Hunter or getherer ?

昨午蒙大偉兄賜講 Hunter / getherer, 苦苦思量, 唉 !驚覺自已唔係 Hunter,又唔係 getherer, 而係被 Hunter 所 hunt 的 獵物 及被 getherer 所 gether 的收集物 !

所有評論

Wisely - 2010年09月05日 00:45

QK兄,哈哈,我就最多只可以做他們的小點心(連做獵物和收集物的資格也沒有)。

trashtalking - 2010年09月05日 01:04

思前想後,禾打算做佢地體內嘅寄生蟲......

竹本疋虫 - 2010年09月05日 01:09

Just out of curiosity,各兄台何出此言呢?

竹本疋虫 - 2010年09月05日 01:14

大為兄 was supposed to haul his as all the way from Shanghai to give the talk to offer inspirations and information, not discouragements.....

QQKK - 2010年09月05日 01:16

天才與白痴
天才與白痴

trashtalking - 2010年09月05日 01:18

竹本兄,週日攪攪逆向思維,或有得著,哈哈!

QQKK - 2010年09月05日 01:28

竹兄 小弟只是驚覺自已是股塲敗兵, 沒有做 Hunter / getherer 的質素..........昨午二個都沒舉手, 本以為自己二種都是........深思過後, 驚覺兩面不是人 (獵人/收集人).....唉 !! ( 不關大偉兄的事, 大偉兄只是帶出一個自己重沒想過的問題, 甚敢激大偉兄)....

kaninchen - 2010年09月05日 01:30

何必妄自菲簿。
炒股是投機取巧而已,并不需要什麽 PHD in ECONOMICS 來玩, 市井之徒往往跑贏經濟博士。

重要的是要理解個遊戲規則。很多大陸人來港炒多是輸, 港人芬佬去炒A股也是大輸而回。

QQKK - 2010年09月05日 01:35

講開又問各位巴打,絲 絲打, 昨晚talk 完後有冇去飯局, 小QQKK 因有朋友新居入伙 house warming, 所以早走......

竹本疋虫 - 2010年09月05日 01:47

kanainchen君:「炒股是投機取巧而已」呢個statement小弟絕對不敢茍同。小弟認識數位連贏超過20年嘅友儕。佢哋埋頭研究人心、市場嘅鐘頭數目,大概超越李雲廸加埋郎朗嘅練琴時間。

世上無捷徑。Malcolm Gladwell都明言「最少一萬個鐘頭」。須知係人生唔短嘅部份,隨便斥之為「取巧」,未免……

QQKK - 2010年09月05日 01:48

typo : 甚感激大偉兄....

trashtalking - 2010年09月05日 01:50

巧源於熟,熟源於勤,勤源於學,學源於心。

竹本疋虫 - 2010年09月05日 02:17

QQKK兄:咖啡座完場,小弟響門口唔見有下場,因台柱大為兄8點幾又要返上上海也。

kaninchen - 2010年09月05日 02:18

竹兄: 炒賣當然是投機取巧, 而你的EXAMPLE是說明了一個度的問題, 但投機取巧這個本質不能因為花的時間多而改了性質。

AND 投機取巧 也并不含貶意,至少在現在這個普世價值觀內。
{在過去的中國朝代BUSINESSMAN是最下層的,在德國從事銀行業是會給人看不起的,才給了猶太人去做}

投機取巧 放諸于其他BUSINESS, 不說地產匪幫了, FOR EXAMPLES: 你在新學年的教科書上加幾個字, 就又賣一批, 在茶芥上加點錢不也是投機取巧, 或是在你那杯奶茶里加多點糖, 等你覺得好喝一點,不也是投機取巧?

想要回報的就是想取, 怎么去取就要想法,這就是投機,

只有真心付出而不求回報的才不是投機取巧。

小學生 - 2010年09月05日 02:24

大宇宙生
機緣當代
父來母胎
巧逢人世
一切來給
大地全備
吾等受供
獵集兩利
貪圖沉瀝

吾等只是自憐,眼前人間萬物,唯吾等獨尊,何欠之有?
大恩如斯,吾人,自憐自艾,而不謝恩,唏!
還不跪拜,叩謝神恩.
謝黃大仙.
信女.學生妹.

