呢?  錢就有份畀, 選就無得選!  所以一係大家唔都唔好選, 一係就大家都有份選!  唔係我呢個做納稅人嘅就一定抗議!

e

eddybb - 2014年07月11日 13:50

瑞士有真普選,鹵味是假民主。

熱心公民 - 2014年07月11日 14:15

"如果先選校長, 新來的學生, 就變了沒份選校長, 即是不是一人一票選校長了!"

選特首會出現同樣情況, 滿十八歲選特首, 選完四年內不斷有一批批人滿十八歲, 即是不是一人一票選特首啦, 唔知點處理?

你提出問題多餘的, 任何選舉唔會處理呢個問題.

唔肯一人一票選校長直接講.

龍葵 - 2014年07月11日 14:21

熱狗你咁講即係中共話畀香港普選一人一票 DAY 1 就係假嫁啦!  不過你個問題唔係無答案, 你去睇下講民主嘅書, 舊到 A Social Contract 都有講類似問題.

我個問題點多餘?   點解只有本校學生可以選?  我作為納稅人亦係"將"有子女又或子侄會入讀該校嘅點解無權選?  一間學校辦成點不單影響現有學生亦會影響其他有可能入讀之學生喎!  而且點解咁唔公平錢就有份畀,  選就無份選?   唔肯真心接受民主你咪直接講LOL, 早就知你係咁嫁啦!

熱心公民 - 2014年07月11日 14:29

小龍子, 言之有理.

俾錢就要你參與,最好不過.

以納稅幾多計算, 交一蚊有一票, 交500萬稅有500萬票.

個人納薪俸稅愈多票數愈多, 交薪俸稅零蚊, 零票.

龍葵 - 2014年07月11日 14:32

熱狗,  你咁講就唔明乜叫公平啦!  納稅人就係納稅人,  納多納少都有相同權利.  所以一係就所有香港公民都有權選, 一係就所有有納稅嘅香港公民,  最多畀多一票該校師生.

熱心公民 - 2014年07月11日 14:32

"點解咁唔公平錢就有份畀,  選就無份選?"

順應你要求, 以納稅幾多定選票, 又中唔中意?  

龍葵 - 2014年07月11日 14:35

所以話熱狗你唔知乜係民主呢!  既然要選就先要定邊個有權選.  受政府支助的學校不單要對該校師生負責, 亦要對社會負責, 因為所有納稅人都"有份"支助他們的.  但該有幾多票就一應由多納稅少納稅來定,  應由各人的 INTERESTS 來定, 因此該校師生有多一票都唔係唔公平.  不過阿熱狗你又點會知乜係公平呢? 你主子話乜你就講乜嫁啦!

龍葵 - 2014年07月11日 14:36

==>  就不應

熱心公民 - 2014年07月11日 14:38

你上面唔係甘講, 唔俾全校師生一人一票選校長, 理由係你有份俾錢, 要選埋一份, 有錢大晒.

龍葵 - 2014年07月11日 14:44

嘖!  熱狗又剪貼?  我係話"....唔係唔得但有政府資助嘅就唔可以只畀學生敎師選咁唔公道喇! ...." 喎!

如果我話唔畀全校師生選咁又點會話"最多畀多一票佢地" 吖!!!  熱狗你成日自打嘴巴啫, 唔好當到人人係咁先得嫁!

"有錢大哂"  ?  係嗰啲想用納稅多少來分投票權嘅人 LOL!  即係熱狗你呢種人LOL!  記得有啲國家規定申請養老金嘅資格係納過稅,  即有對國家貢獻過但就無聽過話納稅多啲嘅可以有多啲養老金 LOL!  如果畀熱狗你呢種人做決定, 啲養老金咪畀哂有錢人幫唔到窮人?!

PBrega - 2014年07月11日 14:50

哈哈哈哈!奴才前言不對後語了!奴才們,你們昨天前天的謬論,又不記得了。當然「有錢大哂」,你們不記得放過什麼屁嗎?要不要省一下?

