如果你有2,450萬, 你會去買名鑄1廳1房嗎 ?

如果你有2,450萬, 你會去買名鑄1廳1房嗎 ?

定係:

12個沙田第一城395平方呎單位(每個約200萬元)

租住倚巒單位89個月(月租27.5萬元)

292,188股礇豐控股股票(昨收報83.85元)

打工仔工作194年5月(本港僱員就業收入中位數為10,500元)

41輛Benz E-Class E250(Coupe)(每輛59.9萬元)

3,896部iPhone 3GS 32GB(每部6,288元)

(資料來源:《蘋果》資料室)

所有評論

Wisely - 2009年09月15日 12:01

梗係唔會啦,你估我真係傻咯。人家買樓D錢,可能唔係自己嘅呢?

尼高 - 2009年09月15日 12:05

三萬蚊呎,痴線!

小學生 - 2009年09月15日 12:37

名鑄1廳1房,一位資深鑽石"商人"買的.
其實,他天天買賣火鑽,,,,,,火鑽超小,根本沒用.
.
只是一個"trustee物質"(資深"商人"們都相信會明白的)..
.
value在資深"商人"中其實是兩個文字"信心",而且是經驗下的信心,,,,其他一切是假的.

QQKK - 2009年09月15日 12:47

資深鑽石"商人"? 係唔係姓 " 鄭 " ?

小學生 - 2009年09月15日 13:01

小商人,
"鄭"是地產生意人,紀念外父的玩意可能是差不多不記起.
在下閒話說笑,輕鬆一下.

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 13:02

如果你研究過賭馬,就會明點解幕後人會落重飛谷熱幾隻無諗住跑出的馬。

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 13:05

鑽石?從前de beers 都係要賒要借都跑山番黎買哂全球每年大部份出產既坏鑽喎。

深挖洞 - 2009年09月15日 13:06

賣清名鑄海景單位,便是公布新世界中心重建計劃之時。

小學生 - 2009年09月15日 13:11

在香港打滾,
您站在信心上,和站在質疑上,
10年便是不同的人物了.
這香港,????question mark多過天上星,要質疑,不知要多少個天文哈撥.
信念是自己的工程,在喜瑪拉雅山上規劃起icecream factory是自己選擇,做,天會留意您的信心,人只此而已.

小學生 - 2009年09月15日 13:13

羅友,落重飛谷熱幾隻無諗住跑出的馬.
很明.
馬場,市場和街市,同業.

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 13:14

要做“功夫熊貓”,最緊要“信”?

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 13:18

街市大嬸臨老有樓有田,“道”就在街市?

小學生 - 2009年09月15日 13:22

現在維景兩岸是vincent van gogh現場版.
沒有價錢這事了,是盛世和亂世的玩具而已.
大家可能還不想理會60億債券,對香港樓市的深遠意義,但中國華東的人,全明白,不過可能還要等待10年.

小學生 - 2009年09月15日 13:25

羅友,街市其實是大學.

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 13:27

Kay小妹昨晚投訢菜心價錢突然漲價一倍以上,可能唔知賣菜的和賣豪宅的都係同一班人。哈!

小學生 - 2009年09月15日 13:29

呀婆住了50年的殘居,有人抬大錢交換,唔通是好心咩.
姦奸任擇.

小學生 - 2009年09月15日 13:32

羅友,先落樓食個3x元飯.
再見.

金木水 - 2009年09月15日 14:17

順利邨附近有個警察宿舍。地勢高,背飛鵝山,面向環迴維港景,警察戲稱為順利豪庭。想有靚view?考警察都得~

PBrega - 2009年09月15日 14:41

在名鑄的單位內,拉的大便是否是香的?

