紀曉風's 的頭像

資深信報人,江湖百曉生。

領匯陷末路 澳洲幫自掘墳墓

《信報》獨眼新聞:年近歲晚,心本較閒,但有兩個字,一旦講出來,可能仍會令不少人耳鳴、心悸、潮熱,甚至歇斯底里。

這兩個字就是──領匯!

領匯,曾經是香港人人有錢執的象徵。

領匯,曾經令「鄭大班」淪為部分股民口中的「鄭大奸」。

領匯,曾經讓一個咬住牙籤的盧婆婆聲名大噪,許多人至今還記得她說,要敲董建華個老虎頭。

年近歲晚,領匯管理層為了表現出「強政勵治」,高調聲稱他們預期今年農曆新年市道暢旺,旗下商場人流將會上升一至兩成,領匯並會投放700萬元作宣傳。但不說猶自可,一說就令老紀勾起自「澳洲幫」入主後,領匯的問題不但由百孔變成千瘡,以「三隻澳洲小豬」為首的管理層更由自取其辱變成自取滅亡。

童話故事中,三隻英國小豬蓋房子,大哥蓋草屋、二哥蓋木屋、三弟蓋磚屋,大哥、二哥的房子太脆弱,難擋野狼襲擊,唯獨三弟的房子夠堅實,逃過一劫。不過,現實生活裏,三隻澳洲小豬所蓋的房子,卻恐怕都是海灘上用沙堆成的城堡而已。

領匯走上末路,澳洲幫走入墳墓,隨時會成為虎年第一單大新聞!

...2009年,TCI連番減持領匯,三豬之一樓進德已於上月突然離職,更獲准毋須按高層離職要6個月前通知的規定,消息甫公布已被解讀為TCI淡出之先兆。知情者更傳出,區道賢亦會離任,甚至任期餘下不足1年的CEO羅爾仁亦可能「提早收工」。

還有,領匯早陣子被揭發,蘇慶和離職後曾有兩個月沒有地產代理牌照,卻繼續跟租戶簽約,事件已交由警方調查。一般來說,由於是「技術性犯規」,應可罰款了事,但由於法例規定,除了罰款,還有可能要入獄,而當時仍是立法會議員的梁家傑更來勢洶洶全力催谷,自然好容易會嚇到人生難不熟的袋鼠國老外鼻哥窿無肉。

平心而論,在重重壓力下,即使是過江猛龍都很容易會變成過街袋鼠!
(節錄)
全文

所有評論

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 07:18

管幾個這樣的商場其實無乜大不了,本地可以提拔人才,增強點基金管理知識(半年就上手),何以要倚仗唔識地道文化的洋人?官僚就係官僚,請人時以CV作準,唔係深層研究要用乜野人。

袋鼠國盛產老千,老香港唔會陌生的。老千又有職場老千和商場老千,前者口水多過茶,份CV嚇死你,之所以厚過電話簿,係因為無份工呃得夠耐,但勝在跳黎跳去,俾人一種好有經驗既錯覺。

麥記出黎好醒咩?唔覺。

基金管理層靠資產增值開飯,諗唔掂條橋,就不如請個普通物業經理好過。領匯好難增值,並非因為“硬打硬”,而係香港地產基金業唔盛行,d貨唔可以“圍內”交黎交去,“做大”個脹面交易價!西方reit爆左廠,係因為“互傳資產”遊戲玩唔落去,被資金成半(借貸)箍死,又套唔到現,PE無可能再低到不能承受水平,之有所致。

reit係天仙局,又A經營手法去到B手法,居然會有PE增加,但件貨就無變,你信唔信?變個先係大嬴家,仲洗問羅友恆?

(BTW,今天標題好有清新既“蘋果氣息”,恭喜恭喜)

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 07:27

reit唔係玩唔過,而係要搞清楚。只有stapled securities先好買,因為這種reit既目的係發展集團以發reit減低資金成本,例如在美國上牌的“西園”,有實質內在意義,並非基金公司為掠水而創立的天仙局。

買reit買著基金公司為做野而做野的貨色,投資者只係和基金經理一齊“搏大霧”,並非投資也。

Chan David - 2010年02月11日 09:00

羅兄:大家都完全明白袋鼠佬吹水唔抹嘴又粗糙到唔恨的方式。係香港,餅仔會自己有錢有offshore fund,完全唔使靠芬佬。

羅兄你果日講起立法的事,實情就算搞得掂地產餅仔會,都搞唔掂上下游咁多個有關係的餅仔會,非常之難對付的。

jack wong tai sin - 2010年02月11日 09:22

hi 友恆 ,我聽到有一些袋鼠國會計師涉及海外欺詐案。是真的嗎?
回應:羅友恆 "袋鼠國盛產老千."

