李思行's 的頭像

以文會友、把歌傾情;追求真善美、常懷赤子心。

一甲子的 龍門大酒樓 月底結業

五十年代的 龍門大酒樓

龍門大酒樓於 1949年開張,最初寶號是「龍鳳茶樓」,「當年開張時好墟冚,過咗五、六年兩位拍檔退出,由我爸爸獨力經營,先改名做龍門茶樓,取其一登龍門,聲價十倍好意頭。」時至今日,在酒樓門前兩側一對寓意「龍門」的銅鑄龍雕,仍然保存完整。

龍門大酒樓的大包、八寶鴨與炭燒叉燒最為食客津津樂道,而且價錢相宜, 20元一個龍門大包餡料十足,有雞球、鹹蛋、雞蛋及豬肉,每日推出即被食客搶購一空;炭爐燒製的叉燒及秘製八寶鴨,更令人垂涎三尺,所以這間平民飯堂,多年來吸引不少高官與名人光顧。

為與一眾新知舊雨送別龍門,謝啟英分別在本月 26日及 30日最後營業當天,安排兩場夜宴,每位收費 300元,結果反應熱烈,全數門票日前已經售罄,「就算買唔到飛,到時我哋都會開放俾市民入嚟影相留念。」

屹立灣仔莊士敦道 60年來,龍門大酒樓見證灣仔興衰,本身也歷盡起伏。五十、六十年代,冷氣機與風扇仍未普及,酒樓座位便分等級,舒適凉快的樓上雅座收費較貴,一般食客惟有擠在 2樓與閣樓。謝啟英說,當年冲茶是用大水煲,收錢則用竹籮,每逢過時過節更會放炮仗慶祝。
後來龍門快人一步,成為全港第一間安裝冷氣的中式酒樓, 70年代更是酒樓全盛時期,「嗰陣生意多到做唔切,午市、晚市大排長龍,夥計有百幾人。」他說龍門一度改為 24小時營業,夜夜笙歌,直至八十年代初期為止。

隨着龍門大酒樓在本月底結業,本港尚存的舊式酒樓已所餘無幾,較為人熟悉的包括中環陸羽茶室、蓮香樓,油麻地得如酒樓及元朗大榮華等。香港收藏家協會主席張順光表示,龍門大酒樓是港島區唯一一間由開業就原址經營至今的舊式酒樓,歷史意義更勝蓮香與陸羽。

翻查資料,現時本港尚存的舊式茶居及酒樓,包括有 70多年歷史的中環陸羽茶室、開業逾百年的蓮香樓、雀友勝地油麻地得如酒樓、主打圍村菜的元朗大榮華等。張順光表示,在港島區以陸羽茶室、蓮香樓及龍門大酒樓三間舊式酒樓最為人熟悉,但陸羽茶室與蓮香樓,均曾遷址及易手,惟獨龍門由始至終都是謝氏家族在灣仔莊士敦道的原址經營,「淨係呢一樣,喺意義上已經勝過另外兩間。」

以上節錄來自2211/2009蘋果日報三篇報導

全文一
全文二
全文三
 龍門大酒樓 內部
 在此輸入圖片註解銅製龍柱

所有評論

李思行 - 2009年11月23日 01:10

點心妹買大包。嘻嘻。

點心妹手捧點心叫賣
大包馬拉糕
第一代收銀機

NB4Xmas - 2009年11月23日 01:37

點心妹買大包,我鍾意雞包仔,haha.

李思行 - 2009年11月23日 01:41

小弟家居附近的大包只買十蚊(一大)個!嘻嘻。

Andromeda Cepheid - 2009年11月23日 01:47

思行兄,NB4Xmas 您好!打聲招呼.
思行兄,借貴欄說句話.
New Life, 補祝您生日快樂,心想事成,青春常駐!
遲來祝賀,恕罪!
各位晚安!

麻甩佬 - 2009年11月23日 01:48

昨天下午去龍門大酒樓斬了一斤叉燒,盛惠72皮!

NB4Xmas - 2009年11月23日 01:48

思行兄,我諗你有戀"大包",我都係鍾意細小啲雞包仔。各有所好。

NB4Xmas - 2009年11月23日 01:49

Good Night Andromeda Cepheid.

Andromeda Cepheid - 2009年11月23日 01:50

麻兄,好耐冇見,您好!

李思行 - 2009年11月23日 02:03

Andromeda,您好!

李思行 - 2009年11月23日 02:08

NB4xmas 兄,雖然只賣十蚊,但比上面圖片的還要大,「綻」滿個蒸籠,真係大件夾低食!哈哈。

NB4Xmas - 2009年11月23日 02:21

思行兄,我諗我地需要喺這裡繼續聽歌,得唔得?

NB4Xmas - 2009年11月23日 02:30

上次回香港,同家人去蓮香樓飲茶,水準唔錯,但係太多人。唔習慣咁多人啲地方。

NB4Xmas - 2009年11月23日 03:33

思行兄,搵唔都大包,唯有叉燒包頂住先。

徐小鳳 - 叉燒包 1973

http://www.youtube.com/watch?v=PWKPzqEiHZk

谢金燕 - 叉烧包

http://www.youtube.com/watch?v=rLUGzuLdQWg
徐小鳳 - 叉燒包 1973
谢金燕 - 叉烧包

加客 - 2009年11月23日 03:38

NB4Xmas 你好,無外出?

加客 - 2009年11月23日 03:40

NB4Xmas 下次回港飲茶,唔會見到點心妹,E 加嗰啲全部係呀嬋嚟。

NB4Xmas - 2009年11月23日 03:41

思行兄,How about 龍鳳飯店?

任劍輝 紅線女 原版[游龍戲鳳]

http://www.youtube.com/watch?v=_dP01fE_RGQ
任劍輝 紅線女 原版[游龍戲鳳]

NB4Xmas - 2009年11月23日 03:44

Good Afternoon,加客兄,啲靚妹唔鍾意返星期日,為有自己上。

NB4Xmas - 2009年11月23日 03:45

E 加嗰啲全部係呀嬋嚟--哎,呀嬋都需要食呀。

NB4Xmas - 2009年11月23日 03:49

肚餓上來,飢不擇食,冇辦法呀嬋 都上.

NB4Xmas - 2009年11月23日 04:35

思行兄話我傻,快啲請我食燒鵝.

經典歌曲 - 邊個話我傻 1975 (仙杜拉)

http://www.youtube.com/watch?v=eGrnxZpy-tY

經典歌曲 - 邊個話我傻 1975 (仙杜拉)

NB4Xmas - 2009年11月23日 04:42

2002 - 新龙门客栈 - 主题曲 ( New Dragon Inn ) Sitcom Theme Song [ Mediacorp ]

http://www.youtube.com/watch?v=M_l5D4eBj88
2002 - 新龙门客栈 - 主题曲 ( New Dragon Inn ) Sitcom Theme Song [ Mediacorp ]

NB4Xmas - 2009年11月23日 06:29

思行兄,大包整多两笼送給你.盼望笑納。
麦兜 - 大包整多两笼

http://www.youtube.com/watch?v=1XwUXziHqBE
麦兜 - 大包整多两笼

NB4Xmas - 2009年11月23日 06:35

各人早晨,今朝提議大家去龍門大酒樓飲茶,我霸位。
樓主結帳。全部人贊成,樓主唔到你賴帳。haha.

