戴耀廷's 的頭像

香港大學法律系副教授。

公民抗命法律權利

《信報》法治人:黃國昌、林飛帆、陳為廷等人在3年前,因抗議台灣立法院草率審查《服貿協議》,率領民眾佔領了立法院,觸發「太陽花學運」。

他們之後被起訴多項罪行,最近台北地方法院裁定眾人均無罪。在裁決中,台北地方法院引用了「公民不服從」原則,也就是香港常說的「公民抗命」原則。

台北地方法院參考了台灣及世界各地不同學說及實務見解,確認「公民不服從」包括以下條件:(1)抗議對象是與政府或公眾事務有關的重大違法或不義行為;(2)須基於關切公共利益或公眾事務的目的;(3)抗議行為須與抗議對象間具有可得認識的關聯性;(4)須為公開及非暴力行為;(5)抗議手段須有助於訴求目的的達成(適當性原則);(6)沒有其他合法、有效的替代手段可以使用(必要性原則);(7)抗議行動所造成的危害,須少於訴求目的所帶來的利益,且局限於最小可能的限度(狹義比例原則)。這些條件也是在香港討論「公民抗命」時普遍接受的要求。

台北地方法院並不是說「公民抗命」原則能賦予被告們能直接免受刑責的法律權利,但這原則仍能賦予給予公民抗命者一些法律上的權利,確認了「公民抗命」的價值。

黃國昌等人是被控「煽惑」他人侵入立法院,違反《刑法》第306條。此條規定:「無故侵入他人住宅、建築物或附連圍繞之土地或船艦者,處一年以下有期徒刑、拘役或300元以下罰金。」不少刑事罪行所規管的行為,本身並不是直接違法的,除非這行為是「沒有正當理由」。此案的關鍵點是民眾侵入立法院是否按《刑法》條文的規定是「無故」。

(節錄)

全文

所有評論

Henry Kar Ming Chan - 2017年04月08日 05:52

TO : Prof. "帶", Carry LCY 2.0 : "英"該咁講之你講乜 Spring?

Henry Kar Ming Chan - 2017年04月08日 06:00

TO : Prof. "帶", LCY 1.0+2.0 : "疊埋心水等寵召"作為生活原則 ?!...SHORT kar...

Henry Kar Ming Chan - 2017年04月08日 06:19

TO : 7m, LCY 1.0 : 我鴨王喺大台重頭劇同Carry做夫妻 ,唔知係純粹好心定單方面戲假情真,當正自己係Carry「老公」咁...SO...3.26 3"7"WIN晒 lor...
(FYI, 鴨王何浩文喺大台重頭劇同麥明詩做夫妻 ,唔知Dominic係純粹好心定單方面戲假 情真,當正自己係麥明詩「老公」咁,...message from internet)

Henry Kar Ming Chan - 2017年04月08日 06:54

LCY 1.0+2.0 十指緊扣!詩詩靚抽阿Carry:「昨日好打得,今日女殺手?」
(FYI, 鄭俊弘何雁詩十指緊扣!麥明詩靚抽阿Fred:「昨日好朋友,今日女朋友?」...message from internet)

巨浪 - 2017年04月08日 07:20

.......儍笑

Daniel - 2017年04月08日 07:50

對朝庭講公民權利,真係料對牛彈琴,我地祇有支人工D官嘅義務

杜蘭卡 - 2017年04月08日 12:00

由一個大口扒,誤人子弟之學棍,加上無承担,無誠信。係度講法治,講台灣不服從如何如何,原則如何就是公民抗命。好睇過潘金蓮叫人守貞節。

杜蘭卡 - 2017年04月08日 12:02

專講法律權利?為何不講法律承担?

L

Liberphile - 2017年04月08日 12:43

好似杜毛呢種共匪嘅奴才走狗,係唔介意冇法律權利嘅,佢哋最上心在意嘅係點樣對主子鞠躬盡舔嘅承擔!

杜毛,代你老細贈你兩句:

天長地久舔不盡,此痔靠你無絕期!

S

Sylvia Chan - 2017年04月08日 12:50

祈福黨又在hard sell"瘋民抗命",奸人咄口?

拜託!先交咄'核數報告',再找數承擔刑責;請別污衊[公民抗命]之精神!