亞難 - 2010年02月11日 09:50

講起袋鼠國老千,便想起當年Alan Bond的奔達集團,它的詳情我不知,但Alan Bond此君實非善類。

深挖洞 - 2010年02月11日 10:05

廿多年前,有個鬼佬老千叫華士,在香港搞牛奶種菌騙局,老襯以千計,記得他正是袋鼠國人。

小津 - 2010年02月11日 10:07

羅兄,八十年代的『奔達國際』龐乜乜是不是就是你所說的袋鼠老千祖先。

小津 - 2010年02月11日 10:10

p.s. 是蘋果化~有多少~

麻甩佬 - 2010年02月11日 10:13

老千?香港夠大能把喇!

小津 - 2010年02月11日 10:14

小弟由細到大在屋村長大,眼見由細到大屋村商場開的『玩具店』『模型鋪』執下一間又一間,有點..唉~~ 好多租戶情願搬去私人商場做~都唔留係 領匯商場~

小津 - 2010年02月11日 10:14

香港老襯也不少~

Wendy-Chan - 2010年02月11日 10:29

領匯商場, 因為租金昴貴, 同一樣的物品, 售賣的價錢比其他私營商場貴, 如果要購買大量物品便不化算了 !

麻甩佬 - 2010年02月11日 10:36

小津前輩,早晨!
香港老襯 > 香港老千

jack wong tai sin - 2010年02月11日 10:53

星公共屋村有很多地舖。許多人在同一個地方經營超過 20年。全部為私人所有。 很多公屋商店,仍然可以支持廉價商品。
但在每個公共屋村,也有現代的購物中心,幾乎所有屬於Capital Mall REIT。。

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 11:05

各兄台好,其實老千每個國家都友,不過老千過左江就好難呃到飯食。袋鼠老千無本事呃到去老美,只好在崇拜鬼頭的老襯地區呃飯食,香港就正到痹也。

剛剛數天前,有條袋鼠人周圍老作,話和中國某電廠訂下幾千億賣媒合同,仲話要IPO,其實得張爛鬼LOI,甘都可以吹話IPO,真係得既!

袋鼠話哂係anglo-saxon,蠢蠢地都係鬼,在媚洋的香港地,水鬼也會升城皇。在座有鬼頭老細的朋友,撫心自問,班鬼有邊隻係有料到的?

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 11:10

大仙,你講的小弟唔清楚。不過,涉及海外詐騙,的確無會計師不行的,係唔係一定要袋鼠會計,要視乎搬錢既路線了。

PW馬甲 - 2010年02月11日 11:10

香江第一富豪嘅頭馬-會計魔術師都好似係袋鼠國會計師!!

PW馬甲 - 2010年02月11日 11:13

識得袋鼠國出產嘅會計師, 專業知識及職業操手真係會計文員都不如!重話係會計師!

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 11:13

PW兄,袋鼠國稅務繁複,能夠扭稅局六壬的,都唔會轉數低得去邊的。你講得對,亞寧的確係袋鼠國受訓練的。

jack wong tai sin - 2010年02月11日 11:18

海外騙子小事。

我很強烈擔心袋鼠國的財政基礎。在過去的數年,我看過他們的報紙。他們的國防,政治,和警察,是貪污,無效。
雖然他們的四大銀行是國際上評價很高,我懷疑他們的真實情況。。

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 11:18

越係民風純樸的地方,就越出產老千的,無他者,周圍都係老襯,唔呃就笨。反為精甩鞭既地方,大老千反為少見,因為無飯開,餓死好耐了。

Chan David - 2010年02月11日 11:20

哈哈,巴打,小弟打低過無能鬼頭上位,亦揸過鑊鏟兜過鬼佬走。首先就係心態上唔可以輸。

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 11:21

大仙,袋鼠國的民主制基本上已經係末期絕症,死硬了。英式西敏寺兩院制養了班貪腐既人民代表,無人可以拖落台,呢點香港天真民主人仕應該好好學習。

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 11:23

禾就打死唔信,領匯個幾兜卡喇蘇會識野得過禾。走先,88

Sota - 2010年02月11日 11:40

It's in their genes!!!

Remember Australia was previously called the "Devil Island" and was used by the British to house criminals!

Maza - 2010年02月11日 11:53

Crooks? There are much more in Mainland than in Aussie.

jack wong tai sin - 2010年02月11日 13:14

AI - 2010年02月11日 13:16

共鳴到想即刻唱『當年情』:
班鬼無料到係預咗, 佢有佢吹水, 我有我揼低頭做嘢.
但係 班鬼 身邊梗有一班人, 通常响我面前吹水, 阻住我做嘢. 通常呢班人就會講: 做好d, 輸人不輸陣.

