網友百態

筆者加入了信報網,週一至五均發表一些短文,得到不少回應,也樂在其中,交換心得,網友不乏有識之仕,短短的幾句評語,看得出是有墨水之人。

在網上默默的寫了幾個月,不求名利,把所見所聞,但求分享,雖不能摸索網友讀者的底細,亦可歸納兩大類,一類是誠懇切磋,另一類是撩事鬥非,誠懇者提出很多中肯意見,就算與筆者立場或想法不一樣,還是有值得借鏡之處,筆者也盡量找一些稱悅的地方;撩事鬥非者,是百彈齌主,無論別人寫甚麼,總有挑剔,不會有建設性的意見,只是潑婦式罵街。以筆者閱世經驗,認定這類是社會上的可悲小人物,不能成大器,做事處世,難有出頭的一天,遑論大富大貴乎?

所有評論

阿士匹靈 - 2012年11月13日 09:21

高人短文包羅萬有, 題材廣闊, 讀之增益不少!

木山木 - 2012年11月13日 09:23

但在民主社會裡,這些社會上的可悲小人物,卻是領導人的主要票源,也是最容易操控的一群。

c

chanying - 2012年11月13日 10:19

所言甚是!

守真居士 - 2012年11月13日 11:14

十人生九品,lo-san毋容动氣,本縣曾經此苦!話時話,信報以财經起家,在信壇唔講股講乜春?边个人唔会睇錯市?但一旦衰左踩到你地底泥!誠然叫人唔賭錢几時都係立于道德高地,超然若脫,但其实係曲線讚自己之技俩!

守真居士 - 2012年11月13日 11:40

一样米養百样人,屈指一算,查实真係有超過100种既!人以群分,物以类聚。就以十人生九品而論,窃以為:依次第排名:人,仁,寅,同音同義。
1. 超人(+*)
2. 強人(所難)
3. 高人(一等)
4. 安仁(河東稱呼你露嶶)
5. 官人(你自己)
6. 仲仁(伯仁之弟,執大佬二攤,几好,中国人肥水不留別人田)
7. 季仁(仲仁之弟,亦即貴人,遇到佢行大運)
8. 狂人(卡達菲之流)
9. 閹人(柴九之弟)
10. 異人(秦太子,又係不幸之人,不過都苦中取樂,叫做嘆過世界,不枉此生)
11. 伯仁(不幸者),不过排十一未入流,未夠班…
12. 線人(二五仔,無間道,成世心驚膽顫,撈唔過)
13. 下人(pk之輩,出就出先,死就死先,食就企两边)…..
.........

lo-enote - 2012年11月13日 11:57

守真居士, Interesting.

QQKK - 2012年11月13日 12:06

守真 師兄 Like X100000000000000 !!!

守真居士 - 2012年11月13日 12:06

typo:
1. 高人(一等)
2. 超人(+*)
3. 強人(所難)

QQKK - 2012年11月13日 12:13

"中国人肥水不留別人田..."....似乎唔一定係

強國 人寧與外人不與家奴的多......

60年袋強國 人窮到褲穿窿, 但老毛仲要去貼 亞 非拉........

李思行 - 2012年11月13日 12:16

「人上人」、「小人」排第幾?

小學生 - 2012年11月13日 12:31

居士大哥,
還有一些
14,無謂閒人(如在下的)。
15,煞有介事之人(如今香港人)。
.............

cmpyu - 2012年11月13日 12:54

經常上信網的.看來不足百人.
一是己經富貴了.
一是窮定了.
我當然是後者.

(不能成大器,做事處世,難有出頭的一天,遑論大富大貴乎?)

l

lming - 2012年11月13日 13:03

還有:
關人(最逍遙)
屈人(屈原之弟, 秦檜之流, 遇到佢包冇運行)

ray1129 - 2012年11月13日 13:05

還有一類,就是常把網友不友善的評語記住,久久不能釋懷,借故悻然開樓,不論其評語,一於罵之可也,此屬庸人自擾類別。

如此處世,縱已出頭,成大富大貴之大人物,也該是目中無人,終日寡歡之流,遑論開心快活乎?

李思行 - 2012年11月13日 13:16

又諗到一樣,醜人(多八怪),嘻嘻。

ting18 - 2012年11月13日 13:22

這題真有趣!壇上看來真的分二種人,富貴者,自然心胸廣,逍遙自在吃喝旅遊如鄭壇主、hahahe、香江士之類。窮酸者怨氣多,事事看不過眼也。包括在下啦!

