方卓如's 的頭像

《信報》專欄作家

香港人又衝出世界

《信報》方如玉帥:港獨係偽命題,其實普選一樣係偽命題,而家你睇得好清楚,就算你普選贏咗,要唔畀你做,總可以有手段達到目的。諗真啲,有篩選嘅選舉原來仲文明,事先話你知邊個得邊個唔得,入齊閘後放手畀你選,選完之後願賭服輸,的確冇咁核突。家陣將假選舉嘅肚皮揭破,睇穿選舉係假嘅,你仲浪費注意力响真普選?

物極必反,過猶不及,起初相信好多人都不值小學雞行為,但係而家啲打手殺得性起,要不顧後果橫手推翻選舉結果,用文革批鬥手法進行人格謀殺,着重法治嘅香港人忍無可忍,又會俾啲打手激發企出嚟,重複兩年前發生過嘅事情。梁特利用層出不窮嘅手法,挑起香港人本來不值一提嘅港獨議題,要呢兩個字每日都霸佔傳媒版面,一面提供軍火畀敵人,一面又問阿爺攞資源對付敵人,呢招「與人鬥其樂無窮」,愈亂愈好嘅權術,香港人近年見慣見熟。原本你仲可以大義凜然扮愛國,但係啲臨記開始穿崩唔專業,出動收錢示威行動黨,你就侮辱緊香港市民。

套用打手慣用嘅邏輯,你有20萬香港人簽名支持你,表示有700幾萬香港人唔支持。一萬人示威,代表全球華人有十幾億都唔撐你。再搞落去,香港人頂唔順,惟有反擊。

(節錄)

所有評論

Daniel - 2016年10月27日 05:17

【 諗真啲,有篩選嘅選舉原來仲文明,事先話你知邊個得邊個唔得,入齊閘後放手畀你選,選完之後願賭服輸,的確冇咁核突。家陣將假選舉嘅肚皮揭破,睇穿選舉係假嘅,你仲浪費注意力响真普選? 】
好多第三世界国家,又吾認主子制,又要操控選舉,都做到無所不用其極。最後就算吾得手,咪西選 (六八九用選舉主任西選侯選人,)  咪靠嚇, 咪設関卡   (i e宣誓口音),  咪種票,(e.g.現在禁止兩名議員游蕙禎及梁頌恆宣誓), 咪制做暴動,咪燒投票箱,咪換投票箱......好多款都有。
希特拉知選舉吾掂,咪燒德国議院囉!!

Daniel - 2016年10月27日 05:21

"港獨"或獨立行動,係朝庭內亂''最好赖"嘅籍口。
西藏新疆自治區己经吾係自治十幾年,佢地仲係叫自治区,反口反枱好耐,有乜理由吾亂?維穩單位啲網路輿情部隊全面啟動,吾提国家反口西藏新疆自治,有亂者全部有理無理賴哂疆獨藏獨(由中情局策劃)。
自治三十年前改名,為香港台弯叫做一国兩制,现在台湾己入第一世界国家行列,又有民主輪替,点受D第三世界国家(内地)骗,我地又话有“糕“度自治,现時老共己開始反口基本法及兩制,街頭抗争當然會發生,現時又叫台獨/港獨,现在只係吾知点赖点拉埋中情局而己!

【 方如玉帥:港獨係偽命題, 】
香港何需獨立,我地有自己貨幣,如跟正基本法,朝庭不可介入港内政(军事外交除外),朝庭吹港獨只為後着鋪路!

巨浪 - 2016年10月27日 07:06

文中 : "....《金融時報》選全班同志行政人員排行榜,排第一位嘅,就係香港人。....."

嗰條香江友有鴨脷洲口音,當然排第一位哩。

PBrega - 2016年10月27日 13:28

條大口狗有支那奴才股音?排名超然?

PBrega - 2016年10月27日 14:21

支那蝗国的紅江,假民主,假選舉,假特首,假示威,假鈔票,假垃圾會,假法治,假大空。哈哈哈哈哈哈哈!
衝出厕所?

虛空行者 - 2016年10月27日 15:00

所謂辱華,有很多比例是自辱在先

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。