Ng Chun Hing - 2009年11月23日 08:51

最近一次去龍門都起碼成卅幾年前矣!過去灣仔茶樓我都係中意英京(依家係大有商場)多D!

paul_ng - 2009年11月23日 09:06

上星期.35年前的舊同事.聚首一圍.設宴龍門.暢談前塵.一笑

paul_ng - 2009年11月23日 09:09

菜式其次.話舊情濃.炸子雞味厚.

starstar - 2009年11月23日 09:16

飲茶必叫傳統馬拉糕,喜歡叫叉燒飽但只吃皮不吃餡.

paul_ng - 2009年11月23日 09:22

一笑..甘又吃不吃蘇丹紅??

starstar - 2009年11月23日 09:29

早晨Paul! 蘇丹紅有毒!

paul_ng - 2009年11月23日 09:34

叉燒飽你只吃皮.皮有汁.汁有無蘇丹紅?一笑

starstar - 2009年11月23日 09:36

那要問茶樓了!

paul_ng - 2009年11月23日 09:39

茶樓說;[係行貨.大陸入口.]一笑

paul_ng - 2009年11月23日 09:40

喂..仲未上班?

starstar - 2009年11月23日 09:42

已經係寫字樓啦!我很少去飲茶,但去的茶樓是自己整馬拉糕同叉包.

paul_ng - 2009年11月23日 09:49

原來如此...一笑.喂...d叉燒鼓味太重??

starstar - 2009年11月23日 09:53

唔鍾意食肥叉燒,而叉燒包的叉燒餡又必定是肥叉燒.

paul_ng - 2009年11月23日 09:56

咦..你的經驗反常.一笑.現仲有肥叉燒.在那裹?

b

billyh - 2009年11月23日 10:01

肥叉燒 我鍾意

starstar - 2009年11月23日 10:01

很小的時候,經常去舊式茶樓,茶客多是碼頭或地盤工人,亦有很多茶客帶着一籠籠雀來品銘.

天花板上是一盞盞的吊扇,每張枱地上也放有痰盂,間中還有老鼠走過,幸好我身體小,雙腳吊在椅上,沒有被橫衝直撞的老鼠碰到.

叉燒包很大,一籠一個,大得要雙手捧着來吃.很滿足呢!

starstar - 2009年11月23日 10:04

去澳門的蘭香閣或陶陶居還有半肥瘦叉燒包/飯.

paul_ng - 2009年11月23日 10:06

叉燒包,一籠一個,???我未見過.大飽我見過.未食過.

paul_ng - 2009年11月23日 10:08

陶陶居??橫街個間?

paul_ng - 2009年11月23日 10:09

蛇王芬.去過幾次.

starstar - 2009年11月23日 10:12

係呀!一籠一個,現在沒有了! 是橫街那間,老字號.

starstar - 2009年11月23日 10:14

billyh喜歡食肥叉燒,有無幻想過自己拿着一整條叉燒來吃?應該很過癮!

paul_ng - 2009年11月23日 10:17

那肯定不是黑狗屎.大笑......

starstar - 2009年11月23日 10:18

什麼黑狗屎?

b

billyh - 2009年11月23日 10:27

嚴格來說 我係喜歡半肥瘦叉燒 無幻想過自己拿着一整條 只係喜歡大口大口的吃著半肥瘦叉燒飯。

starstar - 2009年11月23日 10:31

我想起周星馳在電影"廚神"內弄的那碗半肥瘦叉燒飯,落難時吃到的東西都是叫人難忙的!

b

billyh - 2009年11月23日 10:33

女人我都喜歡半肥瘦架。該肥的地方肥。該瘦的地方瘦。常常會幻想自己抱着一條口甘既女。哈哈哈。

starstar - 2009年11月23日 10:36

咁你去買條半肥瘦叉燒食會容易啲!

paul_ng - 2009年11月23日 10:37

唔....齋口齋心唔齋身...一笑

paul_ng - 2009年11月23日 10:38

半肥瘦叉燒.根本無.一笑

paul_ng - 2009年11月23日 10:40

一條豬肉.一半肥一半瘦.在那部份?一笑

b

billyh - 2009年11月23日 10:41

我看不出[去買條半肥瘦叉燒食.容易啲]在那裹 大笑 -

starstar - 2009年11月23日 10:53

PAUL 去買豬肉的都知道無一半肥一半瘦,只是一種叫法,這樣執着唔好玩呀!

starstar - 2009年11月23日 10:54

billyh 半肥瘦叉燒都咁難搵,何況人呢!

b

billyh - 2009年11月23日 11:02

女人唔難搵 半肥瘦叉燒難o的 所以我學識自己整。

加客 - 2009年11月23日 11:02

billy 我無做大佬好耐啦,成皮野咁貴,不如去富臨食鮑魚,聽講話佢地兄弟反目,遲啲無得食。

b

billyh - 2009年11月23日 11:07

[不如去富臨食鮑魚]?你呢句話好吸引播。我有無份先(係你請呀)?

加客 - 2009年11月23日 11:11

晌梳打埠,中菜麻麻,,介紹一間叫 OCAPITULO 嘅木瓜布丁唔錯。

加客 - 2009年11月23日 11:13

無比班兄弟推落海,又分到錢咪去囉。

加客 - 2009年11月23日 11:15

有無人去過廣州間陶陶居同蓮香樓?

starstar - 2009年11月23日 11:19

加客你講的木瓜布丁係邊度?我未聽過的?

加客 - 2009年11月23日 11:31

向乙水仔廣東大馬路,葡萄牙人開嘅。

b

billyh - 2009年11月23日 11:33

加客兄 呢個遊戲 做大佬既係一定要出錢出命。現時我未想到怎解決。所以大佬難求。哈哈。

加客 - 2009年11月23日 11:34

路環陸舟餐廳都唔錯,不過好似係義大利餐廳,我都唔係好識分,朋友帶去咋。

b

billyh - 2009年11月23日 11:37

但根據官方公布既結果。大佬最終實在只付出好少好少。就可享做大佬之威風。又唔算無誘因。

李思行 - 2009年11月23日 13:09

各位午安!

李思行 - 2009年11月23日 13:12

大包雖然喜歡,但很多時都是雞包仔,蘿蔔糕,(鮮)蝦腸再加老火湯便一餐了。嘻嘻。

肥仔東 - 2009年11月23日 14:09

午安!鏞記肥燶叉,好吃,但頗貴.

HumnptyDumpty - 2009年11月23日 14:18

舊式茶樓好迫,要搭枱,地下濕漉漉,廁所好臭,細個時家人帶我去,我一定發脾四,咩都唔覺得好食

PinkBegonia - 2009年11月23日 20:15

我在此推薦大家要試龍門大酒樓的炭爐燒製的燒鵝,一定要係結業之前一嘗再嘗.

由於食環署的發牌定,現在只有少數食肆可以用炭爐燒製燒味。而龍門大酒樓係其中一間少數保留有炭爐的酒樓。

用炭爐燒製的燒鵝特別有風味,未嘗心先動.燒鵝守來陣陣炭香,而且汁多肉嫩,滿口油香,肥而不膩.實在教人難以抵擋.

願大家都可以好好享受下餘幾天的燒鵝香.