philipwai - 2009年09月15日 14:48

香港地自由社會,人家喜歡買喜歡賣,你喜歡笑人買貴貨,人家也會笑你窮,文章不用「太酸」。至於大便香與否,逐臭之夫自會分辨,不過小孩子也明白,富人屎臭,窮人亦然。

philipwai - 2009年09月15日 14:53

豪宅樓價不會因為我們說幾句而仆,但樓價一仆大家都未必有好日子過。問問自己,是否因為冇錢去炒或者有錢唔敢去炒,而影響自己的判斷力?是否有種「希望明日豪宅仆,等d買家炒家死下」嘅心態呢?假如有,應該好好再想一下再想一下再想一下。

oil&water - 2009年09月15日 14:58

呢個世界,「馬」原來真係要來「造」的!

philipwai - 2009年09月15日 14:59

旺角企街$350一Q,包明星要送May Tower一層,大家又會話:「咪又係雞一隻!」真係冇分別?真係買貴野?

cocoto - 2009年09月15日 15:07

賣咁貴又點嗟!
老細之唔係依舊用二手貨!
富貴如浮雲!
色即是空!
空即是色!
壽即是殀殀!
殀即是壽!
二手即是一手!
呵!呵!呵!

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 15:10

講屎講雞,小弟拿手。在豪宅大出黎的便,應該都係臭的,但經驗之談,在舒適的坐廁出恭和屈質的屎坑排便,感受好唔一樣,係事實。當然,廁所內食埋香蕉效果更佳。

至於話有個別明星係雞,非常不合理,千奇唔好這樣講。玩得起的人,都會當對方係女朋友,只不過,係講金唔講心的朋友而矣,無謂詆委別人係雞,唔好。

米曹 - 2009年09月15日 15:18

市價是要找出來的,不是劃兩條Demand Supply交叉線就有.
開價講價是大學問,造馬也就是其中一種方法.

2千幾萬! 按報道和發展商分析,真很牽強.
一房單位不多,是罕有加罕有 - 爲何一定要買細單爲,有錢爲何不可買大單位?
鍾情示範單位 - 示範單位裝修都是中看不中用,不是USER FRIENDLY 的
我就寧可如生果記者說租山頂歎幾年好過.

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 15:22

米曹兄,你現在明白小弟點解會鐘情“不對稱資訊理論”吧?

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 15:27

價格訂立考慮市場,市場對價格的認受又係自我去完成,完成後又benchmark番個市場。不過在這條互為的循環線上,要做好多野的,要用好多專業人士。

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 15:31

西方國在交易銷售法上係好嚴格監管有目的而非真實(唔成交也)的轉售,會當不平等交易去告有關人士,罰得好重,香港點解唔引進呢套法律慨念?

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 15:36

咦,講左去邊呢?搭錯哂線添。自閹以謝樓市。

小學生 - 2009年09月15日 15:44

試答羅友問,因為本土沒有投行,更在cdscdoaccu中學師未滿,當一天本土功夫熊貓把我兩都捉入名鑄的單位內坐廁除清光依然不知道,相信香港便會立法.友恆出入坐廁要小心d.

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 15:50

小學生兄,無可能的,無可能的,名銖果個廁所,根本容不下你我兩人。一個人屙屎加隻貓還可以。

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 15:52

小弟在公廁爆石時聽到隔離有人講手機,聽講話以前想叫個名係“明豬”喎,唔知堅定流。

米曹 - 2009年09月15日 15:53

羅兄我也是.我當年PRICE THEORY是全班第一架.
但講永遠是天下無敵, 做就有心無力……..講親價都輸, 人工給人壓, 買貴樓,落盤永是高價承,低價出. 要跟你再學野了.

定價手法和有沒有制早虛假市場正是重心! 那有搭錯線!

市建局收樓,一口價用七年樓價爲凖.到賣樓時,定價就天空海闊, 公平吗? 不只是资讯不均,是政策错误,挫弱扶强了!

當年成立土地發展公司 (市建局前身),張教授一改一路支援自由市場的立場,說可減交易費用,再不會被落釘者阻礙都市重建………
這雖可加快重建,對大局有利,但跟強奪私産有何分別.原小業主本擁有最貴重的資産,都給賤價轉讓至大地産商,給他們拿去絕大部份的利潤了!

想當年賭王收前寶翠圓公務員宿舍,除了付樓價,每個小業主還有搬運津貼,落成後也有一單位.這才是波呀!

