EJFQ「信號」's 的頭像

奉行趨勢投資法,只需順勢而行,為投資組合汰弱留強。

「信報研究部」最新力作 ----《投資導航》上卷

投資導航 (上卷) 觀勢指標篇

資產泡沫湧現、新一輪量化寬鬆政策、美國總統選舉周期......影響全球經濟命脈,對香港股市更是牽一髮動全身。《投資導航》助投資者分清現時股市的雜音,由客觀的市場指標著手,再以歷史走勢、數據圖表為基礎,引領讀者在股海中傲行!

《投資導航》分上、下兩卷:上卷重點以不同的市場指標分析環球金融最新狀況,助投資者建立研判大勢、掌握入市時機的方法;下卷集中火力傳授篩選個股技巧,展示在資產泡沫湧現之際,從另類指標發掘領先股及落後股,坐享豐厚利潤。

上卷以量化方式,從美國總統任期與股市回報率、恒指升浪的斜率及幅度、市場寬度等客觀指標,預示2011年恒指極有可能出現「最後大升浪」,穿越30,000 點!同時,書中詳述趨勢線等牛熊市分界指標,並解構VIX及VXV測慌指標的作用,提醒投資者進取入市時,也要做好風險管理,方可無懼市場轉勢。

《投資導航》作者為《信報》研究部,成員均於銀行、證券界及上市公司擁有豐富投資研究及市場分析經驗。全書文章擲地有聲,為讀者提供了專業獨到的投資分析。

所有評論

EJFQ「信號」 - 2010年12月09日 17:35

《投資導航》內有詳細解析「大市指標」的用法,可視為《EJFQ信號》網站的参考指南(Reference Guide)。

《EJFQ信號》網站

BooLoo - 2010年12月09日 19:51

日賺三千, 健體強身, 埋黎睇, 埋黎簡, 狗陰真驚, 狗羊神公, 愚來神獎, 大鐵鍾縮骨功! 來啦喂~

tigeri - 2010年12月10日 10:07

唉, 搵食啫, 佢唔做, 大把人做, 你咪當佢開多條product line賺下新手錢囉, 無謂咁計較啦.
開條新line, 好過downgrade信報啦!
人地係做生意, 唔係開善堂嘛!

Wisely - 2010年12月10日 11:38

『信號細路』,據說財Q開了投資倉,本金是100萬,已經有賺云云。
(1)信報可否找專業核數師,證明那些交易的existence和occurence?
(2)還是只是紙上談兵,事後孔明?
(3)這樣比較理性,對作為stakeholder的讀者,表現企業責任。
(4)還是,羅總要表現類同PCCW“私有化”式的企業責任?

Wisely - 2010年12月10日 11:54

還有,建議你們不要找有參與PCCW“私有化”事件的核數師做此事。

小津 - 2010年12月10日 13:16

STRONG BUY! STRONG BUY! STRONG BUY!

Wisely - 2010年12月10日 13:26

我知啦!可能所謂有資深大學教授幫手搞嘅『信號』模型model,如圖中所示?

《Buy-Sell-Hold Model》 by QF Expert from Wisely U., fully tested by XYZ

Ah_Kwan - 2010年12月10日 14:20

My Fin. Prof said never follow prof. advise on investment unless you plan to give up your investment. In addition, he used himself as a live eexample to demostrate his claim.

EJFQ「信號」 - 2010年12月10日 14:53

投資工具市場上甚多,對投資者適合與否要經其本人鑽研同運用,工具始終是工具,並不能代替投資者本人作決定的。

BooLoo - 2010年12月10日 15:02

即係把銀啦!哈

陶尚 - 2010年12月10日 15:04

Ah_Kwan,在現實中小弟見過的確有人如EJFQ靠Model食糊,仲愈做愈大!EJFQ信號,我Buy!

陶尚 - 2010年12月10日 15:04

Typo:Ah_Kwan,在現實中小弟見過的確有人如EJFQ靠賣Model食糊,仲愈做愈大!EJFQ信號,我Buy!

BooLoo - 2010年12月10日 15:05

虎姐您好,今日您咁忙都來捧訊號場賀一賀,多謝多謝

陶尚 - 2010年12月10日 15:05

BooLoo,你估間Firm前身係乜?

BooLoo - 2010年12月10日 15:10

哈囉陶大夫,禾覺得呢壇野揾笨七!

陶尚 - 2010年12月10日 15:14

BooLoo哥,人地靠賣Model搵食者要有兩寶:其一係Programming,其二…唔俾錢唔講。若果連Home Page都有Bug,咁就興登堡凶兆!

