李思行's 的頭像

以文會友、把歌傾情;追求真善美、常懷赤子心。

誰是早期粵語流行曲之父

如今說起港台《獅子山下》劇集,人們只會想起主題曲是羅文演唱的。然而,最早期的《獅子山下》劇集,片頭片尾都是使用小提琴演奏的粵樂《步步高》,它是粵樂宗師呂文成的傑作。還有,甘國亮那套《山水有相逢》劇集,片頭片尾使用的風味頗有些西化的粵樂《聞雞起舞》,同樣是呂文成的作品。

呂文成錄下許多暢銷唱片

「究其實,在許冠傑之前,呂文成才是早期粵語流行曲之父。從精神音樂到粵語流行曲,一脈相承。」已故藝評前輩黎鍵在其遺著《粵調.樂與曲》如此的寫道(見該書一六三頁)。這相對於盧國沾、黃霑等老一輩流行音樂界中人公推周聰為粵語流行曲之父,是大膽地獨樹一幟。

記起筆者在一本拙著裏,曾記述周聰一段與呂文成有關的往事。他在戰後回來香港,重遇呂文成,呂氏介紹他認識和聲唱片公司的老闆趙威林,由趙老闆教他唱粵曲。這時候,呂文成寫了些廣告歌,並給機會讓周聰嘗試創作廣告歌詞,由於成績不錯,和聲唱片公司便讓周聰把呂文成創作的一首用於新馬地區的藥品廣告歌填上粵語詞,這首便是周聰的「粵語時代曲」的「處男作」。由此可見,周聰是在呂文成引薦下,始順利地在「粵語時代曲」的發展路途上踏出第一步。

豎起「粵語時代曲」旗幟

試想,和聲唱片公司敢於第一個豎起「粵語時代曲」這面旗幟,是很不容易的。因為其時粵劇粵曲極興盛,人們長期地習慣了把短小的粵語歌都視為粵劇小曲,所以即使唱片公司特別強調是「粵語時代曲」,人們往往還是慣性地視為粵劇小曲。不幸的是,在粵劇粵曲的天地裏,梆黃地位高於天,小曲地位低於地,故此,「粵語時代曲」在當時首先就備受香港粵語人自己的冷待。比如說,單是唱者,願意灌唱「粵語時代曲」的多是一些「小」字輩或「新」字輩的新晉唱家,例如小何非凡、新紅線女之類(現在當然不會有新晉歌手自稱「小陳奕迅」、「新容祖兒」吶),紅伶是沒幾個願唱的。「粵語時代曲」在同聲同氣的環境裏尚且委屈得很,更不要說跟歐西流行曲、國語時代曲相比較或競爭了。結果,「和聲」出版的「粵語時代曲」反而是在南洋地區打開市場。這一點,周聰生前接受筆者訪問時是這樣說的:「和聲唱片公司所以出版一系列的粵語時代曲,是應新馬娛樂商人的要求。」這和馮華的說法很是相近。

《快樂伴侶》媲美《步步高》

呂文成不僅是首先亮起「粵語時代曲」旗號來出版粵語歌的幕後策劃者之一,他也參與了好些「粵語時代曲」的創作,雖然數量不多,其中他作曲、周聰填詞,周聰和呂紅(呂文成的女兒)合唱的《快樂伴侶》,是極負盛名的一闋。據筆者的考證,此曲的誕生日子,不會遲於一九五三年。

這《快樂伴侶》曲調,呂文成採用的是西洋流行曲式ABBA,音域只有一個八度,但旋律結構簡潔精巧,以西洋大調的主和弦的分解和弦起句,奠定全曲爽朗明快的基調,直至終曲。從這小小的分析,可斷定《快樂伴侶》是標準的現代原創粵語流行曲,亦是呂文成流行曲創作裏一首優秀之作,其成就可以媲美他的粵樂名作如《步步高》、《平湖秋月》等。

以上節錄自昨日《信報》黃志華:誰是早期粵語流行曲之父

全文

所有評論

李思行 - 2010年01月07日 00:42

找來上文提到的音樂 / 歌唱片段。

快樂伴侶 - 周聰 呂紅 粵語流行曲 (五十年代)
http://www.youtube.com/watch?v=XlJEmpjMsz0

廣東音樂 - 步步高 ( 呂文成作曲 )
http://www.youtube.com/watch?v=IoudUS2a3h4

聞雞起舞 ~ 山水有相逢片頭音樂
http://www.youtube.com/watch?v=Nfkh68BcwCw

快樂伴侶 - 周聰 呂紅 粵語流行曲 (五十年代)
廣東音樂 - 步步高 ( 呂文成作曲 )
聞雞起舞 ~ 山水有相逢片頭音樂

李思行 - 2010年01月07日 00:45

講到電視劇《山水有相逢》,就想到 黃韻詩 小姐的 香城妖姬!嘻嘻。

山水有相逢 之 香城妖姬
http://www.youtube.com/watch?v=fJh_roxPzeE&feature=related
山水有相逢 之 香城妖姬

小星星 - 2010年01月07日 01:14

思行兄,呵呵....咁早有歌聽.
《快樂伴侶 》那個周聰是不是粵語殘片那個周聰?好像有點不似樣.

李思行 - 2010年01月07日 01:22

小星星,是不同的。願你也有一位可以給你快樂的伴侶!嘻嘻。

小星星 - 2010年01月07日 01:23

呵呵.......謝了!

李思行 - 2010年01月07日 01:25

小星星,你愛月亮嗎?嘻嘻。

周聰 + 許艷秋 - 星星愛月亮 1961
http://www.youtube.com/watch?v=CIyGV9trMcc
周聰 + 許艷秋 - 星星愛月亮 1961

小星星 - 2010年01月07日 01:31

嗯......這首歌聽過,好像是李香琴唱的.