『羅友恆 ..在崇拜鬼頭的老襯地區呃飯食,香港就正到痹也。

袋鼠話哂係anglo-saxon,蠢蠢地都係鬼,在媚洋的香港地,水鬼也會升城皇。在座有鬼頭老細的朋友,撫心自問,班鬼有邊隻係有料到的?』

AI - 2010年02月11日 13:22

呢句就唔 buy, 周圍都係老襯係老襯供應多咗, 但係民風純樸導至成交疏落. 精甩鞭既地方,你千我又千,我知你知道我知道你千緊我,不過我又千緊人 exit, or 你唔知道我知道點樣千返你...

『羅友恆 越係民風純樸的地方,就越出產老千的,無他者,周圍都係老襯,唔呃就笨。反為精甩鞭既地方,大老千反為少見,因為無飯開,餓死好耐了。』

AI - 2010年02月11日 13:25

以我 AI 咁自負,成為資本主義失敗者其中主要原因就係做唔出:
我知你知道我知道你千緊我,不過我又千緊人 exit, or 你唔知道我知道點樣千返你..

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 13:30

AI兄,中國人大老細被蠢鬼“恰”,係因為民族自卑,自己無能力一輪咀好似“小鳩”華人員工一樣鬧實班蠢鬼。華人老細見到鬼仔,仲要用“蹻扭”的古怪英文去對話,唔識講仲要笑,你話點會唔俾鬼“恰”?

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 13:33

點解華人見工一定要識講英文,鬼仔就唔洗識講中文?

所以,都係中國可愛,鬼頭入到去,好似探險,無得也文也武,俾班海龜仔騎住,大快人心也。

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 13:38

西方人既世界觀和眼界,絕對落後過禾地,班友好多邊周到都未去過,淨係識照搬報紙所講既野,自己係無思想的。企業界的華人俾鬼騎住,唔係班鬼醒d,而係華人民族自卑,自甘俾蠢鬼騎在頭上也。

加客 - 2010年02月11日 13:49

PW 唔好咁踩踏我啦,晌澳洲讀 major 會計必修嘅 FA 同 MA 科目只有三到四科,所以基本功很差,畢業後考專業試都係注重審計同稅務。

所以剛晌袋鼠國歸來班新仔,做 bookkeeping 係好有問題架。

Maza - 2010年02月11日 14:00

Palmer's float plans in disarray
Palmer's float plans in disarray

加客 - 2010年02月11日 14:00

PW 講到職業操守,全世界都一樣啦,澳洲幫唔係特別差,美國佬認咗第一,邊個敢同佢地爭呀,睇下 Andersen 就知道啦。

Professional ethics 同常放晌 chapter one,方便忘記呀嗎。e 加我地講嘅係 creative accountants,唔識計數唔緊要,最重要係識做數,right!

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 14:02

加客兄,codes of conducts就好似鳩笠盒內說明書,你用前會唔會先睇下?

加客 - 2010年02月11日 14:14

codes of conducts,門面功夫啫,考試唔係點考,可略過。

AI - 2010年02月11日 14:17

^哈^哈哈
codes of condoms.

加客 - 2010年02月11日 14:32

AI 兄,講到 condom,一定要去日本走一趟,唔買到過嚟睇吓,包你會心微笑。

老細,要圓點、斜紋定環帶,芒果、香蕉定西瓜,送你一個羊眼圈又點話呀。

加客 - 2010年02月11日 14:35

信報有個專欄作家晌澳洲莫立石大學讀會計。

MSC - 2010年02月11日 14:44

莫立石大學?Monash?網上好像譯蒙納殊、蒙納什、蒙那許、莫纳什、蒙纳士。

加客 - 2010年02月11日 14:49

MSC 你好, 莫立石係香港嘅 style,其他嗰啲嘅內地同台灣人譯。

PW馬甲 - 2010年02月11日 16:07

加客兄 點敢踩踏你呢?講事實之嘛!
「唔識計數唔緊要,最重要係識做數,right!」==> Absolutely right!哈哈..

PW馬甲 - 2010年02月11日 16:15

加客兄 小弟唔妥袋鼠國出產嘅學生係佢地講嘢時嘅死樣, 但又無料到,好不可一世!
小弟有料得黎又吋嘅人絕對想高盼的, 對於無料到又吋吋貢果啲粉腸就!@#$%%$#, 唔會客氣的!哈哈.

