戴耀廷's 的頭像

香港大學法律系副教授。

跳出框框的未來:香港是香港

《信報》法治人:主權回歸至今,本來《基本法》已為香港提供一個契機,只要普選特首落實,港人就有機會真正由自己規劃香港的未來,那麼港人的未來觀也許能突破過去只看經濟發展和短期利益的「有限未來」。

具備很強的生命力

不過,中共基於自身的局限,給傳統的中國時間觀困鎖,不但未能為中國開創未來,反而倒退至類帝制的狀態,連帶也阻塞香港走向普選的道路。因此,此時此刻,香港不只陷於停頓,更給中國倒退的發展拉扯而墮向威權的深淵。結果只令更多港人選擇離開這裏,為自己尋求一個更好的未來,以及把「有限的未來」的香港利用殆盡,離開前在這個地方以最短時間賺取最多。

幸而,在重重困難、壓迫、挑戰、危機之下,一些港人仍能對香港的未來有突破性的新想像,能跳出中共透過「一國兩制」及《基本法》為港人設下的框框,想像出一個更遠更廣的未來。

閉塞港人想像未來的框框,就是很多人仍是認為香港只是中國的一個地方。滿清時,香港是中國南方一條小漁村;割讓後,是英國在遠東的一個殖民地;主權移交後,是中共統治下的中國裏的一個特別行政區。

(節錄)

所有評論

定力賽 - 2017年12月02日 05:06

通曉法律責任的法治人違法便是違法,怎狡辯也沒法卸責!

定力賽 - 2017年12月02日 05:11

天網恢恢、法網恢恢,被鑽空子,卻疏而不漏!  升堂........, 疑犯候審待判。

O

Old Cake - 2017年12月02日 06:53

白痴定毛又出場

O

Old Cake - 2017年12月02日 07:26

法治危機四伏,左膠憤怒,要為欄后雪恥,
莫非要行村長制,由父老們判教練宮刑,
香港刑法,一向係無罪推定,寧縱毋枉,
有漏網之魚,一早已知,世事無完美,
有代價得失,亦要小心有心人,
借左膠女權為名,敗壞香港法治為實。

梅麗 - 2017年12月02日 08:11

---------- 香港人民可以改變中國 3000年皇朝皇權帝制朝代更替的歷史,改為

以民 權為核心的共和國制度;

---------- 香港人民可以支援國家經濟發展,改變中共社會主義面臨滅亡的經

濟為資本主義自由經濟;

----------- 香港人民也必定可以幫助大陸人民從新恢復以民權為核心的共和

國,改變中共復辟帝制實行沒有民主的權貴資本主義制度的所謂中國特色的

社會主義;

------------ 資本主義民主自由制度走上民權主義 ( 我要真普選 )

是人類社會發展之趨勢!

----------- 香港是中華民族的希望 !

HONG KONG IS THE HOPE OF OUR NATION !

BECAUSE :

黎自立 - 2017年12月02日 08:19

50年不變是承諾了的事,【中英聯合聲明】是共產黨自已拿去聯合國登記的事,全世界人都注視中華奴隸國怎樣違反諾言,怎樣指鹿為馬;派人來統治卻說這就是普選。香港人習慣了自由人權法治,不願做奴隸,高度自治是承諾了的事,不接受共產黨鷹犬所說;「愛給你多少 你就有多少」。

杜蘭卡 - 2017年12月02日 19:26

戴無信頻頻講未來,未來只有天知。因為戴無信很怕面對現實,現實對他是一個死局,違法達義累人坐監條數快要還。

Daniel - 2017年12月02日 20:28

【 杜蘭卡 - 戴無信頻頻講未來,未來只有天知。因為戴無信很怕面對現實,現實對他是一個死局,違法達義累人坐監條數快要還。】
戴耀廷代港人發声,其所謂暴力,同国家暴力,小巫见大巫也。
朝庭絕對可以推低兩制,四七年七月一號咪得囉,而家吾取消八三一及白皮書,就是違憲(基本法)!八三一及白皮書,絕對合基本法,港人應無聲出,如果生效在四七年七月一号!

Daniel - 2017年12月02日 20:28

國務院公然出白皮書,更改香港政制,取消港行政自治,國務院祗係P R C執行機搆,根本無權改憲法(基本法)任何一部分!

Daniel - 2017年12月02日 20:31

【中共基於自身的局限,給傳統的中國時間觀困鎖,不但未能為中國開創未來,反而倒退至類帝制的狀態,連帶也阻塞香港走向普選的道路。 】

其實中國P R C反口反枱兩制及聯合声明,代價極高,我地港人祇需要証明!