小星星 - 2010年01月07日 01:32

又好像不是,是melody一樣.

NB4Xmas - 2010年01月07日 01:33

思行兄 --- 山水有相逢 之 香城妖姬. 太短,有無長的版本。

NB4Xmas - 2010年01月07日 01:35

小星星 妳好!中末瞓。

小星星 - 2010年01月07日 01:35

NB4Xmas, nice to c u !

小星星 - 2010年01月07日 01:36

NB4Xmas, 星星只在晚上出現,一笑.

李思行 - 2010年01月07日 01:37

小星星,不就是《舊歡如夢》囉!嘻嘻。

舊歡如夢 - 譚炳文
http://www.youtube.com/watch?v=6k_N4oKzVBE
舊歡如夢 - 譚炳文

李思行 - 2010年01月07日 01:38

來,一齊跳老舞!哈哈。

周聰 + 呂紅 - 高歌起舞 1959
http://www.youtube.com/watch?v=hPaYMZ7XUaI&feature=related

周聰 + 呂紅 - 高歌起舞 1959

小星星 - 2010年01月07日 01:40

思行兄,呵呵......我是斯文人,不跳!

NB4Xmas - 2010年01月07日 01:41

星星永遠在你身邊,只是夜晚才陪伴住左右。

李思行 - 2010年01月07日 01:41

NB4Xmas 兄,條片原本有成十幾分鐘,但被電檢剪剩這分零鐘!

NB4Xmas - 2010年01月07日 01:44

思行兄,我想聽陳寶珠同呂奇的舊歡如夢。

NB4Xmas - 2010年01月07日 01:47

但被電檢剪剩這分零鐘!--咁你有無辦法可以搵番條原片。
BTW,佢地為什麼censor左。

李思行 - 2010年01月07日 01:48

NB4Xmas 兄,算你好彩,幫你找到片長 5:07 的『香城妖姬』,慢慢欣賞喇!

N.B. 她的歌唱得比今天很多姐仔還要好!

黃韻詩小姐在「山水有相逢」之『香城妖姬』
http://www.youtube.com/watch?v=oIK1cYn6veU&feature=related
黃韻詩小姐在「山水有相逢」之『香城妖姬』

NB4Xmas - 2010年01月07日 01:50

片長 5:07 的『香城妖姬』---Thanks 思行兄.

李思行 - 2010年01月07日 01:52

「妖姬」的玉腿為何可以伸得這麼直?!嘻嘻。

李思行 - 2010年01月07日 01:57

NB4xmas 兄,9:34 是最長了,片內還有有當年的「大契」。嘻嘻。

"山水有相逢" 片段 No Biz Like Show Biz
http://www.youtube.com/watch?v=HwJkutriFyo&feature=related
"山水有相逢" 片段 No Biz Like Show Biz

NB4Xmas - 2010年01月07日 01:59

我諗她有做瑜伽。

李思行 - 2010年01月07日 02:07

我也有做呀,但就是伸極都唔直!哈哈。

NB4Xmas - 2010年01月07日 02:11

思行 兄,甘國亮在"山水有相逢"之前沖有一套,唔記得名字,都好好睇。(上次你講過。)

李思行 - 2010年01月07日 02:20

他的電視劇,最喜愛的就是「山水有相逢」,其次就是「輪流轉」,「執到寶」和「無雙譜」。

NB4Xmas - 2010年01月07日 02:23

「輪流轉」,「執到寶」我都有睇,但係「無雙譜」就冇睇,故事大概是什麼。

李思行 - 2010年01月07日 02:25

劉克宣在「執到寶」的演出很精采,可惜條片無咗。

李思行 - 2010年01月07日 02:43

「無雙譜」是一神話故事,扣人心絃,警世寓意發人深省!演員有李琳琳,李司棋,關聰,陳欣健,譚炳文,張國強 和 劉克宣。

「無雙譜」中的譜,解作面譜,劇中所述無隻者,即無相同者也。從「易釵」、「陸判」及「追魚」連串而成的神話故事,反映人物的雙重性格,道出面目相同的人未必有相同的心,即使是同一個人也會幹出自相矛盾的事。

「易釵」——龜精(劉克宣)、鯉魚精(李司棋)因受太子(張國強)放生之恩,故每當太子有難時,總出手相救。

「陸判」——朱爾旦(陳欣健)學識膚\,為其妻(姚煒)嫌棄,後得書生張珍(關聰)相助,埋頭苦讀,終高中狀元,其後更得十王殿的陸判(譚炳文)啟迪。朱爾旦夫妻二人最後和好如初,共諧連理。

「追魚」——張珍(關聰)家道中落,岳父相國金龍以其貧寒為嫌,更受其妻金牡丹(李司棋)冷嘲熱諷,後得鯉魚精(李司棋)幻化成其妻,蝦兵蟹將變成小丫環,來到相國府找張珍。真假金牡丹,弄得滿城風雨。

以上來自網上《無雙譜》
http://www.youku.com/playlist_show/id_1853206.html
《無雙譜》
《無雙譜》第一集

李思行 - 2010年01月07日 02:46

今次真係執到寳!嘻嘻。

執 到 寶
http://www.youku.com/playlist_show/id_1926502.html
執 到 寶

NB4Xmas - 2010年01月07日 02:50

Thanks 思行兄,下次到new york city 看看能否搵到《無雙譜》的DVD。
看來非常有趣。

李思行 - 2010年01月07日 03:00

NB4xmas 兄,是的,《無雙譜》是一齣很有趣,令人看得津津有味的電視劇。DVD,香港應該有。

李思行 - 2010年01月07日 03:03

NB4xmas 兄,你慢慢欣賞,小弟休息了。離哂題添!嘻嘻。

NB4Xmas - 2010年01月07日 03:07

Good Night 思行兄,you have a nice sleep. Thanks.

