林行止's 的頭像

《信報財經新聞》創辦人。

看股市熱戰尚無期 聽其言貿戰快開場

《信報》林行止專欄:一、

看穿美國現階段不想「武鬥」的「死穴」(見八月三十日本欄),大壯金正恩的膽子,在世人(聯合國)警告之下,北韓仍於去周日「成功試爆威力七倍於投擲廣島原子彈的氫彈」!

氫彈一爆,美國決策層紛紛恫嚇北韓,警告核試若不停止,「後果自負」,而「後果」是末日式的毀滅。由於「北韓試核」威脅朝鮮半島以至亞洲的安定,美國及其「盟友」發表義正詞嚴的譴責聲明,佔了「道德高地」,然而,中國對此事另有看法(識穿美國的「戲法」而且非常不滿),外交部發言人華春瑩的反應,可圈可點,她說︰「中國注意到有的方面,硬塞私貨,一邊握手一邊背後捅刀,渾水摸魚,甚至企圖火中取栗……。」她雖未指名道姓,惟「有的方面」是誰以至其做了什麼「好事」,你們懂的!在這種波譎雲詭的形勢下,北韓仍可能於九月八日(國慶日)或十月十日(黨慶)「試射射程可達美西的洲際導彈」,並說核試等舉措是送給美國的「禮物」,且「禮物」將源源送上。北韓如此「囂張」,最大受益人為美國軍火工業,特朗普為「支援盟友應付北韓的威脅」,已答應售賣「先進武器及精密技術」給日本和南韓。看來朝鮮半島非核化「夢境成空」。

擴大對日韓售武(為防範落入敵人之手,實際上不可能「最先進」和「最精密」),軍事工業生意興隆之餘,尚可強化特朗普的統治地位,以其內閣將星閃爍,幕僚長、國防部長及國安顧問,都是多次上戰場有實戰經驗的「老兵」,他們在五角大樓時與軍火商已多有往來,如今進了白宮,正好強化「軍工綜合體」對政府的影響。五十六年前,艾森豪威爾總統在離任演說中,指出Military-Industrial Complex已成為民主政制最大威脅,以「軍人大權在握」難免較易對外用兵,而世界愈亂軍火商生意愈興隆。半個多世紀後,軍人更上層樓,成為總統的左右手、白宮的決策者,世界只會更亂……。現在這情況確是如此。

(節錄)

所有評論

Daniel - 2017年09月07日 04:51

美國佬,最有可能先開貿易戰,迫使中國PRC 控制北韓, P R C冇得打,因為美國佬買多過賣(大入超),而同PRC買嘅,卻随時有其他發展國填上,好清楚。
大家関稅戰,P R C亦無得打。
P R C中国吾賣玩具,鐵板..彼美国,美國咪由越南印度補上。美國大入超,話曬事!

Daniel - 2017年09月07日 04:54

這些姿態係"下馬威"談判策略,有備而來,跟本吾係逞口舌之快,特郎普死穴祗在內政,外交談判人似大生意咁做,佢有一手!

Daniel - 2017年09月07日 05:04

PRC因同金朝贸易,特郎普只需要斬十分一P R C入美境货,後者即跪低!

巨浪 - 2017年09月07日 07:07

文中 : "......經濟因此衰退、蕭條(貨幣有市場且能隨時開動印鈔機的國家佔上風);如果互擲核彈,則有關國家都「完蛋」(utterly destroyed);...."

中國外交部表示嚴重關切。

PBrega - 2017年09月07日 07:50

互擲核彈,有關國家完蛋,不重要。無關國家,你估,可以獨善其身?
挑!一樣陷家富貴!
你真是幼稚得可憐!

c

chancameron6796155 - 2017年09月07日 08:39

有詩為證:
金三導彈西方射,老八何尺唱過場。
一股作氣朝鮮向,環球核戰鬥文章。

Daniel - 2017年09月07日 09:09

文明国又吾可以先出手,不過贸易戰一起,大出超國如PRC,我睇冇乜辦法,除左私人醒特郎普,做吾做倒卻成大問題!

Daniel - 2017年09月07日 09:13

金朝睇吾倒有乜先動手籍口,郁手後,着数金仔卻自己冇命享受!

PBrega - 2017年09月07日 10:11

金肥仔唔似伊拉克候赛因,郁到滷味的馬仔。滷味重未迫佢入牆角,如果金仔醒目,早收早著。如果有乜行差踏错,連累支那和北極熊,就恨錯難返了。

PBrega - 2017年09月07日 10:17

嚇彈得個嚇字,用親陷家富貴,害己害人,無人會赢,亦無好結果,只有白痴先抱住佢。

金弓 - 2017年09月07日 10:30

《七絕‧蹭兒戲》

核戰還須有核兒,

無精打彩一頭垂。

若無卵核怎言戰?

