李思行's 的頭像

以文會友、把歌傾情;追求真善美、常懷赤子心。

恩公高姓?

大約晚上六㸃半繁忙時間,列車駛入金鐘站前突然煞停。一位背向車頭面向我,樣貌娟好、衣著光鮮,雖然拉住一個有轆細行李箱,但面形化妝髮型都令我覺得佢係日本人多過強國人嘅妙齡女子身體即時向後傾斜四十度。基於一個紳士嘅自然反應,我即刻伸出隻唔算強壯但尚有縛雞之力嘅右手緊緊地捉住佢嘅右手手腕;好彩我當時左手握住扶手無向前仆,避過一個尷尬兼可能令我有牢獄之災嘅場面出現,繼而可以對佢施以援手。

佢企定之後邊向我微笑邊張咀兩吓,由於當時大家都戴咗耳機,所以唔知佢用咩語言同我講"唔該";應該係講"唔該"或者"Thank You",除非唔係。

依家個問題係,雖然佢著嘅係長袖冷衫,我隻右手確實係有碰到佢右手手腕嘅肌膚,咁過得三五七年之後,佢會唔會喺網上話某年某月某個晚上喺地鐵被人救回一名,要報答佢㗎?

咩話,揸住佢隻手腕(避過一跌)唔算救回一命?

古時大夫幫小姐斷症打脈,隔塊竹簾或者紗簾之後再用條紅繩縛住小姐隻手腕都可以藥到回春,揸住隻手腕,重唔係救命恩人!

但我到站落車時佢都無問我“恩公高姓大名”,我係咪諗多咗?!

李思行面書

https://www.facebook.com/sixing.li

《思行思語》專頁

https://www.facebook.com/%E6%80%9D%E8%A1%8C%E6%80%9D%E8%AA%9E-3492471985...

所有評論

文見亂 - 2017年12月07日 00:09

哈哈!
思兄,今次你需要有心情準備。
過了三,五,七年會唔會又有一單METOO找你。

文見亂 - 2017年12月07日 00:13

哈哈!
請你聽首歌,恩公。

李思行 - 2017年12月07日 00:20

文 兄,

其實我依家好驚,我真係好驚呀!

係呢,係咪信壇唔支援 Chrome,睇唔到你點咩歌嘅?

周容 - 2017年12月07日 00:26

恩公思行好!施恩莫望報會坦然啲,嘻嘻!如果時晨未到,您多享幾年清幽。

李思行 - 2017年12月07日 00:31

周容 兄好!

我真係唔望,我只係驚有日人哋失驚無神話要報咋,嘻嘻!

李思行 - 2017年12月07日 00:43

Android 手機嘅 Chrome 就睇到文 兄點嘅歌

李思行 - 2017年12月07日 00:56

真係防不勝防!

男收到「援交價目表」沒消費 1年後遭少女告性侵

https://news.tvbs.com.tw/local/830664

李思行 - 2017年12月07日 01:00

文 兄,

Metoo就無嘞,點番隻 U2 嘅歌你聽,嘻嘻!

https://www.youtube.com/watch?v=nd_EYo96lmo

周容 - 2017年12月07日 01:02

思行 兄放心,呢個年代唔會浸豬籠,名利身外物。嘻嘻!

周容 - 2017年12月07日 01:05

時代變,過兩年女人強姦男人,#metoo。哈哈!

李思行 - 2017年12月07日 01:25

周容 兄你唔駛等兩年咁耐喎,外國早已有女姦男嘅個案喇,嘻嘻!

李思行 - 2017年12月07日 01:30

十年前嘅舊聞,原來唔止歐美先有,嘻嘻!

17女子去年涉強姦非禮被捕
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20070727/7372970

熟女迷昏男友圖硬上 韓首宗女姦男案件判無罪
https://tw.appledaily.com/new/realtime/20170126/1044406/

c

chancameron6796155 - 2017年12月07日 06:30

一絕無題:
性字豎心生,人心常變更!
痴男逢怨女,愛動至驚情?

侈哆 - 2017年12月07日 06:44

甚麼題材不宜笑話,大家無妨「多諗」.涼薄不是幽默,嘻哈無妨三思然後行.

c

chancameron6796155 - 2017年12月07日 08:46

小令十六字:
情?
直豎青心怎會驚?
無或有?各自各羅庚?

c

chancameron6796155 - 2017年12月07日 08:59

甚麼不宜非是卜?
陳仔豈敢提問耶!

L

Liberphile - 2017年12月07日 10:51

雖然依家啲左膠氣盛,但係男士們不必杞人憂天,只要行得正企得正,就唔駛過份反應。人類文明發展到某個階段,耐唔中會有一啲新出現嘅社會規範或者行為準則呈現早熟以至有夭折嘅跡象,呢種情形好可能係因為『理性自我顛覆』所致,不過,如果我哋相信黑格爾所講嘅『理性的狡猾』,亦就毋須擔心『理性自我顛覆』終有一天會摧毀人類辛辛苦苦建立嘅文明。

道然 - 2017年12月07日 11:31

姓侵咯!

