黎自立's 的頭像

民主黨最小的黨員

假如陳日君樞機死去

對於一個很老的人,絕食三日是極之過份,相信身體挨不過去,絕食三日就算年青人挨得過去也對身體也會造成很大的傷害,何況老人,就算陳日君暈掉之後被醫生強行搶救,健康狀況都會跌落低谷,因此而在短期之內死掉是正常的推論。

耶穌為救續世人的罪而死在十字架上,世人所犯的罪而應受到的懲罰都由他擔當了。

是耶穌自已甘願去死,陳日君也是自已甘願去死。

所有評論

黎自立 - 2011年10月22日 04:43

但願我是特首,將會聯絡幾個有可能做下任特首的人,一同去見陳日君求他停止絕食。

千里寄湘屍 - 2011年10月22日 05:16

不需要求他停止絕食,只要你即刻捐幾百萬給他,他便會遲些才去見耶穌。

楊漢男 - 2011年10月22日 06:41

he does not respect the ruling of the court.

h

hingcheung - 2011年10月22日 07:01

這是什麼歪/道理?捐幾百萬給他,他便會遲些才去見耶穌.

h

hingcheung - 2011年10月22日 07:06

Every one has his right to have hunger strike to fight for his belief.It is nothing about respect of the court ruling.

paul_ng - 2011年10月22日 07:13

大笑....

懶散人 - 2011年10月22日 07:18

無論是否相信陳主教的誠信,你可以對捐獻追究到底,但不能拿他的健康來作話題,更不該搞到512孩子們生日站,壇友如此輕佻回應與五毛黨何異,我不是教徒但我很憤怒!!!

楊漢男 - 2011年10月22日 07:32

his belief is that only he is correct.

楊漢男 - 2011年10月22日 07:53

he also believes that he can manage the funds better than the church.

亞難 - 2011年10月22日 08:04

楊漢男君, I think it is correct to say "he has chosen not to respect the ruling of the court". But why?! 說回"捐幾百萬給他", 陳日君收受有錢人二千萬的"布施", 是為了什麼原因呢? 行"布施"的人是本著什麼思維呢? 為何陳日君要這樣或被迫使到這樣行事呢? 再說回"絕食", 為何他要做出這種"姿態"? 肯定不是為出位哪, 我年邁的大家姊是一個虔誠教徒, 她現在都去找尋什麼是"校管條例", 為何主教要這樣反對.

亞難 - 2011年10月22日 08:15

(1) "his belief is that only he is correct" --> Do you believe your belief is NOT correct? Also, it is hardly justified to use the word "only" since we don't know what we don't know, "知不知, 上. 不知不知, 病".
(2) "he can manage the funds better than the church" --> Maybe, the church cannot handle such kind of fund since our "beloved" CCP doesn't like the idea behind the use of such fund.
清末義和團也殺了不少行善的傳教士, 難道楊兄也說這些傳教士該死嗎.

亞難 - 2011年10月22日 08:28

如果校管條例通過, 以中國人的性格 (包括表面虔誠的教徒), 會有不少出色的教會學校, 也會變直資 (不想子女接受"二打六"的教育, 如什麼教學語言微調等), 那清貧學生能上好學校的機會就小, 祇能選擇如屯門佛教亞難記念中學這等"扮學書"的中學.

danielchtong - 2011年10月22日 08:29

..[[楊漢男 he also believes that he can manage the funds better than the church.]]
Why would anybody believe that Mr Lai of TW would ever donate money to the Vatican instead of Bishop 陳日君

千里寄湘屍 - 2011年10月22日 08:35

不信的話你即刻試試,反正我信了。
你可以翻看他對傳媒的回應,他心知肚明自己的絕食行動風險很低,你少擔心啦,陳樞機比你有智慧得多!
你即刻捐幾百萬給他之後,他又會有很多有意義又唔方便用教區錢的事要去做,當然要再當一段時間敗家精的角色,遲些才去見耶穌。

37 - 2011年10月22日 09:02

God blessing 陳樞機主教 with those who are still care about him truly and themselves.

九三年 - 2011年10月22日 09:12

陳日君高齡絕食,可見內心之沈重。

懶散人 - 2011年10月22日 09:22

唉!不是人家立心如何,是自己的存心如何,君子自重才能自強自立,既然知道小悅悅死於冷血怯懦,自己怎能如此涼薄?崇洋的說法"人道精神"啊!