還待和親去制夷。

金弓 - 2017年09月07日 10:34

既然誰也不願不敢打第一槍,未來的形勢發展極可能是:

以商戰催熱戰。

PBrega - 2017年09月07日 10:37

枕頭戰略,人地肯同你上床就OK。
拳頭戰略,捱得打就赢了。

PBrega - 2017年09月07日 10:45

無得熱戰,普京雜種必須向條亮講清楚,發瀾棧肯定落唔到樓。唔係屈你,搞唔好,大家一堝熟。到時幫唔到你了。

PBrega - 2017年09月07日 10:49

得罪滷味,條癲鸡玩薯仔個味「世不兩立」,到時就無得返轉頭了。

JKwok9 - 2017年09月07日 15:05

物極必反。
自蘇聯解體後,美國沒有好好珍惜這一國獨大的時機,為世界帶來真正和平。
相反,美國為延續軍火商利益,到各處展示軍事強勢。一次又一次的大小戰爭,表面成功,帶來泥足深陷的失敗。
這小金簡直就是美國的克星。
反正有沒有大杀傷力的武器都會被說成有,
如果無肯定會被移為平地,
有就反而能保全身。
北韓如此「囂張」,說核試等舉措是送給美國的「禮物」,
就係睇死美國人怕死。

如今美國要除去小金就只余暗殺一途了!

JKwok9 - 2017年09月07日 15:10

如今滷味自己睇唔順眼的國家满佈全球,

是否都要同時開戰呢?

小金就是睇得準,所以唔怕得罪滷味。

就是唔開戰,氣都氣死滷味。

Daniel - 2017年09月07日 15:24

共朝同俄佬,假假地都在联合国,同意向金朝施壓,如美国執行,真禁制任何同金朝有路者(包括PRC),後者点顶?
https://www.google.ca/amp/s/amp.theguardian.com/world/2017/sep/03/north-...

Daniel - 2017年09月07日 15:28

每年美import PRC 共朝货物~US$463 billion,禁一部分都大問题,亦係最快嘅手段!

Daniel - 2017年09月07日 15:40

【JKwok9 - 是否都要同時開戰呢?
小金就是睇得準,所以唔怕得罪滷味。
就是唔開戰,氣都氣死滷味。】
金仔有D似侯赛因,死話自已有大殺傷武器,今次金仔話有核武,又得共朝背後撑,PRC口術卻有相反說法,咁金仔是否有核武呢?又可否真準確射到美国呢?而美反導彈又擋得幾多呢?
打過先知!不過金仔祗可出手一次,無下次,因自己都埋單了。

Daniel - 2017年09月07日 15:42

现實金仔係自殺式,而佢有冇需要呢?

Daniel - 2017年09月07日 15:50

【JKwok9 - 2017年09月07日 15:10
如今滷味自己睇唔順眼的國家满佈全球,
是否都要同時開戰呢?】
ISIS 冇話有核武!
金仔話自己有,可攻擊日韓,咁講,我咁聽!

trybest - 2017年09月07日 15:51

美國也或許可以這樣:

1.繼續加強制裁,可以開天殺價.中共同意又死,不同意又死,同意則肯定與北韓關係更形惡劣,不同意,在國際社會既無面子,也成縱容北韓為惡的幫凶.

2.只要中共同意制裁,可以在這方面大做文章,盡可能挑撥離間中共與北韓關係,能致反目成仇,就是最理想

3.用西班牙鬥牛方法,金仔一旦出現冷靜,就再文攻武嚇,挑釁其神經,金仔大有可能不得不再發作,玩得火多,意外玩出火的機會就會大增

4.加強對中共援北韓的譴責,不一定要發動貿戰,只需針對牽涉援助北韓的相關公司及個人,用定點打擊的方法,既有效也不用全面擴散.

如果用以上方法,股市就未必能反映出是否將要開戰,因為會增加了不少意外因素,是否有戰事,就全看金仔是否失控發癲.保持北韓這個不穩定的火藥桶,相較於主動動手, 對美國會有更大好處.

Barwon - 2017年09月07日 16:00

係滷味死話侯赛因有大殺傷武器,頂你聯柒咁噏。

Daniel - 2017年09月07日 16:11

【trybest - 2017年09月07日 15:51
美國也或許可以這樣:
1.繼續加強制裁,可以開天殺價.中共同意又死,不同意又死,同意則肯定與北韓關係更形惡劣,不同意,在國際社會既無面子,也成縱容北韓為惡的幫凶.】
金朝共朝,我睇生死與共,今次見共朝真章了。

靜靜一天 - 2017年09月07日 16:20

現場所見,住得最近金仔的是南韓,所以最慄果個當然是文在寅,日本都撤僑,喱獲嘢南韓自己頂啦!文在寅左膠嘛!為咩唔約金仔傾下,關其他國家义事?