Spa - 2012年11月13日 13:22

走人 (三十六着)。

李思行 - 2012年11月13日 13:28

鬆人都得。

金木水 - 2012年11月13日 13:28

仲有啲膠人專上網搵仇人啊! XDDDD

Wisely - 2012年11月13日 13:31

lo兄,我的經驗,有自強不息精神者,較支持『和而不同』的宗旨,極少侮辱對罵。

Wisely - 2012年11月13日 13:32

假人:馬甲 x N次,例如 太陽XX

Wisely - 2012年11月13日 13:34

灶爺,膠人:如果佢揾唔到仇人,會失去上網生存嘅意義。

Wisely - 2012年11月13日 13:35

仲有:差人!不過,次次出龍咁威警訊嘅,呀差人大哥都無出手!xD

李思行 - 2012年11月13日 13:40

李思行 - 2012年11月13日 13:49

寡人(失德)。

金木水 - 2012年11月13日 13:51

有心人
有心人

c

chanying - 2012年11月13日 13:54

藝人:金木水,火頸哥!

李思行 - 2012年11月13日 13:55

賤人 同 膠人 有無親戚關係?

c

chanying - 2012年11月13日 13:56

唔係人:地球生物(一笑,唔准嬲)

李思行 - 2012年11月13日 13:57

唔係人。

懶豬豬 - 2012年11月13日 13:57

豬八唔係人!

李思行 - 2012年11月13日 13:58

網中人(呢度個個都係)
張德蘭 - 網中人

李思行 - 2012年11月13日 14:01

你呃人(...不能盡錄)

守真居士 - 2012年11月13日 14:03

求先食飯果陣,隱形网管发難曰:老野好得闲乎,咁我係老幾? 几乎俾佢封ID…好在禾人急智生,話佢係愛人,天人,心上人,自家人(家己冷,百事無相干),好話說尽,先至化嗔为喜,….

trashtalking - 2012年11月13日 14:06

咁禾垢境系鞭款?

李思行 - 2012年11月13日 14:10

寸人!

李思行 - 2012年11月13日 14:14

>> 寸/窒人(唔駛本),嘻嘻。

c

chanying - 2012年11月13日 14:15

最求其嘅人:2Q2K

守真居士 - 2012年11月13日 14:15

各位大佬幫手諗吓砌夠一百位,如果唔係交唔到差,今晚俾惡勢力封网架!然后再詢眾排名,女人,男人,長人,矮人,肥人,瘦人,好人,壞人,富人,窮人,西人,華人,洋人,美人,醜人,丑人,文人,武人,新人,旧人,奇人,怪人,儍人,懵人,精人,尚人,门人,傳人,傭人,道人,狼人…..(有d典故支持既,地区,洲份,国家不算數)..

c

chanying - 2012年11月13日 14:16

最細粒嘅人:特小丸子姐

c

chanying - 2012年11月13日 14:18

最輕嘅人:得八兩

c

chanying - 2012年11月13日 14:18

最懶人:懶散人

c

chanying - 2012年11月13日 14:20

最重嘅人:普賢,千幾磅

李思行 - 2012年11月13日 14:21

雷人(唔聲唔聲,嚇你一驚)。

衰人、鳥人(死開啲)。

守真居士 - 2012年11月13日 14:23

老人,夜遊人,毛人,讀書人,情人,聖人,浪人,丈人,中介人,(求先个#6仲仁係做仲裁人既),重有禾个招牌 –真人….

李思行 - 2012年11月13日 14:27

假音人(陳浩峰)
假音人 - 順流逆流

守真居士 - 2012年11月13日 14:31

士人(唔係姓許果个),農人,工人,商人,陌生人,盲人,聾人,啞人,快樂人….

李思行 - 2012年11月13日 14:32

凡人(煩人)。

李思行 - 2012年11月13日 14:35

人釘人(唔明嘅請去問寸咀哥點解)。

李思行 - 2012年11月13日 14:39

height人(好似係廣州特產,但唔等於高人,嘻嘻)。

李思行 - 2012年11月13日 14:42

(自命)高人。

守真居士 - 2012年11月13日 14:43

音樂人,漁人(得利),行人,友人,遊人,名人,代言人,廢人….

李思行 - 2012年11月13日 14:45

夜行人(吹口哨)

lo-enote - 2012年11月13日 14:46

Cut! That's enough. I am sure you all Hong Kong's got talent could end up with more than a thousand categories. However, if you still like to continue, I could not and would not stop you.