習帝吾敢正式宣佈,就係咁解。

杜蘭卡 - 2017年12月02日 21:22

D狗早上6點開工,夜晚10點未放工,伏足十幾小時,幾多狗餅一日。

e

eddybb - 2017年12月02日 23:44

「戴耀廷代表港人發声」,你講嘅定係佢自己講嘅,佢講嘅嘢有認受性咩,越俎代疱。

做好自己本分先講啦,岸撚尻!

文見亂 - 2017年12月03日 00:01

哈哈!
岸撚尻先生,佢講嘅嘢有認受性咩。
沒有認受性真喺睬佢都傻,但係有人真喺岸撚尻睬佢啦。
共匪應該捉佢以言入罪送佢去打罷,但係無喎。

Daniel - 2017年12月03日 02:30

【eddybb - 2017年12月02日 23:44
「戴耀廷代表港人發声」,你講嘅定係佢自己講嘅,佢講嘅嘢有認受性咩】
就係因為咁,主子先吾俾港人普選,戴耀廷祗係学者寫文章,建制駛乜咁驚?

Henry Kar Ming Chan - 2017年12月03日 12:21

玩真的!蔡英文臉書放協商通知 推動公投法修正...message from internet
7m : 玩真的...推動跳出"耀耀" lar...

Henry Kar Ming Chan - 2017年12月03日 13:17

立法會前主席曾鈺成昨日在一個論壇上指,雖然內地接連發生趙連海、李旺陽、劉曉波等打壓維權人士的「負面消息」,但直言「中國這幾廿年更惡劣的事都有,這些不算是最差最壞的例子」。...Latest message from internet
TO : 7m, "Vice Chairman" LCY 直言 :「hk這廿年更惡劣的事都有, "耀耀"這些不算是最差最壞的例子lor...」

JKwok9 - 2017年12月03日 13:58

唉!完全係閉門造車,自己想當然。
[中共基於自身的局限,給傳統的中國時間觀困鎖,不但未能為中國開創未來。。。。。結果只令更多港人選擇離開這裏,。。。以及把「有限的未來」的香港利用殆盡]
完全係相反。
人家中共就係已經突破了本身的局限,為中國開創了未來!
相反,歐美及香港已經脫色,失去了從前的光芒。
此消彼長,好心唔好再睡在夢中,終日幻想啦!
長江後浪推前浪。
一年得365日,一日得24小時。時間係唔會等人的。
當你還睡在幻想中時,人家大陸人又已經日以繼夜地做左好多嘢!
香港過去的高速發展都係香港人一步一步腳踏實地走出來的。
香港有7百幾萬人,有幾多香港人會把「有限的未來」的香港利用殆盡,然後移民呀!
我就無移民啦!

L

Liberphile - 2017年12月03日 15:38

"完全係相反。人家中共就係已經突破了本身的局限,為中國開創了未來!

相反,歐美及香港已經脫色,失去了從前的光芒。
此消彼長,好心唔好再睡在夢中,終日幻想啦!"

渣葛狗嗰副核突五毛狗相終於完全顯露出來!  渣葛狗做五毛,今次居然懶到出汁,連一啲比較嘅數據都欠奉(平時至少引吓維基,雖然周時引埋啲連維基嘅編輯部都有所質疑嘅料),就大放厥詞話咩『此消彼長』呀,『突破局限』呀,『開創未來』呀。如果講閉門造車,渣葛狗做嘅車,肯定係甩轆嗰種!

L

Liberphile - 2017年12月03日 16:02

做嘅車 -->造嘅車

Henry Kar Ming Chan - 2017年12月03日 16:40

反威權大遊行沿途籌款 黃之鋒戴耀廷出席...Latest message from internet
"Vice Chairman" LCY : 黃鋒"耀" ? ? ?...HOW COME !

Henry Kar Ming Chan - 2017年12月03日 17:35

何君堯於facebook直播中表示,希望有關《議事規則》修訂的議案準時於周三審議,強調要「手起刀落,剪布就剪布」,「一定要剪佢布,改咗議事規程,將佢嘅牙剝咗佢,將呢班友仔變成為太監」。...Latest message from internet
(689-(6+8+9)=)666 : 周三(6日)...I LIKE IT !

