畢醉酒's 的頭像

天天喝酒,喝醉後就亂寫東西的市井小人

支持興建高鐵

中港兩地的鐵路交通服務,上世紀初已有了(那時,滿清還沒有滅亡) ,當時,主要行走香港及廣州之間,稱為港穗直通車。

第二次世界大戰後服務中斷,直到1979年才恢復,最初亦如往時般,只行走港穗之間;隨著中國逐漸開放,服務的城市增加了數個,如杭州、上海、天津、北京等;同時,亦改為以電力驅動,不再用柴油機車-------時為80年代中期。

80年代中期,世界在使用的電腦系統為微軟的MS-DOS------沒有滑鼠,純鍵盤操作;只有英文,沒有中文;上網連線甚麼的,更是科幻小說才有的物事。

21世紀的今天,我們的電腦系統已進化了十數代,MS-DOS已走進了電腦博物館了;但中港兩地的城際鐵路服務,卻仍舊不變如故--------每天數班車,服務廣州上海北京等數個城市!

大家既然不再用80年代的MS-DOS,卻為何反對興建新世代的鐵路系統(由服務數個城市,增至數十甚或數百城市;由時速數十公里,轉為數百公里),以取代80年代的鐵路服務?

至於選址西九,亦屬順理成章;對有人建議選址錦田,筆者實在不解-----錦田這鄉郊,麥田千里、牛羊處處、人煙稀少;若美侖美奐、集尖端設備於一身的新世代鐵路總站,坐落於此,實在教人情何以堪!

當然,工程費用較當初大幅提高,自然離譜;但現今亦惟有亡羊補牢-------將來再有甚麼新項目,議員首要問的,不是經濟效益甚麼的,而是要相關官員提出避免超支的方案!

孩提時代 (忘了是小二還是小三) ,有一天筆者換校服上學時,找不著襪子,找了很久仍沒有找到 (媽媽不知在忙甚麼,沒有幫我找) ;我就發脾氣,那天不上學,曠課了(真人真事--------那年代,家長忙於生計,孩子有沒有上學,他們都不清楚)!

若因為沒有通關定案就把興建了八成的新世代鐵路系統放棄,跟筆者當年因為找不到襪子而不上學,有甚麼分別?

所有評論

e

eddybb - 2016年03月09日 00:35

多屎衾晚原是夢,

科燦高寳两皆亡,

高鐵獅城到紅牆,

無遠弗屆是比鄰。

e

eddybb - 2016年03月09日 00:38

Dos, command, fortran, cobol.

e

eddybb - 2016年03月09日 00:53

睇嚟老畢是8088人,禾啲啲真陀地老人渣無咁幸運,刀係玩吓無聲無色(黑白芒)嘅6502,到八十年代初期,認識一中大人,學識砌下 sound card,玩遊戲雞時就多點鬼死泥咁聲。

e

eddybb - 2016年03月09日 01:04

當時無 legal bios 嘅 A 貨都成皮嚟,大半年人工咁就無咗,港英時代又無關愛雞金,禾工作十年才儲夠錢第一次坐飛機到民主台灣咋!

九七前生活真係巧巧嘅,大哥大三皮幾嘢,禾當時以為一世都買起嘅,誰知九七後年年玩新雞,愛立信啦、諾雞呀香蕉、無得撈細龜、五筆三星、蛇果啦、輪大米啦,哈哈!

C Chan - 2016年03月09日 02:00

沒有滿意的通關定案, 一定要停建高鐵, 殺一警百, 以警效由, 以免爛政府一二再地犯同樣錯誤!

沒有談妥空域權, 免提興建三跑, 洗濕了個頭, 不等於要無止境任人宰割, 沒洗濕的頭, 絕不讓人弄濕!

Daniel - 2016年03月09日 02:27

高鐵本来吾係问题,而家最衰係政府理财体制九流(根本冇),有理冇理都超支,老馮嘅!

PBrega - 2016年03月09日 03:30

挑你老母,香港人可以用「自己的方式」或-「洗頭艇」返大陸,使乜高賊鉄?

飲大著就去厠所,噏乜尻嘢?

養珠樓主 - 2016年03月09日 06:22

相對行路上廣州,高鐵確是一大進步。

養珠樓主 - 2016年03月09日 06:29

『對有人建議選址錦田,筆者實在不解-----錦田這鄉郊,麥田千里、牛羊處處、人煙稀少;若美侖美奐、集尖端設備於一身的新世代鐵路總站,坐落於此,實在教人情何以堪!』

畢先生真有 common sense 。例如機場,本來好端端在九龍城,到那裡都方便,港英靠害搬到赤蠟角,叫鬼都唔來。

養珠樓主 - 2016年03月09日 07:01

eddybb 兄,有 TECO 過嗎?

養珠樓主 - 2016年03月09日 07:28

『80年代中期,世界在使用的電腦系統為微軟的MS-DOS------沒有滑鼠,純鍵盤操作;』

有點不確。

70年代末期,我用過一部Xerox Altos, 有滑鼠,『櫥窗』和一套叫 Bravo 的文字處理系統,但是有一個姓李的教授創造了『楷書』的 font,差不多兩分鐘才出一個字。

蜻蜓88 - 2016年03月09日 07:53

高鐵撥款唔包通關?係咪將來有左通關方案又要再增撥?如果而家增撥嘅196億係包通關,咁點解而家冇通關方案??
昨日明報訪問左一位大陸什麼高鐵工程專家,佢話其實好似深圳咁,當初乘客到深圳邊境都要落車檢查,後來因人流太多,索性就取消檢查,反正一個國家,我聽完真係流晒冷汗!