竹本疋虫 - 2010年09月05日 02:40

Re kananchen兄:「只有真心付出而不求回報的才不是投機取巧。」

By that definition,半夜三更響seven eleven賣罐啤酒畀小弟嘅小妹都係「投機取巧」;by that defintion,小弟愚魯,I cannot imagine how human life could reasonably continue unless we live in George Orwell's 1984。

若我提倡普世「只有真心付出而不求回報」,小弟確信翌日香港連電車都冇得坐。

In that sense,實唔知點答您喇。

道不同,、且不相為謀。
.

小學生 - 2010年09月05日 02:47

奸商居奇,風骨文人口誅筆伐,
角色決定地位,也決定其在別人的價值觀.
務虛.弄名時.沒人認奸商,風骨文人遍天下.

但當生活時,有時便奸商變風骨,文人玩投機.
這大千世界.人人名利燻心,太難,脫俗是身不由己.

小學生 - 2010年09月05日 02:53

娜姐投機,楠枕取巧多D,

呀婆天熱賣水,天寒賣絨球多D?

竹本疋虫 - 2010年09月05日 02:57

仲有小學生兄云:「大地全備,吾等受供。」
呢次小弟真係動真火。

There are half a dozen places near Burma where I've been that I'd like to have taken you to, where you're free to exlain to the villagers 「大地全備,吾等受供。」

Problem is: You'd be starving with them before you finish your speech, and risk getting executed before the month's over.

Marie Antoniette姐姐云:「無飯開,點解唔食蛋糕?」

小學生 - 2010年09月05日 02:59

娜姐,呀婆,投機無問題.
百老匯投機賣LED電視,DIGITAL CAM,是最取巧,因為只看到,摸唔到.

小學生 - 2010年09月05日 03:04

竹兄,
大地全備,吾等受供.

只有8字.

看真一些,便知全文
而我說的該死,正是人,人心...
人心該死.大地何罪?

??
???

trashtalking - 2010年09月05日 03:06

小學生兄,敢問閣下一句:汝何脫俗?請賜教。

小學生 - 2010年09月05日 03:14

不思生.望死之大驚奇.
人不要求外野之改變,而歷奇一切來之RANDOM奇異和
傻傻的當其定有其因,其師者.
何事無喜?

竹本疋虫 - 2010年09月05日 03:14

小學生兄:雅士手指區區幾十個key-press嘅繞大圈風涼警世說話,Donald Tsang宣傳部any day。
有機會您陪小衲「耕」落條河,眼淚汪汪收吓小朋友D「零件」,feel free to share your「big circle」齊文采with me after the experience.

Marie Antoniette姐姐云:「無飯開,點解唔食蛋糕?」

小學生 - 2010年09月05日 03:22

人的神經線是可以玩的.
玩殘便不會感覺到痛楚傳遞.
思生,不要玩.

望死,多玩.

外界,不要求.

自內,無重視.

宇宙,大營,我是存,位易師定已.

竹本疋虫 - 2010年09月05日 03:31

小學生兄:Against my enquiry, you've made your being crystal clear. I have no further questions. 謝謝。

「人的神經線是可以玩的」。As much it sound's like a remark from a Cambodian Pol-Pot torturer... well, it's really being poetic, and I'm sure everybody would understand the depth of your literacy.

小學生 - 2010年09月05日 03:31

外,害眾,無力挽.也麻木了.
自孽,當不逃.
人孽,師自在,因定果定..心嘗,點滴在.

小學生 - 2010年09月05日 03:34

悉您意,便是.

竹本疋虫 - 2010年09月05日 03:41

下次張翠容「出 trip」影開槍、死人,無理囚禁,我叫Susanns響呢度post個business-trip invitation畀小學生兄。If you go, 小學生兄,feel free to elegantly yell at and complain about me after the experience and remind me about the first bucket of gold.

小學生 - 2010年09月05日 03:41

本壞人告退,不阻礙眾聖宏道了.

小學生 - 2010年09月05日 03:51

再說一點,壞事壞人的事件會侵襲小朋友,影開槍、死人,無理囚禁,跟說生物鍊一樣,心智不成熟,其實不宜在TV,NEWS,NEWSPAPER.

HELL IS HELL.
天堂是天堂.
JAIL IS JAIL.
HOTEL IS HOTEL.

WHY ARE THEY EXIST?
WHY SOME 從不存在?

U JUST LUCKY PLACED OUTSIDE HELL.
I BEEN THERE LONG TIME AGO.