懶散人 - 2011年10月22日 09:36

九三年兄,對涼薄者我也很憤慨,但請忍耐一時,給孩子們丁點安靜吧
!要吵另找別處吧,反正他們也常常開論題的,為孩子們而忍耐好嗎?恕懶人冒犯了,

衆善行 - 2011年10月22日 09:42

agree with 千里寄湘屍. 陳日君是禁食,可飲用水或蔬果汁, 不是絕食.

paul_ng - 2011年10月22日 09:51

「九三年 陳日君高齡絕食,可見內心之沈重。 」

一笑,,,,

paul_ng - 2011年10月22日 09:53

老而不死.是為賊也..一笑

paul_ng - 2011年10月22日 09:56

禁食..對身體是好的.. 陳日君並不傻..一笑

黎自立 - 2011年10月22日 10:15

人生在世上,為的是什麼?陳日君為的是造褔下一代、為的是照顧世界上被壓迫的人…

黎自立 - 2011年10月22日 10:32

世人營營役役,為自已積蓄財富,為此甚至做出傷天害理的事,損害社會而自肥,此種行為曾令你快樂嗎?就算掠奪得10世也花不盡的財富,心中可有快樂?陳日君高尚情操並非部份回應這個帖的人所能理解,竟然以小人之心度君子的腹,以為世上的每一件事都以貪財去衡量。

tigeri - 2011年10月22日 10:58

呢D說話, 同自己個黨同樣收受黎智英錢既你講出黎, 真係無乜說服力囉!

hepi - 2011年10月22日 10:59

我雖然不是教徒﹐也跟他那麼接近肥佬黎政見有所不認同﹐ 但我還是相信陳主教不是濁物﹐不會是貪庄妄法。只是價值觀不一樣﹐但他還是按他良心用款吧。

tigeri - 2011年10月22日 11:02

而且, 從來唔開帖既你, 竟然會為陳日君開呢張帖, 仲幫佢講盡好說話, 有咁大既利益衝突, 你再講, 人地都只會認為你係度賣廣告, 甚至"可能"連你都有份......囉!
身為一個政客, 連呢D野都唔識避忌, 人地唔會覺得你係仗義執言, 只會覺得你一D政治智慧都無!
幫你唔到.

tigeri - 2011年10月22日 11:08

至於陳日君, 身為教區主教, 教廷樞機, 在不上報, 不公開既情況之下收受大筆私人捐款, 根本就係有違職業操守.
至於阿大嬸, 我想問, 如果收果個係一個高官, 你仲會唔會講同一番說話呢?

tigeri - 2011年10月22日 11:14

唔通就係因為佢係神職人員, 所以你信佢? 咁你即係歧視啦!
而且, 教徒又如何? 神父咪一樣會性侵教友! 呢D新聞, 年年月月都出唔少. 人就係人, 教徒並不見得一定比一般人清清白白, 不會貪贓枉法.
你請他"按他良心用款", 之不過, D錢佢已經使得八八九九, 你這番話也未免講得太遲.

hepi - 2011年10月22日 11:27

DAB hasn't declare the origins of its funding too. Don't be double standard! Those who live in glasshouses should not throw stones!

Open your books too, if you are asking others to do just that!

Big Mac - 2011年10月22日 11:33

hepi jae: may be you should type those words in Chinese and make sure she understands what you are saying!!

tigeri - 2011年10月22日 11:33

而且, 為校本條例絕食三日其實只係一種轉移視線.
事實上, 政府根本就唔怕你停學, 既然停學都唔怕, 你絕食又有用嗎? 好明顯, 這只是一種擺擺姿態, 轉移視線既行為.
天主教要維持係社會既影響力, 辦學係最直接既途徑. 你唔辦, 蝕底既係你, 唔係政府, 依家擺到明係學生少學校多, 況且你唔搞, 亦唔驚無人搞. 莫講話你絕食, 就算自盡, 結果都唔會改變.
呢條數, 係人都識計. 陳日君如真係有吉士, 就關晒D學校佢. 玩絕食, 只係轉移視線.

tigeri - 2011年10月22日 11:36

阿大嬸,
我只係問, 如果收果個係一個高官, 你仲會唔會講同一番說話, 你拋呢段野俾我, 係問非所答. 多謝你親身示範乜野叫double standard.

37 - 2011年10月22日 11:36

做義人都要做得這麼招蜂惹蝶,就如做現代國人一樣,能不有中國特色嗎? 大石壓下的生命是需要如何盤屈倔強而存,相信祗有偉大的國人自己最清楚!

Trapster - 2011年10月22日 11:40

對生活在貪婪世界的人,
錢好可能是罪惡的根源.
莫說兩千万,
兩千元都唔會放過...

但神父無兒無女無私產, 羣體生活食在宿舍住在宿舍有錢亦無得洗, 左收右收都是把收來的錢捐出去,.....

神父修女生活在一個誠信的世界,
莫講兩千万,就算兩億,
對他們來講,衹是受助的人多了.