Daniel - 2017年09月07日 16:23

Barwon,
你鍇晒
https://www.google.ca/amp/s/www.csmonitor.com/layout/set/amphtml/World/G...
一)侯赛因話有
二)佢用過WMD
三)美CIA好難証明佢冇WMD

Daniel - 2017年09月07日 16:25

【Barwon - 2017年09月07日 16:00
係滷味死話侯赛因有大殺傷武器,頂你聯柒咁噏】
話佢冇就真難了!

Daniel - 2017年09月07日 16:27

有趣係,美国而家,点証明金仔冇核彈呢(如果係冇)?

Daniel - 2017年09月07日 17:02

假定美国真灭出手,幾分鐘死幾萬北韓人,而金仔真係冇核彈,咁咪既係伊拉克W M D番版?

Daniel - 2017年09月07日 17:03

typo
假定美国真先出手,幾分鐘死幾萬北韓人,而金仔真係冇核彈,咁咪既係伊拉克W M D番版?

O

Old Cake - 2017年09月07日 18:14

JKwok , Barwon 之流,最好去北韓了。

Barwon - 2017年09月07日 18:38

去那裡是我的自由,關你老x乜事,連別人的看法都包容不下,還日日說爭取民主,用偽(君子?)來形容都有辱偽君子。

Barwon - 2017年09月07日 18:58

若那老x類一朝得勢,一言堂惡過共產黨。我打小人最爽手,包冇甩拖,啪啪!

O

Old Cake - 2017年09月07日 19:06

Barwon唔敢去抗美援朝,得把死人口

Barwon - 2017年09月07日 19:17

《唔敢去抗美援朝》,這話正是得把死人口所能出,老美、老朝關我屁事,為何要抗?為何要援?

正道 - 2017年09月07日 19:42

成龍講得好「中國人係要管嘅」,台灣冇人管就七國咁亂,香港好彩有北京睇埸,如果唔係香港一早給老餅屄、Liberphile尻這類刁民搞到到雞犬不寧!

Daniel - 2017年09月07日 19:59

吾答喎!候赛因自己都用WMD黎殺Shiite !

Daniel - 2017年09月07日 20:06

老美真吾化,無咪PRC咁囉,切佢生豬肉,鬼叫侯赛因死充話有咩!

Daniel - 2017年09月07日 20:08

不過美媒体好勁秋,捉倒好大鑊,乜官都吾冇得做!

文見亂 - 2017年09月07日 20:14

哈哈!

返支那。去北韓。

2017-09-07 呼兰胖子 作家天佑时评

有时候想想我的老乡们,真的蛮可气。韩国部署萨德,他们吵吵把火的上街抗议,抵制乐天。朝鲜就在边境搞核爆炸,他们连个屁都不放。你们难道就不担心自己的空气、水和食物受到污染吗?就不担心自己的孩子身体受到影响吗?

好了,唠叨到这里,天佑就不多说了。离中朝边境近的各位老乡自求多福,好自为之吧,有钱的赶紧去海南避避,没钱的,最好去外地打打工吧。这次没事儿,不等于下次没事儿。

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005194686376&fref=gs&dti=235420070250956&hc_location=group

文見亂 - 2017年09月07日 20:18

哈哈!

返支那!去北韓!

安民告示:中國夢稅加一倍

由於貴黨高層子女移民,
買豪宅買豪車,
基層黨員吃喝玩樂,
包二奶養小三,
各種開銷大增,
還要兼顧大撒幣,
只能從老百姓的衣食住行中強征暴斂了。
七月一日開始,
中國大陸的車船稅,
增加一倍。
無論是毛粉、五毛、愛國賊,
凡是有車的,
下月起準備多交車船稅吧,
無一倖免。
它們連遮羞布都不要了,
開始明搶了!

--(記錄自互聯網)

文見亂 - 2017年09月07日 20:21

哈哈!

返支那!去北韓!

【中共獨裁手段全球唯一】

全世界224個國家和地區,
看病自己掏錢的國家20個,
屏蔽網絡的國家4個,
有戶籍制度的國家3個,
學校上政治課的國家2個。
實行住房產業化1個,
教育產業化的國家1個,
醫療產業化1個,
實行計劃生育的國家1個,
外國人當本國議員的國家1個,
外國人與外國人的爹媽當政的國家1個。
這些類別中,
中共全佔了。

Daniel - 2017年09月07日 20:22

【文見亂 : 有时候想想我的老乡们,真的蛮可气。韩国部署萨德,他们吵吵把火的上街抗议,抵制乐天。朝鲜就在边境搞核爆炸,他们连个屁都不放。你们难道就不担心自己的空气、水和食物受到污染吗?】
共朝死顶金朝明証!

