沈旭暉's 的頭像

國際關係學者,《信報》主筆(國際)

中美新冷戰前夕 重溫「霸權過渡論」

《信報》國際學海迷津:當中美全方位衝突漸成常態,不少人擔心「新冷戰」逐漸成型,亦傾向認為中國崛起後挑戰美國霸權,就是這個時代的宏觀背景,令「中美必有一戰」的假定,在東西方社會都深入民心。但這是必然嗎?歷史學家肯尼迪(Paul Kennedy)的名著《霸權興衰史:1500年到2000年的經濟變遷和軍事衝突》,是研究「霸權過渡論」的經典之一,其中美國在二戰後和平取代大英帝國,成為現今的超級大國,這段經歷,尤其值得重溫。

英美經濟發展與帝國消長

《霸權興衰史》出版於1987年,當時冷戰尚進行,美蘇兩個超級大國間的緊張關係雖漸降溫,但仍互相對峙。肯尼迪從近代史開端的1500年起,探討直到1980年代的各個大國興衰發展歷程,並預測了未來中國、日本、歐洲、蘇聯、美國等在世紀之交的發展。這本論述,成為日後中國CCTV紀錄片《大國崛起》的藍本。

在探討大國盛衰歷程中,肯尼迪更強調經濟實力的角色,認為要衡量一個大國的實力和地位,必須將其放在與其他大國的「相對力量」中審視。對一個大國而言,其得以存續自身的實力和地位,依靠的主要還是資源、經濟的可持續性,而不是軍事實力,因為強大的軍事力量,始終還是要有相應的資源支撐。一個國家握有強大軍事力量,並對外進行擴張,固然是因為其經濟發展達至相當程度,但當一個國家的軍事力量,擴展至其經濟實力無法承擔,就會陷入「軍事過度擴張」或「帝國過度擴張」(Imperial overstretch),由此走向衰微,因此大國必須維持經濟實力和軍實力量之間的平衡。

根據肯尼迪的演繹,美國之所以在二戰前後成為超級大國,正是由於達致了這一平衡。昔日的霸主英國,在十八世紀開始能戰勝法國、奧地利哈斯堡王朝等對手,逐漸步向帝國之路,正是受惠於開展海外貿易、工業革命帶來的生產力提升,從而帶動經濟發展,令其長期保持強大軍事力量,甚至能在十八世紀末至十九世紀初,以貸款支持超過30%的戰時支出,而依然未出現「過度擴張」後遺症。

(節錄)

所有評論

w

wyap8993 - 2018年11月05日 06:43

「霸權過渡論]應寫為[霸權進迫論]:

https://youtu.be/EAQIe1qM7VY

這個版本给洋盲美毛:

https://youtu.be/ouqWnNEitbI

招招進迫,步步封喉,定要至中國死而後已。

從距離上海只有幾百海哩的南韓濟洲岛,到整個太平洋及東南亞沿岸,到印度洋出口,佢老味西都將飛彈瞄準中國。封鎖禁錮,任他强姦,輪姦。

巨浪 - 2018年11月05日 06:52

文中 : "......特別是要長期維持在海外的駐軍及軍事介入其他國家事務,終不可避免步向軍事過度擴張、經濟無法支撐而衰敗的結局。"

美帝在衰落,盲人可見。其衰落之速度快過所有人預料,使共產黨措手不及。共產黨已經加快取代美國霸業的步伐,各行工作加緊綢備,水到渠成。中國不稱霸,但是被世人推上霸主地位,共產黨勉為其難,當上霸主。有人不服氣,一小撮洋奴漢奸不服氣,天天在信壇用口水支撐美帝霸業,可惜,天要下雨,娘要嫁人,要離去的急急退出歷史舞臺,共產黨當上霸主,咱們大陸人吐氣揚眉。

w

wyap8993 - 2018年11月05日 07:24

洋盲美毛,你們大可反駁佢老味西如何仁厚,如何維護"民主人權"。但係千祈唔撚好來學人教ENG門。

wyap8993 - 2018年10月30日 18:20

呢條垃圾毛,本來都想放佢一馬,唔想好似佢咁咬住人哋唔放。
既然見親我都要罵幾句,同教我寫ENG門,点解又唔撚敢教下羡魚叔叔寫ENG門嘅?唔撚通?………唔敢係鲁班面前弄斧;
[[ Liberphile - 2018年10月24日 20:12
你條撚樣連香港中學生都識得避免嘅最初級錯誤嘅"though, but"都唔知係乜,仲牙撚擦擦喺網上搵啲唔知係咩權威嘅半文盲講嘅說話,為自己強辯遮醜]]
[[羨魚 - 2018年10月27日 02:02
ooO my goodness, no desire swordsman.
i m not so learned as u think i m!  :(
honestly, idk taiji  sword etc.
"tho" i can try "but" d result won't b v satisfactory.  
like, 平帶 is horizontal slash, quite similiar to  平抹 .]]

