李思行's 的頭像

以文會友、把歌傾情;追求真善美、常懷赤子心。

香江半島:香港的早期九龍風光

1924年尖沙咀碼頭廣場

給對懷舊照片有興趣的壇友多一個介紹:

大約是兩年前,到香港大學美術博物館看了"香江半島:香港的早期九龍風光" 照片展覽。

這個照片展覽,是由香港大學美術博物館與本港掌故專家鄭寶鴻先生合作,內容以九龍半島為主題。以下一段是節錄自展覽簡介。

『許多人知道電車在香港島已行駛百多年,卻不知道香港政府於一八九七年通過電車法例,授權九龍倉在九龍區鋪設運貨的電車路軌。但到了一九一零年代初,香港電車公司向政府申請在九龍提供電車服務,而遭到否決。這次展出的照片主要是介紹當時擬定電車所經的區域,包括“英屬九龍”的尖沙咀、油麻地、何文田、望(旺)角及大角咀,以及“華界九龍”轄下的深水埗、長沙灣、荔枝角、九龍塘、九龍城、土瓜灣及紅磡。此外,展出的內容還有尚未開發的牛池灣、黃大仙、牛頭角、觀塘、鯉魚門,以及新市鎮將軍澳。』

看後,在展覽廳的嘉賓簽名處見到這本"香江半島:香港的早期九龍風光" 照片集(展覽圖錄)。才發覺在展覽廳內的照片,只是這本照片集的部份相片。於是便放下港幣百五大元,買了這本硬面釘裝,二百多頁的照片集,回家細看1910年的賈炳達道,1936年的太子道獅子石道交界和1949年的北帝街等孩時留下不少腳毛的地方。

喜愛這本照片集的另一原因,是因為書中所輯錄的照片,不是定格於某一個年代,而是包含了上列九龍不同地區,在過去一百年(約由1890 – 2007)之間,不同年代的面貌,讓讀者看到甚麼是蒼海桑田。就以尖沙咀區為例,可以分別看到1923、1924、1935、1951、1958和1966年的尖沙咀碼頭。更可喜的是,到了每一章節的最後,都會有一張2007年同地點的照片給讀者對照。

以下是節錄自照片集,由香港大學美術博物館總監楊春棠先生寫的的前言。

『自十九世紀開始,海運貿易令海港的價值大大提升。香港島和九龍於是佔了地利,吸引無數移民前來謀生,刺激起整個地區的發展。

鄭寶鴻先生利用他收藏的舊照片,把二十世紀早期九龍區的發展介紹出來。這些材料是最生動的,也是最可靠的。他在這方面的工作成果,實在令人欽佩。

百多年來,九龍的面貌是改變了,各方面的設施是進步了。不過,我們仍須珍惜這些過時的照片,去訴說眾多動人的九龍故事。』

補充一句,照片集只說照片是鄭寶鴻先生的藏品,沒有註明拍照人的名字(是多過一位及可能是不知名),照片也只是平實記錄當年九龍不同地區的舊貌,算不上甚麼沙龍影集。而書中提到的每一個地區,都有文字介紹他的發展史。

從網上轉貼三張照片給各位觀賞/懷舊。

第一張封面照片是1924年尖沙咀碼頭廣場(當年已是廣場!)。
第二張封底照片是1935年近海防道一段的彌敦道,前景建築物現為文遜大廈。
第三張是1965年彌敦道麗聲戲院和東樂戲院,現分別為怡創中心和聯合廣場。看那宣傳電影和中秋月餅的廣告牌!有壇友看過這套《叛艦碟血記Mutiny on the Bounty》嗎?可認得這位大名星?

1935年近海防道一段的彌敦道
 1965年彌敦道麗聲戲院和東樂戲院
展覽簡介
網上訂購

所有評論

NB4Xmas - 2010年03月01日 01:10

hi 思行兄今天好忙要上下走,又去聽音樂,又要睇說文。

李思行 - 2010年03月01日 01:26

NB4Xmas 兄,運動有益身心!哈哈。

李思行 - 2010年03月01日 01:39

這隻《明日話今天》MV,有很「老香港」照片。
老香港 甄妮 香港力量 - 明日話今天

李思行 - 2010年03月01日 01:42

這隻《明日話今天》MV,有很多「老香港」照片。
老香港 - 明日話今天 甄妮

李思行 - 2010年03月01日 01:43

香港七十年代懷舊相片(高清制作)MV。
香港七十年代懷舊相片(高清制作)MV。

李思行 - 2010年03月01日 01:48

Demolition Hong Kong 1960 - old Kowloon
Demolition Hong Kong 1960 - old Kowloon

李思行 - 2010年03月01日 01:51

《鐵塔凌雲》Old Hong Kong version
《鐵塔凌雲》Old Hong Kong version

李思行 - 2010年03月01日 01:53

Old Hong Kong Central 1962
Old Hong Kong Central 1962

李思行 - 2010年03月01日 02:01

「1967年油麻地」都有MV!
1967 油麻地

李思行 - 2010年03月01日 02:03

三十年代香港 - 包括當年的皇后、天星、卜公、統一碼頭,還有九龍城的老村、港督府等等。
三十年代香港 Hong Kong 30's

兩果 - 2010年03月01日 02:06

思行兄,我來報到,給你加一個點子.哈哈!

NB4Xmas - 2010年03月01日 02:09

有冇的沙田舊相?
萬佛寺,大學站泛舟.

