戴耀廷's 的頭像

香港大學法律系副教授。

基本法的未來

《信報》時事評論:雖然《基本法》可能有着各種各樣的問題,從另一個角度看,《基本法》在香港和中國的歷史都是突破性的。《基本法》最大的問題並非它的內容,而是它的內容未能真的全面實踐出來。

50年後有何改變

在一個國家之內,能容許不同的制度並存,這在中國歷史已是少見的,但能為制度發展定下一個清楚的發展時間表,那同樣是創新的。《基本法》的第一個時間點是,關乎它可能有一個終結,也是說它本身的未來是怎樣。

《基本法》本身是否有未來、會是一個怎樣的未來,對香港的未來至為重要。《基本法》第5條規定,香港「不實行社會主義制度和政策,保持原有的資本主義制度和生活方式,五十年不變。」這是不是《基本法》到了2047年6月30日便自動失效呢?

按法理說,《基本法》其實並無自動失效的日期,不過肯定大家都會擔心這50年不變的規定,可以解讀為50年後就一定會變。若這規定是要確保香港在這50年的時段內,能保持原有的資本主義制度和生活方式不變,那麼過了之後,就會融入中國的社會主義制度。換言之,《基本法》就會消失。

另一個相當關鍵的問題是,當香港的土地契約於2047年6月30日前到期,那特區政府於再批出土地時,是否有權批出年期超越2047年6月30日的土地契約。《基本法》第123條規定:「香港特別行政區成立以後滿期而沒有續期權利的土地契約,由香港特別行政區自行制定法律和政策處理。」

(節錄)

所有評論

定力賽 - 2017年11月18日 04:49

犯法待審的「知法犯法」人、在說法及越級挑戰「基本法」,真是諷刺無比!

O

Old Cake - 2017年11月18日 05:05

基本法不值一文,習帝思想可治港,
港幣是英國人所設,是對大陸的侮辱,
香港應用習帝貨幣。

星斗市民 - 2017年11月18日 07:12

基本法根本是廢法,有等於無,頭上有把刀,人大握住尚方寶劍,隨時釋法刪改,由此至終都無作用,何況未來?

Daniel - 2017年11月18日 07:49

【另一個相當關鍵的問題是,當香港的土地契約於2047年6月30日前到期,那特區政府於再批出土地時,是否有權批出年期超越2047年6月30日的土地契約。 】

早過四七,硬推一制,係囯家違背合約,到四七才回歸一制,係文明囯應做的,吾制當年吾Q好簽咪得囉!
早過四七行一制係可行,如果港人有公投肯定嘅話。

Daniel - 2017年11月18日 07:50

最好笑,最樣衰,係習帝自己卻吾敢正式推一制,佢話兩制不变形不走樣咁講!

黎自立 - 2017年11月18日 08:29

的確承諾了50年不變,但是現在已經有行為違背了諾言。

Daniel - 2017年11月18日 09:30

【Daniel:  最樣衰,係習帝自己卻吾敢正式推一制,佢話兩制不变形不走樣咁講! 】

【  黎自立 - 的確承諾了50年不變,但是現在已經有行為違背了諾言。  】

何止行為,国務院私下出白皮書,取消港行政自治。
習帝卻死口吾認,兩制己取消。
憲法上好大鑊,廾三條就算出枱,卻受制於人權法同普通法,吾取消兩制,变晒天一半,地半,習帝死死氣,吾敢全去馬一制!

Daniel - 2017年11月18日 09:33

手下(二打六包括国務院)話一制大兩制,卻又受制於只可管理港軍事外交,死未!

Daniel - 2017年11月18日 09:36

老鄧好绝,联合声明又在U N註册,呢招習帝郁不得!

L

Liberphile - 2017年11月18日 11:32

仲相信基本法?  不如相信雞本(做雞嘅本事)法仲好啦!

