EJFQ「信號」's 的頭像

奉行趨勢投資法,只需順勢而行,為投資組合汰弱留強。

誠邀網友出席《EJFQ信號》研習討論會(20位)

現誠邀信網網友出席12月20日(下星期一)晚上六時舉行之《EJFQ信號》研習討論會,交流意見,信報研究部同事現場解答相關問題,因場地所限只能特留20座位以供致電2856 7549(辦公時間星期六至下午一時正) 或電郵致 [email protected] 留位者,先到先得,請見諒。

詳細地址再通知。

《EJFQ信號》是《信報》將快推出的一個股票投資分析網站,自此訊息公開後,一直受多方關注,尤以信網論壇上有興趣參與投資討論各方君子為甚。

所有評論

守真居士 - 2010年12月18日 21:28

Q太郎:你老哥咁遲11:30至登出通告,1:00收工,係咪真心架?又唔係今日信報刊出。我地係神農島既上唔到壇的都唔知你係乜哥?依家返黎先知道, 你又未定場地,有慢客之嫌喎!你估人人都咁得闲既咩!

守真居士 - 2010年12月18日 21:39

20位!奇货可居乎?定吊高來賣?孔夫子前賣文章,死梗个喎!呢度D个个都係老頑童,雖则青春已过,然童心猶在,你演野如唔夠料包保如关公斬颜良,一刀死于馬下!呢度好多网友叻過基金經理架!

守真居士 - 2010年12月18日 21:50

$680/月,咁平?亞蘭賣豬格,平野冇好,好野冇平,点解唔學亞東東,搵几亇大孖沙落叠,一炮過收大筆好過,呢度最多500对眼球,收晒有限,自貶身價就係某网哥哥話是解:屈就!落筆打三更!快趣d改為收16,800就包保大把羊羊了!总之越貴越煞食, 明冇?

守真居士 - 2010年12月18日 22:03

銷售之道,各行业不同,依家中低檔消費品要薄利多销, 高档貨要物罕為貴,甚至吊高來賣架!但一本通勝不可睇到老,時勢地域唔同都要即時调整策略至搵到食架!

守真居士 - 2010年12月18日 22:15

亞Q,唔好意思,習慣叫簡寫,請教大名EJFQ, E for what? J for what?....唔好以為我踢盤,我地求知慾强咋!早前我落左單幫襯你一本,总之俾心机寫埋下集,有麝自然香,唔駛日日自吹自擂架!

李思行 - 2010年12月18日 22:33

守真 兄,你不入地獄,誰入地獄?!嘻嘻。

Wisely - 2010年12月18日 22:35

守真兄,好嘢!Good Evening.

文若 - 2010年12月18日 22:51

守真兄好!! 敬禮!!

守真居士 - 2010年12月18日 23:12

行師付,Wisely巴打,文若君:你们好!顺祝:聖誕及新年快樂,勝单伸連!長勝長有!乾杯!
乾杯

echp - 2010年12月18日 23:12

守真兄,好野!但各方兄弟,呢壇野我其實唸都無唸果信報會真攪旣。唉-- 顛個老細唸呢咁野出來,然後叫d細既去sell??
我唔介意幫襯,但係對信報呢次旣多元化發展,就真係幾感慨....咪攪攪下好似某某香港幾十年份(大報)咁,一蚧不如一蚧....

Wisely - 2010年12月18日 23:22

守真兄、文若兄、echp兄、各位壇友,祝大家2011年在波幅市,逢低買、逢高賣!長短均可!繼續《奮鬥》 !加油!
《奮鬥》 (發哥當年真係好型嘅後生仔)

echp - 2010年12月18日 23:23

Wisely bro, same to you --merry Xmas and happy new year!!

文若 - 2010年12月18日 23:38

各位大哥,祝順風順水。

守真居士 - 2010年12月18日 23:41

echp, Wisely巴打们,其實信研班哥哥仔有D傻傻地,估市乃英雄地,街市就係狗潝地!你估有信号就咁易中?分分鐘輸死未天光!仲話教人發達!呢d野吃力不讨好!最怕俾人追斬咋!人之患在好為人師!

Wisely - 2010年12月18日 23:46

守真兄,有否看到昨晚有關此事的好玩“與人對話”? 透過此,可了解有關心態。如未,鏈接如下:
誠邀信網論壇君子出席12月20日(下星期一)晚上六時舉行之《EJFQ信號》研習討論會

守真居士 - 2010年12月18日 23:57

細佬72年至今赌足39年,美股,日股,港股,外國基金,外汇孖展,外汇期權宝,掛勾股票,認股证,期指,長楂短炒,即市,甚至同班友人埋份楂庄,乜都试過,百般武艺在一身,都唔敢話包得,只能說憑經驗搭夠,上天俾面至勉强搵餐飯食,幫補吓家計,等後生果d將來有d額外經济咋!
牛耕田,馬食穀,父赚錢,子享福!鬼叫你做人老豆!

