kychiu's 的頭像

不要為無名的憤怒感到抱歉

(21 Oct 2012) DBC 義播雲天政總集會

林旭華淚灑政總

希望各位聽眾今日下午5時後,穿黑衣,到政總,撐DBC、撐言論自由!

7:00 – 8:00 新聞天地(李錦洪.蔡敬雯)
8:00 – 10:00 風波裡的茶杯(鄭家富.林旭華)
10:00 – 13:00 龍鳳大茶樓(游清源.潘啟迪.鄺穎萱)
13:00 – 16:00 前因後果(何國輝.黃偉民)
16:00 – 17:00 女王頭.老襯底[一二台聯播](Luisa.Kitty)
17:00 – 23:00 存亡時刻.廣場倒數六小時

(節目包括︰十級自由Phone、事有QK、全台員工倒數Say Goodbye)

樓男光絕食
 還聲於民
現場直播
DBC股東黃楚標李國章錄音曝光 (文字版)

所有評論

kychiu - 2012年10月21日 10:58

咋天的現場照

學民思潮成員分享絕食體驗
"鄭小班"亦發聲
劉細良細述由來

kychiu - 2012年10月21日 11:02

亞牛與次文化老閭彭志銘
"甘仔"甘若望神父
"快必"陳志存

kychiu - 2012年10月21日 11:07

陳景峰
蘇民鋒有嘢講

Henry Kar Ming Chan - 2012年10月21日 11:14

Hi, all,
In search of a BIG DREAM ! May God bless all of you !

kychiu - 2012年10月21日 11:17

CCTVB : 現場有一百個著--黑--衫的市民.....

睇畫面都唔止啦 !

莫言是第一位中--國--籍諾貝爾文學獎得獎者
"一百個著黑衫的市民"

kychiu - 2012年10月21日 11:22

香港傳媒自我痷割自我龜縮到如此程度,食相太難看,連臉皮都不要了

公孫喬 - 2012年10月21日 11:36

今天證據洩露中聯辦的影響令到DBC違反發牌條件, 令到 DBC停播, 但是蘇錦樑每月收取納稅人數拾萬元高薪而冇做嘢. 納稅人每個月都在養着一班廢物問責官員

亞視股權糾紛, 政府介入. 倫敦奧運有線花數以億元的代價獲得獨家轉播權被免費電視台播放賽事, 政府介入. 為什麼唯獨 DBC一事政府可以唔做嘢? 亞視是商業機構, 有線也是商業機構, 和DBC一樣都是獲政府發牌. 納稅人沒有出糧給蘇錦樑嗎? 把蘇錦樑的薪金給老人作生活津貼吧.

約翰‧唐恩詩云:「……沒有人是孤島……,所以當喪鐘敲響的時候,請不要問喪鐘為誰而敲,喪鐘為你我而敲。」如果DBC要死,你我的自由葬禮還遠嗎?

Henry Kar Ming Chan - 2012年10月21日 11:41

Hi, all,
We have to make big decisions every day. Knowing that Freedom of Speech is protecting us means we can make them with great confidence.

Henry Kar Ming Chan - 2012年10月21日 12:09

Hi, all, [你亦知道點解我唔賣得(DBC股分)畀你...]
HK 國際仲裁中心 ---> 國際法院 (International Court of Justice)

公孫喬 - 2012年10月21日 12:13

在議會之內, 無耻的建制派議員千方百計封殺議員議政的空間, 體現立法與行政合作.

在街頭抗爭, 政付已經添置滅火筒規模的胡椒噴霧和傷害示威者於無形的聲波炮, 封殺街頭抗爭.

對於媒體, 當年商台續牌事件, 去年吳志森被香港電台封咪, 今年三個免費電視台未曾發牌, 到今天 DBC事件, 都一一證明政府封殺香港人的言論空間.

約翰‧唐恩詩云:「……沒有人是孤島……,所以當喪鐘敲響的時候,請不要問喪鐘為誰而敲,喪鐘為你我而敲。」如果DBC要死,你我的自由葬禮還遠嗎?

Henry Kar Ming Chan - 2012年10月21日 12:44

Hi, all, [全台員工倒數Say Goodbye]
我聽到傳來的誰的聲音 像那夢裡嗚咽中的小河
我看到遠去的誰的步伐 遮住告別時哀傷的眼神
{林志炫 你的樣子 作詞:羅大佑 作曲:羅大佑}

Henry Kar Ming Chan - 2012年10月21日 13:09

TO : 「大班」,
你一直做"針",貧僧去"左"邊 ? ? ?

Henry Kar Ming Chan - 2012年10月21日 13:14

TO : 「大班」,
貧僧 : 淨識風"涼話" ! ! !

ray1129 - 2012年10月21日 13:20

DBC 黃楚標、李國寶絕密錄音。

2011年5月錄音內容:

黃楚標:大班,你頭先話節目,大聲台見到有個李慧玲,佢主要鬧政府,仲要鬧中央政府,你係咪想我地做到咁樣…(李國寶:係呀,就是鬧Donald)咁佢來到我地台,你主要想佢做咩?政策係咩先?