奧霸馬 - 2010年01月07日 07:35

奧霸馬 - 2010年01月07日 07:36

奧霸馬 - 2010年01月07日 07:37

李思行 - 2010年01月07日 11:27

starstar 妹,有依貓。

starstar - 2010年01月07日 11:30

收件箱無郵件呀!你又用鴉烏發件嗎?

李思行 - 2010年01月07日 11:38

前幾日好似 ok 的,那我再用熱郵吧。

李思行 - 2010年01月07日 11:50

經熱郵再發了。

李思行 - 2010年01月07日 11:59

翻看上面片段,同樣是講娛樂圈的「陰暗面」, 1980 年的《山水有相逢》,無論誠意或製作水平,都比今天的《美麗高解像》好得多。

starstar - 2010年01月07日 12:10

當年的山水有相逄入面黃韻思同李思祺的角色係影射邊個?

李思行 - 2010年01月07日 13:03

只是一些花絮,沒有刻意影射邊個。嘻嘻。

曾偉眠 - 2010年01月07日 14:14

思行 兄,
小弟肯定與你有代溝,
嘻嘻!

李思行 - 2010年01月07日 14:33

偉眠 兄,莫非兩三年就是一代?嘻嘻。

地球生物 - 2010年01月07日 15:03

呂文成

成伯係香香港樂壇或曰中國鑠壇o既巴哈!

可只係流行曲之父呀!

曾偉眠 - 2010年01月07日 15:08

思行 兄,
你識嘅,小弟都唔識,
可能我嚴重失憶了,
嘻嘻!

李思行 - 2010年01月07日 16:04

偉眠 兄,我都係學識無耐咋!哈哈。

starstar - 2010年01月09日 00:30

報到!

李思行 - 2010年01月09日 00:30

到咗未?嘻嘻。

starstar - 2010年01月09日 00:32

行得"麼",無鼻哥!

李思行 - 2010年01月09日 00:33

嘩!影相輸咗,嘻嘻。

李思行 - 2010年01月09日 00:36

最衰我無「雙峰插雲」!哈哈。

starstar - 2010年01月09日 00:36

NB4Xmas 重係之前的樓發呆?

NB4Xmas - 2010年01月09日 00:37

Hi,我叉的搵唔到。

starstar - 2010年01月09日 00:37

思行兄 你打緊咩啞謎?唔明喎!

李思行 - 2010年01月09日 00:41

我和妳本來是平排過終點,只可惜我胸前坦蕩蕩,才影相輸了!嘻嘻。

starstar - 2010年01月09日 00:43

哈哈!快啲去練吓胸肌啦,應該幫到少少.

NB4Xmas - 2010年01月09日 00:45

行得"麼",無鼻哥--我真係無鼻哥,你話死唔死。

starstar - 2010年01月09日 00:47

你個鼻好扁嗎?

NB4Xmas - 2010年01月09日 00:49

去練吓胸肌啦--練極都無胸肌,我諗練錯部位。

starstar - 2010年01月09日 00:51

你上面講開執到寶,我都有睇過, 對套戲的印像都幾深刻,甘國亮的角色有點毑型,記得佢係套戲入面成日踩roller.

NB4Xmas - 2010年01月09日 00:51

你個鼻好扁嗎?--mud野呀。我話冇一個叫"鼻"的哥哥。

starstar - 2010年01月09日 00:52

你梗係練咗落肚腩到, 變咗六神合一 --> 腩肉一塊.

NB4Xmas - 2010年01月09日 00:54

腩肉一塊--唔係窩,練左落pat pat度,(坐得多。)

NB4Xmas - 2010年01月09日 00:56

Starstar 好晚啦,你早的瞓啦。

starstar - 2010年01月09日 00:57

有無好似個月亮咁圓?哈哈!

starstar - 2010年01月09日 00:57

好眼瞓呀!我要走啦!88!

NB4Xmas - 2010年01月09日 00:58

You know 外國月光特別圓。

NB4Xmas - 2010年01月09日 00:59

Good Night Starstar, see you and have a sweet dream.

李思行 - 2010年01月09日 01:02

多年前,在太子近大大百貨(今天始創中心),見到甘國亮和蘇杏嫙拖住黃曼莉姐姐行街。

李思行 - 2010年01月09日 01:04

starstar 妹,晚安!

李思行 - 2010年01月09日 01:10

NB4xmas 兄,下次你記得倒轉身跑!哈哈。

NB4Xmas - 2010年01月09日 01:22

下次你記得倒轉身跑!--又係幾好窩,下次試下先。

思行兄,想問你知唔知道,香港,澳門同珠江三角洲條高速公路,confirm 左末。

李思行 - 2010年01月09日 01:24

動工禮早前已舉行了。

NB4Xmas - 2010年01月09日 01:36

Thanks,係咪同高鐵有影響。(香港需唔需要有咁多道路網絡。)

李思行 - 2010年01月09日 02:04

這個沒有研究。

NB4Xmas - 2010年01月09日 02:14

Good Night 思行兄.

NB4Xmas - 2010年01月09日 23:33

NB4Xmas - 2010年01月09日 23:35

NB4Xmas - 2010年01月09日 23:39

李思行 - 2010年01月09日 23:53

Hi,NB4xmas 兄。

NB4Xmas - 2010年01月09日 23:59

Good Evening 思行兄,你好。收到新電郵地址,thanks。

starstar - 2010年01月10日 00:03

Hi Hi!

starstar - 2010年01月10日 00:04

Paul_Ng 係前樓講的billy的野係咩? 睇唔明既!!!思行兄你睇得明嗎?

李思行 - 2010年01月10日 00:12

係無病呻吟。嘻嘻。

starstar - 2010年01月10日 00:14

一頭霧水!

NB4Xmas - 2010年01月10日 00:20

Good Evening Starstar,I think it is about Paul being XXX and so so....understand.

