余錦賢's 的頭像

《信報》香港脈搏作者。

林鄭應學許Sir「浪費時間」

《信報》香港脈搏:行政長官林鄭月娥昨天早上按慣例在出席行政會議前會見傳媒,接受記者以中文或英文發問,料不到她以廣東話回答土地供應問題後,拒絕以英語回應香港電台英文台記者的類似提問,並形容we don't need to waste time(不用浪費時間),且叫手下安排即時傳譯。此言一出,旋即引起強烈反響,特首辦主任陳國基其後嘗試解釋,但無作用。林鄭於昨晚深夜11時51分發道歉聲明,說無意改變現有答問模式,「我謹對任何引起的混亂致歉」。

林鄭上午向記者一輪急口令「掃射」之後,記者協會隨即發表聲明,對林鄭的言論極度遺憾,指香港是國際城市,英語是法定語言,傳媒以英文提問有實際需要,認為行政長官的「輕蔑態度令人無法接受」。

港台英文部在報道這則消息時,特別提醒公眾「英語是香港官方語言」,又說林鄭今年5月在立法會上曾表示,若「議員認為這是改善英語水平的好方法」,願意以英語發言。

有網民質疑,如果記者以普通話發問,特首又會否覺得「浪費時間」?

林鄭失言釀成「關公災難」已非第一遭,陳國基主任昨午急急幫老細補鑊,澄清行政長官的意思不是指浪費她的時間,而是希望可以回答更多問題。政府發言人強調,特首會見傳媒時,一直願意以記者提問時所用的語言來作回應,說「未來亦會繼續這樣做」。但無論如何,一句waste time,負面烙印已成,充分反映林鄭lose her cool。.....(節錄)

所有評論

黎自立 - 2018年07月04日 07:18

不以英語作答是不想國際知道真相。

巨浪 - 2018年07月04日 07:38

文末 : ".......說不定可贏取市民的好感和尊重。"

贏取香江人的好感和尊重,不必了,we don't need to waste time(不用浪費時間)。

巨浪 - 2018年07月04日 07:56

香港是國際大都會只是客觀事實,香港實際上是中國的一個縣級市鎮。既然自稱「國際」,就有必要包括,英語丶日語丶廣東話丶潮州話丶客家話丶國語及非洲話等各類語言,特首説任何話,記者都要曉得,否則别做國際版。特首已用廣東話回答過問題,沒有必要以英語重覆,浪費時間。特首無須致歉。

認為行政長官的「輕蔑態度令人無法接受」!?沒錯,鄙人對英語的確是有點輕蔑。

Barwon - 2018年07月04日 09:43

" we don't need to waste time " 不正是用香港官方語言(英語)回答了?

- 2018年07月04日 11:11

水花你瘋人院的院友個個爭住學英文,件件以填 IW-9為目標。包括前矮仔院長個孫,同現任院友個女。你唔學沒得出院成世留係瘋人院。

靜靜一天 - 2018年07月04日 12:10

嗱!我唔係扮語文專家,因為根本唔係,但係用到"need to"就已經娘爆,全句"we don’t need to waste time "簡直爛透,想問巨浪花這句爛英語是怎樣嘔出來。

- 2018年07月04日 12:28

水花你瘋人院的老友個個以學英文為志向,件件以填 IW-9為目標。包括前矮仔院長個孫同依家院長個女。你唔做呢兩樣野沒得出院,成世都係瘋人院。

A

AAYHK - 2018年07月04日 13:22

从前港英时代,港督或英籍官员发言,何曾用广东话回答中文媒体记者。中文媒体不是都找懂英语记者访问吗。为什么现在不可以转过来呢。

L

Liberphile - 2018年07月04日 13:40

五毛咁鍾意講從前港英時代呢樣嗰樣,點解唔講吓從前國民黨時代共匪武裝暴動,係唔係違反當時嘅法律?  五毛咁鍾意講佔中係違法行為,咁從前國民黨時代共匪武裝暴動嗰筆算係咩,唔通係合法行為?