文見亂 - 2016年03月09日 08:23

哈哈!

如果用電腦同高鐵來比較,真可說是相提並論。

不說什麼,世上沒有一個地方的高鐵比上香港的建造成本那

麼高,回報長只可說真真的不切實際。

文見亂 - 2016年03月09日 08:29

哈哈!
你找不到襪子而不上學,是你個人的問題。
而廢鐵是關係到香港人整體的問題。
你仲好意思用你找不到襪子而不上學來作例子真喺笑能死人。

文見亂 - 2016年03月09日 08:47

哈哈!
對於電腦我真喺門外漢。
用過的電腦不多,從mainframe punch cards年代到現在的什麼的tablet只不過數十年間不斷進步只可說是人類所需應運而生。不同廢鐵,廢鐵只迎合某些人所需,問題不是支不支持,問題是無這必要。

養珠樓主 - 2016年03月09日 09:38

『其實好似深圳咁,當初乘客到深圳邊境都要落車檢查,後來因人流太多,索性就取消檢查,反正一個國家,我聽完真係流晒冷汗!』

我有同類的經驗,十年前在西北一個『絲綢之路』景點,進入時要經過安檢,手提包要通過X-光,人要通過金屬探測器。聞說是因為有附近維吾爾暴徒受外來勢力影響,構成威脅。那一天大家都在排隊,天氣也太熱了,人流實在太多,保安就索性就取消安檢,我們都拿著手提包通過關掉了的金屬探測器。中國人真有辦法,反正一個國家嘛!

e

eddybb - 2016年03月09日 09:51

P 仔,挑你老母,噏乜尻嘢!

e

eddybb - 2016年03月09日 10:12

樓主,禾做咗幾嘢後,八十年代後期,刀想買部PS/2扮下IT 才俊,不過都要差不多三皮嘢,港英政府當時又有資助,最後咪拍吓公仔紙玩下波子,生活巧巧㗎。

e

eddybb - 2016年03月09日 10:17

無錢買大哥大咪玩call雞囉,加埋一部步步通,大大聲細細注,分分鐘幾十萬上落,巧型㗎,禾dd咪係真陀地囉。

筲箕 - 2016年03月09日 10:25

先撇開一地幾多檢嘅問題, 對港人嚟講, 一條只虧不賺嘅鐵路, 起嚟找死呀?

View on YouTube

真光仔 - 2016年03月09日 10:56

A drunkard only. What can you expect something logical from him?

真光仔 - 2016年03月09日 11:01

真滑稽,一條蝕本嘅鐵路,根本就唔應該起,仲考慮乜春超唔超支呀,醉貓?

e

eddybb - 2016年03月09日 11:47

全世界無幾條鐵路賺錢,用真邏輯去諗,全球大部分鐵路應該摺撚咗佢;香港無一條幹線賺錢,用真邏輯去做,所有馬路應該封撚咗佢;公屋全部蝕本,拆撚咗佢啦,唔使上樓,真接上天堂啦,哈哈!

萬古刀 - 2016年03月09日 11:49

唉,愛的寶貝資料又錯漏百出,不過睇嚟唔係佢有意放流料,反而係想扮陀地耆英,向佢伯爺攞料充撐,可惜老爺子記憶退化,結果又漏底.....
首先,七十年代中期一般有玩電腦者大概都至少中學畢業至出嚟打工,人工大概千元以上,做十年工閒錢儲蓄基本可有兩萬零銀起碼,去一次台灣要幾錢? 當時匯率平均五、六算左右,飛機票平者雙程千零,住一個禮拜一兩千,唔去新北投洗身嘅話,全程慳慳地五千銀有找,即係話只需一兩年就可成行也。
八十年代初中期大量番梘6502香蕉菠蘿機五千左右有交易,與成皮嘢差好遠。再者,6502亦唔失禮,當年香港最威兩家電腦國際象棋廠商Novag同Saitek都用6502CPU,成績彪炳。只不過後來Intel PC規模經濟作戰成功,霸佔市場而己。
至於PS/2,應指Sony Playstion 2啩,推出時期是公元2000年,同八十年代後期更離天百丈遠.....
大哥大發展最快時期亦即冧價最快時期開始於九七前後,其時一個諾基亞香蕉千元左右,同水壼機年代相差不過十年左右,價格就平好多倍,體積細十個碼,與回歸無關,不過是科技與市場發展的必然而己。
話時話,老老實實,愛的寶貝你今年貴庚? 幾時抵港? 咁近嘅歷史都唔知?

平易近 - 2016年03月09日 11:52

没有高铁,每年已经有三/四千万同胞来港。

黎自立 - 2016年03月09日 11:52

高鐵,是共產黨員的功業,政治任務必須完成,理解的要去做 不理解的也要做!

