戴耀廷's 的頭像

香港大學法律系副教授。

香港公民社會與和平抗爭

《信報》法治人:不少人對在香港搞公民抗命與和平抗爭來爭取真普選都不看好,他們大體的看法是公民抗命與和平抗爭在其他地方或許能夠成功,但在香港就難了。在其他地方,如印度的甘地爭取印度獨立面對的是英國殖民地政權;美國民權領袖馬丁路德金爭取黑人享有平等權利而面對的是美國白人政權。由於英美政權均有民主的傳統,故公民抗命這種「斯文」的抗爭方法才有機會成功,但在香港,我們所面對的對手是中共,這可能是有史而來最龐大及最強大的專制政權,公民抗命與和平抗爭就難以成功了。

提出這種意見的人,不少都認為要在香港爭取真普選,不能再那麼「斯文」的了,認為必須採取更激進、甚至暴力的方法才有機會成功。這種觀點是存在矛盾和誤解的。若公民抗命與和平抗爭在面對專制政權如中共是不能有效,那麼採用暴力的方法,對專制政權不是更加不可能有效嗎?以暴力去爭取,那是與對手比較大家能使用的武力水平孰強孰弱,民間怎可能勝得過配備精良的軍警?那不是更加一面倒難有勝算嗎?

和平抗爭的力量不在於直接迫使政權改變,也不是要直接感動掌權者會良心發現去接受抗爭的訴求。和平抗爭者雖是較「斯文」,但他們卻不是無知,和平抗爭的行動所要感召的是社會內的其他人,讓他們明白、反思、同情、認同以至支持抗爭的訴求,以增強抗爭的力量。

和平抗爭另一目的,是要把政權所一向依靠支持的管治力量,收回他們對政權的支持,那就能減弱政權的壓制力量。若社會內有更多力量參與抗爭,與政權失去更多原是支持它的力量,至一臨界點,就可動搖政權的管治基礎,迫使政權自願接受抗爭的訴求。

(節錄)全文

所有評論

黎自立 - 2015年04月03日 10:42

上帝創造人的時候已經將公義放入人心,雖然魔鬼迷惑人,令人走進岐途,公民抗命就是要喚醒人們內心深處的公義心。

tigeri - 2015年04月03日 11:59

戴生, 你連咩叫法治都唔打算去認識, 又搞埋啲小圈子佔中運動, 到個運動動俾人騎劫咗, 變晒質, 你先走出嚟話暴力抗爭唔好?

你自己搞果個佔中都係小圈子篩選投票, 你仲好意思出聲?

成件事個始作俑者, 就係你.

6ps - 2015年04月03日 12:35

Hong Kong History can let the next generation know what the founders of OC campaign done for Hong Kong:

Professor Tai Yiu-ting( The University of Hong Kong);

Reverend Chu Yiu-ming(The Baptist Church); and

Dr. Chan Kin-man(The Chinese University of Hong Kong) 

They are nothing wrong for genuine universal suffrage...Always say "No" to violence, only OC with Love & Peace...

2014.9.28 - 87 Tear-Gas Bombs fired to the peaceful protesters by the HKP (senior officers) plus orders from the HKCE are unforgetable...

C Chan - 2015年04月03日 14:49

送以下一個連結給連公民抗命也不知是什麽就胡言亂語的的網友

Civil Disobedience By Henry David Thoreau

C Chan - 2015年04月03日 14:53

話時話, 如果特首選舉真的神似網友所謂"小圈子佔中運動", 就一天都光嗮喇,

問題是......... 阿爺敢用"小圈子佔中運動"的方法來選特首嗎? 哈哈!

C Chan - 2015年04月03日 15:06

有網友愛談法治, 原來8.31 決定根本就是違憲,

所以語言偽術大師 689, 連同泛民辯論都唔敢, 因為真理越變越明, 歪理就越變越亂, 哈哈!

C Chan - 2015年04月03日 15:25

石永泰在出席年度法律開啟典禮時的講詞, 最適合那些連 Rule by law 同 Rule of law 都搞不清楚的網友看

石永泰說

"「法治」概念遠遠超出單純「守法」。事實上,過份強調民眾必須「守法」(而對其他元素避重就輕或隻字不提),往往是極權政府的特徵:熱衷於利用法律作為整治民眾的工具,而不是用法律約束自己管治的方式。"

大律師公會主席石永泰講辭全文

C Chan - 2015年04月03日 15:39

談到法治, 特區之首, 根本就帶頭違法.只是特區政府視而不見!

梁振英女兒聲稱遭到梁振英太太家暴, 為何警方卻不請梁振英太太到警局協助調查?

梁振英被揭發在當特首期間, 同時出任上市公司顧問, 為何梁振英不用停職, 待調查還他清白後, 才再執行特首職務?

C Chan - 2015年04月03日 15:40

更正: 真理越辯越明, 歪理就越辯越亂

Daniel - 2015年04月03日 18:36

【 真理越辯越明, 歪理就越辯越亂 】

Beijing has given up all constitutional argument on the validity of the White Paper entirely. It is indefensible entirely anyway. Its message is blurred because of the official (State Department)  statement "that one country 2 systems still valid"

Of course the same old propaganda slogans (e.g. lawful demand from CCP) have come in wave and wave non-stopped

Daniel - 2015年04月03日 18:38

There is zero argument on the validity of 831 decision as well as long as the constitution is concerned. Where are the legal scholars of Beijing? 

hongkonger2 - 2015年04月03日 19:00

和平手段、持續的公民抗命才有成功的機會,那些鼓吹「暴力抗爭」的人完全是「點黑路」、「靠害、坑人」的,包括「鼓吹港獨也是點黑路、陷港人於不義」,那些「反水貨客過左位的人」隨時是中共聘用的「二五仔」,用來抹黑港人之用,和平、理性才是專制政權最害怕的。

hongkonger2 - 2015年04月03日 19:17

鄧小平時代訂下、寫的「基本法」、江澤民及其官員要遵守、胡錦濤及其官員也要遵守、習近平及其官員也要遵守,往後的中央領導人及其官員也一樣要遵守。
如果要改基本法,當然要諮詢「接受基本法規範和保護的香港社會和香港人」,斷不可能由中央單方面「說改就改」,中央當然有責任先諮詢香港人意見,「先諮詢、後決定」才是尊重「一國兩制」應有之義,不可能倒轉過來「先決定、後諮詢」,那麼諮詢是真的、還是假的?中央政府和香港政府豈可帶頭「做假」、「做假諮詢」?
香港如果要有良好管治,中央政府請「正本清源」,做好自己本分,不要「亂黎」。

Daniel - 2015年04月03日 19:52

Contracts and undertakings may not be able to be implemented because of changing circumstance.  Basic Law of course can be modified if the circumstance is justified and agreed to by both (or all ) parties.

【 鄧小平時代訂下、寫的「基本法」、江澤民及其官員要遵守、胡錦濤及其官員也要遵守、習近平及其官員也要遵守,往後的中央領導人及其官員也一樣要遵守。如果要改基本法,當然要諮詢「接受基本法規範和保護的香港社會和香港人」 】

Obviously now Beijing is reneging on its commitments unilaterally without solid reasons

cocoto - 2015年04月03日 21:11

非常認同戴教授的分析。

感激閣下為香港民主自由的重大貢獻。

謝謝您!