L

Liberphile - 2018年07月04日 14:10

"we don’t need to waste time"呢句番文似乎暗示喺某種情況

之下"we need to waste time",咁騎呢嘅番文都有嘅,真係唔到

你唔服!  

其實​柒柒柒原來成句係咁噏法:

"But in future, the Director of Information Services may consider

a better arrangement so that we don't need to waste time."

如果冇估錯,柒柒柒當時腦中係用中文媽叉緊嗰條"Director of

Information Services"友仔點解唔預備定即時傳譯,搞到要麻煩

佢用番文講多一次相同嘅回答,所以柒柒柒衝口而出,將佢諗緊

嘅嘢翻譯成騎呢番文,當係答咗嗰條講番文嘅記者,結果就鬧出笑話。

杜蘭卡 - 2018年07月04日 14:52

L辱師狗,你讀壞書,分不清事件性質亂去比喻。教下你,共產党同國民党屬中國革命內戰,覆亡舊政權,不得民心之國民党被趕去台灣,共產党取而代之成立中華人民共和國。

佔中算乜?係包括你在內既蔗洋奴漢奸走狗殖民地餘孽,蒙騙市民霸佔街道,擾亂香港民生同社會秩序,係違法行為。所以,D年青人被戴港獨之違法達義拉去坐監。戴法獨而家腳震震,正在砌詞狡辯。不過作惡自有惡報。

L辱師狗,學下野喇,這兩事完全不同性質,不學無術者才會混為一談。哈哈。

杜蘭卡 - 2018年07月04日 14:57

"蔗"字多餘、"戴法獨"應為"戴港獨"。

L

Liberphile - 2018年07月04日 15:13

杜毛食屎狗五行欠乜,每日唔俾人哋乜一次,就囉囉攣唔自在,真係天生賤格,後欄冇人插就嬲到跳跳紮紮!

共匪武裝暴動違法,杜毛食屎狗就當係政治問題,佔中係共匪食言唔畀香港人普選所引起嘅政治問題,杜毛食屎狗就當係法律問題,乜撚都你講晒,你咪好撚著數?

杜毛食屎狗,你唯一嘅強項,就係食屎,用腦嘅嘢唔啱你,你慳啲啦!

L

Liberphile - 2018年07月04日 15:46

杜毛食屎自己經常搬龍門同砌詞狡辯,將政治問題同法律問題隨心所欲對調,又將語境任意縮窄或擴闊,可惜佢嘅五毛功夫練得太渣,呢啲咁嘅垃圾伎倆,一吓就被人識穿!

L

Liberphile - 2018年07月04日 15:55

杜毛食屎狗同佢啲五毛隊友嘅智力都係同個級數,相當於支那蝗國四流學校文科生嘅水平,文字表達能力尤其差,如果唔係,就唔會成日噏嚟噏去都係得嗰句『善有善報,惡有惡報.............』茄嘢!

L

Liberphile - 2018年07月04日 15:56

杜毛食屎自己經常 ---> 杜毛食屎狗自己經常

L

Liberphile - 2018年07月04日 20:39

柒柒柒嘅 "we don't need to waste time"騎呢番文,計我話,應該放入教科書,俾香港嘅中學生學吓咩叫做『華人領袖威權式山草藥例句』。從呢一句亦都可以睇到柒柒柒態度極之傲慢,因為佢即使出嚟扮晒開放肯見啲記者,其實心中好唔想做呢啲嘢,認為係嘥時間,所以最好唔做。如果喺民主國家,嗰啲民選領導人,點會講啲咁嘅嘢? 就算講,都會講得婉轉啲,例如將"so that we don't need to waste time"改成"so that we can do a better job of time management"。咁樣講就會將原本有負面意思嘅"waste time"變成有正面意思嘅"do a better job of time management"。柒柒柒既傲慢,又死蠢,所以就搞成咁嘅場面,依家焗住要道歉,佢都算好瘀!

View on YouTube

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。