共匪當初為咗氹啲民主回歸派落搭同埋假作向西方列強保證香港自由不失,炮製咗呢件呃人嘅嘢出嚟,其實共匪真係不改初衷,因為想繼續呃落去,可惜已被人睇穿,戴教授仲煞有介事咁講呢件嘢嘅未來,未免太天真了。

杜蘭卡 - 2017年11月18日 12:58

L辱師狗仔評論戴無信談基本法。尤如西門慶同潘金蓮研究禮教。一個欺師,一個叫人違法。真有趣。

L

Liberphile - 2017年11月18日 13:07

欺乜撚嘢師呀,柒頭杜毛!  唔通你老母做私竇生意俾人欺負,所以你成日寫錯字為老母喊寃屈,『欺私』變咗『欺師』,你條柒頭快啲再學過寫中文啦!

O

Old Cake - 2017年11月18日 13:20

中共四式,騙子,強盗,流氓,無賴

L

Liberphile - 2017年11月18日 13:31

杜毛四式,廢噏毛詩,亂寫中文,柒完又柒,翻牆重貼。

Henry Kar Ming Chan - 2017年11月18日 13:38

一地兩檢關注組遊行到禮賓府 批「黑箱作業」燒基本法...Latest message from internet
7m : Sorry...燒了 !

Henry Kar Ming Chan - 2017年11月18日 17:35

林鄭月娥:高鐵有期限市民有期望 盼一地兩檢順利通過...Latest message from internet
TO : LCY 2.0, "Vice Chairman" LCY : 順利通過有限期黑箱作業有望期...OK lar...

Daniel - 2017年11月18日 18:07

【L B:,其實共匪真係不改初衷,因為想繼續呃落去,可惜已被人睇穿,戴教授仲煞有介事咁講呢件嘢嘅未來,未免太天真了。】
習帝死口吾認兩制己埋单,戴生咪继续囉!
If you can't beat them, join them

Henry Kar Ming Chan - 2017年11月18日 18:08

經民聯立法會議員梁美芬早上於電台節目中談到法治時,提到擔心有人以違法方式達政治目的,「你看看現在的年輕人,搞搞下不怕坐監的了……即是他們覺得好似食飯般」。...Message from internet
7m : 咁小事不搞 lar...坐X都要食飯 lor...Thank you !

Daniel - 2017年11月18日 18:11

PRC 假货,A貨,假料隨街都係,包括假社會主義国,假共産党員......,假基本法,有乜希奇?

Daniel - 2017年11月18日 19:46

P R C係半公開推低兩制,但主子吾敢推一制(祗由二打六及国務院出手),祗屬口術,呢個係大弱点,港人應可有突破, 在合约方面,在国勢方面,多方攻擊,呢樣主子冇得還手(鬼叫国家簽名)!
P R C亦吾係固若金湯,英外交部不滿联合声明,在国際上,P R C冇得答,鑊晒!

杜蘭卡 - 2017年11月18日 21:08

泛民同呢壇狗仔大罵中國破壞一國兩制,即係呢班人都承認一國兩制係香港一個最佳的政治制度。但問題是,誰破壞一國兩制?20年,泛民垃圾議員破壞議會、殖民地退休狗高官,經常到香港搞風搞雨、反動傳媒天天造謠蠱惑人心、黑金主派錢佔中破壞社會秩序、法棍叫人違法。誰破壞兩制一清二楚。自作孽,不可活。

O

Old Cake - 2017年11月18日 21:41

Freudian Slip? 民建聯議員,何俊賢,稱”主席”為”主人”。

Daniel - 2017年11月19日 01:43

主子,奴才,分得好明!

Daniel - 2017年11月19日 02:25

民建聯議員何俊賢冇做錯!

無求劍客 - 2017年11月19日 06:11

想知道用 Liberphile 名義的五毛團隊裏共有幾多個人寫手?-
- 爛口流氓組
- 花旗沙漠飛
- 維基文字轉載技工
- 打油詩企堂

Daniel - 2017年11月19日 07:59

無求劍客 - 爛口流氓組
- 花旗沙漠飛
- 維基文字轉載技工
- 打油詩企堂   】
寫来寫去,都係玄而又玄,天一半,地一半,寫D吾寫D,吾通直寫,叫人忠於主子咩?