彿彿 - 2015年04月03日 22:29

戴耀停,你老母早係改你個名嘅時候就叫你(停),係你低B唔識睇。

你如果敢對住你老母個相發誓冇收過外國资助,你至返D黎(也文也武)啦。

tigeri - 2015年04月03日 22:42

送給一個以為公民抗命大過天的網友,

"這個世界, 每個人都有自己看重的地方, 每個人都有些訴求想別人滿足, 但你認為重要的東西, 不代表別人也一定要覺得有著和你同樣的重要性.

都係果句, 追求民主的人, 是真的要民主, 還只是純粹為反而反, 他們自己心知肚明.

民主之下, 有好日子, 也有壞日子.  專政之下, 也一樣有好日子, 有壞日子.  有人話, 這個世界, 沒有多少個李光耀, 當專政遇著秦始皇, 社會上每個人都不會有好日子過.  但另一方面, 民主之下, 如果換來換去, 社會上每個人的生活還是越來越糟, 然後自欺欺人地說這個人是我選出來所以變成怎樣也是心甘命抵, 我不覺得那會好專政多少.

有些人天天嚷著, 最緊要有得選, 有得選有那麼重要嗎?  無論整個環境如何, 有得選就ok?  打個比喻, 無論人工幾多, 總之有份工就得?  你知道, 這個世界上, 有樣東西叫在職貧窮嗎?  有樣東西叫加班嗎?

民主與否, 不是結果, 而是過程.  我們不是為了要有民主而要民主, 我們要不要民主, 真正的目的, 其實是想令自己的生活更好.  但就算你問遍每一個要求民主的人, 他們也一定答不到你, 民主如何可以令你的生活更好.  他們只能告訴你類似<<真理越變越明, 歪理就越變越亂>>等的所謂"真理".

我曾經問過一些要求民主的人, 你要求民主, 但你追求的方法, 是搞一個小圈子篩選佔中運動去追求民主, 這算是那門子的民主.  他們的答覆是, 追求時不用講民主, 落實民主制度之後才講民主.  我亦問過, 你連社會的大多數支持都爭取不到, 你憑甚麼要社會落實民主制度, 得到的回覆是, 只是香港人唔識貨, 政治冷感, 所以才要繼續爭取.  原來, 這就是所謂那些人口中的所謂民主.

這樣的民主, 就算這班人自以為自己很懂得甚麼是公民抗命, 又如何?"

Daniel - 2015年04月03日 22:42

【 佛佛...........戴耀停,你老母早係改你個名嘅時候就叫你(停),係你低B唔識睇 】
網絡及学者的出現,給中共帶來了大難題,一方面因為商業和經濟用途不敢全關(可以關掉互聯網而不影晌外貿的話,中共肯定明天就會做),一方面又帶來了学者言論"放縱"的問題。內地活躍網絡份子已發展了自已的一套應付方法。香港人無需做甚麼,只需維持自已的言論空間開放,讓內地維權人士及活躍學者論政人士有需要時有發聲的出口,已經足夠。

tigeri - 2015年04月03日 22:51

甚麼才算是"真"普選, 你有你的定義, 別人有別人的定義.  你拿著自己的定義去否定別人的定義不是"真", 我不覺得這有甚麼意義.

但事實是, 你要搞假公投, 出來得17%人支持你, 你不罷休.

你要攪佔中, 最後搞到社會怨聲載道, 由開始時十幾萬人支持你, 到最後散場得番一萬幾千人, 你仍不心息.

到現在你話要攪公投, 但當人地問你, 願不願意按公投結果投票, 你又話不會.

到底呢班人有幾民主, 佢地心目中的所謂民主又係咩民主, 從以上事件, 已經睇得好清楚.

Daniel - 2015年04月03日 22:58

當年西藏新疆自治區被收回自治,我地醒神又識做,一於爱国,一声吾出,主子話有外国势力,吾関我地事,话之佢!
現在我地高度自治又被收回,又係果句:外国勢力!我地有联合声明,国務院卻大份白皮書,反口基本法及一国兩制,我地先知驚,先知死!
當時我地点解吾声呢?活该!

tigeri - 2015年04月03日 22:59

除了向別人大談所謂rule by law和rule of law, 你真的知道甚麼是法治嗎?

"過份強調民眾必須「守法」(而對其他元素避重就輕或隻字不提),往往是極權政府的特徵"?

甚麼是"過份"?  誰來定義?  就正如甚麼是"真"普選, 怎樣才算是"違法", 就你說了算?

如果特區政府真的帶頭違法, 早就被你告上法庭, 特區政府又有何辦法可以視而不見?  咁簡單既"真理", 你又明嗎?

任何人認為某條法律, 從他的角度來看是"不公義", 就可以不守法, 那和人治有甚麼分別?  有人能告訴我嗎?  

C Chan - 2015年04月03日 23:20

tigeri  你講左一大段, 我就簡簡單單講,

何謂假普選, 好簡單, 當未選前, 全世界就已經預知誰人一定無得留底, 就一定系A貨喇.

仲有, 普選特首, 同自由戀愛一樣, 無人話結果一定好過阿媽幫你揀果個, 不過,大家都情願自由戀愛, 唔駛阿爸阿媽代勞!

更何況, 阿媽幫阿仔揀老婆, 至少一心為個仔好, 而幫香港代勞提名特首那班所謂提委, 究竟是為自己好, 還是為港人好, 就大家心照喇!

C Chan - 2015年04月03日 23:28

tigeri 話"如果特區政府真的帶頭違法, 早就被你告上法庭"

梁生既做特首, 又做上市公司顧問, 當然違反防止賄賂條例喇,

不過梁生又系廉署老頂, 你話怎麽辦? 誰人能辦呢?!

至於tigeri 話"如果特區政府真的帶頭違法, 早就被你告上法庭",

大概tigeri 唔知道, 只有律政司才可以將貪腐的人告上法庭

不過梁生又系律政司老頂, 你話怎麽辦? 誰人能辦呢?!

C Chan - 2015年04月03日 23:41

至於 tigeri 提及的公投, 我見識小, 原來特區可以搞公投, 系真唔系呀?!

如果 tigeri 講嘅公投, 系指港大民意調查果個, 就真系可圈可點喇, 特區用大量公帑, 成日喺大氣電波叫人袋住先, 泛民連同 689 辯論政改嘅平台都無, 就話叫大家投票, 有無搞錯呀. 

要公投, 就要做成套, 特區D理據, 同埋泛民D理據, 在同一平台一齊向市民表述, 等市民知道袋住嘜嘢先, 點解要袋住先, 或者點解唔可以袋住先, 這樣公投, 才有意思架!

tigeri - 2015年04月04日 00:17

"何謂假普選, 好簡單, 當未選前, 全世界就已經預知誰人一定無得留底, 就一定系A貨喇"

這就是我上面講過的那句<<甚麼才算是"真"普選, 你有你的定義, 別人有別人的定義.  你拿著自己的定義去否定別人的定義不是"真", 我不覺得這有甚麼意義>>.