BooLoo - 2010年12月10日 15:16

衛君話李老闆掟左一球俾財Q落場炒,巧令老實,打句問句禾都唔令信!

Wisely - 2010年12月10日 15:19

信號細路,謝謝回應。同意投資市場內,阿媽係女人。(但阿爸可能唔係男人,因為前幾日有單法庭案例,小孩叫佢老母嘅女性密友做阿爸)。

BooLoo - 2010年12月10日 15:19

陶大夫,唔係乜Q程式問題,係另一個非常重心問題。

陶尚 - 2010年12月10日 15:21

BooLoo,係乜?

BooLoo - 2010年12月10日 15:21

喂,老衛,係人都知李老闆靠賣股食大茶飯,家下您要李老闆掟錢出來買股?矛理由!您當佢岸Q呀?禾唔信!

Wisely - 2010年12月10日 15:24

BooLoo兄,我今早想財Q發問,信號細路就剩係用一副圖(話係財Q個100萬元倉,已經有賺云云)來回應我。我八卦,梗係問係咪堅嘢,定係『紙上談兵、事後孔明』嘅流嘢。如夠膽話係真金白銀開倉,以信報老闆嘅公信力,就要揾專業核數師,audit有關此倉嘅買賣的occurence和existence和timing,即堅定流也。夠理性評論呱。。。

trashtalking - 2010年12月10日 15:24

如果信號係打燈,莫非......

陶尚 - 2010年12月10日 15:25

BooLoo兄,二公子係俺的偶像。冇二公子圈地的本領,小弟冇咗Weekend帶大小妖玩的地方。

Wisely - 2010年12月10日 15:25

typo: 我今早在EJFQ向財Q細路發問

BooLoo - 2010年12月10日 15:26

陶大夫,既然訊號咁令堅,不如咁啦,小弟唔敢望發達,只望莫上當。訊號下集係咪教大家認清市場老千先?

trashtalking - 2010年12月10日 15:27

BL兄,下集咪大結局,即係收檔......

Wisely - 2010年12月10日 15:27

陶兄,二公子係俺的偶像。冇二公子圈地的本領,呀龔生當日就無酒店同小飛俠爆房。。。

陶尚 - 2010年12月10日 15:27

BooLoo哥,會唔會堅過張公道的倉?

陶尚 - 2010年12月10日 15:29

龔生?當年都係人言棒出來的財Q!

BooLoo - 2010年12月10日 15:31

陶大夫,張大師果個係音樂倉,要跟beat! 陣要聽住音樂猜枚,買買買賣買買買,賣賣賣買賣賣賣,禾buy!

陶尚 - 2010年12月10日 15:31

BooLoo哥,財Q分折上市值多少?

陶尚 - 2010年12月10日 15:34

BooLoo哥,你羞辱張公道,俺要檢舉你!

BooLoo - 2010年12月10日 15:35

巧令明顯,跟得李老闆
近身既,只識賣,唔會買,教得您買果庭,叫岸Q!哈

Wisely - 2010年12月10日 15:36

財Q分折上市值多少?唔重要,重要嘅係,上市後,當佢老闆借入一大筆銀團貸款後,又計劃“私有化”時,股價剩番幾多。。。

BooLoo - 2010年12月10日 15:39

唉,陶大夫,什麼乜Q堅係食大茶飯既,就過幾招賣股絕技出來俾大家見識下啦,學唔到招,學下防身都巧呀。對不對?

陶尚 - 2010年12月10日 15:40

是沽空捌仔信號乎?

BooLoo - 2010年12月10日 15:41

教人買股?訊號?訊佢腦帽(Brain Cap)!:p

trashtalking - 2010年12月10日 15:46

咁睇訊號燈都得嘅,即係一盞燈啦......

陶尚 - 2010年12月10日 15:46

BooLoo哥,咱們壇友私下常吹水,小弟點評乜Q大家心中有數。Model唔係冇用,但玩Model卻有高低之分。有D野一年前預測,一年後重登而現實卻差天共地,你即係提醒人個Model係唔Work。
玩Model卻有高低之分…

百果園 da da

陶尚 - 2010年12月10日 15:48

trashtalking,係一對車頭燈!

一對車頭燈!

trashtalking - 2010年12月10日 15:49

莊家搵E神打樁,妙絕!

陶尚 - 2010年12月10日 15:52

TT, Hedge Zero是否免費?

