Chan David's 的頭像

獨立財經觀察兼操刀人。

奧巴馬露哂底和尾巴 (代羅友轉貼)

奧巴馬露哂底和尾巴
在日本可能因為見到鳩山,奧巴馬癡鳩左線,居然話“our commitments to Jap”,即係拿臨改口話Japan。Jap者好侮辱也,脫口而出,都算肉酸。

仲有,奧巴馬話自己係老美第一個Pacific President!!!哇,真係被張立公講中,老美志在當亞洲大王喎。

看來,日本的動向舉足輕重,老美講到出口,跟住的南韓行係兇下條靚,之後的中國行先係真章。
【列印討論】回應:羅友恆 KY Lee 早前權充戲院里專業技工做老美代言人,之後又和胡主席交代(俾張立講中,好野!),今天奧巴馬在鳩山面前話自己係亞洲的坐館話事人,分明係兇日本仔千祈咪諗住過底中國。

亞差在南藏增加軍力和坦克,看來係逼緊胡總表態了。

有留意國際時事的壇友應該發覺,自從去年之後,其實世上每件國際大事,都係有中國的影子。現在世上只有兩個陣營對壘,不動聲色的老俄暗地會搞邊科?以往係美俄周旋中國尤抱琵琶,今天係中美對壘老俄詐癲納福,亦係大改變。 11月14日 18:17
LauLaiKeung you are pathetically crude with your racism and swearing. plus, i don't know what the hell you're on about.

shut up and go home la, immature brat. 11月14日 19:08
LauLaiKeung surprised you can actually understand English. But cut the crap with your "international analysis". 張立公公擁躉? 收啦. 11月14日 19:10
LauLaiKeung “our commitments to Jap” - slip of tongue maybe?
yet you intentionally say: "亞差". Who's the racist?

Pacific President = President who cares about the Pacific. What part of the simple English do you not understand?

KY Lee 早前權充戲院里專業技工做老美代言人
you made this up?

今天奧巴馬在鳩山面前話自己係亞洲的坐館話事人,分明係兇日本仔千祈咪諗住過底中國。
- 亞洲的坐館話事人,兇
please quote.

"亞差在南藏增加軍力和坦克,看來係逼緊胡總表態了。"
And so?

現在世上只有兩個陣營對壘,不動聲色的老俄暗地會搞邊科?以往係美俄周旋中國尤抱琵琶,今天係中美對壘老俄詐癲納福,亦係大改變
what's your point?

I have no idea what this post is about, except that you're xenophobic and that you hate the US, India, Japan, and S.Korea.

How sad HK still has such narrow-minded people like yourself 11月14日 19:17
羅友恆 嘔奶強,又係你?點呀,你吹漲呀?

張立好野,一早就話小國要在大國間求存,KY會向中國交代交代,話口未完,KY真係和胡總諒解一番,你話,人地張立係唔係醒?

點呀,你又有乜野觀點,有咪講囉,無就番屋企訓啦! 11月14日 19:19
羅友恆 蕉,你嘔奶強d英門都唔知邊到學既?jap都未知點解?

仲有,奧巴馬都話自己係美國售位Pacific President,你知唔知點解?唔知就買本字典查下先好學人講野。 11月14日 19:21
羅友恆 LauLaiKeung “our commitments to Jap” - slip of tongue maybe?

當然係漏左口啦懵丙,洗鬼你講?即係話,禾話﹕小你老,即刻收口,係唔係漏口先?所以羅某人先話奧巴馬出洋相,將歧視日本仔既底牌露出囉。明唔明呀,嘔奶強? 11月14日 19:24
羅友恆 嘔奶強,出黎講野唔係好始你呢種材料,得個惡字的。請你上來就要自重下,唔好一開聲就失禮死人。

你慢慢嘔奶啦,費事俾你整污糟哂,唔鬼睬你喇,懵丙! 11月14日 19:27

羅友恆 Pacific President = President who cares about the Pacific. What part of the simple English do you not understand?