"仲有, 普選特首, 同自由戀愛一樣, 無人話結果一定好過阿媽幫你揀果個, 不過,大家都情願自由戀愛, 唔駛阿爸阿媽代勞!

更何況, 阿媽幫阿仔揀老婆, 至少一心為個仔好, 而幫香港代勞提名特首那班所謂提委, 究竟是為自己好, 還是為港人好, 就大家心照喇!"

我上面都講咗, <<但另一方面, 民主之下, 如果換來換去, 社會上每個人的生活還是越來越糟, 然後自欺欺人地說這個人是我選出來所以變成怎樣也是心甘命抵, 我不覺得那會好專政多少>>.  環顧眾西方成熟民主國家, 實在有太多例子, 佢地既人民, 生活係越來越差.  你幫自己揀, 是否出來就是為你好, 心照不宣.  去到最後, 還是一樣自欺欺人.

"不過梁生又系廉署老頂, 你話怎麽辦? 誰人能辦呢?!"

誰說過廉署老頂是不能告的?  你覺得佢違法, 咪去告佢囉!  依家唔告得, 等佢卸咗任, 告得啦卦 (人地外國都係差唔多).  你無錢, 可以搵法援, 依家啲政棍, 誰不是拿納稅人的錢來倒落海的?

"至於 tigeri 提及的公投, 我見識小, 原來特區可以搞公投, 系真唔系呀?!

你懂中文的嗎?  我第一次, 個用詞係<<假公投>>, 第二次係, <<你話要攪公投>>, 事實上, 香港並無法例容許搞公投, 但泛民就要走法律罅, 用辭職再選去搞變相公投, 那你認為, 這又算不算公投呢?

"要公投, 就要做成套, 特區D理據, 同埋泛民D理據, 在同一平台一齊向市民表述, 等市民知道袋住嘜嘢先, 點解要袋住先, 或者點解唔可以袋住先, 這樣公投, 才有意思架!"

咩先叫"有意思", 你覺得你既"意思"先叫"有", 我無意見.  事實, 社會日日都有自己覺得乜乜物物先係"真", 先係"公義", 先係"真理"既人.  都係果句, 啲人要講民主, 但啲人連社會大多數人支持都爭取唔到, 然後同人講"爭取既時候唔使講民主, 爭取到先講民主", 呢啲, 咪係歪理囉!

Daniel - 2015年04月04日 00:17

【 tigeri -
如果特區政府真的帶頭違法, 早就被你告上法庭, 特區政府又有何辦法可以視而不見? 咁簡單既"真理", 你又明嗎?】
如果在港用刑事,梁党委及袁国强吾彼。
如果在港用民事,法庭不受理,因為港法庭冇權處理憲法嘅case.
法律亦吾可以處理政治啲問题!

tigeri - 2015年04月04日 00:28

鍾意民主既, 就係成日用"自己揀, 自己話事, 衰咗都心甘命抵"來做理由去說服人.  但諗深一層就知, 心甘命抵?  衰咗就係衰咗, 心唔心甘命抵, 咪一樣係衰咗.  "心甘命抵"只係一個掩耳盜鈴, 自欺欺人既理由叫人去支持民主.  事實上, 民主同專政一樣, 係咪由你揀, 同果個人係咪會"為你好", 根本就無直接關係.

成件事, 根本就唔係制度既問題, 如我上次所講, 其實係遊戲規則既問題.  英殖時代無民主, 但個遊戲規則設計得好, 人民就會喜歡.  甚至, 到依家, 仍然有一班人係度舉咩龍獅旗, 但其實, 英殖時代, 香港既民主程度其實仲差過依家, 但啲人仍然懷念, 就係咁解.

點解有啲香港人對香港回歸咁抗拒, 就係因為內地果套遊戲規則唔夠公平.  民主定專政, 其實唔係重點, 就算係專政, 其實人民也可以有好日子過.  重點係, 人人都有向上流的機會, 可以公平競爭, 各自憑自己的努力去爭取自己理想的生活質素, 這才是重點.

tigeri - 2015年04月04日 00:29

"如果在港用刑事,梁党委及袁国强吾彼。

如果在港用民事,法庭不受理,因為港法庭冇權處理憲法嘅case.
法律亦吾可以處理政治啲問题!"

呀前曾特首依家都俾老廉查緊, 我唔明何謂"不受理".

而法律, 從來都唔係用來處理政治問題.

tigeri - 2015年04月04日 00:39

依家成個問題係, 泛民為咗爭"真"普選, 已經拖住香港十幾年, 就算俾你拖到2047, 又如何?  意義在那裡?

政治, 就係求同存異.

更現實既問題係, 你要一個民主地方政府如何在一個專政中央政府之下運作?  你有一個藍圖去說服香港人嗎?  還是只是一味叫嚷"我要有, 我要有, 總之我要有"?  舉個例子, 一個支持民主, 但隸屬中共之下的香港特首, 要求佢去擁護中共一黨專政, 你要佢點擁護?  中央要佢搞23條, 如果香港人大部份人贊成, 佢係咪要照搞?  定係又話"民意只係其中一個考慮因素"?  如果特首是一個泛民中人, 而當中央和泛民在一個意見中的立場相反, 你要求他怎麼做?  又或者, 日後當泛民又因為某些原因出來搞佔領, 你能容許這位特首派警察來清場嗎?

這些現實的問題, 你又可有答案?

tigeri - 2015年04月04日 00:45

又或者咁講, 除咗根本絕大部份民主國家都無既公民提名, 泛民仲有無其他可以爭取既方向?

唔爭公民提名, 爭取更高既自治, 自由, 又得唔得?  爭取2047之前唔立法23條, 又如何?  爭取減少中共對香港的干預, 又如何?  爭取一國兩制多一百年, 又如何?

只要你有創意, 其實好多野都可以爭取.  點解一直要糾纏喺公民提名身上?

hongkonger2 - 2015年04月04日 00:57

利用「小圈子搞篩選」是一個制度上的缺陷,因為「這小圈子的人便成為特權階層、這絕對會成為私相授受、貪污的溫床」,為何中央硬要「塞一個有如此缺陷的選舉制度俾香港」?泛民不要「小圈子篩選」真正的原因正是如此,「反對8•31決定、否決其違憲決定和其框架下的政改方案,絕對是保護一國兩制」最好的辦法。

尼高 - 2015年04月04日 00:57

同五毛係無嘢好講,直接了當就得。

tigeri - 2015年04月04日 01:06

"利用「小圈子搞篩選」是一個制度上的缺陷,因為「這小圈子的人便成為特權階層、這絕對會成為私相授受、貪污的溫床」,為何中央硬要「塞一個有如此缺陷的選舉制度俾香港」?泛民不要「小圈子篩選」真正的原因正是如此,「反對8•31決定、否決其違憲決定和其框架下的政改方案,絕對是保護一國兩制」最好的辦法"

咁我想請問, 以前英殖時代, 連小圈子都無, 咁點解啲人又咁懷念呢?  問題是在於有無民主嗎?

換個角度, 就算俾你一直否決政改方案到2047, 意義在那裡?  你可以告訴我嗎?

