林行止's 的頭像

《信報財經新聞》創辦人

中日政經分途勝昔 藥物壟斷動搖國本

《信報》林行止專欄:

甲、

去周六本報「兩岸消息」版的頭條〈安倍訪華允踐行「互不構成威脅」共識 習近平定調中日關係重回正軌〉,一題清楚地展示了「中日會談」的表面成果。日本首相安倍晉三二十五日至二十七日趁《中日和平友好條約》簽署四十周年紀念訪問北京,成效甚著,正如本報社評所說︰「中日關係從互不威脅重新起步」,兩國領導層進行多次會談並達成多項經貿協議。

從公布的新聞看,中日雙邊貿易,在中美貿易戰陰影下,應有可觀發展,在未來一年內,日本不會無故挑起令中國不滿的事端,而日相更不會直接參與一些傷害中國人民感情的活動(比如參拜靖國神社)……不過,所有種種,目的在二○二○年的東京奧運辦得有色有聲,彰顯日本作為亞洲大國的地位,如今中日關係「已重回正軌」,意味「如無意外」,北京不會杯葛「二○京奧」,但習主席會否在其揭幕式上亮相,仍待日本當局致力爭取。這正是筆者認為未來一年內中日關係「只會最好」的緣故。

看深一層、看闊一點,安倍首相傾力「打造」的,只是「在商言商」的中日關係,這是大部分「上層建築」(請參閱乙段)與北京迥異國家的做法,那即是說,互惠的生意多多益善,但無論文化、法治、宗教特別是政治,各有各的信仰和做法,不能亦無法融合;這些國家大都投靠美帝,那當然不是說特朗普操盤的美國會「兼善非共天下」,而是美國武備「宇宙最強」(也許是自吹自擂)兼且「上層建築」與中國背道而馳,卻與這些國家同聲同氣之故。

投靠美國,得有所表現才能討主上歡心。日本這方面便做得甚佳,因此有資格成為美國在亞洲的頭號「助手」。在安倍首相啟程訪華之日,印度的「南亞分析集團」(southasiaanalysis.org)發表題為〈日本強化在印太區的防衞軍力〉(Japan- Enhancing Security and Military Profile in Indo-Pacific)的特稿,以具體事實有力地闡釋日本配合美國的印太戰略加強在區內的軍事部署;而這一切,目的不外在增加中國拓展「一帶一路」的難度及令南中國海航行「自由化」。文章還指出,由於擁有先進的兵工廠,日本的軍事硬件不可輕侮,一旦成功「修憲」令擴軍黷武合理化,在印度的充分配合下,中國即使已在巴基斯坦建立了海軍基地(Port of Gwadar),仍會面對巨大挑戰……

安倍北京三日行肯定令中日多做點生意,但兩國互相提防、牽制的外交關係絕對不變!

乙、

去周四本欄提及中國若不賣抗生素美國便會一團糟。於《惶惶不可終日》讀到這段話時,有點奇怪何以美國這個藥業先進大國的「日常用藥」要從中國進口。周末看了一些資料,才知美國歷史悠久的大藥廠「百時美(台灣譯必治妥)施貴寶」(Bristol Myers Squibb,譯名真夠娛樂性)於二○○四年成為九家藥廠中最後關掉生產抗生素(青霉素,盤尼西林)分廠的藥廠。這一年開始,美國再無本國生產的抗生素!.....   (節錄)

所有評論

fairdinkum - 2018年10月30日 08:41

既然認為老美的宇宙最強是「自吹自擂」,何不請真正最強試在南海(或東海、臺海)攖其鋒芒。不要再縮埋做忘八了。

fairdinkum - 2018年10月30日 08:43

美國之強並不在於林生一再強調的武備,而是其文化、制度所衍生的思想、科學、技術。

過份強調武力,只是倒果為因。最終只會淪為抄襲盜竊強国。

a

andrewandrew - 2018年10月30日 14:32

大日本帝國旗海自1937年以來, 今日又試晌天安門飄揚!