PinkBegonia - 2009年11月23日 20:17

守來, 錯字. 應為, 傳來.

jchong - 2009年11月23日 22:08

這第一次也是最後一次,他日酒樓關門,也不覺可惜,這似一無是處的老店,除了是我們逝去歲月的某種註腳外,真不知道有什麽值得保育或保留?龍門開在鬧市裡,或也是種錯配;龍門,應是遙遠所在的一道客棧居停,浪蕩此生,江湖易老,只想在西風夕照下的草寮喝杯熱茶冷酒,管它留不留
龍門大酒樓

NB4Xmas - 2009年11月23日 22:30

如果一個人,每天係同一酒樓飲茶,這裡飲啲唔係食物好與壞,而是佢對酒樓啲一種感情。

e

ewew - 2009年11月24日 13:01

MB4Xmas,午安!同意閣下所言,如果每天去同一間酒家飲茶已是感情的問題。記得以前親戚攪海鮮酒家,頗有水準,引來名人、日本仔日日來幫襯,品嘗過后,老闆跟客人打牙較,就這樣便建立了感情,不過攪酒樓很困身,簡直就係賣身,后因業主加租一倍,結束了,可惜。

NB4Xmas - 2009年11月25日 00:17

hi ewew Good evening, 對,做什麼行業,都需要同顧客建立了感情。
我同學啲父親,攪悅X,悅Y都因為種種因由而結束哂。
開一間好酒家唔容易呀,

e

ewew - 2009年11月25日 14:49

NB4Xmas,攪酒樓簡直是攞命,單是要攪掂師已是一大學問仲未計其他人,記得其中一職員的兒子已成香港名歌星 - 古巨基。

李思行 - 2009年11月25日 19:04

宮燈
宮燈
雕龍

李思行 - 2009年11月25日 19:07

樓梯也很美麗
《三英戰呂布》木雕
天花燈飾

李思行 - 2009年11月25日 19:08

大型走馬燈
龍門
龍門

李思行 - 2009年12月09日 02:47

starstar 一點啦!我要抖抖啦!88 12月9日 00:58

PW馬甲 今晚吹住咁多先, Good Night Everyone!88 12月9日 00:59

NB4Xmas
PW馬甲兄點解對
乜鬼電子書,教科書, 家教問題,這事咁敏感? 12月9日 01:00

李思行 她會不會是一個人住?似初期的我嗎,starstar 妹?嘻嘻。

蘇慧倫 - 我一個人住
http://www.youtube.com/watch?v=wrpbE3IgLz4 12月9日 01:00
附加連結
• 蘇慧倫 - 我一個人住
李思行 小公主,小王子,晚安!嘻嘻。 12月9日 01:02

NB4Xmas Good Night PW馬甲兄. 12月9日 01:02

PW馬甲 starstar 錯喇! 小弟鍾意拆蝦拆蟹, 所以蝦蟹會留俾自己. 魚通常會多舊的, 所以會攞黎掉! 哈哈..哈哈..88 12月9日 01:03

李思行 NB4Xmas 兄,因為他有兩位小公主快要讀書。嘻嘻。 12月9日 01:03

NB4Xmas Good Night Starstar. 12月9日 01:03

PW馬甲 NB4Xmas 明天試下答你. 88 12月9日 01:04

NB4Xmas 因為他有兩位小公主快要讀書--I see, Thanks思行兄. 12月9日 01:07

李思行 NB4Xmas 兄,你怎知是靚女?像以前的報紙,逢 C 必艷,逢盜必大!哈哈。 12月9日 01:07

NB4Xmas 因為好多男士圍住她,無論什麼都講一餐。 12月9日 01:14

李思行 近我家牛棚,嘻嘻。 12月9日 01:16

李思行 => 牛棚近我家。哈哈。 12月9日 01:21

NB4Xmas 近我家牛棚--咁你唔使買牛奶。

首次聽她啲音樂。

薩頂頂-萬物生MV(中文版)

http://www.youtube.com/watch?v=ayhVTaA9EfU

http://www.youtube.com/watch?v=ayhVTaA9EfU 12月9日 01:25
附加連結
• 薩頂頂-萬物生MV(中文版)

李思行 我不會,嘻嘻。 12月9日 01:26

李思行 你信佛? 12月9日 01:27

NB4Xmas 你信佛?--我冇任何信仰。How about you? 12月9日 01:29

李思行 很多年前曾到過西藏。 12月9日 01:30

李思行 回應 (1771)相加就是88! 12月9日 01:30

NB4Xmas 你都去個好多地方(我都喜歡西藏。) 12月9日 01:32

李思行 與佛有緣,家中有觀音,但不敢說是教徒。 12月9日 01:33

李思行 萨顶顶 万物生 梵文版
http://www.youtube.com/watch?v=fB1i1rHl0og&feature=related 12月9日 01:34
附加連結
• 萨顶顶 万物生 梵文版

NB4Xmas
天边" - 草原之歌 "Horizon" - The Song of Inner Mongolia

http://www.youtube.com/watch?v=meWBsE-mYO4 12月9日 01:36
附加連結
• 天边" - 草原之歌 "Horizon" - The Song of Inner Mongolia

NB4Xmas 咁多宗教中,我比較對佛教有多啲好感。
其他有太多問題。 12月9日 01:39

李思行 個人觀感是佛教比較平和,包容,中性及與人為善。 12月9日 01:42

NB4Xmas 你知道有什麼網子係比較簡易啲佛學。 12月9日 01:43

李思行 王菲 的 彌勒佛咒。

Faye Wong - Maitreya Buddha Mantra
http://www.youtube.com/watch?v=aX76E0AqhYY&feature=related 12月9日 01:44
附加連結
• Faye Wong - Maitreya Buddha Mantra

NB4Xmas Sorry,網址至arm. 12月9日 01:45

兩果 Hi,各位好!難得今晚人齊,我也來搭把咀.我很少說人的不是,人的相處,貴在互相尊重.而人各有所長,子曰:"三人行必有我師",做人無須妄自菲薄.只是壇上有個別人的行徑真不敢恭維.今天不見香江逸士上壇,不知他以後還會來否?對有才情的人我會十分珍重,但一個人,德較才更重要. 12月9日 01:47

NB4Xmas Good Afternoon 兩果兄,很久冇同你打招呼。

你那邊好冷,出入小心。 12月9日 01:50

NB4Xmas 兩果兄,香江逸士兄,久不久都有post啲近況上網。但係我同他不認識。 12月9日 01:54

李思行 你可以試讀 星雲大師 和 證嚴法師 的作品。都是很淺白和入世,易於明白。特別是 證嚴法師 的《靜思語》系列,適合不同程度及初學者。

有時不一定要讀甚麼經書的。最緊要是「佛在心中」及能夠把佛學「融入生活」。去年我曾在壇上起一樓講佛的,找到後貼上來給你分享。 12月9日 01:55

李思行 兩果 兄,你好!之前我也曾在壇上說過,最怕是「有才缺德無品」! 12月9日 01:59

NB4Xmas Thanks 思行兄 .

最緊要是「佛在心中」及能夠把佛學「融入生活」-- Right.