PBrega - 2015年04月04日 01:07

中宣狗奴怎麼知道,什麼是公民提名?它們是強國中的低等動物,根本無權、無機會、亦從來就未參與真正的民主選舉,它們對公民提民不外瞎子摸象,知道什麼個屁。所以放一堆屁,自己臭自己。

tigeri - 2015年04月04日 01:09

條條大路通羅馬, 你要保住香港現有的人權自由, 並不一定只有公民提名一條路可以行.  況且, 你連一個隸屬一個中央專政政府底下的民主地方政府如何可以順利運作也說不出, 你又如何可以證明這條路行得通?

PBrega - 2015年04月04日 01:56

歡迎自動放屁,不妨多臭自己。

hongkonger2 - 2015年04月04日 02:00

回歸18年,正正因為「小圈子選舉現象」未解決,香港政府由一個「向民眾問責的政府」退化成「無須向民眾的政府」,鄧蓮如以前話「香港政府」你鬧佢,佢最終都做到野、做好件事,交到功課,但現在任你點鬧都「無補於事」,他們根本不聽任何意見,也沒有能力做好本份的事。
中國政府本身又問題多多,意識形態和香港社會又相差甚遠,中國政府的處事手法又比英國政府差很多,所以香港政府跟本不向本地社會問責,又遇上一個比自己更差的中國政府,施政簡單「江河日下」,慘不忍睹。

tigeri - 2015年04月04日 02:14

都係果句, 英殖時代, 香港政府根本就無需向民眾問責, 亦無需(面)向民眾, 但一樣有香港人喜歡, 所以有沒有無民主, 根本就和整件事沒有關係.

而怎樣才算是"做到野", "做好件事", "交到功課", "誰比誰的處事手法差", 也沒有客觀的標準.

而若香港有了所謂"民主", 到時的特首和政府要如何在一個專政中央政府底下順利地運作, 亦沒有方法可以解決.

成件事, 和是否"小圈子選舉", 根本就沒有關係.

民主與否, 是手段, 而不是目的, 如果你只是單單為了要有民主而要民主, 那根本就沒有意義.  正如人不是為了要有份工而要份工, 人是為了從工作中得到收入, 然後改善生活, 這才是重點.

e

eddybb - 2015年04月04日 02:41

大妖停,哈哈哈!

e

eddybb - 2015年04月04日 02:45

真正民主係無總統、無主席、無特首、無政府,自己作主,自己鍾意做乜就做乜,到時個個金錢自主,嘻嘻!

Daniel - 2015年04月04日 03:08

大陸黎講,總統/主席/特首/政府,都係党黑箱作業,一手包辦!LOL
【 eddybb -
真正民主係無總統、無主席、無特首、無政府,自己作主】

T

Takming - 2015年04月04日 09:03

用搗亂,破壞本港經濟爭取普選是否值得?又是否得到市民認同,其實港人除了公義更愛$$$!

Daniel - 2015年04月04日 09:40

公投過先知。
【 Takming -
用搗亂,破壞本港經濟爭取普選是否值得?又是否得到市民認同,其實港人除了公義更愛$$$!】
中宣部肯定做好多统計,知衰梗,所以先全力設限普選及公投。

PBrega - 2015年04月04日 10:36

中共普選公投?自掘墳墓?
10萬一呎,酒店海鮮價,香港有什麼經濟?
真正搞「搗亂破壞」的是68狗和中共的禍港辦,現在香港只剩下一間cctvb,不就是「搗亂破壞」和「一國」的明確實踐了。

O

Old Cake - 2015年04月04日 13:48

當初話發牌俾王,會令亞視倒閉的。要追究責任了

令狐昶 - 2015年04月04日 17:38

tigeri - 2015年04月03日 11:59

戴生, 你連咩叫法治都唔打算去認識, 又搞埋啲小圈子佔中運動, 到個運動動俾人騎劫咗, 變晒質, 你先走出嚟話暴力抗爭唔好?

你自己搞果個佔中都係小圈子篩選投票, 你仲好意思出聲?

成件事個始作俑者, 就係你.

===========================

1949中共建政後,民主同盟要求毛主席履行早前的民主承諾,毛主席

提出:民主集中制。

今天中共的憲法寫上:人民民主專政。

文革後,民眾要求自由,獲中共施捨幾年後,胡耀邦以資產階級自由化下台。

民主、自由的概念由毛主席至今的徒子徒孫,一脈相承,竊玩不已,須圖強之電視臺,正途不走,走歪路:香港良心,竊玩良心。

民眾批評小圈子選舉,老虎先生又藉此竊玩「小圈子」一詞,批評戴先生。

好比隨街吐痰的人批評吐痰於紙巾的人。

如此玩弄文字,對說理無助,祇顯示品味,49至今,絲毫未改。

令狐昶 - 2015年04月04日 17:42

竊玩「良心」台,關門大吉矣。

hongkonger2 - 2015年04月05日 01:45

大家到時睇下英國政府的解密檔案,看看中共有否阻撓港英政府進行民主改革、給予香港民主制度。

jack wong tai sin - 2015年04月05日 08:17

香港人诒港,連可以跟隨英国留下的土地房屋發展也搞到【無產階级】死去活来,有产阶级,则笑呵呵!

搞政制,無先例可援,更加死路一条!

jack wong tai sin - 2015年04月05日 08:23

re hongkonger2.
同去十多年.媒体大声赞【勾地】制度,引致
今天堆填区,也要卖11000文一尺!

今天的民怨,大半是言论领袖做成,
包括,媒体,学者,议员、评论员、电台,电视节目主持人。

jack wong tai sin - 2015年04月05日 08:34

. 香港人,缺乏自省精神!

hongkonger2 - 2015年04月05日 10:16

回歸以來政府首長在「小圈子選舉下選出」,特首施政向大商家傾斜又缺乏有效制約,所以有大量「屏風樓」出現;即使有大量「劏房出現」、居住環境惡劣,政府都沒有加大財政投入興趣「公營房屋」,只是懂得將土地推晒俾私人發展商和巿場;以「劏房惡化」的情形,政府早應該做「劏房普查」,好似麥理浩處理「石硤尾尞屋區大火」,將劏房住戶環境惡劣的盡快安排中轉房屋或公屋啦,早幾年我們已經要求做「劏房戶人口普查」,但政府安全是沒有理會,沒有處理,視以不見,不聽不聞。

hongkonger2 - 2015年04月05日 10:20

港英政府當然都有向大商家傾斜,但是英資商家相對自律,沒有回歸後的情形發生。

jack wong tai sin - 2015年04月05日 10:22

过去十多年.

一,媒体大声赞【勾地】制度。
二,言论领袖(见上)大声赞【勾地】制度。

对不对?

jack wong tai sin - 2015年04月05日 10:28

re 1016.
曾政杈,推勾地救市、托價,其它政策便跟隨,蓄意令價上升。

例如死不接受勾地申請!

k

k.f.suen - 2015年04月05日 12:56

連法治都唔識嗰個該喺你喎, 戴耀廷先生喺香港大學法律系教授, 借問tigeri你乜誰?
知唔知戴教授長期主張和平抗爭[小圈子篩選投票假選舉], 佢幾時用過暴力? 用過乜武器?
成部<<基本法>>變晒質,  呀誰搞啲?  呀誰騎劫?  呀誰搞暴力?  成件事嗰個始作俑者喺乜誰?
點解你唔好意思出聲講喺 ccp + 689g ?