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 15:59

米曹兄,書本係唔會教你哪渣招數,正如功夫大師唔會教徒弟猴子偷桃。你在現實生活中吃虧,皆因你係名門正派學院出身,街頭技倆從來無去想過,這唔係缺失,其實係你老兄既榮幸。

米曹 - 2009年09月15日 16:02

前几天看信报,说SOHO士丹顿街小业主不接受市建局收购,更已自找财团来自行重建.
市建局话城规会如接纳他们之议,定会告之法庭!
WHAT!真是无名火起.人家私产怎用是他们的事.这还不是与民争利甚或窺人家财.

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 16:08

官府介入涉及利益的談判,小弟好似無乜見邊單係順利的。因為,立場唔同,唔會考慮共利也。博士鐵算盤,點會死錯人,讓對家賺錢,即係俾自己賺快d錢。官要謝絕商業業務,否則只會浪費資源和契機。

米曹 - 2009年09月15日 16:09

风雨还大,名門正派都出了不少歪人,可惜.

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 16:10

萬物唯心造,人心係最難測也。

Chan David - 2009年09月15日 16:10

都唔買,寧可買2年期的企業債券,冇膽就買投資級,benchmark 5.11% p.a.,有膽買高風險級,benchmark 10.48% p.a.

米曹兄,想練練實戰乎?來上海的A貨市場玩番次,包你覺得過癮兼學到野。

米曹 - 2009年09月15日 16:11

学费贵呀.

小學生 - 2009年09月15日 16:15

點解要加隻貓例呢?.唔通金色?

Chan David - 2009年09月15日 16:16

當然,如果你動用得了24.50million,又識得唔少內地豪客,咁咪叫人落來移民都得!

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 16:17

咪係,2450萬生5厘息,包間半島長房都夠啦。聽講話果個商人為左方便傾生意先買呢間野喎,真係harry potter。

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 16:18

小學生兄,間樓甘鬼細,養條女都唔夠地方,唔養貓,可以養條金魚。

小學生 - 2009年09月15日 16:20

DAVID兄,買公司債券的行息 OR 差價是否要交所得稅,百分比如何,是否要自己報定銀行/BROKER代理做?多謝.

米曹 - 2009年09月15日 16:23

周日看是旦台国庆国情特辑,今次不是旦了.
讲上海闽行区政府为赶在世博前完成红桥的超级飞机,公车,铁路三维中枢港和连接公路,怎样不择手段,超低价强收地,不服者,先拆后奏.有不少是近几年的新小区.
也有不小新别墅小区被拆,没有窗前美景,私人圆林一夜变工地.一点赔偿也没有.
我当年都融资过几个闽行小区,主事人重叫我买间支持,过不几年定发过猪头.不只那些有否中招.

Chan David - 2009年09月15日 16:24

米曹兄,小弟指的是A貨的LV, Prada, Gucci, 飛甩雞毛果D呀!最多幾舊水,睇盡買賣百態呀!

小學生 - 2009年09月15日 16:24

是利息和差價.

米曹 - 2009年09月15日 16:27

更正:

也有不小新别墅小区没有被拆,但窗前美景,私人圆林一夜变工地.一点赔偿也没有

米曹 - 2009年09月15日 16:28

大伟巴打,迷甘孤寒,大家真要你教抄A股0窩.

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 16:29

米曹兄,地產係好地域性地度生意,過江龍一定乞米的。李超人出左鯉魚門都做唔掂,莫講其他人了。正如洋人來港撈唔掂地產,香港人去西方國也撈唔掂的。所以,將來在中國,地產還是地膽玩番。話香港發展商上上面搞,相信得個搞字的,最後都要拍住內地公司,但恐怕無乜肉食的。

羅友恆_13284 - 2009年09月15日 16:31

巴打,眾兄弟將來上到上海吃喝玩樂滾都要靠你了。走先,88

米曹 - 2009年09月15日 16:34

都不一定,大摩的地产基金在港赚了不少.
老编上面讲杜拜主权基金不掂,我有想起星洲打马石.化身不同公司在国内和香港的地产投资就真系佐敦左近 - 油麻地

Chan David - 2009年09月15日 16:34

羅兄,人地做"靚Model one night渡假(價)屋"都得gwa. 現在同胞們站起來了,當然要征服世界啦!