無求劍客 - 2017年11月19日 09:35

Danny 仔, 知道你也是讀書人。 閣下提倡‘直寫’, 劍客卻有所保留。

要對方明白, 也不一定要直寫,留有餘地,也未嘗不可。

如果每事情都要直寫,以後詞彙就簡單得多了,用一種謾罵的語言便足夠啦。 請君回到1984 參考 George Orwell的創新語法。

L

Liberphile - 2017年11月19日 09:41

無聊賤客賤到賊喊捉賊,自己充當共匪嘅五毛,竟然衰到掉轉話人哋係五毛。無聊賤客自以為識吟幾句詩就等於好有學問好高雅,其實佢內心骯髒不堪,試問一個為共匪殘暴政權做五毛奴才嘅喪心病狂賤人,高雅得去邊? 無聊賤客雖然唔講爛口,但係人格已經爛到無可再爛,可以話係人渣之中嘅人渣!

無求劍客 - 2017年11月19日 09:42

Danny 仔,

有人喜歡看英國下議院文鄒鄒的政治辯論,也有人喜歡港式立法會的低俗的潑婦罵街語言。這便是文化差異。

看來,閣下較喜歡直寫對罵格律。 其實你們可以考慮肉搏或恐襲。 劍客可就不會!

無求劍客 - 2017年11月19日 09:45

Mr L , 早晨!
《自己充當共匪嘅五毛》 敢問閣下,如果真的沒有收到一分錢, 劍客還稱的上是五毛嗎?

L

Liberphile - 2017年11月19日 09:48

生平最撚憎啲扮斯文為殘暴政權撐腰嘅無品讀書人,呢種人就算寫詩寫到有李白杜甫咁叻,都無補佢哋低劣嘅人品同惡毒嘅心腸!

Henry Kar Ming Chan - 2017年11月19日 09:51

油尖旺「烽火」掃黃...Latest message from internet
TO : "柒完再柒又柒" Carry, 黃"烽" : 小事不敢再搞 lor...NO WORRY !

L

Liberphile - 2017年11月19日 09:51

無聊賤客唔駛扮哂斯文同好禮,見你一鑊就媽你一鑊,你快啲躝屍趷路,早啲息勞歸主啦!

Daniel - 2017年11月19日 10:46

【無求劍客 - 2017年11月19日 09:35
知道你也是讀書人。 閣下提倡‘直寫’, 劍客卻有所保留】
其實你大可直寫,叫人忠於主子格,不過主子淨識發夢,叫人七不講,又冇乜料子,零軍功,你乜都寫吾出啫!

L

Liberphile - 2017年11月19日 11:20

無聊賤客同馬鹿生一樣,都係大陸佬假扮香港番書仔嘅無恥五毛,可惜佢哋太鍾意用個『劍』字,又『劍客』又『論劍』,結果就暴露晒支那蝗國嘅背景,因為真正嘅香港番書仔係唔會用啲咁嘅字眼。支那蝗國嘅扮嘢五毛假知識份子,為咗想人哋信佢哋有料,同埋標榜自己有中國傳統上嘅智勇雙全儒生精神,所以時不時作狀吟幾句詩同作勢『寶劍出鞘』,成個『俠士』咁嘅款,呢啲嘢真正嘅香港番書仔永遠唔會做,無聊賤客同馬鹿生弄巧反拙,自露二仔底,正一蠢蛋!

無求劍客 - 2017年11月19日 12:24

Liberphile (团隊),

相信你們的隊長Mr L 在應變上有過敏迹象,或者有Symptoms of schizophrenia。 每遇到“非反中”網民便視之為五毛。太武斷啦。

劒客奉勸 Mr L 君須明察秋毫。

無求劍客 - 2017年11月19日 12:34

Danny 仔, 有時覺得你很耿直,但有時又很幼稚。 凭一句"七不講“ 便可下结論大陸佬冇料 ...
.
勞煩閣下参考英國議會文化, 唔系每種場合都適宜爆粗嘅!

