余錦賢's 的頭像

《信報》香港脈搏作者

鄺保羅和陳日君「各自精采」

《信報》香港脈搏:香港政爭升溫,連「屬靈」的教會也捲入風波。香港聖公會大主教鄺保羅上周日講道時評論七一遊行,指部分人只接收一種訊息,完全不懂分析;又評論中環遮打道被捕人士投訴於羈留時沒有足夠食物和水時,鄺主教說得更「過癮」:「上星期拘捕了學生,第一時間告訴記者,我們沒有飯吃,去洗手間要排隊;我心想記者又不問我,叫他遊行不如帶菲傭去。」

今時今日一切要講「政治正確」,鄺保羅這番話肯定十分惹火,結果社民連到中區聖約翰座堂外抗議,也有媒體質疑鄺主教「出咁多聲做乜?」然而,香港人對宗教領袖仍然保持一種尊敬態度,各政黨和意見領袖均沒有借此大做文章,表現非常克制。

鄺保羅1977年畢業於香港嶺南學院英文系,1983年受封為牧師,並於2005年12月當選香港島教區主教,2007年2月當選香港大主教,2013年獲北京委任為全國政協委員。
(節錄)

所有評論

龍葵 - 2014年07月12日 07:01

正如鄺主敎自己講,  "只接收一種訊息,完全不懂分析".  不過符合說個描述嘅係佢自己, 睇佢當日講嘅嘢分分鐘連聖經入面嘅內容都唔理解!

叫人"遊行不如帶菲傭去", 咁佢下次講政治不如又帶埋個秘書長去吖!  不過聖公會內有無啲水平好少少嘅可以幫佢呢?   唔係又丟人就無謂啦!  

龍葵 - 2014年07月12日 07:04

其實講詞唔係事先準備好嫁咩?  點解唔可以寫得好少少,  無咁低智呢?  定係天生嘅缺憾係無法彌補嘅呢?

熱心公民 - 2014年07月12日 08:06

"全校師生一人一票,公開透明選校長"

龍葵甘回答:    "現有制度係委任但要改唔係求其有人話要改就改,  要民主先要問清楚所有香港市民係咪真係想選咁先叫民主."

全校師生選個校長要全港市民同意,

選特首要唔要全港市民同意?

電子公投幾多人支持? 遠遠唔够300多萬選民一半.

亞難 - 2014年07月12日 08:10

1. 鄺保羅1977年畢業於香港嶺南學院英文系 --> 平心而論, 叻極有限. 沒有貶意, 是事實而言.

2. 只接收一種訊息,完全不懂分析 --> 又一離地人士, 可能和"神"接觸太多, 而妄自尊大.

賈抱旋 - 2014年07月12日 08:10

一樣米養百樣人

鄺保羅的同宗, 曾任全國政協, 前任聖公會港澳教區華人主教 鄺廣傑

1999年,鄺廣傑接受報章訪問時,坦言不同意人大釋法

他指既然終審法院已作出判決,這就是香港自己的事,

將「球」拋給人大,道義上說不通,亦令外間覺中央干預特區事務。

2003年,50萬港人上街參與七一遊行後,

鄺廣傑接受商台的新聞專訪時說,

七一大遊行顯示市民憤怒已到極限,若政府再不順應民意,

擔心立法會辯論《基本 法》23條立法時,會發生不可預計的場面。

他指政府若強硬通過立法,若市民「覺得他們(上街)完全無用,怎做也沒有用」時,香港市民可能會出現被動及消極 的心態。

2005年發表聖誕文告的一段話:

昔日耶穌能夠不隨波逐流,跟着當時得令的法利賽人走,而是堅守真道,人的成功是在乎自己才能的付出,能夠對社會有貢獻。

梁美儀:當牧者淪落為沉默的羔羊

賈抱旋 - 2014年07月12日 08:15

俩位主教,

前任鄺廣傑主教, 在神的家, 向 "家人" 傳的道

現任鄺保羅主教, 在神的家, 向 "家人" 傳的道

一個在事奉主

一個在事奉黨!

熱心公民 - 2014年07月12日 08:17

[其實講詞唔係事先準備好嫁咩?]

當時小龍子在場嗎? 鄺主教睇犒還是沒?