熱心公民 - 2014年07月11日 14:50

"受政府支助的學校不單要對該校師生負責, 亦要對社會負責, 因為所有納稅人都"有份"支助他們的."

所以選校長唔單全校師生, 市民亦有權選.

忍唔住,又要讚你, 講得好.

請教協會長張文光辭職, 全港市民一人一票選會長.

教師出糧來自納稅人, 任職地方-學校又係來自納稅人, 最多俾多一票老師.

龍葵 - 2014年07月11日 14:55

好!  如果特首可以一人一票選, 點解敎協唔得, 學校唔得?  只要市民同意咪得囉!  尤其係同意埋單!  但中共答應嘅特道選舉都未有得選, 講乜其他?  又或者咁,  公投畀全港市民決定乜敎協呀, 資津呀,  醫管局呀, 平機會呀...... 係咪都要一人一票選,  唔係完來市民都唔想你夾硬要佢地畀錢咁咪唔公平 LOL!  咁公投決定啦!

trybest - 2014年07月11日 15:00

咪鬼同中共愚民討論埋啲弱智例子啦.

就好似中共愚民, 一陣舉一間公司做例子, 一陣又舉學校做例子, 正一九唔搭八. 公司本質係老闆或股東私人財物, 老闆或股東有絕對權力決定公司的存亡, 而一個國家絕對不是執政者的私人財物;  進學校的人就是為了要受教, 要聽教導, 學校本質是學習場所, 但參與選舉的全部合資格人士都是成年人, 社會是共同平等生活的地方, 選出執政者只是為了共同生活得更好, 兩者根本無可比性.

中共愚民經常提無厘頭例子, 仲死不認錯.

龍葵 - 2014年07月11日 15:05

trybest 兄,  佢地話要選咪由佢地 LOL!  但前題係決定係咪真係要選, 而如果要選咁就無理由只由學校師生決定咁小圈子喇!  要決定就要全港市民一齊決定咁最好就係公投睇市民同唔同意畀唔畀錢.  但公投, 佢地得咩!  咪由佢地成日自打嘴巴 LOL!  低智能就係低智能, 死症無得救!

龍葵 - 2014年07月11日 15:06

先下線, 返嚟再講.

trybest - 2014年07月11日 15:09

cassy, 咁你真係日行一善喇, 俾機會5毛賺維穩費.

O

Old Cake - 2014年07月11日 15:12

小龍女賺好多啦

jack wong tai sin - 2014年07月11日 15:15

大家真系好得闲!如何选特首,选议员,已经搞到一头烟!

宜家仲有人跑出来,话一人一票选校长!
系咪想香港沉快啲?

Gordon Chan - 2014年07月11日 15:18

搞清身份先講啦, 一間學校既主人係辦學團體, 而香港既主人係香港公民

熱心公民 - 2014年07月11日 15:55

"全校師生決定咁小圈子喇!"

學校師生一人一票選校長係小圈子, 現在校長係委任就係大圈子?  不單止小圈子, 重係黑箱作業.

可以接受小圈子,黑箱作業沒透明度的委任.

就唔可以接受全校師生一人一票選校長,

兩者比較,選舉好過委任.

熱心公民 - 2014年07月11日 15:59

"一間學校既主人係辦學團體"

俾小小常識, 你以呢條訊息向全港學校發放, 保證沒一間學校會覆你 " 係, 我就係主人".

熱心公民 - 2014年07月11日 16:10

大仙, 要民主化就要全面民主化.

陳日君要推動教會民主化, 主教要普選產生, 牧師要普選產生, 不能委任,連篩選都沒機會.

我唔會好似小龍子提出全港市民參與的無理要求, 只要求教友普選.

熱心公民 - 2014年07月11日 16:12

來一場轟轟烈烈, 波瀾壯闊的民主運動.