W

wyap8993 - 2018年10月30日 18:32

[ Liberphile - 2018年10月24日 20:12
[[你條撚樣連香港中學生都識得避免嘅最初級錯誤嘅"though, but"都唔知係乜]]
原來呢條垃圾毛嘅英文程度仲停留係中學時代,唔知ENG門係 EVER CHANGING嘅語言,連"加油"都入牛津字典啦,洋盲。大家明啦!不過,呢排佢都寫少好撚多ENG門咯。

wyap8993 - 2018年10月30日 18:20

呢條垃圾毛,本來都想放佢一馬,唔想好似佢咁咬住人哋唔放。
既然見親我都要罵幾句,同教我寫ENG門,点解又唔撚敢教下羡魚叔叔寫ENG門嘅?唔撚通?………唔敢係鲁班面前弄斧;
[[ Liberphile - 2018年10月24日 20:12
你條撚樣連香港中學生都識得避免嘅最初級錯誤嘅"though, but"都唔知係乜,仲牙撚擦擦喺網上搵啲唔知係咩權威嘅半文盲講嘅說話,為自己強辯遮醜]]
ooO my goodness, no desire swordsman.
i m not so learned as u think i m!  :(
honestly, idk taiji  sword etc.
"tho" i can try "but" d result won't b v satisfactory.  
like, 平帶 is horizontal slash, quite similiar to  平抹 .]]

W

wyap8993 - 2018年10月30日 18:32

[ Liberphile - 2018年10月24日 20:12
[[你條撚樣連香港中學生都識得避免嘅最初級錯誤嘅"though, but"都唔知係乜]]

Liberphile - 2018年10月30日 18:37

[想拉羨魚落水,幫你過骨?  你呢條不學無術嘅柒頭五毛發夢都冇咁早!  連啲中學生都唔會犯嘅初級錯誤,你都好意思再提,你真係柒甲天下!]

L

Liberphile - 2018年10月30日 18:37

[想拉羨魚落水,幫你過骨?  你呢條不學無術嘅柒頭五毛發夢都冇咁早!  連啲中學生都唔會犯嘅初級錯誤,你都好意思再提,你真係柒甲天下!]

回應:

Although, you are providing a conjunction for a clause, it is declarative, like this one; but, I can use 'but' here, because this clause is immediate.

http://dictionary.cambridge.org/us/grammar/british-grammar/linking-words...

Although, the structure looks like this is the clause, the real clause it refers to, is this part; but, if you would like to use it as you do, you are free to do as you please; nonetheless(same as but), you will notice that this clause is not conditional. Although, the previous clause makes this one explanatory, I know that the real clause being referred to, by the conjunction (Although), is this one.

"Although there are many good reasons to switch to plan B, but we must stick with plan A as long as it is feasible." The correct usage of a subordinating conjunction, in this case, is known as (concession). Notice, you are conceding that, "...there are many good reasons to switch to plan B," 'Although' makes this subordinate to the independent clause, "...we must stick with plan A as long as it is feasible." This clause is independent, it can stand on its own.

原來呢條日日係度操練ENG門嘅美毛只有初中程度。

wyap8993 - 2018年10月31日 15:55

Although/though 同 But 究竟可唔可以齊用,要视乎言者意思,其句子结構等。唔撚識,就唔撚好教人啦!

wyap8993 - 2018年10月30日 18:58

[又打错Ever Changing (Ever Chaging),罪該萬死。大人饒命!]

