論僭建

自去年起,僭建成為全港熱門話題。

我家雖小,但五臟俱全,其中會否隱藏不為我知之僭建呢?諗落都有啲驚。

所有評論

JKwok9 - 2012年11月27日 10:30

何謂僭建物?

原來僭建物在建築物條例(123章)中係無法律定義嘅。
按屋宁署自行編制的資料,僭建物泛指違例的建築工程(building works)。

養珠樓主 - 2012年11月27日 10:31

我都想搞個地庫崧拿房,不過往下不到兩尺就是樓下43樓。

養珠樓主 - 2012年11月27日 10:36

有資格僭建是身份的象徵。

JKwok9 - 2012年11月27日 10:37

即係"物"本無罪,有罪嘅係個工程(work)。

如果我間屋係二手物業,咁我係屋企見到一物,如何知它是個僭建物?
都幾頭痛!

JKwok9 - 2012年11月27日 10:40

工程係個動作,屬過去式。

JKwok9 - 2012年11月27日 10:43

養珠樓主,早晨!

上手業主留底個承拓冷氣機支架都有可能係僭建物。

lilomi - 2012年11月27日 10:49

建築條例過時,唉,為何有關官員幾十年來都不變?

電視上看到那個所謂遷建有蓋停車位-大佬呀,係人都覺得有個蓋擋住好好多啦。

又有一個什麼樓梯底和空位放個櫃-係人都會咁做啦,又要叫聲大佬喇!

JKwok9 - 2012年11月27日 10:49

係唔係賣樓時要在樓契附上屋宇署批核工程文件以証明個冷氣機支架唔係僭建物。

如果上手有機會留下違法物體,地產經紀及律師樓有無責任幇我check清楚呢?

JKwok9 - 2012年11月27日 10:55

如果不幸家有僭建物,我有乜嘢法律責任呢?

原來有嘢要做:
"所有業主有責任確保物業內並無違例建築工程(在未有政府批準前不能進行這些工程),如有的話,應主動拆除所有僭建物。如果屋宇署發現有違例的建築工程,便可根據建築物條例第24條發出命令要求業主清拆,或強行清拆。"

JKwok9 - 2012年11月27日 11:00

即係話自己檢查,如有發現,就 "應主動拆除所有僭建物"。

佢無話要即時通知屋宇署,由屋宇署批准進行拆除工程然後才可以拆除喎!

JKwok9 - 2012年11月27日 11:06

如果我發現上手留下個僭建晒衣架,我想做好巿民,忍痛拆除。

拆除工程個work會唔會係另一個僭建工程呢?
法律係話個動作犯法,唔係件物件。

JKwok9 - 2012年11月27日 11:10

但係屋宇署係叫業主主動拆除僭建物喎!

JKwok9 - 2012年11月27日 11:15

僭建係一個違法嘅動作,法律唔去罸違法嗰個人,而去罸無辜嘅新業主,這法律本身就有問題。

JKwok9 - 2012年11月27日 11:20

我作為好巿民,主動拆除僭建物之後,咁個僭建仲存唔存在呢?
個違規工程(work)本身又仲存唔存在呢?

JKwok9 - 2012年11月27日 12:02

發現上手留下個晒衣架原來係僭建嘅,點算好!
1)繼續用
咁係唔係等同別人打刦銀行遺下赃款,我用得心安嗎?
2)拆左佢
咁係唔係等同別人殺左人,我幇手毀屍滅迹嫁?

想唔入青山都好難了!

philip2008 - 2012年11月27日 12:40

買樓一般d間隔都吾合用,只要吾好拆力牆就冇問題。

但按法例都要入則申請,一般只有大富豪級先至入則申請,因為時間要好X長,大部份人都吾會自己祝蟲入屎忽。

何求 - 2012年11月27日 17:20

如果身為專業測量師都不清楚條例,通識教育就好應增補課程了.
在澳洲政府刋物有建築條例指引,羅列不同用途地段,有不同法规,建築面積有一定比例,一定要依從set back 规定,两屋之前後一定有空地.這都已是常識了.
至於在容許笵圍擴建,加添,改動,都要由認可建築工程師證明合格,泳池闌干,密封帆布上蓋之類通通都要,而認可證分分鐘贵過工程.
如今屋宇處應引用條例,說清楚"僭建"問題所在,是超出建築面績?還是影響結構安全?地下室可能影響地基,會不會有問题?若是入伙後掘成可能有潛在危險,只有清楚交代,才可以平息争議.是否小题大做,市民自會判断.
如今劏房問题巳是危機四伏,官員甚多僭建,更令人懷疑是否法规己告崩壞,对市民安危置之不顧了,怨氣當然出在特首身上.

何求 - 2012年11月27日 17:35

梁特首发現地下室有問题,就算不報屋宇署,都應該找工程師檢查结構安全,除非自己有專業知識,清楚地下室建築結構,就咁封道牆有没有安全疑慮呢?如果連自己住所都咁大意,真令人難以置信了.

