林行止's 的頭像

《信報財經新聞》創辦人。

中國修憲干卿底事?貿戰熱戰擺好架勢!

《信報》林行止專欄:

一、

中共有意修憲,中共中央委員會建議刪除憲法中「國家主席及副主席任期不得連續超過兩屆」的規定,同時建議將「習近平新時代中國特色社會主義思想」入憲。所有種種,據《環球時報》題為〈堅定支持中央修憲建議,這是理性也是信仰〉的社評,目的在期待這種改變「為整個中華民族帶來福祉」;而這種改變,是與時並進的必要做法,這已是中央第五次修憲,每次修憲都是「適應不同歷史階段和歷史任務的需要……」今次修憲,也是為實現中國繼續前進作出「關鍵性憲法保障」。准此,修憲的理由無懈可擊(此間「支持者」的理論水平太低,不說也罷),針對此事的一眾人等,包括「職業反共者」以至西方「中國問題專家」等的負面評論,都是胡說八道、說三道四,因為,據外交部發言人陸慷的說法,「修憲是中國人民自己的事情」,不容外人置喙。這點看法,美國竟有同感,在被問及此問題時,白宮發言人桑德斯認為此為中國的內部事務,雖然做法與美國迥異,但她「相信中國會作出對自己最有利的決定!」

無論如何,以中國在世界舞台上強勢崛起,中共修憲,是包括中國在內的世界頭等大事,Xianfǎ Xiūgǎi(憲法修改)也許會入「牛典」。

中共要修憲,當然理據十足,此舉有利增進人民福祉,亦毋庸置疑;至於這樣做會否令習近平成為「終身獨裁者」(美加州大學聖地牙哥校區環球政策與戰略學院教授謝淑麗〔S. Shirk〕之言,或如孔傑榮(紐約大學法學院教授、著名的中國法律及人權專家)所說因為「忘記了毛澤東長年暴政……現在又陷入另一個長期且嚴峻的獨裁之中……」現在沒人說得準,一切有待時間的考驗。

(節錄)

所有評論

星斗市民 - 2018年02月28日 05:47

【中共修憲,是包括中國在內的世界頭等大事,Xianfǎ Xiūgǎi(憲法修改)也許會入「牛典」】

唔係吓話,林生是否撞邪?,Xianfǎ Xiūgǎi 係乜嘢 Chinese English ,「牛典」會將呢啲廢嘢放入辭典?西方人都唔識點讀點發音,況且係鬼佬都知所憲法修改,英文係 constitutional amendment 啦。

巨浪 - 2018年02月28日 05:55

文中 : ".....「北京要說服台胞歸順,要他們奉上『主』權換取所謂『高度自治』的治權,這樣的『一國兩制』不易令其動心。」....."

林社長真的撞邪,用張「嘴」就能收復主權,人類的歷史要改寫。林社長的書要禁。

巨浪 - 2018年02月28日 05:58

星斗儍民以為,「W-9 表」這個詞彙才夠份量入「牛典」。

星斗市民 - 2018年02月28日 05:59

【中國修憲干卿底事?貿戰熱戰擺好架勢!】

林生似乎有些誤解,當然【中國修憲干卿底事】係啱,但【貿戰熱戰擺好架勢】卻好明顯是【另一回事】,兩者毫無關係。所謂【貿易戰】業已早於特朗普做總統時已示警,警告中共若在北韓事件不合作,與聯合國制裁措施對著幹,那麼會啟動貿易戰,以示懲戒。

Henry Kar Ming Chan - 2018年02月28日 06:03

Twitter message from (Taiwan) 蔡英文 Tsai Ing-wen ---
At the 3rd annual #HolocaustRemembranceDay event in #Taiwan, we affirm our responsibilities to “Never Forget. Never Again.” We will launch a new #HumanRights museum to engage w/ the world, as well as strengthen human rights education for generations to come
23m : Never say, Never again...台Y修憲干卿X事 ?!