正道 - 2014年07月11日 16:32

不論什麼形式的選舉,都是一埸大龍鳳,最終的當選者只代表有錢有勢的階層,老百姓的一票比冥通都不如,研究股票比討論選票有用,為政治吵鬧的小民,手中只有當票!

熱心公民 - 2014年07月11日 16:46

三百幾萬票, 你那一票份量有幾重, 需要有自知之明.

康德 - 2014年07月11日 17:23

獨立候選人公民連署參選很正常。

Daniel - 2014年07月11日 17:27

教會係私人组成,纳税者無须付錢去维持佢,教友不支持教會係可以埋單
【 熱心公民 - 要民主化就要全面民主化.
陳日君要推動教會民主化, 主教要普選產生, 牧師要普選產生, 不能委任,連篩選都沒機會. 】

康德 - 2014年07月11日 17:30

依連署方式申請登記為總統、副總統候選人者,應於選舉公告發布後五日
內,向中央選舉委員會申請為被連署人,申領連署人名冊格式,並繳交連
署保證金新臺幣一百萬元。

中央選舉委員會受理前項申請後,應定期公告申請人為被連署人,並函請
直轄市、縣 (市) 選舉委員會於公告之次日起四十五日內,受理被連署人
或其代理人提出連署書件。但補選或重行選舉時,應於公告之次日起二十
五日內為之。

中華民國自由地區人民,於選舉公告日,年滿二十歲者,得為前項之連署
人。

連署人數,於第二項規定期間內,已達最近一次立法委員選舉選舉人總數
百分之一點五者,中央選舉委員會應定期為完成連署之公告,發給被連署
人完成連署證明書,並發還保證金。 ......

---- 總統副總統選舉罷免法  第 23 條

全部條文:http://law.moj.gov.tw/LawClass/LawAll.aspx?PCode=D0020053

康德 - 2014年07月11日 17:32

連署人數只需上次選舉選民總數1.5% 就可成為合格候選人,直接參加普選。

康德 - 2014年07月11日 17:35

人民有選舉、罷免、創制及複決之權。

熱心公民 - 2014年07月11日 17:59

教會點會係私人組織。你問任何一間教會,絕對唔會甘答你。

教會係公共,非謀利,自由結社的宗教組織。天主教不是陳日君主教的私產。

熱心公民 - 2014年07月11日 18:11

台灣法律可否全球通行?

基本法有沒例明香港1.5%選民連署可以入閘?台灣有沒提名委員會制度?

將沒提名委員會法律套落有提名委員會地區,實撞板。

台灣大學入學率103%,將台灣情況套落香港18%大學入學,一樣撞板,點能夠做到人人讀大學。除非學台灣,科科零分讀大學。

熱心公民 - 2014年07月11日 18:25

講返香港實際情況,

香港300多萬選民,1.5%即係大約50萬人,提委會(選委會)上届1200人,民主派佔幾百人,何俊仁輕鬆鐵定入閘。提名門檻係八份之一,即120。

請問康生,在街頭搵50萬人合資格,有名有姓有身份證的選民容易d, 還是幾百民主派提委搵120名連署容易d?

係會捨易取難,重係捨難取易?

香港比台灣更寬鬆。

熱心公民 - 2014年07月11日 18:28

更正:  應該係5萬選民連署

龍葵 - 2014年07月11日 18:38

""全校師生決定咁小圈子喇!"

學校師生一人一票選校長係小圈子, 現在校長係委任就係大圈子?  不單止小圈子, 重係黑箱作業.

可以接受小圈子,黑箱作業沒透明度的委任.

就唔可以接受全校師生一人一票選校長,

兩者比較,選舉好過委任."