當然,你可以選擇唔跟。

L

Liberphile - 2017年11月19日 12:38

無聊賤客被揭支那蝗民二仔底,夠膽做五毛又冇膽認,真係冇柒用!

你非反中? 咁謙? 梗係非反中啦,不過係真擁共嗰度弊呢!

總之係見你一鑊,媽你一鑊,話之你認唔認係五毛!

L

Liberphile - 2017年11月19日 12:55

無聊賤客以為拋一兩句洋文,人哋就會信佢係香港番書仔,可惜佢個『劍』字一早出賣咗佢,再扮嘢都係無濟於事,收工罷啦!

無聊賤客其實係一個辯論能力超低嘅五毛,當佢想駁人哋『支那』嘅講法,佢唔係舉出有力論據去說明『支那』嘅講法有何不合理之處,而係喺人哋個馬甲之前加上『支那』就等於駁倒人哋。

無求劍客 - 2017年11月19日 13:11

這位支那L仁兄, 以罵人為樂。 可憐,可悲!

杜蘭卡 - 2017年11月19日 13:12

呢壇狗仔因為無乜料,又要向主子交差,只好用粗口罵人撘夠,更顯得此壇狗仔淺薄。將狗仔含糞噴人之糞便掃清之後,它們講了什麼?一片空白。哈哈。

Henry Kar Ming Chan - 2017年11月19日 13:19

運輸及房屋局局長陳帆表示,政府在高鐵一地兩檢安排上,態度盡可能公開透明,在與內地達成初步協議後,已經第一時間向立法會交代建議的框架,亦在很多場合重複向市民和團體解說,不存在隱瞞或者逃避。...Latest message from internet
"柒完再柒又柒" Carry : How about 不存在隱瞞或者逃避烽火掃"毛" ?

O

Old Cake - 2017年11月19日 13:20

杜毛應是野狗雜交所生,所以腦殘,
叫”主席”做”主人”的民建聯議員才是狗,
哈哈。

L

Liberphile - 2017年11月19日 13:30

話口未完,無聊賤客又駛出佢嘅『馬甲前加支那』招數,可見佢嘅超低辯論能力有幾低!

Daniel - 2017年11月19日 13:33

無求劍客,
你主子只識發夢,叫人七不講,九不淮,零軍功,冇料到你乜都寫吾出啫,咁你無法吾玄而又玄,都吾得啫L0L!

L

Liberphile - 2017年11月19日 13:44

講到『玄而又玄』嘅招數,無聊賤客比起渣葛狗尚且不如,渣葛狗至少識噏啲似是而非嘅道家箴言,但係無聊賤客淨係得『馬甲前加支那』一招濫竽充數。

O

Old Cake - 2017年11月19日 13:46

無卵佬又做龜公了

L

Liberphile - 2017年11月19日 13:59

無卵佬個龜公相就好似以下所見咁威猛。

View on YouTube

Daniel - 2017年11月19日 18:09

【無求劍客 - 2017年11月19日 12:34
Danny 仔, 有時覺得你很耿直,但有時又很幼稚。 凭一句"七不講“ 便可下结論大陸佬冇料 ..】
古今中外,有曆史以來,有那位能人有料之士,會叫人「七不講」呢?

Daniel - 2017年11月19日 18:11

有大陸佬有料,吾係習帝啫L0L!

無求劍客 - 2017年11月19日 19:37

MR L,「 在馬甲前加支那」一招 算是美名回贈。

來說支那者,便是支那人。道理簡,而清。

無求劍客 - 2017年11月19日 19:43

danny 仔, 習帝冇料 ? 何以見得?
「冇料」的定義是 ...?

L

Liberphile - 2017年11月19日 20:50

依照無聊賤客嘅邏輯,任何人向無聊賤客大聲講一次『X無聊賤客嘅老母』,嗰個人就真係『X無聊賤客嘅老母』嘅人。無聊賤客的確智力過人,佢為咗想認多幾個老竇,咁嘅『道理簡,而清』神級邏輯都俾佢諗到,好嘢!