李思行 - 2010年01月10日 00:20

p 覺得 b 說他是 X 公。

starstar - 2010年01月10日 00:26

呵!

starstar - 2010年01月10日 00:27

思行兄 為安全起見,你刪了你剛才的話,免惹是非.

李思行 - 2010年01月10日 00:33

今晚無咁凍。

starstar - 2010年01月10日 00:34

我今日著咗超多衫,熱到飛起.

NB4Xmas - 2010年01月10日 00:34

思行兄今晚會好凍.(13Deg F.)

starstar - 2010年01月10日 00:35

NB4Xmas 雪停了未?

李思行 - 2010年01月10日 00:36

我開了暖風機。哈哈。

starstar - 2010年01月10日 00:37

我床頭向北,食正西北風.

NB4Xmas - 2010年01月10日 00:38

雪停了未?--將會有6~12吋雪。

starstar - 2010年01月10日 00:41

咁會唔會開唔到車?

李思行 - 2010年01月10日 00:42

starstar 妹,妳睡覺不關窗?

starstar - 2010年01月10日 00:45

冬天時晚上會關,但仍有風入.白天喜歡開著窗.

NB4Xmas - 2010年01月10日 00:45

咁會唔會開唔到車?--有鏟雪車,將的雪鏟開and then 洒 鹽,咁就唔會結冰。

NB4Xmas - 2010年01月10日 00:48

白天喜歡開著窗.---咁咪比人見到你mud棠mud夢。

starstar - 2010年01月10日 00:50

鏟雪灑鹽全部自己做?

海棠春夢? 我不做白日夢的,嘻嘻!

NB4Xmas - 2010年01月10日 00:54

鏟雪灑鹽全部自己做?--自己drive way 就自己做。其他公眾道路是county 做。

我不做白日夢的---咁咪成日發白日夢.

starstar - 2010年01月10日 00:54

要睡啦!88!

李思行 - 2010年01月10日 00:58

starstar 妹,晚安!

NB4Xmas - 2010年01月10日 00:58

Good Night Starstar.

李思行 - 2010年01月10日 00:58

NB4xmas 兄,你是一個人生活嗎?

NB4Xmas - 2010年01月10日 01:01

思行兄,你會係年廿八發貼,有什麼題示,讓我準備吓。

NB4Xmas - 2010年01月10日 01:05

你是一個人生活嗎?--- 唔係。

李思行 - 2010年01月10日 01:13

紅白歌唱大賽

李思行 - 2010年01月10日 01:18

想給偉眠 兄一個驚喜。他喜愛日本歌曲。

NB4Xmas - 2010年01月10日 01:27

咁"紅白歌唱大賽" 啱偉眠兄。

李思行 - 2010年01月10日 01:29

尚在準備中,嘻嘻。

NB4Xmas - 2010年01月10日 01:30

尚在準備中--OK.

NB4Xmas - 2010年01月10日 02:12

Good Night 思行兄, Have a beautiful Sunday.

NB4Xmas - 2010年01月10日 07:50

偉眠兄,你好.有一則新聞想你給寶貴意見。
是有關今年大陸的情況。
From : The New York Times-- As most of the world bets on China to help lift the global economy out of recession, Mr. Chanos is warning that China’s hyperstimulated economy is headed for a crash, rather than the sustained boom that most economists predict. Its surging real estate sector, buoyed by a flood of speculative capital, looks like “Dubai times 1,000 — or worse,” he frets. He even suspects that Beijing is cooking its books, faking, among other things, its eye-popping growth rates of more than 8 percent.
.....

唔知有什麼看法?(如有機會可否同David Chan 談談.)

Contrarian Investor Sees Economic Crash in China

http://finance.yahoo.com/retirement/article/108534/contrarian-investor-s...
Contrarian Investor Sees Economic Crash in China

曾偉眠 - 2010年01月11日 14:31

吓,你哋走咗嚟呢度呀!
嘻嘻!

曾偉眠 - 2010年01月11日 14:52

NB4Xmas 兄,
還是由專家DAVID CHAN 兄解答較合適窩!
小弟明天代兄轉至DAVID CHAN 兄的專欄吧!
不過小弟愚見:
1.David Barboza 並非中國經濟專家。
2.中國呢嗰泡沬一定會爆,但無咁快,嘻嘻!

starstar - 2010年01月11日 15:02

偉眠兄 國產大老爺上週結業,你有無份幫手"陪瞓"呢?(唔知你明唔明我講咩呢!)hehe...

曾偉眠 - 2010年01月11日 15:09

starstar 妹,
唔明呀!
不過小弟從不參與中共的統戰俱樂部,
嘻嘻!

曾偉眠 - 2010年01月11日 16:42

NB4Xmas 兄,
Copy 錯咗,應是 Chanos 而不是 David Barboza!
1.Chanos 並非中國經濟專家才對。
嘻嘻!

李思行 - 2010年01月11日 17:12

NB4Xmas 兄,為何不在前樓開貼查詢,說不定到時有大把參考意見。

starstar - 2010年01月11日 17:52

偉眠兄同思行兄兩位幫NB4Xmas代出帖啦,佢出完帖又夠鐘瞓覺可能會待慢客人嘛!我又幫唔到佢主持呢類財經分析,所以由你地代出帖就係最理想的做法啦!

李思行 - 2010年01月11日 18:52

NB$Xmas 兄食晚飯,我們食早餐,fit 哂喎!哈哈。

NB4Xmas - 2010年01月11日 23:28

都係Starstar明白我心意。
有好多問題係需要互動所以你哋
能代出帖咁就對我有好的回應。

NB4Xmas - 2010年01月11日 23:29

回應 (120)閱讀 (600)回前頁 5式倍數。

NB4Xmas - 2010年01月11日 23:33

NB$Xmas 思行兄,係你心目中,我只不過係一睇$$$$的人,係咪?哈哈,錢,錢,錢。(No Problem, hehe.)