鄭經翰:先講個政策先,做電台,最緊要有公信力,包括我在內,唔可以做政府喉舌…做電台最緊要有公信力,先有人聽。有人聽先有錢賺。最緊要係無政治立場,最緊要是其是,非其非。政府需要監察,唔監察點得呢?我就唔擔心,最緊要唔犯規,無針對性,但我地又唔好做喉舌。如果唔係電台無公信力,就無人聽。

黃楚標:李慧玲…是好惹火,你同我講過後,我地同彭(清華),中聯辦好反感,David(李國寶),你知嗎?(李國寶:知,係好唔想見到佢。),唔想我地要佢。但我亦同佢講此消彼長。但萬一佢來到(DBC),大班控制唔到呢?賺錢,我地當然同意,但我地唔想參與政治,或者捲入漩渦。我地應該明確清晰。

鄭經翰:做傳媒,第一要有獨立性…第二,我無可以話你聽我控制佢,如果我控制佢,係好大鑊,我無可能控制李慧玲,呢樣一定唔可以做。

我解釋畀你聽,有個宗旨,股東係分開。一頂帽,我係股東,另一頂帽我管內容。我係編輯,我都有自主…立場,我地不能預設,我同所有主持人都講,我地一定要根據事實,你地可以話有唔同立場…但我地一定唔可以有政治交易,我地唔可以話Donald話過,咁可唔以過…或者中聯辦我地話,專鬧民主派,就專鬧民主派,咁樣係唔得。一定有公信力。

黃楚標:我地唔想話為了個電台,引起不必要的…

鄭經翰:當你做傳媒,一定有是非…但有是非,你地咪話,找大班囉,把你地壓力卸開去,卸落我到。亦不需要話照住我,我唔使你照。

李國寶:我地照到你。

黃楚標:我地有意見表達,因為李慧玲係好惹火…

李國寶:就是河水不犯井水,我地無謂講咁多,你讚佢又好,彈又好…我地剩係睇返香港。

黃子欣:我講多一個point,佢(李慧玲)有D聲音黃絲帶,我係反感

鄭:要講,一定要講,今日個個都講艾未未,你唔講唔得,咁講完咪算囉。

2012年2月錄音內容:

黃楚標:你亦知道點解我唔點賣得畀你,我係唔肯……我不如買多架飛機。

鄭經翰:如果我找到買家,佢又合資格,你地無得拒絕。

(不詳):但我地同意(買家)先得。

黃楚標:我地做呢,就唔會好似大班咁鬧政府。

(節錄自Youtube錄音)。

多謝 kychiu 兄的努力!
dbc黃楚標李國寶絕密錄音震撼流出

Barwon - 2012年10月21日 18:43

違反禁制令,恐怕要洗訂。

公孫喬 - 2012年10月21日 18:55

Bawon, 您弄清楚禁制令的內容和錄音是如何曝光, 再作發言吧. 這些信息在報章都可以找到的.

Barwon - 2012年10月21日 19:07

您想禁止我發言,唔該去問信網編輯。既非網主、又非樓主、喧賓奪主、仲唔過主?言論自由被您強姦了。

公孫喬 - 2012年10月21日 19:24

Banwon, 請您看清楚我寫什麼, 我寫"再作發言", 我沒有禁止您發言呀, 醒小小啦, 唔該!!! 發言和亂講嘢有所不同, 弄清楚禁制令內容和錄音是如何曝光再發言, 是發表負責任的言論, 未弄清楚就發言, 等於亂講嘢. 梁愛詩喜歡亂講嘢, 亂講嘢之後仲話自己都有言論自由. 其實由頭到尾都沒有人不讓梁愛詓沒有言論自由. 明冇?

Barwon - 2012年10月21日 19:59

醒小小過您。留言可以唔睇,睇咗可以唔理。回應只因您呼我字號,從來不看您的留言。明冇?

公孫喬 - 2012年10月21日 20:06

Banwon, 唔睇都可以作回應, 唔知對住啲乜嘢作回應呢? 閉着眼睛可以射靶, 佩服.

Barwon - 2012年10月21日 20:25

閉着眼睛可射靶,有趣。Bawon,射漏個字。Banwon,又射錯個字。

ray1129 - 2012年10月21日 21:25

Barwon,林旭華先生如果怕坐監,就唔會做。縱使有禁制令,即使要坐監,傳媒亦有義務追查揭開真相,好讓民衆自行判斷,因大氣電波是公衆的。

公孫喬 - 2012年10月21日 22:02

禁制令只禁鄭經翰, 沒有禁林旭華.

吴清心 - 2016年03月20日 17:38

(此留言己被博主刪除。)
J

JaneL - 2016年03月22日 10:39

(此留言己被博主刪除。)
只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。