L

Liberphile - 2017年04月08日 13:16

屎蛙呢排梗係俾金弓兄乜得少,囉囉攣心掛掛,身痕想搵人修理吓佢,幫佢通吓蛙渠,等佢啲屎唔好爆得咁肉酸。屎蛙既然鍾意做『蝗民聽命』嘅典範,唔該留喺蝗國全心全意為主子鞠躬盡舔,唔好走嚟香港呢度蝗聲蝗氣扮老醒!

O

Old Cake - 2017年04月08日 13:48

[戴耀廷 : 此案的關鍵點是民眾侵入立法院是否按《刑法》條文的規定是「無故」。]

O

Old Cake - 2017年04月08日 15:01

[川男生疑遭欺凌墮樓亡 傳聞四起爆千人上街(有片)]
http://china.hket.com/article/1765228/%E5%B7%9D%E7%94%B7%E7%94%9F%E7%96%...

View on YouTube

S

Sylvia Chan - 2017年04月08日 15:05

「公民抗命」兩個重要精神:零暴力,無論泠暴力或真動武;和承擔接受一切刑責。祈福黨「瘋民抗命」,冷暴力異見,真武力衝擊警方防線,更公然擊警;信者失救!

另,暴民政治下,抹黑侮辱異見,網路白色恐怖,非理性討論,勿擾!

O

Old Cake - 2017年04月08日 15:09

[四川省瀘州市一名14歲的男學生本月1日「墮樓」死亡,但其家人發現他身上帶多處瘀青,疑曾遭人欺凌、有傳他更可能被拋下樓。當地警方稱已排除他殺,但民眾質疑,更疑涉嫌欺凌者是權貴子弟,一度觸發逾千人上街抗議。] -http://china.hket.com

L

Liberphile - 2017年04月08日 15:19

理性討論?  屎蛙有嘅係蝗理蛙性,做嘅係網絡政治宣傳幫獨裁政權維穩,但竟然賤格無恥到扮晒『網路白色恐怖』嘅受害者,天下最最厚面皮嘅五毛非屎蛙莫屬!

S

Sylvia Chan - 2017年04月08日 16:01

看!黃色路霸的討論伎倆:理屈詞窮,即拉布,把議題扯上太空,來回地獄人間,勁!如果知道國內十年文革的禍害,以史為鑒,請停止製造港式文革黃衛兵!良好的法治,和守法的公民意識,除了是香港價值外,更是民主的基石。台式丶韓式民主政制,就是反面的例子。

S

Sylvia Chan - 2017年04月08日 16:04

各位公子,可否展示一下閣下的民主素養?洋洋幾十個字毫無論據丶根據。減排啦!

周天逸 - 2017年04月08日 16:18

原來陳小姐也祇不過是知其然, 不知其所以然, 台式民主與韓式民主怎會是反面例子? 朴槿惠做錯須承擔後果, 台灣陳水扁貪污瀆職成了階下囚, 難道如大陸般有權者無法無天才是好制度? 

L

Liberphile - 2017年04月08日 16:19

民主素養係留俾真正嚟呢度討論嘅人,唔係留俾有維穩政治宣傳任務嘅共匪走狗,好似屎蛙呢種五毛,絕對唔係來呢度理性討論,而係刻意來呢度潑屎嘅。屎蛙,你慳啲啦,見你一次,鬧你一鑊,係義無反顧嘅應有之舉。

O

Old Cake - 2017年04月08日 17:10

五毛Sylvia Chan又賴屎了,屎蛙竟將文革大災禍之罪,賴在被共產黨欺騙的紅衛兵頭上,文革大災禍罪首是毛魔,毛像仍在天安門,中共日夜敬拜。

S

Sylvia Chan - 2017年04月08日 17:31

周天逸。韓丶台民煮,逃不咄貪完又貪丶錯完再錯的宿命;只是政府運作較具透明度,稍為優於中美洲,由十多個大家族丶財團控制的國家經濟,但貪腐丶裙帶依舊沒有改變過。

中國只是正常了卅年,已晉身全球經濟第二大國,所以她由直選區人大,到要在港澳落實民主政制,都招惹人為障礙。列強最怕甚麼?頭號對手邁向民主,正式成為世界強國?