李思行 - 2010年03月01日 02:12

Old Hong Kong landmarks fade away
Old Hong Kong landmarks fade away

李思行 - 2010年03月01日 02:13

NB4Xmas 兄,你是沙田友?哈哈。

NB4Xmas - 2010年03月01日 02:15

以前好鍾意去沙田參觀。

李思行 - 2010年03月01日 02:15

兩果 兄,多謝捧場!你也來尋根?嘻嘻。

李思行 - 2010年03月01日 02:20

1951 何文田山
1951 何文田山

NB4Xmas - 2010年03月01日 02:22

思行兄,Right On 我真係好鍾意食沙田(友)柚.哈哈大笑。

李思行 - 2010年03月01日 02:27

昔日還是郊外的沙田
昔日沙田

李思行 - 2010年03月01日 02:31

九龍城砦
九龍城砦

NB4Xmas - 2010年03月01日 02:31

李思行 - 2010年03月01日 02:32

九龍城砦 60's
九龍城砦 60's

NB4Xmas - 2010年03月01日 02:36

思行兄昔日沙田正,thanks。
以前去沙田同大學站,下車有好多野食。

李思行 - 2010年03月01日 02:38

Photographic Video of Kowloon Walled City
Photographic Video of Kowloon Walled City

NB4Xmas - 2010年03月01日 02:44

Kowloon Walled City=九龍城寨?

末去過九龍城寨。

NB4Xmas - 2010年03月01日 02:47

點解歷史會留下咁嫁一塊地係殖民地政府。

李思行 - 2010年03月01日 02:51

NB4Xmas 兄,是九龍城寨。晚安,稍後再見。

NB4Xmas - 2010年03月01日 02:54

Good Night思行兄.

aglam - 2010年03月01日 06:18

思行兄:日本人好多城寨迷,據講有書有網站砌咗個虛擬城寨出來,幾精采咁話,我都好好奇,小時候行走九龍城但就偏偏冇去城寨的題目,大人又冇帶,大個後就知點解,但已搬離九龍城…

後來話拆,趁過年有日自己一個入去走咗一圈影相,當時已經十室九空,我撞到幾個鬼仔,佢地話想上天台影番落來好正,我就跟住求其搵一座爬十幾層上頂,但到頂時才知天台上了鎖,佢地好氣繼續搵過第二座再試,我就冇氣了…不過當日都搵到兩座炮…同通過一度鐵閘鎖匙洞望入去見到空地,後來查吓才知是衙門前位置…

aglam - 2010年03月01日 06:37

陳雲先生當年有篇講新公園設計將城寨衙門去勢的文章,剪存了,幾年過去,所言之事越見周圍出現,港府越發喜歡摧殘文化文物,也不知是上頭有吩咐還是班高級低 B 官員踹測上意…

paul_ng - 2010年03月01日 08:13

思行兄 早晨...我在麗聲戲院看<仙樂飄飄處處聞>.獨行俠.鐵金剛.
我看到<南風>招牌.
多謝....

paul_ng - 2010年03月01日 08:20

陳福善的水彩畫.
他本人高.且很瘦.有骨無肉.

paul_ng - 2010年03月01日 08:29

史釗惑格蘭加.

paul_ng - 2010年03月01日 08:32

厚德福.我在裹面吃過飯.

李思行 - 2010年03月01日 11:16

亞之 兄,早晨!咦,你身在何方,會同步收看美加爭金?日本人真係好多野都迷得一餐,嘻嘻。

李思行 - 2010年03月01日 11:17

亞之 兄,早晨!咦,你身在何方,會同步收看美加爭金?日本人真係好多野都迷得一餐,嘻嘻。順便問句,是否方便把當年陳雲先生那篇文章依貌給小弟?
.
.
.
.
.
.
.
[email protected]

李思行 - 2010年03月01日 11:17

paul_ng 兄,早晨!還有淘化大同,嘻嘻。史釗惑格蘭加?當年這套《叛艦碟血記Mutiny on the Bounty》是 馬龍白蘭度 掛頭牌喎!

starstar - 2010年03月01日 12:18

思行兄 早晨!近日都很早睡,你又愈來愈"早"上壇,都碰不着呢!

aglam - 2010年03月01日 12:29

思行兄:而家好在有互聯網,冇電視睇都幫到 real time 跟進賽事…全世界都睇得到咁滯,不過係我部老爺機唔生性兼太多人湧上去睇,搞到重要關頭甩線…唉…

陳雲先生篇文我記得係 1998-2002 的「我私故我在」欄可惜 n 次搬家後啲剪報而家喺邊個箱都唔記得…要等 H2 至有機會大整理一次了…不如請信報同事搜吓 archive …話唔定已經入咗書,但網上剛剛搜咗一下,搵唔到…真係唔好意思…如果有緣撞番即刻掟俾你啦!梳梨梳梨!

starstar - 2010年03月01日 12:35

我小時住在上環石塘咀,還很記得那裡舊式唐樓和街巿的風貌,九龍的則記得不多!

麻甩佬 - 2010年03月01日 12:37

買巴士月票我未試過!

麻甩佬 - 2010年03月01日 12:40

買巴士月票.....在水渠道和彌敦道交界,很能近厚德福的, paul_ng 哥一定識!

麻甩佬 - 2010年03月01日 12:41

當年有人在水渠道和彌敦道交界的明渠釣魚的!

麻甩佬 - 2010年03月01日 12:43

買巴士月票.....在水渠道和彌敦道交界,就在寶生園蜂蜜的店傍!

麻甩佬 - 2010年03月01日 12:46

當年有人在水渠道和彌敦道交界的明渠釣魚的!釣完魚(或蟹),就去現時是聯合廣場的東樂戲院看鹹片....爽(長輩說的)!

麻甩佬 - 2010年03月01日 12:47

大大百貨公司,逢周日八折......蕭亮說的!

麻甩佬 - 2010年03月01日 12:51

在水渠道和彌敦道交界,有一般時間長期有架爛鬼警車泊上行人路阻能住哂的!

麻甩佬 - 2010年03月01日 12:54

我不只一次見過有人深夜對著那架阻能住哂的爛鬼警車射尿!