竹本疋虫 - 2010年09月05日 04:03

小學生兄:「聖」祭司係您,又好文采。我哋D庶民祇負責影相,拖屍骸,流眼淚,同保住條命同菲林/file有命返屋企開飯。

下次您要吟詩風涼公開「論」人性。請避開您直覺認為可能係「收過屍」或受無常傷害過嘅老友記。唔係當眾再protest您嘅「繞大圈」涼薄無猶豫!

kaninchen - 2010年09月05日 04:04

竹兄:

《若我提倡普世「只有真心付出而不求回報」,小弟確信翌日香港連電車都冇得坐。》

電車話塞都叫 PUBLIC TRANSPORTATON , 雖然香港好多 PUBLIC GOODS 都成為了奸商PROFIT MAXIMIZATION 的利器嘍。八達通 ,用廣告炸你。。。

《By that definition,半夜三更響seven eleven賣罐啤酒畀小弟嘅小妹都係「投機取巧」; 》

可憐的小弟嘅小妹的老版高床暖枕, 明早看看收銀機的PROFIT 有多了。便利店老板才不理, 只要有 PROFIT 就可以啦。
是呀, 便利店是方便很小一部份人,但有沒有想過開24小時對環境的破壞,有沒有想過對小弟嘅小妹等健康,和其他社會問題 ?

爲什麽歐洲國家10%失業率法律還是不允許24小時營業的‘便利’店。

便利店老板才不理, 只要有 PROFIT 就可以啦。

kaninchen - 2010年09月05日 04:10

說穿了, 香港不就是個賭場, admit it or not.

kaninchen - 2010年09月05日 04:12

hope not a "bloody hunting place", +ö+

竹本疋虫 - 2010年09月05日 04:19

kaninchen兄:小弟同您一樣咁憎損人利已嘅profiteer manaics:銀行、發展商、地產佬、政府、同保險商。It's another thing to generalize to the degree that North Korea/桃花源(one's screwed and the other does not exist) suddenly looks like a viable solution.

No personal offence. It's all for objective discussions' sake.

chunyuelam - 2010年09月05日 07:14

Getherer? 唔識呢個字,可能係Gatherer.
股場如賭場,想做hunter最後會被人Hunt,想做Gatherer做後都係被人Hunt. 做個player就算啦,開心下,贏到錢固然開心,輸咗就當係遊戲。

paul_ng - 2010年09月05日 07:20

竹本疋虫 其本人青靚白淨...可惜米曹早走...大為他是有點肥..一笑....他有口才..

paul_ng - 2010年09月05日 07:26

Hunter or getherer
大為..他所講的這題目.大概把投資者分成兩種.Hunter or getherer .

chunyuelam - 2010年09月05日 07:26

小學生哥哥講嘅嘢有大道理在,竹本哥哥唔多明,可能比較年輕,對世間不平事比較憤憤然。

paul_ng - 2010年09月05日 07:29

getherer ..Gatherer..收集者...

paul_ng - 2010年09月05日 07:31

小學生哥哥講嘅嘢...有時轉彎抹角

paul_ng - 2010年09月05日 07:32

熟了之後.....

paul_ng - 2010年09月05日 07:38

利用某一討論區.糾集一斑同好舒發個人見識....同讀書會有分別嗎???

paul_ng - 2010年09月05日 07:39

QQKK 我見不到你....一笑

paul_ng - 2010年09月05日 07:41

我去打字....

chunyuelam - 2010年09月05日 07:50

讀書會有啲似,都似fans club.

Chan David - 2010年09月05日 07:58

Follow up of Investment Sharing 2010-9-4
各位巴打絲絲打:早晨!晨早流流,因乜解究搞到唔係咁灰就咁興?

其實陳嘉寧君所說也不無道理。小弟分享時講過“唔需要分投資投機,我們全部都是做買賣的人(trader),分別只是一買一賣之間的時差” 。

所謂知己知彼,嘉寧君所說的是知彼(了解遊戲規則) 的部份;小弟分享說的是知己(你係一個點樣既買賣人) ,兩者不但並行不悖,而且同為力保不失的要素。

何以大陸人來港炒股會輸?除了不知彼,其實也不知己—不了解自己的一套係在一時一地鍊出來,妄圖在另一時空一部通書賺錢,結果就係” 通輸” 。

QQKK兄,其實有這種反應很正常。如嘉寧君所說:不用妄自菲薄。事實上,可能你不自覺,一般做生產的人頗有獵人的專注,對細節的重視,以及忍受各種不利環境堅持到底的韌力。唯一不同的是因為做的是長開長有的生意,並非一擊即退,故此在追求結果上的態度似gatherer而已。