工程費用是釣魚工程,魚兒上了釣勾,掙扎都無謂。

據悉,上一個高鐵站是深圳,開車不久就到達香港,300里的高時速無得到發揮,建造高速鐵路是多餘。

平易近 - 2016年03月09日 11:57

建高铁好不好?

勉强要在西九建,搞到世纪大超支,有关官员请先下台,你们已证实非常无能。

当然,林郑一概称之为认知不足,然后高官应该“胆大”,“百毒不侵”。

平易近 - 2016年03月09日 12:04

当年立法会外反高铁,历历在目。

今天犯错的政府,仍然铁板一块,厚颜无耻,却奢望议员不断放水,你有病呀。

萬古刀 - 2016年03月09日 12:23

呵呵,有不少網上中獎騙局係逐步引人入叠,每完成一個步驟,都話只差一步就可攞獎,結果係投入(資料、資金)愈來愈多,中獎都是咫尺之遙......

e

eddybb - 2016年03月09日 12:46

手誤啫,應該係IBM PC/2。

e

eddybb - 2016年03月09日 12:48

七十年代中期有千多元一個月,羨慕死人囉!

e

eddybb - 2016年03月09日 12:57

禾八十年代初已經響信和行,當時一隻 super 5 drive  都賣千三、四蚊,你同我講一部機賣五千銀,你賣比我呀。八九千一部蛇果II仲未包一部9針 dot matrix 呀!

Barwon - 2016年03月09日 13:31

TECO 用Teletype ASR33 機械讀帶,速度慢,DEC mini 專用。card punch 用 optical 讀卡,速度快,更改 coding 方便,IBM、Univac 各自生產配套 mainframe 使用。

筲箕 - 2016年03月09日 13:45

咁香港有鐵路蝕錢咩? 高鐵蝕錢, 自然由MTR乘客埋單, 將來地鐵加價你怨邊個???要同全世界鐵路蝕錢看齊??咁點解唔普選看齊呀?

萬古刀 - 2016年03月09日 13:59

哈哈,八十年代初期啱啱至出正牌蘋果冇耐,香蕉菠蘿要一兩年後至出現,「蛇果」之類同列,正式成行成市己是接近八三年前後嘅事啦,五千蚊前後己經好體面。八九千行超頻就唔同你拗。

七十年代中期中學畢業做一兩年,當年大學生較少,基本上千元不足為奇,加埋十年加薪拉勻計,千五蚊係合理計算。故一千蚊又點值得羡慕? 若大學畢業入商行,要求起薪少過二千,會俾人睇唔起。

萬古刀 - 2016年03月09日 14:03

當年Mainframe的使用時間極其矜貴,學生排期使用往往需輪候近月,個人電腦普及真的改變了世界不少。

萬古刀 - 2016年03月09日 14:34

不過,以電腦類比高鐵,就不倫不類。電腦令好多人嘅做嘢速度大大提高。但高鐵有幾多人會需要搭嚟慳時間呢? 一般而言,人口流通易咗,係工資水平低人力流向高的地方,問題就嚟,工資水平低嘅人是否搭得起高鐵? 又反過嚟講,若香港人需要番大陸出差辦公,是否搭高鐵好? 短距離慳時間不明顯,長距離不如搭飛機啩。現時機票價唔貴,有需要急辦事者大多有銀有大單生意,何在乎差嗰多少? 甚至乎距離短私家車上去都有可能。
呢點同日本唔同,因為日本新幹線以極少誤點和事故著名,連接次級鐵路網遍及各大小鄉鎮,一條龍計起上嚟時間上化算。去中國,出咗站去大城問題不大,小地方就前路茫茫,時間難因,節省時間效果不彰。

養珠樓主 - 2016年03月09日 14:56

萬兄,記憶中,好像IBM 當年有過一個叫 PS2 的機型。

在美加公共交通工具,包括輕鐵和城市與城市間鐵路,虧本也要經營的原因是因為不能駕車的學生,長者,和低收入人士有交通需要,是社會福利(近乎免費午餐)的一部分。我從沒有聽過我們的高鐵有這一類的考慮。

最搞笑是吳亮星建議車上檢,如果北大人懷疑有間諜帶國家軍事機密出境,是不是可以當眾 strip search?

養珠樓主 - 2016年03月09日 15:01

投資名句:don't throw good money after bad.  曹sir金句。要止蝕保本!

周天逸 - 2016年03月09日 15:05

我唔知畢兄噚晚有冇飲大咗, 我就從始至今唔感覺呢條高鐵有現實需要, 從香港去深圳, 然後轉去廣州南站, 又或者從香港坐汽車去南站, 照計都幾方便, 你可以想像, 假設我住新界東北, 要去到西九坐高鐵, 先南後北, 兜個大圈實在太唔方便, 幾百億起十幾公里鐵路, 如今仲埋唔到尾, 更令我難明係一地兩檢, 兩地兩檢唔係今日至知, 決定起嘅時候原來係到時至算, 都幾滑稽!

