李思行's 的頭像

以文會友、把歌傾情;追求真善美、常懷赤子心。

三分天下 五黃坐艮 六神無主 七國咁亂

估計圍繞住七號班師爺原先只視三號為對手,但初一晚、初二零晨事件之後,要霎時間調整策略,就好似天上班神仙咁,平日「肥婆奶奶」,突然俾凡間一隻由石頭爆出嚟嘅馬騮仔搞到近乎倒瀉籮蟹咁。

呢個幾星期,除咗一啲唔成理由嘅理由之外,睇嚟睇去就係
- 唔想A嬴就要投B,只有B先會嬴到A。
- 保住關鍵嘅一席。
- 要從大局著想。

以上三句,嚴格嚟講係競選口號,唔係競選政綱。

當中最難扭轉(部份)人心嘅係「大局論」,要知道每個人、每個地方都有佢自己個局,咁點解你個局大過佢嗰個?高官、建制議員唔係經常叫泛民以大局為重咩?

去七號嘅生活時報睇,只係多一句「對準六八九政權」而搵唔到一張正正式式講政綱嘅帖或者任何宣傳單張嘅相片。至於旗幡嘅「上陣」同橫額嘅「風雨飄搖 更見承擔」,後者略嫌「虛無漂眇」,前者就唔清晰兼兩頭唔到岸 - 上陣,上陣做咩?三號就入你位話你叫人上陣搞暴力抗爭!

今次嘅策略,唔知有幾多係出自佢自己嘅意思?

師爺有好多種,其中一種叫蠶蟲。

對手齋噏時你又齋噏係無問題嘅 - 三號喺電視論壇同佢個生活時報、專頁都係無政綱,齋叫人行正路(無視好多人係恥與佢同路)、向暴力說不(議會暴力嘅影響更加深遠),其他就一律含含糊糊;要撬走美猴王嘅信眾,係咪應該用同一家族嘅猩猩王啲招式呢?

五號個生活時報雖然同樣無明顯嘅競選政綱,但就充份展示咗一般女性比男性優越嘅一面 - 做事比較細心(換個角度唔知算唔算係細眉細眼)。為咗要俾人睇到佢係一個稱職嘅區議員,做立法局議員嘅格局就欠奉,但從另一個角度去猜測,近年唔少地方從政嘅女性都比較「順風順水」入到閘,奇怪七號班師爺好似睇佢唔到咁;叫到佢退,效果可能重好啲。

岔開一句,雖然女性一般比男性細心,但有時會流於情緒化而變得對人不對事;你鍾意食東星斑就話人喜歡嘅芝麻斑唔係斑,係氣急敗壞定技至於此?何不一句到尾:佢唔係「毒籮」喎!

至於馬騮仔嘅(網上)競選文宣就集中喺本民前個專頁,相對上有關競選嘅資訊比對手多,目標清晰同有好強嘅使命感,能否向前翻個大跟斗就係後話。

其他三個跑龍套就唔嘥時間嘞,但點解無人話呢三位係被參選、旨在界票? 

網絡形勢同實際戰果嘅落差好難估算,但如果三號真係跑出,除非一、二、四同五號都係零票,否則要怪嘅唔係六號,而係身邊班師爺「捉錯用神」,但歸根究底,始終都係「落手落腳」搭呢個擂台,理念唔一致但仍然係黨友嗰位師傅!

【新東候選人包括 1.劉志成(獨立)2.黃成智(新思維)3.周浩鼎(民建聯)4.梁思豪(獨立)5.方國珊(獨立)6.梁天琦(本土民主前線)7.楊岳橋(公民黨) 非競選廣告】

利申,非新東選民,並不認識任何一位候選人,上文只根據網上所見而草成,如有睇漏,歡迎補充。

所有評論

李思行 - 2016年02月20日 00:14

請問 Android 行 Chrome 係咪無得 edit 大頭相?依家愈嚟愈少人用 desktop 㗎喇!

李思行 - 2016年02月20日 00:27

大頭相個度就限死咗,內文放相就無呢個問題!

kychiu - 2016年02月20日 01:56

含淚投票吧!思行 兄好!

kychiu - 2016年02月20日 02:00

港大新界東補選論壇-問:會否支持梁振英連任?