哈哈哈,你d英門,最好去補集社跟下屎sir呀尿sir呀惡補惡補一下,對你以後出來做事做人都有d幫助的。

西方電視台今晚都哇然有此一說,無不大字標題呢,等你仲十下十下。 11月14日 19:33

Ng Chun Hing 超!呢隻小強又up乜呀? 11月14日 19:34

羅友恆 嘔奶強,羅友恆係和合石做清潔工人,即係graveyard cleaner,禾好care你family,唔通禾就係你嘔奶強既family graveyard cleaner? 11月14日 19:36

羅友恆 吳老,呢條嘔奶強有補習學校又唔去上堂,d英門一舊二舊,但又蝦鳩禾唔識英門,你話條友係唔係無聊夾老土? 11月14日 19:38

Ng Chun Hing 老土到痹也! 11月14日 19:39

Ng Chun Hing 三日前呢隻小強話信報刊登張立文章係受到左派壓力,點知俾老夫個死對頭卜琪瑪老弟嘲弄一番,都幾好笑也!

LauLaiKeung Mingpao has died for me long ago. HKEJ is the only voice of truth now, yet it invites idiots like 張立 to comment, obviously due to leftist pressure 11月11日 12:15

LauLaiKeung RE: 大公報 - maybe before 1949. Now it's just a Xinhua branch. 11月11日 12:16

LauLaiKeung People should look out for this respectable reporter. This letter will get him purged in laogai 11月11日 12:17

Chan David Mr. Lau: Actually it does not matter whether or not there are some leftist columnists on HKEJ, it does matter whether or not the HKEJ itself can publish opinions from all sides in China, that now, unfortunately, has not existed yet. 11月11日 12:49

卜琪瑪 “HKEJ is the only voice of truth now, yet it invites idiots like 張立 to comment, obviously due to leftist pressure”,不知信報有關方面能否向我們解釋受了什麼樣的壓力而要刊登劉先生不想看的左派文章?這壓力是來自西環?還是直接來自北京?信報領導層一定要向劉先生及我們解釋清楚! 11月11日 13:24

卜琪瑪 如果信報并非真的受到壓力而刊登左派文章,那麼,信報有必要聘請劉先生為信報審查專員,凡是文章不合劉先生胃口的就通不過不能刊登,這樣可以釋壓力的疑雲,豈不是很好嗎? 11月11日 13:55 11月14日 19:47

Ng Chun Hing 係呀!我都覺得信報有必要出來澄清刊登張立文章係唔係受到左派壓力,信報唔出聲,就等于食左死貓勒! 11月14日 19:49

羅友恆 吳老,現在的信報得鬼閒同你班岸居讀者澄清乜,人地諗緊點上市既大事,睬你都傻。 11月14日 19:52
羅友恆 唉,真係當黑,遇到嘔奶強,真係連飯到嘔埋出黎,又要去嘔了,88。 11月14日 19:53

Ng Chun Hing 拜拜!慢慢嘔喇! 11月14日 20:08

LauLaiKeung This is hilarious. An uneducated, unemployed fenqing piece of crap is rambling on about internaitonal relations. Worse, ends up speaking to himself and his 馬甲. 11月14日 23:02

LauLaiKeung
I learnt my English in England. You learnt your English in the mainland. Since, of course, you are 100% a mainlander.

I cannot find any other reason to explain your behavior but that you are really actually a 大陸哩.

Go back to your 大陸 and shit on your own streets. We don't need scumbags like you cheating social security. 11月14日 23:02

LauLaiKeung
哈哈哈,你d英門,最好去補集社跟下屎sir呀尿sir呀惡補惡補一下,對你以後出來做事做人都有d幫助的。
says someone who can't even write a word, read a word of English. Show me if you can even spell your own name.

大陸人就係大陸人。 You can't be too jealous that you were fired from your last garbage collecting position because your clients thought you too idiotic and uncivilized. Plus that you don't know English and write Chinese like a fool 11月14日 23:05

LauLaiKeung

I'm pretty sure Obama would call you, 羅友恆 and your alias, a stinking Chink. A name you rightly deserve. You make the whole Chinese race stink from your barbarianism. 11月14日 23:05

LauLaiKeung Hey, you really should start finding a job soon. Social Security isn't for 40 year olds like you. You're adding to the unemployment rate. Also to the Mentally Retarded Population. 火星語?食shit啦。

唔小你都唔得,囖綜援廢柴。返大陸拉你。唔知點解老毛殺大陸人時無殺埋你。 11月14日 23:10

在此輸入主題
在此輸入主題
在此輸入主題

所有評論

Chan David - 2009年11月15日 01:22

Chan David 巴打:唔好咁火啦。道不同,最多咪不相為謀。反為最近小弟D文章好少見你留言,若有所失添。

美國從來就冇真正"重視"過日本,一個連武器系統和軍隊訓練都依賴美國的國家本來就冇乜可怕,十幾年前又半被逼半自願搞垮自己的經濟後,就更加冇籌碼—除了做做看門狗外。所以靖國神社不得不拜耳。

