何以惜墨如金!因為加分扣分?

信壇常見不少看官若隱若現,每多資深老友,都是墨水盈胸的識字耆英,時而嘆息目下污水横流、語文淪落,教人不忍聽見云云。
既然有氣嘆息,不如着力噴泉,垂範典雅方塊、優秀中文,一澤荒漠,功德無量也!
又何必惜墨如金,竟在意小白老黄會否打分耶?

所有評論

老范 - 2018年07月06日 07:21

老范臺前看戲,不識工尺查督撐,妄說加分扣分,開口夾着脷,口多撞板了.

c

chancameron6796155 - 2018年07月06日 09:38

范老不嫌草棚猴叫鴉鳴,敲板撑場,陳仔恭迎!

c

chancameron6796155 - 2018年07月06日 09:42

陳仔少年失學,臨老略識七個字,都是睇戲聽歌偷來的。

c

chancameron6796155 - 2018年07月06日 12:11

正午自省:「竟在意小白老黄會否打分耶」,其實得把口,如果信壇巨婴細b給我一個讚,陳仔會一見即删的!

侈哆 - 2018年07月06日 15:33

難道在信壇不咒爹罵娘不粗口爛舌便是潔癖酸氣迎北風?

要罵,搬出道理,不是重重複複搬出粗言穢語、不是「W9」、不是「雞」、不是「狗」.

網民罵不夾自己口形那些網民,比罵八路更罵得凶,與北風一樣令人心寒.要是有朝一日,這些葉公坐上今天八路的位子,異見者無噍類了.

侈哆 - 2018年07月06日 16:06

在公眾論壇(如信壇)遊覽或留言,不是「圍爐」又是甚麼?

有人愛「取暖」有人「迎北風」,甲說取暖比迎北風好,乙說迎北風比取暖妙,丙說不愛取暖不愛迎北風,大家各陳道理便是.否則,只顧指住對方那代號(id)的鼻子,罵它三代,這又跟「取暖」「迎北風」「不取暖」「不迎北風」有甚麼補益?

L

Liberphile - 2018年07月06日 17:07

據說周潤發曾經喺某部電影講過『我大聲唔等於我冇道理』,或者可以將呢句話引申為『我鬧人唔等於我冇道理』,或『我媽叉你唔等於我冇道理』,甚至『我媽叉你唔等於我一定會好似媽叉你一樣咁去媽叉所有其他嘅人』。同樣道理,我哋都可以話『你斯文唔鬧人唔等於你有道理』,或『你斯文唔媽叉人唔等於你有道理』,甚至『你斯文唔媽叉人唔等於你係好人』。

中國人社會有一種人叫做『斯文敗類』,佢哋唔鬧人,唔媽叉人,講嘢斯斯文文,舉止儒雅有禮,但係心胸狹隘,甚至心腸惡毒,呢啲『斯文敗類』如果擁有公權力,壓逼異見者嘅手段比依家嘅共匪更陰險狡詐,更可怕,因為佢哋口蜜腹劍,成日笑騎騎,放毒蛇!

c

chancameron6796155 - 2018年07月06日 17:22

侈哆兄講述之「熱鬧」,小弟鼻子吸到異味,就會快步遠離,絕少留心豎耳甚麼內容,猜想定是無句好聽好睇的污言穢語了。
在下草棚砌字自娛,也曾有斯文人留言斥責玩弄爛詩臭詞,亦不只一次遭到網編拆樓,閣下看到的叫罵得以存留,應該比不上陳仔污穢吧!在下哪有資格批評呢?

侈哆 - 2018年07月06日 20:57

*...鼻子吸到異味,就會快步遠離...*

可惜信壇執(壇)法今非昔比,容得一班 id 扮左罵娘如儀、另一班 id 扮右如儀罵街,差不多樓樓放低幾両罵街罵娘八股,儘管離題萬丈...

痛罵幾個網上 id 他是妓來娘賣肉,罵人者用以顯示自己愛國?或者用以標榜自己反共?

要遠離那些「污言」「穢語」「異味」「熱鬧」,能不遠離信壇?能不快步?

這不失為趕客妙術?陰乾信壇高招?愛國?反共?是耶非耶?天曉得!

L

Liberphile - 2018年07月06日 22:26

多口老為咗表示自己中立客觀,持平公正,無分愛國反共,所以就左右開弓,敦起個款上嚟,似足晒坐正喺有塊『明鏡高懸』匾牌嘅衙門,好有前清老爺嘅風範。另一方面,多口老又似啲閃閃縮縮驚死露出真正意圖或立場嘅隱性專職網絡評論員,唔敢作出清晰陳述,淨係不斷打問號,短短貼文之中,竟然出現九個問號之多,呢種作風,似放毒蛇或放暗箭,多過似有科學精神嘅論事存疑態度。

L

Liberphile - 2018年07月06日 22:55

喺多口老嘅貼文之中,又隱隱約約見到一個退休中(小)學中文老師嘅身影,依家喺袋鼠國同楓葉國有唔少呢挺仲成日敦起個老師款教訓人嘅『衛道飽學之士』,佢哋以前最鍾意捉啲唔聽話學生留堂罰抄,噴口水教訓學生更加係佢哋嘅『專長』,諗起白鴿黨嘅祖師爺華叔,都係咁嘅款!

c

chancameron6796155 - 2018年07月06日 22:56

時下很多人大都不曉得講、甚至不懂得聽婉轉說話,這是語言淪落的病徵抑或病根?陳仔並非大夫、無方!

c

chancameron6796155 - 2018年07月06日 23:00

烏拉圭能否反敗為勝?要睇下半場!

石亦云 - 2018年07月06日 23:30

Chan 語錄 :  “烏拉圭能否反敗為勝?要睇下半場!”

---

石仔批曰:

你呢度開緊場波,快趣打到埋身埋牙.

再唔吹雞,就唔係烏拉圭,係老鼠拉龜!

再唔即刻換人出場!

要睇嘅唔係”下半場”,係”無好下場”!

---

石亦云 - 2018年07月06日 23:40

Chan 語錄 :  “陳仔並非大夫、無方!"

---

石仔批曰:

陳阿哥唔係”無方”,係”無佢收”.

嘻嘻嘻!

---

c

chancameron6796155 - 2018年07月07日 00:09

「既然有氣嘆息,不如着力噴泉,垂範典雅方塊、優秀中文,一澤荒漠,功德無量也!」
這是陳仔衷心期盼,可能有人會視之為諷刺,並非在下可能改變所。

侈哆 - 2018年07月07日 06:33

謝陳大夫一服<聞異思遷>寧神仙方.謝石教練臨場指點.謝謝有心人善心人.

c

chancameron6796155 - 2018年07月07日 09:11

五言曰歌 :
求同煩惱業,去異得思遷。
白黑天邊替,青紅世上牽。

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。