李思行's 的頭像

以文會友、把歌傾情;追求真善美、常懷赤子心。

泛民金鋼圈 學運緊箍咒

“年長的一批相信,香港社會不支持任何過激或衝擊行為,主張守住和平、理性與非暴力的原則,向當權者爭取。。。”

以上句子,見於上星期學生衝入港大校委會會議會場翌日《信報》香港脈搏一文。

每次見到類似嘅“和理非非”論調,感覺就同自從有自由行小童當街或喺商場內便溺、北區大量水貨客影響市民日常生活之後,經常聽到嘅“大家要包容”基本一樣 - 講同唔講個要求/期望都係落空!至於兩者嘅分別,其中一個就係前者(應該)源自並繼而成為泛民議員嘅口頭禪,後者就源自並屬於建制人士,包括官員、議員同一啲公職人員嘅慣性說話。

先岔開一筆,四大奇書之一《西遊記》,相信未讀過都知道大概內容,讀過就當知第拾肆回《心猿歸正 六賊無蹤》,尾段講到觀音菩薩化身一老母(見西遊記原著,絕對唔係粗口),贈唐三藏一件錦布直裰,一頂嵌金花帽,並授與“緊箍咒”,說道“將此衣帽與他(孫悟空)穿戴。若他不服你使喚,你就默念此咒,他再不敢行凶”。

老母走後,悟空自東海宴罷歸來,三藏騙說“這帽子若戴了,不用教經就會念經;這衣服若穿了,不用演禮就會行禮”,悟空不虞有詐,穿戴上身,三藏隨即默念那“緊箍咒”,悟空頓時大叫“頭痛,頭痛!”並在地上打滾。

言歸正傳,悟空頭上嘅“金鋼圈”,原係觀音菩薩寶物,贈與唐僧乃係助佢「控制」呢隻馬騮,等佢“不敢越出雷池一步”。至於文首嘅“和理非非”,就唔係有咩得道高人贈與一眾泛民議員,而係唔知當中邊位首先 DIY 嘅。

咁“金鋼圈”同“和理非非”又有何相干?

前者乃死物一件,要有人念“緊箍咒”至可以發揮到佢嘅威力,亦只得戴上嘅人會受到控制;後者雖然只係一堆文字或者一句說話,但就集“金鋼圈”同“緊箍咒”於一身,兼且威力非凡,無論自身,或者身邊,甚至遠方嘅受眾,只要心生一念,都同樣“不敢越出雷池一步”。

咁唐僧騙得悟空戴上“金鋼圈”之後,邊個最高興?

傻嘅,取西經途中咁多妖魔鬼怪,有排都未輪到唐僧喇!

咁“和理非非”又同學運有咩關係?點解會成為標題所講嘅學運“緊箍咒”?

須知《西遊記》乃章回小說,所以欲知詳情,請留意俺嘅下回分解。

請呀!

Namo Woliefeifei Namo Woliefeifei Namo Woliefeifei Namo Woliefeifei Namo Woliefeifei

《信報》香港脈搏
http://forum.hkej.com/node/124632

原文發表於 思行思語 專頁
https://m.facebook.com/349247198508841/photos/a.349385918494969.1073741828.349247198508841/677482985685259/?type=1&source=48
李思行 面書
https://m.facebook.com/sixing.li?ref=bookmarks
思行思語 專頁
https://m.facebook.com/profile.php?id=349247198508841

所有評論

Big Mac - 2015年08月05日 00:32

“和理非非“ 四個大字就呃咗你三十幾年!!

李思行 - 2015年08月05日 01:00

「金漆」招牌。嘻嘻!

kychiu - 2015年08月05日 01:54

埋遊下行叫下口號快樂抗爭不痛不癢準時打咔必要時被慈母拘捕一兩次咁大把嘍!

零風險夠中產老少咸宜絕不越界

聽起嚟都悶,不過港豬最buy,the middlebrow takes it all

思行 兄好!巨無霸 兄好!
e

eddybb - 2015年08月05日 02:02

情趣羊眼圈,空門鐡奶罩。

kychiu - 2015年08月05日 03:10

佐敦道上劉江華

周容 - 2015年08月05日 07:36

思行 兄好

思行兄吊住大家條癮,離唔開你個樓。嘻嘻!

和你非非,似阿尼陀佛、hallelujah ,其實冇乜意思,亦唔知係乜意思,遇難時冇辦法,唸個口簧,圖心安而已。 

Ah_Kwan - 2015年08月05日 08:48

Good Morning! 思行兄.  