L

Liberphile - 2017年11月19日 21:06

無聊賤客可能寫得詩(屎)多,腦筋嘅屎化程度相當高,所以佢有能力諗到平常人諗極都諗唔到嘅神級邏輯,真係值得俾佢一個大大嘅欽敬!

Daniel - 2017年11月19日 22:04

【「冇料」的定義是 ...?】
中宣部D老细就吾知点解,可原諒D講京話D人!

Daniel - 2017年11月19日 22:17

【星斗市民 - 2017年11月18日 07:12
基本法根本是廢法,有等於無,頭上有把刀,人大握住尚方寶劍,隨時釋法刪改,由此至終都無作用,】
譯法雖吹水為尚方寶劍,由此至終卻受限於兩制,除港軍事外交,点講点譯都走吾出金光圈,戴生執住呢点就係咁解。
D二打六狂吹假一制,枱面卻兩制(纸上),受制卻是兩邊,戴生稱過輕重,go with 兩制,我一向亦倾向此睇法,谷盡合约(兩制)層面。

Daniel - 2017年11月19日 22:19

我吾信P R C不久将來,會正式推出一制,纸上廢兩制!

Daniel - 2017年11月19日 22:30

我睇死23條同国歌法,在港亦no go.
要点又係俾兩制卡死,二打六同中宣部点吹都無用,卡死在法庭同司法!

O

Old Cake - 2017年11月19日 23:08

Daniel兄太高估基本法了,仲以為老共只能管軍事外交乎。

O

Old Cake - 2017年11月19日 23:11

合約協議,只能約束君子,不能約束無賴小人,
而中共係流氓國家,衰過黑社會。

Daniel - 2017年11月20日 00:02

OldCake 兄,

Agreed. This is the only half ass solution available.  The contract does not bind the moronic yet ruthless regime. But it nonetheless binds to some extent PRC and that is the intention of Dr Dai too.

Sorry that I am using LinuxMint desktop now and I can't write in Chinese. 

O

Old Cake - 2017年11月20日 00:48

中國憲法:第三十五條中華人民共和國公民有言論、出版、集會、結社、游行、示威的自由。 第三十六條中華人民共和國公民有宗教信仰自由。

O

Old Cake - 2017年11月20日 00:49

Daniel兄認為中共有冇受35及36條約束?

Daniel - 2017年11月20日 01:07

OldCake 兄,

【 Daniel兄認為中共有冇受35及36條約束?】

My answer is "no". 

PRC does not care about its constituation at all.

But it still has to pay lip service to the "Two System" and "Joint Declaration" to an extent. 

Thus 習帝 does not and cannot repudiate the two yet.  And that is the crazy part. The international nature (of the "Two System" and "Joint Declaration" ) carries more weight.

Daniel - 2017年11月20日 01:08

Dr Dai is aiming at this weak spot (of PRC) too. 

Daniel - 2017年11月20日 01:11

【 Daniel - 2017年11月19日 22:30
我睇死23條同国歌法,在港亦no go.】
If Dr Dai is correct, then both (23條同国歌法)will not happen  in HK.
That is what I am betting on

Daniel - 2017年11月20日 01:13

PRC is smart enough to know that both , if forcefully implemented in HK, will draw international attention (in negative ways)

Daniel - 2017年11月20日 01:14

There are big signs that 嘘国歌 will not be punished at all (in legislation) LOL

O

Old Cake - 2017年11月20日 02:23

基本法,將如所謂”共產”黨,基本上名存實亡,
中共只會輸打贏要地執行基本法。

Daniel - 2017年11月20日 02:38

Haha 鬼叫P R C死口吾認L0L!

Daniel - 2017年11月20日 02:40

鬼叫人幣吾爭氣咩!

Daniel - 2017年11月20日 02:44

PRC投鼠忌器, 人幣囯際化無期,莫講自由兌換,令海航同党企億億声元投資港遠期地產項目

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。