守真居士 - 2010年12月19日 00:04

哈哈!多谢連結,Wisely兄原來老早出左声,真係英雄所見略同,亞QK又好鬼幽默,染布佬赌番攤,輸冇人知,贏就慌死冇人知!

Wisely - 2010年12月19日 00:06

阿Q,我借用《孫子兵法-形篇》再贈慶幾句:
故善戰者,立於不敗之地,而不失敵之敗也。
是故勝兵先勝而後求戰,敗兵先戰而後求勝。

守真居士 - 2010年12月19日 00:08

子曰:人不知而不愠,不亦君子乎!今人曰:人不智而不搵(丁),不亦豬兜乎!财演中人,可作如是解1

Wisely - 2010年12月19日 00:09

守真兄,昨晚我“與人對話”,有問有答,玩得好開心。其實,亞Q細路,搞Project前想想『敗兵先戰而後求勝』。哈哈。

守真居士 - 2010年12月19日 00:20

過年前,搵D時間,一於寫番几篇文俾大家研究吓,切磋吓,分享吓我d經驗及心血結晶,信手拈來,已有估壇十誡, 蠱壇十戒, 降熊十八掌等等,担保匠心独運,與別不同,不日刊出,費用全免,上壇即可,敬希留意!

Wisely - 2010年12月19日 00:31

其實,賣signal和 "black box" model,屬於rule based嘅嘢,無法教人的智慧增長。舊信報,林生、曹Sir等等,寫文是推廣Principle Based嘅投資concept和知識,讓讀者產生興趣自我學習,自我進步,靈活實用得多。

Wisely - 2010年12月19日 00:40

守真兄,期待你的大作!謝謝!

守真居士 - 2010年12月19日 00:44

是的,教人心法可以,教人睇位不易為,股市乃眾人參與地,眾智眾意,不同角度,各自演繹,無常之由也!

守真居士 - 2010年12月19日 01:00

有d人唔明白,亦冇風度,只会鬧人;其實向名師學習是學他的心法,理論,知識;從他的實戰經驗去摸索,避开走歪路;並不是去盲目跟隨他的预测,自己要分析,要做功課,要定策略,要有行動,目标達到便要收手,再等下次机会!你如盲從附和不如去搵占ト佬赠两句!

Wisely - 2010年12月19日 01:09

投資勝負,有時好講出入時機的掌握。理性上,這與(1)ability to take risk, (2)willingness to take risk,有關。感性上,這與EQ、性格、心態、天賦有關。

守真居士 - 2010年12月19日 01:22

Wisely,人乃感性動物,好易被情感蒙蔽,一時猶疑,怕蝕底,驚執輸,貪婪之心油然而起,激情之下,時机就拿不準,做錯,賣平或買貴都会令人有挫折感,容易患得患失,便方寸大亂!所以絕对同意你1,2点說法!

守真居士 - 2010年12月19日 01:44

在此謹謝Rosette (M/s)蒞臨拙博赐言,Merry X'mas & happy NY, c U good nite!

陶尚 - 2010年12月19日 08:57

居士前輩,請受晚生一拜。

porky - 2010年12月19日 10:05

12月20日晚上六時
時    日    月    年
正         偏    七
印         財    殺
癸    甲    戊    庚
酉    辰    子    寅
辰酉=官 so辰財 trannsforms into 官
癸戊=傷食 so 戊財 trannsforms into 傷食
Where is the $$財??
Show me the money       

守真居士 - 2010年12月19日 10:56

good day!陶陶,客氣了!論壇之上無分彼此,大家咁高咁大咁平等,岩聽就來搭两咀, up吓囉,骑騎!Btw: 為兄者Still be alive, 毋容叩拜,凡夫俗子,更勿謨拜是幸!(一笑)

陶尚 - 2010年12月19日 11:50

居士,2011年好似多暗湧!

So Sing Sing - 2010年12月19日 12:58

早晨,諸兄,居士兄,期待居士兄之大作.

Chan David - 2010年12月19日 13:14

居士兄:早晨!

trashtalking - 2010年12月19日 14:21

porky兄,聽日雖然好日,但明顯唔係旺財,哈哈!

trashtalking - 2010年12月19日 14:22

守真兄,小弟鯨乾水跟你學嘢!

BooLoo - 2010年12月19日 15:10

耶! 巧令野! 守真大大, 小弟收到晒! 多謝!