因此,一直以來,小弟一向認為日本不足畏。至於美國,其政政治招數受制於大國形象亦都花樣有限。中國打慣無賴章數,又有北韓伊朗非洲之類的牌在手,只要不放棄無賴章數,和"有奶"章數相結合,基本冇問題。

真正麻煩的是俄國。他們的位置變得很巧妙—以經濟影響力來說,不能說沒有(天然資源),卻遠不如中國有威脅性。以軍力來說,最接近美國,然而以地理和外交來說西有擴張中的歐盟,南有伊斯蘭各國和美國的附庸,東有實力不斷上升的中國,事實上某程度來說頗為孤立。

但是這種孤立卻反而令到俄國得以避開美國的注意。眼下美國有兩大競爭者,中國和歐盟。中國是競爭者“係人都知“,其實歐盟的威脅更實在:縱使歐洲仍然是四分五裂,但拿歐羅作為美元的對手的呼聲日隆;歐洲在各產品標準上的全球化等於將美國產品的出路封死;金融上和美國亦都暗中較勁。歐盟試圖擺脫北約的行動亦明顯。如果沒有一個有實力的俄國,歐洲早就不買美國的賬了。伊斯蘭佬就更不用說,只要俄國佬在,中亞至少有多一種秩序去制衡。至於中國亦然。

如此數落,俄國實在站在非常有利的位置。一方面加強其天然資源的影響力,一方面重建軍事力量,以等待美、中、歐、伊之間的變化再重新出擊。 11月15日 00:37

Chan David 美國真正值得注意的章數,乃其經濟上真正的章數—事關其經濟章數真正無賴也。 11月15日 00:41

Daniel - 2009年11月15日 05:30

....Second that [唔好咁火啦。道不同,最多咪不相為謀。]
I can never figure why people are so motivated to slinging mud over the internet. Really using paint ball causes more damage than swearing , yelling over the internet.
The so-called retaliation does not hurt the other side at all. And if the retaliation is overboard, it only diminish the point you want to make.
Just list the point you want to make and back it up with proof/data like what David does. Back off and let the other side voice his/her view. Smart forum members will get your msg whatever it is.

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 06:46

老夫都幾贊同大偉哥之看法,美國佬將核子武器擺在日本,表面上好似要打老八,查實係唔俾架仔有借口發展自己之核子軍備,呢點一九七二年尼克遜首次訪問北京時,已經再三當面向老周同老毛拍心口,講到明美國佬唔會俾架仔軍國主義有東山再起之機會。呢D說話一直保密,即使基辛格同老八談判之記錄公開後,亦將日本國名以XX代替,後來因美國學者要求解密,先至將日本國名公布。

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 06:50

所以美國佬內心對架仔有藐視心態,Jap沖口而出,就係呢種心態之表現也!

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 07:02

其實,計我話,最要注意係德國佬。柏林圍墻倒塌,東歐集團解體,表面上美國佬係最大得利者,但係呢廿年德國企業逐步滲透入東歐各國,實際上已經將東歐好多企業變成德國企業之附庸。希特勒當年用武力將東歐變成納粹德國之附庸,依家德國佬埋頭苦幹粒聲唔出就將東歐據為己有矣!

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 08:21

所謂和氣生財,呢點Jap仔遠遠唔及德國佬。德國佬在修補因二次大戰遺留之民族仇恨,落左唔少功夫,連法國呢個百年世仇都同德國鬼咁老友。而Jap仔至今對於二次大戰所犯之罪行仲係阿之阿左,亞洲各國特別係我地支那曼,唔論乜野黨派,都係一講起Jap仔就馨過辣雞。前幾日明仁天皇仲為佢老豆裕仁二次大戰責任狡辯一番,可見架仔至今并冇悔意也!

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 08:29

外國學者Herbert P. Bix寫左本書Hirohito and the Making of Modern Japan,書中大量引用日本當年機密資料同御前會議記錄,力證裕仁係曾積極參與發動侵華戰爭及太平洋戰爭之決策,白紙黑字,唔容抵賴者也!