但係都想認識基本知識。 12月9日 02:01

李思行 逸士 在壇上日子淺,他有自己博客的,我曾誤打誤撞到過。嘻嘻。 12月9日 02:02

NB4Xmas 缺德無品--係咪同EQ 有好大關係。 12月9日 02:04

兩果 NB4Xmas 兄,謝過關心.這裏前幾天來了寒流,冷了一點,但室內有暖氣,倒是雪突然而來,積雪過多,交通大亂.現已清理好了.香江逸士兄是新網友,我和他不熟,但看得出他是有才情的人. 12月9日 02:05

NB4Xmas 有時面對啲衰客戶,真係需要好好啲EQ。 12月9日 02:08

李思行 之前介紹兩位大師的作品都有理論夾集其中,若「基本知識」是指佛學歷史,名詞解釋,這個就有點難度,因為不同的經書都說不同的東西,你或可隨意 google 佛學理論,佛學知識,看你是否「與佛有緣」吧!嘻嘻。 12月9日 02:10

NB4Xmas Alberta, Calgary 同upstate New york 都喺咁多雪。好咗清除雪清得好快。 12月9日 02:12

兩果 思行 兄,你好!知我者兄也.今天說多了,也有可能讓人窃聴.夜深了,思行兄要休息吧?我也要下線了,改日再會. 12月9日 02:13

李思行 但印象中,博客主人不是以香江逸士為名的。而作品內容就一樣,發表的時間是幾年之前的。 12月9日 02:15
NB4Xmas 對,看我係咪「與佛有緣」,我諗佛法無邊,會收我這個悟性咁低啲弟子。 12月9日 02:16

李思行 兩果 兄,再會。 12月9日 02:16

NB4Xmas Bye 兩果兄.Ok改日再會. 12月9日 02:17

NB4Xmas
All I Want for Christmas Is My Two Front Teeth

http://www.youtube.com/watch?v=RRJTvuIP-7I 12月9日 02:24
附加連結
• All I Want for Christmas Is My Two Front Teeth

NB4Xmas
(HD) Feliz Navidad - Spanish Christmas Song

http://www.youtube.com/watch?v=aHSxhW_1fkM 12月9日 02:29
附加連結
• HD) Feliz Navidad - Spanish Christmas Song

NB4Xmas Good Night 思行 兄, Bye.See You. 12月9日 02:31

李思行 NB4Xmas 兄,再見。 12月9日 02:36

李思行 - 2009年12月09日 03:26

小弟多謝各位大駕光臨!

請繼續點歌,大包,馬拉糕,碳燒叉燒,燒鵝等等,任食唔嬲!嘻嘻。

奧霸馬 - 2009年12月09日 09:00

我奧霸馬第一個喺這個私隱派對做DJ。
首先來一round love songs from the greatest love movies。

West Side Story-Tonight

http://www.youtube.com/watch?v=5_QffCZs-bg

Casablanca song with lyric

http://www.youtube.com/watch?v=xtnUzvtZIq4

As Time Goes By

http://www.youtube.com/watch?v=GjKPjqU0g50
West Side Story-Tonight
Casablanca song with lyric
As Time Goes By

奧霸馬 - 2009年12月09日 09:33

呀嬋,大包整多两笼.(留反被思行 兄.)
呀嬋咪走住,馬拉糕.
Starstar,鍾意食馬拉糕.

Don Juan De Marco soundtrack - Cuando La Ames

http://www.youtube.com/watch?v=-AdIrGhjscs

Don Juan DeMarco - Don Alfonso

http://www.youtube.com/watch?v=HJITzJM2Pno

Don Juan DeMarco Soundtrack - Don Juan

http://www.youtube.com/watch?v=Vqp0O6vqJmQ
Don Juan De Marco soundtrack - Cuando La Ames
Don Juan DeMarco - Don Alfonso
Don Juan DeMarco Soundtrack - Don Juan

李思行 - 2009年12月09日 10:48

奧霸馬 兄,小弟沒發請帖給你,誰是無間道?快說,否則不要怪小弟嚴刑迫供!哈哈。

starstar - 2009年12月09日 11:36

哈哈!有馬拉糕食我實唔走.

呢個真係名符其實的私竇,外面又無連結,想入來都唔係易.

曾偉眠 - 2009年12月09日 12:25

思行 兄,
搞咩鬼咁神祕?
有勁料爆乎?
嘻嘻!

曾偉眠 - 2009年12月09日 12:27

曾偉眠 - 2009年12月09日 12:34

starstar 妹,
私竇? 咪放啲四級上來都得?
嘻嘻?
但會唔會失驚無神被人拆咗楝樓?

starstar - 2009年12月09日 13:00

偉眠兄 可能思行兄有絶密寫真係度公開.引頸以待.

四級? bb相你要唔要?

李思行 - 2009年12月09日 13:43

快兩點鐘了,還有點心出爐嗎?有甚麼食剩?嘻嘻。

李思行 - 2009年12月09日 14:31

吓,兩個「趙」完鬆?

曾偉眠 - 2009年12月09日 15:04

思行 兄,
想食點心?
先備好消滯丸喇!
嘻嘻!

曾偉眠 - 2009年12月09日 15:05

曾偉眠 - 2009年12月09日 15:06

曾偉眠 - 2009年12月09日 15:07

曾偉眠 - 2009年12月09日 15:08

曾偉眠 - 2009年12月09日 15:10

曾偉眠 - 2009年12月09日 15:10

曾偉眠 - 2009年12月09日 15:11

曾偉眠 - 2009年12月09日 15:13

飽未?
哈哈哈!

李思行 - 2009年12月09日 15:20

嘩!偉眠 兄,你不怕整「lum」棟樓嗎?(未食 lunch)我食咗先(再)講,哈哈。

starstar - 2009年12月09日 15:26

嘩!目不暇給!

我想食叉燒飯.

曾偉眠 - 2009年12月09日 15:30

思行 兄,
當然唔怕啦,
你食飽後可删掉它嘛!
嘻嘻!

Evergreen by Barbra Streisand
http://www.youtube.com/watch?v=p74vpoJ681U

Evergreen by Barbra Streisand

曾偉眠 - 2009年12月09日 15:47

starstar 妹,
白飯任裝 !

starstar - 2009年12月09日 15:48

好似幾惹味喎! 多謝偉眠兄!

starstar - 2009年12月09日 15:48

趁我記得, 要問問你點解個筆名要用個"眠"字? 聽你講你又唔係特別鍾意瞓覺啫!

曾偉眠 - 2009年12月09日 16:10

只是隨手抽了個伊貓戶口來用,
小弟中文根底又唔好,
用手寫板時都唔知點解寫咗個眠字出來,
一切皆意外囉,
其實我唔係寫呢個字架,
現在我都唔記得當時是打算寫甚麼字的,
本來諗着只用一次咪無所謂囉,
點知唔經唔覺上了信壇這麼久,
真慚愧!

starstar - 2009年12月09日 16:13

原來如此!

真係每個筆名都有段意外!

雨果變成兩果都係類似的意外.

李思行 - 2009年12月09日 16:17

小弟真是三思而後行呵!哈哈。

starstar - 2009年12月09日 16:22

所以我咪話你個筆名似個飽經風霜的老人囉!哈哈!

曾偉眠 - 2009年12月09日 16:54

下次小弟寫錯字,
煩請即時指正,
好大可能我自已以為寫對的,
真懷念360喔!
謝謝!

RAF "Self control"
http://www.youtube.com/watch?v=bJfeyG644TU&feature=related

RAF "Self control"

李思行 - 2009年12月09日 16:59

正所謂「唔怕生壞命,最怕改錯名」!哈哈

(絶無任何貶意)

曾偉眠 - 2009年12月09日 17:16

好睬,沒有寫成曾係眠,
否則......

starstar - 2009年12月09日 17:19

忙到皮質醇偏高!記得以前午間有個節目叫[偷得浮生半日閒],以前大家的生活素質重好過現在, 而家偷半個鐘都難!

starstar - 2009年12月09日 17:20

哈哈哈! 偉眠兄 你......

starstar - 2009年12月09日 17:21

思行兄 考慮吓生日個日放張bb照上來呀!

曾偉眠 - 2009年12月09日 17:27

88!

You're So Vain - Carly Simon - Live From Martha's Vineyard
http://www.youtube.com/watch?v=mQZmCJUSC6g

Carly Simon -You're So Vain

starstar - 2009年12月09日 17:29

88 偉眠兄!

