李思行's 的頭像

以文會友、把歌傾情;追求真善美、常懷赤子心。

真我的風采

至於一班高官,唔知俾邊個點,學人玩「飛天老爺車」,但喺車上面「獨樂樂不如眾落落」,所以一次之後,佢哋就各自落車向佢哋眼中嘅市民派傳單,但唔知係咪部攝影機有問題,影到接傳單嘅唔係老弱,就係稚子。

暫時嚟睇,以一位阿伯問一個高官「嗰千二人係點樣選出嚟」最富戲劇性 - 令個高官「放下身段,展現真我」。

又難怪嘅,自己都唔知點解釋嘅嘢,點去說人接受、支持?

其實除咗「飛天老爺車」,多啦A夢嗰部「時光機」都好好玩;下個月就係重陽,就帶大家去《搜書院》當中嗰幕《步月抒懷》嘅現場,欣賞有把純青爐火嘅老馬點樣將呢段擲地有聲嘅對白、唱詞嚟演繹。

(林伯提書院燈籠上,謝寶步月後上)

謝寶: (白)安步當車回書院,一輪明月照海南,哈哈! 
林伯: (白)老師呀,莫非多飲幾杯花了眼,剛過重陽只得半邊月,何以說一輪明月照海南? 
謝寶: (白)哦!你看見是半邊明月? 
林伯: (白)半邊明月。
謝寶: (白)我也看見是半邊明月。
林伯: (白)本來是半邊明月。
謝寶: (白)呃呃,你看見半邊明月,我也看見是半邊明月,合起來豈不是一輪明月啦?哈哈!
林伯: (白)老師德重才高,無人不贊,贊你諸子百家,天文地理,無所不識。
謝寶: (白)我有所不曉! 
林伯: (白)哪樣不曉呢? 
謝寶: (白)一不曉阿諛諂媚,二不曉顛倒是非,三不曉傷天害理。
林伯: (白)此所以得人稱讚, 
謝寶: (白)哎,此所以得罪權奸呀!

(中板)
吏惡官貪,佢處處魚肉良民,真堪浩歎;
可嘆難伸正氣,遍地城狐社鼠,刑清政簡再見難。
怕見那險惡宦途,佢彼此朋比為奸,附勢趨炎我不慣;
一般卑污苟賤,日夜在豪門奔走,承顏奉色太無顏。
還是我嘅菜根香,我讀書滋味長,樂得清茶和淡飯;
若不能行己志,縱使榮華顯貴,我也視作等閒。
最鄙那官宦家,不屑與之往還,非是老夫脾性硬;
應該分清濁,不能棱模來遷就,應留正氣在人間!

《步月抒懷》馬師曾

名劇《搜書院》主要劇情:重陽節,瓊台書院學生張逸民與鎮台府丫環翠蓮相識。鎮台夫人認為翠蓮在外面有私情,翠蓮死不招認。道台要納翠蓮為妾,翠蓮得知後,女扮男裝逃出鎮台府。瓊台書院掌教老師謝寶帶翠蓮到書院,與張逸民相見。翠蓮願與張逸民回鄉同甘共苦。鎮台帶兵丁包圍書院,張逸民向謝寶說出實情,謝寶決定成全他倆。謝寶以書院是道台所轄為由,拒絕鎮台搜查。鎮台叫謝寶同去見道台。謝寶把翠蓮藏在轎內,走到半路,謝寶下轎步行,待鎮台和謝寶走遠,轎夫放出翠蓮,與張逸民遠走高飛。

(節錄)

所有評論

周容 - 2015年05月05日 00:35

思行 兄好

咁有興緻睇大戲!嘻嘻!

送個牌扁賀下佢....沒有黑暗,那有光明。

紫禁城里最神秘的匾 “正大光明”

周容 - 2015年05月05日 00:39

如果以食砒霜測試「愛國愛國」係咪「真愛」就好囉!哈哈。

李思行 - 2015年05月05日 00:57

周容 兄好。

肯食嘅,咪即係愛到(佢)要死?嘻嘻。

以今日嘅角度嚟睇,大部份大戲嘅題材都好迂腐、老套,但早年嘅港產片,以至今日嘅合拍片,重邊度會有好似《步月抒懷》所講嘅內容?!

Choys - 2015年05月05日 09:23

李兄、早晨 !     人不可貌相 ? 有些人嗰樣給人印像、一睇就可以定忠奸 ! 在早年殘片週時見得到、張瑛、張活由、吳楚帆、周冲、白燕、新馬仔、任剣輝、吳君麗、黃曼梨等等等、那有一次是做奸角 ? 相反、石堅、周吉、高佬全、劉克宣、李香琴、譚蘭卿等等、角飾無不是做一些奸賊悪霸、狐狸精、惡毒包租婆之類 ! 之所以、當今時下眾狗官、又何不是像殘片一樣、以貌取人 !  落區銷政改、要嚟呃細路 ! 當然要樣好 ! 高佬文、一哥禿雄、你會用邊個....?!!