打错個字,認過错,都俾佢咬住唔撚放。
成日係度捉字蚤,捉错字,用錯神,小题大造,揸撚住條禾稈草,就以為可以勒人於死地,綁人於恥辱柱上,吊在街頭的燈柱上來凌遲。呢啲眯就係洋盲美毛要搞嘅民主囉。假如呢班人得到些小權力,還要比紅衛兵,張獻忠殘忍。

w

wyap8993 - 2018年11月05日 07:39

wyap8993 2018 11月02日 18:55 被星斗市民删除的回應:

嘩,嘩,嘩嘩嘩!老美圍堵中國,洋盲美毛齊齊出來慶祝。不過,做乜撚都唔緊要,但係,千祈唔好出來教人ENG門,自取其辱,自暴其醜。學咗幾句支加哥貧民窟嘅MOTHERFUXXER, SONOFBITCH 嘅英文,用啲唔知乜鳩生硬艱澀嘅生字,冗長霉臭如潘金蓮纒脚带,來唬嚇人。嚇人唔撚到,做洋盲美毛意見領袖或可以。語言貴於簡潔流利,嚇唔撚到人嘅。只能暴露其醜,正如醜婦需要好多化妝品一鳩樣。嘩,嘩,嘩嘩嘩!

金弓 - 2018年11月05日 10:34

{洋盲美毛}?罵誰?該是烏鴉8993自罵吧?

烏鴉8993罵全中國人是{奴才永遠都係奴才,走到天涯海角都仲係奴才。}

有帖為證:

wyap8993 - 2018年10月31日 13:42

中國人係唔識,亦唔敢為自己權利抗爭嘅,美國華人嘅權利,係託赖人家黑人嘅民權運動帶反來嘅。奴才永遠都係奴才,走到天涯海角都仲係奴才。

金弓 - 2018年11月05日 10:38

{老美圍堵中國},算什麼?

烏鴉8993辱罵包括習近平在內的全體中國人,證據確鑿,該當何罪?

w

wyap8993 - 2018年11月05日 11:49

驚弓雀雀,你有你的見解,你講乜都可以。你無MOTHERFUXKER前,MOTHERFUXXKER後,又無成日教壇友ENG門。饒你啦。

金弓 - 2018年11月05日 12:23

終於自認{驚弓雀雀}?看來,烏鴉8993還沒有蠢透。

金弓 - 2018年11月05日 12:24

事實也確如此。

試問,世上哪有不驚弓之雀雀?

L

Liberphile - 2018年11月05日 13:57

柒頭五毛狗烏鴉8993,又冇料又懶到出汁,好學唔學,竟然柒到學定力婊炒冷飯貼舊嘢,呃老細嘅維穩費,共匪搞到要搵柒頭五毛狗烏鴉8993呢啲廢柴幫手做嘢,可見共匪距離冧檔嘅日子已經越嚟越近。

柒頭五毛狗烏鴉8993冇膽為主子嘅惡行辯護,只能夠靠鬧鹵味轉移視線,用別人嘅醜來遮主子嘅醜,情形就好似自己做賊偷嘢俾法庭定咗罪,就大大聲話自己無罪,因為有其他偷咗嘢嘅賊仍然逍遙法外。

L

Liberphile - 2018年11月05日 14:14

柒頭五毛狗烏鴉8993嘅洋文屎到唔恨,對已經有定論嘅文法錯誤,

死牛一邊頸強辯,仲要提完又再提,驚死人哋唔知佢啲柒轆嘢。

有壇友幾日前指出佢犯嘅錯處(見以下連結),講得好清楚,

但係佢依舊唔知衰,繼續自揭瘡疤出醜。

中日政經分途勝昔 藥物壟斷動搖國

http://forum.hkej.com/node/154746-%E4%B8%AD%E6%97%A5%E6%94%BF%E7%B6%93%E5%88%86%E9%80%94%E5%8B%9D%E6%98%94-%E8%97%A5%E7%89%A9%E5%A3%9F%E6%96%B7%E5%8B%95%E6%90%96%E5%9C%8B%E6%9C%AC#comment-1663057

w

wyap8993 - 2018年11月05日 16:01

唉吔,本來我都唔想囉出呢個皇牌TRUMP CARD 來獻醜架喇,因為佢無成日MOTHERFUXKER前,MOTHERFUCKER後。不過,嘅然你將佢擺咗上枱咯,不如順便教撚埋佢啦:

Although/though一字,未必一定要用作"連接詞Conjunction",亦可被用作一個宣佈/宣示詞而自成一個完整獨立的句字,跟住but字後面的句子亦可作如是觀,為一個完整獨立的句子; 不是一個什麼所謂"Subordinate clause附屬句子",完全视乎言者意思及其句子的結構。書寫者可能漏了標点符號,但其意不變。呢啲就係英文不停變化、變奏Ever changing嘅竅妙。唔撚好一本初中教科書讀撚到老先至得架,我自知愚钝,從來不敢教人,被揶揄得多,呢次例外。

Although, you are providing a conjunction for a clause, it is declarative, like this one; but, I can use 'but' here, because this clause is immediate.

http://dictionary.cambridge.org/us/grammar/british-grammar/linking-words...