大家可以唔認同陳樞機的表達方法,
大家可以唔認同陳樞機的政治理念,
但請你們不要懷疑他高尚的情操.

tigeri - 2011年10月22日 11:48

唔使declare乜野, DAB既錢來自中央, 是很順理成章的事.
So?
你既不認為建制係代表你, 佢收邊個錢都係一樣.
但身為民選政黨, 大部份資金來自同一個人, 就一定會有問題. 因為佢地係自命代表"港人"既政黨, 唔係代表黎生既政黨.
正如陳日君, 佢係一個教區既主教, 收受大筆私人捐款, 不上報, 不公開, 咁就會有損佢自己同教區既形象. 要補救, 唔係玩轉移視線, 而係公開佢既呢筆錢既開支紀錄, 又或者天主教會炒咗佢以示清白.
近幾年來, 天主教會已經聲譽大跌, 無記錯既話, 果D性醜聞已經搞到教皇要落區同人地say sorry咁交關. 依家又爆單金錢上既大醜聞, 天主教既誠信又再受到嚴重打擊, 日後人地都唔知信唔信你好.

尼高 - 2011年10月22日 11:50

亞難 - 2011年10月22日 11:52

"咁就會有損佢自己同教區既形象. 要補救, 唔係玩轉移視線, 而係公開佢既呢筆錢既開支紀錄, 又或者天主教會炒咗佢以示清白" -> 那先請 tigeri 君保證中共日後不會有"跟進"和阻擋行為, 就憑你?!

tigeri - 2011年10月22日 11:55

搞到要人地開口替你講"但請你們不要懷疑他高尚的情操", 不知陳日君會否感到羞愧?
聲譽和誠信的建立, 是一輩子的事, 但要摧毀, 只需一分鐘. 當陳日君收下這筆錢的時候, 未知他有沒有想到這一點?
身為主教, 就算他不公開, 最少也要上報. 正如醫生為女病人作檢查, 要有女護士在旁一樣. 既不公開又不上報, 這就是有違職業操守. 身為神職人員, 就更是罪加一等. 因為最後受影響的, 不只是你個人, 還有身後整個教會.
作為一個負責任既高級神職人員, 套用政客既標準, 係應該引咎辭職, 而唔係玩絕食囉!

tigeri - 2011年10月22日 11:58

(一笑)
真好笑, 連批評神職人員既操守都俾人貼上五毛既標籤, 乜呢件事同政治有關既咩? 唔通除咗泛民, 呢道連陳日君都係唔可以被批評的嗎?

PBrega - 2011年10月22日 11:59

毛痞在此, 急不及待地施展貶人之能事, 不知是為錢而忌心如焚, 還是吃不到的葡萄是酸的, 真是小人得志, 語無倫次.
陳日君樞機, 老人胡塗, 還是想政教合一? 開玩笑講, 做神棍和做政棍是两件完全不一样的事, 不可能兼得的. 再說, 以前的諫大夫死諫, 目標是皇帝, 主教現在的絕食行為, 目標是誰? 法庭既已判决, 就要安身立命, 難道上帝的安排, 你亦要反對嗎? 無論做人做神, 始终是需要有些謙虛的.

尼高 - 2011年10月22日 11:59

妳係五毛!

tigeri - 2011年10月22日 12:00

亞難君,
我只係以事論事, 有甚麼問題?
正如我同大嬸咁講, 如果件事係發生係一個高官身上, 你地已經鬧到佢九彩, 日日洗版叫佢落台啦! 點解換咗個人, 你地既反應又可以一百八十度轉變既呢? 就係因為陳日君個立場?

尼高 - 2011年10月22日 12:00

五毛痴虎!

柯爷 - 2011年10月22日 12:02

冷血......

如何理解,開口「死去」,閉口「去死」,這樣去關心一個高尚情操的人?

說「老而不死.是為賊也」者,請為家中老人積點德。

Trapster - 2011年10月22日 12:04

其實神職人員收受捐款並無大不了,
對教會有認識的人對此大多不會奇怪,
衹是這次捐款人是某幾個政党的金主,
加上樞機言論坦率,
很容易便將事件政治化.
令到本來一件善事變成政治話題.
提議各位集中討論政治捐款,
唔好令一般善欵受助者受到影嚮.....