星斗市民 - 2018年02月28日 06:09

唉,呢條巨毛豬癲到上心口,上晒腦,無得救,美國嘅W9干卿底事,理吓啲「毛魔錄」好過啦,而家唯有盡吓人事,俾首歌仔佢記番佢啲身世:-

青山院友巨毛霸,
毛魔上身腦僵化,
重複w9口邊掛,
癲瘋長住青山家。

冷感 - 2018年02月28日 06:47

"中共要修憲,當然理據十足,此舉有利增進人民福祉,亦毋庸置疑"
看到林生的此篇文章,真的大跌眼鏡,以為係大公,文之流的評論。
請問中共修憲,如何增進人民福祉???
建立“習朝”,大喊習大大萬萬歲,修憲只是中共造神運動的開始。

梅麗 - 2018年02月28日 07:01

把人民領導國家的地位,改為中國共產黨領導國家地位,

是中共最愚蠢的動作,

未經人大代表授權,中共可以領導國家嗎?

棄人民領導國家地位,人民還能擁護中國共產黨嗎?

香港人民笑中共如此沒有讀到書的紅衛兵頭腦 !

冷感 - 2018年02月28日 07:12

中國修憲干卿底事?

林生犯了邏輯上的錯誤,既然林生認為中共修憲係唔需要外國說三道四,但偏偏又要引用美國白宮發言人的言論,來為中共背書。
廢取國家主席终身制,是中共吸取文革的巨大災難經驗教訓,所作出的改變。
現在林生竟然認為修憲理由無懈可擊,又說支持者的理論水平太低,林生能否幫中共舉出令人信服的理由???
中共現在屏蔽所有網路關於修憲的評論,這難道不是心虚的表現?

申申 - 2018年02月28日 07:50

中國有Q憲法,執法都執到不知所謂重講憲法!

Daniel - 2018年02月28日 07:52

〘 冷感 -現在林生竟然認為修憲理由無懈可擊,又說支持者的理論水平太低,林生能否幫中共舉出令人信服的理由???
中共現在屏蔽所有網路關於修憲的評論,這難道不是心虚的表現?  〙
屏蔽所有網路 MinPao today

Daniel - 2018年02月28日 08:08

中國(PRC)憲法言論自由

黎自立 - 2018年02月28日 08:22

修改憲法,改為帝制呀笨!人大代一定百份之百通過咖!

黎自立 - 2018年02月28日 08:25

修改憲法,改為奴隸制度呀笨!人大代一定百份之百通過架!

冷感 - 2018年02月28日 08:38

中共要修憲為習稱帝鋪路,激起對幾千年封建獨裁帝制深惡痛絕的國人憤慨。內地網民突破重重封鎖,以各種方式表達反對意見,當局則嚴控內地網絡,對網絡妄議大舉封殺,形成前所未見的互聯網官方與網民對陣局面。

「幹兩次是不夠的」

連日來,內地社交網上連小熊維尼、司馬昭之心、袁世凱、倒車、登基、元年、不同意、不要臉等字詞也成為敏感詞被禁搜索;杜蕾斯避孕套「幹兩次,是不夠的!」壯陽藥偉哥「硬幹才是中國夢!」等廣告詞都因被內地網民活學學用,遭當局封殺。

~網路資料

正道 - 2018年02月28日 09:00

李光耀領導新加玻五十多年,再由長子接班,也沒有什麽任期限制!

陶傑說他第一次去新加坡,看見新加坡的華人講話竟然不喧嘩,排隊、衛生、有秩序,幾與日本人看齊,對於李先生對中國式髒亂吵的基因改造如此成功,深為佩服。一個政治家,一生若只做成這件事,已經了不起。新加坡國民雖然好似沒有足夠的自由,少了點任性妄為,換來尊嚴,安居樂業,值不值得?

PBrega - 2018年02月28日 09:14

星加坡國民講番話,支那狗毛吠聲吠影,大不同!

冷感 - 2018年02月28日 09:19

有人想將新加坡模式套入中國,只需要問幾個簡單問題:
新加坡政府官員廉潔奉公,中國的官員?
新加坡人民安居樂業,係政府政策為人民服務,中國的領導呢?
用新加坡例子為中共背書,實是“歪道”。
怎麼不拿北韓的例子???