[點解唔可以寫得好少少,  無咁低智呢?  ]

似乎不是要求寫得好少少,  係要求寫得啱你心水多D, 下次鄺主教宣教講犒俾你審查先, 好唔好? 

無咁低智呢? 定係天生嘅缺憾係無法彌補嘅呢? 

熱心公民 - 2014年07月12日 08:31

賈生長期有聽鄺主教傳道?

以你言論,你未聽過。

去聽多幾次,再節錄鄺主教傳道片段,落定論,鄺主教傳黨道,或是神道。

賈抱旋 - 2014年07月12日 08:35

如果不是因為準備不足而亂說話,

即是有備而來, 不是一時幽默啦,

那人家批評鄺保羅主教,

好心鄺保羅主教, 就大大方方行出黎, 為自己的一言一句解話,

唔好一出事, 就做缩頭龜, 找個管浩鳴幫鄺主教清理他口裡噴出來那堆垃圾!

熱心公民 - 2014年07月12日 08:39

嶺南學院畢業不是人才?

亞難係邊間畢業甘串。

嶺南畢業皆庸才,唯我獨尊。

六祖目不識丁,並不影響佢修道。以出身論英雄,幾千年前已out啦!

文見亂 - 2014年07月12日 08:42

哈哈!

中國現在有七種反對力量。
第一種力量是“三無”的農民工,沒有地沒有職業,沒有社會保障。
第二種宗教人士,他估計有1億人,包括家庭教會,以至於信各種其它教派的。這些人有一個特點,是有信仰、有反抗精神,不怕犧牲的。
第三種力量就是民族問題。就是西藏的、新疆的、還有蒙古的,這些裡邊很可能他們要用民族力量組織起來暴動,現在是自焚呀,這些方式,這也是史無前例的,大量的這種自焚抗議。
第四種就是成建制的復員軍人,這些軍人因為要大裁軍下來,後來按正規的方式一年一年退下來,下來以後沒安排好的,這些人有意見,即使有安排,他和現職的待遇有很大差距,也有意見,也變成反對力量。
第五種就是下崗的、強拆的,還有各種冤假錯案的上訪人員。
第六種是農村來的上了大學又失業的。
第七種就是知識分子。

熱心公民 - 2014年07月12日 08:44

傳道貴乎真誠,我口講我心,諗到那句講那句。

不同政治演講,要文胆寫稿再三修改,做到面面俱圓。

賈抱旋 - 2014年07月12日 08:44

熱心公民, 本人從來不愛亂批評人,

昨天在網上, 找到足本錄音, 聽完鄺教主在"家" 對"家人"說的話,

才寫回帖, 批評主教在神的家, 傳"黨"的道!

聖公會鄺保羅 嘲七一遊行者 錄音足本

亞難 - 2014年07月12日 08:46

早知你這個公民的回應. 1977年, 有什麼人要到嶺南學院呢?! 為何不到港大, 甚至當時的中大呢. 不要用什麼 "嶺南畢業皆庸才,唯我獨尊", "六祖" 拉人下水啦.

賈抱旋 - 2014年07月12日 08:50

傳道人我口講我心,

如果人家誤解傳道人我口說的話,

不是應該傳道人用我口, 去解釋我心嗎?

何解鄺保羅主教, 要借你管浩鳴的口, 去解釋我鄺保羅的心?

熱心公民 - 2014年07月12日 08:52

美國一樣有七大勢力反美,

1.無業遊民,2.宗教人士,各式邪教3.種族問題4.伊拉克,阿富汗退伍軍人5.街上流浪漢6.讀完大學失業者7.反建制知識分子

各國都有呢幾類人,大驚小怪

熱心公民 - 2014年07月12日 08:54

邊個國家沒失意,失業人士?

金牛7038 - 2014年07月12日 08:55

李+X, 大學未畢業, 平心而論, 叻極有限. 沒有貶意, 是事實而言.

文見亂 - 2014年07月12日 08:57

哈哈!
中國目前最缺乏的有卓越領軍人材,而這種人材必須具大無畏的獻身精神,
上述的七種力量是最大的本錢,縱使二百五十萬的共軍何足掛齒,簡直是猶如囊中取物,戰無不勝的!
寄予那些有大志的人,現在是你們站出耒的時候,時不再耒機不可失呀!
這個獨栽政權從上到下已爛到不能再爛的地步,小小地加以觸動必潰無疑,俗語都有話,時勢造英雄卻莫錯過此大好的機會。

文見亂 - 2014年07月12日 09:01

缺乏思考是惡之根源

極權統治下的個體責任與集體責任,在不同人眼裡呈現不同樣貌。在阿倫特看來,以集體責任掩蓋個體責任,是當代政治反思最大的陷阱.

