方卓如's 的頭像

《信報》專欄作家

只係香港出世嘅人窮

《信報》方如玉帥:恒生指數收報28224點,跌618點,成交1626億。12月只係用咗4日時間,就將11月全部升幅一筆勾消,回到10月底嘅水平。過去11個月,每次有啲顯著跌幅,即刻有人買上,唔使兩日就收復失地。惟過去4個交易日,唔見有人出嚟買平貨,證明平貨未必平,貨平亦未必係買入嘅理由,因為明天可以更平。

反而Bitcoin就長升長有,已經係10萬元一粒。因為Bitcoin可以任意拆細,購買小數點後8個位,所以天價數字嘅Bitcoin,入場費都可以豐儉由人。問題係,點解有實質生意又會派息嘅股票要跌,反而冇乜實際用途,投機到極點,泡沫到驚人,華爾街稱為騙局嘅Bitcoin,反而價錢上升?380年前嘅鬱金香泡沫,民智未開,人買我買;380年後嘅今日,資訊透明,人人識字,全世界大學畢業生多過380年前嘅歐洲人口,泡沫可以捱到一年都唔爆,你應該懷疑呢啖泡沫其實相當堅實。好多事情可以騙人,但市場唔會騙人。

Bitcoin市值接近騰訊(00700)嘅一半,你覺得有冇人可以操控半隻騰訊?股票跌而Bitcoin升,這點就值得你花上輸清唔會瞓唔着嘅金錢,投入去博一博。有時候錯過了的機會,更加令人瞓唔着。同Bitcoin一樣持續上升嘅,係樓市。年頭叫你小心唔好買樓嘅,而家年尾問吓佢有乜嘢可以講?而家買樓嘅,大部分係香港人,只不過佢哋未必喺香港出世,廣東話都講得唔正,但係都有三粒星身份證。

(節錄)

所有評論

Daniel - 2017年12月07日 04:32

【而家買樓嘅,大部分係香港人,只不過佢哋未必喺香港出世,廣東話都講得唔正,但係都有三粒星身份證。 】

大陸版QE比美國更強 , 因为無人有掃货国家隊,呢件野威盡!人地D货幣自由兑换,人幣印多多卻無人知,無国人敢声,声親打到你又崩又爛】

一)人幣濫發,跟本吾係秘密,北京盤數全面安然(Enron)化好多年,北京D债,推晒彼省及国企,向外話有幾多幾多美债(真嘅),不過北京吾敢講省及国企盤数(债係国家機密),吾见得人先驚!
二)美国/欧州/日本QE,大陸佬又学人QE,学D吾学精綷,人地只要黎拉低D息,習帝傻佬卻吹水吹入腦,竟然谷高個市又買起佢,其曆史意義大過金圆券事件多多声,所謂党經濟学家,人人一齊收声,人幣應声而下。
當初算盤,李黑强由一四年中,以为只谷高個股市,以期一五年初散開D省及国企毒资産彼股民,亦顺势谷高小小GDP,不過证實一大煲,習帝整人就威,一於以為有暴力(可狂印人幣),就赢梗去暴力救市,你话大陸点處理呢镬呢?

Daniel - 2017年12月07日 04:33

人幣大落係香港嘅巨大地産動力。
一)一四年谷高個市,一五年七月国家隊卻買起佢
二)朝庭冚起省同国企外债数量,越冚国人越驚!
三)呢三年在南海擔沙塞海,大起礁石機場,倒水(人幣)無制
四)港樓等同美金真銀
五)每日,足二十年長,百五新買家到港,點頂?幾時供求平衡呢?
以上五因素,有乜改變呢?我睇吾倒!

Daniel - 2017年12月07日 04:35

國人知人幣M2好勁秋又爆燈,有「好」磚頭咪搶囉!

一)大家諗下,億億聲由人幣轉真銀(港樓即美金),如經地下錢莊,要幾多手續費先?
二)祗有勢力人士,先可以咁做(每個陸人,衹限五萬一年可以出境)

黎自立 - 2017年12月07日 04:37

只是香港出世的人窮,皆因為大陸13億人其中最富有的人,這小數富豪比香港本土人還要多,他們來香港因為愛香港的制度。但是香港的制度正在被侵蝕,如果香港淪落到與內地其他城市一樣,香港就再沒有吸引力。所以我們要保衛【一國二制】,自由人權法治民主我們決不退讓。

Daniel - 2017年12月07日 04:38

我在此壇,最少谷人買港楼己有四年以上,而家根本未轉勢,因習帝吾願,亦吾想收緊M2,一收緊,P R C埋單都有份!
佢甚至寧願外滙管制,都吾容許吾起楼,話之你空楼多多!

Daniel - 2017年12月07日 04:39

【 亞難 - 2016年04月02日 08:00唔買香港樓, 買港幣或美元保險都得 (最好是重點於投資那種). 有保險業朋友對我說過, 某國內中資銀行高級員工, 為全家人各買超過兩百萬美元的"退休生活保險", 是一次過供斷.】 
買美金或港紙保險,此路己封,港樓市仲未,亦可証明港樓支持不在樓按, 在人幣M2!

O

Old Cake - 2017年12月07日 14:46

一國兩制,中共及走狗建制派攞最多著數,
市民冇乜得益,年青人更近於一無所有,
攬炒無妨。

QQKK - 2017年12月07日 20:19

Bitcoin 最小要買 0.002 ,  唔系 交易貴過你買個 10-8 coin!!!!
XDDDDDDDDDDDDDDDDDD

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。