竹本疋虫 - 2010年12月19日 17:27

信研部同財Q呢幾日顯露long-bias頗重。

小弟成日話我 —— like everybody else —— 每趟估估吓最少有四成機會睇錯。但,下圖用嘅唔係D乜乜quantitative model,而全部都係D條formula最簡單、robust嘅indicators。

「頭肩頂」嘛,因為上網容易,太多初哥用簡單T.A.,近年係bear trap多過係valid。(見江西銅「頭肩」頂失效圖。)
但,呢次係大哉恆指,唔係個股;兼且D robust indicators統統向南指…… 係咪*就算*可能係bear trap,客觀上仍應該減持先避其鋒,輕鬆過聖誕?
然而,上週四、五唔多見《信報》有人嗌 “G.T.F.O.”(get the fund out);相關的祇見張道長一文。

希望《信報》唔係因為信研部當眾大喊「三萬點」而因面子去house個bias……
.
張道長論「鬆人」

HSI Daily
江銅 Daily

QQKK - 2010年12月19日 19:53

守真大大 教估壇心法, 蠱壇十戒, 降熊十八掌...小弟洗眼恭睇 !!!!

陶尚 - 2010年12月19日 21:14

小弟近日心緒不靈兼背痛,己暫別市場近一個月,驚見恆指向南,難道小弟正如QQKK所批,所患的是Soros氏背痛綜合症乎?

陶尚 - 2010年12月19日 21:16

竹本兄,小心隻358!

竹本疋虫 - 2010年12月19日 22:54

陶兄: 謝謝,小弟岌實個三背馳。
江銅若 take out $23.8,小弟會再削一半。

I don't mind cutting positions by now.

守真居士 - 2010年12月19日 23:21

唔好意思,今日事忙,E家上來打个招呼,其實股市無常但亦有跡可尋,
各位可否記得我提過狼來了好几次,请參看拙文#44 &45內文。
如思行師付在線請看郵箱有关上次留言之ニ便方知吾言不訛!

守真居士 - 2010年12月19日 23:24

到有信号時已盡失先机這是我以前多次强调走勢只宜參考,不宜盡信的理由,@張公道:『訊號出現後,必須躬身力行,不能拖泥帶水,決而不行。而且一旦大減磅,便不應再入市....』

守真居士 - 2010年12月19日 23:43

竹本兄: 阿Q(按:佢个logo-特別强调 Q字大d,所以叫佢 nick name), 鸡春咁大个字 2011年見30000点, 大家都唔知既, 不過信報招牌夠响可能会引來大批聆羊,眠羊,山羊追隨,最終可能阿Q哥哥做左能羊,俾人咒罵,拆招牌!

殷實商人 - 2010年12月20日 09:34

剩系比个信号我,又唔知你D信号点出,o甘我输钱又无得赔。。。

殷實商人 - 2010年12月20日 09:36

...自己点死,点解发达。。都唔知!

殷實商人 - 2010年12月20日 09:37

讲真,o甘o既玩法...莫讲话比钱,就算系免费,我都系一D兴趣都无!

伏馬 - 2010年12月20日 10:37

信研所荐之148進入強勢上升通道.新荐522也呈強勢.EJFO信號有可信之处.

Wisely - 2010年12月20日 10:47

價位升降可隨機發生。股票唔係升就係降。不代表什麼。

HumnptyDumpty - 2010年12月20日 10:56

小HD一直有買少少, 但今年似乎太早「收爐」了。and, 噢, 我都有少少148, 38元買入的 :)

Wisely - 2010年12月20日 11:13

當金融才俊想揾人錢時,會做些什麼事?讓我告訴你一些經驗:(1)先推薦幾十隻股票;(2)幾個月後,揾班同事搞emarketing自吹自擂,用之前預測中跑出的股票話自己嘅系統點好點幫自己賺錢,但衰咗嘅就表過不提(例如內地電力股、BYD等等);(3)之後推銷black box和Signal比羊先生、羊太太,當然律師會教他們在disclaimer上寫明“資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。”

Wisely - 2010年12月20日 11:16

『傳媒人』搞emarketing推銷投資工具,想賣給不懂投資的羊先生、羊太太,“試下啦,跟住買可能真係賺到錢呢。。。”。增你們一句:『敗兵先戰而後求勝。』

Wisely - 2010年12月20日 11:19

有批評聲音的話,就前一句『君子』、後一句『高手』。You don't have to be a genius or PhD to tell that something is very wrong here.

伏馬 - 2010年12月20日 12:26

牛皮係吹嘅,但火車唔係推嘅.有奶禾就嗌娘.

QQKK - 2010年12月20日 12:32

陶公子 只358 背馳差唔多2個月, 都係時候喇 !