NB4Xmas - 2010年01月11日 23:37

偉眠兄,
就係Chanos 並非中國經濟專家才對,
我才覺得,那麼多專家都唔指出來。
係咪佢地有私心。

NB4Xmas - 2010年01月11日 23:56

偉眠兄
中國呢嗰泡沬一定會爆,但無咁快--對,但係好多時係泡沬爆時,係太遲。
我諗大陸的製造業同其他輸出業,都諗住搵快錢(將的錢
走去股票同real estate。)

starstar - 2010年01月12日 00:20

NB4Xmas 上來打個招呼就走啦,今天精神委靡,剛出了封萬言書,頭很痛,明天才跟你再傾計吧!88!

NB4Xmas - 2010年01月12日 00:24

Good Evening and Good Night Starstar, you take care and keep warm, see you.

李思行 - 2010年01月12日 01:19

Hi NB4Xmas 兄,個 $ 符號又襯得你個名幾好睇呀!嘻嘻。

奧霸馬 - 2010年01月12日 03:03

Good Night 思行兄.

曾偉眠 - 2010年01月12日 11:10

NB4Xmas 兄,
已將問題送到專家的貼裡,
嘻嘻!
DAVID兄的貼

starstar - 2010年01月12日 15:27

今日大家都掛住係出面講野,都無入來吹水,NB4Xmas你今晚睇吓網站編輯有篇文應該係講你問的問題.

李思行 - 2010年01月12日 16:42

starstar 妹,妳為何不給他連結?嘻嘻。

starstar - 2010年01月12日 16:51

思行兄 我用心良苦,想佢出去行吓,做多兩吓運動有益身心嘛!

李思行 - 2010年01月12日 20:08

starstar 妹,妳不怕他行到腳仔軟,睇到眼都矇,得個吉!哈哈。

starstar - 2010年01月12日 21:25

思行兄 你唔當NB4Xmas係老懞董腳痛又眼糢至得架.哈哈!

NB4Xmas - 2010年01月12日 23:20

偉眠兄, many thanks.

Starstar, Thanks I read it.
網站編輯有篇文:
中國樓市泡沫比杜拜更嚴重?

真係行到腳仔軟,所以便學苦行咁爬出去偷窺一下。

NB4Xmas - 2010年01月12日 23:28

Chan David 兄,說
"受制於外管局,要撤資也不是那麼簡單的事。"
如果唔係受制於外管局,一早會受襲。

現在斑大鱷只等機會。

NB4Xmas - 2010年01月13日 00:17

各人睇法不一。

"Too Far, Too Fast": Chinese Stocks Expensive, But Unlikely to Crash Anytime Soon

http://finance.yahoo.com/tech-ticker/%22too-far-too-fast%22-chinese-stoc...

"Too Far, Too Fast": Chinese Stocks Expensive, But Unlikely to Crash Anytime Soon

NB4Xmas - 2010年01月13日 00:59

Here is a slide show, hope all of you like it.

Life45Lessons

http://webmail.aol.com/30361-111/aol-1/en-us/mail/get-attachment.aspx?ui...

李思行 - 2010年01月13日 01:56

NB4Xms 兄,slide show 要 log in 喎?!

NB4Xmas - 2010年01月13日 02:55

Soory,思行兄. Please delete the above link.

Try this link.

http://us.mg1.mail.yahoo.com/dc/launch?.gx=1&.rand=d4ssc6t2e8f7p

李思行 - 2010年01月13日 03:20

previous one needs AOL log in, this one, needs yahoo.com log in, after log in, goes to my mail box only, not slide show!

李思行 - 2010年01月13日 03:25

anyway, see you and the slide show tomorrow, hehe!

NB4Xmas - 2010年01月13日 04:08

Sorry again. 思行兄 I think I have to send it by email instead. Cos I tried to upload to youtube but it did not work.

李思行 - 2010年01月13日 14:10

NB4Xmas 兄,download failed,還有,為何寄去舊地址?

李思行 - 2010年01月13日 16:52

偉眠 兄,早於08年尾,已有壇友批他雙重標準,所以無謂介懷。

starstar - 2010年01月13日 16:54

今日個個掛住聽阿文太訴苦又唔得閒入來,笑爆幾次咀.NB4Xmas今晚記得去睇吓!

註:屋企又上唔到網,modem都換埋啦,今次又關邊度事呢?會唔會係條電話線老化? 唉!換無線上網係咪最乾脆的做法?

starstar - 2010年01月13日 16:55

唔好同我講光纖入戶,我住舊樓,無呢家野架!

曾偉眠 - 2010年01月13日 17:17

思行 兄,
小弟點會唔知吖,
只係想玩下嘢,
看看有何反應啫,
哈哈哈!

曾偉眠 - 2010年01月13日 17:19

starstar 妹,
你唔覺得交章好假咩?
嘻嘻!

李思行 - 2010年01月13日 17:46

交章好假,有甚麼微言大義?唔通又係「他」?嘻嘻。

starstar - 2010年01月13日 17:55

偉眠兄 戲一場!但有笑位.

李思行 - 2010年01月13日 18:34

交章好假,有甚麼微言大義?唔通。。。嘻嘻。

NB4Xmas - 2010年01月13日 23:40

Hi 思行 兄, I did send you a slide show to your new Hotmail account, please check.

李思行 - 2010年01月13日 23:48

Thanks NB4Xmas 兄,等我去睇吓先。

NB4Xmas - 2010年01月14日 00:14

NB4Xmas - 2010年01月14日 00:19

NB4Xmas - 2010年01月14日 00:22

NB4Xmas - 2010年01月14日 00:25

NB4Xmas - 2010年01月14日 00:27

回應 (157)閱讀 (828)你掂睇。

兩果 - 2010年01月14日 00:31

NB4Xmas 兄,思行 兄,starstar ,偉眠 兄 ,各位好.閉關幾天,今天出來透透氣,打個招呼.先點一曲給大家分享.
Paul Mauriat – Toccata

NB4Xmas - 2010年01月14日 00:37

NB4Xmas - 2010年01月14日 00:39

早晨兩果兄.