學校嘛, 都有自己嘅辦學理念.  基本上係學生要去讀,  唔係學校規定你一定要讀.  只係因為有派位制而學校又要政府資助,  咁先符合要有民主嘅要求.  若然係私校,  你畀錢嚟讀就嚟,  唔係就走.  要選都只係股東有權選,  唔係 CUSTOMER.  唔通無買001 股票又畀你係選001 主席上可以有 SAY 咩!  不過如果全港市民話要民主選舉咁咪睇下點囉!  如果市民話要選但學校唔制咁咪一係學校自己聽話同意選一係佢自己唔好再要資助囉! 但要改變原有制度就唔係求其幾個人話要就要!  要民主就做個公投由所有市民決定,  唔係求其幾過人話要民主選校長就一定要,  如果大部份市民都唔想咁唔係叫民主,  因為根據市民意願就係唔好選!  所以熱狗又或邊個若然覺得學校要民主要由師生選校長咁 GO AHEAD 去提議,  然後再公投, 睇下係咪大部份市民都話要民選校長!

熱狗覺得我講嘅無理係因為佢全完唔知乜係民主!

龍葵 - 2014年07月11日 18:44

"台灣法律可否全球通行?

基本法有沒例明香港1.5%選民連署可以入閘?台灣有沒提名委員會制度?

將沒提名委員會法律套落有提名委員會地區,實撞板。"

明!  同專制唔畀人民有選擇權嘅講真正普選實"撞皮"格,  唔係就唔會有什麼白皮書等等啦!   專制政權就係唔想你有選舉權嘛,  就係要"假"普選嘛,  唔係點解只許由提名委員會提名呢?  熱狗又揭穿主子喇!

龍葵 - 2014年07月11日 18:46

==> 撞板

龍葵 - 2014年07月11日 18:47

所以話呢,  沒有最白痴, 只有更白痴,  睇熱狗成日自打嘴把踢爆主子就知啦!  所以成日都話人蠢係無藥醫嘅! 嘖!

熱心公民 - 2014年07月11日 18:53

委任制度好過,小圈子選舉?好過一人一票,公開透明選校長?

典型屁股決定腦袋。自己委任出來唔選得,人哋個位要攞出來選。

小學雞思維,我的玩具係我的,要收埋。你的玩具要攞出來俾大家玩。

熱心公民 - 2014年07月11日 18:58

台灣係不被國際承認,但是一個政治實體,台灣選總統,香港選市長。

台灣選總統不需要中央批准,再委任,香港市長選出後要經中央政府批准,确認。本質上好大分別。中央政府有最終委任權。

熱心公民 - 2014年07月11日 19:01

台灣政治改變,只立法院討論通過。

香港要五步曲,體現國家主權。

龍葵 - 2014年07月11日 19:04

小學雞?  熱狗係講緊自己?   學校由人/辦學圑體辦出來而屬於人/辦學圑體的.  舉個例, 學校嘅資產係屬於政府吖,  學生吖, 定敎師呢?  如果係私校,  點解要普選?  要選只係因為牽涉派位同納稅人嘅錢.  香港呢,  如 TRYBEST 兄所講, 係屬於所有香港人.  咁簡單嘅分別熱狗都未明,  又係度獻醜!

龍葵 - 2014年07月11日 19:06

無格, 選咗出嚟中央咪唔好委任囉!  畀人睇下佢地係搞乜假普選 LOL!

熱心公民 - 2014年07月11日 19:28

香港有邊間私校不受政府資助?

政府要向私校買位,校舍優惠批地,特定做校舍用途。

熱心公民 - 2014年07月11日 19:29

你舉一間全私人辦的學校出來,我即刻查詢。答覆你。

熱心公民 - 2014年07月11日 19:31

委任又點體現全港市民所有?

熱心公民 - 2014年07月11日 19:32

你委任,重係我委任?

熱心公民 - 2014年07月11日 19:33

選校長,你連假普選都唔俾,要委任。

你的民主思想去晒邊?

龍葵 - 2014年07月11日 19:43

人蠢就係蠢, 講極都唔明!