正道 - 2018年02月28日 09:30

台灣的蔡英文幫美囯人做看門狗,還要自己掏錢買狗骨頭,香港也充斥洋奴漢奸,所以中國人的基因必須改造,如果北京上屆政府不對香港洋奴的態度軟弱,根本不會有佔中發生,習近平提出的全面管制權論,就是對香港洋奴的棒喝,阻止香港墮落成另一條美囯人的看門狗!

L

Liberphile - 2018年02月28日 09:56

正道正契弟同吐爛茄等一班無恥五毛狗最鍾意鬧人哋係洋奴,其實共匪先至係如假包換嘅天字第一號洋奴,最新嘅證據就係,連修憲廢除共酋連任限制嘅消息,共匪都係首先用洋文公佈!

L

Liberphile - 2018年02月28日 10:09

鹵味咁撚衰,點解習帝仲要送佢嘅乖乖女去鹵味嗰度跟啲洋人屁股學嘢? 點解習帝仲要重用去過鹵味跟啲洋人屁股學嘢嘅劉公公?  點解容許啲龍頭企業去鹵味嗰度上市招股?  點解容許財金官員買成萬幾億美債,變相支持鹵味維持龐大軍事開銷,到處蝦蝦霸霸?  呢啲做法,全部都係洋奴所為,證據確鑿,無可抵賴!

正道 - 2018年02月28日 10:24

洋奴還懂潑屎的功夫,到外囯讀書學習就是跟啲洋人屁股學嘢!

全世界學府都有交換生計畫,都是為交流學習,用洋奴潑屎思維,交換生計畫豈不是交換屁股計畫?

w

wyap8993 - 2018年02月28日 10:24

今早金句:
"少了點任性妄為,換來尊嚴,安居樂業,值不值得?"

成龍金句:
中國人係要管(教 )嘅!

無錯,中國人係要多啲受教育嘅!

孫中山,國民黨嘅"民主路線圖" : 1.軍政 2. 訓政 3.憲政。

而家,連過條班馬線都唔守規矩嘅族群,講乜Q 自由民主。

https://youtu.be/HaDJ8oHTmTo

受命統治,是這回事。

L

Liberphile - 2018年02月28日 10:25

喺有真正普選嘅國家,政府首長冇限制連任,絕對冇問題,因為只要人民願意投票俾佢連任就得,但係習帝治下嘅支那蝗國有普選咩?

正道 - 2018年02月28日 10:31

恰恰相反,鹵味縂統連任有限制,縂統的太上皇華爾街財閥卻是千秋萬代,洋奴又在幫主子塗脂抹粉!

正道 - 2018年02月28日 10:42

一帶一路就是將萬幾億美債轉換成基礎建設,既可防止鹵味賴債,又可全世界共榮,鹵味肯定是一帶一路的輸家,洋奴明白嗎?

L

Liberphile - 2018年02月28日 11:00

交流學習?  鹵味既然咁撚衰,你仲同佢交流?向佢學習? 博乜撚嘢呀,正道正契弟?  就算唔講去鹵味留學嘅問題,咁點解要買鹵味啲債券呀? 點解要喺財政上支持一個你咁撚憎嘅國家呀?

L

Liberphile - 2018年02月28日 11:02

一帶一路嘅屎橋已經喺巴基斯坦碰壁,正道正契弟唔好扮唔撚知或睇唔見!

L

Liberphile - 2018年02月28日 11:09

縂統的太上皇華爾街財閥卻是千秋萬代? 

千千萬萬嘅蝗民寧願棄國去鹵味俾華爾街財閥千秋萬世統治,都唔願意留喺支那蝗國俾共匪魚肉,正道正契弟可能而家搞緊去鹵味嘅移民手續, 但係就喺呢度口是心非!

正道 - 2018年02月28日 11:09

國內大學一樣有美國交换生,交流目的就是互相學習瞭解,洋奴果真心胸狹窄!