李思行 - 2012年11月13日 14:48

(出口)傷/商人。

守真居士 - 2012年11月13日 14:50

麗人(双双),佳人(有約),鉄人(十項全能),銅人(少林寺十八),病人(大吉),仙人(指路)…

小學生 - 2012年11月13日 14:50

大家唔好走人

守真居士 - 2012年11月13日 14:51

OKay, sorry,

小學生 - 2012年11月13日 14:51

EVEN樓主想CUT人,大家唔好走人

李思行 - 2012年11月13日 14:56

舉人(唔係老舉,唔好搞錯)。

小學生 - 2012年11月13日 15:00

袁木結論,
64無死人

守真居士 - 2012年11月13日 15:01

樓主大大:咪咁嚴肅喇,禾睇呢两日牛皮市,唔上唔落,咪吹吓牛皮先咯!学生大大,同你玩好过癮,你好好老脾,好几次俾人圍殴到吐白沫都笑騎騎,禾真係好服你!願你青山不老!

九鳥 - 2012年11月13日 15:01

嘩!
乜人、物人,咁鬼多人!點解仲未有人提及「文人」呢?
唔通文人真係排到一百零一,抑或根本不值一提?

九鳥 - 2012年11月13日 15:06

阿九請教網友諸君 : 自戀之人只用兩字形容,該稱「」人呢?

守真居士 - 2012年11月13日 15:09

呢个人言壇,公眾地方,乜人都有,其实有点人言可畏,面皮萡d都要走头,大家都睇到好多猛料大哥大姐都封刀就知,真係嘉賓謝絕,能人止步架!只有放開懷抱,笑臉迎人,大家開心咪几好!

c

chanying - 2012年11月13日 15:10

古肅人:樓主

c

chanying - 2012年11月13日 15:11

好玩耶!要咳最好咳楝樓。

e

eddie188 - 2012年11月13日 15:12

XDDDDDDD !!!

c

chanying - 2012年11月13日 15:13

鳥扮人:九隻雀仔。(笑笑)

c

chanying - 2012年11月13日 15:14

永遠升唔到班嘅人:小學生。(祝你學業進步!)

守真居士 - 2012年11月13日 15:22

21202揸番2張先,15:18…唔係贈庆,研究吓!而係禾睇尾市会抽番上,

積少成多 - 2012年11月13日 15:24

做乜咁多人?

lo-enote - 2012年11月13日 15:38

Keep on, folks, and see if this column could achieve the click rate higher than 陳景祥.

小學生 - 2012年11月13日 15:45

好好老脾.
大大,週旋在很多婆娘的時間多過60年,當中有一些娘娘姑婆輩,有一些是姑娘女神輩,一些是女孩淘氣輩。
和這一些女戰士們打仗,我等英豪絕沒有打贏的機會,這是點都輸定的戰爭,,,所以我一出場,便當自己是戰孵,家庭便可和睦。

朋友不是所謂戰友的(今人叫兄弟),沒需要講政治和人民價值觀,無需要叫人改變,歡欣來時快樂走,朋友和自己的心便互助交歡了。

而我到這裡說中國,便像給人打傻瓜,別人打得出色拳精有奇趣,傻瓜會有意思。別人打傻瓜打到自己變了態,傻瓜只想勸諫,中國如易經,圓通需因緣,,,人如學問和觀象不足,調節中國,會觸到無解之天機,其惱若河,源源不絕。

苦莫自尋,煩惱全因強出頭,沒有孫中山可解眾民所惑之提問的辯才,還是讓天選擇孫中山/鄧小平/和一天一定來的:

MUKLUN人.
選出來的
MUKLUN人吧。

所以我點會有火呢?

小學生 - 2012年11月13日 15:51

MUKLUNYEH人,
其實都係ONLUN99人既姐。

JKwok9 - 2012年11月13日 15:58

無聊人(如在下)