所以如果轉做買賣,你既可以好detail咁跟踪數隻股票,以較多短期買賣鍛鍊去訓練掌握出擊時機,先做獵人—不過請記得竹本兄講點鬆人的要點;也可以嘗試把” 對細節的重視” 這一環發揮,看看那些” 田”(樓股匯金債) 有可以長期翻閹的食物,食餐安樂茶飯。

無論做哪一種,都要保持對天時地利的警覺,這就是嘉寧君所說的” 遊戲規則” 。遊戲規則會隨時勢改變—這是一半功課所在。另一半就係對自己的修為。

一句到尾:人人都可以做買賣!但係要學要實戰鍛鍊。這是地盤仔出身的禾小小體驗而已。

Chan David - 2010年09月05日 08:02

的確如CY林兄講:Hunter-Gatherer。不過,唔好做player...

Chan David - 2010年09月05日 08:05

波哥早!小弟腰部以上和以下都係肌肉!唯腰部肥肉較厚…

chunyuelam - 2010年09月05日 08:07

大衛哥哥唔同意我話要做個Player,一笑。

paul_ng - 2010年09月05日 08:10

chunyuelam Chan David 他是嚴肅的人....

哈佬 - 2010年09月05日 08:22

感激大為兄作日分享,令小弟重新認識自己。當時攪唔清楚自己係 Hunter 定 Gatherer,回家後細想即發現自己應該係 Hunter,生活上,我喜歡有野就去買,買完就走,而討厭逛超級市場/百貨公司。至於股市方面,小弟剛剛入門,玩黎玩去都係自己撈緊既行業,所以應該係 Gatherer 卦。

(偷)聽到眾師兄分享/分析,深感學海無涯。自己在 FA 或 TA 仍然無一通曉,怪不得賺唔多輸唔少。看來要買一本 Accounting 既入門教材好好研習下,打好基本功先。

哈佬 - 2010年09月05日 08:23

typo............玩黎玩去都係自己撈緊既行業,所以應該係 Hunter 卦。

(以我理解:Gatherer, 係在熟悉既市場內捕捉"所有"筍野?)

paul_ng - 2010年09月05日 08:29

哈佬 你與我同枱.Gatherer會不會是密食當三番??一笑

paul_ng - 2010年09月05日 08:33

Hunter 係捕捉大件嘅....Gatherer係寧買當頭起...執到25%就放...

paul_ng - 2010年09月05日 08:35

Hunter 係等大升值

Chan David - 2010年09月05日 08:36

哈佬兄:以我理解:Gatherer, 係在熟悉既市場內捕捉"所有"筍野 -> YES.

Chan David - 2010年09月05日 08:36

波哥:然也。

Chan David - 2010年09月05日 08:38

小弟多謝各位來分享就真!

paul_ng - 2010年09月05日 08:38

又有息分.價位又升..係長揸嘅貨...

paul_ng - 2010年09月05日 08:41

長揸.炒短

W

WAIH - 2010年09月05日 08:50

請問大為兄昨天的金鑊剷聚會有沒有notes可供沒有參與的壇友們分享呢, 謝謝。

哈佬 - 2010年09月05日 08:59

Paul 兄,講起 Gatherer 密食當三番,我諗起一件事。

家人內地有一間房屋,門前種一棵芒果樹,每每臨近收割期,就為小弟極之煩惱既時間。摘,或者唔摘?芒果當其時唔夠熟,有小小酸。屋主非長居內地,約一兩個月先上去一次,今次不摘的話,下回再上去的時候,則已經比路旁途人盡數採去 (大陸人會擔條梯摘人地屋企棵樹d果!),一棵不剩。然屋主過去三年都永遠食唔到最美味既芒果…