嗱!聲明先小弟唔係講你, 唔好對號入座!

揸FIT人 - 2010年02月11日 16:27

鹅唔明点解REIT系天仙局。 领汇有五厘,弘富有九厘,点计都比美元美债个天仙局好啊!

亞難 - 2010年02月11日 16:38

本人雖是電器佬出身,因工作需要考了Aust Society CPA, AICPA和ACCA,覺得AICPA及ACCA確比ASCPA強,在工作接觸上也有同樣感覺(現在我連ASCPA的會費也不繳)。我見過的澳洲白領(大公司裡),氣量也窄(連三四十歲的也一樣),時常拿亞洲同事的口音開玩笑,所以工餘我也不喜歡和他們打交道(約我去飲酒,我說除非它有鮮奶買才去)。可能我的孩子在澳洲長大後,和我不單有代溝,還有異族之感,希望澳洲經多年來的移民增長,能開闊自己。

Chan David - 2010年02月11日 16:57

Brother Law:有次條Aussie PM同我爭話D Engineering Code係點Apply法同埋proposal點出法,講到好臭寸,我於是同佢講一舊水,睇下個客buy邊個,佢話一舊水少,話大我一個月的humble salary,我話不如大佢個2倍於我的salary,叫埋大老細做證,佢同意。結果佢唔單止輸,仲俾個客孖叉。結果我唔係淨係贏一個月的salary,而係1個月後攞埋佢份糧升上做PM...所以,對aussie鬼佬,佢F你,你F番佢再加句DKLM,仲要唔好怕同佢賭。

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 17:23

大衛巴打,你夠“吉士”!愛拼才會嬴,你賭的,亦係你自己份工。小弟無你甘夠薑的。不過,d鬼自己無料到,有無自知之明,亦唔會虛心去受教,所以,一朝得志,只會廣招擦鞋仔磅住自己,見有識野既人,就先斬之哉。

點解亞誠要用亞寧,非禾族類,其心也異,無得好講的。

加客 - 2010年02月11日 17:37

PW 兄,我會對號入座架,講真,我啲會計真係好屎,所以咪無做會計囉。

客觀啲說,以前因為入大學最少要2A3O,唔會太差,E加嗰啲叫有教無類,心照啦。

不過,我識幾個澳洲讀完書返來嘅女仔,人又靚,對我又 very nice,我唔會歧視佢地架。

我比個仔來加拿大讀書,就係啲個原因,雖然加拿大都有好多大學好屎。

PW馬甲 - 2010年02月11日 18:04

好似好多人唔係好妥aussie佬!

PW馬甲 - 2010年02月11日 18:06

亞難 兄 加客兄 聽講考ASCPA好似只考Multiple Choice?

羅友恆_13284 - 2010年02月11日 18:08

fit人兄,你用隻雞來比較隻鴨,真係唔知從邊到比起了。美債無疑係老襯產品,但唔能夠和reit比較,須知道,計reit折算現金流既折扣率都要用國債孽息加權,即係話reit和國債係兩回事。

reit的息率和PE只能用藍籌股或地產股去比較。

C

CM Wong - 2010年02月11日 19:15

Yes, ASCPA is just open book exam and mutiple choices. Don't forget, many questions are extracted from the study manual (about 25-30%).

亞難 - 2010年02月11日 20:28

凡多必濫,aussie的大學衹得8間(Group 8)尚見得人,好不好要看自己的努力。但是aussie用來配種也不錯,很多17/18歲的 aussie + asian 後代,不但醒目些,又有混血兒的身材相貌!各位壇友可以到澳洲為自己的子女找新娘新郎。

亞難 - 2010年02月11日 20:50

除了時差問題,其實香港考試點局可以考慮代理AICPA,一來確有需求,二來香港考生也不用到夏威夷考試(當年與老婆去了,怎知不小心弄出「人命」)。AICPA的multiple-choices比ASCPA深,特別是business law,prepositions都要看清楚,加上答錯還會扣分。

加客 - 2010年02月11日 23:41

PW 不單ASCPA只考 MC, 為了公平起見,好多專業考試一樣,例如加拿大嘅CMA同CGA,美國SOA,8張paper裡有7張。

亞難兄,AICPA應該唔好以境外考,最大原因係每個州自己嘅考試。

PBrega - 2010年02月12日 00:05

A wrong approach for the wrong problems by the wrong people. That's the Link today.