【學苑專訊】香港大學學生會社會科學學會政治及公共行政學會今午於港大中山廣場舉行立法會新界東補選論壇,除三號候選人周浩鼎缺席外,其餘六名候選人均有出席。論壇分為自我介紹、主持人問答及自由辯論三部分,不設台下發問。主持於問答環節中,就梁振英的表現及其連任的問題向各候選人發問。

劉志成稱梁的某些政策如限奶令、限制大陸孕婦來港產子等,對基層有正面影響,因此支持其連任。劉強調不同階層看事物的角度不一樣,每事都有正反兩面,不能集中在負面「吹噓」。基層會明白梁所作的努力,不應以一方面的不足而抹殺其功勞。主持質問其說法是否代表支持所有政治領袖連任,劉則以前特首曾蔭權為例,指其在任時沒有任何政策符合基層或上層的要求。

黃成智表示不支持梁連任。他指梁作為城市的領袖,有責任帶動社區及市民的凝聚力;但梁卻與市民「對著幹」、強推政策,沒有理會處於水深火熱的市民,只會令香港繼續撕裂。黃因此勸梁不要考慮連任,亦希望選委會不要提名梁,否則受害的是香港市民。

梁思豪指自己會根據梁振英的民望決定是否支持他連任。他表示梁振英的支持度現只有百分之二十,不會支持;若上升至百分之四十,則會支持其連任。主持追問他是否認為「百分之四十」是否合理,他稱參照外國案例,「百分之四十」已是非常受歡迎。他評價梁振英的施政表現為「政策是迎難而上,但態度迎戰而上」,例如在港大校委會風波中梁振英未有顧及民意,對旺角事件亦只有譴責而未與年輕人溝通;但稱讚他的「戰鬥格」在壓抑樓價上做得不錯。

方國珊認同梁振英是「戰鬥格」,令行政與立法關係不佳。又稱梁作為特首,應有領袖的胸襟,安排紓緩民困的措施,化危為機,不應讓社會繼續撕裂;謾罵與批評是無法解決香港正面對的困難。如在版權修訂條例一事上,方提議應嘗試令政黨等等脫出爭拗,進行多方討論。方批評梁振英「用人唯親」,其「官到無求官(膽)自大」的態度,令香港人十分失望,惟未有明確表達對梁連任問題的立場。

梁天琦稱梁振英由小圈子選舉產生,不願對梁振英評分,因此他的成績應為U (Unclassified),不予評級。梁天琦舉例指特首於港大校委會風波中,完全漠視師生的意見,強行委任不受港大歡迎的李國章為校委會主席,處處與民為敵。至於是否支持梁振英連任,梁天琦認為這是原則問題。基於來屆特首選舉仍是「小圈子」選舉,無論何人競逐、何人勝出,他都會反對。他指港人若希望有真正屬於自己的香港,以及真正代表民意的特首 ,就不應委曲求存,不應再評論支持何人參與特首選舉。

楊岳橋認為作在公民黨、泛民一員,梁的施政表現毋須多作評論,並稱絕不會高於零分。楊認為梁的施政風格是「人民鬥人民」,把香港人互相變成「敵我矛盾」。如先將市民分為「黃」和「藍」;時至今天,又將黃再分開。楊抨擊梁的做法,指他只是以不同的危機,掩蓋自身的無能;用強硬的表現,掩蓋市民不妥他的原因。楊稱梁是「好聰明」的人,只在於會互相鬥香港人。因此,楊強調會毫無保留地反對梁連任。

----https://goo.gl/2QCntD

kychiu - 2016年02月20日 02:02

"中產朋友問我 —— 本土派是不是借旺角一役搶佔光環?我之前答了你,這裡再講多一次:這不是光環,然則就算如此,也是他們用鮮血換來的。他們不只要參選,更為香港冒險,那一晚開了槍,隨時要死人的。你們可不要拿政客與本土派比較,因為這是侮辱,詆毀志士人格。

長毛那些叫做革命叛徒,多年來和平遊行,兼得議席身份,安坐廟堂,批評議會外敢於冒險的平民。黃之鋒那些叫做早熟政客,事事取悅中產大眾,年紀小小,說話句句保守,老奸巨猾。周庭那些叫做政治花瓶,每每言之無物,但配了可愛照片,則可輕易換來面書讚好。

公民黨那些叫做離地中產,律師不知世情,只顧複述非暴力路線,卻不檢討泛民過去廿年無功之過。民主黨那些叫做賣港賊,不去阻止港中融合,高呼六四口號迷惑港人,支持新移民未經謹慎審批而取得本地福利。新同盟那些叫做偽本土,假借本土旗號欺騙選民,得來議席之後,沒有支持議會外的本土行動,還要傲慢譴責光復志士。人民力量那些...... 我忘記了他們是誰,因為我數不出他們做過什麼。

本土義士與主流政客完全不同。政客追名逐利,坐擁政治資源,出了事也有龐大團隊援助,各有媒體靠山吹捧說情。本土義士處境危險,行動之後遭受港共打壓纏繞,又換來政客指罵,落得一身污名,苦不堪言。你問:「咁點解本土派班人咁蠢?」我答:「因為他們決心要在香港生活下去。」"

----  https://goo.gl/mlPljN

李思行 - 2016年02月20日 02:09

kychiu  兄好

含L(點解唔係含G?)
含羞草
含苞待放
含情脈脈
含羞答答
含血噴人
含辛茹苦
含飴弄孫
含糊其辭
含沙射影
含笑九泉
含冤莫白
含冤待雪
含恨而終
含淚告別
含淚的玫瑰
含笑半步釘
含得利橡皮糖

你鍾意邊個「含」?