柯爷 - 2011年10月22日 12:13

如果不知何為風涼話,這是一好例句:「但願我是特首,將會聯絡幾個有可能做下任特首的人,一同去見陳日君求他停止絕食。」

黎自立 - 2011年10月22日 12:18

感謝上帝,陳日君絕食三日已經結束,身體健康看來良好。

tigeri - 2011年10月22日 12:22

其實神職人員收受捐款並無大不了??
十戒有云: 不可貪戀別人的財物.
神職人員是一班願意將自己既一生奉獻俾上帝既信徒, 佢地日常既生活費用, 基本上全部係由教會供應的. 就算教會出糧俾佢, 我所認識既大多數神職人員都會做番十一奉獻.
尤其係神父, 牧師等神職人員, 佢地會堅持"我所需要的, 上帝必會供應". 佢地更會認為"當積財寶在天上", 他們對人世間既金錢, 一般是不會留戀的. 他們會收受私人捐款而不公開, 不上報, 不是"大不了", 是"不可能".
而我, 就是一個"對教會有認識的人". 我可以告訴你, 這根本就"很奇怪". 無論捐的人是"幾個政党的金主", 又或是一個普通人, 一筆二千萬的私人捐款, 一個主教竟然自己粒聲唔出收咗袋落自己個袋, 你要用"大不了"來形容無問題, 問題是有沒有人信.
況且, 將件事政治化的是你們. 由始至終, 我可來將件事政治化?
我反而要問, 將一大筆私人捐款袋落自己個袋算是甚麼"善事"? 佢話自己收咗筆錢之後用咗用邊, 又有無證據? 連教會都唔撐佢話不知情, 你地竟然撐到佢呢個地步? 有無過份咗D?

tigeri - 2011年10月22日 12:25

咪玩啦, 一個樞機玩絕食, 如果有乜頭暈身慶, 早就提早俾人送咗入醫打點滴啦! 會有乜野事?
又冷血又薄涼咁一大堆, 請問, 呢個係佢自己既選擇, 無人迫佢既. 若佢求仁得仁, 請問又有甚麼值得同情和可憐?
成件事, 跟本就係轉移視線!

亞難 - 2011年10月22日 12:25

tigeri 君, 我都是"只係以事論事, 有甚麼問題?". 好了, 什麼時候可以和壇友"保證中共日後不會有"跟進"和阻擋行為"先, 這是實事啊.

37 - 2011年10月22日 12:27

港人尚多元化,既容得下有尊稱'天下係女皆雞'(即連佢自己阿媽都係)嘅人為議員,亦不怪有視'老'為'賊'之庶民! 正如無人可阻犯婦人對其"黑"父有銘恩之常心,又如何止息百多來年對本港教育事業做出貢獻之團體和個人,其對'校本條例'之褫奪/蚕食其辦學公權有"狡兔死,走狗烹"難免之哀?!

tigeri - 2011年10月22日 12:31

亞難君,
首先, 乜野叫"跟進和阻擋行為"?
第二, 兩者有甚麼關係?
我依家係講緊一個高級神職人員既職業操守, 不如你又答吓我, 點解你認為佢呢個行為係無問題?
都係果句, "如果件事係發生係一個高官身上, 你地已經鬧到佢九彩, 日日洗版叫佢落台啦! 點解換咗個人, 你地既反應又可以一百八十度轉變既呢?"

37 - 2011年10月22日 12:32

莫非虎婦人以教宗自居,否則怎知他無"上報"?!

Ah_Kwan - 2011年10月22日 12:34

Note: (1) 教區沒有收過捐款, 不等於不知道
(2) 天主教向為中共所討厭, 因其財力及組織力
(3) 神職人員, 收私人捐款, 有何問題.

Ah_Kwan - 2011年10月22日 12:38

今次風波, 恐是有人借機打擊陳樞機主教,及切斷地下教會的財源. 近年, 國內地下教會的興盛, 與國人心靈無所歸皈有關.

tigeri - 2011年10月22日 12:39

然後, 我只是一個普通壇友, 又有甚麼能力能"保證"中共甚麼甚麼?
我再問你, 亞難, 我能否保證甚麼甚麼, 和這個人做事有違職業操守有關係嗎? 我不能保證, 他就不是錯嗎?
37君和Ah_Kwan君,
是新聞話教會說自己不知情的, 拜托你們要上來和別人談論時事, 平時請多留意新聞.
"香港教區副主教陳志明表示......教區對於壹傳媒集團主席黎智英捐款予天主教香港教區前主教陳日君樞機, 並不知情. 而教會的帳目亦沒有相關的紀錄"

tigeri - 2011年10月22日 12:41

唔怕得你地要撐到佢咁"行", 原來又係為咗你地討厭既"老八"!

37 - 2011年10月22日 12:43

神職人員的職業操守,幾時輪到庶民來理呀,何況私產係有法例的保障,唔抵得呀? 亦係快啲修例,亦係 joined 埋,睇吓有冇人醒你!

tigeri - 2011年10月22日 12:47

Ah_Kwan君,
請勿轉移視線.
內地唔歡迎天主教係公開既秘密. 天主教要支持內地地下教會, 明明地送錢入去又如何? 就算要秘密地送, 將筆錢撥落陳日君既戶口, 用佢既名義去送亦係一樣.
陳日君自己收到咁大筆錢, 問題係唔上報, 亦唔肯公開支出既單據. 同陳水扁一樣, 一句秘密外交就想把自己貪污既罪名洗得一乾二淨, 但世上有咁便宜既事嗎?
都係果句, 如果呢個唔係陳日君, 係一個高官, 你早就鬧到佢七彩. 一切都只係立場既問題.

tigeri - 2011年10月22日 12:53

而且, "切斷地下教會的財源"又如何?
內地教會多年來都是缺乏物質上既資源, 有些教會連聖經都缺, 但人數反而越來越多. 生活窮困先多人信教, 社會物質豐碩, 人人掛住享受生活, 誰來入教?
你呢個理由, 根本就唔係理由.
基本上, 我會信你地只係為咗保住陳日君而講呢D講話多D囉!