Chan David - 2009年11月15日 08:33

吳老,早晨!

非常同意。整個歐盟以實力論就以德法兩國最雄,意西次之。然而始終以德國無論在國土,人口,金融實力,工業實力,以致在東歐的影響力均最強。而且和當年德意志帝國和第三帝國不同,現在的德國更著重影響力而不是明顯的領導地位,寧可多讓法國佬出頭,自己完全藏身於後做個"法,美,俄"的平衡者,其志不在小也。

現在完全係因為沒有自主的軍隊,一旦有就不得了。

所以美國佬勁痕—唔維持北約就制不了歐俄,但係維持北約就勢必影響對其他地區的關注。但是,控制此二者又的確可以順手睇埋中東。

因此,估計美國佬在東亞政治上的姿態"明高實低",經濟上則"明低實高",亦有項莊舞劍之意。

Chan David - 2009年11月15日 08:49

Daniel兄:對於羅兄的見解你的看法如何?

paul_ng - 2009年11月15日 09:00

Chan David 羅兄他有國際視野.時事底子厚.很有見地.用詞尖銳.一笑

陶尚 - 2009年11月15日 09:15

喂,人言博諸公早晨,食咗飯未呀?點解David巴打一早自己同自己講嘢呀?俺宜家係瑪麗係高街附屬的診所覆診,需唔需要幫手呀?

Chan David - 2009年11月15日 09:28

paul兄:早晨!是的,而且羅兄有觸機,所以近來少見他留言,真的若有所失,連帶自己的文章小弟也覺無味。

paul兄怎看美國佬呢壇野?

Chan David - 2009年11月15日 09:31

陶尚兄:早晨,剛準備吃早餐!貼文之誤!改又改唔到,此乃信壇又一大弱點也!

Chan David - 2009年11月15日 09:43

羅兄觀察到斑馬之失言其實還可以多加一兩項斷估的想法:

1. 斑馬思想快欠深沉。此人公關形象一流,思維亦快。但是此子亦有點恃才傲物,因此出道至今亦頗有失言。

2. 媒體論斑馬民望低壓力大,但是從其出訪表現以致口快jap左來看,斑馬依然頗有自信而且有底氣。相信醫療法案在眾議院過骨已經基本上把斑馬最大亦面對最大阻力的議程解決了一半,只要參議院過關,就沒有多少後顧之憂。

3. 如是者,此次出訪只是打打樁,到騰出手腳,好戲在後頭。

4. 但是以相反角度看,亦有可能顯示經委會和聯儲局對美國的經濟困難可能估計不足,有機會鑊氣在後。

paul_ng - 2009年11月15日 09:52

Chan David 我很少留意時事.奧巴馬對明仁的鞠躬.似乎太深.與麥克阿瑟差得遠.

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 09:55

老夫近年頗著力於開拓東歐市場,但係發現好多重要項目已經俾德國佬捷走先登,我地差D淨番有碗粥飲就算偷笑矣!同唔少東歐客戶接觸,亦發現佢地通通都識得講德文,可見德國佬在東歐之影響也!

paul_ng - 2009年11月15日 09:58

卑躬屈膝.

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 10:01

日本仔如果唔學德國佬咁樣對戰爭罪行表示深刻悔意,我估都好難“脫歐入亞”,淨係中國就唔論邊個黨派執政都唔會將架仔當知心朋友,一定同架仔虛與委蛇,其他亞洲各國都會一樣。

paul_ng - 2009年11月15日 10:01

德文 .英文.法文.俄文.這大概是歐洲的畔腳石.

paul_ng - 2009年11月15日 10:02

Ng丈 虛與委蛇..用得好.

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 10:04

當年麥克阿瑟見明仁個老豆裕仁係咁樣!所以呢個世界就係咁現實!

麥克阿瑟見裕仁

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 10:10

好多人認為當年日本軍隊在華之暴行,係軍紀失控所致,但係根據Herbert P. Bix所寫之書Hirohito and the Making of Modern Japan,查實係裕仁下令在華日本軍隊唔需要按照日內瓦戰爭公約行事,日本軍隊之暴行實際係按照裕仁御旨辦事!

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 10:12

裕仁亦前後簽署左唔少命令,容許日軍在中國戰場施放毒氣及實施三光政策等。

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 10:16

波哥:今日羅老恆可能係周日出去wet,唔見人影,老夫唯有頂硬上,反正人地都話我係羅老恆馬甲喇!

