林行止's 的頭像

《信報財經新聞》創辦人。

一黨獨大病入膏肓 星馬合併時機再現

《信報》林行止專欄:一、馬來西亞「政治變天」已快一周,相關的論述涵蓋了該國的政治生態和權力嬗變,當中尤以兩位政治學學者鄭赤琰及沈旭暉教授為本報撰寫的大作(分刊五月十一日及十四日),最具參考價值。

此次「變天」的主角為曾於一九八一年至二○○三年五任大馬首相的馬哈蒂爾(Mahathir Mohamad, 1925-),他領導反對黨派(人民公正黨、民主行動黨、土著團結黨及國家誠信黨)於二○一六年組成「希望聯盟」(Pakatan Harapan〔Alliance of Hope〕),與其同路的獨立參選人,於九日的第十四屆大選下議院二百二十二席中,共取得一百二十二席;執政的「國民陣線」(「國陣」,Barisan Nasional)僅取七十九席(二○一三年的十三屆共一百三十三席),「國陣」成員之一的馬華公會更從原本七席減至只有一席。選前極盡所能引誘選民投其一票的「國陣」領導人原首相納吉布(Najib Razak, 1953-),一早承認敗選,聲稱尊重「人民的裁決」,拱手讓出執政地位。由於沒有任何政黨取得絕對多數,首相任命交由蘇丹選出的國家最高元首蘇丹莫哈末五世決定,後者很快同意任命馬哈蒂爾出任首相。馬來西亞行的是世上少有的「選舉君主立憲制」,全國十三個州中,九個由世襲蘇丹(土皇帝)統治,在「君主立憲」基礎上,他們互選出聯邦最高領袖──名義上的君主(The King)。

馬來西亞一九五七年脫英獨立後,成功團結華、巫、印三大族群的「國民陣線」權傾一時,新首相此前在此位長達二十二年。一黨獨大,不論在什麼社會和行什麼制度,肯定必然弊病叢生,大馬當然不能例外。不過,在馬哈蒂爾治下,該國在經濟上外交上均有令人矚目的成就,馬來西亞這個向來予人──特別是華僑──以憑蕉風椰雨取勝的農業國家,由於經濟快速增長,竟然在不數年間便躋身「亞洲四小虎」之一;在外交上則對東盟有舉足輕重的影響,這不能不歸功於馬哈蒂爾的領導有方、權謀有術。馬哈蒂爾如何能連任五屆首相,選民的一票當然不可或缺,但他「促使」議會制定「內部保安法」,讓他可以合法地把「異見人士」一一捉將官裏投諸牢獄,他雖然因此有「獨裁」之名,然而,設非如此,在民選政制下,任何人都無法連續執政二十二年──而不少大規模的長期經濟建設,可能要蹉跎多年才有成。

(節錄)

所有評論

星斗市民 - 2018年05月15日 05:21

【一黨獨大病入膏肓 星馬合併時機再現】

題目前半對而後半不對。
一黨獨大遲早必會變天是為定律,尤其是該黨獨裁,人民無從選擇,反對聲音無從表達,必定遭人民所唾棄。馬來西亞自從1957年來都是由巫統帶領國陣執政,算起來已達一甲子,而今次新任首相馬哈蒂爾,之前在1981 年至2003年當首相時亦屬巫統,但今次卻代表反對派而勝出,可算諷刺。
馬來西亞在1957年自英國獨立而來,星加坡原是馬來西亞聯邦成員,在1965年獨立,星加坡華人勢力大,而馬來人力量則少。星加坡與香港情況接近(當然所不同前者是獨立國家,在主權方面和管理方面斷然不同),大家都是小島,卻在經濟和貿易和國際聲譽皆領先內陸。以星加坡現時國際地位,若要還原為馬來西亞聯盟是一大倒退,星加坡亦樂於現時狀況,亦樂於與馬來西亞關係,合併機會將難以實現。

巨浪 - 2018年05月15日 06:21

星斗傻民搶先發言,可是評論太幼稚,見解太膚淺,人家邊看邊發笑。

巨浪 - 2018年05月15日 06:32

文中 : ".....「一馬發展」報失的資金達四十五億美元,落入納吉布戶口據說不足七億,可見貪腐十分普遍嚴重)的現在,......"