要密食又要好味一d都唔容易也 >_<

中環講人 - 2010年09月05日 09:09

以前部落社會男人通常要打獵,出手要快;女人要負責收集農作物,對顔色特別敏感。所以現今男人多數買野買完就走,女人在商場慢慢選擇。

porky - 2010年09月05日 09:16

從整個中國的角度來看,香港應該是現在情況-長安不易居
The talk很好的告訴我們,沒有投資幻覺--我們都是Trader--真正的投資者獲得的股息--承認hit and run--承認eisk-reward trade-off--承認 macro & policy risk--我覺得hunter-outperform the market
gatherer-ride the curve

paul_ng - 2010年09月05日 09:19

芒果有小小酸..半生熟可以下.放入米缸...一笑

H

HSLAM - 2010年09月05日 09:35

感謝大為兄咁忙都為我地壇友開講座,反而係兩種性格嘅共通點對小弟有所提醒。

chunyuelam - 2010年09月05日 09:35

Paul 哥哥,收到,我去第二處玩。一笑。

竹本疋虫 - 2010年09月05日 14:41

WAIH君:Wisely應該整緊。但因若post上嚟,會變咗屬於《信報》,搞掂時會響信壇攞email地址真接distribute。

出口商人 - 2010年09月05日 16:12

竹本兄 冇出席可吳可以拎一份?

小學生 - 2010年09月05日 16:59

下次您要吟詩風涼公開「論」人性。請避開您直覺認為可能係「收過屍」或受無常傷害過嘅老友記。唔係當眾再protest您嘅「繞大圈」涼薄無猶豫.

您一直注重炒股,注重個人出場推廣形象利益,文字閱覽力微,心態寒涼於康泰港人,對人間政事罹難者一直沒有兩句,今天對在下攻擊(文意您都錯解),原因是什麼我心中明白,不反駁了,不過,告訴閣下,您炒作和心態其實太稚嫩,公開做老師會害無實戰者輕率試驗,時間一耐,會出現道德問題.
(我一直只說市情,不會談觀察,更沒方法論述過,便是因為導引太危險).
(本不想說,但不說是怕沒出過聲的初人沉迷.三思)

paul_ng - 2010年09月05日 18:25

小學生 ...交識見而矣...無他...

paul_ng - 2010年09月05日 18:30

與會的人...不是傻的..

paul_ng - 2010年09月05日 18:41

利用信壇.有些支線活動...有壞嗎???

paul_ng - 2010年09月05日 18:45

不壞... 嗱....底線要知道...

paul_ng - 2010年09月05日 18:47

仔大仔世界...管得了嗎???

chunyuelam - 2010年09月05日 21:17

Paul,你好認真,一笑。
不過大衛哥哥吹水吹到有fans,仲要派notes,都算係吹水界嘅新星。佩服佩服。一笑

Don - 2010年09月05日 21:24

小學生有理。

So Sing Sing - 2010年09月05日 22:39

謝謝大衛兄的分享.

QQKK講話很風趣,卻也說出了我的心聲. 我是甚麼? 我是Hunter的蝦餃燒賣,呵呵.

So Sing Sing - 2010年09月05日 22:43

我沒收到notes,若這次Wisely兄能再有筆記分享的話那就太好了.

竹本疋虫 - 2010年09月06日 00:15

So Sing Sing:
初稿已出咗,現等待大為兄斧正。

QQKK - 2010年09月06日 02:00

罪過, 罪過.........

一天無看, 此樓已變戰塲, 一邊放出巡航導彈, 另一邊放出客秋沙(Katyusha ).....
QQKK 都係學曹 Sir 揾個騎樓底, 開把梁蘇記鋼骨遮, 再戴鋼盔, 避一避..罪過, 罪過.......罪過, 罪過....
Firing Katyushas
哥薩克合唱團A(卡秋沙)

W

WAIH - 2010年09月06日 07:13

謝謝竹本兄提點。

insider - 2010年09月08日 23:27

belated insider 都要補充, 留果永遠記錄, 做福人群.

前幾天羅之鴻文<最後十一小時>出街, 眾多壇人讚佩及回應, 虫對內容/事件隻字不提, 跳出來只係襯機會paste上自己嘅作品, 承人之美搶鏡頭推銷自己死性不改, 不知所謂得令人咋舌!

虫哥體內流緊嘅血, 一向凍過啤酒, 對所有災情慘劇一向唔care, 虫愛大聲話: “我有咩未見過呀!” 好x勁的. 連自己都認虫太話佢冷血, 幹嗎虫哥突然360度變身, 大打感性牌? 成日話自己流淚, 又博形象分? 借題發揮hard sell到極點, cheapskate 極品至極品!

虫哥變本加厲, 做咁大場戲 !

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。