37 - 2011年10月22日 13:01

即便是教宗,不知也不出奇,也無權知,何況居下的一個地區副主教! 教規如此,凡人恨不得咁多啦! 你估將一生交給天主係咁易呀?
又唔見人人都捨得!?

PCYK1 - 2011年10月22日 13:04

今日食咗草籠...

Ah_Kwan - 2011年10月22日 13:12

tigeri, 陳樞機是對是錯, 當向天主負責, 不用凡人多言. "生活窮困先多人信教", 這是不對. 你問吓D教徒, 睇佢點答你.

37 - 2011年10月22日 13:29

呢啲咁似'盲毛'先講嘅野,本冇預咗會在此壇撞到......話哂Vatican巳歷經'N'世,非立朝才一甲子多的中(共)朝可望其項背,想質疑/挑剔教廷的管理有何不妥,輪都輪唔到佢啦......

Ah_Kwan - 2011年10月22日 13:33

37 說得對. 捨身宗教是一個極難下, 也極不易的決定.
認識一位神父, 說當年中學畢業, 決定進入修道院, 雖家人並不反對, 但總是抱着看你幾時還俗的心態來看他.

tigeri - 2011年10月22日 13:38

Ah_Kwan君,
連"不用凡人多言"你都出埋, 真係服咗你!
"向天主負責"這是必然, 但為何凡人不能多言呢?
天主教不是一個入世的教會嗎? 它出了性醜聞又好, 金錢醜聞又好, 對象是不是凡人呢? 那是否天主教的神父性侵教友, 凡人都不可以出聲呢? 我們還是要繼續送子女去到那些神父裡去, 然後要等天主去審判他們呢?
一個推崇"當積財寶在天上"的教會, 它的主教郤收受大筆私人捐款而且不公開, 不上報, 而且用途不明, 難道別人連批評也不能說一句? 天主教原來是一個這麼霸道的教會嗎?
本來, 我還以為你只是太儍太天真, 原來, 你都只係一個只問立場, 不問是非的人, 真係失覺晒.

KKeith3333 - 2011年10月22日 13:45

這個所為前主教口口聲聲說香港要民主但校本就絕對不民主而絕食,其人心態可居之.但真奇怪"盲毛"就用兩套標準去評論所謂五毛是香港之恥.

tigeri - 2011年10月22日 13:45

政治上, 你地成日話建制派"保皇", 但我實在睇唔到你依家同佢地有乜分別囉!
一件好簡單既教會主教有違職業操守事件, 都可以俾你地拉埋中共來講, 甚麼問題也帶著政治偏見眼鏡去睇, 你地講既野, 真係無乜說服力.

亞難 - 2011年10月22日 13:50

(1) "乜野叫"跟進和阻擋行為"?" --> 那你問一問黨和中共的宗教政策, 要真正宗教自由得唔得.
(2) "高級神職人員既職業操守" --> 他犯了那條呢? Vatican 還未講你先講!
(3) "如果件事係發生係一個高官身上, 你地已經鬧到佢九彩" --> 去報ICAC吧, 看ICAC如何處理. 那麻煩你 tigeri, 講耶穌咩.

亞難 - 2011年10月22日 13:59

中共這個黑社會, 要人在明它在暗, 否則又說你不道德. 更難得有人附和. 中國已墜落到要好人暗暗做好事, 壞人就大白天去做壞事, 就叫"光明正大"? 有操守? 這是什麼"倫理"?!

Trapster - 2011年10月22日 14:06

tigeri 先生/小姐,
好高與知道閣下亦是一個"對教會有認識的人".
提議你跟你相熟的神父修士修女交談一下,
可能會幫到你減少對這些善款憂心...

KKeith3333 - 2011年10月22日 14:08

如果人民用兩套標準來審視寬己嚴人之準則來評論世情,只知沒有真理可言.

虛空行者 - 2011年10月22日 14:11

我總不信天主教教區有本事可以串同ICAC或警方來騙大家,現在21世紀,不是中世紀,俗世政權掌握最後的司法和警察力量,認為事涉貪污或黑錢者,你們可以去報案

37 - 2011年10月22日 14:19

天下本無事,庸毛自擾之! 普天之下,誰非罪人? 一個"愿/願"字道盡中國人為人之滄桑! 我們是否被當局尊重,"Willingly"地做過什麼?!
教廷之於其子民與中朝之於其國人之別,盡在前者尊吾等凡人為自由靈賦予"自愿"之權利,凡事皆自愿; 而後者則視百姓為奴仆,如非屬無靈也屬愚靈而剝奪之,將其奴役的意願強加於你我他!