麻甩佬 - 2009年12月09日 19:46

哈哈,咁能隱蔽,果然是鐵竇!

麻甩佬 - 2009年12月09日 19:47

Hello, 各位好!

麻甩佬 - 2009年12月09日 19:48

突然有一種正在躲起來做壞事的感覺......
哈哈......

PW馬甲 - 2009年12月09日 21:56

各位晚安!差啲唔知[掟]入黎!哈哈..

李思行 - 2009年12月09日 23:21

晚安!夜茶時間,哈哈。

NB4Xmas - 2009年12月09日 23:21

門口條靚唔比我入來,我達PW馬甲個躲,才可入來。

good evening PW馬甲兄。

NB4Xmas - 2009年12月09日 23:23

Good Evening 思行兄,叫出邊條靚唔好咁吋。

starstar - 2009年12月09日 23:24

哈哈哈!各位晚上好!

starstar - 2009年12月09日 23:25

NB4Xmas 你成日都比人寸? 係咪你個樣寸得先?

李思行 - 2009年12月09日 23:28

NB4xmas 兄,出邊發生甚麼事,我沒有看見?

NB4Xmas - 2009年12月09日 23:29

Good Evening Starstar,一上里,就窒我,係咪我好蝦。

starstar - 2009年12月09日 23:31

思行兄 會唔會考慮吓我今日下午的提議,放張bb相上來?

starstar - 2009年12月09日 23:33

哈哈 NB4Xmas 從來都唔覺得你好蝦, 淨係覺得你好魚.

friend先窒你咋!

NB4Xmas - 2009年12月09日 23:36

KLINCI S RIBNJAKA ''Mama je ljubila Djeda Mraza'' (I saw mommy kissing Santa Claus) ♪♫

http://www.youtube.com/watch?v=_KCGR2vj1Q4
KLINCI S RIBNJAKA ''Mama je ljubila Djeda Mraza'' (I saw mommy kissing Santa Claus) ♪♫

李思行 - 2009年12月09日 23:38

「文字」沒有表情,切記。

NB4Xmas - 2009年12月09日 23:39

Starstar,淨係掛住好魚,咁你釣到末?

starstar - 2009年12月09日 23:41

思行兄 文字沒有表情 --> 咁即係點?

starstar - 2009年12月09日 23:41

NB4Xmas 淨係釣到一蘿蘿蝦蝦蟹蟹上來比pw慢慢拆.哈哈!

NB4Xmas - 2009年12月09日 23:44

NB4Xmas - 2009年12月09日 23:47

starstar - 2009年12月09日 23:48

李思行 - 2009年12月09日 23:50

「文字沒有表情 --> 咁即係點? 」如何相熟都好,有時一個唔覺意,觸動了看者的神經也不知道而產生誤會。

starstar - 2009年12月09日 23:53

你是叫我慎言嗎?

NB4Xmas - 2009年12月09日 23:57

思行兄,明白,所以如果我有什麼說錯或一個唔覺意講錯野,
請,please,請,大家提醒。多謝,多謝。

PW馬甲 - 2009年12月09日 23:57

哈哈...一開始就已經拆蝦拆蟹, 同樓主增慶乎?哈哈..

NB4Xmas - 2009年12月10日 00:00

李思行 - 2009年12月10日 00:01

只是剛才的回應不像平時慣常看到的,沒有甚麼了。嘻嘻。

PW馬甲 - 2009年12月10日 00:02

NB4Xmas 撻小弟個躲, 會俾人揼多兩槌, 小心!小心!哈哈..

starstar - 2009年12月10日 00:05

原來如此!

NB4Xmas - 2009年12月10日 00:05

Good Evening PW馬甲兄,你啲撚手炒蝦拆蟹,我想食避風搪炒蟹,勤辣。唔該。

starstar - 2009年12月10日 00:09

我鍾意食清蒸蟹,啲肉特別鮮美.

NB4Xmas - 2009年12月10日 00:10

思行兄,Sorry, I didn't mean it.

Natalie Dessay - Italian Opera Arias

http://www.youtube.com/watch?v=OOgibe6AogY
Natalie Dessay - Italian Opera Arias

NB4Xmas - 2009年12月10日 00:14

好一蒂茉莉花.

Opera - Jasmine Flower - Song Zuying, USA The Kennedy Centre

http://www.youtube.com/watch?v=QbEjPGsTq1k
Opera - Jasmine Flower - Song Zuying, USA The Kennedy Centre

starstar - 2009年12月10日 00:15

NB4Xmas 你下次講錯野,罰你貼自己的真身上來.

starstar - 2009年12月10日 00:17

剛才上堂差啲又釣魚,我今晚早啲休息.88!

NB4Xmas - 2009年12月10日 00:20

Good Night Starstar.BB

NB4Xmas - 2009年12月10日 00:25

PW馬甲 - 2009年12月10日 00:25

NB4Xmas 小弟比較「背」, starstar 幾時窒你???

李思行 - 2009年12月10日 00:25

這幾天,家中電腦上壇,前樓和P場都好慢?!

NB4Xmas - 2009年12月10日 00:37

PW馬甲兄, starstar 幾時窒你??? 唔知? 但係我成日被人窒,都會置之不理。習慣了。

李思行 - 2009年12月10日 00:51

我佛慈悲 普渡眾生 若眾生有你無我 還佛甚!
2009年02月02日 00:31 李思行

大年初二、初三讀“車公廟祈福‧‧‧”帖內有關《佛》的討論,,有感此帖應講籤文而非佛學,而各壇友特別是金鋒先生的發表,覺得尚有空間可供討論,所以另開此帖,望能拋磚引玉。先此聲明:小弟不才,至今末有完整讀完任何一本佛經或佛教/學的書籍,只是閒時在不同的刊物東看一句,西看一句。所以下面如有任何錯誤的地方,萬望壇上高人指正。

愚見以為,不論甚教派,《佛》只得一位。那誰個才是“真”佛?首先,小弟以簡單(膚淺?一笑自己)的角度來看:我就是佛,佛就是我,我就是自已(我自己,你自己,他/她自己)!因為是“我佛慈悲”,不是“你佛慈悲”、“他/她佛慈悲”,也不是“佢佛慈悲”!更不會是我“的”佛慈悲這等層次!

從另一角度來看,由於所有人對自已都有要求和渴望,但又有感自已經常力有不隸,所以唯有向他(人)求(助),可惜他也是“人一個”,於是只好把“他”化作一外在《色相》,冠之以佛(陀)、菩薩或神等不同稱謂。由於不同的人有不同的要求和渴望,所以水上人家便有天后娘娘之《色相》來保風調雨順,黑白二道便借了關二哥之《色相》以補其正氣、公正之不足。查實都是把心中的希冀,經過外在的《色相》反射出來,從而得到“心靈慰藉”。而後有來者,眼見這具《色相》有“能力”滿足和自己相同或類似的要求和渴望時,便因利承便,拜“他”,信“他”了。不知可否以此解釋金鋒先生初一要先拜黃大仙,後拜觀音,再拜黃大仙,到了初三便去拜車公?年六還要去一次觀音廟嗎?