L

Liberphile - 2018年02月28日 11:14

只要有普選,限唔限制連任都冇問題,但係如果冇普選,唔限制嘅問題大過有限制,正道正契弟連咁都唔識分仲學人做五毛狗,簡直嘥晒主人嘅狗糧!

正道 - 2018年02月28日 11:15

中國人大把錢,想到哪裏移民都可以,又可將手中美元换成實物,何樂而不為,洋奴看不順眼,就去看心理醫生!

金弓 - 2018年02月28日 11:20

{中國修憲干卿底事?}

林行止說得沒錯嘛!

可不是?中國是中國,香港是香港,{中國修憲干卿底事?}

由此看來,林先生也是港獨同路人吧?

金弓 - 2018年02月28日 11:22

人家是洋奴?邪門兒又是什麼?

按照邪門兒的說法:{信網有兩種人:一種是做穩了洋奴,另一種是想做洋奴而不得,只能幫洋奴擦屁股!}

金弓 - 2018年02月28日 11:23

既然只有兩種人,而邪門兒又不是洋奴,那肯定是{想做洋奴而不得,只能幫洋奴擦屁股}的那種吧?

L

Liberphile - 2018年02月28日 11:24

心胸狹窄?  嘩,你咁撚氣度寬宏,就唔會猛鬧人哋係洋奴啦。你去賴洋人嘅屎忽,就叫咗交流,人哋就係洋奴,你講撚晒佢啦!  

如果而家仲係所謂『抗美援朝』嘅年代,你鬧人哋係洋奴都仲有啲理直氣壯,但係時至今日,支那到處咁多麥當勞同其他賣鹵味貨嘅店舖,正道正契弟呢啲五毛狗仲大大聲喺度鬧人哋係洋奴,就認真可笑!

正道 - 2018年02月28日 11:24

金弓又來幫洋叔奴擦屁股,哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈!

金弓 - 2018年02月28日 11:25

看來,邪門兒又自指鼻子辱罵了。

w

wyap8993 - 2018年02月28日 11:28

咁多人崇拜李光耀使到星加坡咁成功,係有原因嘅; 首先,佢有客家人獨特嘅領導驃悍性格。例如: 他信,蔡英文,洪秀全,孫中山都係客家人。其次,佢接受過為"愛國人士"所卑屑嘅深厚"洋奴"教育,佢係用英文諗嘢嘅,英美领袖都不時資詢佢嘅意見。

"李光耀係蘇夷士運河以東嘅唯一英國人。" 戴卓爾夫人如是說。崇拜李光耀嘅"愛國人士",可以容納呢句話咩!

https://youtu.be/_KrKdj50mPk

金弓 - 2018年02月28日 11:29

這可是正道正契弟你自己說的嘛!

又何需動怒,想自擂卵核呢?

金弓 - 2018年02月28日 11:30

當然還有另種可能:正道正契弟根本不是「人」。

這樣補充,邪門兒該滿意,該息怒吧?

道然 - 2018年02月28日 11:33

歪倒,泥鶴左袋屎V8 仙移民寸草不生袋屎國後愛國未?

L

Liberphile - 2018年02月28日 11:34

鹵味多次派軍艦喺南海出沒,駛過共匪單方面宣布嘅內海禁區,共匪得把聲,完全唔敢用武力趕走鹵味嘅軍艦,怕得要死,唯一嘅解釋,就係共匪嘅洋奴心理作祟,當正鹵味係主人。仲有,鹵味炸鳩共匪喺南斯拉夫嘅大使館,共匪又唔敢派飛機炸鳩返鹵味嘅使館,真係冇柒用,唯一嘅解釋,就係共匪嘅洋奴心理作祟,當正鹵味係主人!

正道 - 2018年02月28日 11:39

洋奴的定義崇尚一切洋人的價值觀,一切以洋人馬首是瞻,卻又鄙視一切中國現有的成就! 金弓連屋邨也没離開過,有什麽視野去瞭解洋人的東西,所以算不上洋奴,但陰差陽錯成了中國高速發展的遺落者,所以也憎恨中國的成就,跟洋奴有些交集,但真正洋奴又覺得金弓乃蝗蟲出身,不夠班!