Daniel - 2017年12月03日 18:25

【JKwok: 人家中共就係已經突破了本身的局限,為中國開創了未來!
相反,歐美及香港已經脫色,失去了從前的光芒。 】
老点,PRC 中国人均,祇在第三世界国(aka一帶一国)顶,同先進国離好遠,當然後者上,亦有困離,上幅度亦吾易拉高。

Daniel - 2017年12月03日 18:27

吾怪得知,P R C中国冇得上,一轉民主,党就吹長鷄!
中国R0C,如果死執往白色恐怖至今日,维持
KMT统治,那能上第一世界国人均之列呢?

Daniel - 2017年12月03日 18:31

【JKwok9:. 香港有7百幾萬人,有幾多香港人會把「有限的未來」的香港利用殆盡,然後移民呀!我就無移民啦! 】
移民,係計腳部,有冇次要,香港有成一二百萬人有外國護照,大把早年回流留港者,而家落街變曬樣,見香港赤化,吾掂咪起身,
港樓有價,買個護照(e g如希立)亦好平,初來大陸佬,走得更急切,未夠錢者咪博命做囉,真港人睇死朝庭,嘈下希望朝庭出個黎元洪第二,D第三世界獨裁國,一夜變天,好閒!

Daniel - 2017年12月03日 18:35

JKwok9,
咁你就知,高B低B,好清楚,先進國(inc英美加澳瑞士....)對中國人探親,真體貼,免簽証,不過只限中國R0C護照!
中國護照ROC,去大部分先進國, 可上機落地簽証,PRC陸人申請签証卻彼人驗屍咁驗!
中国PRC国际守诺言名声卻極差!

Daniel - 2017年12月03日 18:36

揸乜護照,港人識揀!

Daniel - 2017年12月03日 18:40

【JKwok9:. 我就無移民啦! 】
移民重要抑或揸好護照重要呢?L0L!

Henry Kar Ming Chan - 2017年12月03日 18:49

TO : 何君, "Vice Chairman" LCY : 堯...30-2-4 ---> "24"太監 ---> 太監"耀"...堯...

Henry Kar Ming Chan - 2017年12月03日 21:01

"24"太監 : 大佬呀,佢咁樣傷害我地,我地仲要諗點樣先對佢公平?哈哈我自己都未必做到。但係呢個係我地希望追求到嘅ideal DUCK !...Thank you !

杜蘭卡 - 2017年12月03日 21:22

"有限未來"對戴無信相當適用,黃仰仰走路的今天,就是戴無信"有限未來"。梁琦琦是低端二代,同呢壇狗仔係同一族群。最叻唱衰自己祖宗。

Daniel - 2017年12月03日 21:48

【JKwok9:. 一年得365日,一日得24小時。時間係唔會等人的。】
揸住先進国護照,港人話之你等吾等L0L!

Daniel - 2017年12月03日 21:55

【杜蘭卡 -:最叻唱衰自己祖宗】
中华祖宗,同P R C冇関係,現共朝係德(馬克斯)及俄(列寧)雜種,國人應殺之!共朝如果跟社會主義(如P R C憲法),或共産主義(叫共黨中人)都好,可惜雜種乜都吾係,淨識發夢!

e

eddybb - 2017年12月03日 22:02

抬頭仰望?真情係王八龜縮!

Daniel - 2017年12月03日 22:16

【杜蘭卡 - 2017年12月03日 21:22
"有限未來"對戴無信相當適用,黃仰仰走路的今天,就是戴無信"有限未來"。梁琦琦是低端二代,】

當年67-68,83-84,党報成日夠話解放軍過深圳河,殺港人,我地都吾理,兩手準備好耐了!

Daniel - 2017年12月03日 22:21

"有限未來"對戴無信相當適用,黃仰仰走路的今天,就是戴無信"有限未來"。梁琦琦是低端二代,】
就算佢地判監每人五年,佢地影響力,感染力仲更加大,eg劉澆波坐監,對朝庭傷害仲大過如果佢留在美国

Daniel - 2017年12月03日 22:30

而家好多国家外滙,钉死在港不動產,再加成個PRC,祇有香港有自由兌換嘅貨幣,人弊問題,亦拉低P R C處理難題嘅能力。
一句,PRC無香港好吾掂,加速C C P吹長鷄,就係咁簡單!
主子可對付港人option/策略不多呀!

e

eddybb - 2017年12月03日 23:35

劉青山坐完監,某壇專欄坐完監,真係唔覺佢地有乜影響力!

何況呢班收錢做嘢嘅衰仔,過幾年呀茂識佢。

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。