萬古刀 - 2016年03月09日 15:19

養珠兄說得對,是我記憶不佳。剛問過朋友,是IBM PC的最後企圖重奪市埸之作,但其時PC clones己成行成市,出世未久己被淹沒,故印象不深。

e

eddybb - 2016年03月09日 15:19

1980 年中學畢業能入各大銀行做初級文員月薪才一千元,萬兄在七十年代中期已有一千多元,怎不教人羨慕,除非萬兄是發放假料啦。當時年青人大都顧家,一半或超過一半薪水給父母養家很普遍,剛出來工作有要置點衣溝吓女,能儲點真不容易,可能萬兄是當代癈青,一毫子無比父母還在家裡白吃白喝,怪不得萬兄總說當年好!當年雖然工資增長快,不要忘記通漲也快。

e

eddybb - 2016年03月09日 15:22

IBM 確有這型號,當時香港有四家公司代理,其中一家為孫秉樞持有。

周天逸 - 2016年03月09日 15:30

所以話男女雙方婚前身體檢查係絕對必要, 千奇咪先註冊, 通告天下親朋戚友, 喺六星級酒店延開200席, 至於能否洞房、生仔等以後再算, 咁就可能大很鑊, 我知有人會駁我, 如今乜嘢世界呀? 等結緍擺酒嗰晚至洞房? 你當然有權一早先洞房, 不過, 有冇仔生就真係未知。香港今日搞成噉亦係呢個道理, 以為制度不變, 換枝旗就搞掂, 結果出事。 

周天逸 - 2016年03月09日 15:33

香港回歸呢鑊, 算係指腹為婚定盲婚啞嫁? 有人話似被強姦多啲喎! 

e

eddybb - 2016年03月09日 15:35

舊底一個 green mon 或 Amber mon 較一般CRT 重很多,因為有一金屬內膽減低幅射和延緩四角變型,所以價格比相同大小電視機貴一倍有多。

一個芒千多元;

一個健盤三百;

一隻drive 千三;

64k Ram card,sound card,multi I/O,controller card 又要一千;

未計 mother board ( include CPU) 加殼已要4k,五千有找,條數點計禾真係木宰羊。

e

eddybb - 2016年03月09日 15:39

你懷疑禾係偽陀地唔打緊喎,反正禾尊重香港核心價值(見錢眼開)就係真本土啦,哈哈!

萬古刀 - 2016年03月09日 16:37

愛的寶貝,七十年代中至八十年代中十年,薪水起碼漲一倍以上,十年平均月薪一千餘是極保守計算。七十年代中後期台灣新台幣兌港紙七算,港紙更值錢。要去旅遊更易。五、六算係十年平均下限而己。儲蓄一兩年外遊一次好正常。

另唔好忘記,香港人係家庭作為一個經濟單位,俾家用係包埋自己係屋企食住,一般俾薪水三分之一至一半。每個月儲蓄十五巴仙,是合理要求。溝女冇數計,又要銀彈溝女,又要旅遊,你估天堂生活呀!! 二者要兼得,是否太癈青了一點?

再者,小生六十年代己出嚟打工,到七十年代中早己超越此數,學歷不同而年資因素亦不宜作準,更不值得羡慕。

e

eddybb - 2016年03月09日 17:01

萬兄説得好:是否太癈青了一點!

依家的本土派家用無比,仲要年年換手機,一年四季去旅行,結婚上車要兼得,得唔到就掟磚侍候!

呵呵!

萬古刀 - 2016年03月09日 17:45

大佬呀,當年人地蘋果II Plus 48Kram未計芒喺美國都只賣九千幾(以美金七點八算計),番梘貨都賣成八千? 點做生意? 五千零至合理啦。
下附蘋果日報報道一則撮要,應該不是造謠吧︰
"想當年這類老翻Apple II為逃避法律與版權問題,多會改名Pineapple II,而裝載的OS會簡稱為AP II,由於鴨寮街的舖頭地方所限,所以多移師至新開業不久的黃金及高登商場,向顧客展示電腦的文書與打機功能,這其實帶點現代showroom概念。
老翻Apple II正確出現年期眾說紛紜,唯一舊文獻是一九八四年的一份德國雜誌《CHIP》,報道了一間名為「SUPER-8 COMPUTER」的電腦店開張賣翻版Apple II。賣老翻還敢張揚?實情是大家語言不通,店主好開心拍完照片,待報道刊登後才得悉自己中伏,據稱美國的蘋果電腦還跟據報道中刊登的卡片,致電香港查詢,詢問甚麼?對不起!都是言語不通,店主到今天都是不知情的。據雜誌刊登日期估算,老翻Apple II熱潮應在一九八四至一九八五年之間,約持續兩年,其間共開了十間「專賣店」。
想當年玩電腦的人可算非富則貴!一部64K RAM、24K ROM的老翻Apple II,索價二千一百元,再加四至五百元的單色橙/綠十二吋顯示屏及二百元一部的錄音機……為何需要錄音機,因為當年未有磁碟及手指等記憶體,如果想抄食鬼一類老翻遊戲,就要透過錄音帶作為儲存媒體了,所以全套合計是二千八百元。須知當年在腦場剛入職的銷售員月薪僅一千六百元,一般勞苦大眾更未達此數,但當年銷售量仍相當高,以SUPER-8 COMPUTER為例,日售近十台,而且還供不應求。
據知早期老翻Apple II的底板貨源來自台灣及日本,不過由於供貨運輸需時,所以有人在鴨寮街買零件自行組裝售賣。當中最出名的是一間名為「ABC」的香港供貨商,它以香港為基地,首年開設一千呎山寨廠,次年開設五千呎生產線,製造老翻Apple II,可見當年對老翻Apple II需求的殷切。 "