Chan David - 2009年11月15日 10:20

斑馬精仔也,握手時俾俾面,口中和心中不當一回事。正如吳老所言,日本仔呢種態度根本就沒希望可以脫離美國掌握—甚至有可能美國在背後也要求日本仔採取死不認錯的態度也。

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 10:24

呢次奧巴馬東來,要見兩個最大之債權人,一個係架仔,一個係支那,當然要甜言蜜語啦!

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 10:25

佢人在日本已經先冧左老八一輪,唔係精仔係乜?

paul_ng - 2009年11月15日 10:32

如果共產黨此時答糖,就敝..此時不渣美國佬春袋.更待何時?

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 10:33

奧巴馬對明仁鞠躬如也,使我想起舊年奧巴馬夫婦會見我地事頭婆時,奧巴馬老婆攬住事頭婆條腰影相,真係為我地大英帝國哀嘆者也!你話呢個世界點會唔現實呢?

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 10:36

老八絕對唔會揸老美春袋,因為老美爆袋,老八都會受牽連,會冇啖好食,講白D,老八依家仲未有斤兩同老美鬥也!

paul_ng - 2009年11月15日 10:37

證明 奧巴馬不知禮儀.

Chan David - 2009年11月15日 10:39

吳老,波哥,小弟倒認為美國佬綿裡藏針,最怕你以為揸到佢春袋,原來不過係水袋,佢反為唔聲唔聲已經"摩揸下叮"也。

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 10:46

老八千祈唔好想揸人地春袋,最緊要係顧住自己個春袋!講來講去,自己內部事情最重要,一定要盡全力消除民怨,否則在外面風光之際,可能春袋已經俾人地揸爆也!

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 10:51

矮佬鄧在蘇東波之後,留低四字真言“韜光養晦”,即係要先顧住自己個春袋,唔好去理人地個春袋點樣也!

paul_ng - 2009年11月15日 10:52

誠言也...{.盡全力消除民怨}...Ng 丈 心地清明.

paul_ng - 2009年11月15日 11:02

各位網友 Ng 丈功力深厚.非我第小輩能知.盡力問.有好處.一笑.

paul_ng - 2009年11月15日 11:09

做人處事千祁唔好揸人春袋.信然..

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 11:09

波哥俾老夫戴頂高帽,梗係想我請佢去福臨門矣!

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 11:13

巴打,各位大哥們好,難得巴打有興趣呢個話題。金融海嘯後,老美經濟影嚮力大不如前,中東又失勢,亞太區要重新執位,係勢在必行了,趁你病囉你命也,中國點會放鬆呢個機會?日本仔站在十字路口,過唔過底心中有數。日本取向對其他東亞國有極大影嚮力,因此老美一定要鉗住日本唔放。

東亞大改變就在眼前,正在發生之中。一旦執位成功,分好地盤,對中國經濟發展路向有好大改變。以中國經濟力量加埋日本資金,此一經濟同盟對老美構極大威脅也。

至於信壇壇渣嘔奶強,此虫無須理會。去英國讀英門有乜巴閉,點知條友係唔係去英國出賣個屎忽過日呢?呢條壇渣無句好野講過,正一陀衰家,仲出言侮辱大陸同胞,真係中國賤民,所以羅某好肯定條友一定係在英國靠賣屎忽過活的。

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 11:16

小弟唔講落去,要睇埋袋鼠名人賽最後階段。嘔奶強出口傷人笑羅某,真係幾好笑,小弟套球竿都貴過條廢柴賣屎忽的幾個月人工也。

睇電視去,88

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 11:17

大陸有成十三億人口,假定有十分之一人民有怨意,即係話有一千三百萬人有怨意,咪話唔得人驚也!在其他國家,十分之一唔算乜野,但係在大陸就係天文數字。只不過呢十分之一依家仲係分散,如果集中起來就唔得了矣!此所以統治大陸并非易事,要估大陸走向亦同樣并非易事,就係因為人口太多,可變之數太多也!

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 11:23

老夫之真身羅老恆終於蒲頭,但係up得兩句又走人,我呢個馬甲豈唔係仲要繼續撐落去?