乜誰自己? 民主 : 全民作主
總統/主席/特首/政府 : 職稱是也, 由賢能/服眾人士出任, 公民授與職權的公務員
執政者濫用職權, 理應向全民致歉 / 鞠躬下台!
執政者做對不住天地良心事, 該當何罪?!!

<< 笨伯吟 >>

特首無頭兩面搖
離澤民時親習笑
機心枉廢寶空落
黃袍自加禍自招

代王出征南華革
江領風騷聚香塔
今朝慶伯意氣揮**                                       
誰借笨題聰明發**

頂懸三呎妙神靈
記人功過甚公平
莫問私心誰知曉
祂爾一體共瘋聊

安得回家路迷茫
囚籠難破夢遺荒
歪樑欠勢北畿振
只待明清柳木藏

** 請林行止先生包涵/恕諒二次創作 ---
 2015年04月02日 05:29 林行止 hkej  blog               借題發揮誰意氣   笨伯聰明慶今朝

問問只知[$$$]大過天, 不知公義/良知為何物的五毛們 :
豬/牛/雞/鴨/羊/虎/猩猩等等......被宰殺前都會發出悲鳴/有求救反應, 你們真真甘願做經濟動物嗎?  又或汝們只是被挪動之物體?
善待牠們 = 善待自己

董政權/曾政權/梁政權無非係 ccp 手上的 "jack in a box" 如汝似 play-toy,  必須跟隨死實政策
jack  幹嘛不大拆天汝那個[李剛爸]???
[香港人,缺乏自省精神]?  看來 jack 已經失去自省精神自制能力,  勸告趕快找許龍杰醫生檢查,  病向淺中醫, 方為良策

jack wong tai sin - 2015年04月05日 14:37

【知唔知戴教授長期主張和平抗爭】

霸占马路叫做和平?
我去教授屋企门口霸占,是不是和平?

二,媒体是赞成勾地制度。
曾是不是共产党的马仔,无关系。
你否认媒体赞成勾地制度吗?

系香港人自己搞衰自己!

jack wong tai sin - 2015年04月05日 14:39

系香港人,自己搞死香港,越来越似地狱。
相比之下,令度新加坡不进步,
也越来越似天堂!

tigeri - 2015年04月05日 15:47

"回歸以來政府首長在「小圈子選舉下選出」,特首施政向大商家傾斜又缺乏有效制約,所以有大量「屏風樓」出現;即使有大量「劏房出現」、居住環境惡劣,政府都沒有加大財政投入興趣「公營房屋」,只是懂得將土地推晒俾私人發展商和巿場;以「劏房惡化」的情形,政府早應該做「劏房普查」,好似麥理浩處理「石硤尾尞屋區大火」,將劏房住戶環境惡劣的盡快安排中轉房屋或公屋啦,早幾年我們已經要求做「劏房戶人口普查」,但政府安全是沒有理會,沒有處理,視以不見,不聽不聞。"

講來講去, 就係依家所有社會問題都係因為無民主.  但奇特地, 當我一次又一次咁問, 有咗民主可以點, 啲人又會彈出嚟話民主唔係萬靈丹, 然後又繼續把所有社會問題怪落無民主度.

好奇怪, 乜原來民主社會係無社會問題既咩?  美國既國債和槍械問題會因為有民主而解決得到?  菲律賓既貪污問題會因為有民主而好咗?  英國大學既學費會因為有民主而越來越平?  還是台灣既食品會因為有民主而越來越安全?  

難度那些民主政府又沒有"沒有理會,沒有處理,視以不見,不聽不聞"?

jack wong tai sin - 2015年04月05日 15:52

美帝有民主,可惜有【說客】lobbyists!

台湾有民主,可惜有【立委】!

tigeri - 2015年04月05日 15:53

"港英政府當然都有向大商家傾斜,但是英資商家相對自律,沒有回歸後的情形發生"

你既論點真係幾"另類".  難度, 世界上會有商家係開善堂, 有得賺唔賺到盡?  有得賺唔賺到盡, 到你蝕錢, 執笠, 俾人併賺, 俾人踢出董事局果陣, 邊個可憐你?

英資商家相對自律?  點為止相對?  香港商家賺10蚊, 英資商家賺9.9?

你知道自己講緊甚麼嗎?

乜有咗民主, 商家就會自動自覺肯賺少啲?  有無民主, 和商家"相對"自律, 請問有甚麼關係?

還是, 你只是在人云亦云?

tigeri - 2015年04月05日 16:09

我個point都係一樣,

1. 香港欠既唔係民主, 而係一個合理既遊戲規則, 令所有人可以公平競爭, 多勞多得, 更唔係搞果啲養懶人既民粹福利政策

2. 係一個中央專政府之下搞一個民主地方政府, 根本就無人可以講得出點可以運作得到

3. 香港既社會問題, 根本和有無民主無關.  香港既問題係人太多, 機會太少, 資源唔夠分配, 財富過份集中

4. 根本就無人講得出, 點樣用民主去解決香港既社會問題.  民主, 只係用來踢做唔到野既人落台, 但不斷咁踢人落台, 並唔代表問題就可以得到解決.

5. 每個國家都有佢既社會問題, 專政國家有, 民主國家亦一樣有.  行唔行民主, 和能否解決這個國家的社會問題, 根本就沒有關係.

6. 就算你一直否決政改到2047, 我完全睇唔咁到對香港人有甚麼好處.  條條大路通羅馬, 既然目標是保障香港人現有的人權, 自由, 甚至民主水平, 大把野爭取, 可以爭取延長一國兩制多一百年, 可以爭取永遠不推行23條等, 重點只在於, 你有沒有創意.

tigeri - 2015年04月05日 16:12

新加坡多年來沒有真普選, 新加坡人還是很懷念李光耀.

中國多年來沒有真普選, 中國人的生活還是正在大幅改善.

民主國家之中, 也有很多人的生活越來越差.

成件事, 問題不在於有沒有民主, 而係你想一要一個點樣既生活.

tigeri - 2015年04月05日 16:19

你唔鍾意樓少樓價貴, 咁你係咪想推倒高地價政策?  唔要高地價政策, 你肯唔肯接受銷售稅?  

你要求起插針樓, 咁你可願意接受穹頂效應?

你要求係郊野公園攞地出嚟起樓, 咁你接受越來越少既康樂設施嗎?

你要增加供應, 樓價就會涷結, 甚至下跌, 咁你又接受上咗車之後樓價下跌嗎?

呢個世界, 沒有又要馬兒好, 又要馬兒不吃草這種事.

tigeri - 2015年04月05日 16:21

果啲成日剩係識得話要由人民作主既人, 我真係好想知, 你要點作主法?

太複雜既唔好講, 就講上面啱啱講既樓價和供應問題, 你要點作主法?