思考,是自我交谈。它不是自恋、自我欣赏、自我陶醉,而是对自己的挑战、诘问,乃至否定。个体的思考能力,决定了他/她对善恶、是非、对错、美丑的辨别能力,从而决定了他/她对抗(抵抗、抗击⋯⋯)恶的能力(当然了,有能力,未必就有勇气——这与信仰有关。)换句话说,在阿伦特看来,独立思考能力,是个体抵御平庸之恶的根本之法。也正是从这一论断,可知阿伦特对平庸之恶根源的看法,即缺乏思考,或懒于思考。

賈抱旋 - 2014年07月12日 09:02

如果鄺保羅主教真的是在神的家, 傳神的道, 何須找別人代回應批評?

鄺主教在神的家, 傳黨反佔中的道,

正如網友說, 我口講我心, 被人一問, O了嘴!

熱心公民 - 2014年07月12日 09:04

微軟創辦人蓋茨大學未畢業,又一個叻極有限。

熱心公民 - 2014年07月12日 09:05

蓋茨有本事,大學畢業俾我睇?係唔係?

亞難 - 2014年07月12日 09:08

李+X, 大學未畢業, .. --> 那為何李+X不去港大或中大呢! 這點也不提就亂說一通, 不怕醜嗎!!

亞難 - 2014年07月12日 09:10

蓋茨有本事 --> 那個鄺保羅就要無這個本事, 要在1977年進嶺南嗎!! 自己答了, 也去問人, 你的腦袋可能有問題.

熱心公民 - 2014年07月12日 09:13

想鄺主教親自俾答案你,明天星期日崇拜,去教堂搵鄺主教,問題好易解決。

金牛7038 - 2014年07月12日 09:16

胡說八道當然要先不怕醜!

熱心公民 - 2014年07月12日 09:16

鄺主教大學畢業,蓋茨未畢業,以你出身論睇人,蓋茨比不上鄺主教。

熱心公民 - 2014年07月12日 09:20

港大,中大招生,人哋一定要去? 好多大陸尖子,讀幾個月港大,又返鄉下報讀清華,北大。又點計。

亞難 - 2014年07月12日 09:21

金牛7038, 那個公民已經答了你, 1977年, 就是那個鄺保羅沒有本事像李+X或蓋茨, 又要進大學, 又沒本事進不了港大, 甚到中大, 祇好進了當時的嶺南嗎. 不要拾人牙慧, 亂說先不怕醜.

熱心公民 - 2014年07月12日 09:22

等緊你七大類英雄好漢打解放軍,唔好衰俾人睇。

亞難 - 2014年07月12日 09:24

港大,中大招生,人哋一定要去? 好多大陸尖子,讀幾個月港大,又返鄉下報讀清華,北大。又點計 --> 那個鄺保羅在香港或是在大陸呢, 在現時, 或在1977年, 是中國的尖子嗎. 精神錯亂, 亂說一通.

SaSaRoll - 2014年07月12日 09:27

解放軍唔使人打,會自己打自己。

賈抱旋 - 2014年07月12日 09:27

【明報專訊】

內地不少地下教會時遭有關部門打壓,鄺保羅則認為,中國的教會發展得好,有自由度、並無受到干涉

對於內地的地下教會,鄺保羅說過去並無接觸過,現時獲委任為政協,他指要尊重內地,除非收到有關教會邀請,否則不會主動接觸;即使接觸,亦會先知會有關當局,「不會秘密地做,要堂堂正正」

鄺保羅說, 內地的地下教會邀請他, 他會"先知會有關當局",

請問鄺保羅, 你是否知道 "地下" 兩個字何解?

請問鄺保羅, 你是否知道何解在大陸, 教會要在"地下"傳福音?  而不是"堂堂正正"傳福音 ?

請問鄺保羅, 你是在事奉主? 還是在事奉共產黨?