萬歲! 萬歲! 萬歲!

Big Mac - 2018年10月30日 15:03

俄共傳人, 果然不同凡響!!!

w

wyap8993 - 2018年10月30日 16:41

Might Is Right https://g.co/kgs/8131yc

武力證實正確 MIGHT IS RIGHT。

我將你打到頭破血流,仆倒地上,還要踹你幾脚,使你永遠不能返身; 把你的城鎮炸個稀巴爛,家破人亡,流離失所。

然後,我話 :大家睇下,呢啲低等人種,係天生低能嘅!

L

Liberphile - 2018年10月30日 17:53

大嘴烏鴉冇嘢叻,最叻就係擘大個口亂柒咁叫!

View on YouTube

w

wyap8993 - 2018年10月30日 18:20

呢條垃圾毛,本來都想放佢一馬,唔想好似佢咁咬住人哋唔放。

既然見親我都要罵幾句,同教我寫ENG門,点解又唔撚敢教下羡魚叔叔寫ENG門嘅?唔撚通?………唔敢係鲁班面前弄斧;

[[ Liberphile - 2018年10月24日 20:12

你條撚樣連香港中學生都識得避免嘅最初級錯誤嘅"though, but"都唔知係乜,仲牙撚擦擦喺網上搵啲唔知係咩權威嘅半文盲講嘅說話,為自己強辯遮醜]]

[[羨魚 - 2018年10月27日 02:02

ooO my goodness, no desire swordsman.
i m not so learned as u think i m!  :(
honestly, idk taiji  sword etc.
"tho" i can try "but" d result won't b v satisfactory.  
like, 平帶 is horizontal slash, quite similiar to  平抹 .]]

w

wyap8993 - 2018年10月30日 18:32

[ Liberphile - 2018年10月24日 20:12

[[你條撚樣連香港中學生都識得避免嘅最初級錯誤嘅"though, but"都唔知係乜]]

原來呢條垃圾毛嘅英文程度仲停留係中學時代,唔知ENG門係 EVER CHAGING嘅語言,連"加油"都入牛津字典啦,洋盲。大家明啦!不過,呢排佢都寫少好撚多ENG門咯。

L

Liberphile - 2018年10月30日 18:37

想拉羨魚落水,幫你過骨?  你呢條不學無術嘅柒頭五毛發夢都冇咁早!  連啲中學生都唔會犯嘅初級錯誤,你都好意思再提,你真係柒甲天下!

L

Liberphile - 2018年10月30日 18:37

想拉羨魚落水,幫你過骨?  你呢條不學無術嘅柒頭五毛發夢都冇咁早!  連啲中學生都唔會犯嘅初級錯誤,你都好意思再提,你真係柒甲天下!

L

Liberphile - 2018年10月30日 18:45

你咁撚本事同自信,快撚啲叫牛津字典嘅主事人將你嘅初級錯誤加入去,以達到"撥正反亂"嘅目的,同時又可以滿足你條撚樣嘅"EVER CHAGING"願望!

L

Liberphile - 2018年10月30日 18:53

做五毛做到好似烏鴉8993咁柒轆,既冇料,又大頭蝦唔小心,仲死剩把烏鴉口,真係嘥晒終酸暴啲維穩費!

w

wyap8993 - 2018年10月30日 18:58

又打错Ever Changing ,罪該萬死。大人饒命!

L

Liberphile - 2018年10月30日 19:07

點撚解要認打錯? 依照你條撚樣講嘅"周時變"邏輯,"changing"都可以寫做"chaging",有朝一日放入牛津字典都唔奇呀! 你繼續發你嘅清秋大夢啦!

w

wyap8993 - 2018年10月30日 19:13

喟,垃圾毛,咁多年來,你係呢度趕走咗幾多壇友呢,吓?