李思行 - 2010年03月01日 12:55

亞之 兄,不打緊,這些事情,隨緣吧!

麻甩佬 - 2010年03月01日 12:55

福佳,我做乜能自言自語左咁能多野咁能耐....??!!

李思行 - 2010年03月01日 12:56

starstar 妹,麻 兄,午安!

李思行 - 2010年03月01日 12:58

細時經常到大大百貨樓上探外婆,嘻嘻。

李思行 - 2010年03月01日 13:07

麻 兄,咁你遊巴士河未?63年 林鳳和金影蓮一齊搭巴士返的單層熱狗,落車要打叮叮。又識 唔識呀靚女「巴士銀」?嘻嘻。
在1963年遊巴士河
尹芳玲 - 巴士銀 1965
韋秀嫻 - 巴士銀 196x

李思行 - 2010年03月01日 13:08

咁你遊過巴士河未?

兩果 - 2010年03月01日 13:20

李思行 兄,你對香港羅便臣道和柏道之間在八十年代未以前有一古堡有否印象?

李思行 - 2010年03月01日 13:53

兩果 兄,是不是那單鬧鬼的?

李思行 - 2010年03月01日 13:54

=> 那間鬧鬼的?

李思行 - 2010年03月01日 13:57

近大大百貨,還有那間《台灣民生物產公司》,也會間中幫襯。

兩果 - 2010年03月01日 14:04

思行 兄,聽說曾鬧鬼,後來由新世界起了兩座高樓.景觀很不錯.古堡拆了後,香港再沒有古堡了.

黃美麗 - 2010年03月01日 14:08

香港羅便臣道和柏道之間在八十年代未以前有一古堡有否印象? ....... 是否現時的豫苑?據說古堡是余東璇的物業,有典故聽和有相片看嗎?

兩果 - 2010年03月01日 14:13

黃美麗 女士,你說得.看看思行 兄能否找到古堡相片.

兩果 - 2010年03月01日 14:15

更正:你說得=>你說得對.

李思行 - 2010年03月01日 15:14

兩果 兄,是這間般咸道余園嗎?
昔日東方

余東璇古堡 -

李思行 - 2010年03月01日 15:20

有關古堡的故仔節錄:

當年香港富商余東璇他打算起一座古堡式巨宅,而那座古堡是參考英國的白金漢宮而建。因他怕開罪當時的英國人,所以把古堡分為三部份,主宅在般咸道,其左右部份則分別建在淺水灣和大埔作為別墅之用,其中般咸道、大埔在荒廢後曾經傳出鬼異傳聞。
有關古堡的故仔 全文

李思行 - 2010年03月01日 15:22

另一段節錄:

般咸道余東璇別墅位於半山警署對面,荒廢後曾經傳聞住在鄰近外籍人士晚上路經此古堡,望上窗口看到沒有身體的扎長辮子人頭,另有人路經看到穿白衣向他揮手。八十年拆卸後改建為現在的x苑。

兩果 - 2010年03月01日 15:28

思行 兄,謝謝你的提供的相片.我要下線了.88.

李思行 - 2010年03月01日 15:32

兩果 兄,不謝,晚安!

守真居士 - 2010年03月01日 15:50

思行兄:本港掌故專家鄭寶鴻先生,36-7年前係我同班同學,佢周時上電視,个樣冇變!佢真係好專业,尤其是在郵票,古幣方面。

守真居士 - 2010年03月01日 15:53

思行兄一連多輯的香江文物/歌曲介紹,令我追溯回旧日情懷!人也覺得年青了,Thx.

starstar - 2010年03月01日 16:00

有鬼故聽好緊張......

李思行 - 2010年03月01日 17:26

守真兄,不謝!所以話「行行出狀元」,講得一d都無錯!

李思行 - 2010年03月01日 17:28

starstar 妹,我講鬼故連小妹妹都唔會驚!哈哈。

李思行 - 2010年03月01日 17:41

上面介紹的「1967年油麻地」MV,剪接配樂都頗具心思,像當年在珠江戲院看戲。嘻嘻。

李思行 - 2010年03月01日 18:40

找到珠江戲院相片,細時一落街就見到。嘻嘻。

珠江戲院

starstar - 2010年03月01日 23:55

思行兄 你梗係將鬼故當笑話咁講.

李思行 - 2010年03月02日 00:10

哈哈哈

李思行 - 2010年03月04日 12:51

關正傑 的《香江歲月》主題曲。
《香江歲月》主題曲

李思行 - 2010年03月04日 12:56

那時把這套劇集錄影了,不知現在那些錄影帶還可以看否?嘻嘻。

starstar - 2010年03月04日 17:22

究竟係咪呢個竇? 無人既???

李思行 - 2010年03月04日 22:00

偉眠 兄,你實在太聰明啦,可惜小弟不是曹操!我只是叫你食碗粥,你竟然食到唔停口,哈哈。

starstar - 2010年03月04日 22:34

思行兄 記得通知埋NB4Xmas去照片樓集合,我係兩果楝解字樓已經留咗言啦.

NB4Xmas - 2010年03月04日 23:47

HI思行兄 偉眠 兄starstar, Good Evening我來報到。

李思行 - 2010年03月04日 23:58

starstar 妹,妳沒有看依貓?

李思行 - 2010年03月05日 00:03

starstar 妹,NB4Xmas 兄,晚安!

李思行 - 2010年03月05日 00:04

starstar 妹,妳沒有看依貓?

NB4Xmas - 2010年03月05日 00:08

思行兄,我無食豬丸粥好耐。 不知其昧。

NB4Xmas - 2010年03月05日 00:11

思行兄記唔記得有間 東方同東昇戲院係wanchai。

NB4Xmas - 2010年03月05日 00:27

hello,無人嚟同我落order。
我要一碗 經典豬丸粥 少蔥走薑。

李思行 - 2010年03月05日 00:32

記得東方戲院同東星斑。哈哈。

NB4Xmas - 2010年03月05日 00:45

東方戲院聽講好猛鬼。

東星斑--鍾意老鼠多的。

李思行 - 2010年03月05日 00:52

你那裏還有下雪嗎?