Trapster - 2011年10月22日 14:19

用兩套標準來審視一般都是不對.
例子如美国對友好及不友好的獨栽者可見一班.

雖然在很多方向上,
我自已唔認同金主所支持政党,
以及對金主所辦的報紙雜誌有所厭惡,

但在這善款捐獻上,
請問誰是受害人及誰是受害機構.
我衹看到背後受助的一羣.....

37 - 2011年10月22日 14:30

為什麼我們每58,332個港人要給那幾乎老死也不相往來的另1個不熟悉的人去代表我們去投票選特首? (以七百萬去除1,200) 而家係咩年代呀?!

虛空行者 - 2011年10月22日 14:31

可能正正是因為立場問題,九七後有不少借盡一切機會去評擊甚至要求當局出手對付天主教會基督教會的聲音。不過如果把教會辦學和社會服務這一層完全拿走,有識之士一定會知道香港社會矛盾可以加倍惡化到甚麼地步。另一方面佛教道教等團体又只顧走權貴路線,十四年來政府加碼撥款想"培養"他們,但他們就是不太有興趣搞教育及社會服務" 取代" 教基督教會的位置,這又如何可以"怪"人

虛空行者 - 2011年10月22日 14:38

在一切以扺消對中共政權威脅為前提的政策下,甚麼都可以是"政治",即使日常接觸的教育和慈善亦然,不怕直言特區政府向來視教會辦學和搞社福為"心腹大患",是"英國陰謀",可是多年"催谷"佛道團体,他們就是只有興趣取悅地產大亨(刻下在大埔興建的一棟等同李嘉誠"家寺"的寺院加超高佛像,就涉及佔用官地,但媒体沉默得異常),對這些要"落手落腳"甚至蝕本的東西就是不感興趣。如果連教會"名校"都迫著要直資大加學費,特區政府和自已"創造"一塊石頭他日重擊自已的腳無分別可言。

Trapster - 2011年10月22日 14:47

香港教會團體幾十年來的付出,
大家有目共睹.
教會學校為香港共教出幾多學生(???)
雖然大部份畢業學生最後都不是教友,
但他們對做人理念及社會道德既認識,
教會學校功不可沒..
呢個亦都是為什麽每年都有這麽多家長爭着報讀教會學校,
一個用脚投票之答案..

虛空行者 - 2011年10月22日 14:58

難聽講句,佛教道教團体未來幾十年,都冇"取代"兩個"洋教"的社會服務同辦學的能力,在下又不妨放長雙眼睇下特區政府點再一次搬起石頭重重打碎自已的腳掌

Trapster - 2011年10月22日 15:09

如果唔戒意,
我希望大家唔好用洋教這個名詞.
首先,"洋"不一定代表好.
好像美国人,英国人,一樣有好人和壞人.
另外,天主教在香港,
除了外籍神父,修士修女,
中國籍的神職人員貢獻亦很多.
至於天主,最初是對猶太人的恩賜,
及後,衪的愛遍及所有人類民族,
所以"洋教"這名字,
並不完全反影天主對所有人
"一視同仁"

虛空行者 - 2011年10月22日 15:11

我用"洋教"兩字是加引號的,你明點解嗎,我估我應該唔駛畫出腸你都應該明,一笑

37 - 2011年10月22日 15:27

宗教祗是每個自由人追求自我完善的路途之一,不同的宗教祗是用其不同的方法去服伺其主,信不信,信什麼,怎麼信此乃宗教自由,是對個人也是對其宗教團體的尊重!

Trapster - 2011年10月22日 15:29

我對其他宗教認識唔多,
所以唔識答你..

太陽有到 - 2011年10月22日 15:32

打出宗教和民主之名,所向無敵!

paul_ng - 2011年10月22日 15:32

柯爷 ..請笑納...一笑
老而不死視為賊”出自論語(憲問篇第十四) :-原壤夷俟。子曰:“幼而不孫弟,長而無述焉,老而不死,是為賊!”以杖叩其脛”。按朱子的注解為”以其自幼至長,無一善狀,而久生於世,徒足以敗常亂俗,則是賊而已矣。”用現代口語可粗譯為”有d人成世無做過好人,而且到老都仲未肯死,呢d人簡直係害人害物”(賊者,害人也)。”老而不死,是為賊”絕對不是指”不肯死的老人是賊。

37 - 2011年10月22日 15:47

Lung 兄之"搬起石頭重重打碎自已的腳掌"乃中國特色,祗要看這樣一個視穩定高於一切的政權,竟硬是要刻意挑戰教廷,明知天主教乃全球祗一家,別無分號,(不像其它宗教,各地各派各自行其是)任何有關的教牧及其神父的任命歷來圴務須由教宗授權加冕,夾硬要求內地的善信及教會接受由其安插任命的"神父",也不事先知會教廷,
愚不可及地自造仇家...