Chan David - 2009年11月15日 11:30

巴打羅:當然有興趣;美國經濟上要出既招亦係其戰略的一部份。

國際秩序者,凡阿大一弱,一眾阿二阿三和黑馬都乘時而動。歐盟如是,俄國中國伊斯蘭亦如是。

中國的問題除內部問題外,老美狂泵水亦係非常實際之問題:物價上漲。這個是能引起民怨的大課題。

危睛 - 2009年11月15日 11:31

十三億人口的十分之一為人民一億三千萬人口。

統治大陸並非易事是絕對的,難為胡老昨天在新洲還要應酬老煲,你話胡老有無時間研究香江的現狀?

Ng Chun Hing - 2009年11月15日 11:37

對唔住,應該係百分之一,唔係十分之!

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 14:20

吳老何許人也?豈會是羅友的馬甲?吳老今天開個專欄都肯定捧場者眾,信壇無吳老豬狗馬up真係失色。

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 14:27

巴打,剛才追波睇,老虎仔果然身上的亞洲血統發揮力量,力刻小弟的心水creg chalmers勇奪袋鼠名人賽冠軍。

話時話,老美軍力失去霸氣,現在連日本仔都暗中想過底,搞到老美要找KY放氣球,都算得係帝國夕陽,光輝不再。雖然老美經濟還是火車頭,但好明顯呢架火車還要靠亞洲經濟力量推動,這種互為依賴的關係,平衡了老美在亞洲的影嚮力,除非老美有本事和把炮在亞洲太平洋區搞單杰撻撻出來,然後一劍平天下,做完醜人再做平天下英雄,否則亞太經濟力量一旦靠攏一起和老美抗衡,天下好快會兩分。此勢一旦型成,金融的新聚焦點再唔會係華爾街,好可能係金融街了。

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 14:58

小弟最最怕聽社會上果d政治評論演員天天大吹甚麼中南海鬥爭論。然中南海內部鬥爭肯定激烈,但局外人點會知道內情?知道的都唔洗賣文為生啦!所以,呢班政演天天弄虛作假,又話亞江鬥亞胡的,係真係假都無人和無法證實,真係你點up都得啦。

至於最近又吹亞習鬥亞克,真係李雲對郭斯,你話乜就乜啦。偏偏社會上愚民對呢d廢話又照單全收,收完就上壇吹一餐飽。呢種愚蠢傳播,真係仲嚴重過H1N5,要隔離先得呀。

中南海事,有人跟你講內情,你可以馬上判定果條友係狗up宗師。真正知道內情者是有人,但唔會周圍講。周圍講的,多數係流料。

paul_ng - 2009年11月15日 15:00

絕對係甘.

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 15:03

政局就和軍事一樣,虛虛實實,傍人好難得悉箇中緣由,但豬up一餐亦無所謂,鍛練下腦筋都好。但係果d壇渣賤人如嘔奶強者,自己腹無半點墨,腦中滿載草,居然無野好講出口就傷人,都算賤格下流。小弟無柄人好耐了,居然惹小弟把火,真可惡也。

呢條賤貨,小弟話過拒夠膽再來獻世禾就見鑊柄鑊,毫不容情,為民除害。88

Chan David - 2009年11月15日 16:07

羅兄:老虎仔今年都復甦得幾好喎(哈哈哈,其實小弟都唔係成日跟球賽)。

小弟反而覺得這個餅仔未必咁好分。亞洲人多口雜,易亂難定。中日兩韓台灣東盟都依然明爭暗鬥,又沒有幾個國家敢真的完全拋棄美元儲備。估計現在只能多敲竹竿而已。不過,當然這是第一步。

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 17:51

巴打,亞洲都分東亞和南亞,東亞如果中日有計傾,南韓仔無定企,只有做馬仔死跟,但文化和歷史上面對中國的自卑感和仇日情懷如何平伏亦係日後問題。

南亞就真係麻煩,越南養極唔熟,身價波又左右上下四邊逢源,賓仔又自身難保兼無計傾,亞差又想發圍。不過呢個世界,西瓜靠大邊,有jetso的話,老竇都唔認,要睇老八點樣保持經濟繼逐膨脹,唔係真係講耶蘇了。

講開先講,今屆APEC的確有睇頭,因為仲未見到有大型示威,真係APEC歷來奇觀也。身價波的的確身價不同也。

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 17:56

呢次APEC的起手式,係各國領袖坐三輪車,身價波話係環保喎。小弟就話,要環保就不如每個領袖派架單車自己搞掂喇。用三輪車由車伕勞動,只係令人想起華憍當日去南洋謀生的淒酸。