NB4Xmas - 2010年03月05日 00:59

無下雪,但係有積雪。天氣好(有陽光,35deg F。 not bad。)

兩果 - 2010年03月05日 01:13

思行兄, starstar,NB4Xmas兄,偉眠 兄,晚上/早上好!我來報到了.不過,一會兒就要出外.哈哈.

兩果 - 2010年03月05日 01:19

我這裡今年似乎暖得早了,日間可以去到攝氏8-10度.雪基本也溶掉了.

兩果 - 2010年03月05日 01:21

對不起,我真要先離線了.改日再聊.88.

NB4Xmas - 2010年03月05日 01:32

兩果兄你好。這裡是可以自出自入,不用對不起。
有空便坐低喝杯茶,吃個包,閒談。(不過要自備包點,茶水。)

李思行 - 2010年03月05日 01:34

兩果 兄為何總是這麼忙碌,經常都是滾水淥腳?

應該是多謝百忙中抽空到來至真!嘻嘻。

NB4Xmas - 2010年03月05日 01:41

啱,多謝百忙中抽空到來。

NB4Xmas - 2010年03月05日 09:13

喂.....喂..... 喂.....喂.....(有回音。)無人!
點解? 叫我來這裡,但係人影都無,好驚,好驚,走人。

Billy Joel - No Man's Land

http://www.youtube.com/watch?v=T0lcOn4dHGE

Billy Joel - No Man's Land

starstar - 2010年03月05日 11:21

思行兄 剛看電郵,知道你已通知眾人.謝謝!

starstar - 2010年03月05日 11:22

NB4Xmas 你咁早,大家都未開工,通常都無人到.

李思行 - 2010年03月05日 11:52

NB4Xmas 兄,sorry!我無選擇「有回應請以電郵通知」的服務。嘻嘻。

starstar - 2010年03月05日 15:00

今日咁靜,大家去哂邊?莫非偉眠兄重係另一檔食緊粥?

李思行 - 2010年03月05日 15:13

四週圍都唔見佢!哈哈。

starstar - 2010年03月05日 15:41

可能真係食滯咗,要抖吓!

李思行 - 2010年03月05日 22:59

咦,NB4Xmas 兄未到?

NB4Xmas - 2010年03月05日 23:27

good evening 思行兄,遲了些少,要再做入口。

李思行 - 2010年03月05日 23:35

NB4Xmas 兄,早晨!要再做入口?click我的名字便可到達我的主頁,再轉到任何一樓。

NB4Xmas - 2010年03月05日 23:40

思行兄,唔敢麻煩你,容乜易你年尾寄帳單,需要收click 路 錢。

starstar - 2010年03月05日 23:46

Hi everybody!

NB4Xmas - 2010年03月05日 23:50

Good evening Starstar 放學歸來。有無食綠茶icecream。

starstar - 2010年03月05日 23:50

今晚做了個突破,成世人第一次學整餅,做咗啲榛子軟曲奇餅,請你地食.

榛子軟曲奇 (剛出爐)
榛子軟曲奇

starstar - 2010年03月05日 23:52

現在逄週二四上學, 今晚留係屋企整餅.嘻嘻!

李思行 - 2010年03月05日 23:53

軟曲奇餅,我咁大個仔都未食過呀!

starstar - 2010年03月05日 23:54

係美式做法,我上網搵資料整,我鍾意食軟的曲奇.

李思行 - 2010年03月05日 23:55

我鐘意圖二嘅枱面圖案,好靚!很像瓷磚。

NB4Xmas - 2010年03月05日 23:55

榛子軟曲奇餅--什麼料子? 我鍾意oatmeal raising軟曲奇.

starstar - 2010年03月05日 23:57

唔係喎思行兄,中環地鐵站有間鋪頭專賣軟曲奇,但好貴,成十塊半一個!

李思行 - 2010年03月05日 23:57

集碟都好襯個枱面圖案!

NB4Xmas - 2010年03月05日 23:57

係美國的軟曲奇好鬼甜。

李思行 - 2010年03月06日 00:00

十塊半一個,唔捨得買!除非大飽咁大個,嘻嘻。

starstar - 2010年03月06日 00:00

係呀!跟個配方做完,口感同軟度都OK,但就係太甜, 我下次會減少糖的比例.隻碟係古老遺物來架!

starstar - 2010年03月06日 00:02

思行兄你同我老豆的口味都幾似,張枱布佢買的.

NB4Xmas - 2010年03月06日 00:03

思行兄 十塊半一個唔捨得買--咁你又想肥,又唔肯使錢,咁添會肥。

李思行 - 2010年03月06日 00:03

是不是張膠枱布?

starstar - 2010年03月06日 00:04

OATMEAL RAISING 曲奇有咩特別? 我見個RECIPE好似幾易就試呢個.見到成品好開心!

NB4Xmas - 2010年03月06日 00:04

我下次會減少糖的比例--妳係咪用brown sugar。

starstar - 2010年03月06日 00:04

係呀!膠枱布,十幾銀一張.

starstar - 2010年03月06日 00:05

係BROWN SUGAR, 你又知咁利害!

starstar - 2010年03月06日 00:06

哈哈!NB4Xmas真係講得對!思行兄想肥係要使啲$$$先得.