L

Liberphile - 2018年02月28日 11:46

成乜撚嘢就? 老番人哋啲嘢,剽竊人哋嘅文章,賣假貨,出假證明,貪官污吏成千上萬,繁榮娼盛,咁都係成就?

L

Liberphile - 2018年02月28日 11:47

老番 --> 老翻

L

Liberphile - 2018年02月28日 11:51

正道正契弟嘅價值觀就係動物化嘅食飯權,只要俾口飯正道正契弟呢隻五毛狗食,你叫佢點樣吠都得!

f

fungam - 2018年02月28日 12:26

早晨,林先生,近日社會對應否派錢鬧得熱哄哄,甚至多位經濟學者均建議政府派錢,林先生你的想法又是...?

金弓 - 2018年02月28日 12:37

老夫{連屋邨也没離開過},又如何?

總比正道馬狗仔一隻,只會指著正契弟自己的鼻子辱罵{想做洋奴而不得,只能幫洋奴擦屁股!}

金弓 - 2018年02月28日 12:38

咦,老夫指的是「邪門兒」,為何正道又暴跳如雷?

莫非誤打正中?邪門兒就是正道正契弟?

PBrega - 2018年02月28日 12:48

蔡英文是偽民主的看門狗,支那蝗国是偽民主的舐痔狗?
專舐偽民主?還是逢洋必舐?

靜靜一天 - 2018年02月28日 12:53

林生是姜越老越辣,直指"中國修憲干卿底事"。喺囉!關人咩事!

「新華社英文只摘要報導取消任期限制,未報導其他修改內容,引發衝擊,令當局輿論上陷入被動,疑有人藉此捧殺諷刺高層」

新華社是中共黨喉舌,又被朝庭懲罰,應了伴君如伴虎。

靜靜一天 - 2018年02月28日 13:12

乜嘢都賴曬落滷味嗰度,打風落雨地殻變動外星人到訪都關滷味事,做唔做皇帝又係滷味策劃嘅,前世欠你嘅咩!支那人!

靜靜一天 - 2018年02月28日 13:24

加入牛津字典啫!  唔係好大件事,巨浪小安毛燥!

靜靜一天 - 2018年02月28日 13:26

杜蘭卡 - 2018年02月28日 13:55

什麼叫洋奴,就係一切唯洋是從,唯洋正確,唯洋係亞爸同祖宗,可以天天鬧自己祖宗,可以視國家成就如無物,可以不認自己係中國種,恨自己不是洋人,絕不可對洋說一個不字,絕不尊師重道。與赴洋求學之莘莘學子絕不相同。前述乃洋奴之寫照,此壇有幾隻洋奴,兇神惡煞,滿口污言穢語。L辱師狗此其一,金狗其二,、、、、、。你對照呢班人言行,就一清二楚。

trybest - 2018年02月28日 14:04

雜種自上任,動作多多,外交領土都係得個桔,唯有貪腐一帶一路搞到好熱鬧(至於是否內行看門道,外行看熱鬧呢?).雜種癲雞癲了幾年,終於要修憲,以個人看法,雜種何必這麼扭擰, 應該直接稱帝,改元"雜種元年",這是好事,恭喜多賀.因為參照歷史,無論最後是否成事,都會有多少風波,多少動蕩.如果成事,雜種元年內,雜種們賣底褲都要撐住個市歌舞昇平,點都唔想成為袁世凱第二,得2,3個月貨仔嘛,如果不成事,中共內部很大機會就分崩離析,都是好事嘛.
恐怕最趣味一點,就是一旦雜種成事,可能大陸互聯網上盡是"XXX",每一句話都不成話, 每一篇文章都不成文章,而且這種趨勢恐怕越演越烈,是否有一日,大陸的千字文,萬字文就是一篇"XXX.....XXXXX......XXXXXXXXX",哈哈哈哈.
買定花生,睇下"上帝要令其滅亡,必先令其瘋狂"戲碼幾時上演.