李思行 - 2010年01月14日 00:45

真的很美麗,謝謝!

李思行 - 2010年01月14日 00:46

兩果 兄,你好!閉關是修練甚麼嗎?

NB4Xmas - 2010年01月14日 00:48

Paul Mauriat – Toccata 非常好的音樂。

If you go away - paul mauriat

http://www.youtube.com/watch?v=KKmrGTwJ8lQ

The Godfather Theme by Paul Mauriat (EL PADRINO)

http://www.youtube.com/watch?v=ZdqD5mNk5IE
If you go away - paul mauriat
The Godfather Theme by Paul Mauriat (EL PADRINO)

兩果 - 2010年01月14日 00:54

思行 兄,我練說文功呀.哈哈.思行 兄是否上夜班?經常見你深夜出現.

兩果 - 2010年01月14日 00:57

NB4Xmas 兄,New York天氣如何?我這裡本周內都是零上幾度.

李思行 - 2010年01月14日 00:59

兩果 兄,是慣了夜瞓。嘻嘻。

兩果 - 2010年01月14日 01:00

NB4Xmas 兄,我本來也想點"教父"被你先點了.我很喜歡這首曲的旋律.

NB4Xmas - 2010年01月14日 01:06

New York 天氣比上年無咁凍。(都係大約華氏二十幾度.)

兩果 - 2010年01月14日 01:08

兩位,我要出去一下,回見.晚安/午安.

NB4Xmas - 2010年01月14日 01:09

兩果兄,對不起,點了你的至愛亦是我的喜愛歌曲之一。

李思行 - 2010年01月14日 02:07

回應 (171)閱讀 (868)

李思行 - 2010年01月14日 02:08

NB4Xmas 兄,多謝那美麗的雪景!明天見。

NB4Xmas - 2010年01月14日 02:15

思行兄,最終你都收到,不用多謝。
See you tomorrow, BYE.

NB4Xmas - 2010年01月14日 03:39

Starstar, 唉!換無線上網係咪最乾脆的做法?--
末搞清楚mud野問題前。唔好switch to wireless。
因為wireless好多時受環境及天氣影響會接收好弱。
係屋企BroadBand Access永遠都係好個wireless。
試下打電話去mud野令你上唔到網。有可能是佢地有問題。

NB4Xmas - 2010年01月14日 07:22

偉眠兄,
有些少法律知識需要你提供意見:-
1)本人想研究有關"狗屎法律"有誰可以幫到我。
2)這門"狗屎法律"由那裡發展出來?
3)"狗屎法律"--係唔係專門,需要什麼學歷?
最後亦是最重要是不是可以幫到我發達或官運亨通.(我想做狗屎凸守。)謝謝。
未來狗屎凸守上。PS需唔需要食狗屎先?

NB4Xmas - 2010年01月14日 08:01

回應 (176)閱讀 (888)---三個八 哈哈 一定發 (有可能做埋狗屎凸守添.)

starstar - 2010年01月14日 09:07

NB4Xmas 聽你咁講,我會再同網絡供應商查查原因, 另有依貓給你再問一些網上軟件問題.唔該哂!

starstar - 2010年01月14日 09:12

兩果 終於出來舒展筋骨,我也試過閉關的滋味,一個人在家足七天不出戶,只專心讀書,不問世事,再次出門那天,心情當有另一番感受!那時還沒有電腦,只有書本,其實長時間屈係屋企真係會好鬱悶,反而出外走走有助腦筋靈活.

NB4Xmas - 2010年01月14日 09:49

Starstar, 你可以試吓係唔同時間上網,有可能夜晚比較繁忙所以你上唔到。

曾偉眠 - 2010年01月14日 10:05

思行 兄,
說不定有人轉換形式,
達到金鋒的干擾效果,
嘻嘻!

曾偉眠 - 2010年01月14日 10:07

NB4Xmas 兄,
可否明示一下,
小弟好鬼蠢,
睇唔明呀,
嘻嘻!

曾偉眠 - 2010年01月14日 10:08

兩果 兄,
早晨,晚安!

曾偉眠 - 2010年01月14日 10:10

starstar 妹,早晨!
Newlife 妹和 R001 兄 失踪很久了,
你知為何嗎?

starstar - 2010年01月14日 10:18

偉眠兄 RL001去年講過好忙,NEW LIFE都講過好忙, 不如你係出面發帖"通緝"佢地啦!

曾偉眠 - 2010年01月14日 10:57

都好窩,嘻嘻!

曾偉眠 - 2010年01月14日 11:19

日頭唔好講人,
夜晚唔好講鬼,
今天文太下班,
金鋒上班,
嘻嘻!

starstar - 2010年01月14日 12:01

你地以前同佢好似吵得幾勁咁喎!

李思行 - 2010年01月14日 12:20

偉眠兄,昨早初看,我還以為乜太是他(不是指呀金),但原來乜太之前發過數貼,所以估計不是他。

starstar - 2010年01月14日 12:27

"他"即係邊個呀? 咁現在又係邊個呀? 滿天星斗@@@@@

曾偉眠 - 2010年01月14日 12:49

思行 兄,
請留意她(他)之前的文章自稱小弟(他),
但昨天的他自稱是文太(她),
並說是首次留言,怪不?