小學生 - 2012年11月13日 16:06

入屋叫人。

小學生 - 2012年11月13日 16:06

笑LUNG死人。

守真居士 - 2012年11月13日 16:08

Cut loss, 21152, 16:07,買入后見過21233冇食糊,

金木水 - 2012年11月13日 16:09

76人

小學生 - 2012年11月13日 16:10

不如玩下估測人。
我先估,樓主可能是喜穿西裝,不苛言笑,工作努力,專情專注的辦事人。

小學生 - 2012年11月13日 16:15

火土兄,美國有76人,但沒有67人,真是人如其國,強得有道理。

守真居士 - 2012年11月13日 16:16

山木哥:樓价冇得平架!点解?
1.供應不足,遠水不能救近火,之前長時間断層….
2.港紙唔值錢,同美金掛勾..
3.大跌銀行唔掂,小跌順應民情,其实大家70%的市民都唔想跌,…
4.有米佬有权有勢会晒冷,正痔與經濟息息相關,实际朋狽為奸,边个都玩唔起負資产。
5.有米有田氏人仔購買力大增,唔怕米貴,只怕冇貨賣..
6.米田社团盡和坤,契弟走得摩;亞努亞圖一日三震都唔驚,只怕秋天洗白白,…

7.其实有數計,97至02十五年間通脹率有几多?而家比果陣貴几多,便知一二,平與貴冇标准...

守真居士 - 2012年11月13日 16:17

OH, sorry, post wrongly....Ok, never mind, keep it as another topic....pls.

李思行 - 2012年11月13日 16:20

網絡世界幾近無掩雞籠,更係龍蛇混雜之地。(香港)論壇遊戲喺有人言壇之前更係年青人嘅世界。今日好多長者與時並進,但除咗要學識點樣控制鍵盤、滑鼠之多,都要培養一個玩遊戲嘅心態,否則好容易會令自己腎上腺素上升,嚴重嘅最後就只好「憤而離場」。

網絡遊戲,(過於)認真就輸鳥。

c

chanying - 2012年11月13日 16:20

貼錯人!

c

chanying - 2012年11月13日 16:21

但幾有道理,咁就由得佢錯吧!

李思行 - 2012年11月13日 16:22

得罪講句,大富大貴就一定無百彈齌主、潑婦式罵街?喺現實世界大家(咁高咁大)撞口撞面梗係唔多唔少都要扮吓嘢啦;十人九品,有啲「潑婦」專溝「口舌招尤」架。

小學生 - 2012年11月13日 16:24

長者控制鍵盤滑鼠,落場交流,有訓練腦筋之用,和打牌差不多。

李思行 - 2012年11月13日 16:28

控制鍵盤、滑鼠之多 >> 控制鍵盤、滑鼠之外

李思行 - 2012年11月13日 16:31

正如守真 兄話齋,我同小學生 前輩對好多嘢嘅睇法唔一樣,亦曾經「吵」過一鑊,但講到呢個問題,我又真係好欣賞、佩服佢。

守真居士 - 2012年11月13日 16:37

反正貼錯,開双,

其实正苦冇責任幫人買平樓,佢地唔係要買樓發達,係需要地方安居,只須起多d公屋平租俾佢地就掂,要快打慢,唔好講乜嘢官样文章規矩紀律,包租婆果陣一日三讀即成法例喇!計禾話:
1. 正苦馬上征收港九新界空置工厦,極速改裝成合消防規格安置房…,60-80年代都仲有平民安置区。
2. 正苦以市价中位數收媾,無理吊高不賣者十倍空置差餉地稅,同正苦鬥?日后佢地就知,
3. 实施中下樓宇緊急租务管制, 1960-70年代已有
4. 鼓勵私人业主响應並肩而进。
5. …

Wisely - 2012年11月13日 16:41

只需住宅租務管制重臨,樓價馬上再打折。有壇友分享過,香港樓市樓價的Leading Indicators,為失業率、租金水平。

Wisely - 2012年11月13日 16:45

小學生兄,我在這三年得到的教訓是:無論出於善意或多嘴,除非肯定對方有堅決自強不息的精神,否則切忌在交流中指出對方的死穴。上網為吹水者是主流,非為審視自身,莫與主流對著幹。

PBrega - 2012年11月13日 16:52

撩是斗非亦好,挑撥離間亦好,真金不怕熊爐火,信壇乃辨論之壇,何懼真理明言?人身攻擊,盡量避免。面對無恥文痞,替政府政黨文宣者,各位就不用客氣了。當然,最佳是下筆成文,出口成章了。

守真居士 - 2012年11月13日 16:52

会長,人言壇08開档以來,你應係第一屆校友,印象中你係好好先生,俾人单打,小那星都冇乜还拖,禾打算从神農島帶300斉天小聖上訪R7,(以前3,000都得)同你争取2012最佳鬼馬奖!