李思行 - 2015年05月05日 12:25

Choys 君午安!

知人口面不知心呀!

ray1129 - 2015年05月05日 16:18

午安!

港共政府發展到現在,擺係政總就好似神臺貓屎,神憎鬼厭,走到街頭又好似過街老鼠,人人掩鼻趕之,落區慘過落難。

都係聽歌歎咖啡好過。

View on YouTube

diu2 - 2015年05月05日 16:38

真我的風采……Touch wood , 雕二竟然聯想起 血染
這兩字。

ray1129 - 2015年05月05日 16:52

哈哈!好在而家香港的抗爭方式還未到大陸般。不過照呢個港共政權向下流動的發展方向,說不定連抗爭方式也趕上了中港熔合的步伐。

就貼多首《血染的風采》,嘆多杯咖啡先。

李思行 - 2015年05月05日 17:53

鵰二 兄,

唔係滿肛紅喎!嘻嘻。

李思行 - 2015年05月05日 17:55

(此留言己被博主刪除。)

ray1129 - 2015年05月05日 18:03

思行兄,你填詞㗎?填得好正喎!一如抄低佢,下次唱K時跟著唱。

ray1129 - 2015年05月05日 18:05

咁快閂咗佢,抄都抄唔切,真可惜!

李思行 - 2015年05月05日 18:07

ray 兄,

回謝呢首未(有人)唱的歌卑你。嘻嘻。

《一起9吹的日子》

如何面對 曾一去9吹的日子
現在突話要暫停 如何讓心聲一一講你知

從來無人明白我 唯老頂給我好日子
有佢 有我 有情 有生 有死 有義

少少風波都不願闖 只因彼此不堪的回憶
有佢 有我 有情 有天 有海 有地

不可猜測仿有天意 誰珍惜9吹的日子
偽術話亦未多講 只拋低一班假裝的漢子

沉沉睡了 誰 like 這9吹的日子
活著但是沒靈魂 才明白死都要得的意思

完全無人明白我 誰甘心披上這戰衣
無佢 無我 無情 無天 無海 無地

當天衰咗都未知 到此方知根本好白癡
無佢 無我 無情 無生 無死 無義

只想解釋當我不智 如今想傾訴講誰知
剩下落寞舊身影 今只得千夫所指的句子

李思行 - 2015年05月05日 18:09

改咗兩個字,嘻嘻。

ray1129 - 2015年05月05日 18:34

哈哈,正!抄低咗。

對於呢班大陸官僚化的港共官員來說,最緊要喺加快與中共的貪污文化熔合。靈魂對佢哋來講,無乜所謂嘅。正如元秋議員話:「呢個世界,除咗老婆仔女外,無乜嘢喺唔賣得嘅」,況且如果啱價,祖宗祠堂山墳都可以賣。

所以,佢哋唱下唱下就會好興奮咁唱成:「有勢 有權 有錢 有女 有田 有地」。

李思行 - 2015年05月05日 18:56

「有勢 有權 有錢 有女 有樓 有地」

好似啱音啲,嘻嘻。

李思行 - 2015年05月05日 18:57

耕田,即係返鄉下。嘻嘻。

李思行 - 2015年05月05日 19:02

噢,第一句重有個字錯咗 (>﹏<) , 再更正:

《一起9吹的日子》

寄調《一起走過的日子》

如何面對 曾一起9吹的日子

從來無人明白我 唯老頂給我好日子

ray1129 - 2015年05月05日 19:30

同意。唔止啱音啲,唱起來更加有時代氣息。

把歌傾情,晚飯前多貼一首劉德華的《笨小孩》一齊聽。

李思行 - 2015年05月08日 22:59

(《一起9吹的日子》final version)

正所謂一不離二、二不離三,一日之後,一位去酒樓派傳單嘅公職人士被一位女茶客以「盲婚啞嫁」KO,而另一位去連鎖快餐店嘅高官更慘被一位廚房員工以「阻住做生意」為由將佢趕走。

喺咁嘅「成績」之下,有報道話餘下嘅落區活動將會被取消(官方報道話會更改方式喎)云云。

記得活動開始時有一男子話「落區無難度」,可惜事與願遺;果然係人算不如天算!

筆者睇到呢幾位「無曬癮」嘅「派傳單員」,耳邊即時嚮起劉德華嘅《一起走過的日子》,不過歌詞略有不同 - 

如何面對 曾一起9吹的日子

從來無人明白我 唯一佢給我好日子

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。