「中國教會發展好有自由」

熱心公民 - 2014年07月12日 09:27

進唔到港大,中大,算得係乜。有人起步早,有人起步遲,誰贏在終點線,領先緊最重要。

出社會做嘢,大把以前讀書叻嘅輸俾成績差的師兄弟。

熱心公民 - 2014年07月12日 09:30

讀書叻只有一個條件,記性好,科科都係小兒科。做嘢要多方面才能。

金牛7038 - 2014年07月12日 09:32

"鄺保羅1977年畢業於香港嶺南學院英文系 --> 平心而論, 叻極有限. 沒有貶意, 是事實而言." 據理解"畢業於香港嶺南學院英文系 --> 平心而論, 叻極有限."就是嶺南學院英文系畢業的都那麼差, 那一個連大學都未畢業, 應比一個巳經畢業的更差. 李+X, 連大學也未畢業, 叻極有限.

熱心公民 - 2014年07月12日 09:33

賈生,知唔知大陸大學內有神學院?

地上教會唔做,要做地上教會,你了解幾多?

金牛7038 - 2014年07月12日 09:37

原來嶺南學院畢業的人不如港大或中大畢業的人, 或入不到港大或中大的巳經很差?

熱心公民 - 2014年07月12日 09:38

幻想解放軍自己打自己,不如幻想天兵天將打解放軍實際d.

賈抱旋 - 2014年07月12日 09:41

熱心公民,

知唔知香港教會內, 有主教披著主教外衣, 去傳共產黨的道!

E

ETHOME - 2014年07月12日 09:47

熱心公民,你甘熱心,入佐黨未呀?

亞難 - 2014年07月12日 09:48

知唔知香港教會內, 有主教披著主教外衣, 去傳共產黨的道! --> 就是不知 (其實不理), 你吹咩.

賈抱旋 - 2014年07月12日 09:48

熱心公民, 你問

"地上教會唔做,要做地下(原文是上, 相信是熱心公民打錯字)教會,你了解幾多?"

答:

有頭髮邊個想做癞痢,

在香港, 不理閣下是基督教, 天主教, 佛教, 道教, 回教, 摩門教......

堂堂正正去教堂, 教廟, 

還要弄個地下教會教廟嗎?

Daniel - 2014年07月12日 09:51

【 熱心公民 -
幻想解放軍自己打自己,不如幻想天兵天將打解放軍實際d 】
當年一九八九東德係大国,世運第三最多奖牌国家,竞然無叛乱,無兵变,無示威,無開槍,成個東德就咁草草埋單,你话幾化学!

熱心公民 - 2014年07月12日 09:52

等待香港共產黨成立。

熱心公民 - 2014年07月12日 09:55

賈生你唔係宗教人士,香港有東方閃電之類的地下教會,被基督教,天主教標籤為地下邪教。

養珠樓主 - 2014年07月12日 09:56

終於聽了鄺主教全篇講道,似乎重點是要效法耶穌,不用幫港出聲。平心而論,鄺主教的確是評擊香港公民抗爭多於教人怎樣效法耶穌。

熱心公民 - 2014年07月12日 09:58

香港有要奉獻金錢,女教徒要奉獻身體俾教主,牧師的教派。

賈抱旋 - 2014年07月12日 10:00

熱心公民,

坐火車, 坐巴士, 坐船, 隨時可以生活在共產黨管治下的地方, 還用等?

要等香港共產黨成立, 相信熱心公民, 左看右看, 還是英國的前殖民地香港, 最宜熱心公民居住,

共產黨管制下的大陸, 熱心公民大概想, 避之則吉!

E

ETHOME - 2014年07月12日 10:00

鄺主教呢攞佐個政恊,出黎表表忠,以示呢顶帽地位嘛。

熱心公民 - 2014年07月12日 10:01

去教堂聽幾次,鄺主教傳道,能更了解鄺主教講乜。聽一段,太片面。

PBrega - 2014年07月12日 10:01

哈哈哈哈!"上帝也瘋狂"?
http://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/上帝也瘋狂_(1980年電影)

PBrega - 2014年07月12日 10:04

奴才奉獻所有畀魔鬼主子,包括靈魂?

賈抱旋 - 2014年07月12日 10:08

熱心公民,

普選有真假,

宗教也有真假

因此, 唔理是普選定宗教

都要聽清楚, 睇清楚

不要將A貨當正貨去信!