正道 - 2018年02月28日 14:06

但係,金狗又是L辱師狗口中的大陸蝗蟲,金狗為何從來不敢吭一聲,因為金狗自覺比L辱師狗低一等!

PBrega - 2018年02月28日 14:06

哈哈哈哈哈哈!洋奴?「我们绝不搞西方那一套」?
https://blog.boxun.com/hero/200905/wdj/3_1.shtml
比洋奴更洋更奴的支那狗奴才,你們的祖宗是馬列毛,是中國種的就不用洋人的互聯網了。正一仆街自摑!

正道 - 2018年02月28日 14:25

PB狗又亂吠了,中國的四大發明,洋人洋奴一樣用,洋人洋奴全身上下都是中國制造,為何中國人不能用洋人發明的互聯網?

靜靜一天 - 2018年02月28日 14:46

民族主義者尤如精神病患者;

"民族主義(Nationalism),它有其他兩種不同的中譯─「國家主義」和「國族主義」。要定義民族主義並不容易,因為它不是一個一成不變的現象。在不同的時間和地點,人們往往大肆讚揚自己認同的那種民族主義,而對自己不喜歡的那種民族主義大加鞭撻。民族主義為包含民族、國家與種族三種認同在內的意識形態,主張以民族作為人類群體生活的「基本單位」,用來形塑特定文化與政治主張。簡單來說,賦予民族成員共同的身份認同,並激發他們對民族共同體效忠的集體情感。"

O

Old Cake - 2018年02月28日 15:00

四大發明係在古朝代,古朝代早已亡了國,
而老美仍在。

L

Liberphile - 2018年02月28日 15:08

杜毛嘅馬甲雖然係用咗中文,但爛茄根本就係洋名Lankar嘅譯音,杜毛連馬甲都要用洋人嘅譯音名,可見杜毛嘅洋奴心態。

L

Liberphile - 2018年02月28日 15:17

凡係從支那嚟香港嘅移民,只要認同香港人嘅崇尚自由民主價值觀,遵守香港普通法嘅英式法律,都唔會俾香港人視為蝗蟲,只有嗰啲有好似正道正契弟同杜毛心態嗰挺從支那嚟香港嘅移民,先至會被視為蝗蟲。

L

Liberphile - 2018年02月28日 15:38

判辨邊個係真正嘅洋奴,最緊要睇行為,從以下視頻可見兩個如假包換嘅洋奴,佢哋嘅行為好清楚咁話畀人知,佢哋就係十足十嘅洋奴,點解咁講? 

首先,第一個洋奴,係成副馬騮樣嗰位,佢企係鹵味嘅大統領侵侵旁邊,矮人哋成個頭,一味陪笑,又話要幫人哋嘅中小企業發展,成個奴才相咁,講洋文又極力模仿鹵味嘅腔調,驚死人哋唔當佢係鹵味自己人咁看待。

至於第二個洋奴,就係肥頭耷耳嗰位,呢個洋奴一見侵侵做咗鹵味嘅大統領,就連忙飛去佛州叩見侵侵,又係一味陪笑,個奴才樣真係令人作嘔!

L

Liberphile - 2018年02月28日 15:39

L

Liberphile - 2018年02月28日 15:40

杜蘭卡 - 2018年02月28日 16:18

L辱師狗,我形容洋奴行為你中哂。你係洋奴典型。尤其是你憎恨中國,憎恨中國成就。你咁辛苦搵You Tube做乜,你唔識睇,如果你識睇,你會憎恨美國總統為何自我降格,對中國一個生意佬陪笑臉。更會怨恨美國總統孫女為何唱中文歌曲。

L辱師狗,形勢比人強,以後,你會繼續活在終日憂鬱傷痛中。哈哈。

靜靜一天 - 2018年02月28日 16:27

鎖國啦! made in chi na 貨全部 chi na 人番晒;不要外銷不要搵美元不買美債,人民幣全球流通,幾時呀?流通未呀!做乜要賣貨搵外幣搵美金,強國不強嗎!你爛卡車去外國洗人民幣囉,去鬼國兌換人民幣呀!