現有制度係委任但要改唔係求其有人話要改就改,  要民主先要問清楚所有香港市民係咪真係想選咁先叫民主.  唔係阿熱狗話全港市民都同意要選就真係當係全港市民意願.  若然真係要選,  點選亦應由全港市民決定.  不過熱狗中意小圈子,  求其就當係選咗, 咁又真係無辦法!

我啲民主思想去晒邊?  咪係度囉!  一開始咪話由全港市民決定囉!  唔通應該由熱狗你決定?  你話學生敎師有選舉權就究咁就"決定"由學生敎師選就得然後就當係有民主?  慳啲啦你!  想用特首假普選方法呃人!

龍葵 - 2014年07月11日 19:49

基本上如果有"真普選", 政府係代表人民咁由政府做嘅決定亦可以算得上係代表人民.  而在某些議題上若然公民想有話語權咁係某啲地方可以用公投來決定.  當然公投有成本唔係求其一隻熱狗話要咁做就當係大部份市民意願.  一般來說會要求某一數目的簽名/支持才可以合啟動公投.

熱心公民 - 2014年07月11日 19:49

政府普選三人組,要換上小龍子一人,緊守問準全港市民呢一關,一二百萬同意都沒用,又攞足三百幾萬選民同意。

熱心公民 - 2014年07月11日 19:52

又到你自打嘴巴時候,睇你點兜?

中場休息,有時間再來。

龍葵 - 2014年07月11日 19:54

嘖!  幾多人同意先得要睇制度咁先要有公投法但中共港共敢咩?  要民主喎要乜學校普選喎, 唔係唔得,  既然熱狗要咁民主真係(?) 咁支持民主就先由人民決定選唔選點點 LOL!  咁先立公投法囉!  到時大部份港人都支持要民選校長咁咪先睇下啲辦學圑體點揀囉! 

龍葵 - 2014年07月11日 19:55

兜?  向來要兜但又兜極都兜唔到嘅係熱狗 LOL!  但熱狗又出極醜都唔厭 LOL!

O

Old Cake - 2014年07月11日 20:31

主權在民,老共唔like就走啦。

jack wong tai sin - 2014年07月11日 20:56

old cake bro,do u wan to say.

【 主權在民,唔like老共就走啦 】?

O

Old Cake - 2014年07月11日 21:31

一港一中,老共唔like
便叫689返京。

O

Old Cake - 2014年07月11日 21:31

一港一中,老共唔like
便叫689返京。

jack wong tai sin - 2014年07月11日 21:45

中港之间,隔住一条狭窄的深圳河而矣!
绝对冇谈判空间!

S

Sammy699 - 2014年07月11日 22:25

樓主的功課做得好!

其實誤導說別國無公民提名的人, 只是故意找理由來為主子辯護, 對事實視而故作不見. 明知自己理虧,仍死雞撐飯蓋,亂噏一通.

文見亂 - 2014年07月11日 22:45

哈哈!
我有少少補充。
Ross Perot 應該算是公民提名的,他呼喚美國50洲提名他。

On February 20, 1992, he appeared on CNN's Larry King Live and announced his intention to run as an independent if his supporters could get his name on the ballot in all fifty states。
In September, he qualified for all fifty state ballots. On October 1, he announced his intention to reenter the presidential race.

文見亂 - 2014年07月11日 23:42

哈哈!
笑話一則。
話說一個美國佬,一個中國人,一個北韓人,一個日本人。
提到美國選舉結束,需要整整一天才可決定誰是總統。
中國人就話我地就唔同幾年前經已知道誰是領導人。
北韓就立即接住說我地仲叻領導人出世就已經喺。
日本人就無可奈何的說我們就一路都唔知道誰是揸fit人。

虛空行者 - 2014年07月12日 00:04

這個世界除了美國,還有不少行之有效的民主政体,瑞士就係"由頭到腳"實行公民提名制的現成例子,還有不少國家憲法載明選民若干便可提名首長候選人的條文。既然有人懂說香港只是城市級,那就更多在中小國家成功實施的參考個案,說沒有只是有意迴避

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。