NB4Xmas - 2010年03月06日 00:07

OATMEAL RAISING 曲奇有咩特別?--無特別個人喜好,但係燕麥健康啲。

NB4Xmas - 2010年03月06日 00:09

我都製造過muffin。

李思行 - 2010年03月06日 00:10

重有無得賣,顏色有希臘,葡國feel!左上角是中式圖案還是實物來的?

starstar - 2010年03月06日 00:10

等我試多幾次整曲奇,成功調較好甜味後就試成muffin,我都好鍾意食muffin,特別係英式果隻.

starstar - 2010年03月06日 00:10

等我試多幾次整曲奇,成功調較好甜味後就試成muffin,我都好鍾意食muffin,特別係英式果隻.

starstar - 2010年03月06日 00:12

左上角係圖案來架,買咗好多年啦,係邊度買都唔記得啦!

李思行 - 2010年03月06日 00:13

十幾銀一張,好過買塊曲奇!哈哈。

starstar - 2010年03月06日 00:14

哈哈!我都係咁諗!

李思行 - 2010年03月06日 00:14

以前d野重平靚正!

starstar - 2010年03月06日 00:17

我地成日都覺得以前啲野好啲,可能係衰老的像徵,哈哈!

starstar - 2010年03月06日 00:22

前面有人講開買樓好似買壽司,我最近都睇咗好多樓盤,全部二手舊樓,但個個開價貴到唔合理,無倫加幾多人工好似永遠都追唔到個樓價,唔通真係呢世都買唔到樓? 唉!!!

李思行 - 2010年03月06日 00:22

老唔一定衰架!

NB4Xmas - 2010年03月06日 00:23

外邊樓有人講放屁,哈哈 啱我。。

starstar - 2010年03月06日 00:24

哈哈!咁祝大家老而彌堅啦!

NB4Xmas - 2010年03月06日 00:32

買樓唔好急,唔好給大市沖昏。

starstar - 2010年03月06日 00:38

我想買樓好多年,一直無法實行,以前啲樓又大又平,現在居住環境狹隘又焗的都賣都豪宅咁,真係痴線!

NB4Xmas 你有自置物業唔會好似我現在咁徬徨.

NB4Xmas - 2010年03月06日 00:41

Starstar 有時舊樓間隔好使好用。

starstar - 2010年03月06日 00:43

我已經集中睇舊樓,但都貴都唔合理.

NB4Xmas - 2010年03月06日 00:44

咁妳住緊這裡唔好嗎?(近返工。)

starstar - 2010年03月06日 00:48

睇完其他樓之後,我覺得自己住緊的簡直係天堂!但那是老父的物業.

NB4Xmas - 2010年03月06日 00:51

咁而家澳門的樓價係什麼情況?

NB4Xmas - 2010年03月06日 00:56

思行兄去左邊?

starstar - 2010年03月06日 01:01

你又係度爆我的私隱!

NB4Xmas - 2010年03月06日 01:02

你兩個係咪去晒敷mask?

NB4Xmas - 2010年03月06日 01:05

抱歉,一時唔小心,叫思行兄刪除它。

starstar - 2010年03月06日 01:06

實況係二手巿場非常活躍,但質量參差,好多貨都唔掂,啲廳唔係對天井就係近到可以同你的隣居握手,無陽光,建築面積五百零呎,大廈設備十分舊都賣百幾萬,點接受?

NB4Xmas - 2010年03月06日 01:09

咁新樓同舊樓差額有幾多?

同埋環境有好大因素。

starstar - 2010年03月06日 01:09

思行兄 唔該記得幫我DELETE NB4Xmas句說話. 我要下線啦! 各位再見.

starstar - 2010年03月06日 01:10

咁埋呢句,新樓郁吓都賣三幾百萬,又係痴線,好多人先搵緊一萬蚊左右,點供?

NB4Xmas - 2010年03月06日 01:14

Good Night Starstar.

思行兄 唔該記得幫我DELETE NB4Xmas句說話---NB4Xmas 咁而家澳門的樓價係什麼情況? 3月6日 00:51
this sentence, Please Please.

李思行 - 2010年03月06日 01:32

去完前樓發嘮叨,嘻嘻。

NB4Xmas - 2010年03月06日 01:44

Thanks,思行兄.

NB4Xmas - 2010年03月06日 03:00

思行兄,HBCU.

starstar - 2010年03月06日 23:20

我今晚又整餅,將牛油同糖的份量減半,朱古力粉加多,加多隻蛋,減少焗的時間,出來變成咁,你地覺得邊個賣相掂啲?

朱古力果仁軟曲奇

NB4Xmas - 2010年03月06日 23:38

Good Evening Starstar, 咁口感有無好大分別?

NB4Xmas - 2010年03月06日 23:40

將牛油同糖的份量減半--會令軟曲奇無咁軟。

starstar - 2010年03月06日 23:43

口感的確唔同,好彩都幾軟,最重要唔怕咁甜同漏,又有朱古力味, 下次想試吓咖啡味.

starstar - 2010年03月06日 23:45

昨晚的食咗一個就甜到今朝!!!

NB4Xmas - 2010年03月06日 23:48

好彩都幾軟--因為妳減少焗的時間。

下次想試吓咖啡味--如果你鍾意nuts,嘗試加nuts,咖啡會無乜特別。

starstar - 2010年03月06日 23:53

今次用咗開心果同夏威夷果仁,都唔錯! 你未答我賣相邊個好,定係兩個都咁唔掂?

NB4Xmas - 2010年03月06日 23:58

你未答我賣相邊個好--賣相係今次依暈,但係睇來唔夠軟。

starstar - 2010年03月07日 00:01

"依暈"?咩意思? 哈哈睇落去似件咸煎餅.

NB4Xmas - 2010年03月07日 00:02

I though those nuts are 綿花糖.

NB4Xmas - 2010年03月07日 00:03

依暈--this try.

NB4Xmas - 2010年03月07日 00:08

軟曲奇係外邊小許'趣',但係內部軟有'燕閑'。

starstar - 2010年03月07日 00:10

似綿花糖咩? 原來係"今次"咁解,你邊到郷下?哈哈!