李思行 - 2010年01月14日 13:02

又係喎。

李思行 - 2010年01月14日 13:09

重有,博的自我介紹是七十後會計師,今早又話係律師仔,真得意。嘻嘻。

曾偉眠 - 2010年01月14日 13:16

律去個頭咩,
昨天寫了一些東西試佢,
亳無反應嘅,
嘻嘻!

starstar - 2010年01月14日 13:42

偉眠兄 初初我都有諗過篇野係咪你寫的.

starstar - 2010年01月14日 13:45

還有,我隻[亂想]終於返咗家鄉啦,好唔好放咗佢?羅博市話又會調整去到萬八點,呢邊又大把人話最少高見二萬五,我有啲拿唔定主意.

李思行 - 2010年01月14日 13:52

anyway,他昨天也是以「故事」形式來講出所想的。

李思行 - 2010年01月14日 13:57

(只是個人看法)今年牛皮上落機會較大,有可能向下,但時間難以估計,向上則微 d 喇。(似財演嗎?哈哈)

starstar - 2010年01月14日 14:02

思行兄 財演似哲學家,呢頭叫人沽貨,果頭叫人入貨,聽完九唔搭八多.

曾偉眠 - 2010年01月14日 14:10

starstar 妹,
等小弟扮一下財演先:
1.如果你認為它是內需股時,繼續持有。
2.如果是出口股時,沽了它。
如果兩者皆是,請看比例。
財演完畢。
嘻嘻!

starstar - 2010年01月14日 14:13

呵呵!多謝偉眠兄情商客串財演一角!

曾偉眠 - 2010年01月14日 14:15

思行 兄,
呢位忽男忽女,
忽會忽律,
有存底都敢說首次留言,
令人模不著頭腦!
嘻嘻!

曾偉眠 - 2010年01月14日 14:23

或許他由男變了性成女,
同時擁有律/會兩牌。
唉,但70後,唔夠時間窩,
又或者學湯家樺咁,
嗰全英第一係喺圖書館自修翻嚟,
個會計牌係學院讀翻來,
時間剛剛好,
OK 終於全部合理解釋了,
嘻嘻!

starstar - 2010年01月14日 14:44

吓!!!

曾偉眠 - 2010年01月14日 15:36

終於證實唔係律師,
但用咩問題去問,
以證會計師身份呢?
又用甚麼問題,
可以確認是男還是女呢?
嘻嘻!

starstar - 2010年01月14日 16:16

偉眠兄 你用周x娜/o靚模去試吓佢就知龍與鳳,你知啦十個女性九個半都好嫌棄呢批o靚模的,如果佢唔反感,咪知佢的性別啦!不過唔得唔好話係我教的.hehe...

starstar - 2010年01月14日 16:17

不過大家又知道原來深挖洞同偉眠兄係同行,見佢個筆名,我估佢收費好勁!

曾偉眠 - 2010年01月14日 16:42

starstar 妹,
原來嗰條友後傻,
最慘佢以為我都係傻!
哈哈哈!

曾偉眠 - 2010年01月14日 16:43

從答案分析,
同行機會很微!
嘻嘻!

starstar - 2010年01月14日 17:02

偉眠兄 佢地真係比你跣咗都未知咩事!讀囉的都係唔可以罪得的!哈哈!

曾偉眠 - 2010年01月14日 17:15

starstar 妹,

法例只有三合會社團或非法社團,
沒有黑社會的字眼,
那黑社會的字眼是用谷歌搜尋的結果,
行內人只要有章節號碼,
便能查得完整法例。
以下供你參考:

選擇法例
http://www.legislation.gov.hk/chi/home.htm
選擇法例

starstar - 2010年01月14日 17:33

謝謝偉眠兄賜教!

法律條文同名稱真係記到頭髮都甩哂都記唔哂!

NB4Xmas - 2010年01月15日 00:53

今日咁靜,無人?
去洒邊? 車行睇野?

NB4Xmas - 2010年01月15日 01:10

今日上court,同district 檢察官講數.原則上超速多過10miles需要扣3points同罰款。(如果你想將的points抹掉,咁需要上6hours driving school。)
同佢地講掂數只係當parking ticket 但係需要fine US$125.唔使扣分都OK啦。

NB4Xmas - 2010年01月15日 01:16

偉眠兄,Sorry 我講僅你的同業"量尾昏"的"狗屎法律"系.

NB4Xmas - 2010年01月15日 01:45

Kay最新大碟《Slowness》

Kay Tse 謝安琪 【寬限期】MV

http://www.youtube.com/watch?v=8e3ziXWW3XI
Kay Tse 謝安琪 【寬限期】MV

曾偉眠 - 2010年01月15日 11:47

哦,原來是指糧尾有花紅分!

NB4Xmas - 2010年01月16日 00:06

Dan Seals (England Dan) February 8, 1948-March 25, 2009 -- I'd Really Love To See You Tonight

http://www.youtube.com/watch?v=bCUyjLiUBYw
Dan Seals (England Dan) February 8, 1948-March 25, 2009 -- I'd Really Love To See You Tonight

NB4Xmas - 2010年01月16日 00:11

NB4Xmas - 2010年01月16日 00:26

李思行 - 2010年01月16日 00:34

閱讀(1177)回應(222)

李思行 - 2010年01月16日 00:35

NB4Xmas 兄, 你好!剛去完車行回來。嘻嘻。

NB4Xmas - 2010年01月16日 00:36

NB4Xmas - 2010年01月16日 00:38

NB4Xmas - 2010年01月16日 00:40

Hello 思行兄,有冇相可以上載。

紀念趙紫陽逝世五周年.