信壇豬玀一直胡扯有民主,無貪腐,因為有人民監督。無數事實證明,有民主選舉遊戲,貪腐一樣盛行,其他例子有韓國丶臺灣丶中南美洲丶泰國丶菲律賓丶印尼等等。

星斗市民 - 2018年05月15日 06:32

巨毛豬,豬頭豬腦又點識發言,發噏風發癲就識。W9係佢個豬腦陰魂未散,唱吓歌仔啦:-

青山院友巨毛霸,
毛魔上身腦僵化,
重複w9口邊掛,
癲瘋長住青山家。

唱完都可能救唔番。

fairdinkum - 2018年05月15日 08:18

​為什麼中國人發夢都要大一統。仲要將中國一統春夢投射落馬星合併惡夢。星洲有香港做樣版,恐怕不敢發此惡夢。

從來只有先進國家管理落後國家,而沒有前者要和後者合併的。十九世紀英殖印度有大量年輕廉價勞力,英國並沒有將印度吞併。大量劣質人口的加入,只會將少數優質人口吞噬。

fairdinkum - 2018年05月15日 08:25

又根據一些中外科學史的比較硏究,由十六世紀以降,歐洲多國各自為政,英倫和歐陸諸國在各方面競爭,由義大利的伽利略和英國的牛頓引發的科學和工業革命,導致今天西方國家,不論是知識、文化、科技等等,都主宰著全球。

而同時期的中國則是大一統的滿清盛世。正因爲所有定於一尊,再加上傳統儒教文化的荼毒,知識的追求和傳播從此一蹶不振,和西方背道而馳。結果就是今天由一個愚眜民族組成的虛浮而笨重的怪獸。這正是大一統的遺害。​​

杜蘭卡 - 2018年05月15日 08:38

舉一兩咁膚淺及文不對題既例子就確定統一有遣害?各自為政就主宰全球?咁點解你唔叫美國各州獨立成國?你叫歐洲貨幣唔好統一,唔好搞什麼聯盟,應該各自為政。哈哈。

PBrega - 2018年05月15日 09:42

星馬合併?
你老母俾人姦完再迫婚做二奶?
哈哈哈哈哈哈,
只有支那愛國流氓如此病狂!

PBrega - 2018年05月15日 09:59

馬來西亞的「政治變天」很大的成份,歸功於Bersih運動。
所以本壇的愛国流氓只字都不敢提!

L

Liberphile - 2018年05月15日 10:18

杜毛食屎狗自己膚淺唔撚識嘢,對政治組織學一無所知,但就竟然喺度大放厥詞,充分示範咗乜嘢叫做不撚之所謂。美國嘅組成結構係聯邦政府體制,各州除咗國防外交同聯邦稅與及人權問題方面要受聯邦政府同最高法院節制,其他嘅管治自主權力幾乎同獨立國家無咩分別,各州長可以當聯邦政府嘅阿頭冇到,即係可以唔俾面侵侵,公開反對侵侵嘅政策,甚至將佢告上法庭,好似紐約州嘅檢察長可以告侵侵違反某種紐約州嘅法例(例如瞞稅之類),如果告得入,侵侵都冇特權赦免自己,因為事關紐約州嘅法,唔係聯邦法,可見各州嘅自治權力有幾大,點同支那大一統中央政府之下嘅省長同省委書記完全唔敢違反北京最高權力中心嘅命令同黨紀!  

jchong - 2018年05月15日 11:06

一黨獨大病入膏肓, 林生指桑罵槐?

杜蘭卡 - 2018年05月15日 11:21

L辱師吠聲狗,你又周身屎屎尿尿上信壇,狗毛同言語都臭不可聞。政治組織學你又識幾多?通篇臭文皆自打咀巴,既然:美國嘅組成結構係聯邦政府體制,各州除咗國防外交同聯邦稅與及人權問題方面要受聯邦政府同最高法院節制,其他嘅管治自主權力幾乎同獨立國家無咩分別。"哈哈,即係同獨立國家有分別啦。教下你,各州不可自行參加聯合國,毫無國際地位,不可自行發行貨幣,毫無國際金融地位......。絕不等同獨立國家。本人所言非虛。

辱師狗,你讀壞書,識少少扮代表,你辱師又好為人師,未有耐。哈哈。

L

Liberphile - 2018年05月15日 11:37

杜毛食屎狗無知仲死充扮識嘢,人哋使乜撚要獨立? 人哋隨時告柒聯邦政府同總統告到佢哋甩肺,加州同其他好幾個州,不滿侵侵退出巴黎既環保協議,自己組成聯盟去參加巴黎協議嘅會議,當聯邦政府冇到,邊個話冇國際地位?  你所擁護嘅支那蝗國各省,夠膽違反中央政府嘅政策去參加國際性會議咩?  你條柒頭乜春都唔撚識,就喺度充大頭鬼,返鄉下執牛屎啦!