今次的成品都係邊脆內軟的.

NB4Xmas - 2010年03月07日 00:15

今次的成品都係邊脆內軟的--今次個心因應無上次咁軟。糖可以減一半但係牛油試下加番多少少,咁就軟心多的。

starstar - 2010年03月07日 00:17

哈哈!或者聽日再試過, 如果掂就可以用來派街坊啦!

NB4Xmas - 2010年03月07日 00:22

你邊到郷下--我係寧波人。

starstar - 2010年03月07日 00:29

你識唔識講鄉下話? 小時經常聽到父親跟親友以鄉下話交談,但我至今一句都聽唔明!

NB4Xmas - 2010年03月07日 00:30

唔見思行兄,他去左邊?

NB4Xmas - 2010年03月07日 00:32

寧波人同上海人講話好大聲,我懂得很少。

starstar - 2010年03月07日 00:37

寧波的年糕係咪白色的? 跟上海年糕湯同唔同?

NB4Xmas - 2010年03月07日 00:39

有無興趣製造souffle--chocolate souffle 好好食。

NB4Xmas - 2010年03月07日 00:42

其實上海同寧波有好多野一樣。
係呀,上海炒年糕一流。

starstar - 2010年03月07日 00:43

梳乎厘好多工序,好似最後重要用火烘一烘個面先好食.

starstar - 2010年03月07日 00:44

我好鍾意食上海菜,上海年糕湯好正,有種甜品叫高力豆沙,入面係經豆沙,外面係蛋白,好正!

NB4Xmas - 2010年03月07日 00:53

高力豆沙同souffle 十分像。

好似最後重要用火烘一烘個面--不是,oven heated to make it look burn。

Crème brûlée is 用火烘的sugar。

NB4Xmas - 2010年03月07日 00:56

上海年糕湯好正--以前同母親切年糕,切都手軟,現在有現成切好買。

starstar - 2010年03月07日 00:57

正宗英正CREME BRULEE係用磅包做,同出面餐廳的做法有別.

starstar - 2010年03月07日 00:59

上海年糕湯同韓國年糕湯其實好似, 都係白色年糕.

咁你識整年糕湯? 其實係超巿買的上海年糕好唔好食?

NB4Xmas - 2010年03月07日 01:05

CREME BRULEE係用磅包做--我唔知係唔係。
但係現在製造的係好creamy 好smooth。

上海年糕湯同韓國年糕湯其實好似--但係上海年糕比較有口感。anyway both are good.

starstar - 2010年03月07日 01:10

我有個英國朋友話將佢地做creme brulee的造法好詳細咁介紹過, 話家家都係咁做.但外邊的人將佢改到唔同哂!

好多食物一離開本土都唔同,葡國的木糠布甸同係港澳見到的係完全唔同的!

NB4Xmas - 2010年03月07日 01:11

Starstar 妳都想望望30萬建的海邊屋,哈哈。因住水浸

starstar - 2010年03月07日 01:11

今晚思行兄真係唔見咗人!

我都要會周公啦! 下次再傾.88!

starstar - 2010年03月07日 01:12

香港地可以30萬建屋,要見識見識先得.

NB4Xmas - 2010年03月07日 01:14

以前我都居住過海邊,但係好濕氣重。
並且有其他問題。

starstar - 2010年03月07日 01:16

有無屋內生菇? 真係走了!88!

NB4Xmas - 2010年03月07日 01:19

Good Night starstar.

李思行 - 2010年03月08日 01:31

我驚阻住你地撐枱腳。哈哈。

李思行 - 2010年03月08日 01:57

NB4Xmas 兄,我有《拆彈雄心》贈票兩張,嘻嘻。

starstar - 2010年03月08日 14:32

偉眠兄 你終於出現啦! 我又有些法律問題要諮詢你的意見,希望你將BILL唔好太貴 (說笑)!

starstar - 2010年03月08日 14:38

還有,我電郵比你地的屋唔係我的,係壇友中環講人DIY的海邊屋,我好奇想睇,又諗住你地可能都有興趣睇就二話不說將照片傳送給你們.

曾偉眠 - 2010年03月08日 15:23

starstar 妹,
早前手寫板壞了,
那海邊屋的室內很有醫院FEEL,
嘻嘻!

李思行 - 2010年03月08日 15:32

偉眠 兄,你真係呀!

starstar - 2010年03月08日 15:37

偉眠兄 下次手寫板再壞就打英文 (葡文都可以)啦!小小地我都識睇的,嘻嘻!

starstar - 2010年03月08日 15:39

我最近去睇的一間舊屋翻新同間海邊屋差唔多咁大,都係針對單身人士.現在似乎興做精品住宅.

曾偉眠 - 2010年03月08日 15:51

starstar 妹,
小弟最近有少少老人痴呆,
咩文都想唔起來喔!

希望精品住宅最后不會發展成日本的...
【棺材櫃桶屋】就好,
嘻嘻!

李思行 - 2010年03月08日 15:56

偉眠 兄,我用的是「中串」中文輸入工具,很方便,不用記碼,三分鐘包學曉。

starstar - 2010年03月08日 16:00

之前睇過間飄移屋就驚啦!返到屋企重要左推右推先沖到涼瞓到教,好易患精神分裂!

李思行 - 2010年03月08日 16:25

那間飄移屋相信是用來做廣告多過用來住的。

曾偉眠 - 2010年03月08日 16:27

思行 兄,
ming pei, tsetse,
Hehe!

starstar - 2010年03月08日 17:05

思行兄 你今朝問完加客攞電郵地址, 佢有無覆你?

李思行 - 2010年03月08日 17:10

無喎。

starstar - 2010年03月08日 17:19

我都話問佢交個電郵出來,好似叫佢放低家用咁 --> 即閃.哈哈!