E

ETHOME - 2014年07月12日 10:08

大陸甘美好,點解甘多官啦,富户啦都移民外國或走資?

熱心公民 - 2014年07月12日 10:10

隱世高人不需要接觸任何人。

出來傳道就要面對社會,解決人際關係,與不同人,團體打交道。

何況做政協不是罪,政協係沒權,沒錢的虛名,方便同不同人打交道。

熱心公民 - 2014年07月12日 10:14

我想返大陸,不够香港已回歸,成為中國領土的一部份。同在中國之內,去邊都係一樣。

E

ETHOME - 2014年07月12日 10:14

啊,原來主教同外面打唔到交道,要做政恊先可以,嘩,2014年新道理喔!

PBrega - 2014年07月12日 10:15

嫖娼亦不是罪,冇權,冇名,方便同人打交道?

熱心公民 - 2014年07月12日 10:16

政協唔係人人可做,主教沒當然政協位做。

賈抱旋 - 2014年07月12日 10:16

熱心公民,

聽左一段主教"在神的家, 傳共產黨的道" 的錄音,

睇完明報主教大談"中國的教會發展得好,有自由度、並無受到干涉"的報導!

難道還要送個腦, 讓鄺保羅繼續去傳共產黨的道嗎?

熱心公民 - 2014年07月12日 10:18

香港以前的夜總會,談生意的好地方,真係方便生意人打交道。

熱心公民 - 2014年07月12日 10:21

賈生你會送個腦俾人,正常人唔會。

去聽幾次,唔啱聽下次唔去,教會又唔會派人燒你屋,抓你去。

賈抱旋 - 2014年07月12日 10:22

前主教鄺廣傑, 也是政協, 人家是在神的家, 傳神的道

現任主教鄺保羅, 也是政協, 可惜他在神的家, 傳共產黨的道

關鍵是,

你披著主教的外衣, 在事奉主?

還是披著主教的外衣, 在事奉共產黨?

周天逸 - 2014年07月12日 10:23

我想返大陸,不够香港已回歸,成為中國領土的一部份。同在中國之內,去邊都係一樣。

你唔去北京真係笨狗實, 聞老共屁都近好多嘛!

E

ETHOME - 2014年07月12日 10:24

你講到好似d官同紀委講“d銭我唔想要咖,不過人地送到黎,唔好意思唔要喇,個美女送到黎,上佐床,唔好意思唔上喇,不拿白不拿,不上白不上嘛”。香港甘多人唔鍾意共產黨,返大陸住好d。

賈抱旋 - 2014年07月12日 10:31

熱心公民, 正常人唔會送個腦俾人洗,

不過熱心公民10:01留言

"去教堂聽幾次,鄺主教傳道,能更了解鄺主教講乜。聽一段,太片面。"

熱心公民 - 2014年07月12日 10:33

事奉主,要睇你的主係邊個?共產黨,歐美勢力。

熱心公民 - 2014年07月12日 10:37

鄺廣傑的主可能係奧巴馬,另一個可能係習近平,各為其主。

熱心公民 - 2014年07月12日 10:40

你有带腦去,聽完識分析。

唔带腦沒得講。

E

ETHOME - 2014年07月12日 10:43

熱心公民,你d思维好共產黨呀,腦裏不是共產黨就是歐美勢力,快d去申請入黨喇。

熱心公民 - 2014年07月12日 10:48

美國全球監控,歐洲盟友都唔放過。認為沒歐美,共產黨勢力在香港角力,實在太天真,或故意睇唔到。

賈抱旋 - 2014年07月12日 10:59

熱心公民話

"鄺廣傑的主可能係奧巴馬,另一個可能係習近平,各為其主"

1998 - 2006   鄺廣傑 香港聖公會主教長

2005 - 2008   奧巴馬  US Senator

2002 - 2006   習近平  浙江省副省长

麻煩熱心公民, 寫回帖, 要多花時間去查找事實架!

賈抱旋 - 2014年07月12日 11:03

熱心公民, 如果人人懂聽完就分析, 就唔會有人相信, 預知結果的選舉, 是真普選啦!

賈抱旋 - 2014年07月12日 11:07

熱心公民, 歐美同共產黨在香港角力, 單看贏民心, 共產黨主場都輸, 都幾醜死怪架!