37 - 2011年10月22日 15:59

以為一境之內,強權之下民將畏怯易管,直殊不知人靈無界,心之不覊,宜順不宜掣,強肘祗會適得其反!

37 - 2011年10月22日 16:04

Typo:"直殊不知人靈無界" is 殊不知人靈無界.

37 - 2011年10月22日 16:13

吾等國人都被趕在宗教門外,祗知'中國特色'乃唯一國(宗)教也!

JKwok9 - 2011年10月22日 16:22

陳日君絶食是為悍衛自己的信念。其一生已獻給了教會,自有天主照顧。而且種善因得善果,想他死的人恐怕要長久失望了。

JKwok9 - 2011年10月22日 16:34

莊子( 外篇﹒ 天運第十四)

禹之治天下,使民心變,人有心而兵有順,殺盜非殺人。自為種而天下耳。是以天下大駭,儒墨皆起。

白話 :

禹治理天下,使民心詐變.存有機心的人,以殺戮為順天應人,自認為殺盜賊並不算是殺人.人們爭相結黨營私,圖染指天下.於是天下大受驚擾,儒墨大興.

jack wong tai sin - 2011年10月22日 16:41

如果捐款冇出街,樞機會禁食固体食物三天嗎?
2 何以十三日判案後多天才宣佈禁食?
是否要睇哂成份判詞?
是否轉移線視?
願上天寬恕有歪心的。
願上天寬恕我這迷途羔羊小人之心。

Trapster - 2011年10月22日 16:53

sin = 罪

jack wong tai sin - 2011年10月22日 16:56

有飲營養豐富飲料,好過去飲宴。
因比食固體食物,更易吸引。

如摳機係新聞出街前宣佈禁食固體,
我對他的敬意,比現時多十倍。

太巧合了,好難令人相信他的動機好純淨。

Trapster - 2011年10月22日 16:59

香港的民主討論太政治化,
好多時淪為"非我朋友"便是"敵人",
凡敵人贊成的,我便反對.

如果討論可以理念化的,
以包容為依歸,
相信今天嘅民主進程,
可能己有長足進步..

jack wong tai sin - 2011年10月22日 17:01

小弟以事論事,不會以偏概全。
天大惡人做對事,我也敢讚好。
聖人做錯事,我也敢指正。

我不會因他的身份而閉上眼睛。

對事不對人。何罪之有?

Trapster - 2011年10月22日 17:03

如果樞機真的餓死了.
真的想知道你會点寫....

jack wong tai sin - 2011年10月22日 17:09

上天便知道他的動機。
點解冇記者問我的疑惑,太冇新聞觸覺了!

咁巧合?

Trapster - 2011年10月22日 17:20

可能的記者無你咁聰明咁有新聞觸覺,
但更有可能的是他們懷有善心,
對一個80多歲德高望重的老人家,
心底裏從無唸果問呢個問題,
他們衹是關心一個老人的健康多於一切...

jack wong tai sin - 2011年10月22日 17:20

我幫大家作個陰陰謀論。
樞機一出判決,便打算禁食,事情外洩,某方
為減少禁食效果,便速速爆捐款新聞,抹黑
他,減少他的誠信等!所以咁巧合囉!

好睇過Laughing哥條片啊!

天有眼呀!

拜託各位以事論事,唔好拉埋一大堆事來傾。
我嘅疑惑好簡單,見上。

小弟求是而矣。

hw1chan - 2011年10月22日 17:21

【愚為教友, 對本港天主教教區所為也不盡滿意,但據愚所聞而論,陳伯個人學養、品格及修為, 愚相信其仍在眾政棍之上的。他本良心而思而行,雖偶欠周密,若言其有貪念,冒犯十誡,似覺莽言。他自奉甚廉,眾所周知,教中收他老人家資助之人或團體,實在不少。他本薄收入,試問如何支持?
本港多數堂區(除了主教座堂和跑馬地堂區外),都入不敷支。單靠主日彌撤中教友的隨意奉獻,實在難以支持。國內教會為了生存, 往往向本港教區要錢要物要人。本港教會艱難之處,實不足為外人道。】
當初在下都誤解了陳神父, 睇左這番話後, 我相信他是好人.

