kychiu's 的頭像

這是最好的時代,這是最壞的時代

快要失傳的廣東話歇後語

真鬼馬,夠啜核--

賣魚佬洗身 -- 無腥(聲)氣

風吹黃帝褲襠 -- 孤x寒

番鬼佬月餅 -- 悶極

番薯跌落灶 --  該煨

太監打飛機 -- 無從入手

日本郵輪 -- 次早丸(遲早完)

醉酒佬數街燈 -- 不知幾盞

日本首相 -- 左滕右滕

筷子食蛋糕 - 無叉用

太監騎馬 - 冇得頂

天庭唯一厠所 -- 全神貫注

本樓志在拋磚引玉,引蛇出洞,多謝鬼馬佳句!

1. 童子軍跳彈床

2. 石罅米

3.倒轉吃蔗=漸入佳境

4.屎坑睇報紙 - 多見多聞

5.厠所點燈

6.尿壺養蛇

7.屎氹關刀

8.無柄士巴拿

9.老鼠尾生孖瘡

10.大家雞食發光蟲

11.盲公食湯丸

12.閻羅王出榜

13.城頭跑馬

14濕水欖核

15.豉油撈飯

16.崩耳茶煲無鈎枰

17.泥菩薩過河

18.阿陀瞓棺材

19.老舉埋年

20.摩羅差騎膊馬 -- 差上差

21.無耳藤喼 -- 一味靠托

22.阿超着褲 -- 焗住嚟

23.龍船做屎艇 --又長又臭

24.關門玩八音 -- 自彈自唱

25.偷雞唔到 -- 蝕揸米

26.陸榮庭睇相 -- 唔衰攞嚟衰

27.豆腐跌落爐灰 -- 吹不成,提不得

28.秀才手巾-- 包書 (輸)

29.公廁掟大石 -- 激起公糞(憤)

30.閻羅王探病 --問你死未

31.阿聾送殯 -- 唔聽支死人笛

32.阿聾養雞 -- 啼(提) 都唔啼(提)

33.買鯇魚尾 -- 搭嘴

34.打爛沙盆 -- 問(璺)到篤

所有評論

周容 - 2015年06月11日 00:16

kychiu  兄好

冇得頂!

期待網友補充,溫故知新。嘻嘻!

先上為敬。

1. 童子軍跳彈床

2. 石罅米

周容 - 2015年06月11日 00:25

上網再睇其它廣東謁後語,發現部份有香港特色。

周容 - 2015年06月11日 00:30

活學活用。嘻嘻!

馬鹿生華山論劍稱雄/王,「英時不出,誰與爭峰」,高處不勝寒,風吹黃帝褲襠。

kychiu - 2015年06月11日 00:31

1. Scout彈彈

周容 兄好!

周容 - 2015年06月11日 00:32

好彩你冇係第二行加個2.

好險!

kychiu - 2015年06月11日 00:33

2.百密一疏?

kychiu - 2015年06月11日 00:37

有D勁鹹嘅--

老舉埋年

男女天體浴

太監曬白白......

kychiu - 2015年06月11日 00:41

黃霑過本不文集---如冇記錯--都好多"典故",不過,慚愧,書房太亂,揾唔番

鄭立勳 - 2015年06月11日 00:44

kychiu 兄好,

好好笑.

抄自老范兄的:

倒轉吃蔗=漸入佳境

周容 - 2015年06月11日 00:47

謁字,網上有用「偈」,唔知有冇正字,或兩字相通?

kychiu - 2015年06月11日 00:54

鄭 兄好!近來有個趨勢,港人--尤其後生一輩--越來越斯文,講嘢越嚟越接近書面語,睇TVB嘅劇集可知一二

好懷念粵語長片嘅地道廣東話,同埋甘國亮嘅經典劇集

kychiu - 2015年06月11日 01:01

傾「偈」?

kychiu - 2015年06月11日 01:21

上youtube搵甘國亮嘅經典劇集片斷,得個吉 .三個字曰: U r out !

周容 - 2015年06月11日 01:36

2. 石罅米 : 專畀「雞」啄 (唔係周容,嘻嘻!)

kychiu - 2015年06月11日 01:51

雞啄唔斷?   :)

周容 - 2015年06月11日 01:57

嘻嘻,網上仲有用「歇」。我份人有陣時鍾意鑽牛角尖,打爛沙煲.... 搞到自己瞓唔著。

kychiu - 2015年06月11日 02:02

"歇"後語嘅search爆煲喎 !  Ooops.....