'Although' is a subordinating conjunction, joining a (subordinate clause), and a (principal, or independent clause).

"Although there are many good reasons to switch to plan B, but we must stick with plan A as long as it is feasible." The correct usage of a subordinating conjunction, in this case, is known as (concession). Notice, you are conceding that, "...there are many good reasons to switch to plan B," 'Although' makes this subordinate to the independent clause, "...we must stick with plan A as long as it is feasible." This clause is independent, it can stand on its own.

The first clause directly following Although, is an 'explanatory clause' while the second clause is the 'Declarative clause'. So the proper structure for the sentence above, using 'Although', looks like this: Although + explanatory + declarative. 'Although', is looking forward to the declarative (independent). Both clauses are coordinated by although. Using 'But' here not only is unnecessary, but, it also suggests that the reader look back, to what 'Although' was referring to in a different form.
Although is referring to the clause that you are attempting to conjugate with the coordinating conjunction 'but'.
Although, the structure looks like this is the clause, the real clause it refers to, is this part; but, if you would like to use it as you do, you are free to do as you please; nonetheless(same as but), you will notice that this clause is not conditional. Although, the previous clause makes this one explanatory, I know that the real clause being referred to, by the conjunction (Although), is this one.

請以後唔撚好再提Although同but呢兩個字,以免再被人羞辱。

w

wyap8993 - 2018年11月05日 16:31

語言文字,唔係數學,無特定方程式。因時,因勢,因情,因景;更因不同作者,言者而變奏。使人明白,無損内容,就可以了,何必去捉人字蚤。即使數學,都有多個方程式去解決問題甚至被打破。

L

Liberphile - 2018年11月05日 17:17

柒頭五毛狗烏鴉8993仲唔知衰唔知醜,繼續死撐,竟然夠膽亂柒引劍橋字典,最厚顏無恥就係自說自話,杜撰啲裏面冇講嘅嘢,又話"explanatory",又話"declarative",又話"you are free to do as you please",根本全部係老作,咁都作得出,柒頭五毛狗烏鴉8993真係當人哋個個都好似佢一樣咁厚顏無恥!

柒頭五毛狗烏鴉8993因時,因勢,因情,因景,就可以老作啲劍橋字典冇講嘅嘢,真係犀飛利!

金弓 - 2018年11月05日 17:18

誠然,句子只須達意即可。

但{即使數學,都有多個方程式去解決問題甚至被打破}這話,能{使人明白}嗎?

如何打破多個方程式,甚至打破數學?烏鴉8993可否示範一下?

金弓 - 2018年11月05日 17:20

這樣一個廢物,也敢來信壇獻醜?

烏鴉8993該是患了暴露狂吧?

L

Liberphile - 2018年11月05日 17:21

"請以後唔撚好再提Although同but呢兩個字,以免再被人羞辱"

以上嘅說話,最啱柒頭五毛狗烏鴉8993講俾自己聽!

L

Liberphile - 2018年11月05日 17:30

柒頭五毛狗烏鴉8993如果繼續偷懶,炒冷飯貼舊嘢,呃老細嘅維穩費,想打破數學就好難,但係打破自己嘅五毛飯碗就極有可能!

w

wyap8993 - 2018年11月05日 17:31

洋盲美毛寫信去劍橋大學出版社啦,我在期待。

L

Liberphile - 2018年11月05日 17:35

俾人篤爆啲衰嘢,咁撚醜死怪,柒頭五毛狗烏鴉8993都係借酒遁罷啦!

L

Liberphile - 2018年11月05日 17:44

柒頭五毛狗烏鴉8993無中生有,亂引劍橋字典為自己強辯死撐,似足啲蝗国學校教出嚟嘅學生嘅作風。

w

wyap8993 - 2018年11月05日 17:52

蠢材
10-5=5
10-(2+3)=5

L

Liberphile - 2018年11月05日 18:02

0+0=0

以上條方程式最啱用嚟描述柒頭五毛狗烏鴉8993,即係無腦加無恥等於無得救!

w

wyap8993 - 2018年11月05日 18:03

如果無本事寫信去劍橋,咁就係呢度教下Uncle羡魚啦:

w

wyap8993 - 2018年11月05日 18:07

皇牌TRUMP CARD 都唔撚死撑啦,你哋仲撑乜啫?

