曾德成's 的頭像

《信報》專欄作家

虛則實之

《信報》海闊天空:籌劃建設粵港澳大灣區,各方普遍注重香港金融業的角色。面對未來的新機遇,香港的金融業角色可以有更大發揮,而本身也要繼續變化、提升。

香港經濟曾經依賴傳統工貿業務,國際金融中心的地位是隨着內地改革開放發展起來的。

內地打開門戶,本港製造業北移和擴張規模,進出口急增,賺得的利潤許多轉投到房地產市場。金融業為這各類活動提供服務,持續成長,並在經受多次衝擊後不斷提升業務水平,對風險的管控日臻完善。

現在中國經濟已由高速增長轉向高質量發展階段,正致力建設現代化經濟體系。據官方解釋,所謂「現代化經濟體系」,特徵之一是4個方面要協同發展,即︰實體經濟、科技創新、現代金融和人力資源。脫離勞動密集型的發展,轉為以科技創新引領,還要結合資金與人力資源。

李克強總理在今年的《政府工作報告》中,就提出要引導資金更好地為實體經濟服務。

經濟而帶「實體」作定語,是同虛擬經濟作對比而言的。1997年爆發東亞金融風暴後,內地的經濟學者開始着重研究虛擬經濟。起初從虛擬資本入手,這有別於一般資本,主要涉及信用、知識和人事關係。

虛擬資本參與市場運作,便出現虛擬經濟的概念。內地學者並不否定虛擬資本和虛擬經濟的積極意義,但警惕其助長風險的傾向。這些年來,由於互聯網的虛擬世界不斷擴大,虛擬經濟領域似乎愈來愈廣了。

(節錄)

所有評論

Daniel - 2018年05月21日 03:39

〘   現在中國經濟已由高速增長轉向高質量發展階段,正致力建設現代化經濟體系。據官方解釋,所謂「現代化經濟體系」,特徵之一是4個方面要協同發展,〙
(IMF2017數據) GDP 人均per capita Nominal .
..................美國........US$59,495一年
..................香港........US$44,999一年
...........ROC中國....... US$24,226 一年
...........PRC中國...........US$8,583一年
想問問,邊年大陸追上ROC中國,莫講香港/美國呢?

Daniel - 2018年05月21日 03:43

〘     虛則實之〙

吾怪得知,P R C中国冇得上,一轉民主,党就吹長鷄!
中国R0C,如果死執往白色恐怖至今日,维持KMT统治,那能上第一世界国人均之列呢?

Daniel - 2018年05月21日 03:44

實則虛之!!!!!!!

大陸佬大陸公司,個個三本數部,國粹也,亦極啱其一帶一國,或猶長國status LOL

黎自立 - 2018年05月21日 08:36

中共政府濫印鈔票催促出來的經濟繁榮已經走到盡頭了,除了糧食之外什麼都生產過剩,庫存大量積壓。香港財政盈餘豐盛,正好為「一帶一路」做冤大頭;揹起「一帶一路」的財政支出,將來那些落後國家有沒有錢還是將來的事,現在就為內地消耗生產過剩的鋼鐵、水泥、玻璃…而出力。

杜蘭卡 - 2018年05月21日 10:46

中國己成世界第二大經濟体,一個中國副總理到美國,總統同副總統齊齊接見。中國確有泱泱大國之風,經濟增長年年超過6%。反觀搞西方民主之台灣,經濟一年不如一年,大學生工資多年無得加,不少台灣青年到大陸升學搵後路。蔡英文獲美官員見面,即歡喜到眉非色舞,感恩到痛哭流涕。有今一日,係跟隨西方民主所累。

杜蘭卡 - 2018年05月21日 10:48

黎狗,濫印鈔票可催促經濟繁榮?咁簡單,你去台灣幫蔡英文,使乜係度講廢話?

L

Liberphile - 2018年05月21日 12:07

支那已成世界第一造假大國,而杜毛亦已成每日食屎總噸數世界第一食屎狗,呢兩個第一組合傲視寰宇,名震全球,正是:

假貨夾埋食屎狗。

柒遍天下無敵手,

阿Q精神永不死,

最怕被人笑到嘔!

杜蘭卡 - 2018年05月21日 17:06

L辱師狗,本人所言,你無從置言,所以你只好發爛渣,講廢話,不過你經常係咁,讀壞書。要唔要搬埋你亞媽生你個器官出黎?哈哈。

杜蘭卡 - 2018年05月21日 17:15

L辱師吠影狗,本人係中國香港人,香港事中國事,都關我事。你係乜?你唔係中國人,你只係讀壞書既狗,而且係假洋狗,洋人係你亞爸,你連中文名都冇,香港關你乜事?聽講你伏係台灣吠大陸,咁你要關心下台灣快成絕交國,你更要去關心你契哥,又有人在校園開槍勒,叫敢唔敢叫你契哥反對買賣槍械呀?正讀壞書。哈哈。

L

Liberphile - 2018年05月21日 18:01

杜毛食屎狗係隻支那共匪養嘅狗,香港係人聚居嘅地方,凡係狗,尤其係支那共匪養嘅狗,都冇資格關心香港嘅事,杜毛食屎狗只可以關心自己點樣搵屎食嘅事,其他嘅事一概唔撚駛杜毛食屎狗理,你慳啲啦!

杜毛食屎狗好襯住仲有屎食,爭取時間食多啲,若果唔係,時辰一到要去地獄報到,就趕唔切食,豈不是會失咗機會,望屎興嘆! 