我真係好想聽下呢班人既"高"見.

PBrega - 2015年04月05日 16:36

唔該條仆街唔好响處洗板,無撚用的。
新加坡是主權獨立國家。你班大陸仆街五毛日日响處歌頌李光耀,係唔係「明貶抑香港民主,實褒揚香港獨立」?中宣狗奴用心良苦,難能可貴?

tigeri - 2015年04月05日 16:41

而且, 坦白講句, 泛民能保證可以保住關鍵1/3到2047嗎?

你一直都話, 莫講話你一直否決政改到2047沒有意義, 而且, 只要有一次立會選舉泛民選舉失去1/3, 泛民之後連否決的資格也不會再有.

到時政改, 23條, 國民教育 (雖然我一直唔認為國教係洗腦)等等等等, 全部過晒, 泛民還可以做甚麼?  又走去包圍立法會, 佔領禮賓府?  四圍畫牆舉傘?

趁依家泛民仲有少少籌碼在手, 我完全唔明, 點解唔趁機好好同中央傾下, 除咗公民提名, 仲有無其他野可以爭取得到?  點解一定要"死古古"企硬係公民提名度?

PBrega - 2015年04月05日 16:58

挑,香港有無真普選?關你牛二乜撚事。
飯民不但控制1/3,下次控制9/10。
民賤連、保皇、建制,全部仆街。吹咩!
831?袋住先?否決了全部仆街。全部從頭來過!

tigeri - 2015年04月05日 17:02

又或者, 有人可以講下, 一直否決政改到2047, 或者直至泛民失去關鍵1/3, 意義何在?

就如同民主一樣, 一直不斷踢人落台, 意義何在?

為何人總是喜歡花時間做些沒意義, 沒得益的事?

Daniel - 2015年04月05日 17:38

【 tigeri......又或者, 有人可以講下, 一直否決政改到2047, 或者直至泛民失去關鍵1/3, 意義何在? 】

意義在:-

1)民主政制係 唯一能夠鉴定真正人民议会代表/代言人的机制, 同民生無直接關系 

2)不接受假選舉, 不接受籐纏瓜 , 瓜纏籐的天仙局 

Daniel - 2015年04月05日 17:47

接受假货係国(党)粹,亦為其強项,港人吾受喎!

tigeri - 2015年04月05日 17:48

乜原來, 對你嚟講, 一個社會既政治制度對你最大既意義, 就係果個特首或者議員, 係"代表你".  

縱使佢仍然一事無成, 縱使佢仍然不斷累街坊, 縱使你不斷踢佢落台換個第二個, 事情仍然無法得到改善, 縱使成個政府根本就無法好好運作, 總之佢係你揀既, 就乜都得........

抱歉, 咁好笑既事, 我實在講唔到落去.........

Daniel - 2015年04月05日 17:51

好多第一世界民主国家總统都有好長任期!
【 tigeri.........
就如同民主一樣, 一直不斷踢人落台, 意義何在?】

tigeri - 2015年04月05日 17:52

笑完, 再講多少少........
咁如果泛民真係咁本事, 可以否決政改到2047, 然後中央選擇用管治內地城市的模式去管治香港, 咁你現在的堅持, 意義又在那裡?

tigeri - 2015年04月05日 17:56

"好多第一世界民主国家總统都有好長任期!" 香港並非一個國家, 你可以告訴我, 一個民主地方政府, 如何可以順利在一個專政中央政府之下好好運作嗎?

例如, 當雨傘運動出現, 個特首應該要支持還是反對呢?  你有甚麼意見?

Daniel - 2015年04月05日 17:59

【 tigeri....縱使佢仍然一事無成, 縱使佢仍然不斷累街坊, 縱使你不斷踢佢落台換個第二個, 事情仍然無法得到改善, 縱使成個政府根本就無法好好運作, 總之佢係你揀既, 就乜都得.......... 】
經濟/曆史/社會好多問题都需要過百年先可以改,有啲甚至数百年(eg中東),就算有主子,都未能改過黎!

Daniel - 2015年04月05日 18:02

【 tigeri.........當雨傘運動出現, 個特首應該要支持還是反對呢? 】
梁振英雖然無權要求人大常委會撤回對政改的決定,佢一早同樣無權扭曲港人意願,只報告北京想聽啲意见。這是嚴重失職!

Daniel - 2015年04月05日 18:08

【 tigeri.....香港並非一個國家, 你可以告訴我, 一個民主地方政府, 如何可以順利在一個專政中央政府之下好好運作嗎?...】
除国防外交,地方政府大把野做,梁党委卻乜都吾做,人工港人卻照支l

tigeri - 2015年04月05日 18:17

"經濟/曆史/社會好多問题都需要過百年先可以改,有啲甚至数百年(eg中東),就算有主子,都未能改過黎!"

"梁振英雖然無權要求人大常委會撤回對政改的決定,佢一早同樣無權扭曲港人意願,只報告北京想聽啲意见。這是嚴重失職!"

這就是立場問題, 就如我上面所講, 要一個民主地方政府在一個專政中央政府之下順利運作, 根本就是行不通的事.

而既然改個制度乜都做唔到, 我完全睇唔到因乜事無端端要大改個制度.

tigeri - 2015年04月05日 18:18

"除国防外交,地方政府大把野做,梁党委卻乜都吾做,人工港人卻照支l"

咁你不如講下, 你想佢做到乜野?

Daniel - 2015年04月05日 18:40

好简單,佢要做番市長應做嘅!
【tigeri....."除国防外交,
地方政府大把野做,梁党委卻乜都吾做,人工港人卻照支l"

咁你不如講下, 你想佢做到乜野?】
佢吾可以代港人,話港人支持党做法。如果佢有充分资料(最好係公投),eg專業又廣泛嘅民调,佢先可以佈彼北京聽!

tigeri - 2015年04月05日 19:05

咩叫"應做"既野, 係無客觀既標準, 你講咗同無講係無分別.

呢個世界, 每個人每日都有好多訴求好似你咁得唔到滿足, 如果咁就叫乜都唔做, 咁就叫唔專業, 咁我真係無野好講.

都係果句, 一直否決到2047其實係完全無意義, 到時中共又再另起一個爐灶, 泛民團體亦一樣可以執包袱退休.

如果下一次立會選舉, 泛民就已經失去1/3, 咁就更加乜都唔使講, 下次政改, 23條等政策, 亦會得到通過.

泛民依家既選擇, 我完全睇唔到好處係邊.

tigeri - 2015年04月05日 19:10

假公投投過, 要拉布拉過, 要佔領亦佔過, 要擲擲過, 要圍又圍過, 香港有幾多民意支持泛民既主張, 其實已經好清楚.  呢個世界, 更無話只得民主一種方法可以管理好一個國家.  今次佔中, 已經搞到香港天怒人怨, 如果泛民覺得企硬落去搏大霧係一個更好既選擇, 我無意見.

事實上, 我更樂意見到佢地下次立會一敗塗地個樣.......