熱心公民 - 2014年07月12日 11:21

睇直選。

O

Old Cake - 2014年07月12日 11:21

扭曲聖經,以達到為統治者服務的目的,是魔鬼的行為。

熱心公民 - 2014年07月12日 11:23

歐美佔領殖民地,邊場不是主場輸。

保留實力,有返本的能力最重要。

賈抱旋 - 2014年07月12日 11:26

熱心公民, 作反啦, 回歸已十七年, 共產黨在特區, 不是主場?

E

ETHOME - 2014年07月12日 11:26

老共面皮厚過城墙,唔識“醜”字點寫,講黎無用。

熱心公民 - 2014年07月12日 11:27

總統位,總書記位,永遠存在。

美國,共產黨不是澳巴馬,習近平建立,邊個坐總統位,總書記位,邊個就係佢的主。

E

ETHOME - 2014年07月12日 11:28

可惜丫,甘熱心都入唔到黨!

熱心公民 - 2014年07月12日 11:29

港人治港,港人至係主場。一國兩制嘛。

熱心公民 - 2014年07月12日 11:30

香港共產黨未成立。

E

ETHOME - 2014年07月12日 11:30

唔只熱心,仲有奴心,一定要認一個主。

O

Old Cake - 2014年07月12日 11:33

狗都可以入黨乎。

O

Old Cake - 2014年07月12日 11:33

狐朋狗黨

龍葵 - 2014年07月12日 11:34

"選特首要唔要全港市民同意?

電子公投幾多人支持? 遠遠唔够300多萬選民一半."

無法,  正如熱狗你講香港沒有公投法, 基本法又無講公投.  唔不如先立公投法又或在基本法上加入公投制度,  咁到時再睇有幾多人支持 LOL!   不停有人話公投犯法,  咁可能真係有唔少胆少又無知嘅人無去投, 咁點反映 FULL PICTURE 呢!  一於咁話,  先搞公投啦!  唔係熱狗又一日話係犯法, 一時又話人數唔夠!

賈抱旋 - 2014年07月12日 11:35

熱心公民, 記住自己講過

港人治港,港人至係主場。一國兩制嘛!

熱心公民 - 2014年07月12日 11:40

我一向都係甘諗,唔使記住。

熱心公民 - 2014年07月12日 11:42

自己做唔到公平,公正,要人做俾你睇先識。

熱心公民 - 2014年07月12日 11:44

做個有公信力公投,同公投法有乜關係啊?

一定要梁振英批准,承認才有公信力?

龍葵 - 2014年07月12日 11:45

"[其實講詞唔係事先準備好嫁咩?]

當時小龍子在場嗎? 鄺主教睇犒還是沒?

[點解唔可以寫得好少少,  無咁低智呢?  ]

似乎不是要求寫得好少少,  係要求寫得啱你心水多D, 下次鄺主教宣教講犒俾你審查先, 好唔好? 

無咁低智呢? 定係天生嘅缺憾係無法彌補嘅呢? "

又要講一句"人蠢無藥醫"!!!  仲要又蠢又唔睇嘢!

我係話: "其實講詞唔係事先準備好嫁咩?  點解唔可以寫得好少少,  無咁低智呢?  定係天生嘅缺憾係無法彌補嘅呢?"  唔係話佢"睇稿讀喎!  人蠢就多留意細節啦!

批評"部分人只接收一種訊息,完全不懂分析";又評論"中環遮打道被捕人士投訴於羈留時沒有足夠食物和水時"時話"「上星期拘捕了學生,第一時間告訴記者,我們沒有飯吃,去洗手間要排隊;我心想記者又不問我,叫他遊行不如帶菲傭去。」", 咁唔係低能?    心地靜坐時嘈話肚餓就可以咁講,  但警察又要拉人又無相應應對在拘留期間照顧被捕人士的合理要求,  咁好明顯係警方有問題啦,  唔係版捕人士喎!  但鄺主敎低智,  所以先會叫人帶埋菲傭去,  想以此嘲諷人但偏偏卻顯露其小家低智!   嘖!  呢方面熱狗應該好有經驗!

龍葵 - 2014年07月12日 11:50

"做個有公信力公投,同公投法有乜關係啊?