我就最鍾意含苞待放嘞。哈哈!

李思行 - 2016年02月20日 02:13

睇翻咁多個同「含」有關嘅四字詞彙,好似唔好嘅多過好嘅。

kychiu - 2016年02月20日 02:14

鎅票野史(一):

李 柱 銘 告急,成吸濕大笨象,搶盡十三萬一千七百八十八票 ,榮奪當年票王,自己雖得連任,可憐余若薇名單 , 以區區八百一十五票之微 , 令排第二位的 何秀蘭 , 敗給選情一直不被看好資質認真麻麻的蔡素玉 。

----http://goo.gl/mQbyIa

kychiu - 2016年02月20日 02:41

思行 兄,不如,含著淚說goodbye

View on YouTube

kychiu - 2016年02月20日 02:48

鎅票野史(二)

余若薇/陳淑莊名單告急,成吸濕大笨象,搶埋白鴿黨票源,雖高票,陳淑莊落敗,李永達陪葬

kychiu - 2016年02月20日 02:53

"......另一個變數就係田大少喇。我諗成個立法會入面,話唔定佢先係最憎梁振英既人。對於已失勢的建制派唐營而言,其實六八九政府愈亂愈好,立法會日日拉布,阻延梁振英施政,田少隨時係樂在其中添呀。而且早響2014年,田大少就已經響城市論壇上公開表示,反對修改議事規則,認為應從根本著手,「改善行政立法關係」。當然,呢D係門面說話。但只要你代入佢角度諗就會明,作為一個邊緣的建制派,又好憎梁振英的情況下,何必要對泛民同拉布趕盡殺絕﹖立法會連布都冇得拉,主流建制一強獨大可以為所欲為之時,田大少呢類人仲邊可以從中渾水摸魚呢﹖所以站響佢角度,保住泛民的拉布權恰恰可以制衡一下呢個六八九政府同佢最憎既梁振英。

所以萬一周浩鼎入到議會想改議事規則時,田大少隨時會反高潮地再次倒戈,投反對一票,做香港立法會史上「第三次轉軑英雄」。而呢樣野,或者有利於佢地九月的立法會選舉。

當然,一定有人會話,你連曾鈺成、田大少呢D建制派都好信既﹖佢地今日話反對修訂,聽日就可以搬龍門啦﹗其實都係架。從來唔係百份百保證架。不過同樣,如果你話「要靠18個泛民包括民主黨直選議員去齊心捍衛議事規則」時,我覺得機會其實差唔多囉。甚至乎,我寧願相信曾、田二人會基於建制內訌而保住議事規則遠多於相信曾經出賣過選民既果班民主黨囉﹗"

----https://goo.gl/GEw1Lt

kychiu - 2016年02月20日 03:08

含著淚,守住三分一否決權 ,然之後,說好的公民不合作運動呢?Hea住做,頂天立地,拉布唔好預埋我!和理非非,大佬文化,大佬調較,生果造勢,江湖救急,含著淚,成全固有模式

好一盆醬缸!

kychiu - 2016年02月20日 03:12

缺席者:新生代--泛民放棄了一整代年青人

李思行 - 2016年02月20日 11:07

上面張相,令我聯想到Danny仔簽新公司兼新碟記者招待會。嘻嘻。

紫色係Danny仔嘅至愛。

ray1129 - 2016年02月20日 14:31

哈哈!睇落真係幾似啲娛樂機構嘅記者會。通常呢類「記者會」完結時都會唱下呢首歌。

李思行 - 2016年02月20日 15:24

話係係銷量衝破幾多白金都有人信!哈哈

ray1129 - 2016年02月20日 15:41

呢個娛樂機構嘅領導好得意,自己覺得銷量多少就要多少。如果出現狀況都是消費者嘅錯,係佢哋搞亂個市場,同自己的作品質素無關。

QQKK - 2016年02月20日 15:53

"要選, 你要選個和你一起真心愛的人 " Really ......??
OH MY God !!!
選舉遊戲是這樣玩的嗎 ? XDDDDDDDDDDDDDD
選舉遊戲是 ":對冧 " 個 " 共同 " 敵人"  !!!
投所有票比敵人 的敵人 , 不是你喜歡或不喜歡!!!!
系呢個新東 case , 共同 " 敵人就糸亞爺走狗...鐵票...週XX!!!
投當然投佢最有勝算的 洋X喬 !!

除非你想....鐵票...週XX 贏 ???
咁恭喜你, 你無意 中 成 為西 wan ..... D,E, F, G........Black ..隊 !!!
只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。