杜毛有屎應快食,

若失良機好唔值,

香港唔關你叉事,

咪撚鬆毛又鬆翼!

L

Liberphile - 2018年05月21日 18:04

好襯住 --> 好趁住

L

Liberphile - 2018年05月21日 18:23

杜毛食屎狗成日講咩支那香港,好似好威咁,邊撚個得閒同你嘅支那主子同流合污認親認戚?  係人都知黐親支那實死,如果唔係鹵味當香港唔撚同支那,港幣點同美元掛鈎? 香港嘅護照邊有咁多國家免簽入境嘅方便?  香港法庭嘅商業案件裁決邊有咁多跨國企業肯接受? 杜毛食屎狗成日噏支那香港,係咪存心同主子過唔去? 想倒主子嘅米?

杜蘭卡 - 2018年05月21日 20:02

L辱師狗,你除左滿身屎屎尿尿,講既都係廢話。你對香港聯系匯率制度既歷史及如何產生,一無所知,關你契哥同中國乜事。你真係讀壞書兼無知。香港護照有咁多國家免簽証,係香港回歸中國後既事,說明中國強大,比英國什麼海外國民護照即三等公民護照免簽証重多,L狗又係讀壞書兼無知。香港係中國一國兩制下既國際城市,正因為中國強大,又行普通法,合約及仲裁,跨國企業當然接受。台灣就唔可以了。L辱師狗,你讀坏書,做狗唔做人,哈哈。

L

Liberphile - 2018年05月21日 20:30

杜毛食屎狗乜撚都唔識,淨係識得喺度打支那夢飛機做阿Q,你都噏得出香港係行普通法,同支那嘅垃圾法律制度唔同,先至會得到歐盟同鹵味肯俾香港特殊地位待遇,特別係鹵味嘅『美港政策法』如果冇咗,香港就肯定衰梗,你主子統治嘅支那蝗國如果真係咁強大,點解發嘅護照咁撚渣? 咁撚少國家俾免簽入境待遇?你條柒頭知乜撚香港聯系匯率制度既歷史?  聯系匯率制度係英國佬搞出嚟嘅,依家仲得到國際社會,尤其係西方列強肯受香港咁玩法,全靠鹵味嘅『美港政策法』,即係全世界嘅美元大莊家肯繼續受你玩,一旦鹵味認為香港再唔係中英聯合聲明所保證嘅唔同支那嗰種地位,廢咗『美港政策法』,你主子所支持喺香港做生意嘅支那公司即刻仆到直!

L

Liberphile - 2018年05月21日 20:40

支那強大?

強大就唔會俾鹵味恰到一棟都冇! 鹵味炸支那嘅大使館,派軍艦駛過支那自說自話嘅領海,通過『台灣旅遊法』,就嚟派海軍陸戰隊去駐守喺台灣嘅有實無名大使館,叫啲美資航空公司唔撚好睬支那嘅威嚇,繼續當台港澳三地係獨立航空區,又搞鳩肥平同中興,逼支那應承買多啲美貨,樣樣針對支那,恰鳩支那,杜毛食屎狗你吹撚脹呀?

杜蘭卡 - 2018年05月21日 21:42

L辱師狗,你講咁多廢話,都係舔住你契哥對腳講野,真係狗中賤狗,毫無骨气。

國際上乜法物法,都係互利,你係狗,當然認為這個法係不得了,中國只是認為是一種做法而己。今天中國一個副總理去美國,總統同副總統笑臉相迎,台灣發夢都唔敢諗。美國有討好中國一面,全球皆見,這就是中國強大。台灣得到一個什麼旅遊法就樂到發癲,好羞家。L辱師狗,中國好野大把,你鼠目寸光,舔住美國腳扮有料而己,猶如狗鼻插蔥扮大象。美國強大真係關你狗事,你真狗中賤狗。哈哈。

O

Old Cake - 2018年05月21日 22:39

杜毛狗智障白痴,習帝要睇美帝面色做人,
侵侵一笑一怒,都係全支那國所關注,
美國越強大,港人越強,哈哈哈

L

Liberphile - 2018年05月22日 10:36

杜毛食屎狗,你咁撚有骨氣,做咩仲要幫一個流氓政權做五毛? 五毛賤業你都肯撈,你嘅骨氣真係好撚得人驚呀!

杜蘭卡 - 2018年05月22日 15:29

L辱師狗,我係中國香港人,中國事香港事,都關港人事。中國強大,一日千里,全世界有目共睹。香港沉淪,俾班洋奴漢以民主自由欺騙港人,欺騙年青人,搞運動之大學生猶如黑社會,教法律者叫人犯法,既得利益之港英餘孽,藍血貴族,坐享其成,推班學生去死。這都關港人事。洋奴漢奸歪理,本人睇唔過眼。講骨氣?你同我差得太遠了。

L

Liberphile - 2018年05月22日 16:51

杜毛食屎狗,你算撚數啦,你係隻支那五毛食屎狗,人類嘅事,唔係你啲咁嘅畜生可以理嘅,食屎先至係你份內嘅事。支那俾鹵味恰到好似隻死狗咁,似足你一撚樣咁嘅衰款,仲講咩一日千里? 全世界有目共睹嘅係鹵味一共有十一艘最先進嘅航空母艦,支那得嗰兩隻落後人哋幾十年嘅舊式航空懵艦,一日千里就係得啲咁渣嘅垃圾,點同鹵味揮呀?  你唔好再打支那夢飛機囉,你嘅骨氣就係同終酸暴支維穩費,再講骨氣盞自露其醜!

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。