Henry Kar Ming Chan - 2017年04月08日 17:33

TO : 詩詩, LCY 2.0 : 明日...I shall go to "不驚" lor...講《我願意》《"上"帝恩典》表現不會緊張,可能有啲甩咀,不過都唔錯嘅。...
(FYI, 鄭俊弘有百幾個fans撐,麥明詩呢……得兩個,就係佢父母,同埋幾個咁啦,輸晒。...麥明詩唱《我願意》、《明日恩典》表現好緊張,有啲甩咀,不過都唱得唔錯嘅。...Latest message from internet)

L

Liberphile - 2017年04月08日 17:50

屎蛙嗰頭剛剛彈人哋冇論據同冇根據,呢頭立刻祭出睇相佬嘅宿命論,原來佢嘅論據同根據就係『英耀賦』同『三世書』嗰挺嘢。屎蛙嘅辯論素養的確係有返咁上下,可以去大笪地擺檔。

L

Liberphile - 2017年04月08日 17:54

屎蛙唔單止食屎,賴屎,潑屎,仲搞屎,可謂四屎齊備,當屎得令!

L

Liberphile - 2017年04月08日 18:03

屎蛙咁叻咁醒,必有『跣報』,上天會賞賜佢全家食杏仁加料橙汁糕,早登極樂!

Daniel - 2017年04月09日 02:40

【 杜蘭卡 - 2017年04月08日 12:02專講法律權利?為何不講法律承担? 】

香港人更需要戴教授Constitutional Law 嘅指点, 我地係以文明方式,同D猶長(aka一帶一)國主子力爭!

Daniel - 2017年04月09日 04:27

Sylvia Chan - 2017年04月08日 17:31中國只是正常了卅年,已晉身全球經濟第二大國,所以她由直選區人大,到要在港澳落實民主政制,都招惹人為障礙】

PRC中國,六十八年落實民主政制,原來轉左做主子制L0L!

Daniel - 2017年04月09日 04:40

Sylvia Chan - 2017年04月08日 17:31中國只是正常了卅年,已晉身全球經濟第二大國,】

(IMF2015數據) GDP 人均Nominal 

. ..................美國........US$55904一年
 ..................香港........US$42097一年
...................日本.....US$38,054一年 
..................台灣....... US$22083 一年 
.................大陸...........US$8280一年
想問問,邊年大陸追上台弯,莫講港/日/美呢?

Daniel - 2017年04月09日 05:00

【Sylvia Chan - 如果知道國內十年文革的禍害,以史為鑒,】
文革頭頭,老毛肖象,仲在天安門城樓正中央喎!
你竟敢講中國PRC壞話

周天逸 - 2017年04月09日 08:29

"中國只是正常了卅年,已晉身全球經濟第二大國,所以她由直選區人大,到要在港澳落實民主政制,都招惹人為障礙。列強最怕甚麼?頭號對手邁向民主,正式成為世界強國?"

唔識會被你嚇死,識就被你笑死!大陸人口近14億,經濟體積第二有何稀奇?年人均 GDP 已有網友提供,過去2000年歷史,中國早就曾有幾次第一;直選區人大?笑話一則吧!唔使去咁遠,上東莞實地瞭解下,邊區冇賂選?某些省人大賂選案轟動全國,是虛假新聞?港澳落實民主?香港剛上演完一場「特首選舉」大千鬧劇,失明人士都睇得見,衹有你裝唔知。

巨浪 - 2017年04月09日 08:35

巨浪 - 2017年02月14日 06:32

周淚又來了,早上哭完,要出聲,.....

"你有曾經為李旺陽之枉死而下涙嗎?我有,絶對不止一次"

巨

巨浪 - 2017年02月14日 06:34

喂!周淚,你今天有曾經為李旺陽之枉死而下涙嗎?剛哭完嗎?

周涙 : "每年祭祖時,偶有憶念起先人而涙濕濕,但不是每次。"

周淚,所謂「哭崩長城」,就是這類人。

周天逸 - 2017年04月09日 09:49

哈哈!!毛鳩鵰野尿一早就挺高後庭等插,你畀老毛用咗咁耐,怕且冇人肯制,你食自己啦!可以試下壘球棒吖!

杜蘭卡 - 2017年04月09日 14:32

港大23學生集体暴力欺凌,向明德格物撥污水,但通常教人抗命的什麽教授相信不以為恥,反以為榮。因為,一些學生之暴力行為,不是由這些學棍教導出來麽?

S

Sylvia Chan - 2017年04月09日 15:18

Daniel Tong  民智?中國第二大經濟體,是IMF以PPP評估的。你指的尾國數據,已跌至52K。

S

Sylvia Chan - 2017年04月09日 15:30

周天逸  事實勝於口水花: http://news.xinhuanet.com/2016-11/16/c_1119927020.htm

S

Sylvia Chan - 2017年04月09日 15:33

周天逸  誰偷走你選舉特首的投票權?天下本無事:

定力賽 - 2017年04月09日 15:50

天下本無事、泛幫自擾之!  