立邦毅德 - 2010年12月10日 15:52

自己都係"Model人", 知道研究Model既辛酸, 對於新事物會俾D機會佢發展下先, 得定唔得等時間話我知, 而經驗之談, 純trend following就覺得個技術太green, 優勢未夠專業, 定係有招絕技專登唔提? 有冇track record? system report? powerpoint presentation file? 不如借此機會你試下說服我去buy你套system.

BooLoo - 2010年12月10日 15:54

陶大夫,可能小弟蛋小,總之睇見李老闆教人買股,小弟個心就寒一寒。萬一班乜Q原來未入流,可能係巧事呢!

trashtalking - 2010年12月10日 15:56

陶兄,zero hedge係免費--佢仲接受大家捐錢添......

陶尚 - 2010年12月10日 15:59

立邦兄,Model會唔會有見光死現象?

BooLoo - 2010年12月10日 16:13

陶大夫,一對大燈既令毛一對唔會!哈

BooLoo - 2010年12月10日 16:21

呀!想起啦,從前方卓如真係講公司典賣股架,呢d咪大茶飯囉。

陶尚 - 2010年12月10日 16:39

收工,拜拜!

出口商人 - 2010年12月10日 16:59

不如攪個馬多夫Model

QQKK - 2010年12月10日 20:14

老曹話齋 買公仔紙係發唔到達, 要發達就要去印公仔紙, 轆七哥唔洗發達都好發, 不過人人都爭住要佢印公仔....

今日聽新聞, 轆七哥好似又入咗間公仔紙印刷所..各位排定隊 la..

黎自立 - 2010年12月11日 06:44

唔好亂彈啦!我有信報以前推薦股票的資料(忘記日期)。

信報以前推薦股票升 35%
同期恆指升 11%

詳細情況請參閱附表:

52 大快活 8.15 11.36
568 山東墨龍 9.26 9.67
1883中信 2.49 2.52
3311中國建築 2.89 7.26
941中移動 76.4 77.85
590六褔(珠寶 6.81 25.95
3336巨騰(電腦殼 6.78
2313申洲國際 10.8 8.26
653卓悅控股 1.34 1.63
546阜豐(味精 5.44 6.9
596浪潮國際 1.08 0.68
3928鄭州燃氣 16.2 16.2
組合增長 33.12%

恆生指數 20845 23163 1 11.12%

黎自立 - 2010年12月11日 06:46

因為Excel不能夠上傳,所以搞到上面的數字很亂,請原諒。

黎自立 - 2010年12月11日 06:50

例如:【52 大快活 8.15 11.36 】應該解讀為;

52號 大快活 信報推薦的那日價格$8.15 ,今日價格$11.36

黎自立 - 2010年12月11日 06:54

其中653卓悅,可能送了股,也分了息,都未能在現價格上表達出來。

Wisely - 2010年12月11日 09:34

黎議員,謝謝。不過,唔好淨系講升咗果D。你睇睇週五信報咩師傅推薦的股票,同日立刻跌-7.6%,你D選民信你的保證的話,好易心臟病發。再者,我地其實係批評佢地背後嘅所謂分析,所謂points,唔知就嚇死,知就笑死。要知道,投資股票前,也要評估有關的風險、預測波幅SD(這與上市公司是否務正業有關)。R7叫你買嘅嘢,你都係小心D好。話時話,黎議員,在電盈私有化事件上,你站在那一邊?聽落,你好似。。。服務社會市民嘅議員,唔好鼓勵為富不仁,貪得無厭;財技巨人,道德侏儒。

立邦毅德 - 2010年12月12日 01:21

陶尚兄, 「Model會唔會有見光死現象?」, 我的答案是it depends. 重點係當Model爆左光, 其他人能唔能夠模仿, 會百分百模仿的數量又佔市場幾多。

EJFQ信號, 新張之喜我會支持你, 希望你能以成績顯示能力, 得到各界歡迎。

陶尚 - 2010年12月13日 21:49

陶尚 網編先生您好:

首先小弟就自己的誑言致歉。蓋任何新產品推出時必定有改善的空間,小弟的胡言亂語皆一點意見以供參考。以信報公信第一,堅持開放言論之報風,小弟就貴報提供小弟誑言空間致感謝!

另小弟欣聞有少數人仕獲邀免費試用,故小弟欲查詢有關EJFQ收費詳情及內容。

最後順祝EJFQ新書洛陽紙貴!