L

Liberphile - 2018年11月05日 18:22

無中生有,杜撰啲劍橋字典冇講嘅嘢,仲夠膽死叫人寫信去劍橋,即係等於用假銀紙仲大大聲叫人去報警,咁撚無恥嘅說話,只有柒頭五毛狗烏鴉8993先至講得出!

w

wyap8993 - 2018年11月05日 19:19

睇下以上連結提供讀者/問者嘅答案ANSWER,係眯基於劍橋字典嘅論述。
仲撑乜啫。

w

wyap8993 - 2018年11月05日 19:31

仲撑乜Q嘢呀!不如睇多下呢段由英國記者拍攝嘅,俱有點人性良知嘅記錄片啦,呢個至係我開始貼文嘅主旨。早透。

https://youtu.be/ouqWnNEitbI

w

wyap8993 - 2018年11月05日 19:39

唉呀!唔睇都唔撚知,原來來羅斯福總统佢老豆係賣鸦片俾中國人食而發大達嘅。普林斯頓大學,哈佛,爺鲁係用賣鴉片得來嘅建造嘅。呀!真係跳佢老味。

w

wyap8993 - 2018年11月05日 19:46

謹此要求閣下,以後唔好再以MOTHERFUXXKER來問候我嘅已經死咗接近三十年嘅亞媽。

w

wyap8993 - 2018年11月05日 19:52

你小老共,你讚老味,係你嘅自由。但係唔好MOTHERFXCKER前,MOTHERFUXKER後。多謝!飲多咗兩杯,講多咗,抱歉。

L

Liberphile - 2018年11月05日 20:09

柒頭五毛狗烏鴉8993又自露其醜,好明顯劍橋字典條link正好證明用咗"although",個"but"字係多餘嘅,並指出係"typical errors"。柒頭五毛狗烏鴉8993梗係有五毛隊友過啲未睇清楚嘅另一個網址嘅流料俾佢,匆匆忙忙之間,以為係鼎鼎大名嘅劍橋字典講嘅嘢,可以引嚟支持自己嘅歪理,所以咪鬧出笑話囉!

柒頭五毛狗烏鴉8993,you are free to do, what fools typically do, as you please!

L

Liberphile - 2018年11月05日 20:14

你係Mothertrucker呀,冇人叫你自動升格做MOTHERFUXKER,你千祈唔好抬高自己!

L

Liberphile - 2018年11月05日 20:21

臭嘴烏鴉扮雄鷹,

猛使銅銀夾大聲,

無腦無恥無得救,

自取其辱一賤精!

星斗市民 - 2018年11月06日 00:06

呢條wy老粗五毛喺我嘅樓粗口爛舌,搞污糟本樓,唔刪至奇,叫佢老粗五毛都俾面咗佢,實情係人渣五毛。至於佢講嘅垃圾,所寫嘅中英文無樣得,狗屁不通,仲扮嘢以為自己好掂,照吓個鏡,睇吓自己乜料先講。

T

Trump Card - 2018年11月06日 00:55

" But it is a bit of enlightenment though."

以上的句子不正是閣下 Wyap君寫的嗎? 知否錯在那裡?

http://forum.hkej.com/node/147901-%E5%BE%9E%E4%B8%83%E7%99%BE%E5%A4%9A%E8%90%AC%E5%88%B0%E5%8D%81%E4%B8%89%E5%84%84

弄錯了英語, 祇是平常之事, 就算 native speakers亦間有之,  有誰敢説從來未弄錯過?  錯了就是錯, 又何須死撑?

T

Trump Card - 2018年11月06日 01:08

" Hey littlefilth, Don't keep stalking on me?"

以上簡單的句子也是閣下所寫, 知否錯在那裡?

p

pekmiy6957 - 2018年11月16日 02:44

+LINE:day588男人尋樂秘密基地 
服務地區:台北.新北.林口.龜山.台中.高雄.台南.新竹.彰化.南投
【要兼職找我唷~未滿18歲未成年禁止加入】

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。