李思行 - 2010年03月08日 18:10

偉眠 兄,我早幾年係網上電台聽過黃偉康,真係幾吋同hillo架!

李思行 - 2010年03月08日 18:10

hillo架 => hill o架

NB4Xmas - 2010年03月08日 23:34

思行兄 我有《拆彈雄心》贈票兩張-恭喜你囉,咁你可以左手拖右手一齊入戲院睇。哈哈。
真係幾吋同hill o架!--唔明?

李思行 - 2010年03月09日 00:58

NB4Xmas 兄,你飛過來,我請你睇。哈哈。

李思行 - 2010年03月09日 01:00

幾吋同hill o架 => 好吋,即好 inch,hill,即囂張。

NB4Xmas - 2010年03月09日 01:30

hill即囂張,I see.
你飛過來,我請你睇--我睇左啦,thanks。
不過都可以番睇如果你出機票(我諗你識人係航空公司有免費機票。)

李思行 - 2010年03月09日 02:12

有免費機票我就飛去 NY 探你喇!哈哈。

李思行 - 2010年03月09日 02:40

NB4Xmas 兄,good night & see you!

曾偉眠 - 2010年03月09日 09:00

NB4Xmas 兄,
New Yorker, this song for u.
hehe!

Arthur's Theme by Christopher Cross (Best that you can do)
http://www.youtube.com/watch?v=zV-Puy78yPU

Arthur's Theme by Christopher Cross

starstar - 2010年03月09日 11:09

間中都會係港台e線聽到訪問黃偉康,有時覺得佢說話唔夠中肯,有時又好似太勇,反而覺得另一評股人黃偉傑的說話可信啲.大家點睇?

曾偉眠 - 2010年03月09日 11:54

starstar 妹,
你是對的,黃偉傑江湖地位高很多,
嘻嘻!

starstar - 2010年03月09日 12:06

偉眠兄 我剛發了依貓給你,唔趕的!嘻嘻!

李思行 - 2010年03月09日 14:53

不知為何NB4Xmas 兄昨晚說「後會有期」?

NB4Xmas 思行兄 又要去'廁所研究通勝' 後會有期。 3月9日 02:50

starstar - 2010年03月09日 15:53

思行兄 未必有特別意思, 佢中文有時語無論次架! (NB4Xmas 唔好罵我呀!) 哈哈......

starstar - 2010年03月09日 16:02

呢首歌係特別送比偉眠兄 -- Thank You!

http://www.youtube.com/watch?v=LFRm2srRC64
Dido- Thank You

曾偉眠 - 2010年03月09日 16:47

思行 兄,
NB4Xmas 兄意思是在後欄再見囉,
嘻嘻!

曾偉眠 - 2010年03月09日 16:49

starstar 妹,
多謝你比機會我溫故知新就真,
嘻嘻!

李思行 - 2010年03月09日 17:35

偉眠 兄,你話你比楊修還要聰明喇!哈哈。

李思行 - 2010年03月09日 17:36

偉眠 兄,都話你比楊修還要聰明喇!哈哈。

NB4Xmas - 2010年03月10日 00:06

不知為何NB4Xmas 兄昨晚說「後會有期」--好多時,你去廁所睇期刊(因為睇得大耐被人吹。)
所以要向期刊講聲,下一期再見,(後會有期。)

佢中文有時語無論次架!--Starstar咁即係乜野意思!
咁係咪話我講野時常語無論次,唔經大腦,請舉例以說明之。
如果唔係我會叫偉眠兄做野。(一係出信,一係喺信報/信網刊登道歉啟示。)

NB4Xmas - 2010年03月10日 00:44

NB4Xmas - 2010年03月10日 01:45

偉眠兄多謝。
我諗你會喜歡這音樂。

The Terminal soundtrack (A legend is born)

http://www.youtube.com/watch?v=7x0GxqK44SI
The Terminal soundtrack (A legend is born)

starstar - 2010年03月10日 11:44

NB4Xmas 咁你一向係英文人,講中文語無倫次好正常,我聽得明咪得囉!哈哈!

曾偉眠 - 2010年03月10日 16:17

李思行 - 2010年03月11日 01:32

偉眠 兄,小弟淺見,10/03是解釋(有人要求)復建居屋的根源,沒有表示支持,所以不算抵觸09/03。Court!嘻嘻。

曾偉眠 - 2010年03月11日 09:19

思行 兄,
吓,判咗喇!?
小弟研究下判詞先,
嘻嘻!

李思行 - 2010年03月11日 14:06

是關案情嚴重,所以本官昨晚漏夜升堂!你怪不得人,哈哈。

李思行 - 2010年03月11日 14:07

是關案情嚴重 => 是關案情極之嚴重

starstar - 2010年03月11日 15:05

漏夜升堂? 夜審郭槐?

starstar - 2010年03月11日 15:21

好忙!好忙!好忙!就快神經錯亂!呢幾日好凍,真係唔想返學!

曾偉眠 - 2010年03月11日 15:36

starstar 妹,
不要找籍口走堂喔,
外面陽光普照,
氣溫是20度呀,
嘻嘻!

starstar - 2010年03月11日 15:45

偉眠兄 晚上氣溫急降呀!行出街成個天灰黃灰黃咁,啲人個個縮頭縮頸,又檬哂面.好似去咗迷離境界咁!

曾偉眠 - 2010年03月11日 15:49

starstar 妹,
你究竟身處何方?
嘻嘻!

曾偉眠 - 2010年03月11日 15:53

今晚最低有16度,
不過你那裡高樓較少,
可能低2-3度,
嘻嘻!

曾偉眠 - 2010年03月11日 15:54

starstar - 2010年03月11日 16:23

偉眠兄 好近好近!一個鐘就到!哈哈!