L

Liberphile - 2018年10月30日 19:18

柒頭五毛知衰冇嘢講,就轉話題呀?  你千祈唔好走,若果唔係,啲壇友就會少咗好多笑料同娛樂!

w

wyap8993 - 2018年10月30日 19:23

喟,垃圾毛,無人想拉羡魚叔叔落水。只係我覺得佢嘅英文好叻。好多壇友都叫佢英譯中,中譯英。

L

Liberphile - 2018年10月30日 19:23

你擔心你自己太冇料搞到俾你老細炒咗仲好啦,呢度冇人會趕你走,但係一定有人會笑鳩你,媽叉你,羞辱你,因為你實在太屎太低能!

w

wyap8993 - 2018年10月30日 19:39

係囉,我低能,我無料,飲咗酒,我要瞓覺。

L

Liberphile - 2018年10月30日 19:45

借酒遁都好嘅,不過千祈唔好飲大咗,揸你娘親部truck時誤將油門當腳掣呀!

文見亂 - 2018年10月30日 20:27

哈哈!

喺喔!

只見到鹵味的衰嘢。

又沒有說一些關於支那如何對待自己人民的真話。

這些年的香港,一路有很多幫黨出聲的人謂,祖國崛起強大機會難逢一日千里,為何還有拿出舊日的苦難不停在講;這些幫黨出聲的人,一方面叫年輕人認識國家,熟讀歷史,卻刻意抹去近在眼前慘絕人寰扭曲人性的悲劇。

李振盛說:「記錄苦難是為了不讓苦難再度發生,記錄歷史是為了不讓歷史悲劇重演。」

https://thestandnews.com/society/紅色新聞兵李振盛-三心兩意聽黨的話/?fbclid=IwAR06TQ7CSMwmZkGRX9npts9n1f5atkDAE0AVGbgtPkCzn2XZtsrnpYvpbRI

T

Trump Card - 2018年10月30日 22:46

英語句子中, " although 或  though" 不能與 " but" 連用, 若連用時則構成文法上之錯誤。為何不能連用? 理由簡單, 試看以下之句:

Although this car is expensive, but the car dealer has no problem selling it.(文法錯誤)

" Although" 本身是一個 subordinate conjunction, 故此 " Although this car is expensive" 祇不過是 " a subordinate clause", 而非 " a main clause".

而 " but" 是一個 coordinate conjunction, 因此 " but the car dealer has no problem selling it." , 也是 " a subordinate clause", 而非 " a main clause".

整句中需要有一 main clause 來連接 a subordinate clause , 吾人在句中開始時已引用 了a subordinate clause " Although this car is expensive", 故此要用一 main clause 來跟隨連接, 是故正確之表達為:

Although this car is expensive,  the car dealer has no problem selling it. (文法正確)

T

Trump Card - 2018年10月30日 23:11

"点解又唔撚敢教下羡魚叔叔寫ENG門嘅?唔撚通?………唔敢係鲁班面前弄斧.........."

羨魚兄英文水平不低, 可能一時筆誤而已。然而閣下, 屢經提醒是文法錯誤, 還用 " 唔知ENG門係 EVER CHAGING嘅語言" 來死撐。

我剛剛看到 "中文嘅一大危機: 英文" 的英文留言:

http://forum.hkej.com/node/154735-%E4%B8%AD%E6%96%87%E5%98%85%E4%B8%80%E...

"Look like write by a non chinese writer"

文法當然有錯誤, 但相信壇友知道錯誤後, 不會用 " 唔知ENG門係 EVER CHAGING嘅語言" 來死撐。

p

pekmiy6957 - 2018年11月16日 02:29

+LINE:day588男人尋樂秘密基地 
服務地區:台北.新北.林口.龜山.台中.高雄.台南.新竹.彰化.南投
【要兼職找我唷~未滿18歲未成年禁止加入】

p

pekmiy6957 - 2018年11月16日 02:29

+LINE:day588男人尋樂秘密基地 
服務地區:台北.新北.林口.龜山.台中.高雄.台南.新竹.彰化.南投
【要兼職找我唷~未滿18歲未成年禁止加入】

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。