小學生 - 2012年11月13日 17:00

WISELY HING,在下古老,
認為沒有堅決自強不息的精神,其實只可做受保護生物,不可以到大都市行走.
死穴,往往大多數人本人并不清楚,在壇中,有時可以換到知己死穴,是有錢落袋。

大眾不知,但我有點當信壇是道場,可以更清楚自己對人間一切事態的真我看法。Thank You.

PCYK - 2012年11月13日 17:01

斷估壇上「數量」與「種類」都是最多的恐怕是[中國人]。

d

dragonco - 2012年11月13日 17:03

非常贊成居士大人大量公屋意見.

守真居士 - 2012年11月13日 17:05

回PB哥:2最佳是下筆成文,出口成章了。那么禾也总算合格:
Decay no more, Delay no more, Degrade no more, Dictate no more, ink门冇个字唔見得人架!

守真居士 - 2012年11月13日 17:09

黃老霑話是解:調理農务蘭花系;禾話:料理鹵味辦花蟹;当日信壇長老兴叔話齋:跳其魯舞花爛鞋。一样有異曲同弓之味!樂而不淫,一样可登大雅之堂啊,

小學生 - 2012年11月13日 17:18

其實樓價高,是因為環境繁榮,(這環境,不一定是指本土尖沙咀,而是和香港有TAN-OR-INTAN,GIBLE的環境。)

怪怨環境的人,其實是難獨立生長在這社會,需要人幫助,所以政府要明白,幫助難獨立生長在社會的人,不是要認同這環境出現問題,不是要改變環境。

因為,環境千頭萬緒,千變萬化,一環扣千環,,,看的,只需要做什麼是使香港繁榮耐熱,接納環境的美濃,幫助環境下怨懟的人。
而不是改變不完美的繁榮。

環境繁榮一定和環境煩惱同行的。

李思行 - 2012年11月13日 17:19

守真 兄,身邊人、身邊事,我會認真好多架,但論壇嘅嘢,就如小弟偶像之一,王傑嘅金曲咁,《一場遊戲一場夢》!

夠鐘鬆人,今晚零時有「大制作」上畫,到時記得嚟握手,嘻嘻。
王傑《一場遊戲一場夢》

李思行 - 2012年11月13日 17:23

整自己個掣吖,係「大製作」至啱!

Wisely - 2012年11月13日 17:27

《一場遊戲一場夢》x 2

Wisely - 2012年11月13日 17:29

《幾分傷心幾分痴》

QQKK - 2012年11月13日 17:32

咁鬼熱鬧呀 !

QQKK - 2012年11月13日 17:37

網絡遊戲, " 一 " 認真就輸鳥。 !!!

QQKK - 2012年11月13日 17:38

仲有 千人...........

小學生 - 2012年11月13日 17:39

環境適合做什麼,便幹什麼。
香港是漁村時,您最懂捉魚。可以不靠人便養18口。但您卻做健身教練,一定餓死。
香港是工廠時,您懂借錢做工業。正常的便可以興隆。但你做地產經紀,便只可以湖口。

香港是服務業金融業時,如果堅持釣魚,其實是沒辦法。
環境做就一切,,,最聰明的人觀察環境,最愚笨的人怪怨環境。
念頭是改變人道路的最根本之源,相信對的,做很容易。相信錯了,便死胡同了。

像居士大大,環境像下跌不到,便嘗試買上,環境持續,便會一同進步到大富,到看到環境像向下的居多,便立刻CUT看法,這樣懂得和環境同時和諧,時機一到,點會怪怨環境?

QQKK - 2012年11月13日 17:41

神人...............認屎 認庇的所謂神人

ray1129 - 2012年11月13日 17:42

咦,呢度都有歌聽,我都手痕貼番兩首先。

《夢中人》撘《夢一場》,正是「夢裡不知身是客,一場遊戲一場夢」。
王菲 -- 夢中人
那英 -- 夢一場

小學生 - 2012年11月13日 17:44

中情局長的情人,是我國的間諜,便是所有中國人偉大的情人。

小學生 - 2012年11月13日 17:48

古三國有智人,今中國有錢人,美金可買美國人。

美國人要輸,便是輸在中國的三國誌。唉,美國人。

ray1129 - 2012年11月13日 17:52

Typo: 撘 ===> 搭

殷實商人 - 2012年11月13日 18:01

<<假如我是真的>>

PBrega - 2012年11月13日 18:18

守真居士, yeah! That's the way they like it, Aha! Aha! That's the way they like it.