JKwok9 - 2011年10月22日 17:21

"因為禁食,他選擇露宿。其實在大門後,走不遠就有洗手間,但他選擇走下長長的斜路,去停車場側的那個。這三天,他半步也不願意走入修院,他說不想別人以為他進去吃東西。他決定了,便要做得光明磊落。

可是傳媒不放過他,作為記者,我心痛。"

"因為禁食,他的血糖低了,別人為他弄來一杯葡萄糖水,他堅持只喝清水,他義無反顧地寫下這個歷史的記錄。他拒絕任何人陪他禁食,他一人做事一人當。他跟探望他的人一起唱歌、祈禱,他以愛牧養他的羊群,以生命去尋找迷失者。"

陳日君絶食

JKwok9 - 2011年10月22日 17:27

"有飲營養豐富飲料,好過去飲宴。" 風涼話兼涼薄

jack wong tai sin - 2011年10月22日 17:30

判決未出前,無論判詞點寫,樞機如果事先已
決定禁食,為表達最大憤慨,便應在判決出
街即召開記者招待會,宣佈二十四小時內開始禁食!
而不是幾天後才見記者。

判決日子一早已定下呀!

莫非樞機等馬田李一仍判詞撮要?
樞機英文很好呀。

jack wong tai sin - 2011年10月22日 17:34

對不起,壇友引述傳媒他只飲清水。
我相信。

若要神不知,除非己莫為。

各位,為何有巧合?

Trapster - 2011年10月22日 17:38

在這論壇一段時間
好多朋友或因不同事實觀點而用詞火爆粗言汚語,
但真的以閣下最涼薄了!
無人能及...........

JKwok9 - 2011年10月22日 17:40

陳日君首度回應《校本條例》的司法覆核如下 :

2011年 10月 20日

【香港商報訊】記者鄺偉成報道:早前終審法院駁回天主教香港教區就《校本條例》的司法覆核,天主教香港教區退休主教陳日君昨日回應指,教區對裁決表示遺憾,指《校本條例》將會令教區喪失辦學權,但強調不會因此而停止辦學。陳日君又就事件進行3天禁食,期間只會飲水及領聖體。

JKwok9 - 2011年10月22日 17:47

順按jack wong tai sin所推測, 陳日君應該會於13日得知判決後先回應《校本條例》,後來被揭發收捐款後再後補宣佈絶食才合理.

jack wong tai sin - 2011年10月22日 17:50

我有疑問,但我冇抹殺樞機的功勞與犧牲。
內地家庭教會人士,為信上帝,亦付出很多。

拜託罵完我,解釋我的疑團啊。

黎智英捐款後,如樞機冇帶他去見教宗,
我會更尊敬黎。捐款為見教宗?

黎應學樞機避嫌不入修院,黎應避嫌不去見教宗才對。
避免我等小人閒話。

JKwok9 - 2011年10月22日 17:53

人人都可以不負責任地隨便提出懷疑. 我無你咁得閒. 我要煮飯食.

太陽有到 - 2011年10月22日 18:39

陳氏d 時間剛剛好!口力得佢Y!服!

太陽有到 - 2011年10月22日 18:40

陳氏d 時間剛剛好!口力得佢Y!服!

衆善行 - 2011年10月22日 21:03

'懷疑'是求'真相/真理'的動力.

paul_ng - 2011年10月22日 21:09

大家想一想.鄺廣傑同 陳日君在言行上可有不同??

paul_ng - 2011年10月22日 21:14

大家都是宗教人物..在講說話時的態度眼神差很遠..一笑

paul_ng - 2011年10月22日 21:24

我對瞇著眼講話的人.總會想多一點..一笑

Ah_Kwan - 2011年10月22日 21:52

He told people that he will 禁食食三天, if the case lost, long time ago. If you do not know, please google it.

37 - 2011年10月22日 22:20

也難怪'Sin'者如吾等以小'Sin'之心度義人之腹,竊以為陳樞機主教除了履諾外,時間之拿揑旨在及時出聲,一力承擔以保護捐款人免其蒙不白之冤!

37 - 2011年10月22日 22:30

陳樞機主教之坦蕩胸懷,赤子之心,光可鑑人,絕非落井下石之人可眨抑,主佑吾等迷途sheeps!

jack wong tai sin - 2011年10月23日 11:10

37,ah kwan兄,樞機平日為人,大家有目
共睹。
樞機既然一早決定,如敗訴就禁食,何不一
有判決就主動召開中外記者會,會後即絕食,
震撼力肯定比今次好似被動式招待會,及與人
口實的禁食,一定大得多。

2 樞機懂避嫌,三天內都不入修道院,
可見佢思想精密。
3 暴光後當天不回應,失策。

圓燈大師 - 2012年12月04日 12:07

香港基督徒應不少,除了"星空下"及"黎自立"外,可否有
神父,牧師及長老可以公開討論呢?
不知黎兄除了責疑本人大師稱呼之外,
不知還有什麼本人沒有回應的?

基督徒由中世紀到現在直接,間接殺死好多同為基督徒,天主教徒,伊斯蘭教徒,其它異教徒及平民。
您同意嗎?(即使是所謂"正義"名義)
西方狼與上帝教的關係

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。