小學生兄:這點小弟不甚清楚,不過香港冇增值稅,亦無利息稅(只有入息/利得稅),除左"士擔"外應該冇乜野痕。

小學生 - 2009年09月15日 16:40

david兄.
i missed.sorry.
我以為您買美國公司債.
香港債券不是我杯牛奶.

Chan David - 2009年09月15日 16:41

羅兄:兩睇啦,因為現在的地頭就好似D Baby的免疫系統,學Dr. 顧話齋淨識亂咁來。港商係經驗win哂,有得打既,更何況港商玩commercial building遠遠勝過地頭,所以好難講。

Chan David - 2009年09月15日 16:43

係美國公司債,不過你唔係US Citizen,收稅應該唔同。

wawa99 - 2009年09月15日 16:43

第一城的395單位,很少需要200萬的,一般百五六萬有交易的了。二千多萬買一房單位,不是一般人來的。

Chan David - 2009年09月15日 16:47

米曹兄:炒A股唔使談判,你淨係決定"買,揸,賣"。反而買A貨要講價,學多好多wor.

守真居士 - 2009年09月15日 16:49

我就會QQKK(求求其其)係上水買間约140万,再在深圳買間約60万,然后声音两边走,晚上返上水上网玩信壇,日头去深圳返工上网炒股,大小二喬兼可得之,然后將余銀1000万作養老用途(詳情另議),剩下的取100万happy下,款待下自己兄弟,莫負此生,再余下的大博杀,博做校長!

wawa99 - 2009年09月15日 16:52

上水百四萬,並無太多選擇,買貴些少啦,無謂太刻薄自己。

米曹 - 2009年09月15日 16:53

大小二喬?
真好有金庸风味.一笑.

Chan David - 2009年09月15日 16:53

小學生兄:銀行和broker代扣中間的費用。

Chan David - 2009年09月15日 16:55

小學生兄:係美國公司債,不過你唔係US Citizen,收稅應該唔同 -> 況且你應該係報香港稅。

小學生 - 2009年09月15日 16:55

David 兄,多謝.

小學生 - 2009年09月15日 17:03

要簽大疊文件,答很多問題,但D BANKER卻答不出我問的所有問題!!見到便打了退堂股了.
說真,台灣做不到金融中心是香港的太好彩,D台灣金融人是很知識和專業化,不會答不到客問.
D中文表達真慘不忍睹,
香港金融中心,很快是普通話和美國話天下,香港仔,不要再屈機,O咀,害死自己.

Chan David - 2009年09月15日 17:10

主要是聲明你不是U.S. Citizen以及資金來源。按道理個RM應該幫你搞掂哂D野,淨係需要解話你聽要你畫龜。不過依家好多靚RM都做得野少所以自己都烏下烏下。

遊民 - 2009年09月15日 18:27

如果d $$ 係自己既, 更係唔會用呢個價錢買呢個800呎一房一廳, 買家係打手或者呀妹居多...

遊民 - 2009年09月15日 18:32

聽條地產倒屎講野都九唔x搭八: 800呎既一房市區豪宅好罕有, 市場有需求, 升值潛力好大, 該買家就係睇準呢點, 願意用呢個價錢入市...

遊民 - 2009年09月15日 18:34

就升到四千萬... 呎價過五萬...

cocoto - 2009年09月15日 19:39

左手交右手,
右手交左手,
再左手交右手。
霍的一聲,
魔術師手中多了一隻金疍!
依個時候,
只有傻人先會用黃金既價錢,
上台同魔術師收買佢手中既金疍!
當然,
如果你係祖国D貪官,
又另計!

cocoto - 2009年09月15日 19:46

咁和味!
唔知阿剪人哥可以濕到幾多呢呵!
不過要小心!
老廉張龍、趙虎二哥已買定即磨咖啡隨時侍候!

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。