原文Link︰
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/tech/art/20150328/19092328

萬古刀 - 2016年03月09日 17:49

睇來睇去,都唔知高鐵嘅算盤點啪得響,可能唯有望神仙打救至掂。

萬古刀 - 2016年03月09日 18:13

哈哈,愛的寶貝學曉食住上,都算有進步,不過冇用。因為我嘅癈青定義用不到香港勇武派身上,據觀察,佢地之中不少是有理念,有心理準備的人。斷非只為一己物慾而發爛渣者。對不起,你捉錯用神了。

Barwon - 2016年03月09日 18:38

當年工餘在高登開舖會友切磋,是第十一間開業,只晚六至九會友玩玩,不為搵食。Microgram (在我舖隔鄰) 是行頭大哥,開舖雷氏兄弟亦是澳洲人,在這裡幾次碰面短談。與之相爭為Starcomp,周、梁合夥人,全為電子底出身,通英語。後來者如「超八」之流,布販有之,報販有之,志在渾水。因己所租高登舖業主收租後不交管理費,安不得,遷舖黃金地牢,遊戲機舖對面,為第六家在該處開業。

QQKK - 2016年03月09日 18:59

妖 !! 條 柒柒顛顛 露哂條 J 脚, 講多露 J 脚 越柒... 擒晚都廢9事小佢 !!

" eddybb - 2016年03月09日 12:57
禾八十年代初已經響信和行,當時一隻 super 5 drive  都賣千三、四蚊,你同我講一部機賣五千銀,你賣比我呀。八九千一部蛇果II仲未包一部9針 dot matrix 呀! :".......

條 柒柒顛顛都叻囉, 買 菠蘿電腦唔係去行高登黃金, 去行信和 !!!!

另82 年禾出左 Loan 去高登黃金買机, 48K 承惠$3200, 綠 mon 7嚿, super 5 drive $1200 ( 薄身) 

當年主机 海鮮價, $2800-$4000  (海關掃完 就$4000 )

e

eddybb - 2016年03月09日 19:10

唔好扮識啦,信和賣電腦比黃金高登更早,因信和地庫太細,才逐步遷至高登。

萬古刀 - 2016年03月09日 19:13

呵呵,原來霸王兄係內行人,當年小生好四圍亂咁裝裝貢,冇被你賞賜過檸檬啩。

QQKK - 2016年03月09日 19:15

" 萬古刀 : 老翻Apple II正確出現年期眾說紛紜........ "

據我所知 老翻Apple II 最早1979 出現在台灣衹有㡳板比D發燒友買回去自己買IC, 自己 銲的. 1980年有 fd 自己買㡳板,買IC, 自己 銲, 約$1000.

其後普通人都買, 才有老翻売, 成品㡳板.............

萬古刀 - 2016年03月09日 19:16

愛的寶貝,菠蘿電腦係深水埗特產嚟,八十年代初黃金高登先至主流,無謂死撐啦。

e

eddybb - 2016年03月09日 19:17

因 super 5 當時並非名牌,找 component 做代理,陸生無興趣,ABC 無興趣,Microgram 才可以得到代理權,然後才做大咗。喺行家都知金寶倫和ABC 更早入行。

萬古刀 - 2016年03月09日 19:20

QQKK兄,自己焊機更平。

QQKK - 2016年03月09日 19:22

" 養珠樓主 - 2016年03月09日 07:28
『80年代中期,世界在使用的電腦系統為微軟的MS-DOS------沒有滑鼠,純鍵盤操作;』
有點不確。
70年代末期,我用過一部Xerox Altos, 有滑鼠 "

絕對啱, 因為滑鼠系Xerox 發明的

Barwon - 2016年03月09日 19:41

萬寶剛在信和賣電子零件及電腦產品,是偉易達分銷,不賣香蕉菠蘿成品,只作套件發售,亦供零件高登黃金舖。金寶倫則供周邊設備(Kaga monitor, Cumin floppy drive 等) Microgram 及 Starcomp 在場內拆貨。

e

eddybb - 2016年03月09日 20:01

萬寳剛,金寶倫,ABC 先在信和開舖,後來才搬至黃金。

e

eddybb - 2016年03月09日 20:11

地舖出身 ocean 和 juko 先後上市,size 較 microgram  大,只是地鋪較小,microgram 才給人大哥大感覺。

e

eddybb - 2016年03月09日 20:23

王子欣偉易達、大劉愛美高、鄭值之家族也染指這行業,其投資額也比以上幾間大很多。

大劉性格做狙擊手多的,鄭值之家族生意較多元,只有黃子欣能專注,加上其太太這邊民安東芝作後盾,半導體供應較穩定,所以能在電子業跑出。

e

eddybb - 2016年03月09日 20:25

一個 drive 已經要 $1200,成部機才買 $4000 ,咪撚玩啦。

e

eddybb - 2016年03月09日 20:34

一個 drive,一個主機,一個芒差不多要六、七千,再加鍵盤和小量卡,無八、九千點買呀。

不如嚮18樓養隻牛牛,食牛排唔使錢添,岸九。

萬古刀 - 2016年03月09日 20:35

五千左右有交易,冇錯噃。

萬古刀 - 2016年03月09日 20:40

你有冇攪錯,當年菠蘿主機學足蘋果係連鍵盤一齊嘅。你估PC咩。

drive加芒不過千零二千咋。

Barwon - 2016年03月09日 20:44

那三家字號都沒有在高登黃金親自操刀,因後期賣香蕉菠蘿皆布販報販,要揸辣雞已見騰雞,莫說修機,砌板也不成,只勉強可裝機,ABC 在食正條水。廁所門口 ocean 布販?哈哈!