L

Liberphile - 2018年05月15日 11:43

杜毛食屎狗,你試吓叫廣東省長或福建省長去公開反對習包子嘅國家主席職位任期無限制政策啦,睇吓佢哋夠唔夠膽咁做?  返鄉下執牛屎啦!

L

Liberphile - 2018年05月15日 12:01

人哋做咩要獨立?  尤其係啲細嘅州,人口少但係聯邦政府補貼又多,留喺聯邦有著數,每州唔論大小都有兩個參議院議員,可以有影響力左右成個聯邦嘅政策,制衡聯邦政府嘅權力,最緊要嘅係唔駛睇白宮阿頭嘅面色,好似羅德島咁細嘅州就係一個好例子。最緊要係人哋雖然冇必要獨立,但係可以容許人民自由講獨立,鼓吹獨立,唔駛驚會被拉被鎖,杜毛食屎狗所擁護嘅支那蝗國各省官員同人民可以自由講獨立,鼓吹獨立,唔駛驚會被拉被鎖咩?

fairdinkum - 2018年05月15日 12:18

歐盟經過數十年的實驗,百病叢生,主要問題就是要擴張領土,讓一些落後國家加入。嚴重影響了本地人的生活和文化。(當然還有各種經濟問題,不贅。)

​英國的退出,就是要避免一些較低質素(也不至於是劣質)人口的湧入,也就是要維持自己的自主和文化。

fairdinkum - 2018年05月15日 12:20

近年政治思潮的主要趨勢是獨立自主,所以世界各地的獨立運動風起雲湧。(現在也有些上海人在呼喊獨立了。)

炒股的人都知道要順勢而行,與其逆勢甘冒清袋之虞,不如斬倉止蝕,順應大勢所趨。羅貫中不是說過天下大勢合久必分嗎?現在就是這個大勢!

L

Liberphile - 2018年05月15日 13:14

經濟學有economies of scale 同 diseconomies of scale嘅概念,移植到政治組織學,亦有可資借鏡與應用嘅道理。從economies of scale 同 diseconomies of scale嘅概念,又可衍生出economies of scope 同 diseconomies of scope以至economies of span同diseconomies of scope嘅概念。將有關scale、scope、span嘅economies同diseconomies可能性作全面考慮,就可以梳理出審視大一統弊端嘅較清晰角度。如果採用質性分析(qualitative analysis)方法去睇問題,則應將economies同diseconomies改為coordination同discoordination較為適合政治組織學嘅分析架構。

L

Liberphile - 2018年05月15日 13:16

economies of span同diseconomies of scope嘅概念 --> economies of span同diseconomies of span嘅概念

Henry Kar Ming Chan - 2018年05月15日 14:18

梁振英再撐大灣區:若無內地市場 港數以千計專業人士失業...Latest message from internet
LegendCY : Till...I AM《Cy"9"特工》..."瘋語"不改...Till...
7m : 一人獨大病入膏肓 lar...

L

Liberphile - 2018年05月15日 14:22

規模(scale)影響格局,範圍(scope)影響活動,幅度(span)影響專注,大一統的弊端包括格局太大造成持份者異質性(heterogeneity)困難,範圍(scope)太大催生活動複雜性(complexity)問題,幅度(span)太大引發資源過於分散(resource spread too thin)毛病。

杜蘭卡 - 2018年05月15日 15:04

L辱師吠影狗,本人指出州不等同國家,你所言'無咩分別'是謬誤,你無野講!哈哈,又講左去做乜要獨立?又講左去乜乜州唔理當總統冇到。以此標榜。其實此正是西方民主之荒繆,一盤散沙,只對金主及選民討好,是典型之金權政治。咁多學生死於槍下,美國總統不敢談禁槍,裝聾作啞,同你一樣。

L

Liberphile - 2018年05月15日 15:15

杜毛食屎狗,人哋講『幾乎同獨立國家無咩分別』,你就上綱上線,以為執到寶咁撚歡喜,你條廢柴避答『敢唔敢叫廣東省長或福建省長去公開反對習包子嘅國家主席職位任期無限制政策』嘅問題,證明你係隻冇腰骨嘅奴才哈巴狗!  