Wisely - 2010年12月20日 12:43

係呀,所有R7係好多emarketing壇友嘅老母,因為R7每月比奶佢地飲;佢地一定支持當日嘅8號仔私有化,仲幫手寫文章撐咩“合法、合情、合理”添。係呀,R7叫飲緊奶D細路,起身就起身,反轉就要反轉。wow wow

Wisely - 2010年12月20日 12:44

不過,飲奶都要睇睇,係咪『三聚氰胺』奶,唔好亂認老母。

陶尚 - 2010年12月20日 12:51

QQKK睇緊佢嘅Annual Report…

吴清心 - 2016年03月21日 07:06

不好意思,借貴壇的人氣來聲討信報論壇網管和編輯的胡作非為,打擾了請勿見怪!。。。。。 關於:吳清心早前發表的 “信報網站論壇的三宗罪”被論壇內部網管人員

蜻蜓88
石亦雲

文見亂

Sammy699

侈哆 

Liberphile

等人

假冒壇友(查其壇內空洞無文)

連續跟帖10多個蓄意以莫須有的五毛宣傳不道德或某信仰主義去誤導他人神功戲貼文怪異、、等等言論來蓄意抹黑惡毒攻擊本港土生土長的著名詞曲作家音樂製作人吳清心先生意圖隱瞞其網管編輯心理變態和無能真相--信報論壇不少言論主觀偏頗欠中立網管編輯無能和素質低下自甘墮落讓其他壇友一同起哄我哋今日去邊度搵靶射?),可謂心狠手辣惡毒至極然後該貼再被刪除

針對本港土生土長真心實意的愛國愛民愛心音樂家吳清心先生的無理刪帖行為其實早已開始見一貼刪一貼諸位可以在吳清心論壇中發現真相

附注一

劃破黑暗的時代 指引光明的路向《回歸浪漫的世界》“萬家燈火 驅散黑夜, 走向光明  共同尋找”是純紫攜手吳清心正在演繹的動人新曲《回歸浪漫的世界》其中一句重要的歌詞內容。以純紫吳清心為靈魂人物的以諾歌唱音樂藝術文化團隊,在這個黑暗的世代,正在克服種種艱困地勇闖光明的路向,要帶領這個時代的人們在黑暗中劃出一道破口,讓光芒照耀,燃點人民新希望的曙光,越照越明亮,直至全球回歸浪漫的理想實現。 “愛心”、“公益”、“分享”是以諾陽光基金會及以諾文化傳播的核心文化,以諾的項目與使命包括:一)國家公益活動《為國謳歌》全國起動二)民族文化使命《浪漫的中華》環球巡演及三)國家民族任務《以愛之名唱響大美中國夢》下鄉獻愛心活動,加上為了配合我國新一代領導人全球戰略部署的是此活動《全球回歸浪漫香港起動》等,均是屬於愛國、愛民、愛地球的國家級、國際性和宇宙性高端事業。

純紫與吳清心去年12月在中國起動了為國謳歌公益巡演浪漫的中華--

福的惠州》,得到了國家機關中央媒體及各方鋪天蓋地持續兩個多月的報導及讚譽這次活動也正好在香港這裡舉行慶功宴感謝大家一同出席和祝賀這樣不可替代被譽為貼近國家新一代領導集體的治國理念和心聲的皇家御用音樂團隊兩位核心靈魂人物本港著名詞曲作家音樂製作人吳清心老師及國寶級歌唱家純紫小姐他們可謂是影響深遠的音樂家正在為國家為民族和為全人類地球村作出貢獻

純紫擁有非一般的天籟音色和音韻的結合可以挑戰宇宙最強音的歌藝成為地球上極少數具有靈性的真正天籟之音屬於中國的軟實力之一唱出和平友愛的中國信息到全世界為全球4500萬客屬人士為家鄉為香港為祖國及為本地樂壇爭光

純紫吳清心受讚譽愛國浪漫是永恆的主題http://ent.qianlong.com/2016/0104/242472.shtml

附注二

音樂救贖攜手傳遞愛的正能量:。。。而音樂家卻可以通過音樂演奏出一場無聲的教誨將愛傳遞給更多的人心中懷有愛的人創作出來的音樂往往可以帶給大家一場不同凡響的視聽感受在有限的創作時光中吳清心譜寫出了十幾首美妙動聽的音樂作品並迅速獲得了香港大眾的喜愛不僅如此專業領域也對吳清心創作的音樂給予了一致的贊許就像習主席在文藝工作座談會所說的那樣文學家藝術家只有在中國夢實踐中把自己當作群眾的忠實代言人耐得住寂寞才有可能創作出接地氣經得起時間考驗的精品

讓愛飛翔一場音樂知音的旅行吳清心和純紫他們正是用自己生命的積累和心血來創作了中國夢主旋律的系列文化歌曲

http://www.newspaper365.org/yule/yinle/2014-12-17/10496.html

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。