一定要梁振英批准,承認才有公信力?"

嘖嘖!  無恥就係無恥,  天生嘅, 死性無得改!   之前又"死拗"公投犯法今日又話唔使梁振英批准講乜公信力!  成日有人話乜公投犯法咁細胆怕事嘅唔敢去投票好正常吖! 嗱!  大家又再一次嚟欣賞熱狗嘅無恥低智啦!  真係笑死!

熱心公民 - 2014年07月06日 10:39

又自打嘴巴,公投不違法,又攞唔出公投法撐自己,證明沒違法。

熱心公民 - 2014年07月06日 10:43

沒組建私人軍隊的法例,你去美國買軍火,組織支私人武裝,睇違不違法?

熱心公民 - 2014年07月06日 10:44

沒法例不等於你可以做,呃三歲細佬。

.........

一個人蠢成咁又無恥成咁真係醫番都嘥藥費!

龍葵 - 2014年07月12日 11:55

一個人蠢記性又差呢就用腦諗清楚先講! 不過如果係無咁又真係無辦法!  不過對熱狗嚟講,  畀人揭穿出醜仍家常便飯, 咁又無乜嘢嘅!  依!  係咪用錯字呢?   熱狗平時食乜嫁呢?   係飯定係米田共?   依!  咁強國人隨街便便咪係方便熱狗?

e

eddybb - 2014年07月12日 12:19

無他,有人港大畢業,咪踩人幾頭抬高自己囉,用咁嘅邏輯,垃圾局老鼠成咪好能叻。

熱心公民 - 2014年07月12日 12:34

公投犯唔犯法你會理嗎?話犯法,沒法可依一樣不會理會。

有沒公信力同有沒法可依係兩回事。

辦得有公信力,大部份市民支持,並不需要梁振英表示讚同才有公信力。即係政府有沒公投法,有沒辦公投,不影響你辦的公投的公信力,口召力。事事要政府辦,證明你心虛。

熱心公民 - 2014年07月12日 12:40

要人寫好少少,係唔啱你心水,要你審查,要為你一人特備講稿?

政治審查,意味好明顯。

熱心公民 - 2014年07月12日 12:43

人多排隊,等候係正常。不带菲傭,做唔到一對一甘好服務。

熱心公民 - 2014年07月12日 12:46

知道自己辦沒公信力,要政府出手。

熱心公民 - 2014年07月12日 12:50

目中無人,講得甘大,唔係講大,沒人信。

丟晒講大面。

龍葵 - 2014年07月12日 13:01

"公投犯唔犯法你會理嗎?話犯法,沒法可依一樣不會理會。

有沒公信力同有沒法可依係兩回事。

辦得有公信力,大部份市民支持,並不需要梁振英表示讚同才有公信力。即係政府有沒公投法,有沒辦公投,不影響你辦的公投的公信力,口召力。事事要政府辦,證明你心虛。"

的確, 有沒有公信力和有沒有法可依係兩回事,  不過太多好似熱狗無知低智到連"犯法" 和 "沒法可依" 都唔識分,  不停大大聲話公投係犯法.  咁怕事胆小嘅唔去投票好正常吖! 係唔影響公信力,  但影響呢人"敢唔敢"去公投 LOL!  唔係話"犯法"喎, 咁好似 511 咁畀警察拉點算?  犯法可能要留案底嫁喎!

心虛嘅係你地呢班成日幫倒忙的低智撐共人士 LOL!  想兜又兜唔到!

龍葵 - 2014年07月12日 13:05

"人多排隊,等候係正常。不带菲傭,做唔到一對一甘好服務。"

嘖!人地埋怨要排隊唔係怕排隊係急呀!   熱狗以為 班被捕人士係強國遊客?   隨地便便所以去廁所帶菲傭去幫到手?   幫手接住定清潔?  嘖!  咁要叫張志剛去啦,  去派膠袋嘛!

熱心公民 - 2014年07月12日 13:26

電子投票會被警察拉, 第一次聽. 有咩新借口一次過講晒出來.

熱心公民 - 2014年07月12日 13:31

我返工排隊等巴士, 個個話急, 唔怕排隊.

可以俾我上先嗎? 用晒甘低B的理由.

沒人會啋你.