都係嗰句,杜毛食屎狗,快啲返鄉下執牛屎啦!

L

Liberphile - 2018年05月15日 15:21

杜毛食屎狗講咁撚多鹵味呢度唔好嗰度唔好,點解咁多支那人撲到去鹵味嘅大使館同領事館申請移民同旅遊簽證? 點解習包子要俾佢嘅獨生女去鹵味嗰度讀書?嗰度咁危險,佢唔怕佢嘅乖乖女會死於槍下?

fairdinkum - 2018年05月15日 15:41

​「山不在高,有仙則名;水不在深,有龍則靈」,所以國不在大,有才則興。

以歐洲為例,有五十多個國家地區,較為人知的小國有:愛爾蘭、挪威、芬蘭、丹麥等,人口也各自得五百萬左右,都是公平進步,國民安居樂業。中型國家有:瑞士、瑞典、比利時、荷蘭等,人口也只是接近一千萬至二千萬,科技先進,產品(金融、教育、尤其是諾獎)都是世人夢寐以求。

只要有優良的國民和文化傳統,何須有大一統!

L

Liberphile - 2018年05月15日 16:32

大一統思想同家天下(依家係黨天下)思想可能係一物之兩面。家天下思想少不免同血緣論(而家係黨緣論)拉上關係,利用血緣建立互信,而唔係依照契約精神建立互信。

fairdinkum - 2018年05月15日 17:46

Liberphile 兄一語中的,西方社會建基於契約精神,而非靠血/黨緣。

儒家的那套三綱五常的君臣父子理論,正是荼毒國人的思想,所以極權統治不遺餘力地宣揚。

大約晚孔子一百多年的亞里斯多德,則以明理求真的精神,奠定了西方文明的基礎,令日後西方的科學大放異彩。

杜蘭卡 - 2018年05月15日 18:41

L辱師狗,對於你膜拜的契哥,佢視契約尤如廁紙,你契哥對核協議話退就退,對巴黎協議話退出就退出,有乜合約精神?有乜互信?

中國政治体制在行政上,由中央統一指揮。因此不會出現如你契哥國家一盤散沙之現象,此非各省敢不敢,而係會不會。將混亂視為好野,係你D狗仔才叫好。有冇叫你契哥反對賣槍?唔使死咁多細路。你又唔識回應呢D金權政治?正讀壞書。

L

Liberphile - 2018年05月15日 19:00

杜毛食屎狗食得屎多,眼又盲心又盲,如果鹵味一盤散沙咁混亂,你主子使乜咁撚驚,見到人哋嘅軍艦一出現就騰晒雞提早結束軍演,馬上較腳?  仲有,駛乜撚你咁好心掛住人哋嘅細路生定死,人哋啲槍係留嚟對付你老細同請你條柒頭食鐵蓮子羹嘅,你好快有得食,唔駛心急!

L

Liberphile - 2018年05月15日 19:06

fairdinkum兄,亞里斯多德多才多藝,好多瓣都掂,物理學邏輯學倫理學,無不精通,孔老二同佢好難有得揮,再講落去,啲國粹派會好唔開心!

e

eddybb - 2018年05月15日 19:29

亞里士多德係亞歷山大老師,做了王講乜都得,吹到老師係神仙仲得。

e

eddybb - 2018年05月15日 19:31

蘇格拉底係亞里士多德祖師,就俾偽民主普審而死。

e

eddybb - 2018年05月15日 19:33

九流十家豈止孔子一個,墨子就精通數、理、化、生,仲係量子力學先驅。

e

eddybb - 2018年05月15日 19:43

墨子提出「粒子」論,又發明「針孔成像」,比愛恩斯坦和愛迪生高巧撚多班。

L

Liberphile - 2018年05月15日 19:58

嘩,量子力學先驅? 搵啲著作出嚟分享吓,驗證吓,等大家高興吓。

不過,點到唔夠支那出咗你條柒頭愛滴蟲大騙子咁威!  正所謂,邊個夠你咁撚威,後欄長開五毛雞!

