Big Mac's 的頭像

得閒會研究吓啲外星人文明, 同教啲小動物講廣東話.

世界火車系統!!

China's

早幾日朋友sent 咗個有關火車嘅email比我,貼出嚟比大家睇吓。
 Taiwan's
 France's

所有評論

Big Mac - 2010年09月13日 00:38

仲有!!

Japan's
Korea's
Spain's

麻甩佬 - 2010年09月13日 00:39

我只愛老火車!

Big Mac - 2010年09月13日 00:42

仲有UK同Dubai;

UK's Eurostar
Dubai's Metro

Big Mac - 2010年09月13日 00:44

麻兄,有,要幾老有幾老;講火車點可以無咗佢!!

India's 1
India's 2
India's 3

麻甩佬 - 2010年09月13日 00:44

曾經在斯里蘭卡待了約十天,酒店 was far from Columbo,但也就在火車軌傍,也試過百無聊賴的跑了去乘了幾個站在火車。

Big Mac - 2010年09月13日 00:44

仲有!!

India's 5

Big Mac - 2010年09月13日 00:46

仲有一架遲到,要明天才到站;現在眼瞓,good night everybody!!

麻甩佬 - 2010年09月13日 00:49

哈哈,多謝 Big Mac 兄!

我的相片未找到,但斯里蘭卡的人口沒印度這麼多,所以在斯里蘭卡坐火車未見過咁能多人的場面。

車廂內污糟不堪,但我就是想看這些,無有怕!

陶尚 - 2010年09月13日 06:12

有冇雞腳食?

aglam - 2010年09月13日 07:16

去西塘時搭過啲蘇州附近的 regional 短程…冇哂冷氣位去咗企艙,一卡車內同 n+20 個人(非繁忙時間)分 n 個位…中途兩夫婦起而口角,繼而動武,半卡車的人去圍觀,個女人用鞋兜咗個男人幾嘢,悻悻然行去另一卡,跟住一切閒雜人等速速歸位,繼續傾計食嘢瞓覺做個人身體護理…

到嘉善我地落車,老外朋友支噴髮膠居然被車站保安沒收…我同佢話 "Welcome to China!"

aglam - 2010年09月13日 07:21

講開又講,有香港豬朋問亞之可否坐內陸火車隨機咁買飛,去到邊玩到邊…又問五千蚊人仔(淨買車飛)可以去得幾遠喎…

有邊位有乜嘢好提議?

纏上煙赤霞 - 2010年09月13日 09:25

睇新聞報導,Obama總統又話自己國內建造高鐵,增加美國工人就業,而加州州長Arnold Schwarzenegger又去了中國看中國高鐵,表現有興趣,如果美國真是起高鐵,又可能有政治風波。純粹估計,一笑。

HumnptyDumpty - 2010年09月13日 09:52

5000人仔, 睇你去幾多日,不過有些熱門點,到當地酒店或旅行社買,起碼唔駛浪費時間排隊。

Big Mac - 2010年09月13日 10:24

仲有千呼萬喚才出來嘅主角,冇法啦,人多嘛,所以遲啲。

Pakistan's

Chan David - 2010年09月13日 10:34

Morning! Wah...India and Pakistan's railways....horrible....

麻甩佬 - 2010年09月13日 10:41

美國火車?

兩個星期前和由美國回來渡假的親人吃飯,他的專業是火車頭的 engineering,他說美國的火車是沒有人乘搭的,因人人都做最不環保的事....自行駕車。

美國人不會爭論建不建高鐵的!

Ng Chun Hing - 2010年09月13日 10:43

老一輩中國人見到印巴火車乘客“盛況”,可能都會回憶起抗日戰爭時期乘火車逃難情景,以下圖片係一九四四至四五年間湘桂大撤退情形,因為其時日軍進行湘桂大攻勢,國軍一潰千里,日軍前鋒曾到達貴州獨山,陪都重慶震動,差D要遷去西康添!好彩日軍當時已係水尾,冇力在前進。