李思行 - 2010年01月16日 00:41

只是用手機影了數張。

NB4Xmas - 2010年01月16日 00:42

NB4Xmas - 2010年01月16日 00:44

李思行 - 2010年01月16日 01:06

看今明前樓有甚麼新貼適合,上載幾張,到時再通知你。

李思行 - 2010年01月16日 02:01

NB4Xmas 兄,剛在前樓貼了三張相。

李思行 - 2010年01月16日 02:50

NB4Xmas 兄,先休息了。明晚再見。

奧霸馬 - 2010年01月16日 03:08

Good Night 思行兄. See you.

starstar - 2010年01月16日 23:23

有無人呀?

starstar - 2010年01月16日 23:23

回應234
閱讀1234
YEAH!

starstar - 2010年01月16日 23:27

starstar - 2010年01月16日 23:31

NB4Xmas - 2010年01月16日 23:35

Another Paul Maruriat's music....
Paul Mauriat ~ ' This Is My Song' .... in Stereo

http://www.youtube.com/watch?v=iKQRkGvV2pY
Paul Mauriat ~ ' This Is My Song' .... in Stereo

NB4Xmas - 2010年01月16日 23:37

NB4Xmas - 2010年01月16日 23:38

Good Night Starstar What's up?

starstar - 2010年01月16日 23:41

hi 開緊工呀?

starstar - 2010年01月16日 23:43

剛剛係出面見到有壇友講鍾意飲普洱,我幾鍾意佢上載圖片的茶器.我都有類似的茶具,平時最鍾意睇呢類東東.

starstar - 2010年01月16日 23:43

你係咪用ie上網? 原來好多人都唔用ie,我現在先知.

NB4Xmas - 2010年01月16日 23:43

NB4Xmas - 2010年01月16日 23:48

hi 開緊工呀--係.

你係咪用ie上網?--喺使用IE,冇辦法,使用慣了。

starstar - 2010年01月16日 23:49

生意如何?

NB4Xmas - 2010年01月16日 23:54

生意如何?--通常一月同二月係非差。

starstar - 2010年01月16日 23:57

一直想問,點解你轉行時會揀賣時裝? 特別鍾意時裝? 因為貪靚? 靚妹錢好搵?

NB4Xmas - 2010年01月16日 23:57

NB4Xmas - 2010年01月16日 23:59

思行兄知唔知首法國歌唱mud。

starstar - 2010年01月17日 00:05

有無睇理察基爾同隻狗做果套[秋田犬八千]?影評對佢的評價似乎唔錯, 想睇但未有時間.

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:06

我從Flea Market 開始做起(every 星期六同星期日開檔)
一路讀書。)
開頭係賣jewelry同rock band Tee and accessory etc。
and then 去 展覽會看見的Gothic & punk fashion有 market 然後開始了。

starstar - 2010年01月17日 00:08

即係做緊本行時同時兼賣時裝,雙線發展.

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:10

[秋田犬八千]--咁我陪你睇(你係香港幾時睇通知我,咁我係在這邊睇,咁咪得囉。)

starstar - 2010年01月17日 00:11

哈哈!咁都得?

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:12

BTW,[秋田犬八千]有冇英文名。

starstar - 2010年01月17日 00:15

Hachiko: A Dog's Story

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:16

starstar - 2010年01月17日 00:17

之前睇過[MARLI & ME]初初以為係笑片,原來唔係,既講一個男人點樣為家庭失去自我,又講隻狗點樣維繫一家人的關係,結尾都係感人的.

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:18

你屬火?

James Taylor - Fire and Rain (Beacon Theatre)

http://www.youtube.com/watch?v=-T35WXFOmwI
James Taylor - Fire and Rain (Beacon Theatre)

starstar - 2010年01月17日 00:19

你又知?

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:21

有冇睇Revolutionary Road?

[MARLI & ME]--咁要看。

starstar - 2010年01月17日 00:22

無!

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:24

我唔知道啞,估吓咋。咁支歌有火嗎。

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:25

Revolutionary Road?--的歌幾好聽。

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:27

starstar - 2010年01月17日 00:28

我之前有係出面同壇友講過我係屬火,我以為你係睇咗我地的留言所以知道.

starstar - 2010年01月17日 00:28

我剛才開條連結來睇, 無畫面.

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:29

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:31

我剛才開條連結來睇--邊條連結?

starstar - 2010年01月17日 00:32

你上面連結的Revolutionary Road

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:35

剛剛係mall的音樂聽到這歌。

Linda Ronstadt - You're No Good

http://www.youtube.com/watch?v=hr9vKWLgZzo

Linda Ronstadt - First Cut is the Deepest

http://www.youtube.com/watch?v=UwNtgPsjuf8
Linda Ronstadt - You're No Good
Linda Ronstadt - First Cut is the Deepest

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:38

Revolutionary Road - End Title - Soundtrack
這首piano很好。

http://www.youtube.com/watch?v=hoWifeC0UOU
Revolutionary Road - End Title - Soundtrack

starstar - 2010年01月17日 00:39

First cut is the deepest --> 即係初戀永遠係最難忘?

starstar - 2010年01月17日 00:40

Revolutionary Road係一套電影?

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:44

即係初戀永遠係最難忘? -錯,係hurt you the most。

Revolutionary Road係一套電影?--講一夫婦面對生活,無晒自己的理想。

starstar - 2010年01月17日 00:45

starstar - 2010年01月17日 00:47

Revolutionary Road係一套電影?--講一夫婦面對生活,無晒自己的理想 -- 我記得邊套啦,但無睇過.

成日講婚姻生活令到一個人無哂理想,又唔諗吓佢比你的力量.

starstar - 2010年01月17日 00:49

初戀唔一定係傷感的.

再見Puppy Love

http://www.youtube.com/watch?v=hUDbQSOpdk4
再見Puppy Love

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:52

Starstar 我諗你要休息,唔係妳又誤夠瞓。(星期日,妳要探望妳媽,say Hi to her.)

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:53

初戀唔一定係傷感的.--看你投入有幾多?

starstar - 2010年01月17日 00:54

好的.謝謝有心.

NB4Xmas - 2010年01月17日 00:58

starstar - 2010年01月17日 00:58

NB4Xmas - 2010年01月17日 01:00

Thanks, Good Night you have a nice night.BYE

頁面

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。