Daniel - 2015年04月05日 19:16

【tigeri.......如果下一次立會選舉, 泛民就已經失去1/3, 咁就更加乜都唔使講, 下次政改, 23條等政策, 亦會得到通過.】

通過大規模抗議 「硬骨頭」,港人在一四年尾向北京發出了強烈信號,以示其不滿。

年輕啲一代清楚地表明,言論自由的權利、參政權以及獨立的司法對他們來說很重要。他們不想看北京專制領導層的臉色行事,而是要將自己城市的政治掌握在手中。

香港人等了很久,七幾八幾年有基本法讨論,民主诉求己在望,国家(经老鄧)一直提示港人将當家作主,现在三十年後北京卻反口!!!!!

Daniel - 2015年04月05日 19:22

【tigeri.......假公投投過, 要拉布拉過, 要佔領亦佔過, 要擲擲過, 要圍又圍過, 香港有幾多民意支持泛民既主張,........................事實上, 我更樂意見到佢地下次立會一敗塗地個樣....】

香港最大政治困擾係由老共反口基本法及推A货普選,正常發展香港根據合约,真普選己到岸!

下次立會選舉, 港人有決定!!!!

james bond - 2015年04月05日 19:45

估不到今天清明日, 信坛依旧烽火飛花.

https://www.youtube.com/watch?v=Wt6Ok08dssM

Daniel - 2015年04月05日 20:08

【tigeri.......如果下一次立會選舉, 泛民就已經失去1/3, 咁就更加乜都唔使講....】

中宣部肯定做好多统計,知衰梗,所以先全力設限普選, 公民提名及公投。

jack wong tai sin - 2015年04月05日 20:48

佔马路、包圍差人,不是和平抗争!是犯法!

令狐昶 - 2015年04月05日 20:53

jack wong tai sin - 2015年04月05日 15:52

美帝有民主,可惜有【說客】lobbyists!

++++++++++++++++++++++++++++++++++

美帝、台灣不會因閣下唱衰而倒,

中共卻需要閣下收二分四而唱好。

美帝有民主,可惜有【說客】!

中國無民主,慶幸有【專政】!

以上是否符合閣下之品味?

Daniel - 2015年04月05日 21:10

【 jack wong tai sin -
佔马路、包圍差人,不是和平抗争!是犯法! 】
主子,梁党委及袁国强係咁講,證明刑事企圖後,先可以定為非法,你在李朝生活太耐。
檢控佔中者而定重罪真係極難啲事:一
一)冇法证明犯罪動機
二)普通政治示威可得刑罰輕到冇得再輕
三)檢控時間長,文件如山堆,証據又少,人数又多,佔中者好易推番証據!我估無一個在非禁制(民事)区被捕者可以收監一天!
四)大部分定罪都祗係咁椅(slap on the wrist)
五)文滙報己經大罵点解咁多被拉嘅变即放,因為根本告吾入,亦冇料告,告得入亦全部得啖笑!
六)我睇吾倒袁國強点告得入三子及双学,建制惟有話主子仁慈,爭民意,全部都會話放一馬,其實無廿三條,袁国强可以做得小到冇得再小!

Daniel - 2015年04月05日 21:16

梁党委告示威者,衰梗,吾告亦一樣镬LOL
点落台呢?

小姸 - 2015年04月05日 22:54

我強烈建議虎奴+689一齊搬去大陸或者北韓住

小姸 - 2015年04月05日 23:05

或者伊朗都得

尼高 - 2015年04月06日 02:03

好提議,絕對贊成!

jack wong tai sin - 2015年04月06日 07:58

咁咪要修改法例。
因为妨碍其他人合法使用馬路或其他公众
地方的权利和自由!

jack wong tai sin - 2015年04月06日 07:59

和平时抗争或者革命,不是大哂。
不是要人家牺牲的理由。

Daniel - 2015年04月06日 09:45

你生话在無Common Law 地方太耐了,修改法例改变吾倒人嘅基本權利。
咁咪要修改法例。
因为妨碍其他人合法使用馬路或其他公众】
亦因為咁,死鬼老李間律師行咁發。

Daniel - 2015年04月06日 09:47

李朝共朝共通点係用法律手段去解政治問题。Going nowhere.

tigeri - 2015年04月06日 10:40

"我強烈建議虎奴+689一齊搬去大陸或者北韓住"

其實, 乜野制度, 都有好住同唔好住既國家, 就算搬去美國英國, 亦唔見得係咩烏托邦.

每個社會, 都有佢既社會問題, 無論佢係民主還是專政, 都不會例外.

依家個問題既重點, 係泛民一直否決落去, 根本就毫無好處, 但就會繼續拖住香港轉型和發展. 

為反而反咗十八年, 經歷過假公投, 拉布, 甚至天怒人怨既佔中大龍鳳, 已經夠了.  繼續把所有問題歸咎於梁振英, 歸咎於政府, 歸咎於中共, 歸咎於無民主, 然後繼續只把民意視為"其中的一個考慮因素", 繼續"死古古"企硬於公民提名, 泛民團體只是把自己趕上了末路.

對泛民來說, 民意是否只是浮雲, 很快就會知道.

tigeri - 2015年04月06日 10:42

"李朝共朝共通点係用法律手段去解政治問题"

咪儍啦, 如果中共係用政治手段去解決政治問題, 泛民早就輸了.  如果唔係有基本法保護, 乜你以為泛民今日仲可以咁神奇地係香港生存到?

jack wong tai sin - 2015年04月06日 10:42

当你的基本人权,妨碍我的基本人权时候,便要修改法律。

何以你的基本人权,比较高尚一些?

二,
是谁街界定那些是政治问题?
三,
如果你的政治问题妨碍我的基本人权,
就不是政治问题。

e

eddybb - 2015年04月06日 10:45

歐洲大把國家行 civil law ,佢地非 common law 國家,咁咪冇哂人權,單泥伯講嘢笑死人唔使本,哈哈哈!

tigeri - 2015年04月06日 10:50

而就算政治問題法律解決, 只要輸了一次關鍵1/3, 泛民就輸了.

就算保得住1/3, 就算有公民提名, 到了2047, 只要中共再另起爐灶, 泛民亦一樣會輸得一敗塗地.

堅持公民提名, 和想搞港獨一樣, 只是浪費時間.

tigeri - 2015年04月06日 10:58

除咗公民提名, 其實泛民好多野都可以爭取, 實際一點, 爭取多一百年一國兩制, 爭取多一百年不推行23條, 又可以嗎?

O

Old Cake - 2015年04月06日 12:44

2047,五毛主子一早全家子孫在外國了,哈哈

O

Old Cake - 2015年04月06日 12:47

中共對人類最大的貢獻,可能就是提供荒誕的笑話

L

Liberphile - 2015年04月06日 12:51

每次見到牛二出嚟助紂為虐亂噏嘢兼懶得戚,除咗俾隻中指佢嘆之外,都冇乜可以做。

jack wong tai sin - 2015年04月06日 13:37

通常系理据不足,而不能以理服人,才会出中指!

tigeri - 2015年04月06日 13:55

我只是把事實和選擇如實講出來, 如何選擇, 就要看泛民的智慧.

聰明人, 總是可以堅持原則地做最好的選擇.

條條大路通羅馬, 要做到一件事, 不會只得一個方法.