正道 - 2018年02月28日 16:28

總統孫女學中文,L狗可以捩横折曲證明中文也是洋人發明的,打飛機自淫佢最叻!

L

Liberphile - 2018年02月28日 16:34

一個鹵味靚妹仔唱中文歌又點呀?  咁即係怕咗支那強大呀? 咁多蝗蟲學鹵味文,又係怕乜? 媚乜?  形勢比人強?  點解唔係習帝一登基,鹵味嘅大統領馬上去叩見習帝,而係鹵味嘅新大統領一上任,習帝就滾水淥腳咁飛去登門拜見侵侵?  杜毛,你倒果為因,知唔知醜?

L

Liberphile - 2018年02月28日 16:38

第二樣我就唔敢肯定,但係正道正契弟嘅全天候後欄服務,絕無疑問係正道正契弟發明同首創嘅!

正道 - 2018年02月28日 16:46

L狗長篇大論無非想說洋人放屁也是香的,有齊洋奴一切特徵,最賤是污蔑所有海外升學的學生也算是洋奴,L狗想潑糞、混淆視聽!

靜靜一天 - 2018年02月28日 16:46

哈哈哈哈!美國境內每天都有強國人用美語宣誓效忠亞美利堅合眾國,正式成為美國公民。炎黃子孫?欄卡挑戰你們祖宗是誰喎,做乜不認馬列毛去認華盛頓做祖宗,呵呵呵!好愛國㗎! 華裔愛美國;唱國歌!歌頌美國!

L

Liberphile - 2018年02月28日 16:52

正道正契弟同杜毛好快就會陪習弟去見壽西斯古,同佢傾吓支那不斷發展同日益強大嘅趨勢,正是

陰間一壺酒,對淚喊到嘔,四鬼齊落鑊,方知好撚醜!

L

Liberphile - 2018年02月28日 16:53

習弟 --> 習帝

L

Liberphile - 2018年02月28日 16:58

升學?  作弊請槍代考,乃支那學生之特長,無非想考得功名搵到工,然後申請綠卡,留喺鹵味唔走,咁叫做交流學習?  

靜靜一天 - 2018年02月28日 17:11

你條腦殘道,真金白銀幾百萬人仔花費的4年生活費學費是供應一名大陸子女的入門價,邊度會有個個留美學生都是個個交換生,萬中一人咩!

這些真金白銀花在美國土地上的強國人不響往美國文化前景就不會解囊買入英美物業給留學子女為居所;湧到美國讀洋書西學的人傾慕美國社會文化遠超予留在大陸讀書,強國家長用心良苦。

靜靜一天 - 2018年02月28日 17:19

習公主㸃會係交換生。

習父母用心良苦,(真金白銀冇折扣)

"國內大學一樣有美國交换生,交流目的就是互相學習瞭解"

L

Liberphile - 2018年02月28日 17:30

正道正契弟企圖用交換生嘅名堂混淆視聽,講到好似凡係留學者都係短期嘅交換生,而唔係嗰啲讀成個學位課程希望畢業後揾到工再申請永久居留。

杜蘭卡 - 2018年02月28日 18:25

L辱師狗,你開始語無倫次,呢個唔係一個普通靚妹,係你見到要跪拜既美國契哥孫女,咁既無份量都唔識分?你讀邊間學校?

再者,靜狗以華人入藉美國以奚落中國人,這靜狗十分幼稚無知。多年來,華人入藉世界各國多不胜數,有些己是第三四代。現在入藉中國的外國人每年大幅增加,香港年年有人移民,有乜可笑。不如笑下自己有無移民能力。

靜靜一天 - 2018年02月28日 18:34

白痴仔爛卡狗,第一世界國家護照我都有本,這壇也冇乜人唔知。係你個白痴仍然無知啫!

靜靜一天 - 2018年02月28日 18:38

"華人入藉美國以奚落中國人"怎樣奚落中國人?他們中國人哪有不開心,人哋大鑼大鼓慶祝。是你不開心啫!