曾在此地遇電腦店主(本地人稱 chinese boys),說在 Chatswood 大馬路旁那間 Microgram 舖唔知碇,點交得起租。要交租?他 才真不知碇。 

e

eddybb - 2016年03月09日 20:47

QQKK個博都話CPU要$4000 ,Floopy 要$3000, 芒要$700,未計鍵盤,十ram,你地傾掂先嚟揷禾喇。

反正指駡禾一聲五毛,高叫我要真普選,道理一定响你個邊,無得輸漑!

萬古刀 - 2016年03月09日 20:51

唉,佢話「主機」,唔係指CPU呀,睇清楚至講啦。

e

eddybb - 2016年03月09日 20:54

霸王能說出海洋在電梯口厠所旁咪係行家囉,老闆姓曾,上過三色台分享發達秘史。

ABC老闆係朱仔幾兄弟。

我信萬兄用5k可買到,反正係你比錢。

不過市價係八九千又係真喎。

Barwon - 2016年03月09日 20:55

[[ 五千左右有交易 ]]  ---  絕對正確。

萬古刀 - 2016年03月09日 20:56

主機也者,包含埋好多嘢架。

e

eddybb - 2016年03月09日 20:56

係行家都會用CPU泛稱整個主機,同你抖纒都哂九氣。

QQKK - 2016年03月09日 21:01

都費卵事同你講 !!

老范 - 2016年03月09日 21:06

我的蘋果(Apple + Apple II)全是鴨記出品. Apple II 懶得曱甴電阻電容逐粒焊,大手筆,主板買成品.其他纖維機殼、電源、鍵盤...逐件逐件執,逐件逐件駁.如果「一個健盤三百」,老范家貧,一定吊煲餓死也未可以開掣,無命今天吹牛.

八十年代換機, Topcon 14HP34T 黑白 650元.手上尚有高登102-103萬寶發票.(HP11C 正貨 372元,可以比較當時物價.)

e

eddybb - 2016年03月09日 21:12

$4000+$3200+$700=$5000

哈哈!

QQKK - 2016年03月09日 21:14

" 一個 drive,一個主機,一個芒差不多要六、七千,再加鍵盤和小量卡,無八、九千點買呀。 "

XDDDDDDDDDDDDD !! 乜 "鍵盤"...要分開賈咩 ???
XDDDD !!

噢 ! 個 switching power supply, 喇叭都未計數 ?
.......系噢...个机頂冚都未計數 ?

e

eddybb - 2016年03月09日 21:14

你換機個陣,鍵盤價已冧,早期個啲真係要$280一個。

萬古刀 - 2016年03月09日 21:15

哈哈,恰好佢就冇用到中央處理器CPU字眼,在買賣番梘機中,除非自焊,否則主機就包含好多嘢,唔信問吓霸王兄。

筲箕 - 2016年03月09日 21:15

Cpu叫做中央處理器,安裝喺主機板上面嘅,、通常牌子有intel同埋Amd,主機通常係指整個機箱及內裡嘅嘢,當然包埋上述主機板啦!唔應該混為一談囉!

萬古刀 - 2016年03月09日 21:17

話鍵盤分開賣,己見真章,無謂死頂。

萬古刀 - 2016年03月09日 21:19

夜啦,拜拜。

QQKK - 2016年03月09日 21:20

"eddybb - 2016年03月09日 20:47

QQKK個博都話CPU要$4000 ,Floopy 要$3000, 芒要$700,未計鍵盤,十ram, "

條 柒柒顛顛 : "未計鍵盤,十  ram,".......莫非條 柒柒顛顛連老番 apple II都未見過 ???

老范 - 2016年03月09日 21:21

我一班同事,可能全屬井蛙不識天下住得背,通常只叫主機做 mother board, 那大曱甴叫 CPU (mon 也不叫 CRT).原來「錯」了幾十年.

筲箕 - 2016年03月09日 21:22

286/386年代,鍵盤280蚊一個唔出奇、不過自從台灣量產後,就大冧價

e

eddybb - 2016年03月09日 21:26

係我攪錯,蛇果主機係連鍵盤,所以老范說換機應該是指PC。

早期蛇果是16K,加到64K 要加錢有乜錯?