Spa - 2014年07月12日 14:12

「鄺保羅說, 內地的地下教會邀請他, 他會"先知會有關當局",」

呢個叫「報串」。

龍葵 - 2014年07月12日 14:48

低嘅係熱狗 LOL!  你日日返工係畀人"拉"返工?   有人"拘捕"你返工?  再講, 我上面咪話唔係"怕"排隊係急 LOL!  返工時間可以預但人有三急就唔同喇!  好心你用下腦先畀例子啦!

仲有!  有人話要去先"霸尖"咩!  吓!  係邊度, 係邊過咁講呀!  唔好你成日想霸尖就當其他人都係咁先得嫁!

龍葵 - 2014年07月12日 14:53

"電子投票會被警察拉, 第一次聽. 有咩新借口一次過講晒出來."

下!  網上賭波賭馬就唔會畀警察拉?  熱狗你有無睇新聞嫁!   網上罪行唔犯法呀!   你唔係真係無知成咁低成咁嘛!   如果件事本身係唔犯法,  咁 IN PERSON 又或網上呀, 電子呀咁做都係唔犯法.  如果件事本身係犯法,  網上做就唔犯法警察唔拉?

唔係我有咩新借口係你地啲低智死撐嘅人成日前言不對後語,  錯漏百出!   不如又咁, 你有乜醜一次過出哂.  嘖!  不過咁又好難喎! 熱狗嘅醜真係出極都出唔完嫁喎!  嘖!

O

Old Cake - 2014年07月12日 15:53

扭曲聖經,以達到為統治者服務的目的,是魔鬼的行為。

QQKK - 2014年07月12日 16:11

當年:

一流讀書人才.........光光 U

二流讀書人才.........中文 U

三流讀書人才.........玻璃踢力

四流讀書人才.........浸記

五流讀書人才.........豬記

..................

不入流讀書人才..............嶺記 !!!

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Trapster - 2014年07月12日 17:48

又去到人身攻擊,

唉....

龍葵 - 2014年07月12日 18:04

唉!  又隨口噏.....

龍葵 - 2014年07月12日 18:06

樹若無皮, 必死無疑,  人不要臉,  天下無敵!  熱狗真係好無敵哦!  不過係唔要臉無恥個方面 LOL!

熱心公民 - 2014年07月12日 19:45

自己沒錯要堅持,俾人閙兩句就縮沙,沒骨氣之餘重係心虛。

熱心公民 - 2014年07月12日 19:48

俾小龍子,人身攻擊,當係魔鬼的試探,意志的磨練。

熱心公民 - 2014年07月12日 19:54

以理論道就話驚俾人圍攻。

人身攻擊,潑婦駡街,只證明係一班流氓,被流氓圍攻更加證明我係正義的一方。

SaSaRoll - 2014年07月12日 20:35

正低能仔, 解放軍已經自己打緊自己啦。

SaSaRoll - 2014年07月12日 20:36

哈哈 ,至正義係你。

龍葵 - 2014年07月12日 20:36

"以理論道就話驚俾人圍攻"

理論? 講緊下面嗰啲!

'

熱心公民 - 2014年07月06日 10:39

又自打嘴巴,公投不違法,又攞唔出公投法撐自己,證明沒違法。

熱心公民 - 2014年07月06日 10:43

沒組建私人軍隊的法例,你去美國買軍火,組織支私人武裝,睇違不違法?

熱心公民 - 2014年07月06日 10:44

沒法例不等於你可以做,呃三歲細佬。"

定係話驅蝗係遺反基本法?  定係話 PDO 可以保障大陸小童在港不被拍?  道理?  理論?  所以咪話你無恥 LOL!

SaSaRoll - 2014年07月12日 20:40

最好連大廈算主席,學校選班長都違法呀。

龍葵 - 2014年07月12日 20:44

呀! 差啲唔記得阿熱狗最鍾意講完大話屈人係騙子.... 世上無 [零八憲章]......

"意志的磨練"   ?   "臉皮的磨練" 咋啩!  不過我諗熱狗天生就係唔無恥厚顏,  唔使點"磨練"!

熱心公民 - 2014年07月12日 22:45

果然一副流氓相。

O

Old Cake - 2014年07月12日 22:48

狀師長,大教主,都似中左邪,做左阿爺門徒,亦只係冰山一角矣。

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。