正一玻璃心。

L

Liberphile - 2018年02月28日 18:42

杜毛做慣奴才五毛狗,跪拜主人係佢嘅日常動作,主觀投射到人哋嗰度,以為人哋都好似佢咁奴隸成性。鹵味大統領嘅孫女又點喎,佢外公隨時周身蟻被彈劾而冇得撈,洗咩對佢嘅孫女特別看待?  鹵味大統領係鹵味人民選出嚟,做完一任唔選佢,佢就乜權都冇,點似杜毛嘅共匪老細咁,霸住個位唔落台? 喺鹵味嗰度,人民隨時公開鬧柒侵侵都唔怕拉,杜毛你呢條廢柴五毛狗,夠膽公開鬧柒習帝咩?

金钱自主 - 2018年02月28日 18:44

正道成日「洋奴」前「洋奴」後,唔知佢眼中奉泊來品『馬列主義』為核心思想嘅中共係乜奴呢?

其實討論問題,唔駛咁嘅,議事論事咪得囉。唔通做五毛一定要拋啲帽子出來先至合格?

靜靜一天 - 2018年02月28日 18:46

你爛狗都話咯!"多年來,華人入藉世界各國多不胜數,有些己是第三四代",咪即係去美國生活都不返中國大陸,洗解釋咩。

你儍定蠢呀!

一>"有些己是第三四代",第二三四代還要入乜籍呀!美國本土出生自動成為公民啦!唔知就去問下你d強國大媽,個個大媽湧去鹵味生仔咩。

爛卡又爛腦,同你講嘢敎精你.

豬一樣的5毛。

O

Old Cake - 2018年02月28日 18:46

支那共狗玻璃心,自卑心極重,
特帝搵個幾歲小孫女,用普通話唱幾句兒歌仔,
就令到習包子及支那狗,受寵若驚,
沐浴於美帝之皇恩下,飄飄然矣,哈哈。

靜靜一天 - 2018年02月28日 18:54

哈哈哈哈!說大話不面紅,這種大話又只有爛卡狗才說得出口 一>"現在入藉中國的外國人每年大幅增加"

現在大量蝗人排隊移民外國就真,不如笑下你自己無能力移民。呵呵呵!

金弓 - 2018年02月28日 18:56

{什麼叫洋奴,就係一切唯洋是從,唯洋正確,唯洋係亞爸同祖宗}

杜卵卡指的,不就是中共嗎?

中共唯「馬」是從,唯「列」正確,唯「斯」係亞爸爺爺。

馬克思,列寧、斯大林都是洋人,中共即是洋奴。

杜卵卡五毛,怎麼罵起主子中共來?怪哉!

L

Liberphile - 2018年02月28日 18:56

啲五毛狗嘅辯論功夫,仲停留喺五四運動反外侮時代,以為可以用民族主義嗰一套來激發人心對抗外侮。依家係咩時代? 呢啲講民族主義鬧人哋係洋奴嘅說話。淨係可以聽得入啲維園阿伯同青關會阿嬸嘅耳,除咗佢哋,仲有邊啲會接受呢一套講法? 杜毛同正道正契弟嘅辯論功夫咁屎,好心就唔好再嚟呢度獻醜啦!

金弓 - 2018年02月28日 18:58

杜卵卡{形容洋奴行為},主子中共{中哂}。中共{係洋奴典型}吧?

金弓 - 2018年02月28日 19:00

一邊罵洋奴,一邊又為洋奴舐痔。

卻原來,杜卵卡與正道正契弟一樣,都是{想做洋奴而不得,只能幫洋奴擦屁股}的洋奴舐狗?

Daniel - 2018年02月28日 21:53

〘 正道 -:   洋奴的定義崇尚一切洋人的價值觀,一切以洋人馬首是瞻,卻又鄙視一切中國現有的成就!  ........
一邊罵洋奴,一邊又為洋奴舐痔。〙 
中共係来路雜種,德(馬克斯)及俄(列寧)混集,最近五年,再加新調味「中国夢」,党真「九不像」也!

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。