筲箕 - 2016年03月09日 21:30

通常floppy只係cpu嘅十分之一價錢,而芒好少會平過floppy囉!

e

eddybb - 2016年03月09日 21:30

Mon 本身就是一支cathode Ray tube,你講嗰啲已經喺PC,泛指 IBM compatible,並非蛇果。

筲箕 - 2016年03月09日 21:32

應該係floppy drive先啱

e

eddybb - 2016年03月09日 21:33

人家講緊蛇果 ,你去講 Ibm,價錢梗係唔同啦,不如你講 solid state memory,仲平添。

e

eddybb - 2016年03月09日 21:37

嚴格來講主構已包 mother board (with CPU), cards 和 case,  但一些客人喜歡用CPU , 一些戶人喜歡用主機來稱呼。

筲箕 - 2016年03月09日 21:37

萍果機係套機.除咗鍵盤外,已全內置,包括芒,通常無法自行內置添加東西架

e

eddybb - 2016年03月09日 21:39

一個話280 無錯,一個話$300 就無錢開飯,笑撚死人。

筲箕 - 2016年03月09日 21:42

Mon/芒, monitor 顯示器/屏也

e

eddybb - 2016年03月09日 21:44

街外人加咭當然有小小難度,但要加sound card 和 ram card , 打開部機不難,但加嚮那個slot 就要有小小知識。

PC 較易因為有預留位置加ram 條。

e

eddybb - 2016年03月09日 21:47

顯示器-display ,可以係一支CRT,可以係依加嘅flat panel display,一般是LCD。

筲箕 - 2016年03月09日 21:53

舊款VGA CARD(顯示卡)嘅ram(記憶體)係有16k/32k既,但主機板上面嘅ram通常用MB嚟做单位架,而依家已用GB先夠用囉!

筲箕 - 2016年03月09日 22:01

依家啲主機板已經on board sound card 唔洗加喇,其它其功能亦基本on board晒, 唔洗加喇,只须按需要加ram就得

筲箕 - 2016年03月09日 22:03

仲有加ram同加卡嘅槽位係唔同架,互不妨礙架

Barwon - 2016年03月09日 22:06

講吓講吓,未見過蘋果易就搭個疑似蘋果蜜,仲出埋 amd 。

筲箕 - 2016年03月09日 22:06

IBM compatible只是一個標準制式

Barwon - 2016年03月09日 22:15

要不要細說到 alu,acc,reg ....?

老范 - 2016年03月09日 22:59

鴨記蘋果(Apple + Apple II)早期連 Apple 招紙也有, pineapple 是後來事.那個時代, mother board 有日本板臺灣板,可以自己動手焊、也有成品,豐儉由人.其他樣樣分開計數: CPU、RAM、機殼、電源、鍵盤...若要全包,老闆識得加減數.

我說Topcon Mon $650, 因為有貨單作實.指明「換機」,是說明不是初買 Apple 之時價.「換機」當然是 IBM compatible 了,因為「後來」Apple 查得緊,有正貨,買不起,改用 pc.

那顯示器,「有」一支 CRT, 但不只「可以係」一支 CRT, 還有其他綫路元件,所以說「mon 比 CRT 重」一定無錯,似潮人說「阿媽係女人」.

附網上 Apple II外貌圖 :

老范 - 2016年03月09日 23:04

我估是常識,誰知要畫出腸!

Barwon - 2016年03月10日 09:50

[[ 萍果機係套機.除咗鍵盤外,已全內置,包括芒,通常無法自行內置添加東西架 ]]

未見過蘋果易的大開眼界了,要多謝師兄,我也補張蘋果蜜(網上照片)作 apples-to-apples comparison。

Barwon - 2016年03月10日 10:25

蘋果蜜用六萬八 chipset,直至Jobs 攞返份 job 才改用i86 救亡。CPU 開發公司除 Intel、Amd 外還有Atmel,Arduino (Raspberry pi) 正是用其 AVR chipset。

老范 - 2016年03月10日 12:31

[[[...老范,你可以唔信我啲嗰支那人,鬼佬嘅說話你唔可以唔聽...]]]

(eddybb - 2016年03月10日 04:43)

我只想指出 mon 不同”一支CRT”, 主機不同 “CPU”.無涉說者是「支那人」還是「鬼佬」.

“What is the weight of CRT monitor? “ 一文用辭恰當,全用 “CRT monitor”, 說 CRT Monitor有多重(不是 “CRT 有多重”). 另文 “LCD vs CRT Pros and Cons” 開宗明義說 “CRT and LCD computer display technologies”,是比較 LCD / CRT 两種顯像科技優劣,所以之後列表簡化單用 “ CRT/LCD” 也無不可.

CRT/LCD Technology 是科枝, CRT/LCD 是元件, CRT/LCD Monitor 是採用了 CRT/LCD 的顯像儀器用具.三者各有所指.

如果不問錯對而話「你可以唔信我啲嗰支那人」,是「支那人」自卑;如果不問錯對而話「鬼佬嘅說話你唔可以唔聽」,是崇洋擦「鬼佬」鞋.两者只是心理有毛病,與 Apple II, CPU, monitor, CRT, LCD 無關.