Chan David - 2009年11月15日 19:32

羅兄:APEC今年咁抵死?要環保,就應該換輪呔呀。

亞差一向大想頭,成事雖尚不足,搞局有餘。

越南有點像亞差,唔好忘記印尼。

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 20:16

巴打,其實所謂環保減排地暖,都係為了炭交易服務的鬼把戲。炭交看來壽中正了,但西方多也年挑動起的火頭,自己都唔知點收科。

你唔洗睇遠,就睇algore呢條肥棍,你有無發覺呢兩年突然間無乜見條友gege疙疙扮哂教主呢???小弟覺得,係algore的戲份被減了,無他,場戲毋須再唱落去也。

畢老落重注鐵路,即係媒炭有銷路,仲地乜野暖丫,再唔燒媒,老美都要燒炭了。

oldman - 2009年11月15日 20:47

羅友兄、David 兄:日本仔好識睇眉頭眼額,認祖歸宗,重返亞洲,乃屬必然,只怕國內憤青民粹累事,而日本亦要付出誠意,例如解決釣魚台問題。

愚見以為,中日攜手,已在日程,南韓不想被邊緣化,亦須死跟。「大東亞共榮圈」,指年可待也。

星馬最識時務,到時如何取捨,寫在牆上矣。

咖哩國志不在小,現在單 Q 美搭俄,伺機而動,有力一博,冷膽之選。

印尼是伊斯蘭大國,會不會追隨大馬?或伊斯蘭勢力聯同中東,在亞洲另起爐灶,亦需留意也。

斑馬仔要做 Pacific President ,前路茫茫。

Chan David - 2009年11月15日 20:50

羅兄:炭交看來壽中正了 -> 此事小弟尚不知也!

鐵路一事,本來鐵路更新(貨運)和路網延長和提速(客運)就包含在其經濟復興法案內,沒什麼希奇。小弟好多個月前的一篇文章就斷估過基建開張的日子。醫療法案一過骨,剩下來的基本上都係搞基建法案。商家佬有錢執,工人有工開,估計應該易過關也。

Wisely - 2009年11月15日 20:52

羅兄,今天老虎贏開波準?還是救球厲害?

Wisely - 2009年11月15日 20:53

David兄,星期天,你多出去和女孩溝通溝通才對。。。。。

Wisely - 2009年11月15日 20:55

經濟這樣,他們還敢搞碳交易?

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 21:08

wisely兄,老虎其實這四天都領前,不過第二天打平竿,被對手拉近了差距。老虎今天基本上全無出錯,場地無風,個球和用手擺上去一樣,要去邊就去邊也。論賽事,可謂毫不精彩,有點沉悶。論高低起落考驗,都係英國公開賽的st andrews球場具挑戰,巨人都會賴野。

老虎好快就做到成為收入超過十億美圓的超超級運動員。此子志已不在財了,老虎捐獻也極多,花了巨款資助教學弱勢青少年,甚可嘉也。老虎的目標係成為有史以來最偉大高球手,極有可能呢。

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 21:19

oldman兄所言甚是,其實小弟唔識睇印尼。呢個回教萬島之國,強人隕落,只有靠宗教保民氣,所以原教旨積極謀出路集權,亦係煩事也。

Wisely - 2009年11月15日 21:50

老虎改變了整個高爾夫世界。十幾年前,他未出道前,比賽的獎金那有動不動就一百萬、兩百萬美金一場?
今天在HK Open見到愛爾蘭的年輕人,Rory MclLRoy,追得很厲害,最慘是用一個Eagle追到只落後頭位一桿時(-19 v -18),在17洞來了個致命三推(本來是Birdie Chance,但在三尺內搞了兩推)。當時,在MclLRoy on green 後,眼見這小子一邊走,一邊不能停止的看著積分版,他-18(16洞),領先的法國人就是-19(15洞),就估計他在增加自己的壓力,最後真的出大事。如果當時他能在17洞 保Par,反過來法國人就壓力大增。高爾夫好玩的地方,就是在現場看見『人性』,如何影響表現。。。

Wisely - 2009年11月15日 21:56

高爾夫比賽裡,三呎距離的一推,球手應該知道是三呎距離。但是,當這一推關系一百萬美元的獎金,球手就可以感覺距離是『無限遠』。本來是手到拿來的一推,就感覺變了mission impossible。。。原來錢,大到一個數字,就可以使距離變成無限遠。

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 22:01

甚是!現在所有的超級運動員,起碼有一個或以上的心理專家跟身,比賽決勝負就係講心理狀態多於技術(其實個個差唔多)。高球好見鬼的,一有心理壓力,動作變成有腦袋主觀操控,失去自然,和跳過了以意念來調教動作力度的秘技,失了天人感應。打球靠幻想,就如投射籃球,點會用個腦去諗點投射呢?