至於《色相》一詞,小弟以為在這裏是泛指一切(曾經真實存在之)古人,被借身幻化成佛(或神)、菩薩、羅漢、天后娘娘、關公等等(始於 釋迦牟尼?)。但今天民智已開,否則零三年一眾為沙士捐軀的醫護人員,已被人設廟奉為菩薩以保健康!不信?可到“香港公園”一看,近“太極廊”處,已有一眾沙士英雄/雌的頭像供市民悼念,只是不設燈油香爐罷了(《色相》一詞,如有錯誤,可指正)。

至於普渡眾生的《眾生》,小弟以為泛指一切生命萬物,非獨人類,也不分種族,不分你我,更不應是“力所能及的社群或只有愛國的人”(金鋒語)。

雖然眾生都可以是/成佛,但若信佛/教,拜神(佛從不叫人拜神,是人叫人拜的)只是想得到保護(或曰只懂要求),便恐怕難以位列羅漢,遑論菩薩,佛陀!

金鋒先生曾問叔保羅兄:“車公這些中國菩薩有沒有向全世界宣傳,請外國人入教?為什麼這些中國菩薩的廟宇只在中國人社會出現?”,不知是否以此呼應之先前所說的“中國的菩薩,只保護中國的人民”(金鋒語,有點黑社會味道的黑色幽默!?一笑)。小弟膽粗,代叔保羅兄回答:此事非車公之過或“其力所不能及”(金鋒語),實乃一眾如金鋒先生或我或他之中國教友、道士、和尚僧侶之不力也!個中原因不一而足,歷代中國向以“中土、天朝、上邦”自居而流於“自我封鎖/閉”或受儒學(?)影響而不喜走出家門“Comfort Zone”,此其一;再者,此亦國人由來已欠之“市場學Marketing”課題(二者並無深究表過不贅)。那有初則怪責菩薩“其力所不能及”,後則把菩薩(車公)和道士僧侶混為一談之理!金鋒先生可有聽過《佛法無邊》和《無量菩薩》嗎(現代語:愛是無崖)!?

另,小弟真的末曾聽過有“天后娘娘教”,“車公教”和“黃大仙教”!?也只曾聽過有人(道士,教徒,傅道人)叫人入教,而末曾聽過甚《佛》或甚《菩薩》叫人入教得咁神奇(金鋒語,取其大意),望得壇上高人不吝賜教。

最後,此文全是小弟之個人見解,除引用金鋒語外,因才疏而末能引經據典或東“剪”西“貼”或左拼右湊,所以文責自負。小弟亦從不否定 神/佛/靈界 之存在,但苦無深入之認識、認知,如有傷及任何壇友之宗教信仰,小弟 先行賠個不是。

回應:

liuyun 思行兄此文甚妙!兄雖謙稱“末有完整讀完任何一本佛經或佛教/學的書籍”,但對佛法佛理感悟甚透,深得禪宗“不立文字,教外別傳,正法眼藏,涅槃妙心,實相無相,微妙法門”之旨。
兄所說的“我就是佛,佛就是我”,甚是也!自性即佛,不假外求。於自己色身之內歸依法、報、化三身佛,如同基督教的圣父、圣子、圣靈三位一體。
六祖壇經曰:「於自色身,歸依清淨法身佛。於自色身,歸依圓滿報身佛。於自色身,歸依千百億化身佛。」
三界唯識,萬法唯心,我們求神、佛、菩薩保佑,實際上就是求自性本有的神、佛、菩薩。金鋒不懂宗教,自性迷亂,就是從年初一拜到年三十,恐怕也是徒勞的。一笑。 2月2日 13:13

叔保羅 思行兄, 謝賜鴻文,你說出了我等無宗教信仰,又從俗世的眼光、學理來觀察的感受。甚讚同人把其自我期許,以及行為準則戒律,投射成為神,以策勵自己。
各大宗教中,在下又覺得基督教又較遠離兄所言的"色相",依其教義,我等都活在"主內",從主內看主,已無色相可以見到了。與天主教的十字架比較,基督教已無須把耶穌像顯示於其上.
佛教卻是一種沒有神的宗教,佛陀並不掌管眾生,佛陀只弘揚佛理。
道家本也無神仙,只有大自然以及生化大自然萬物的冥冥中之"道"。 2月2日 15:10

liuyun 各大宗教中,都有法、學、教三者,三者有同有異;其中最應追從的是法。
保羅兄,有否見到昨晚aglam兄制作的那張妙圖? 2月2日 15:23

李思行 liuyun兄,過獎了。小弟不是不想完整讀完任何一本佛經或佛教/學的書籍,奈何慧根有限!就是短短的一篇“心經”,也末能真個參透! 2月2日 15:24

李思行 叔保羅兄,小弟對西方宗教沒有甚接觸,想信David Chan兄可與你分享的。 2月2日 15:26

liuyun 思行 兄,其實閱經也不需求多,視各人因緣而定。一部兩百多字的《心經》若能參透已足亦。禪門常說:佛法無多子。六祖大師說:前念迷,即凡夫;後念悟,即佛。可見,佛與凡夫的差別就在于悟與迷一念。在下覺得思行兄已甚得精髓。 2月2日 15:43

李思行 - 2009年12月10日 00:56

NB4Xmas 兄,以上是小弟昨晚說的,今年二月談佛的舊貼,給你分享。

NB4Xmas - 2009年12月10日 00:59

多謝思行兄,我需要慢慢去看。

PW馬甲 - 2009年12月10日 01:03

思行兄 可惜小弟信聖經入面嘅神, 未能搭咀. 哈哈..

PW馬甲 - 2009年12月10日 01:11

GOOD NIGHT 88

李思行 - 2009年12月10日 01:12

李思行 - 2009年12月10日 01:13

starstar 妹,PW 兄,晚安!

NB4Xmas - 2009年12月10日 01:13

Good Night PW兄 See You.Bye

李思行 - 2009年12月10日 01:18

PW 兄,無問題,反正「滿天神佛」!哈哈。證嚴法師 的《靜思語》系列,不信佛的也可以讀得明白,所寫的都是一些很生活化的故事。

NB4Xmas - 2009年12月10日 01:23

「滿天神佛」!--只要道人向善。

李思行 - 2009年12月10日 01:36

NB4Xmas 兄,這兩天工作順利嗎?

NB4Xmas - 2009年12月10日 01:42

思行兄,啲顧客好像中末有錢去辨聖誕禮物。比平時好少少。
經濟不景。我諗香港會好啲。Thanks for asking.

李思行 - 2009年12月10日 01:51

再看你前樓的回應,有點不開心似的。

兩果 - 2009年12月10日 01:54

各位好!新窦首日,差不多人齊了.我先來報到.偉眠兄的"眠"是否"岷"?送上一首"心裏有個詸",哈哈.
羅文 - 心裡有個謎

兩果 - 2009年12月10日 01:57

NB4Xmas 兄, 思行兄,進來打個招呼,有事先行告退,又做流星雨了,不好意思.晚安/午安.

李思行 - 2009年12月10日 01:58

兩果 兄,你好!

李思行 - 2009年12月10日 02:01

兩果 兄,不要介意。今日是「新屎坑」,所以差不多人齊,哈哈。

NB4Xmas - 2009年12月10日 02:01

Good Afternoon 兩果兄,你好。

李思行 - 2009年12月10日 02:04

NB4Xmas 兄,現場版本的 Take It Easy!嘻嘻。

Take It Easy-The Eagles (Live)
http://www.youtube.com/watch?v=ScG0ilS0dgI

Take It Easy-The Eagles (Live)

NB4Xmas - 2009年12月10日 02:04

有點不開心似的-- 不是不開心。只是告訴她好多人係為糊口需要工作。

NB4Xmas - 2009年12月10日 02:11

Thanks, Take it easy -- I will.