P

Poirot - 2015年06月11日 04:58

Chiu兄, '執到寳'是甘國亮監製的劇集.   YouTube 有片段睇.

http://www.youtube.com/watch?v=qSSmgnQlKiE&sns=em

SaSaRoll - 2015年06月11日 08:44

潮語唔算歇後語?

八姨太 - 2015年06月11日 09:22

等八姨太都嚟八下先:屎坑睇報紙 - 多見多聞!廣東歇後語真係好友脆好打耳呀!

Big Mac - 2015年06月11日 13:49

仲有“厠所點燈”呢!!

地球生物 - 2015年06月11日 18:07

尿壺養蛇

地球生物 - 2015年06月11日 18:09

關刀

地球生物 - 2015年06月11日 18:10

無柄士巴拿

石亦云 - 2015年06月11日 18:17

周語錄 :  馬鹿生華山論劍稱雄/王......風吹黃帝褲襠.”

---

石仔批曰:

石仔(mair) 咀尿壺,大大胆細細聲話俾周阿哥知,呢句好似唔係用得咁妥貼.

如果生阿哥真係有料而又唔肯講,你先至可以話佢風吹皇帝褲襠.

但假如生阿哥老鼠尾生孖瘡,大家雞食發光蟲,盲公食湯丸,

[華山論劍] 正一閻羅王出榜,

一味城頭跑馬,濕水欖核,豉油撈飯,崩耳茶煲無鈎枰.

泥菩薩過河,又點算風吹皇帝褲襠?頂多講佢係阿陀瞓棺材.

不過,老舉埋年結,周阿哥大人唔同細蚊鬥啦!

---

免得網編難做,“乜” 係乜,唔使好畫公仔畫出腸啩?

kychiu - 2015年06月11日 19:00

多謝各位動人留言,畫埋腸就更加"扁鼻佬戴眼鏡"

kychiu - 2015年06月11日 19:11

"

"SaSaRoll - 2015年06月11日 08:44

潮語唔算歇後語?" 

kychiu - 2015年06月11日 19:14

"Poirot - 2015年06月11日 04:58

Chiu兄, '執到寳'是甘國亮監製的劇集.   YouTube 有片段睇.

http://www.youtube.com/watch?v=qSSmgnQlKiE&sns=em"

唔該哂!幾年前仲有好多山水有相逢短片,衣家太監日光浴--冇鬼哂

南蠻子 - 2015年06月11日 20:08

壇主 / 周容兄 安好.

<<<...網上有用「偈」...>>>

我看是馮京馬凉,錯把「歇」誤之為「偈」.两字貌稍合,音異神離.

歇:竭也,謂竭盡也;泄也泄無餘也.「歇後」,蠻子猜度是取其「意猶未盡,尚有可泄之詼諧餘韻」.二叔公割禾,望下橛.

周容 - 2015年06月11日 22:27

多謝蠻子 兄 解字,這樣看來,「謁」字也可說得過去 ( 謁:說明,陳述,告發:請謁其故)

石先生太有才,看的時候雖然不停查「語典」,但很有趣,長知識。

誠然,馬鹿似著「開襠褲」多啲,老王賣瓜(北方竭後語?)。

侈哆 - 2015年06月11日 23:23

[[[...華山論劍稱雄/王...]]]

除了樓主表中所見,可以應用的歇後語(**)還有不少 :

作者/內容...

摩羅差騎膊馬 -- 差上差

無耳藤喼 -- 一味靠托

阿超着褲 -- 焗住嚟

龍船做屎艇 --又長又臭

關門玩八音 -- 自彈自唱

結果...

偷雞唔到 -- 蝕揸米

陸榮庭睇相 -- 唔衰攞嚟衰

豆腐跌落爐灰 -- 吹不成,提不得

秀才手巾-- 包書 (輸)

公廁掟大石 -- 激起公糞(憤)

閻羅王探病 --問你死未

網人對策...

阿聾送殯 -- 唔聽支死人笛

阿聾養雞 -- 啼(提) 都唔啼(提)

買鯇魚尾 -- 搭嘴

打爛沙盆 -- 問(璺)到篤

(你我不買鯇魚尾,小心莫打爛沙盆, 那理此君有核還是有褲,奉他為神台桔, 隨得他陰乾便了.)

kychiu - 2015年06月11日 23:39

多謝蠻子 兄/周容 兄,受教了 .侈哆 兄,真係唔講唔知,好鬼精彩

吴清心 - 2016年03月20日 17:38

(此留言己被博主刪除。)
J

JaneL - 2016年03月22日 10:39

(此留言己被博主刪除。)
只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。