L

Liberphile - 2018年05月15日 20:00

點到 --> 點都

L

Liberphile - 2018年05月15日 20:10

支那人最撚叻就係認屎認屁,愛滴蟲五毛就係佼佼者,提出香港九七之前冇綜援嘅社福界點紅點綠先驅,就係愛滴蟲五毛!

L

Liberphile - 2018年05月15日 20:15

咩自古以來呀,先驅呀,劃時代乜叉貢獻呀,呢啲都係支那修辭學嘅經典範句,值得再三咀嚼!

L

Liberphile - 2018年05月15日 20:25

量子力學先驅? 講起嚟,海森堡復活都要沙晒冧,真係欽敬欽敬愛滴蟲五毛,為大家提供分享『寶貴資訊』嘅機會!

e

eddybb - 2018年05月15日 20:52

墨子「尚賢」篇就反對依靠「血緣關係」取得政治和經濟利益,你無讀書咩?

你睇鹵味總統女兒因父之名做了什麼,民主大國喎。

L

Liberphile - 2018年05月15日 21:04

就算墨子反對過依靠「血緣關係」取得政治和經濟利益,但係成個支那文化自古以來實行佢呢種思想有幾普遍?  另一方面,就算依家鹵味總統女兒因父之名做了什麼,成個鹵味嘅民選政府高官階層跟隨呢種做法有幾普遍? 有冇支那太子黨咁普遍?  你識唔識統計學?  咩叫做某事發生嘅機率,你明唔明?

文見亂 - 2018年05月15日 21:08

哈哈!

說得好。

雜種就是沒有讀過書它不過是一隻小學雞以至整個支那社會上下都是靠血緣關係取得政治和經濟效益。呵呵!說出重點了。

L

Liberphile - 2018年05月15日 21:11

連老毛嘅前秘書都睇佢唔起!

杜蘭卡 - 2018年05月15日 21:22

L辱師狗,答唔到美國金權政治,發爛渣呀。

亞厘士多德,墨子,又關你乜事?哈哈。

杜蘭卡 - 2018年05月15日 21:26

L辱師狗,你既答唔到你契哥金權政治,又答唔到你契哥視合約如廁紙。咁你有乜用?讀坏書。哈哈。

L

Liberphile - 2018年05月15日 21:32

杜毛食屎狗,鹵味有金權政治又點呀?  依家個白宮阿頭咪又係周身蟻,俾特別檢察官查到黐肺,遲啲可能被彈劾冇得撈,甚至要踎監都唔定,喺支那有冇可能委任個特別檢察官出嚟查嗰個在任當權嘅政府第一把手?  你呢條食屎嘅五毛奴才狗,乜撚都唔識,快啲返鄉下執牛屎食啦!

L

Liberphile - 2018年05月15日 21:37

杜毛食屎狗,金權政治你識條鐵!  人講你又講,只要司法獨立,法官唔駛睇行政部門面色,金權政治嘅拿渣嘢,隨時俾人民揭發同告到法庭去,呢種制衡力量,支那有咩?

文見亂 - 2018年05月15日 22:12

哈哈!
嘔心BB出來講句野,如果唔喺信壇上的人諗你被我一棒打沉左。
sorry 囉!如果喺真的話。
O

Old Cake - 2018年05月15日 23:09

侵侵是美國人民用選票選出來的,
美國是法治國家,三權分立,
更有第四權,新聞自由,
侵侵任內仍受人民監察,
國會可以彈劾佢,
佢連任要取得人民選票支持,
只可連任一次,唔似包子永續帝位

PBrega - 2018年05月15日 23:15

好肯定嘔心BB根本不知道什麼是「量子」(Quantum)?
跟Wiki胡亂吹,一吹即破!

PBrega - 2018年05月15日 23:27

有關墨子的典籍,非常少。歷史記載墨子理論,亦甚稀。
「量子理論」連愛因斯坦都不敢苟同,和墨子有何拉冧?
跟支那朝廷玩痴人說夢,跟狗吠何異?

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。