動作的遺失,就在主觀調控之中,主觀性一旦介入,動作全失。這點和做事做人和投資,亦異曲同功。

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 22:08

大比賽真係唔好睇的。以老虎而言,竿竿穩陣為上,開球只開兩百五米,其實而老虎功力,開三百五係閒事矣。

如果可以睇到老虎玩票性打球,相信精彩無比。呢條老虎仔,球技已係出神入化了,球隨意飛,唔係跨張的。

Wisely - 2009年11月15日 22:09

羅兄,絕對是。小弟最近學懂新的Pitching和Chipping技術,和改變了putting的routine(基本上是不擺線,看好線就埋位,一落就推),才很失禮的破了100。學了接近兩年球,身體才剛剛開始懂得“嘗試”用weight shift to left leg去啟動downswing。。。。。。但,真的好玩。。。

Wisely - 2009年11月15日 22:13

羅兄,咁今天睇MclLRoy的洞洞同法國人“搏命”,就好看多了!他一站上Tee臺,如用Driver的話,一定完全不試桿,一落就打!300多碼。(剛才搞錯,是在14和15洞連打兩個Birdie,追到-18,而非Eagle)。他在16洞前,追了6桿,實在厲害與拼命。

Wisely - 2009年11月15日 22:14

是的,老虎說他最新的打Driver方法,就是握短1吋,打低彈道,直線出去,但距離短了。。。

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 22:16

wisely兄,下次推球,可以試下前後睇果嶺,然後從旗竿徬慢慢逐步走回白球處(幾米的遠推),唔洗強去睇線,因為距離和線已暗藏腦裡,相信自己判斷,企好就推,睇下有無幫助。小弟試過,好用。

Wisely - 2009年11月15日 22:21

羅兄,所言甚是。從前師傅最討厭我慢慢擺線;我5個月前完全放棄擺線動作,也要球童不要幫我擺線,每局的推桿數,減少了7桿以上。希望明年在推桿上再減5桿。

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 22:27

wisely兄,weight transfer要靠身體去悟,有人悟了十年八載也做不到,唔洗強求。

悟唔到,就靠做drill!有pro教過小弟,要常做,幾個月就有進境的(要常做,唔好怕醜)。

方法係(在練習場)﹕

1。起竿時當重心向右時,將左腿踏向右腿傍(好似跳舞舞步);

2。落竿時,左腳踏回原位,一路落竿,隻右腳踏向左腳傍(你諗下跳舞就得)。

打唔到粒波,和打去邊都唔重要,甚至唔放波都得。因為,係要“教”身體重心移動的節拍。

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 22:30

修正第二步,講得唔好。

應該係﹕當竿去都最高未落時,左腳歸原位;再右腳平移到左腳傍先落竿。

Wisely - 2009年11月15日 22:34

羅兄,謝謝。我的主要問題在於左邊身體力量大大少於右邊,緣於小弟年輕時打了多年羽毛球(右手,校隊水平)。現在家做weight training,都是集中做左手和左邊身體。這又證明,凡事要打好基礎,否則是倍功半。

Wisely - 2009年11月15日 22:35

羅兄,待會在家用傳統的慢揮桿練習試試你介紹的drill。哈哈。

羅友恆_13284 - 2009年11月15日 22:40

wisely兄,無事的,盡信pro不如無pro。每個人身體結構唔同,個swing都唔一樣。其實老虎個新swing(幾年前再學過的)好肉酸,好唔自然,但適合拒用,無計的。

找到適合自己的節拍就係最重要,高球要黎玩和享受,記住這個信念,上場自然輕鬆。

晚了要走,下次再傾打球(難得有球友),88

吴清心 - 2016年03月20日 18:53

(此留言己被博主刪除。)
只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。