QQKK - 2012年11月13日 18:28

" 守真居士 会長,人言壇08開档以來,你應係第一屆校友,印象中你係好好先生..... "

人言壇08開档以來.........

原來 :
小學生 哥 係第一屆校友 ID = 140

Wisely ID = 161

思行會長 ID = 310

守真 師兄 ID = 681

Oh 禾 ID = 461.............

守真居士 - 2012年11月13日 18:32

講漏左样重要嘢:8.小雞島出世紙奇貨可居,日後医療,教育,移民,旅行都有優勝条件;無論法治,言論,民主,公義,自由,語言,学習同眼界都擴濶得多,仲一人得道,帶挈埋父母將來可四圍吸清新空氣!

守真居士 - 2012年11月13日 18:45

QK師弟,点解你知道咁多校友个豬江生产大隊密碼,莫非你係人言壇高層人馬,天字第一号定長江一号?
大佬手下留情,俾面咪洩秘。禾上有,額娘,泰水,下有双嬌又細老婆老,亞賓Benjiwomen,双犬都係大太監,成屋都係乸,亞瑪冇同住,易生条入屋受唔住驚嚇!

守真居士 - 2012年11月13日 18:54

9.仲有一样係在小雞島買樓唔駛驚睇睇吓TV NEWS就山泥傾瀉報告,困电梯報告。

QQKK - 2012年11月13日 18:57

你 click 同學D 名...去左佢個 仆...睇睇上面個地址最尾有呢個 boIg _Post_ID..........

小學生 - 2012年11月13日 19:23

QK兄,邊位係天字第一號?

philip2008 - 2012年11月13日 20:44

十支手指有長短,一樣吃米百樣人,三世修得同船度,相逢何必曾相識。

lo-enote - 2012年11月13日 22:08

守真居士:(lo-san毋容动氣)
你同我定,撈了幾十年世界,連網上都激得親,一早唔寫啦,不過近來懶左,一日冇幾篇,期指又冇感覺,所以又懶炒。

小學生:(樓主可能是喜穿西裝,不苛言笑,工作努力,專情專注的辦事人)
你猜對一半,未退休時真係執到正,大熱天時都咩件披,冇法啦,揾食週時要見大佬細,現在不用見人,返工恤衫西褲,呔都唔打,天口開始凉,依家要著薄褸。不苛言笑?有時啦,下層唔聽話梗要敦上司款,唔係班同事[蝦]你㗎,不過,工作還工作,玩起上來我好癲、班同事後來話我知,當初好驚我,個樣好惡,後來知道只要盡責,循規導舉,工餘我係好好朋友,我現在有個外號叫老頑童,諗落都係,所以朋友和舊同事有節目一定預埋我,我玩得,又做得,又talk得,講笑唔會嬲,又唔計較,所以受歡迎,成班麻甩佬聚會,一樣講粗口,至於網友留言,只要不帶侮辱性,乜都可以講,你哋見我從未删除過一句留言,雖然有的好唔客氣,只有彈佢哋冇修養。

QQKK - 2012年11月13日 22:17

小學生 - 2012年11月13日 23:07

Lo-enote,
雖然不知道您是天字幾多號,也不知您多大,讓我說一句,歡迎您來到老頑童兒童樂園,唱歌,談笑,說股,論港,罵共。WELLCOME。您慢慢會習慣這兒的癲人(在下是其一)和正人的人類偏執症。

小學生 - 2012年11月13日 23:09

QK兄,Thank You.
林生果然不平凡,自己做M。不做001。不做007。

老賓 - 2012年11月13日 23:14

食自己嘅叫[不求人]

老賓 - 2012年11月13日 23:16

成日上嚟噏嘢叫[網中人]

老賓 - 2012年11月13日 23:18

良心僱主叫[殷實商人]

psshum - 2012年11月13日 23:48

香港撩事鬥非者,撩事鬥非手段越來越高明,發夢都想第日掂樣鬥非,撩事,睇開D.

lo-enote - 2012年11月14日 00:56

呢個世界永遠乜嘢人都有,唔到你睇唔開,只要不理他便是,你愈惹他,他便‘懶’得戚,不與他一般見識,只做自己喜歡的事,何需理佢。對不對?

lo-enote - 2012年11月14日 01:01

李思行: (大富大貴就一定無百彈齌主、潑婦式罵街?)
果D咁冇品,雖然大富,但絕對唔係大貴,貴氣是發自內心,冇內函扮唔倒。

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。