李思行 - 2010年03月12日 02:48

講到邊?嘻嘻。

奧霸馬 - 2010年03月12日 02:50

Well well showbiz 好似唔等於 show off 喎但係都係同show有相關。哈哈.
為何震得咁密?--我係唔知道,聽聞同什麼地片斷有關,你去問你朋友(ex 天文台長。) 3月12日 02:48 檢舉如欲檢舉此回應,請按此鍵。

李思行 - 2010年03月12日 02:53

震得咁密,如果係古代,就會話係上天對人嘅警告!

奧霸馬 - 2010年03月12日 02:56

黑swank你見得多,有無見過黑企鵝。

黑企鵝

奧霸馬 - 2010年03月12日 02:59

咪喺講上天懲罰世人。

李思行 - 2010年03月12日 03:01

Thanks!早幾日報紙有講,但無圖片,嘻嘻。

李思行 - 2010年03月12日 03:02

差不多啦。

李思行 - 2010年03月12日 03:05

休息了,夜d見!

奧霸馬 - 2010年03月12日 03:06

幾時去睇《拆彈雄心》?

奧霸馬 - 2010年03月12日 03:07

Good Night思行兄 HBCU.

奧霸馬 - 2010年03月12日 08:51

Starstar morning,
妳應該見到我穿上黑色tuxado look 靚唔靚仔。
咁妳應該正番張black swan look 上載給我們睇。

starstar - 2010年03月12日 10:10

TCHAIKOVSKY: Swan Lake 中最鍾意small swan 小天鵝呢段,樂章跳脫可愛,舞蹈編排趣緻.鋼琴譜只有短短2分鐘,但要彈得出它的鬼馬佻皮實太難.

http://www.youtube.com/watch?v=vbY_FIyXPFg&feature=related

TCHAIKOVSKY: Swan Lake - small swan

NB4Xmas - 2010年03月13日 23:55

點解依幾日都無人?

我諗各有各 独自去偷欢!

劉德華-獨自去偷歡MV

http://www.youtube.com/watch?v=56lFKH3TFQM
劉德華-獨自去偷歡MV

李思行 - 2010年03月14日 00:29

Gaga 的 MV 很好!嘻嘻。

NB4Xmas - 2010年03月14日 00:43

思行兄,多謝你幫我連結香港才可看到。
係值得一看的MV。

NB4Xmas - 2010年03月14日 00:45

好鍾意gaga套囚犯dress,好有fashion look, 無咁boring。

李思行 - 2010年03月14日 00:47

阿麥太同黃珍妮相信不會介紹。嘻嘻。

NB4Xmas - 2010年03月14日 01:00

信壇需要介紹多的不同事物,如果唔係會好悶。

請你多的介紹香港的新/舊事物!

李思行 - 2010年03月14日 01:13

我寫的不專業。

NB4Xmas - 2010年03月14日 01:20

思行兄你 寫的不專業,咁我就不之所為。
係有時寫某的題材係需要專業,
但係最重要係同大家分享。

李思行 - 2010年03月14日 01:29

係,最緊要大家開心!

NB4Xmas - 2010年03月14日 01:56

Sorry,剛剛有幾個顧客。
對,上網都係尋快樂。
你諗好唔好將調連接放係道。

李思行 - 2010年03月14日 02:06

要對自己的樓有信心。

NB4Xmas - 2010年03月14日 02:17

yeah, This is my problem 係呀無信心。

NB4Xmas - 2010年03月14日 03:06

Good Night思行兄 ,CU.

Lady Gaga - Telephone ft. Beyoncé

http://www.youtube.com/watch?v=GQ95z6ywcBY
Lady Gaga - Telephone ft. Beyoncé

NB4Xmas - 2010年03月15日 00:36

李思行 - 2010年03月15日 02:08

NB4Xmas 兄,你好!找到新搭子?嘻嘻。

NB4Xmas - 2010年03月15日 02:39

Good Evening 思行兄,這裡好平靜,便走出面看,原來外邊講股市升升降降循環。

李思行 - 2010年03月15日 03:01

NB4Xmas - 2010年03月15日 03:16

我比較鍾意合唱那首。(千里之外。)

李思行 - 2010年03月15日 03:33

他的基本功很好,只欠缺一些性格及人生經驗和感情經歷。

李思行 - 2010年03月15日 03:36

休息了!再見於千里之外,嘻嘻。

費玉清,無得彈!
周杰倫 & 費玉清 - 千里之外(七分鐘完整版)

李思行 - 2010年03月15日 03:38

[惡搞]千里之外-改版欠我十塊!哈哈
[惡搞]千里之外-改版欠我十塊

NB4Xmas - 2010年03月15日 03:42

人生經驗和感情經歷--這些香港男仔同台灣,大陸比較輸蝕(太依賴父母,無經歷過)需要磨練。

Good Night CU 思行兄.

starstar - 2010年03月15日 15:57

唔一定香港的男仔輪蝕過台灣同大陸, 現象係新一代的男性較軟弱,經唔起考試, 承擔力唔夠,同自少受保護及被過份安排生活有關.

starstar - 2010年03月15日 16:10

看了朋友電郵過來的流年運程預測,說我今年必須要辦三件大事來沖喜太歲 -- 結婚, 添丁或置業.

真係O 哂咀,呢三樣野都唔可以話做就做,有時有錢都未必做到.簡直同我開玩笑!

NB4Xmas - 2010年03月15日 22:23

所以話運程預測係囉嚟睇,唔可以信,依啲所為"辦三件大事來沖喜太歲 -- 結婚, 添丁或置業" 其實喺70後,80後都需要和想做。什麼是'太歲'?

NB4Xmas - 2010年03月15日 22:41

Looking hard through the glass,
Fears sure built in with every waltz.
Looking out at the rain....

Marianne Faithfull - So sad

http://www.youtube.com/watch?v=SUHGl9vmG4E
Marianne Faithfull - So sad

頁面

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。