“和理非非“ , 是港潔癖的表現.  港人遲早如中南美土人般, 死於外來細菌手上.

Big Mac - 2015年08月05日 08:51

瞓醒未,港豬?

李思行 - 2015年08月05日 10:21

大麥 哥、kychiu 兄、周容 兄、Ah Kwan sis 好!

李思行 - 2015年08月05日 10:23

大麥 哥哥,今朝你醒得早過我。嘻嘻。

李思行 - 2015年08月05日 10:30

(此留言己被博主刪除。)

李思行 - 2015年08月05日 10:33

周容 兄,「恭喜發財」無咗對象(object),唔係大愛而係滑頭、違心。嘻嘻。

李思行 - 2015年08月05日 10:37

Ah Kwan sis,  帶菌者又點計?嘻嘻。

李思行 - 2015年08月05日 10:38

kychiu 兄,張相靚爆鏡,以為係石油氣罐。哈哈

Ah_Kwan - 2015年08月05日 11:58

思行兄,  帶菌者, 遲早死.

ray1129 - 2015年08月05日 14:49

思行會長,你好!

『「恭喜發財」無咗對象(object),唔係大愛而係滑頭、違心』,這話說到了點。

當「和理非非」無咗理性嘅對象,這話只是變成了滑頭、違心的「教條」,甚至是逃避面對無理強權的藉口。

在信壇要說出這般批判泛民的話,需要相當大的勇氣,實在佩服各位兄臺,小弟也來「捨命陪君子」。

周容兄最喜歡用羅家英飾演的唐僧來諷刺絮絮不休,說了等於沒說的「和你非非」,在下就貼上羅家英唱的《Only 玉》。

羅家英說:「人有人那媽,妖有妖那媽」。就讓他們繼續與妖談那媽,小弟實在沒空跟他們浪費時間。

View on YouTube

鄭立勳 - 2015年08月05日 15:02

思行 兄好,

即食麵年代為何咁吊癮, 快點繼續寫啊.

和理非非不是辦法, 然而有誰希望頭破血流了, 如何能智取是重點吧.

萬古刀 - 2015年08月05日 17:01

思行兄好!

附上一NHK紀錄片「東京大學事件45年」,幾有意思,不過,要睇快睇,最近似乎大陸Link一上信壇都迅即和諧,金手指多啩。

LINK:http://i.kamigami.org/3868.html

李思行 - 2015年08月05日 19:54

刀 兄好!

多謝分享!

李思行 - 2015年08月05日 19:55

立勳 兄好!

有拖無欠。嘻嘻。

李思行 - 2015年08月05日 19:57

ray 兄 好!

我都係一介飯民咋!嘻嘻。

龍葵 - 2015年08月05日 22:12

思行兄, 和理非非唔係路, 但咁亦唔代表激進就係路.  激唔緊要, 但要有譜.  學生衝擊校委會沒什麼大不了也不算不文明, 但阻止"懷疑"受傷的人離去就離譜.  唔俾人走又如何, 有乜作為?  但可能因為現今係怪獸家長年代, 所以無論學生做乜都唔應該話, 所謂是非就"和"了!  只要所謂大宗旨啱, 好似做乜都得咁.

龍葵 - 2015年08月05日 22:16

港人愈來愈強國化, 都唔係政府逼嘅定真係血濃於水!

C Chan - 2015年08月05日 23:00

和理非非就無收獲, 打個和!

以武制暴就輸到慘不忍睹!

和理非非叫左30年都無出事

以武制暴晤駛3個小時就輸左成條街 俾人插到成身箭!

呢個世界, 講就大家都天下無敵, 一出手, 便知行家有沒有!

C Chan - 2015年08月05日 23:13

Big Mac 話 "“和理非非“ 四個大字就呃咗你三十幾年!!"

"以武制暴" 呃咗大家晤夠一日, 就送左個大禮俾689班人喇!

Ah Kwan話 “和理非非“ , 是港潔癖的表現"

咁大陸人就最無潔癖喇!

ray1129 話 "在信壇要說出這般批判泛民的話,需要相當大的勇氣",

我喺信壇咁耐, 又晤多覺喎, 批判泛民要嘜勇氣呢?

鄭立勳  講得好 "如何能智取是重點"

龍葵話 "激唔緊要, 但要有譜"

我就話激唔緊要, 但要有腦.