L

Liberphile - 2015年04月06日 13:57

乜嘢理? 你鄉下興嗰啲? 噏嚟噏去咪係做奴才都無所謂,有飯食最緊要!

jack wong tai sin - 2015年04月06日 14:14

食咗饭,才有力造反啊,兄台!

L

Liberphile - 2015年04月06日 14:17

造反? 食飽飯做慣奴才仲敢反? 反條柒呀!

PBrega - 2015年04月06日 15:02

哦?大蟮唔使吃飯,入屎就得了。

養珠樓主 - 2015年04月06日 15:07

”除咗公民提名, 其實泛民好多野都可以爭取, 實際一點, 爭取多一百年一國兩制, 爭取多一百年不推行23條, 又可以嗎?“

十七年一國兩制人家都覺得太長,還要一百五十年?梁愛詩說,不設實際點吧。

O

Old Cake - 2015年04月06日 16:22

無賴騙子,中共本色,一早預左

ray1129 - 2015年04月06日 16:22

外國勢力睇見中共十七年就把「一國兩制」弄成這樣,可能無甚興趣再去經營這個作為與中共貿易的金融緩衝特區。

中共就索性順勢而為吧,讓香港感受一下當年上海盛極而衰的歷史,及領略一下中共無堅不摧的破壞力量。

Daniel - 2015年04月06日 16:52

【 tigeri -
我只是把事實和選擇如實講出來, 如何選擇, 就要看泛民的智慧.】
你定,港人自有决定。大陸D料,港人吾知?

Daniel - 2015年04月06日 16:57

通常系理据不足,而不能以理服人,才会出中指! 】
不能以理服人,咪出中宣部呀嗎?

O

Old Cake - 2015年04月06日 17:34

五毛類,唔係智障就係無恥,更多的是既智障又無恥。

尼高 - 2015年04月07日 00:28

唔係智障無恥,點會做五毛。

QQKK - 2015年04月07日 01:08

最柒咪就係果條高級智障.....藏頭露尾.嘅 ...柒柒 TT 囉 !!!!

Henry Kar Ming Chan - 2015年04月07日 09:08

YC : 和"平"抗爭...會死得更慘 ?...Hae Hae Hae...

{FYI, 梁家傑:「袋住先」會死得慘啲...Message from internet}

Henry Kar Ming Chan - 2015年04月07日 09:13

TO : YC, 7m : 清明--->清除「終亂辦」"將妖"明...抗爭 lor...

Henry Kar Ming Chan - 2015年04月07日 09:44

前"講"大副校長 程X明 : "懲戒"明 lar....

Daniel - 2015年04月07日 18:02

【 明報專訊.....官方招千萬網軍 壓異見聲音......高校共青團須交人數......中大深圳校須交100人 】

中大應該關閉中大深圳校, 党管大学, 違反中大原則!!!!!!!!!

Daniel - 2015年04月07日 18:03

吴清心 - 2016年03月20日 16:55

不好意思,借貴壇的人氣來聲討信報論壇網管和編輯的胡作非為,打擾了請勿見怪!。。。。。 關於:吳清心 “信報網站論壇的三宗罪”被刪帖一事,再被論壇內部網管人員

蜻蜓88
石亦雲

文見亂

Sammy699

侈哆 

Liberphile

等人

假冒壇友(查其壇內空洞無文)

連續跟帖10多個蓄意以莫須有的五毛宣傳不道德或某信仰主義去誤導他人神功戲貼文怪異、、等等言論來蓄意抹黑惡毒攻擊本港土生土長的著名詞曲作家音樂製作人吳清心先生意圖隱瞞其網管編輯心理變態和無能真相--信報論壇不少言論主觀偏頗欠中立網管編輯無能和素質低下自甘墮落讓其他壇友一同起哄我哋今日去邊度搵靶射?),可謂心狠手辣惡毒至極

針對本港土生土長真心實意的愛國愛民愛心音樂家吳清心先生的無理刪帖行為早已開始見一貼刪一貼諸位可以在吳清心論壇中發現真相

附注一

劃破黑暗的時代 指引光明的路向《回歸浪漫的世界》“萬家燈火 驅散黑夜, 走向光明  共同尋找”是純紫攜手吳清心正在演繹的動人新曲《回歸浪漫的世界》其中一句重要的歌詞內容。以純紫吳清心為靈魂人物的以諾歌唱音樂藝術文化團隊,在這個黑暗的世代,正在克服種種艱困地勇闖光明的路向,要帶領這個時代的人們在黑暗中劃出一道破口,讓光芒照耀,燃點人民新希望的曙光,越照越明亮,直至全球回歸浪漫的理想實現。 “愛心”、“公益”、“分享”是以諾陽光基金會及以諾文化傳播的核心文化,以諾的項目與使命包括:一)國家公益活動《為國謳歌》全國起動二)民族文化使命《浪漫的中華》環球巡演及三)國家民族任務《以愛之名唱響大美中國夢》下鄉獻愛心活動,加上為了配合我國新一代領導人全球戰略部署的是此活動《全球回歸浪漫香港起動》等,均是無分左中右而是屬於愛國、愛民、愛地球的國家級、國際性和宇宙性高端事業。

純紫與吳清心去年12月在中國起動了為國謳歌公益巡演浪漫的中華--

福的惠州》,得到了國家機關中央媒體及各方鋪天蓋地持續兩個多月的報導及讚譽見本場刊);這次活動也正好在香港這裡舉行慶功宴感謝大家一同出席和祝賀這樣不可替代被譽為貼近國家新一代領導集體的治國理念和心聲的皇家御用音樂團隊兩位核心靈魂人物本港著名詞曲作家音樂製作人吳清心老師及國寶級歌唱家純紫小姐他們可謂是影響深遠的音樂家正在為國家為民族和為全人類地球村作出貢獻

純紫擁有非一般的天籟音色和音韻的結合可以挑戰宇宙最強音的歌藝成為地球上極少數具有靈性的真正天籟之音屬於中國的軟實力之一唱出和平友愛的中國資訊到全世界為全球4500萬客屬人士為家鄉為香港為祖國及為本地樂壇爭光

純紫吳清心受讚譽愛國浪漫是永恆的主題http://ent.qianlong.com/2016/0104/242472.shtml

附注二

音樂救贖攜手傳遞愛的正能量:。。。而音樂家卻可以通過音樂演奏出一場無聲的教誨將愛傳遞給更多的人心中懷有愛的人創作出來的音樂往往可以帶給大家一場不同凡響的視聽感受在有限的創作時光中吳清心譜寫出了十幾首美妙動聽的音樂作品並迅速獲得了香港大眾的喜愛不僅如此專業領域也對吳清心創作的音樂給予了一致的贊許就像習主席在文藝工作座談會所說的那樣文學家藝術家只有在中國夢實踐中把自己當作群眾的忠實代言人耐得住寂寞才有可能創作出接地氣經得起時間考驗的精品

讓愛飛翔一場音樂知音的旅行吳清心和純紫他們正是用自己生命的積累和心血來創作了中國夢主旋律的系列文化歌曲

http://www.newspaper365.org/yule/yinle/2014-12-17/10496.html

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。