亞難 - 2010年02月12日 00:49

加客兄,you can take the AICPA Common Exam in any state of the US only after you have managed to register in the CPA Board of any one state in the US. The registration requirement varies from states to states. I used my ACCA results to register at the Michigan Board. The closest exam venue to HK is Hawaii (Guam did not hold the exam back in 1990).

cmpyu - 2014年07月09日 21:05

領匯股價由當時(2010年)的十多元.到今日.2014年的四十多元.

派息也年年上升.是誰陷末路?

吴清心 - 2016年03月21日 06:38

不好意思,借貴壇的人氣來聲討信報論壇網管和編輯的胡作非為,打擾了請勿見怪!。。。。。 關於:吳清心早前發表的 “信報網站論壇的三宗罪”被論壇內部網管人員

蜻蜓88
石亦雲

文見亂

Sammy699

侈哆 

Liberphile

等人

假冒壇友(查其壇內空洞無文)

連續跟帖10多個蓄意以莫須有的五毛宣傳不道德或某信仰主義去誤導他人神功戲貼文怪異、、等等言論來蓄意抹黑惡毒攻擊本港土生土長的著名詞曲作家音樂製作人吳清心先生意圖隱瞞其網管編輯心理變態和無能真相--信報論壇不少言論主觀偏頗欠中立網管編輯無能和素質低下自甘墮落讓其他壇友一同起哄我哋今日去邊度搵靶射?),可謂心狠手辣惡毒至極然後該貼再被刪除

針對本港土生土長真心實意的愛國愛民愛心音樂家吳清心先生的無理刪帖行為其實早已開始見一貼刪一貼諸位可以在吳清心論壇中發現真相

附注一

劃破黑暗的時代 指引光明的路向《回歸浪漫的世界》“萬家燈火 驅散黑夜, 走向光明  共同尋找”是純紫攜手吳清心正在演繹的動人新曲《回歸浪漫的世界》其中一句重要的歌詞內容。以純紫吳清心為靈魂人物的以諾歌唱音樂藝術文化團隊,在這個黑暗的世代,正在克服種種艱困地勇闖光明的路向,要帶領這個時代的人們在黑暗中劃出一道破口,讓光芒照耀,燃點人民新希望的曙光,越照越明亮,直至全球回歸浪漫的理想實現。 “愛心”、“公益”、“分享”是以諾陽光基金會及以諾文化傳播的核心文化,以諾的項目與使命包括:一)國家公益活動《為國謳歌》全國起動二)民族文化使命《浪漫的中華》環球巡演及三)國家民族任務《以愛之名唱響大美中國夢》下鄉獻愛心活動,加上為了配合我國新一代領導人全球戰略部署的是此活動《全球回歸浪漫香港起動》等,均是屬於愛國、愛民、愛地球的國家級、國際性和宇宙性高端事業。

純紫與吳清心去年12月在中國起動了為國謳歌公益巡演浪漫的中華--

福的惠州》,得到了國家機關中央媒體及各方鋪天蓋地持續兩個多月的報導及讚譽這次活動也正好在香港這裡舉行慶功宴感謝大家一同出席和祝賀這樣不可替代被譽為貼近國家新一代領導集體的治國理念和心聲的皇家御用音樂團隊兩位核心靈魂人物本港著名詞曲作家音樂製作人吳清心老師及國寶級歌唱家純紫小姐他們可謂是影響深遠的音樂家正在為國家為民族和為全人類地球村作出貢獻

純紫擁有非一般的天籟音色和音韻的結合可以挑戰宇宙最強音的歌藝成為地球上極少數具有靈性的真正天籟之音屬於中國的軟實力之一唱出和平友愛的中國信息到全世界為全球4500萬客屬人士為家鄉為香港為祖國及為本地樂壇爭光

純紫吳清心受讚譽愛國浪漫是永恆的主題http://ent.qianlong.com/2016/0104/242472.shtml

附注二

音樂救贖攜手傳遞愛的正能量:。。。而音樂家卻可以通過音樂演奏出一場無聲的教誨將愛傳遞給更多的人心中懷有愛的人創作出來的音樂往往可以帶給大家一場不同凡響的視聽感受在有限的創作時光中吳清心譜寫出了十幾首美妙動聽的音樂作品並迅速獲得了香港大眾的喜愛不僅如此專業領域也對吳清心創作的音樂給予了一致的贊許就像習主席在文藝工作座談會所說的那樣文學家藝術家只有在中國夢實踐中把自己當作群眾的忠實代言人耐得住寂寞才有可能創作出接地氣經得起時間考驗的精品

讓愛飛翔一場音樂知音的旅行吳清心和純紫他們正是用自己生命的積累和心血來創作了中國夢主旋律的系列文化歌曲

http://www.newspaper365.org/yule/yinle/2014-12-17/10496.html

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。