Daniel - 2017年09月07日 20:24

韩国部署萨德,纯自衛系统,竟然共朝都反對!

L

Liberphile - 2017年09月07日 20:51

正道正契弟個後欄每日唔俾人插一吓都囉囉攣心掛掛。

正道正契弟仲有個習慣,就係每日都要打哈哈,因為佢含春含上癮,含壞咗喉嚨同氣管,所以要經常打哈哈唞番順條氣,若果唔係就會好容易窒息缺氧。

L

Liberphile - 2017年09月07日 20:55

正道正契弟今日試過一次連打十一個哈哈,可見佢含春含上癮嘅後遺症好嚴重!

文見亂 - 2017年09月07日 20:58

哈哈!

陰道咁能鍾意比人管仲唔能急急返支那,仲留下比人小呀陰道。

文見亂 - 2017年09月07日 21:07

哈哈!

隂道仲唔出聲,講二句粗口都好如果唔係返支那粗口都無得你講,呵呵!

L

Liberphile - 2017年09月07日 21:15

無論係正道正契弟,抑或係渣葛狗,定係袋鼠疤蝗,佢哋呢三條五毛狗,經常都離唔開跟足一條屎橋,就係祭起臭蟲論呢件法寶去攻擊鹵味,以為咁樣做佢哋嘅共匪老細就會顯得香啲或者至少冇咁臭。

L

Liberphile - 2017年09月07日 21:25

鹵味係臭,不過臭得嚟都吸引咗成大班支那蝗去投靠鹵味,連雜種個女都要黐埋去鹵味嘅臭大學嗰度整返張臭沙紙,睇起上嚟,鹵味都真係臭得幾離奇喎!

O

Old Cake - 2017年09月07日 21:39

歪道士是有奶便是娘之流,若成蟲肯管佢老婆,
佢一定甘心做龜公,哈哈。

Barwon - 2017年09月07日 21:42

瞌一瞌都要人恭候,辛苦了。頂你,大咆禾(Powell)都認情報錯誤,已炸了,貓哭老鼠。你亦無謂引甚麼圓自說,都是那句你呃倒自己呃唔倒人。

Daniel - 2017年09月07日 21:44

【就係祭起臭蟲論呢件法寶去攻擊鹵味,以為咁樣做佢哋嘅共匪老細就會顯得香啲或者至少冇咁臭。】
建制攻擊鹵味冇用,我地吾係美国佬,建制省吾正自己招牌,点吹都吾得港人埋堆。
一)港人兩手準備,吾睇小內地第三世界獨裁國管理思維。
八四年一樣,睇朝庭走那邊。
二)早年移民回流搵水者,咪再真移民囉!
三)新到港者,急D腳步移民囉

Daniel - 2017年09月07日 21:45

香港有成一二百萬人有外國護照,大把早年回流留港者,而家落街變曬樣,見香港赤化,吾掂咪起身,港樓有價,買個護照(e g如希立)亦好平,初來大陸佬,走得更急切,未夠錢者咪博命做囉,真港人睇死朝庭,嘈下希望朝庭出個黎元洪第二,D第三世界獨裁國,一夜變天,好閒!

Barwon - 2017年09月07日 21:47

L for licker, arse licker, 霸住鹵味後欄,踢鹵味蘿柚佢一定唔放過你。

O

Old Cake - 2017年09月07日 21:49

老美關Barwon屁事,Barwon廢人廢話

Daniel - 2017年09月07日 21:56

我講過,『金仔有D似侯赛因,死話自已有大殺傷武器,今次金仔話有核武,又得共朝背後撑,PRC口術卻有相反說法,咁金仔是否有核武呢?又可否真準確射到美国呢?而美反導彈又擋得幾多呢?打過先知!不過金仔祗可出手一次,無下次,因自己都埋單了。』
咁即係話老美吾會出手先,金仔分分鐘只係bluffing!

Barwon - 2017年09月07日 22:09

老x又來嗅嗅熱氣呀?

Daniel - 2017年09月07日 22:15

中國ROC有民主,經濟所以咁差,証明有民主,冇民生。
美国太民主,經濟所以咁差,証明有民主,冇民生。
英國有民主,經濟所以咁差,証明有民主,冇民生。
希立有民主,經濟所以咁差,証明有民主,冇民生。
加澳瑞士挪威有民主,經濟吾差喎,吾好提,講第樣。

Daniel - 2017年09月07日 22:22

Barwon,
當年美国吾可以証明候赛因冇WMD。
現時亦無可能証明金朝冇核武及ICBM,国家話有,反証極難。

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。