老范 - 2016年03月10日 12:37

免得話斷章取義捉字蝨,抄 09/15:35 原文 : 「舊底一個 green mon 或 Amber mon 較一般CRT 重很多,因為有...」

QQKK - 2016年03月10日 12:51

當年4 大 CPU 開發公司 Motorola  (6809) , Intel (8080, 8085) , MOS (6502), Zilog Z80

MOS 6502是1975年由MOS科技所研發的8位元微處理器。當年6502剛問世時是當時效能最強的8位元CPU,且價格只有大型業者(如Motorola、Intel)相近產品的六分之一甚至更低;且除了Zilog公司的Z80外,6502幾乎快過多數業者的相近產品,進而激起一系列的的電腦專案,並在之後的1980年代帶來一場個人電腦的革命。MOS科技僅授權兩家業者能相容研製6502,即是所謂的「第二供貨源」,此分別是洛克威爾國際公司(Rockwell International)與Synertek公司,更之後才有更多的業者獲得相容研製的授權,並仍持續在嵌入式系統的市場中供貨。

QQKK - 2016年03月10日 13:07

其實講 買老番 apple II 價錢, 而唔提 time frame, 其實系西狗氣 !!!

當條 柒柒顛顛 提 "一隻 super 5 drive  都賣千三、四蚊 "...咁個 time frame 出左未了 ( 露底了 !! XDDDDDD), 如果佢 "真 " 果個年代玩Apple II !!!

果個 time frame 買齊主機, supper 5 dive, Grren/amber Mon, 16K Ram 卡.....又貞係唔洗 5千 !!

Remark : 
" eddybb - 2016年03月09日 12:57
禾八十年代初已經響信和行,當時一隻 super 5 drive  都賣千三、四蚊,你同我講一部機賣五千銀,你賣比我呀。八九千一部蛇果II仲未包一部9針 dot matrix 呀! "

QQKK - 2016年03月10日 13:29

其實成部 APPLE II 都有 patent, 由機殼, 外型, 底扳線路, 設計, 當然包括係 ROM ( ERPOM 老番用 ) 入面的 Apple II Operating System ( OS) 同 Integer BASIC. 喇
從來 APPLE II機冇粒叫 BIOS的物體!
咁何來有 柒柒顛顛 提legal bios………. 又露底了!!! ( BIOS要大寫的)

BIOS其實係Basic Input/Output System的縮寫, 其實 IBM PC先用 BIOS, 同有 legal/老番之分………….. 又露底了!!!

" eddybb - 2016年03月09日 01:04
當時無 legal bios 嘅 A 貨都成皮嚟,大半年人工咁就無咗,港英時代又無關愛雞金,禾工作十年才儲夠錢第一次坐飛機到民主台灣咋! "

" eddybb - 2016年03月09日 00:53
睇嚟老畢是8088人,禾啲啲真陀地老人渣無咁幸運,刀係玩吓無聲無色(黑白芒)嘅6502,到八十年代初期,認識一中大人,學識砌下 sound card,玩遊戲雞時就多點鬼死泥咁聲。 "

Barwon - 2016年03月10日 14:09

未有菠蘿前,英國貨Zinclair ZX Spectrum (Z80) 及 Acron Electron (6502) 名噪一時,布販報販當然不會知曉。

QQKK - 2016年03月10日 16:00

當年玩 Zilog Z80, 係用單板機 !! 冇 mon display 的

https://www.youtube.com/watch?v=5HA3dGrgC_Q

Barwon - 2016年03月10日 18:06

當年愛玩 8748,蘋果只有 Eprom programmer,無 8748 programmer,用蘋果萬用板 wire wrap 繞了一塊放窗櫥,寫 ' 8748 programming service available '。

有個禮拜六有人進來問要幾錢燒一隻,沒想過真有可為,隨便開價十蚊,幾分鐘燒了十隻,顧客二話不說,百元找數後離去。個多小時後折返,問燒二百幾隻點計,半價都好和味,就五折收費。開始邊燒邊談,客說是遊戲機換 game,向來到「香港電子零件」做,只得該店有 universal programmer,因那機壞了才來一試,先前十隻已試過無誤。心想老襯了,價錢可以企硬。

QQKK - 2016年03月12日 00:09

通常呢D case 先報果個舊價, 客亞支亞左先來比个9折 !!!

師兄可能冇做生意經驗, 先做 10 只再番頭即係佢己算過你唔減佢都做硬 !!

XDDDDDDDDDDDDDDDD

Barwon - 2016年03月12日 09:29

當年是廿來歲小子在工餘作樂,曾有人自創中文輸入法名「卓氏字符」,找上門替他用蘋果易做中文打字機,不接 monitor。當時中文(漢字)卡已面世,用日立 dot-matrix graphics LCD (應該是32x240 點陣),不是 character matrix,做了一個兩行中文顯示。那隻 surface mount LCD controller 最難搞,沒有 wire wrap 腳座,要焊線。有嘢睇最開心,得兩千元開發費用是次,更不合生意算盤。

Barwon - 2016年03月12日 11:05

亦有公司同事,能修洗衣機般大磁碟機,拍膊頭叫幫他跟跟部蘋果易軟碟機,已拿回高登店修過,仍然不動。打開見「黑豆」換過,萬用錶一量,darlington pair 一粒pnp,一粒npn,布販報販之能為。同事奇怪起來,問冇線路圖我怎會修,還認專家,連基本電路也不曉,五十元學費冇得走。

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。