周天逸's 的頭像

正業遊民***有的放矢

689 連任令香港徹底完蛋,對老共帶來什麼好處?

港人惡夢始於2012年3月,奸險惡毒丶好勇鬥狠丶管治無能、涉貪之 689 騙得特首之位。過去三年多以來,香港社會出現前所未有的撕裂,社運一浪接一浪,至年初二凌晨在旺角爆發了自上世紀67港共暴動以來最嚴重的群體流血衝突,「本土」意識遍地開花,究其原因,是否就如「左膠」及共媒一直宣揚的「有外國勢力挑動一小撮分離份子搞亂香港」這麽簡單?何以她們的「市場」不斷擴大?她們投放了多少個十億美元於香港?

689 一年後會否連任,將關乎香港生死存亡,除某些政治及經濟既得利益者外,個人估計即使是親建制中人,至少有七成人對此心存憂慮,如今祇繫於老共一念之差,一年後揭盅,願天佑香港!

所有評論

Daniel - 2016年02月25日 08:26

【      689 連任令香港徹底完蛋,對老共帶來什麼好處?】

呢個吾係好處吾好處嘅問题,自習帝下旨出八三一及白皮書,正式推低兩制及棄用香港做版彼台人,六八九就照執行,好清楚!

而家我地有"提前四七''嘅危機!

Daniel - 2016年02月25日 08:29

李生有先見,佢老人家兩手己準備,彼我地好多主意!

Daniel - 2016年02月25日 08:35

習帝咁切割,佢亦知港台民主互動,大陸好難避,惟有全力保党江山,制做多事端,拉美日落水,有亂咪怪晒老美囉!

周天逸 - 2016年02月25日 08:51

在下也相信將取決於專權獨大、毛魔上身之『雜總』一念之差, 前景實難樂觀, 難道這真的是天命難違?

Daniel - 2016年02月25日 10:23

人治,第三世界国家,係咁傢啦,人口红利消失,而家到印度佬追上了,大陸政經不大改,第二世界国都上吾倒!

周天逸 - 2016年02月25日 10:59

自老鄧去見馬克思之後, 老共再沒出現一位智慧型之政治人物, 老江、老胡, 至今日之『雜總』祇強悍有餘, 智慧不足, 也算是制度之使然吧! 

L

Liberphile - 2016年02月25日 12:31

制度唔改,老鄧復生都冇用。 中國人點叻都嘥氣,鬼佬淨係喺制度方面勝過你,你就追極都係好似跑狗場啲賽狗追電兔咁樣!

周天逸 - 2016年02月25日 14:55

對的, 制度不改, 神先亦救唔到。

上証指數最新跌169.32點, 又要陪佢攬炒! 

Shi wah - 2016年02月25日 17:41

唔好再捧老鄧上神枱,就是這個實用主義的政治白痴,以為共黨守得住唔搞香港,先至將香港搞到雞毛鴨血。

中共已冇得救,可惜要攬住香港陪葬!

唔該唔好再歌頌老鄧!

Daniel - 2016年02月25日 18:16

【 Liberphile - 制度唔改,老鄧復生都冇用。 】
老鄧点得就点,當年又係佢一手收回了疆藏自治,另一手就話(咁講)彼港人糕度自冶,趙紫陽代国家签基本法,老鄧八九年自己推低趙!

Daniel - 2016年02月25日 18:19

吾跟基本法及兩制無問题,一早吾簽咪得囉,咁猪!

周天逸 - 2016年02月25日 21:33

請勿誤會,在下並無意抬舉老鄧,祇作比較而已。確實,佢亦衹不過因當年某個晚上飮大咗兩杯貓尿至會諗到所謂「一國兩制」條屎橋,如今真係害到香港雞毛鴨血,多得佢唔少!

周天逸 - 2016年02月28日 08:01

請新界東網友今日記得去投票。

b

blksteele - 2016年02月28日 16:43

大大抦佢,俾面色同顏色佢睇。性格決定一切,有用嗎?

大大姓黨,政治高於一切。唔見三萬億面不改色,香港值幾多?

周天逸 - 2016年02月29日 06:48

昨日之選舉結果乃再下之驚喜,楊岳橋當選,梁天琦高票,這意味著689喪鐘已響起,本土崛起乃 689 一手促成,老共是瘋子,卻未必是儍子。

周天逸 - 2016年02月29日 07:02

此刻,我最希望非共派真心團結,互相包容,以相近卻又不盡相同之策略與老共抗爭,切忌同室操戈。若然你相信民主理念,就該尊重大多數人的想法,假如唯我獨尊又何異於老共獨裁?

周天逸 - 2016年02月29日 07:03

所謂投降派與中間路線已徹底覆亡。

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。