其實有好多年青人沒有經歷辛勞。天天只有吃喝玩樂,一有少少麻煩就話mudmud等等。

李思行 - 2009年12月10日 02:11

沒有就好了!我要休息啦,再見。

NB4Xmas - 2009年12月10日 02:14

Good Night 思行兄,See You.

NB4Xmas - 2009年12月10日 06:58

回應 (188)閱讀 (768) -- New Life 知你鍾意幸運組合,這個送給你。

The Friendship Song - "Friends are Quiet Angels"

http://www.youtube.com/watch?v=7X7d7Ul6PmI
The Friendship Song - "Friends are Quiet Angels"

starstar - 2009年12月10日 08:57

Hi NB4Xmas 你do多一個鐘就收工, 我現在才開始一天的辛酦!

開工前先嘆杯泡沬咖啡.

starstar - 2009年12月10日 08:58

呢兩日我都覺得信壇行得好慢,應該唔係電腦本身的問題.

NB4Xmas - 2009年12月10日 09:18

Good Morning Starstar,係呀,我DODO。只要唔喺LULU就得啦。

你慢慢享受你啲泡沬咖啡。

尋晚瞓得好唔好呀?

starstar - 2009年12月10日 09:36

好難瞓得好,今朝好眼瞓,要靠咖啡支持.

starstar - 2009年12月10日 09:37

有工作總好過無所事事,如果能力許可,我都希望可以做到65.

NB4Xmas - 2009年12月10日 09:41

Starstar 我收工啦,你慢慢工作,今晚見。

three dog night - joy to the world

http://www.youtube.com/watch?v=dFypAB7nYGA

Joy to the world...Nat King Cole

http://www.youtube.com/watch?v=Y5iRUABBiko
three dog night - joy to the world
Joy to the world...Nat King Cole

starstar - 2009年12月10日 09:42

starstar - 2009年12月10日 16:13

偉眠兄 點解你可以記到咁多歌名? 查實係咪係youtube打出你當時想到的說話,然後再找歌曲?

曾偉眠 - 2009年12月10日 16:17

starstar 妹,一笑!
小弟借了思行兄的心經,
在過濾一下前樓的歪氣,
但看來無作用!

曾偉眠 - 2009年12月10日 16:21

小弟曾聽過上海合唱團的大悲咒梵唱,
真係好有FEEL的,
可惜youtube找不到!

曾偉眠 - 2009年12月10日 16:21

小弟是用歌詞去找歌名的,
嘻嘻!

曾偉眠 - 2009年12月10日 16:25

思行 兄,
請把小弟上載的相片删除,
感到拖慢了此樓的速度反應喔!
謝謝!

starstar - 2009年12月10日 16:31

偉眠兄 有些事情永遠說不清.

starstar - 2009年12月10日 16:33

我家旁是師姑庵,每天清早五時便唸經,我已聽到純哂,無咩感覺!

starstar - 2009年12月10日 16:36

你好似淨係記得啲情歌, 以前追女仔時用慣用熟?

曾偉眠 - 2009年12月10日 16:38

天天聽唸經也睡不好?

曾偉眠 - 2009年12月10日 16:40

小弟是好被動的,
哈哈哈!

starstar - 2009年12月10日 16:41

有時嘈住我瞓唔到!

starstar - 2009年12月10日 16:44

每年都有幾次大法事,叫什麼[海陸道行],也記不清楚,主持用喇叭廣播唸經, 我個刻特別明白孫悟空被唐僧唸緊咒的感受.

starstar - 2009年12月10日 16:45

個個男人都話自己好被動,唔通全部都係女仔做主動?半信半疑!

曾偉眠 - 2009年12月10日 17:06

小弟反映事實,
唔好唔信呀,
嘻嘻!

曾偉眠 - 2009年12月10日 17:07

緊箍咒?
會否是邪教來的?

starstar - 2009年12月10日 17:19

係正當的師姑庵來架!

starstar - 2009年12月10日 17:20

或者我悟性差,與佛無緣.

starstar - 2009年12月10日 17:27

收咗工? 今晚使唔使去同客人聯誼?

我今日終於可以準時收工!

曾偉眠 - 2009年12月10日 17:29

阿彌佗佛!
善哉善哉!
88!

starstar - 2009年12月10日 17:31

曾偉眠 - 2009年12月10日 17:31

今天謝絕探訪,
嘻嘻!

starstar - 2009年12月10日 22:37

讀書時參加學校的音樂比賽便是選了這首歌 --- 關正傑 一點燭光

結果, 當然是鎩羽而歸.

http://www.youtube.com/watch?v=EtK62MeLjlY
關正傑 一點燭光

starstar - 2009年12月10日 22:45

喜歡這首歌的旋律 -- 昨夜的渡輪上

http://www.youtube.com/watch?v=lBqwB2y64MA
昨夜的渡輪上

長川 - 2009年12月10日 23:05

大家好!

忽然間,長川想起細細個睇過嗰套電影─「金屋春宵」(1961)同名主題曲,點俾各位聽聽。

當年片中三大明星,非同小可─

Rock Hudson, 洛克遜
Gina Lollobrigida, 隔籬阿婆煲裂雞蛋(珍娜羅露布烈吉坦)
Sandra Dee, 仙杜拉蒂 (長川當年人細鬼大嘅玉女偶像)

Come September

starstar - 2009年12月10日 23:09

將[順流逆流]譯作 ups & downs, 各位認為如何?

http://www.youtube.com/watch?v=yBriz8f8tSI
順流逆流

starstar - 2009年12月10日 23:10

長川 好開心見到你! 你好嗎?

starstar - 2009年12月10日 23:17

1961年出品的電影,看上去很有氣派!

NB4Xmas - 2009年12月10日 23:24

Good evening Starstar,今晚咁早。唔使上學?

starstar - 2009年12月10日 23:26

Hi NB4Xmas! 今晚唔使,返多一個星期就放聖誕,到下年先再返.

starstar - 2009年12月10日 23:29

你有無訂閱網上信報?

今日林行止講節日送禮,感情增值?純屬浪費. 如是, 你舖頭的生意就會少好多.

NB4Xmas - 2009年12月10日 23:31

Starstar,看來你都好好學同好照顧家人,。小心健康。

長川 - 2009年12月10日 23:33

starstar 你好!托福~~

哈哈哈~~

Still Alive

starstar - 2009年12月10日 23:35

一些無謂的禮,着實可免則免, 無謂浪費資源.

每年聖誕新年,見到工作地方最頂級的一層有理無理訂購一叠叠的咭,求其簽個名加張哠片送出街,佢地之間又互送,然後又收到一堆堆寄來的咭,大家又求其拆開係咁意望兩眼,邊個送來都唔知就扔埋一邊, 節後扔掉幾百張咭, 極度浪費!

starstar - 2009年12月10日 23:37

長川雖然時常自認老餅,其實好IN.

NB4Xmas - 2009年12月10日 23:37

你有無訂閱網上信報?--無訂,但係我都贊成佢講,好多人喺求求其其去買啲東西只是敷衍了事。尤其是男士。

starstar - 2009年12月10日 23:39

NB4Xmas 好多事都係一環扣一環,要返學因為要保住份工, 保住份工有收入先可以照顧家人.

NB4Xmas - 2009年12月10日 23:39

Good Evening/Good Morning 長川 兄, 第一次同你問好。

starstar - 2009年12月10日 23:40

NB4Xmas 好多人喺求求其其去買啲東西只是敷衍了事。尤其是男士 -- 你係咪其中一份子? 哈哈!