周天逸 - 2017年04月09日 15:55

陳小姐, 對唔住, 我原則上唔睇殘體字新聞, 因為假多過真, 無謂嘥精神, 我係咪唔識睇? 錯! 我最初學殘體字嗰陣係學習毛語錄, 從唔識學到識, 怕且當時你仲未出世。你會唔會開始思想憫亂? 李超人就梗係有份一人一票選特首啦! 佢係7百幾萬份之1194中之其中一個選委, 乜你都有份投票咩? 失覺哂! 

S

Sylvia Chan - 2017年04月09日 16:07

周天逸 娃娃看天下?Yahoo搜尋:那些國家有在使用繁體字?那些國家有在使用簡體字?

結果已經是十年前了,今天在外國機場,已用簡體字了!面對事實吧,要與13.7億人溝通,就要用其國家文字丶語言。
故步自封,結果:一知半解?
S

Sylvia Chan - 2017年04月09日 16:11

Daniel Tong  Sorry, 原來中國IMF以nominal GDP計算,已經是全球最大經濟體;以PPP計才是老二。

S

Sylvia Chan - 2017年04月09日 16:12

更正:IMF以nominal GDP計算,中國......

周天逸 - 2017年04月09日 16:36

殘體字, 五官不正, 四肢不全, 難看死了!

周天逸 - 2017年04月09日 16:40

你祇以偏概全, 反複糾纏, 避重就輕, 我問你有無份手持一票選特首?

L

Liberphile - 2017年04月09日 16:54

屎蛙多數會咁講:本來通過政改就會有人人一票選特首,但係俾泛民否決咗政改,結果咪原地踏步囉,所以千錯萬錯都係泛民嘅錯! 

屎蛙係絕對唔會提噉樣一人一票所選嘅係先經過共匪篩選過嘅候選人。

L

Liberphile - 2017年04月09日 17:04

共匪俾上海人一人一票選區人民代表,相信都係玩篩選候選人嘅呃人把戲,即係嗰啲候選人全部都係共匪事先揀出嚟俾上海人選嘅。

O

Old Cake - 2017年04月09日 17:35

公民抗命,宜與時並進,合乎水土民情。

靜靜一天 - 2017年04月09日 17:45

大量大陸人印度人湧向外國,他們清一式要講英語,中文在外國冇人用架!懵丙!

殘乜體留返來畫符把啦!

周天逸 - 2017年04月09日 17:47

直選條毛咩! 什麼各級淫大、症脅全部明碼實價, 香港也不例外, 磅水就畀個位你。 

x

xoxoyy88883439 - 2017年04月09日 18:08

(網站編輯已删除此違反版規留言。)
l

llcoco88881081 - 2017年04月09日 18:20

(網站編輯已删除此違反版規留言。)
S

Sylvia Chan - 2017年04月09日 18:53

Daniel Tong 不如問問IMF丶經濟學人為何「世界經濟體」不以人均計算吧!搞清楚,是經濟體,不是"個體"。另,中國不是老美,沒有向國民全球徵稅,很多個人,甚至企業,有多少如實申報?台灣廿年民粹苦了經濟,22K的現實,你為拗而拗?事實如此,不贅了。

L

Liberphile - 2017年04月09日 19:17

屎蛙講嘅OMG! 係Offer Me Gold!嘅縮寫,因為佢恨金恨到發燒,所以甘願埋沒良心做共匪嘅五毛走狗。

S

Sylvia Chan - 2017年04月09日 20:01

Libel-filthy 非理性討論,老屈抺黑的拉布伎倆,有失文明,敬請自重。溫馨提示:一般人用手機玩forum,看不到誰是最後留言的。拜託,別無聊吧!

L

Liberphile - 2017年04月10日 01:59

屎蛙成日扮晒理性,但係佢講嘅理性到底係咩貨色? 原來就係宿命論!即係一切都係命中注定,從以下嘅論斷,可見屎蛙理性到咩程度:

"韓丶台民煮,逃不咄貪完又貪丶錯完再錯的宿命"

屎蛙既然相信宿命論,當然視自己嘅奴才生涯係整定嘅,而佢嘅主子係整定做主子嘅,所以屎蛙亦都係整定要為主子舔痔啜癰,鞠躬盡賴,死而後已。

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。