Wisely - 2010年12月13日 22:22

嘩,好多信報人一切玩。等我都贈慶:EJFQ信號, 新張之喜。

EJFQ「信號」 - 2010年12月13日 23:54

歡迎交流

EJFQ「信號」 - 2010年12月14日 00:07

歡迎知識交流。

Wisely - 2010年12月14日 00:08

信號細路,你好!終於有反應。哈哈。我自知無本事。等 陶兄同你交流啦。 =p

吴清心 - 2016年03月21日 07:07

不好意思,借貴壇的人氣來聲討信報論壇網管和編輯的胡作非為,打擾了請勿見怪!。。。。。 關於:吳清心早前發表的 “信報網站論壇的三宗罪”被論壇內部網管人員

蜻蜓88
石亦雲

文見亂

Sammy699

侈哆 

Liberphile

等人

假冒壇友(查其壇內空洞無文)

連續跟帖10多個蓄意以莫須有的五毛宣傳不道德或某信仰主義去誤導他人神功戲貼文怪異、、等等言論來蓄意抹黑惡毒攻擊本港土生土長的著名詞曲作家音樂製作人吳清心先生意圖隱瞞其網管編輯心理變態和無能真相--信報論壇不少言論主觀偏頗欠中立網管編輯無能和素質低下自甘墮落讓其他壇友一同起哄我哋今日去邊度搵靶射?),可謂心狠手辣惡毒至極然後該貼再被刪除

針對本港土生土長真心實意的愛國愛民愛心音樂家吳清心先生的無理刪帖行為其實早已開始見一貼刪一貼諸位可以在吳清心論壇中發現真相

附注一

劃破黑暗的時代 指引光明的路向《回歸浪漫的世界》“萬家燈火 驅散黑夜, 走向光明  共同尋找”是純紫攜手吳清心正在演繹的動人新曲《回歸浪漫的世界》其中一句重要的歌詞內容。以純紫吳清心為靈魂人物的以諾歌唱音樂藝術文化團隊,在這個黑暗的世代,正在克服種種艱困地勇闖光明的路向,要帶領這個時代的人們在黑暗中劃出一道破口,讓光芒照耀,燃點人民新希望的曙光,越照越明亮,直至全球回歸浪漫的理想實現。 “愛心”、“公益”、“分享”是以諾陽光基金會及以諾文化傳播的核心文化,以諾的項目與使命包括:一)國家公益活動《為國謳歌》全國起動二)民族文化使命《浪漫的中華》環球巡演及三)國家民族任務《以愛之名唱響大美中國夢》下鄉獻愛心活動,加上為了配合我國新一代領導人全球戰略部署的是此活動《全球回歸浪漫香港起動》等,均是屬於愛國、愛民、愛地球的國家級、國際性和宇宙性高端事業。

純紫與吳清心去年12月在中國起動了為國謳歌公益巡演浪漫的中華--

福的惠州》,得到了國家機關中央媒體及各方鋪天蓋地持續兩個多月的報導及讚譽這次活動也正好在香港這裡舉行慶功宴感謝大家一同出席和祝賀這樣不可替代被譽為貼近國家新一代領導集體的治國理念和心聲的皇家御用音樂團隊兩位核心靈魂人物本港著名詞曲作家音樂製作人吳清心老師及國寶級歌唱家純紫小姐他們可謂是影響深遠的音樂家正在為國家為民族和為全人類地球村作出貢獻

純紫擁有非一般的天籟音色和音韻的結合可以挑戰宇宙最強音的歌藝成為地球上極少數具有靈性的真正天籟之音屬於中國的軟實力之一唱出和平友愛的中國信息到全世界為全球4500萬客屬人士為家鄉為香港為祖國及為本地樂壇爭光

純紫吳清心受讚譽愛國浪漫是永恆的主題http://ent.qianlong.com/2016/0104/242472.shtml

附注二

音樂救贖攜手傳遞愛的正能量:。。。而音樂家卻可以通過音樂演奏出一場無聲的教誨將愛傳遞給更多的人心中懷有愛的人創作出來的音樂往往可以帶給大家一場不同凡響的視聽感受在有限的創作時光中吳清心譜寫出了十幾首美妙動聽的音樂作品並迅速獲得了香港大眾的喜愛不僅如此專業領域也對吳清心創作的音樂給予了一致的贊許就像習主席在文藝工作座談會所說的那樣文學家藝術家只有在中國夢實踐中把自己當作群眾的忠實代言人耐得住寂寞才有可能創作出接地氣經得起時間考驗的精品

讓愛飛翔一場音樂知音的旅行吳清心和純紫他們正是用自己生命的積累和心血來創作了中國夢主旋律的系列文化歌曲

http://www.newspaper365.org/yule/yinle/2014-12-17/10496.html

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。