JKwok9 - 2012年11月27日 18:08

我亦認為法规早己告崩壞。

有關法規似乎太過籠統,大小通吃。

《建築物條例》14條:
(1) 除非另有規定,否則任何人未事先獲得建築事務監督下述的批准及同意,不得展開或進行任何建築工程或街道工程

JKwok9 - 2012年11月27日 18:29

[在澳洲政府刋物有建築條例指引,羅列不同用途地段,有不同法规,建築面積有一定比例,一定要依從set back 规定,两屋之前後一定有空地.這都已是常識了.]

澳洲有好多人會自己建屋,所以有關法例詳盡嚴謹,讓巿民有所適從。

反觀香港,根本就係無指引,總之叫你申請,否則就係違法。然而你急佢唔急。此實乃病之源頭所在。

大小工程,是否涉及結構安全都係違法,輕重一樣。反正個個都係咁做。久而久之,自然就會越來越多人摶懵,而且會越摶越大啦!

法例既不能有效規管,至使到處都是所謂未經批淮的工程。試問檢控得幾多?

法规仲唔喺早己告崩壞?

何求 - 2012年11月27日 19:01

所以特首的任務是如何整顿亂象,可以達成共識.那類工程可以用工程認可證補救,那類必须復修拆除,務使市民有所因循.諷剌的是,不涉及公眾安全的僭建吵翻天,而涉及消防走火的劏房卻畧見討論,香港真是病了.
不過僭建地下室可能危害结構,這样的獨立屋我不會考慮的.既有潛在危險,亦可能波及隣居,出事保險一定冇得赔.

何求 - 2012年11月27日 19:06

車位上蓋可能佔用了空間,超出建築面绩,在澳洲也不容許的.

何求 - 2012年11月27日 19:19

業主责任不關第幾手的,誰有業權誰有责任的.所以賴上手是說不通的.
梁君在圍村佬大吵僭建時,若順勢引導社會反省問题所在,今日或可避過一劫了.行政局真要多具法律專家才可補其不足.香港問题在居住,更在法制.長津何足以一新耳目?

lilomi - 2012年11月27日 20:18

請問你有無紅燈時亮時過馬路?

香港地心態是:無人拉到你就過骨,家裡遷建班公務員做又三十六唔做又三十九,點得閒去拉你呀!

Barwon - 2012年11月27日 22:32

澳洲不同council的建築條例及可建築面積比率,會有些許出入。密室如地牢酒窖、儲物室、車房等,一般都不算入居住面積內,入則申請時,council會以常理批核。因此車房都不開窗戶,減低消耗可居住面積。

何求 - 2012年11月28日 03:47

澳洲council的成員不一定是官員.就像以前的市政局,審批公開,市民出席會議,一拖再拖是平常事,好難會有屏風樓出现.对城市规劃大有幫助.香港取消市政局, 但区議會未能統籌全港市政,是否做成今日種種問題,應該檢討了.

澳洲对建築用地比例及set back 看得很嚴,所以居住與否都不能過界.亦冇人會室內擴建地牢,影響結構.當然可以試下在室外想想,像泳池就冇cert.反而圍闌要council認可.

普賢 - 2012年11月28日 21:04

狼振英最大的罪不是僭建,而是在競選特首期間,賊喊捉賊地攻擊唐英年僭建,並表明自己無僭建來刻意誤導、欺騙巿民及選委會,騙取輿論的聲援及選票,手段極度低劣,人格與誠信皆是負面的典範 ,品德如此,怎可能擔任香港特首!

屍歪及其痞子班底這幾天的僭建論述,似乎刻意想將港人的注意力及矛頭轉移,僭建、隱瞞、說謊等等、當然也要追究,但其竊取特首職位之劣行,才是真正罪大惡極,是香港市民之公敵!

只有登入後或登記成為會員才能發表意見

版規:

1. 網站編輯或網站作家開題,網友可回應。回應必須貼題,請勿重覆;勿發表誹謗,人身攻擊或不雅內容。
  2. 網站編輯有權發表或不發表網友張貼的內容。(請參閱議論守則)
  3. 開題之網友可編輯其在過去7天內發表之論題,或刪除相關回應。

查閱 FAQ

信報簡介 | 服務條款 | 私隱條款 | 免責聲明 | 廣告查詢 | 信報會議中心租賃 | 加入信報 | 聯絡信報

股票及指數資料由財經智珠網有限公司提供。期貨指數資料由天滙財經有限公司提供。外滙及黃金報價由路透社提供。

本網站的內容概不構成任何投資意見,本網站內容亦並非就任何個別投資者的特定投資目標、財務狀況及個別需要而編製。投資者不應只按本網站內容進行投資。在作出任何投資決定前,投資者應考慮產品的特點、其本身的投資目標、可承受的風險程度及其他因素,並適當地尋求獨立的財務及專業意見。本網站及其資訊供應商竭力提供準確而可靠的資料,但並不保證資料絕對無誤,資料如有錯漏而令閣下蒙受損失,本公司概不負責。