湘桂大撤退

Ng Chun Hing - 2010年09月13日 10:45

大陸一九六六年文化大革命時期大串聯,數以千萬計學生逼乘火車,情形應該同湘桂大撤退差唔多,可惜搵唔到紅衛兵逼乘火車圖片。

Ng Chun Hing - 2010年09月13日 10:55

好多人見到印度火車咁擠爆,可能以為印度鐵路長度不及中國大陸,其實與事實不符,因為印度鐵路長度在二零零二年係中國大陸一倍,即使近年大陸搏命起新鐵路,相信仍然落在印度後面。

Big Mac - 2010年09月13日 11:09

有一隻音樂主題是講火車, to be more precise ,是美國南北戰爭時的一個火車頭追逐戰的故事,see if you can visualize the scenes in your mind. It's interesting.
The Great Locomotive Chase

Ng Chun Hing - 2010年09月13日 11:24

印度在英國統治時期已經大建鐵路,其長度里數一直超前中國好多,而中國一來對內對外戰爭未停過,二來係處於列強瓜分狀態,冇統一建造鐵路之計劃,三來中國大陸多山,建造鐵路難過印度好多。

MSC - 2010年09月13日 11:36

吴老,根據最新數字,中國的鐵路長度是86000km,印度是63000km。

Ng Chun Hing - 2010年09月13日 11:54

咦!我見TIME ALMANAC 2009年版話印度鐵路長度在二零零二年係144,647 KM,而中國大陸鐵路長度在二零零四年係74,400 KM,僅得印度一半。

MSC - 2010年09月13日 12:07

我的數字來源:http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_rail_transport_network...

另CIA factbook: China: 77834 km; India: 64015km.

HumnptyDumpty - 2010年09月13日 12:13

Big Mac兄,你呢幾張相會否是印、巴人特別pose的相? 搞到咁,應該開唔到車喎。

MSC - 2010年09月13日 12:13

另根據國家鐵道部---"到2008年底,中国铁路营业里程达79687.5公里,居亚洲第一位。"

另根據印度鐵道部网頁:http://www.indianrailways.gov.in/indianrailways/evolution/evolution.jsp
India: railway route length 63,028km.

Ng Chun Hing - 2010年09月13日 12:16

原來咁樣!TIME ALMANAC 2009年版唔知有乜嘢根據?盡信書不如無書也!

Big Mac - 2010年09月13日 12:54

Hd: 我唔知那些印巴相嘅original source 從那裡內,我估會喺一啲外國遊客影啩,因為當地人唔會覺得奇怪。應該車都會照開,如果唔喺就有人出嚟趕,同埋印度啲相架火車有煙。印巴會次火車意外都死塲好多,這個是其中一個原因。

New Life - 2010年09月13日 21:42

我每次看印度的火车, 都要笑. 真係忍唔到.

QQKK - 2010年09月13日 22:13

乜嘢火車都可以坐, 不過厘架就千祈唔好坐...

midnight express
Chase - theme from Midnight Express

F

FUFU - 2010年09月13日 22:56

印度人有鋪疊羅漢癮,當年不會用這種陣式同中國打仗吧?

死未?

Big Mac - 2010年09月13日 23:24

Qk 哥: 好耐無聽過隻歌,it recalls something very deep in my mind but I don’t know what that is, thanks anyway.

NB4Xmas - 2010年09月13日 23:31

Big Mac兄,我比較鍾意這部火車。

Big Mac - 2010年09月13日 23:32

阿之: 我問過個friend, 佢話佢會十月坐火車圦上海,車票喺約三佰多(約四佰),行車時間約十五、六小時,睇吓你有冇用。

Big Mac - 2010年09月13日 23:35

Nb4xmas 兄: 我朋友個仔(三歲多)好鐘意 “Thomas”,佢記得晒佢啲friends 嘅名,好似有成十幾個, 我都唔知邊個打邊個。

NB4Xmas - 2010年09月13日 23:42

係呀!好多小朋友都好鍾意Thomas & C0。,

Big Mac - 2010年09月13日 23:57

我有時唔覺意睇吓 “thomas” 卡通,完全唔知佢想講乜,不過啲細路就好留心,人哋做兒童節目,可以搞到咁成功,香港人搞嗰啲兒童節目真喺不知所謂。

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。