NB4Xmas - 2009年12月10日 23:43

所以話做一個孝順子女係唔容易。特別你哋G3。

長川 - 2009年12月10日 23:45

NB4Xmas 係?似乎好 say hello 過,點都好啦,你好!

starstar - 2009年12月10日 23:46

有時可能係責任多於一切.

starstar - 2009年12月10日 23:46

思行兄重未到?

NB4Xmas - 2009年12月10日 23:48

唔好笑我,我喺一個冇感覺啲人,好多朋友寄聖誕卡給我我都無回覆。久而久之冇晒聯繫。

李思行 - 2009年12月10日 23:49

長川 兄,多謝光臨!哈哈。

starstar - 2009年12月10日 23:50

長川 好耐無係信壇出現,現只做旁觀者?

NB4Xmas - 2009年12月10日 23:51

經常聽佢地講長川兄喺個好好啲學者。多多指點小弟。

NB4Xmas - 2009年12月10日 23:52

Good Evening 思行兄.

李思行 - 2009年12月10日 23:52

長川 兄,這裏有大包,雞包仔,馬拉糕,炭燒叉燒,燒鵝等等,不要客氣!嘻嘻。

starstar - 2009年12月10日 23:53

NB4Xmas 中學後我都無送過聖誕咭,希望保持聯絡的反而會寫多幾封信.

starstar - 2009年12月10日 23:54

思行兄 終於等到長川出現啦!

starstar - 2009年12月10日 23:56

個樓就係比上面的大包細包墜到塌咁滯,思行兄睇怕係時候要出手刪緊啲.

李思行 - 2009年12月10日 23:59

NB4Xmas 兄,長川 兄擅長「對」野,還教識我不少基本技術。這些《龍門》美食,就當作謝師宴吧!哈哈。

李思行 - 2009年12月11日 00:01

已刪去偉眠 兄帶來的點心。嘻嘻。

NB4Xmas - 2009年12月11日 00:02

有冇聯絡都唔重要,只要在心中。
好像New Life知道她近況如何?好像好久唔見她。

starstar - 2009年12月11日 00:04

NEW LIFE間中有係前樓留言,然後一陣風咁又走咗,希望佢會抽空入來聚一聚.

NB4Xmas - 2009年12月11日 00:04

吃完啲點心緊喺需要清除。

NB4Xmas - 2009年12月11日 00:09

New Life 我好欣賞她啲堅強。希望她多啲上來閒談,咁好像以前咁大家有講有笑。

starstar - 2009年12月11日 00:13

中午係HSBC入數, 等咗半個鐘 (金融海嘯果陣中午一個客都無),好無聊週圍望 -- 女人唔係講電話就攞住塊鏡左照右照, 男人就係望女人; 不幸今日現場無靚女,於是啲男人就個個擔天望地,一隻手就好自然係咁摸住個下巴抿鬚根,去到櫃枱見到反光的鐵柱就成個頭"哄"埋去,繼續抿鬚根.見到佢地的行為, 我差啲忍唔住笑.

其實係公眾場合抿鬚根的確怪異相!

李思行 - 2009年12月11日 00:14

莫非長川 兄像兩果 兄,都是流星?嘻嘻。

starstar - 2009年12月11日 00:14

NEW LIFE是女中豪傑!

starstar - 2009年12月11日 00:18

長川有無時差問題?

李思行 - 2009年12月11日 00:21

無。

兩果 - 2009年12月11日 00:30

starstar,NB4Xmas 兄,思行 兄,長川 先生,晚上/早上好.難得長川 先生入來,專此問安.哈哈.

NB4Xmas - 2009年12月11日 00:32

Good Afternoon,兩果兄.

兩果 - 2009年12月11日 00:36

NB4Xmas 兄,似乎輪到美加東大雪了,我這裡前天亂過,現在一些社區還寸步難行.哈哈.

starstar - 2009年12月11日 00:36

長川得閒來坐坐.

小桌呼朋三面坐
留將一面與"長川"

李思行 - 2009年12月11日 00:38

兩果 兄,你好!

starstar - 2009年12月11日 00:38

剛三缺一,兩果來了又湊夠一枱.

草草杯盤供語笑
昏昏燈火話平生

兩果 - 2009年12月11日 00:39

starstar 你也該休息了.
我有事,又要做流星雨了.改日再談談.各位,88.

NB4Xmas - 2009年12月11日 00:40

兩果兄,喺呀,今晨下了6吋snow,又大風,需要好小心開車。

李思行 - 2009年12月11日 00:40

昨天我哥哥從加拿大回來,帶了兩枝 Henry of Pelham Ice Wine 俾我。嘻嘻。

starstar - 2009年12月11日 00:41

兩果 是的! 我也差不多休息了,改日再談.

NB4Xmas - 2009年12月11日 00:41

GoodBye 兩果兄.

starstar - 2009年12月11日 00:41

思行兄 有好酒唔好月下獨酌喎!

李思行 - 2009年12月11日 00:43

是紅的,不知味道如何?

兩果 - 2009年12月11日 00:43

starstar 幾天不見,刮目相看.你的對聯請長川先生斧正正合適.我都是要走了.晚安.

starstar - 2009年12月11日 00:44

試完話比我地知好唔好飲.

我現在休息啦! 88!

NB4Xmas - 2009年12月11日 00:45

思行兄以前攜帶酒進入香港有限制,點解可以攜帶二支咁多。

NB4Xmas - 2009年12月11日 00:46

Good Night Starstar.

starstar - 2009年12月11日 00:46

兩果 我是借用豐子愷漫畫集所附的詞,非出自我手筆.見笑了!

李思行 - 2009年12月11日 00:49

哥哥和嫂嫂,嘻嘻。

李思行 - 2009年12月11日 00:51

NB4xmas 兄,這Henry of Pelham Family Estate 和 Peller Estate 是同級數嗎?

李思行 - 2009年12月11日 00:53

starstar 妹,長川 兄,兩果 兄,下次見!

NB4Xmas - 2009年12月11日 00:53

咁你慢慢品嚐。喺咪vidal?

李思行 - 2009年12月11日 00:56

Peller 係,Henry of Pelham 唔係。甚麼是 VQA?

NB4Xmas - 2009年12月11日 00:58

是同級數嗎?--應該是同一級。

NB4Xmas - 2009年12月11日 00:59

VQA--地區優質產品識別。

李思行 - 2009年12月11日 01:03

謝謝。

NB4Xmas - 2009年12月11日 01:09

No problem.

李思行 - 2009年12月11日 01:26

我喜歡「隔籬阿婆煲裂雞蛋」多d!哈哈。

李思行 - 2009年12月11日 01:27

NB4xmas 兄,No problem?有 problem 呀!哈哈。
problem!

李思行 - 2009年12月11日 01:32

NB4Xmas 兄,我要休息了。明早/晚見!

NB4Xmas - 2009年12月11日 01:32

你講one 係 VIDAL。咁另一種是什麼? 因為唔同種類有好大差別。

NB4Xmas - 2009年12月11日 01:36

Good Night 思行兄.

NB4Xmas - 2009年12月11日 07:14

NB4Xmas - 2009年12月11日 08:39

回應 (288)閱讀 (1078)

又有一靚組合 送比你。

Depeche Mode-new life

http://www.youtube.com/watch?v=TQDI-C441is
Depeche Mode-new life

starstar - 2009年12月11日 08:58

Good evening NB4Xmas!

starstar - 2009年12月11日 09:00

個電腦久不久就行得好慢會係咩原因?

頁面

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。