侈哆 - 2017年12月07日 13:15

四壁之內環顧無人,三巡過後,良朋損友噴噴口水,剝剝花生,吃吃豆腐,理它宜定不宜.信壇却是公開論議之處,語帶相關含沙射影說「過得三五七年之後,佢會唔會喺網上話某年某月某個晚上喺地鐵被人救回一名,要以身相許㗎?」如果這「笑話」也算謔而不虐,這「擔心」不算是涼薄,那就容我借樓主一句...「我係諗多咗」.

若樓文來自巨某,哪覺意外.口多留言,只因不忍見信壇可堪一讀之文章,買少見少.

(又另樓澄君說:「欄后有勇氣,值得鼓勵.但學校辭退Y教練,只憑欄后網上metoo, 做法未免太過草率.」語中肯.)

李思行 - 2017年12月07日 14:21

多謝侈哆 兄提點,已修改敏感用詞。

李思行 - 2017年12月07日 15:29

(此留言己被博主刪除。)

李思行 - 2017年12月07日 15:49

另一種形式嘅Metoo

幾年前冬天一個落雨、氣温十零度嘅傍晚放工時間,喺天星碼頭上咗架巴士嘅上層,由於之前上咗唔少人,我坐路口位,靠窗係一個樣貌衣著都頗端莊嘅OL,點知我一坐低,佢第一時間就咀藐藐、細細聲話「做咩hi埋嚟?!」。我(内心)即時火到嚟曬,天寒地凍個個著到隻糉咁,(舊款熱狗)巴士啲所謂雙人座位根本就唔足秤,你咁驚人hi到你(其實只係件沾咗幾滴雨水嘅褸hi到佢件褸),你唔坐的士、做咩要坐巴士,如果你放工時間喺金鐘搭地鐵,幾多男人夠你藐?!

侈哆 - 2017年12月07日 19:33

樓主丞相腹.包涵包涵.多謝多謝.

呂君揚聲,八方迴響,假設無枉者即使只佔其半,為數也有若干.可見無論性別年齡,也有不少身心曾經此困.呂君站出來,令或多或少的受害人一吐苦水,縱未一雪沉冤,也望可以稍抒舊痛.

局外人可以質疑呂君所陳述者,孰真孰偽,可以商榷其揭露事件的時空方法,但又何必為了閒談諧趣而嘻笑怒罵?受害人裹足不前,局外之人未殺伯仁,却淪為助紂為虐,又何苦來哉?

QQKK - 2017年12月07日 20:11

佢企定之後邊向我微笑邊張咀兩吓,由於當時大家都戴咗耳機,所以唔知佢用咩語言同我講"唔該";應該係講"唔該"或者"Thank You",除非唔係...........................
................
>>>>>>" 張咀兩吓 :  色 狼

L

Liberphile - 2017年12月07日 22:59

樓主千祈唔好因為驚俾人哋話『涼薄』而放棄為某些被屈或有可能被屈嘅男士發聲,世事好多時都係two-way street,冇錯,口花花鍾意食豆腐攞女士們便宜嘅麻甩佬的確有,而且好似幾多下,尤其係喺傳統上male-dominated嘅社會,更加係咁。不過,世易時移,依家係講男女平等嘅年代,啲麻甩佬仲唔改衰鹹濕嘅作風,肯定會惹上麻煩,但係話雖如此,大家要提防啲左膠熱心過籠,上綱上線,搞到冇事變小事,小事化大事,仲有班讀得菜根譚多、識時務知進退嘅老海鮮,成日喺度告誡勸喻別人唔好多生事故,長此落去,有朝一日,唔少宅男同『關公賣豆腐』型嘅麻甩佬,可能變咗新時代嘅苦主都話唔埋。凡屬社會公義嘅問題,最緊要講due process、公平原則甚至衡平原則,否則一驚惹事就縮,社會公義嘅申張反而會受到桎梏而不能彰顯。

李思行 - 2017年12月07日 23:47

李思行 - 2017年12月07日 23:56

李思行 - 2017年12月07日 23:57

Liberphile 兄

網上交流,咩意見都會有,無傷肝。

李思行 - 2017年12月08日 13:35

『此事究竟誰是誰非,可讀各大意見領袖鴻文,小弟無意評論。倒是呂麗瑤形象本頗正面,並非緋聞不斷的女星,但仍遭大量網民質疑其捏造性侵案情,卻是很值得仔細分析之現象。愚見以為,此事歸根究底,應與早前多宗冤案有關。

。。。

平權組織發聲明支持呂,要社會反省「導致受害人沉默的原因」,指質疑者在傷口上灑鹽,但她們卻從未反省過「導致公眾質疑的原因」。平權組織既從未為誣告受害者發聲,亦從未指出過誣告性侵成本極低這種法律漏洞,以及這種漏洞造成之社會問題。。。』

https://www.hk01.com/sns/article/139531?utm_content=buffer160a8&utm_medi...

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。