龍葵 - 2015年08月05日 23:25

“和理非非“ , 是港潔癖的表現" 咁大陸人就最無潔癖喇!

同意!  大陸童隨街便便事件鬧得熱哄哄時, 有同我講:"你地唔明白大陸媽媽 對大陸媽媽再說子女好重要所以一急就第一時間讓他方便". 講到好似好有理仲係我地唔明人!  喂, 你緊張仔女關我鬼事, 唔好整污糟我地啲地方囉!

但得意在港人愈來愈似大陸人, 就算唔係直接死撐起碼都轉移視線.  如之前肥仔學校被貼大字報, 唔少人話個女你扮野詐喊.  雖然我都唔信個女仔係真喊, 但真喊假喊唔係重點, 重點係去人地小學貼大字報好無品囉!  點講都係細路嘛! 咁無品嘅事係乜人做? 你話呢?

文見亂 - 2015年08月05日 23:46

哈哈!
陳C9“和理非非“我非常認同。
想知道使用什麼方法可以用“和理非非“迫689政府do something。

文見亂 - 2015年08月05日 23:51

哈哈!
實際上誰人唔想用“和理非非“去解決問題。
但是政府唔會同你“和理非非“地相討。
那麼又有什麼方法迫令政府和你“和理非非“地相討。
還有多少飯民將會被放棄。

文見亂 - 2015年08月05日 23:53

哈哈! 
單方面的“和理非非“就等同"想入非非"一樣.

文見亂 - 2015年08月05日 23:57

哈哈! 
我要“和理非非“但係我唔想"想入非非"因此我需要好大的勇氣的面對自己同自己講請不要"想入非非"。

龍葵 - 2015年08月06日 00:02

係呀!和理非非解決唔到問題所以強國人唔 like.  佢地有理無理就打人。就連讓位咁少事都打人扯 bra.  強國人更加唔被人話得,被人話又動手。

C Chan - 2015年08月06日 00:03

文見亂兄, 這個世界, 就只有北大人先至迫到689 政府 do something. 例如早排死死氣同公民黨約見咁.

老實講, 689 根本就系癲既, 連老愛國都晤俾面, 同個癲佬鬥 最緊要就晤好連自己都癲埋一份!  你自己言行同D強國人不相上下, 就講鬼都晤靈喇!

文見亂 - 2015年08月06日 00:04

哈哈! 
你睇我想同大家“和理非非“的討論“和理非非“但係沒有采我。怎樣是好“和理非非“!
Now, I'm like an idiot talking to myself.
“和理非非“ -- forget it!

龍葵 - 2015年08月06日 00:05

強國人幾時有錯過? 有問題嘅永遠都係人地之嘛! 佢地打人、隨街便便都係有理由嘅,係香港唔好唔夠廁所之嘛!

C Chan - 2015年08月06日 00:08

如果和理非非是想入非非, 咁以武制暴就一定系妙想天開了!

同強國人講以武制暴? 先問下自己, 自己有幾勇武先?

龍葵 - 2015年08月06日 00:08

689 真係有病,様衰低能賤格嘅錄音機!

龍葵 - 2015年08月06日 00:10

如果一日港人好似強國人咁勇武,咁香港真係玩完!

文見亂 - 2015年08月06日 00:14

哈哈!
陳C9,我只想知道有什麼方可以使用非常有效的和理非非地解決鉛水的問題。

文見亂 - 2015年08月06日 00:23

哈哈!
陳C9,激唔緊要, 但要有腦.那麼我無腦,但係我又唔想激如何是好?

C Chan - 2015年08月06日 00:25

文兄, 因為揭發鉛水果個黨最愛和理非非, D官無任何借口 side-track 個議題, 唯有面對鉛水問題囉!

C Chan - 2015年08月06日 00:26

文兄, 你無腦就去補下個腦囉!

文見亂 - 2015年08月06日 00:32

哈哈!
陳C9,又喺和理非非的帶我遊花園。
哈哈!和理非非真的非常好用。
Thanks,我會盡快和理非非的去補下個腦。

文見亂 - 2015年08月06日 00:39

哈哈!
師兄,你和理非非的飛左去邊?

kychiu - 2015年08月06日 00:52

"和理非非"的最佳註腳,埋過D洗版大C嘍!口花花浸死人,講就天下無敵,可惜身段好柔軟,無骨

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。